.«Ελάτε πίσω με τις φιλοδοξιες σας» λέει ο Βενιζέλος σε Λοβέρδο - Χρυσοχοΐδη

 

Συνέδριο το Φεβρουάριο και προσκλητήριο συστράτευσης σε όλους (ιδίως σε Λοβέρδο-Χρυσοχοϊδη) απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης των μέτρων και να κερδίσει χρόνο.
«Προσωπικά απευθύνομαι προς όλο το στελεχικό δυναμικό της Παράταξης, χωρίς αποκλεισμούς. 

Καλούνται και τους καλώ και προσωπικά όλους, να ενεργοποιηθούν, να βοηθήσουν, να συμβάλλουν, να στρατευτούν με τις απόψεις τους, τα συναισθήματά τους, τις ικανότητές τους, τις ιδέες τους και τις φιλοδοξίες τους που θεωρώ ότι είναι όλες θεμιτές και νόμιμες όταν εντάσσονται στη μεγάλη κοίτη της συλλογικής μας προσπάθειας. Τους θέλουμε όλους κοντά μας, τους θέλω όλους κοντά μου» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε στη δευτερολογία του ότι το προσκλητήριο αφορά «κυρίως αυτούς που έχουν επιβραβευθεί από τον ελληνικό λαό» δηλαδή τους εκλεγμένους βουλευτές που έχουν αποστασιοποιηθεί (Λοβέρδο-Χρυσοχοϊδη) και δευτερευόντως τους μη εκλεγέντες (Διαμαντοπούλου, Παπουτσή, Ραγκούση κλπ).

 Είπε επίσης πως απευθύνεται «προς όλα τα πρόσωπα και όλες τις κινήσεις που βρίσκονται στον ευρύτερο χώρο της παράταξης, στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς».

Ο κ. Βενιζέλος εγγυήθηκε ότι το συνέδριο «θα είναι ουσιαστικό και αυθεντικό» και πως αυτό το προσκλητήριο , «θα αποτυπωθεί» και στη σύνθεση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο εκάστοτε Πρόεδρός του. 
Δεν είμαι εγώ. Το ΠΑΣΟΚ είμαστε όλοι εμείς. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει τον άλλον ή από τον άλλον. Όλοι έχουν, όλοι έχουμε την πολιτική και ηθική υποχρέωση να συνεισφέρουμε όπως και όσο μπορούμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η φυσιογνωμία του κόμματος θα είναι προοδευτική σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε πια καμία σχέση με τις δυνάμεις της οπισθοφυλακής, με τις δυνάμεις του δήθεν αριστερού συντηρητισμού, με τις δυνάμεις των αγκυλώσεων και των παλαιών προνομίων. Χρειάζεται απόλυτη τομή, χρειάζεται αποσαφήνιση, μέτωπο, κατεύθυνση».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση της πολιτικής διαπραγμάτευσης ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα έχει μια «μεταρρυθμιστική πανστρατιά» στη χώρα, προαναγγέλοντας απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: «Πρέπει να μιλήσουμε με απόλυτη ειλικρίνεια. 

Κανένας δημόσιος υπάλληλος που είναι φιλότιμος, νομιμόφρων, εξυπηρετικός για τον πολίτη, αποτελεσματικός, συνεπής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αλλά δεν μπορεί κανείς να δώσει μάχη για να μην απολυθούν επίορκοι, ανεπαρκείς, αργόμισθοι, απόντες. Η κοινωνία δεν αντέχει τα φαινόμενα αυτά».

.18 Οκτώβρη 1981 και το ξεχασμένο ραντεβού με την Ιστορία


Ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ πέτυχαν την 18η Οκτωβρίου του 1981 περιφανή νίκη ενάντια στη Ν.Δ, και για πρώτη φορά ένα σοσιαλιστικό κόμμα στην Ελλάδα ανέβηκε στην εξουσία. Η εκλογική νίκη του 1981 συμπορεύτηκε με μια πάνδημη συμμετοχή σε ένα ατελείωτο πανηγύρι στους δρόμους, που δεν είχε να κάνει με τη νίκη ενός κόμματος, αλλά με τη νίκη του λαού, με μια νίκη ονείρων. 

Δεν ήταν μόνο το μεγάλοποσοστό που συγκέντρωσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά η παλλαϊκή συμμετοχή στο όνειρο της Αλλαγής.

Τα όνειρα του ελληνικού λαού είχαν βρει την έκφρασή τους στη ρητορική δυναμική του συνθήματος της «Αλλαγής» του Ανδρέα και ο εκείνος με τις κυβερνήσεις του δικαίωσε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αιτημάτων με ένα καταιγισμό θεσμικών μεταρρυθμίσεων που έφεραν την Ελλάδα σε μια άλλη εποχή.

Στα κρίσιμα χρόνια που ακολούθησαν στην πρώτη θητεία του, ως πρωθυπουργός, ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τους τολμηρούς οραματισμούς του για μια Σοσιαλιστική Κοινωνία, 

κατάφερε όμως να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές λαϊκές δυνάμεις, να διαπαιδαγωγήσει μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών και να βάλει τα θεμέλια της μεγάλης Αλλαγής που είχε υποσχεθεί, πραγματοποιώντας βασικές μεταρρυθμιστικές πολιτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις.

.«Μπρα ντε φερ» Γερμανίας-Γαλλίας στις Βρυξέλλες


Άρχισε σήμερα γύρω στις 18:20 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής της ΕΕ με φόντο ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για το μέλλον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ άρχισαν τις εργασίες τους διάρκειας δύο ημερών λίγομετά τη διμερή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ προσκάλεσε σήμερα τους 27 ηγέτες των χωρών μελών της να μεταβούν στο Όσλο για να παραλάβουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, με το οποίο τιμήθηκε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ.

«Για να σηματοδοτήσουμε αυτήν την ευκαιρία εορτασμού, ελπίζω ότι όλοι οι αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών και κυβερνήσεων θα μπορέσουν να μετάσχουν στους εορτασμούς στο Όσλο το Δεκέμβριο», δηλώνει ο Ρόμπαϊ στον λογαριασμό του στο Twitter, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

.Ένταση στη Βουλή μετά την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια


«Τρισάθλιους και υπάνθρωπους» χαρακτήρισε τους μετανάστες η βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελένη Ζαρούλια, προκαλώντας την αντίδραση του αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη.

Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε να σταλούν στη Διάσκεψη των προέδρων τα πρακτικά με την ομιλία της κ. Ζαρούλια τονίζοντας ότι όλα αυτά που λέει εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό λόγω διεθνών συμβάσεων που έχει ψηφίσει.

Για μερικά λεπτά υπήρξε ένταση στην Ολομέλεια της Βουλής με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής να αντιδρούν έντονα και τον κ. Δραγασάκη να τους επισημαίνει: «Ελπίζω κάποτε να αναγνωρίσετε ότιυπάρχει δημοκρατία».

.Συνάντηση Ολάντ - Μέρκελ εν μέσω διαφωνιών


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ. Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας, A. Μέρκελ θα συναντηθούν πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, στην οποία αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές διαφωνίες και ενδεχομένως συγκρούσεις. Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης. 
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου η Α. Μέρκελ υπερασπίστηκε την ιδέα να δοθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις το δικαίωμα άσκησης βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.
 Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πριν από την έναρξη της συνόδου», δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε και μια αντίστοιχη γερμανική.
Νωρίτερα, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επικεντρωθούν στην δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και κυρίως στην δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών της ευρωζώνης «ως το τέλος του έτους».
«Το θέμα του (ευρωπαϊκού) συμβουλίου δεν είναι η δημοσιονομική ένωση, είναι η τραπεζική ένωση», δήλωσε ο Ολάντ κατά την άφιξή του σε γεύμα ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ), το οποίο παρατέθηκε πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής. 
«Επομένως η μόνη απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε, να επιβεβαιώσουμε εξάλλου, είναι η υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης ως το τέλος του έτους και κυρίως το πρώτο στάδιο που είναι η τραπεζική εποπτεία», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ υπερασπίστηκε σήμερα το πρωί την ιδέα να δοθεί στον Ευρωπαίο Επίτροπο που είναι αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις το δικαίωμα άσκησης βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών.

.«Άμεση εκταμίευση όλης της δόσης»


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επεσήμανε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην εν εξελίξει Σύνοδο Κορυφής, την ανάγκη να εκταμιευτεί άμεσα το σύνολο της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην χώρα και στην πραγματική οικονομία. 
Αύριο ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση στις 9.30πμ με την Α.Μέρκελ.Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά και στην πρόοδο που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον δημοσιονομικό αλλά και στον διαρθρωτικό τομέα, ενημερώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες η συμφωνία με την τρόικα θα έχει κλείσει.
Μιλώντας για ανεξέλεγκτη ανεργία, τόνισε ότι χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή για την προώθηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη, βάσει και της πρότασης Ρομπάι.
«Να υλοποιηθούν οι ορθές αποφάσεις τις οποίες έλαβαν από κοινού οι '27' τον περασμένο Ιούνιο σχετικά με την τραπεζική ενοποίηση και το Σύμφωνο Ανάπτυξης», ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «αυτή δεν είναι σύνοδος για αποφάσεις, αλλά για να μπουν τα πράγματα στο σωστό δρόμο» ενώ πριν την έναρξη της Συνόδου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να γεφυρωθούν οι γαλλογερμανικές διαφορές που έγιναν ολοφάνερες σήμερα με την ομιλία της καγκελαρίου στη Μπούντεστακ και τη συνέντευξη του Γάλλου προέδρου σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Οι δύο ηγέτες φέρονται να συζήτησαν το θέμα της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος αλλά και τη στήριξη της Ισπανίας μέσω ενός μνημονίου-λάιτ.
Από τη Σύνοδο, αναμένεται να προκύψει θετική δήλωση των "27" που θα αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτύχει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας και στον Αθήνα 9,84, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Ολι Ρεν, Σάιμον ο Κόνορ.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ενημερώσει διεξοδικά τους ομολόγους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ η επίλυση των εκκρεμοτήτων εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής απόφασης.
Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα με την τρόικα, στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, και του περιορισμού του δημόσιου τομέα.

.Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στη Συρία


Η βία σε ολόκληρη την επικράτεια της Συρίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34.000 ανθρώπους τους τελευταίους 19 μήνες και στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν πολίτες, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε νεώτερο απολογισμό του για την εξέγερση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία άρχισε στα μέσα του Μαρτίου του 2011.

Χαρακτηριστική ένδειξη της κλιμάκωσης της βίας είναι ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες, όπως διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση αυτή η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και συλλέγει πληροφορίες χάρη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο ακτιβιστών, νομικών και γιατρών στο πεδίο.

.Τον Φεβρουάριο το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ


Τον Φεβρουάριο του 2013 θα διεξαχθεί το Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε προσκλητήριο πανστρατιάς σε όλα τα στελέχη της δημοκρατικής παράταξης να πάρουν μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες με τις ιδέες, τις απόψεις τους αλλά και τις θεμιτές και νόμιμες φιλοδοξίες τους οι οποίες πρέπει να εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια.

Η πρόσκληση του κ. Βενιζέλου απευθύνεται και ευρύτερα στις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και όπως είπε η πολυχρωμία του χώρου θα αποτυπωθεί στη σύνθεση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

.Επεισόδια στο συλλαλητήριο κατά των νέων μέτρων


Σκηνικό έντασης για ακόμα μια φορά στην πλατεία Συντάγματος μεταξύ αντιεξουσιαστών και ανδρών των ΜΑΤ, ημέρα της γενικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ οι οποίες λίγη ώρα πριν, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και πορεία προς το Σύνταγμα.

 Στην πορεία συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές και μέχρι την άφιξή τους στο Σύνταγμα όλα κύλησαν ομαλά. Λίγοπριν η κορυφή του οργανωμένου μπλοκ της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στο οποίο συνενώθηκε και το μπλοκ των διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ, φτάσει στο Σύνταγμα ξεκίνησε η ανταλλαγή χημικών και πετρών μεταξύ ΜΑΤ και αντιεξουσιαστών.

Ένας 65χρονος ναυτεργάτης, που συμμετείχε στην πορεία του ΠΑΜΕ, μεταφέρθηκε, περίπου στις 2 το μεσημέρι, νεκρός από την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακό επεισόδιο και δεν σχετίζεται με τα επεισόδια, αν και η υπόθεση διερευνάται από τις αστυνομικές αρχές.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο 65χρονος μεταφέρθηκε «με μυδρίαση και άσφυγμος» στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, όπου έγιναν από τους γιατρούς του Καρδιολογικού Τμήματος οι διαδικασίες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόννησης, χωρίς αποτέλεσμα.

Για τα επεισόδια, στα οποία τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί,  έγιναν 103 προσαγωγές και επτά συλλήψεις. 

Στο μεταξύ, με μεγάλη συμμετοχή που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθολική πραγματοποιήθηκε σήμερα η 24ωρη πανεργατική απεργία των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, η συμμετοχή σε τράπεζες και ξενοδοχεία ήταν 80%, στην οικοδομή το μέταλλο και το εμπόριο το 90% ενώ σε ναυπηγεία πλοία, διυλιστήρια και λιμάνια, έφθασε το 100%.

Νωρίτερα στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στο Πεδίον του Άρεως όπου και εγκρίθηκε το ψήφισμα του συλλαλητηρίου.

"Απαιτούμε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας την οργή των εργαζομένων και να ανθεωρήσουν ριζικά τη λανθασμένη, αδιέξοδη και υφεσιακή ασκούμενη Ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική?, 
αναφέρεται στο ψήφισμα μεταξύ των άλλων και τονίζεται ότι τα συνδικάτα θα συνεχίσουν να δίνουν με ενότητα και αποφασιστικότητα σκληρές μάχες".

"Αυτή την ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίζουν χωρίς εμάς σε βάρος των λαών της Ευρώπης και κυρίως σε βάρος του ελληνικού λαού?, 
ανέφερε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος 
και πρόσθεσε, ότι ?Κυβέρνηση και τρόικα κατανέμουν τα βάρη σε βάρος της μισθωτής εργασίας, ενώ μένουν στο απυρόβλητο εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα".

Στο περιθώριο της απεργιακής συγκέντρωσης προέβησαν σε δηλώσεις ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος

" Κάνουν θέατρο διαπραγμάτευσης, συνέχισε για να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα με την τρόικα" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Ο κυβερνητικός θίασος νομίζει ότι πείθει τον ελληνικό λαό ότι πάιζει ένα θρίλερ διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, που παραχώρησε πριν τις εκλογές ", τόνισε ο κ. Καμένος και κατέληξε λέγοντας ότι το θρίλερ έχει μετατραπεί σε κωμωδία πίσω από την οποία κρύβεται το δράμα του εργαζόμενου λαού.

.Α. Μέρκελ: Δικαιώματα παρέμβασης της ΕΕ στους εθνικούς προϋπολογισμούς


Η Ευρώπη χρειάζεται σαφή δικαιώματα παρέμβασης στις περιπτώσεις που οι εθνικοί προϋπολογισμοί παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ, τόνισε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ λίγο πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής.

«Έχουμε σημειώσει αρκετή πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά πιστεύουμε και μιλώ εξ ονόματος όλης της γερμανικής κυβέρνησης, ότι μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα, 
παρέχοντας στην Ευρώπη πραγματικά δικαιώματα παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς», 
τόνισε μιλώντας στην Μπούντεσταγκ η Μέρκελ, η οποία υποστήριξε την ιδέα να δοθεί στον ευρωπαίο Επίτροπο οικονομικών υποθέσεων το δικαίωμα να ασκεί βέτο στο θέμα αυτό.

«Όταν θα έχουμε ένα μηχανισμό ικανό να κηρύξει άκυρο έναν προϋπολογισμό θα βρισκόμαστε τότε στο σημείο που θα έχουμε σίγουρα ανάγκη από κάποιον στους κόλπους της επιτροπής που θα είναι εξουσιοδοτημένος να το πράξει κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει παρά μόνο ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων», τόνισε.

«Γνωρίζω ότι πολλές χώρες δεν είναι ακόμα έτοιμες γι' αυτό, δυστυχώς, αλλά τίποτα δε θα μάς εμποδίσει να αγωνιστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε η Μέρκελ.

.Σακίδιο με βόμβες μολότοφ βρέθηκε στο Μουσείο


Εννέα βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση, βρέθηκαν το πρωί, στην οδό Μάρνη, κοντά στο Μουσείο Αθηνών, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε), που περιπολούσαν στην περιοχή.

Οι μολότοφ ήταν μέσα σε σακίδιο, στο πεζοδρόμιο, πίσω από κάδο απορριμμάτων.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

."Στα 17,2 τρισ. ευρώ το κόστος μιάς εξόδου Ελλάδας, Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας από το ευρώ"


Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας θα οδηγούσε στη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) κατά 17,2 τρισ. ευρώ έως το 2020 και σε νέα παγκόσμια ύφεση, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μίας νέας μελέτης, μεταδίδει η ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού Spiegel.

Η μελέτη, η οποία έγινε από τον όμιλο οικονομικών ερευνών Prognos για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Bertelsmann, εκτιμά ότι μία έξοδος μόνο της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σχετικά περιορισμένη επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, 
αλλά οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές στην περίπτωση που η ελληνική έξοδος προκαλέσει ένα ντόμινο αποχωρήσεων και άλλων χωρών της Νότιας Ευρώπης από το κοινό νόμισμα.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε ιδιαίτερα ζοφερές εκτιμήσεις, καθώς δεν υπολόγισαν μόνο τις ζημιές των πιστωτών από τα δάνεια που έχουν δώσει στις πληγείσες από την κρίση χώρες.  

Μία έξοδος μόνο της Ελλάδας θα οδηγούσε, σύμφωνα με την έρευνα, σε μία απώλεια του ΑΕΠ της χώρας κατά 164 δισ. ευρώ έως το 2020 ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλή, λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της ανεργίας και μίας μεγάλης μείωσης στην εγχώρια ζήτηση.

.Νέες προτάσεις για τα εκκρεμή ζητήματα στα εργασιακά θα υποβάλλει η ελληνική πλευρά στην τρόικα


Αναλυτικές προτάσεις, με εναλλακτικά σενάρια για κάθε ένα από τα εκκρεμή ζητήματα, που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, θα συντάξουν τις επόμενες μέρες με εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου. 

Στη συνέχεια οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που βρίσκονται στην Αθήνα.


Αποκλίσεις απόψεων υπήρξαν κυρίως στο ζήτημα των μισθολογικών ωριμάνσεων, των βασικών επιδομάτων και για το ύψος των αποζημιώσεων που καταβάλλονται λόγω απολύσεως. 

Η τρόικα, υποστήριξε, ότι η συμφωνία του 2ου Μνημονίου, που κυρώθηκε με το νόμο 4046/2012, προβλέπει την αντικατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ελάχιστο ύψος μισθού και επομένως, όλων των επιμέρους ρυθμίσεων που περιλαμβάνει η ΕΓΣΣΕ. (τριετίες επιδόματα κ.λ.π).

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν δέχθηκε την κατάργηση των τριετιών και των βασικών επιδομάτων. 

Για το ζήτημα αυτό το υπουργείο Εργασίας εξετάζει εναλλακτικά σενάρια όπως η μείωση του ποσοστού των προσαυξήσεων ανά τριετία, (που με την προηγούμενη Εθνική Συλλογική Σύμβαση ήταν 9%) ή την αντικατάσταση της ποσοστιαίας αύξηση με συγκεκριμένο ποσό που θα ορίζεται μαζί με τον ελάχιστο μισθό.

Στο θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά προτείνει οι αλλαγές να μην αφορούν τους εν ενεργεία εργαζομένους αλλά μόνο όσους θα προσληφθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. 

Για τους νέους εργαζόμενους, εξετάζονται διάφορες εκδοχές κλιμάκωσης του ύψους των αποζημιώσεων, ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, με ποσά μεγαλύτερα από τις προτάσεις που υπέβαλλε η τρόικα αλλά οπωσδήποτε μικρότερα, από αυτά που προβλέπονται έως σήμερα.

.Την Εμπορική Τράπεζα απέκτησε η Alpha Bank


Την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank, ανακοίνωσε από το Παρίσι η μητρική της Credit Agricole.

Οι δύο πλευρές ήσαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 

Επίσημο ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας είχαν εκδηλώσει με προσφορές τους και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank, αλλά στο αποκλειστικό στάδιο των διαπραγματεύσεων προκρίθηκε από τον γαλλικό όμιλο η Alpha Bank.

Ειδικότερα, η Credit Agricole, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει υπογράψει συμφωνητικό για την πώληση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank. 

Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Credit Agricole στις 15 Οκτωβρίου 2012. Η Credit Agricole και η Alpha Bank στοχεύουν στην ολοκλήρωση της πώλησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την αίρεση της λήψης εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές. 

Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συναλλαγής έχουν ήδη εγκριθεί από την Alpha Bank και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Credit Agricole πωλεί το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας στην Alpha Bank έναντι ενός ευρώ. 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Credit Agricole θα αυξήσει την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής στα 2,85 δισ. ευρώ, έχοντας ήδη καταβάλει 2,3 δις. ευρώ τον Ιούλιο του 2012. 

Επιπρόσθετα, θα εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατ. ευρώ εκδόσεως Alpha Bank μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Credit Agricole, σε μετοχές της Alpha Bank.

.Ρυπογόνο το κάπνισμα στο ΙΧ


Το κάπνισμα μέσα σε ένα αυτοκίνητο, ακόμα και αν τα παράθυρα ή ο κλιματισμός είναι ανοιχτά, δημιουργεί ρύπανση του αέρα που υπερβαίνει τα επίσημα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Τα παιδιά που κάθονται στο πίσω κάπνισμα, όταν κάποιος καπνίζει στις μπροστινές θέσεις, εκτίθενται σε αυτή τη ρύπανση της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με τη μελέτη

Όπως είπαν οι βρετανοί επιστήμονες, τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα επειδή αναπνέουν με ταχύτερο ρυθμό, έχουν λιγότερο ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν μπορούν να αποφύγουν το παθητικό κάπνισμα. Έτσι, κινδυνεύουν από δύσπνοια, άσθμα, ωτίτιδες κ.α.

Ακόμα και όταν ο οδηγός κάπνιζε μόνο ένα τσιγάρο και μάλιστα με ανοιχτό το παράθυρο, τα επίπεδα των μικροσωματιδίων, που εισχωρούν στους πνεύμονες, ήσαν πάλι πάνω από το όριο ασφαλείας. 

Αντίθετα, στις διαδρομές που ο οδηγός δεν κάπνιζε, τα σωματίδια δεν ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο τα 7,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, δηλαδή ήσαν πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας.

.Αισιοδοξία για την άμεση εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα


Οι απεσταλμένοι της τρόικας ολοκλήρωσαν την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, συμφωνώντας με τις ελληνικές αρχές στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για τις μεταρρυθμίσεις, τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου.

Η κοινή ανακοίνωση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την Ελλάδα είναι η ακόλουθη:

«Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ολοκληρώσει την επίσκεψή τους στην Ελλάδα, για να συζητήσουν με τις αρχές το σύνολο των πολιτικών που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης επανεξέτασης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ είχαν διεξοδικές και παραγωγικές συζητήσεις με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι αρχές και τα στελέχη των (τριών) οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα από τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού πραγματοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης. 

Οι συζητήσεις για τα εναπομένοντα θέματα θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες και μέσω τεχνικών εκπροσώπων επιτόπου, με στόχο να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο τις επόμενες ημέρες. Επιπλέον, χρηματοδοτικά θέματα θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας».

."Ανέβασαν στροφές" στη δεύτερη τηλεμαχία Ομπάμα και Ρόμνεϊ


Δώδεκα ερωτήσεις που τέθηκαν από το κοινό, δύο υποψήφιοι τους οποίους τίποτε δεν έδειχνε ότι μπορεί να σταματήσει και μια αποφασιστική συντονίστρια: το δεύτερο ντιμπέιτ για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το βράδυ της Τρίτης συζητήθηκε πολύ περισσότερο από το πρώτο στις 3 Οκτωβρίου.
Από τα πρώτα λεπτά της τηλεμαχίας στο πανεπιστήμιο Χόφστρα στο Λονγκ 'Αιλαντ, κοντά στη Νέα Υόρκη, ο τόνος είχε δοθεί.

Ο πρόεδρος Ομπάμα πέρασε αμέσως στην επίθεση, καθώς χρειαζόταν οπωσδήποτε μια πειστική επικοινωνιακή νίκη ώστε να σβήσει από τη μνήμη των ψηφοφόρων η εντύπωση από την υποτονική του εμφάνιση στην πρώτη τηλεμαχία στο Ντένβερ. Κατηγόρησε τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του ότι "δεν λέει την αλήθεια". 

Και όταν ο Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκε στο "πρόγραμμά του των πέντε σημείων" για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία 12 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ο Ομπάμα απάντησε ότι το πρόγραμμα Ρόμνεϊ ορίζεται μόνο από ένα σημείο: "τη διασφάλιση ότι οι πιο πλούσιοι θα μπορούν να έχουν διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού".

Ο δημοκρατικός πρόεδρος, δυναμικός, αποφασιστικός, έκανε τα πάντα για να πείσει τους 82 αναποφάσιστους εκλογείς που αποτελούσαν το κοινό στην αίθουσα και κατ΄επέκταση τους δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολουθούσαν το ντιμπέιτ στην τηλεόραση, αυτούς που θα αποφασίσουν αν θα τού δώσουν μια ακόμη τετραετή θητεία στο Λευκό Οίκο την 6η Νοεμβρίου.

Ο Ομπάμα μερικές φορές έκανε το κοινό να χαμογελάσει, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα μίλησε για τα φέρετρα που δέχτηκε στις ΗΠΑ μετά την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Και επί 95 λεπτά διαξιφίστηκε με τον αντίπαλό του για όλα τα θέματα, από την ενέργεια, τη δημοσιονομική πολιτική, τις γυναίκες, τη μετανάστευση, την εξωτερική του πολιτική. Δεν δίστασε να διακόψει τον αντίπαλό του αρκετές φορές ή να τού προσάψει ότι είναι ακόμη πιο δεξιός και από τον ιδιαίτερα αντιδημοφιλή Τζορτζ Μπους τον νεότερο στα κοινωνικά θέματα.

Το κοινό αποτελούσαν αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που έθεταν τις ερωτήσεις τους, οι οποίες είχαν επιλεγεί εκ των προτέρων από τη συντονίστρια: ένας φοιτητής, μια νέα γυναίκα που υπογράμμιζε τις ατελείωτες ανισότητεςμεταξύ ανδρών και γυναικών, μια μετανάστρια, ένας ψηφοφόρος απογοητευμένος από τον Ομπάμα. 

Στο τέλος της τηλεμαχίας και τα δύο στρατόπεδα διεκδικούσαν τη νίκη.
"Ο Ομπάμα δεν μπόρεσε να υπεραμυνθεί της αποτυχημένης πολιτικής του", δήλωσε ένας από τους βασικούς συμβούλους του Ρόμνεϊ, ο Εντ Γκιλέσπι από την αίθουσα όπου βρίσκονταν δημοσιογράφοι και τα επιτελεία των δύο προεδρικών υποψηφίων, μετά την τηλεμαχία.

Ο Ρόμνεϊ "αποκαλύφθηκε" απέναντι σε έναν πρόεδρο που παρουσίασε "ένα σχέδιο που μπορούν να καταλάβουν όλοι οι ψηφοφόροι", είπε με τη σειρά του ο Ντέιβιντ Αξελροντ, από τους βασικούς συμβούλους του Ομπάμα.

.Στην Αθήνα ο αρμόδιος επίτροπος για το ΕΣΠΑ


Η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και μάλιστα αυτών που αφορούν την ανάπτυξη της περιφέρειας, θα είναι το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης του Ευρωπαίου Επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελλάδα, στις 19 και 20 Οκτωβρίου.

Αύριο, ο Επίτροπος θα λάβει μέρος σε Συνάντηση Εργασίας για το ΕΣΠΑ, με τη συμμετοχή των Περιφερειαρχών των 13 Περιφερειών στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης Γιώργος Γιαννούσης, ως εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια, ο Επίτροπος, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα Πάνο Καρβούνη, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πραγματοποιήσει ενημερωτική συνάντηση με εκπροσώπους επιχειρηματικών Συνδέσμων και Φορέων.

Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, ο κ. Χαν θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

.Αυξάνεται η φτώχεια στην "ανεπτυγμένη" Γερμανία


Νέα στοιχεία δείχνουν ότι 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η χώρα τους.
Παρόλο που μέχρι τώρα η ύφεση δεν έχει αγγίξει, σε μεγάλο βαθμό, τη Γερμανία, όπως έχει συμβεί με τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, τα στοιχεία δείχνουν ότι το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα.

Τα στοιχεία βασίζονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για τα εισοδήματα των πολιτών το 2010 και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας.
Βάσει των ευρωπαϊκών στατιστικών, ένας εργαζόμενος κινδυνεύει να ολισθήσει στη φτώχεια όταν κερδίζει το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. 

Για ένα Γερμανό αυτό μεταφράζεται σε 952 ευρώ το μήνα, επίπεδο που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποταμιεύουν χρήματα για τα γεράματά τους, με αποτέλεσμα να εξαρτώνται από την κοινωνική πρόνοια.
Το 2005, όταν άρχισαν οι μελέτες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής, το ποσοστό ήταν 12,2% και το 2008 έφθασε το 15,6%.

Η φτώχεια αυξάνεται και στην Ιταλία και πλήττει και νέα κοινωνικά στρώματα, κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, σύμφωνα με την καθολική ανθρωπιστική οργάνωση Caritas, η οποία κάνει λόγο για ελλιπή κοινωνική πολιτική.

Η οργάνωση τονίζει ότι αύξησε κατά 44,5% την υλική βοήθειά της προς τους πιο φτωχούς κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011 και τόνισε ότι ο αριθμός των Ιταλών που ζήτησαν βοήθεια κατά την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 15,2%.
Σε σύγκριση με το 2009, οι νοικοκυρές που ζήτησαν βοήθεια ήσαν κατά 177,8% περισσότερες, ενώ ο αριθμός των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 65,6%.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.