.Θέμα συγκυβέρνησης θέτει το ΠΑΣΟΚ

Διαστάσεις μείζονος πολιτικού ζητήματος τείνει να πάρει η αντιπαράθεση των κομμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τα κόμματα να καταθέτουν -το ένα μετά το άλλο- τις δικές τους προτάσεις. Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου, ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ και την επιλογή της να καταθέσει δική της πρόταση, μιλά για «κρίση» και κάνει λόγο για «σαφείς ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων».

Αφήνει μάλιστα βαρύτατους υπαινιγμούς κατά της ΝΔ, την οποία κατηγορεί, έμμεσα, για έλλειψη σεβασμού προς το Σύνταγμα. Ειδικότερα, σχετικά με την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ αναφέρεται: «Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί «ακατανόητη και αντιφατική τη στάση της ΝΔ» και εκτιμά ότι «η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην άρνησή της να συμφωνήσει σε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, με το πολιτικό επιχείρημα ότι δεν εναρμονίζεται με τους εκλογικούς στόχους της η μετωπική σύγκρουση με την ΧΑ και το νομικό ισχυρισμό ότι η ισχύουσα νομοθεσία του 1979, όπως συμπληρώθηκε, είναι επαρκής».

Καταλογίζει δε στη ΝΔ ότι «προκάλεσε έτσι μια εσωτερική σύγκρουση στην κυβερνητική πλειοψηφία, που προσέλαβε αξιακά χαρακτηριστικά και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην από κοινού με τη ΔΗΜΑΡ κατάθεση σχετικής πρόταση νόμου».

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι «η ΝΔ, κυρίως υπό τη πίεση των διεθνών αντιδράσεων, αναγκάστηκε να καταθέσει μόνη της μια εξαιρετικά προβληματική πρόταση νόμου, που αντιβαίνει το σύνολο της πολιτικής και νομικής επιχειρηματολογίας της» και προσθέτει 

ότι «περιέλαβε μάλιστα στην πρόταση νόμου μέχρι και διάταξη που αποδέχεται και αφήνει ατιμώρητο τον ρατσιστικό, ξενοφοβικό, ακόμη και απροκάλυπτα φιλοναζιστικό λόγο στην αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, στα σχολεία κ.ο.κ.».

.Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα το 27% στην ανεργία

Νέο ρεκόρ κατέγραψε η ανεργία στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πριν από λίγο στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, Eurostat.

Η ανεργία τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 12,2% σε σύγκριση με το 12,1% τον προηγούμενο μήνα, με την ανεργία των νέων να διαμορφώνεται στο 24,4% που σημαίνει ότι 3 εκατομμύρια 624 χιλιάδες άνθρωποι κάτω των 24 ετών βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας.

Η χαμηλότερη ανεργία καταγράφεται στις χώρες του Βορρά, στην Αυστρία όπου η ανεργία διαμορφώθηκε στο 4,9%, στη Γερμανία στο 5,4% και στο Λουξεμβούργο στο 5,6%.

Θλιβερή πρωτιά στην ανεργία κατέχει και πάλι η Ελλάδα με την ανεργία να διαμορφώνεται στο 27% (με στοιχεία Φεβρουαρίου), ακολουθεί η Ισπανία με 26,8% και η Πορτογαλία με 17,8%.

Στην ανεργία των νέων, η Ελλάδα κατέχει άλλη μία θλιβερή πρωτιά με ποσοστό 62,5% (με στοιχεία Φεβρουαρίου), ακολουθεί η Ισπανία με 56,4%, η Πορτογαλία με 42,5% και η Ιταλία με 40,5%.

.Συνεδριάζει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα συνεδριάσει απόψε (9:30μ.μ. ώρα Ελλάδας) για να αξιολογήσει το ελληνικό πρόγραμμα, με βάση την έκθεση που έχει ετοιμάσει η Αποστολή του Ταμείου στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον Πολ Τόμσεν.

 Το ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση περιλαμβάνει «θετικές επισημάνσεις» για διάφορες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όπως την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας» και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

Αλλά, θα υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων.

Όπως εκτιμάται, από πλευράς του ΔΝΤ θα υπάρξει επιμονή στο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων προς αυτή την κατεύθυνση.

.Γ. Ντάισελμπλουμ: Τον Απρίλιο του 2014 η συζήτηση για νέο "κούρεμα" του χρέους

Τον Απρίλιο 2014 και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει πλήρως το δημοσιονομικό πρόγραμμα και θα έχει επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αυτό ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας (Eurogroup), Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι σέβεται τις δύσκολες περιστάσεις στην Ελλάδα και θέλησε να συγχαρεί την κυβέρνηση και τον λαό για την επιμονή τους στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία χαρακτήρισε «αναπόφευκτα». 

Είπε ότι υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρξει ανάκαμψη και στην Ελλάδα από το 2014. 

.Κριτική στη ΝΔ από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Διαστάσεις μείζονος πολιτικού ζητήματος τείνει να πάρει η αντιπαράθεση των κομμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, με τα κόμματα να καταθέτουν -το ένα μετά το άλλο- τις δικές τους προτάσεις. 

Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ με σχόλιο του Γραφείου Τύπου, ασκεί έντονη κριτική στη ΝΔ και την επιλογή της να καταθέσει δική της πρόταση, μιλά για «κρίση» και κάνει λόγο για «σαφείς ιδεολογικοπολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων».
Αφήνει μάλιστα βαρύτατους υπαινιγμούς κατά της ΝΔ, την οποία κατηγορεί, έμμεσα, για έλλειψη σεβασμού προς το Σύνταγμα. 

Ειδικότερα, σχετικά με την κατάθεση της πρότασης της ΝΔ αναφέρεται: «Αν δεν πρόκειται για απίστευτες προχειρότητες, τίθενται πολύ σοβαρά ζητήματα σεβασμού του Συντάγματος και του κράτους δικαίου».


Νέο νόμο εισάγει η πρόταση νόμου της ΝΔ για το αντιρατσιστικό, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, διότι -όπως αναφέρει το Γραφείου Τύπου του κόμματος- τροποποιεί τα βασικά άρθρα του ν. 927/79 και εισάγει νέες παραβατικές συμπεριφορές.

«Eπί της ουσίας, δηλαδή στην ανάγκη καταπολέμησης του ναζισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, στην καταδίκη κάθε βίαιου επεισοδίου με βάση τέτοια κριτήρια, δεν υπάρχει καμία διαφωνία. 


Διαφωνία υπάρχει ως προς το απαιτούμενο εργαλείο. Η ΝΔ θεωρεί ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες προσθήκες, βελτιώσεις και με την επικαιροποίησή του, είναι επαρκέστατο. Η ΔΗΜΑΡ  και το ΠΑΣΟΚ έχουν διαφορετική άποψη. 

Πιστεύω, λοιπόν, ότι στη συζήτηση στη Βουλή θα έχουν την ευκαιρία, νηφάλια να δουν ποιο είναι το αποτελεσματικότερο εργαλείο», δήλωσε στον ραδιοσταθμό ALPHA 9,89 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου

.Τέλη Ιουνίου ξεκινά η έκδοση λογαριασμών ΔΕΗ με το ΕΕΤΑ 2013

Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η έκδοση λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) 2013, ανακοίνωσε σημερα η ΔΕΗ ενημερώνοντας παράλληλα ότι στις 22 Ιουνίου θα προχωρήσει σε εκκαθάριση των ανεξόφλητων ποσών του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) 2012.

Δηλαδη, θα επιστρέψει στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη, όλα τα ανεξόφλητα ποσά ΕΕΤΗΔΕ 2012, τα οποία έχουν ενσωματωθεί στους λογαριασμούς ρεύματος και δεν έχουν πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.

Υπενθυμίζεται ότι η χρέωση για το ΕΕΤΑ 2013 είναι 15% χαμηλότερη σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ, ενώ έχουν θεσπιστεί μειώσεις και απαλλαγές για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού.

.Αυξήθηκε στο 12,2% η ανεργία στην Eυρωζώνη

Η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται στην πληττόμενη από την οικονομική κρίση Ευρωζώνη τον Απρίλιο, φθάνοντας στο 12,2%, το υψηλότερο ποσοστό από τη θέσπιση του ευρώ, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα.Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται ασταμάτητα από τα μέσα του 2011. Η νέα αύξηση 0,1% δεν υπερέβη τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών.

Τον Απρίλιο, άλλοι 95.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανέργων στην ευρωζώνη, με το σύνολο να φτάνει τα 19,4 εκατομμύρια πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. 

Ο αριθμός αυτός είναι κατά 1,64 εκατ. υψηλότερος εν σχέσει με το προηγούμενο έτος.Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει 3,6 εκατ. πρόσωπα κάτω από 25 ετών, γεγονός που σημαίνει πως η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 24,4%.


Η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο, με την Αθήνα να καταγράφει συνολικό ποσοστό ανεργίας 27% το Φεβρουάριο -αυτά είναι τα πιο πρόσφατα καταγεγραμμένα στοιχεία που επικαλείται η Eurostat,  και την Μαδρίτη να καταγράφει ένα 26,8% τον Απρίλιο. 

Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 62,5% στην Ελλάδα και στο 56,4% στην Ισπανία. Στο μεταξύ, σύμφωνα με χωριστή ανακοίνωση της Eurostat ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά τι εκ νέου τον Μάιο, φθάνοντας το 1,4%, όπως έδειξαν προκαταρκτικά στοιχεία.

.«Δεν πρέπει να ζούμε για να καταναλώνουμε. Ευτυχία σημαίνει να είσαι σε θέση να αγαπάς κάτι»

Οι κοινωνίες της εποχής μας πάσχουν, παρά την κρίση ή και εξαιτίας της, από το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης, που αποτελεί μια φρενίτιδα μέσω της οποίας προσπαθούμε να ξεχάσουμε την απολίθωση της καθημερινής μας ζωής. Με αυτό το ορμητικό πνεύμα μίλησε χθες στην κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου ο γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Ζιλ Λιποβετσκί, προσκεκλημένος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κοινωνία της κατανάλωσης, ξεκίνησε τη διάλεξή του ο Ζ. Λιποβετσκί, αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη μεταξύ 1950 και 1980 και είχε ως έμβλημά της το τρίπτυχο αυτοκίνητο-τηλεόραση-ηλεκτρικές συσκευές. 

Ήταν μια κοινωνία η οποία ανέδειξε την κουλτούρα του ηδονισμού και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση της ατομικής ευτυχίας στο πλαίσιο του οικογενειακού βίου.

Η κοινωνία της υπερκατανάλωσης, τόνισε ο Ζ. Λιποβετσκί, επιτρέπει σε όλους την πρόσβαση στα καταναλωτικά προϊόντα. Σήμερα δεν αγοράζουμε για να ξεχωρίσουμε, αλλά για να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε.


Ποιο είναι το αποτέλεσμα όλων αυτών; Αυξάνουν οι ανάγκες μας χωρίς να αυξάνουν τα χρήματά μας και αδυνατούμε να κατακτήσουμε την ευτυχία, ιδίως σε συνθήκες κρίσης, αφού το υλικό ευ ζην δεν είναι ικανό να εγγυηθεί το οποιοδήποτε ζωτικό νόημα. 

Και μπορεί να μη χρειάζεται να καταδικάσουμε συλλήβδην την κατανάλωση, που μας άνοιξε ένα παράθυρο στον κόσμο, δεν οφείλουμε, όμως, από την άλλη πλευρά, να ζούμε για να καταναλώνουμε. Γιατί ευτυχία σημαίνει έναν πραγματικό σκοπό: το να είσαι σε θέση να αγαπάς κάτι.

.Ουρές στο ΙΚΑ από συνταξιούχους που δεν δήλωσαν ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ

Ουρές σχηματίζονται από το πρωί στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από συνταξιούχους οι οποίοι δεν δήλωσαν έγκαιρα τους αριθμούς ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Το Ίδρυμα ανακοίνωσε χθες, ότι οι συνταξιούχοι θα απευθύνονται στα Τμήματα Πληρωμών Συντάξεων των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους.

Η ρύθμιση αφορά τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ (τ. ΕΤΕΑΜ) και ΤΑΠΙΛΤ, οι οποίοι θα μπορούν να πληρωθούν από το υποκατάστημα τη σύνταξη μηνός Ιουνίου.

Όσοι δηλώσουν τα στοιχεία τους έως την 6η Ιουνίου 2013 θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και τις επόμενες στον τραπεζικό τους λογαριασμό. 

Εάν δηλώσουν τα στοιχεία τους μετά την 6η Ιουνίου θα λάβουν τη σύνταξη του Ιουλίου και πάλι από το υποκατάστημα, μετά την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιουλίου στα πιστωτικά ιδρύματα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, τα ακόλουθα υποκαταστήματα θα λειτουργήσουν στις 30 και 31 Μαΐου από τις 8.00 πμ έως τις 5.00 μμ:

- Περιφερειακό Θεσσαλονίκης και τοπικό Υποκατάστημα Τούμπας.

- Περιφερειακό Υποκατάστημα Ηρακλείου-Κρήτης.

- Περιφερειακό Υποκατάστημα Πειραιά.

- Περιφερειακό Υποκατάστημα Αθηνών.


- Τοπικά Υποκαταστήματα: Αλεξάνδρας, Ν. Ιωνίας, Καλλιθέας, Αγ. Παρασκευής, Γλυφάδας, Πατησίων, Αγ. Αναργύρων και Χαλανδρίου.

.«Η Ελλάδα να κινηθεί γρήγορα ενάντια στον ρατσισμό»

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) απευθύνει έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα για την υιοθέτηση μέτρων με σκοπό την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και την προστασία των θυμάτων.

«Καθώς άνθρωποι δέχονται επιθέσεις στον δρόμο, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως να ενισχύσει την απάντηση της ποινικής δικαιοσύνης στα εγκλήματα μίσους» τόνισε η υψηλόβαθμη ερευνήτρια του Οργανισμού για την περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, Τζούντιθ Σάντερλαντ.

Αναφερόμενη στο επίμαχο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο επισήμανε ότι «αυτό το νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει κάποιες καλές προβλέψεις και θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω στο Κοινοβούλιο, αντί να καθυστερήσει περισσότερο».

Στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων, διατυπώνεται η άποψη ότι το νομοσχέδιο θα προστατεύει μετανάστες-θύματα ή μάρτυρες επιθέσεων από πιθανή απέλαση, 

ενώ σημειώνεται ότι, με βάση έρευνα της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, ο φόβος της απέλασης αποθαρρύνει πολλούς παράνομους μετανάστες από το να καταγγείλουν τις επιθέσεις στην αστυνομία.

.Οι Έλληνες, οι πιο φανατικοί καπνιστές στην Ευρώπη

Δραματική μείωση των ελέγχων κατά του καπνίσματος και της επιβολής προστίμων για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, διαπιστώνεται από τα σχετικά στοιχεία που συλλέγει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που συλλέγει κάθε εβδομάδα η Γραμμή για το Κάπνισμα 1142, στο πρώτο τρίμηνο του 2013 διενεργήθηκαν από δημοτικές αστυνομίες, περιφερειακές ενότητες και λιμεναρχεία περίπου 3.500 έλεγχοι στην Ελλάδα, ενώ οι αντίστοιχοι έλεγχοι το ίδιο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 13.450 και το 2011 ξεπερνούσαν τους 25.000!

Οι Έλληνες, οι πιο φανατικοί καπνιστές στην Ευρώπη

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά κατανάλωσης προϊόντων καπνού μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2000, κάπνιζε το 37,6% του ενήλικου πληθυσμού (46,8% των αντρών και 29% των γυναικών). 

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο πληθυσμός των καπνιστών, στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά τα έτη 2000 ? 2009, σε αντίθεση με την πτωτική τάση σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Σε έρευνα του Euromonitor International διαπιστώθηκε ότι ο ετήσιος μέσος όρος κατανάλωσης ήταν 3.055 τσιγάρα ανά κάτοικο το 2008 και 2.942 το 2009, γεγονός που κατατάσσει τους Έλληνες καπνιστές στους πιο «φανατικούς» στην Ευρώπη.

Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Το εθιστικό κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.