.Στο κράτος 2 στα 3 ευρώ

Επανέρχομαι στο ζήτημα του τεράστιου φορολογικού βάρους που αναλογεί στους περισσότερους μεταξύ μας, με αναλυτικότερες λεπτομέρειες επί του ισχυρισμού μου ότι «σε κάθε 3 ευρώ, το κράτος παίρνει τα 2».

Εστω, εργαζόμενος που μισθοδοτείται με 24.000 ευρώ. Πρόκειται βεβαίως για ακαθάριστες ή μεικτές αποδοχές. Υποθέτουμε ότι ο εργαζόμενός μας έχει ΙΚΑ, όπως άλλωστε όλοι θα έχουμε όταν περάσει το νέο πλαίσιο Κατρούγκαλου, μόνον τον ΕΦΚΑ ή Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα λειτουργήσει ως διάδοχος του ΙΚΑ και κληρονόμος όλων των άλλων Ταμείων.

Η επιχείρηση κρατάει και αποδίδει στο ΙΚΑ το ποσό των 3.600 ευρώ. Παρακρατεί επίσης τον προβλεπόμενο φόρο εισοδήματος που μαζί με την εισφορά, τη δήθεν έκτακτη και δήθεν αλληλεγγύης, ενώ δεν είναι παρά μια προσαύξηση του φόρου εισοδήματος, ανέρχεται σε 2.400 ευρώ. Αθροισμα κρατήσεων υπέρ του κράτους 6.000 ευρώ. Αφού αφαιρεθεί το ποσό αυτό, η επιχείρηση πιστώνει τον τραπεζικό λογαριασμό του ανθρώπου μας με το ποσό των 18.000 ευρώ, το οποίο είναι μικρότερο κατά το ένα τέταρτο ή 25%.

Με αυτά τα χρήματα πρέπει ο εργαζόμενος, ασφαλισμένος και φορολογούμενος να γίνει και καταναλωτής. Εστω ότι δαπανά 10.000 ευρώ, μόνον. Στην περίπτωση αυτή θα έχει πληρώσει σε φόρο κατανάλωσης (ΦΠΑ κυρίως) χονδρικά ένα 23%, άλλες 2.300 ευρώ στο κρατικό ταμείο. Νέο σύνολο μεταφοράς πλούτου από την τσέπη του πολίτη στο πορτοφόλι του κράτους: 8.300 ευρώ.

Εστω ότι το παράδειγμά μας διαθέτει διαμέρισμα 80 τ.μ. σε συνηθισμένη συνοικία των Αθηνών, θα πληρώσει 455 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Αν είναι τόσο ευκατάστατος για να διαθέτει και αυτοκίνητο 1.400 κυβ. εκατοστών θα δώσει άλλα 245 ευρώ, νέο μερικό άθροισμα 700 ευρώ, το οποίο μαζί τους υπόλοιπους φόρους ανεβάζει τη συμβολή του ανθρώπου μας στην κάλυψη των κρατικών αναγκών σε 9.000 ευρώ.

Μένει λοιπόν το καθόλου ευκαταφρόνητο καθαρό, μετά από φόρους, ποσό των 15.000 ευρώ. Που θα ξοδευτεί για να μιλήσετε στο κινητό σας, πληρώνοντας τα ακριβότερα κρατικά τέλη στην Ευρώπη. Θα φωτίσετε το σπίτι σας, πληρώνοντας μια πανάκριβη ΕΡΤ αλλά και άλλους δύο φόρους κατοικίας, αλλά και τέλη για την επιδότηση ενεργειακών πηγών φιλικών προς το περιβάλλον. Θα κινηθείτε βάζοντας βενζίνη με έναν από τους τέσσερις ακριβότερους φόρους της Ευρώπης κ.λπ. κ.λπ.

Μη ξεχνάτε, όμως, το εξής σπουδαίο: χωρίς ποτέ να έχετε δει αυτά τα χρήματα, η επιχείρηση έχει πληρώσει για εσάς, στο όνομα δηλαδή της δικής σας εργασίας, το ποσό των 5.900 ευρώ, γνωστό ως ΙΚΑ εργοδότη.

Νέο άθροισμα φόρων: 14.900 ευρώ. Υπολογίστε και θα διαπιστώσετε ότι ο εργαζόμενός μας έχει δώσει στο κράτος το 62% της ακαθάριστης αμοιβής του. Με τους νέους φόρους Τσίπρα, το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει ακόμη και τα «2 στα 3 ευρώ», που σας παρακάλεσα να έχετε κατά νουν όταν ξαναστηθούν οι κάλπες.

.Ο υπνοβάτης της εκπαίδευσης

Ο κ. Φίλης μας καθησύχασε. Ο υπνάκος του τις προάλλες στη Βουλή δεν οφειλόταν σε αναστολή των λειτουργιών του ιδεολογικοπολιτικού του νευρικού συστήματος, αλλά στη γνωστή ασθένεια που ονομάζεται «υπνική άπνοια». 

Εξέφρασε δε την επιθυμία να γίνει «πολιτικός στόχος» και η ένδεια των επιχειρημάτων των πολιτικών του αντιπάλων να μην τους οδηγεί σε προσωπικές επιθέσεις. Η ένσταση δεκτή, η επιθυμία του απολύτως σεβαστή. Μου υπενθύμισαν δε πως, εκτός από τιμητής της «εθνικής συλλογικότητάς» μας, ο κ. Φίλης είναι και υπουργός Παιδείας. 

Και δη δραστήριος, απ’ αυτούς που δεν τα βάζουν εύκολα κάτω, όπως οι υπνοβάτες που σκαρφαλώνουν στα κάγκελα της ταράτσας χωρίς να αντιλαμβάνονται το κενό που περιμένει να τους υποδεχτεί. Κοινώς ακροβατούν στην πραγματικότητα νομίζοντας πως περπατούν στον κόσμο των ονείρων. Και, ως γνωστόν, είναι επικίνδυνο να τους ξυπνήσεις.

Εμαθα λοιπόν πως ο κ. Φίλης, ως υπουργός Παιδείας, ετοιμάζεται να επαναφέρει νομοσχέδιο το οποίο είχε εκπονήσει ο προκάτοχός του κ. Κουράκης και το οποίο είχε απορριφθεί από την τρόικα, διότι θεωρήθηκε ότι καταργεί μνημονιακό νόμο. Πρόκειται στην ουσία για απόπειρα κρατικοποίησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης – έναν από τους ελάχιστους θυλάκους ιδιωτικής οικονομίας που λειτουργούν ακόμη στην τυραννική επικράτεια του τετραπληγικού κράτους. 

Τριμελής επιτροπή θα αποφασίζει για τις απολύσεις εκπαιδευτικών. Θα απαρτίζεται δε από ένα συνδικαλιστή, έναν εκπρόσωπο του υπουργείου και έναν του σχολείου. Το υπουργείο στις περισσότερες περιπτώσεις ψηφίζει ό,τι υποστηρίζει ο συνδικαλιστής. Η διάταξη αποσκοπεί στην κατάργηση της απελευθέρωσης των απολύσεων – πάντα στον ιδιωτικό τομέα εννοείται. Το βαθύ κράτος παραμένει αλληλέγγυο με τον εαυτό του.

Η κατάργηση των εξωακαδημαϊκών δραστηριοτήτων που πολλά σχολεία παρέχουν στους μαθητές είναι η δεύτερη διάταξη του νομοσχεδίου. Είχα την τύχη να φοιτήσω σε ένα σχολείο που τις θεωρούσε εξίσου σημαντικές με το ακαδημαϊκό του πρόγραμμα, και πάντα θυμάμαι την ομιλία του Ανδρέα Εμπειρίκου που έγινε στο πλαίσιο αυτών των δραστηριοτήτων. 

Τη θυμάμαι ενώ δεν θυμάμαι τίποτε από τριγωνομετρία για παράδειγμα. Κανονικά θα έπρεπε να επιβάλλονται και στα δημόσια σχολεία. Ομως, θα μου πείτε, εδώ καταργούν την ανάγνωση ελληνικής λογοτεχνίας, ως εκ τούτου, η επιστήμη δικαιούται να σηκώσει τα χέρια της ψηλά.

Αυτό όμως που έχει περισσότερη σημασία στην περίπτωση, είναι ο τρόπος με τον οποίον οι ιδεολογικές εμμονές μετατρέπουν τους ανθρώπους σε υπνοβάτες. Το μίσος για κάθε τι που δεν ελέγχεται από το κράτος είναι το απόλυτο ιδεολογικό πρόταγμα της ριζοσπαστικής αριστεράς – αν βρείτε κι άλλο θα σας ήμουν ευγνώμων. Και, ω του θαύματος, αυτό το μίσος συμβαδίζει αρμονικά με τις απαιτήσεις της εκλογικής της πελατείας. 

Και, ω του θαύματος, το αρμονικό ζεύγος πελατειακών συμφερόντων και ιδεολογικών εμμονών δίνει και το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Κολακεύουμε τους δικούς μας κι αν δεν τα καταφέρουμε δεν φταίμε εμείς. Φταίει το μνημόνιο που υπογράψαμε.

Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο! Σκανδαλωδώς ανθρώπινο. Για μία ακόμη φορά παλεύουν να σώσουν το βαθύ κράτος αδιαφορώντας για την παιδεία. 

.Αλέξη και Πάνο, Χρόνια Πολλά!

«Να ζήσεις Αλέξη και χρόνια πολλά. Μας γέμισες ψέματα όλη την χρονιά. Άντε γεια».
Αυτό τραγουδούν από το πρωί οι εργαζόμενοι στην Υγεία και όταν ένας πρωθυπουργός που κέρδισε τις εκλογές μόλις πριν από έξι μήνες απαξιώνεται με τέτοιο τρόπο τότε έρχεται μοιραία το πολιτικό του τέλος.
Πριν από ένα χρόνο την ημέρα της Πρωταπριλιάς κανείς, πλην ορισμένων υποψιασμένων, δεν μπορούσαν να καταλάβουν το μέγεθος της πολιτικής απάτης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ποτέ στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, και αυτό το λέμε μετά λόγου γνώσεως αν κι έχουν περάσει αρκετοί πολιτικοί απατεώνες απ' αυτή τη χώρα, δεν γέμισε η Ελλάδα με τόσα πολλά ψέματα.
Λες και ήταν Πρωταπριλιά κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Αριστεράς και των ψεκασμένων.
Μια μικρή μόνο αναδρομή να κάνει κάποιος στην προηγούμενη περίοδο θα διαπιστώσει ότι δεν του είπαν ούτε μια αλήθεια.
Πραγματικά οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο δεν είναι και τόσο καλοί... υπηρέτες της αλήθειας. Αλλά λένε προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν και είναι κάτι που έχει συνηθίσει ο κόσμος. Κακό μεν αλλά έτσι είναι.
Όμως, κανείς στην ιστορία δεν έχει πλησιάσει ούτε κατά διάνοια τον αρχιψεύταρο που μας κυβερνά. Κανονικά θα έπρεπε να γίνει... εθνική αριστερή εορτή, να του στήσουν ανδριάντα με το χέρι σηκωμένο και το χείλι πρησμένο από τον έρπη ή πάλι με τα χέρια στις τσέπες και τα πόδια ανοικτά. Αλλά σίγουρα θα έπρεπε να είναι το τιμώμενο πρόσωπο αυτής της άτυπης γιορτής που μας θυμίζει τον παραμυθά των παιδικών μας χρόνων ή τον Βαρόνο Μινχάουζεν. Εμείς έχουμε τον δικό μας «Αλέξη Μινχάουζεν» ο οποίος έχει φέρει νέα ήθη στην Ελλάδα. Όπως π.χ. την παράσταση με τα «παλλόμενα πέη» του... πρωτοπόρου Βέλγου Γ. Φαρμπ.
Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι το λιγότερο μπροστά στα ψέματα που μας έχει αραδιάσει. Για τα μνημόνια που θα έσκιζε, για την περήφανη διαπραγμάτευση, για την ανάπτυξη που έρχεται και για τους Έλληνες που θα αισθάνονται περήφανοι με την αριστερά.
Επειδή όμως δεν ορρωδούν προ ουδενός, συνεχίζουν να λένε ψέματα. Ο Καμμένος για παράδειγμα, πέρα από τις ψεκασμένες θεωρίες του που είναι και ανάξιες λόγου, ανακάλυψε την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο. Αμέσως μετά το Πάσχα, πιθανότατα τη μέρα της Ανάστασης βγαίνουμε από την κρίση αν δεν το έχετε καταλάβει. Είναι για γέλια ή για κλάματα η κατάσταση;
Χρόνια τους πολλά από υγεία, λίγα τους έτη από πολιτική ζωή.
Αν μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα σκίτσο με το δίδυμο της συμφοράς θα κάναμε τον Αλέξη... Δον Κιχώτη της συμφοράς και τον Καμμένο... Σάντσο Πάντσα και νεροκουβαλητή του πρωθυπουργού.

Μας πρόλαβε όμως η Νέα Δημοκρατία, η οποία μέσω ενός καταπληκτικού infographic υπενθύμισε στον ελληνικό λαό τα 10 ψέματα του Αλέξη Τσίπρα που δεν ειπώθηκαν Πρωταπριλιά…

.Αθάνατα έθιμα

Χθες βράδυ, παραμονή της Πρωταπριλιάς, τηλεφώνησα σε ηλικιωμένο, αγαπητό μου θείο, ο οποίος είχε πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, να δω πώς είναι. Προς το τέλος της συνομιλίας μαζί με τα"Περαστικά" τού ευχήθηκα και "Καλό Μήνα!", για την ερχόμενη πρωτομηνιά. Και η κουβέντα πήγε στο χαριτωμένο έθιμο της αθώας εξαπάτησης δια ψευδολογημάτων.


"Ψυχράναμε", είπε λακωνικά και εύστοχα ο θείος αναφορικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα, όχι μόνο σχετικά με την Πρωταπριλιά. Κρίσεις έχουν περάσει πολλές οι Έλληνες. Όμως και στις πιο δύσκολες στιγμές έβρισκαν παρηγοριά και καταφύγιο ακριβώς στην Ελληνικότητά τους. Στη στέρεα αντίληψη εθνικής ταυτότητος, η οποία εκδηλωνόταν και με την τήρηση των εθίμων που πήγαζαν από και στοιχειοθετούσαν την ταυτότητα αυτή και τον Ελληνικό Τρόπο. Με το διαχωρισμό κάποιων ημερών ως εορτών, που έδιναν ανάσα στις δυσκολίες του βίου.

Το Φθινόπωρο ήξερε ο 'Έλληνας ότι θα εορτάσει τον Μυροβλήτη, την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, και μετά θα αναμένει και θα προετοιμάζεται για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων. Αρχές Ανοίξεως ότι θα εορτάσει την αναγέννηση της Φύσεως, με μασκαρέματα, πειράγματα, συλλογικά γλέντια και τολμηρά τραγούδια, ύμνους στην ευγονία και στην καρποφορία. Ότι θα δοξάσει την Εθνική Παλιγγενεσία, κατόπιν θα διασκεδάσει την Πρωταπριλιά κοροϊδεύοντας τον περίγυρο του, ενώ βρίσκεται στην πορεία προς τη Λαμπρή, όπου ο ίδιος περίγυρος θα συναχτεί γύρω από φωτιές, οβελίες και γιορτινά τραπέζια.

Η επικράτηση μετά τη Μεταπολίτευση των αντεθνικών, κομμουνιστικών ιδεών και αντιλήψεων έκανε την εγγενή επιθυμία εορτασμού των εθνικών και θρησκευτικών επετείων σχεδόν μίασμα. Ο κόσμος διστάζει ακόμα και κρεμάσει την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του, μη τυχόν χαρακτηριστεί "εθνικιστής". Ενώ η παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει μεταλλάξει τους Έλληνες σε κοινωνικά αυτόματα. Τα οποία βολοδέρνουν όλη μέρα για να καλύψουν φόρους, λογαριασμούς και υποχρεώσεις. Πού λοιπόν διάθεση για αναζήτηση ευρηματικών, πρωταπριλιάτικων ψεμμάτων.

Πώς λοιπόν, όταν απώλεσε τον Ελληνικό Τρόπο, να βρει ο Έλληνας εσωτερικό στήριγμα και ψυχολογικό εφαλτήριο για νέα ανάταση;

Κλείσαμε με τον θείο σε κλίμα ελεγχόμενης πλην αμοιβαίας απαισιοδοξίας. Την επομένη αποδείχθηκε πως είχαμε δίκιο να τηρούμε την απαισιοδοξία υπό έλεγχο.
Και όμως, οι Έλληνες έχουν ακόμα όρεξη να τηρούν τα έθιμα. Ο, κατά Ζωή "δυστυχώς θα κάνω τον Καμμένο ΥΠΕΘΑ", αξιότιμος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος μόλις προσγειώθηκε στην Κύπρο, Πρωταπριλιά ανήμερα, στις 8:30 π.μ. με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ενώ στις 8:35 π.μ. προσγειωνόταν στο ίδιο αεροδρόμιο το αεροσκάφος της Aegean της γραμμής, δήλωσε : "Μέχρι το Πάσχα και η Ελλάδα βγαίνει απ' το Μνημόνιο!".
Ωσαννά!

Βεβαίως τα χαριτωμένα της ημέρας θα ξεχαστούν. Όμως αυτός που ανέδειξε τους κομμουνιστές κυβέρνηση, αυτός που έκανε εφικτό εκείνο που είχε αποτρέψει το αίμα χιλιάδων Ελλήνων τον Δεκέμβριο του 1944 και το 1947-49, να είναι βέβαιος ότι η καθοριστική συνδρομή του στο έγκλημα δεν θα λησμονηθεί από την Ιστορία τούτου του τόπου. Ακόμα κι αν, με την λαθροεισβολή την αποδοχή της οποίας ο ίδιος συνυπογράφει, μείνουν ολιγάριθμοι ιθαγενείς. Πέρασαν 2.500 χρόνια. Οι Έλληνες δεν ξέχασαν το όνομα εκείνου που βοήθησε τους Μήδους επιτέλους να διαβούνε.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.