.Χιλιάδες υποστηρικτές του Ερντογάν έχουν συγκεντρωθεί στην Κωνσταντινούπολη

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη για να εκφράσουν την υποστήριξή τους μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επικεφαλής του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε σε πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Άγκυρα ότι τίποτα δεν έχει προς το παρόν λήξει και προέτρεψε τους υποστηρικτές της κυβέρνησης να παραμείνουν στους δρόμους.

Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν προσαχθεί πάνω από 2.800 δικαστικοί. Εντάλματα έχουν εκδοθεί επίσης για 140 μέλη του Τουρκικού Συμβουλίου του Κράτους, 48 μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και ενός μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Πρόκειται για στρατιωτικούς και δικαστικούς, που σύμφωνα με την κυβέρνηση πρόσκεινται στον χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ. 

.Η ασταθής επόμενη μέρα

Η Ελλάδα θέλει πάντοτε μία σταθερή και προβλέψιμη Τουρκία. Το δόγμα αυτό έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις σίγουρα δεν είναι ευπρόσδεκτες, υπό το πρίσμα αυτό. Ο σουλτάνος-πρόεδρος Ερντογάν δεν επέλεξε την τακτική της όξυνσης και της σύγκρουσης με την Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

 Εμπειροι στρατιωτικοί και διπλωμάτες συμφωνούν ότι συνεχίσθηκε μεν η παραδοσιακή τουρκική επιθετική συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα, χωρίς όμως ποτέ να σημειωθούν εκπλήξεις και ενέργειες που ξεπερνούσαν τα εσκαμμένα.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η εικόνα που έχουμε για το τι τελικά θα συμβεί στην Τουρκία είναι θολή. Γεγονός είναι, όμως, πως η γειτονική χώρα μπαίνει για τα καλά σε μια παρατεταμένη περιπέτεια και περίοδο αστάθειας. Εχει ήδη πολλά ανοικτά μέτωπα, ένα μεγάλο πρόβλημα τρομοκρατίας και τώρα μία σκληρή μάχη εξουσίας και έναν πιθανό εμφύλιο.

Στο παρελθόν, ξέρουμε ότι ο στρατός ήθελε να χρησιμοποιήσει το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως αντιπερισπασμό στο πλαίσιο σχεδιαζόμενων πραξικοπημάτων. Αυτός είναι πλέον ένας σημαντικός κίνδυνος σε περίπτωση που η διελκυστίνδα διαρκέσει πολύ ή ο στρατός πάρει οριστικά το πάνω χέρι.  Οι σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής  Ενωσης επίσης θα μπουν σε νέα  τροχιά  με  πολλές  παρενέργειες. Ενα νέο προσφυγικό ρεύμα είναι πιθανό.

Μπαίνουμε σε μια νέα, ενδιαφέρουσα, όσο και ανησυχητική περίοδο. Η γειτονιά μας έχει πάρει φωτιά για τα καλά. Οποια και αν είναι η έκβαση του εκδηλωθέντος πραξικοπήματος, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. 

Ενας παλιός και έμπειρος διπλωμάτης έλεγε πάντοτε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Τουρκία η απόσταση ανάμεσα στην αποθέωση και στην αγχόνη δεν είναι ποτέ μεγάλη, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Καθώς ξημερώνει μια καινούργια μέρα, θα ξέρουμε αν έχει δίκιο, αλλά θα χρειασθεί λίγος χρόνος για να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. 

.Oι «επαναστάτες» του φρεντοτσίνο

Τα παιδιά που δουλεύουν, σπουδάζουν αληθινά ή συχνά κάνουν ταυτόχρονα και τα δυο δεν έχουν χρόνο για καφριλίκια και μαλακίες. Δεν γίνονται χουλιγκάνοι που προσπαθούν να κάψουν ανθρώπους με μολότωφ, ούτε επιτίθενται σαν αγέλες ψυχάκηδων με ρόπαλα και πέτρες σε πολιτικούς αντιπάλους. Δεν κοπρίζουν μηδενισμό σε τοίχους και μνημεία. Δεν έχουν κάνει τις πανεπιστημιακές τους σχολές χαβούζες σκουπιδιών και δεν μετέχουν στους τραμπουκισμούς των φασιστών που υποδύονται τους "προοδευτικούς".
Τα παιδιά που δουλεύουν, σπουδάζουν ή και τα δύο, και προέρχονται από κανονικές οικογένειες, σέβονται τον κόπο των γονιών τους, σέβονται τον κόπο των άλλων, τα μαγαζιά και τα αυτοκίνητα τους, συχνά αγορασμένα με 72 δόσεις, σέβονται τα μνημεία των ηρώων και των λογίων μας, την Σημαία της Πατρίδας που καίνε οι πλούσιοι χουλιγκάνοι κι η παρέα τους, την ίδια Σημαία που σκεπάζει τους νεκρούς Ήρωες μας, σέβονται τους φόρους των γονιών τους για να βαφτούν και συντηρηθούν αυτά που καταστρέφουν οι "επαναστάτες" του φρεντοτσίνο.
Τα κανονικά παιδιά των κανονικών ανθρώπων, που δεν ξυπνάνε στις 12 στην Εκάλη ή στο Ψυχικό για να πάνε να βανδαλίσουν το σούρουπο, δεν έχουν χρόνο για να σπάσουν, να αποπειραθούν να σκοτώσουν, να κάνουν εμπρησμούς, να καταστρέψουν αγάλματα ή να γράψουν ανοησίες στους τοίχους.
Όταν τους περισσεύει χρόνος από τη δουλειά και τις σπουδές, ονειρεύονται, ερωτεύονται. Δεν ζουν νυχθημερόν μέσα στο μίσος, ούτε πιστεύουν, όπως οι "προοδευτικοί" φασίστες, πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια που θα επιβάλλουν με τσαμπουκά στην πλειοψηφία.

Τα παιδιά των κανονικών ανθρώπων, που δεν βγάλανε τα γενιτσαρικά σχολεία των σινιέ αριστερών πλουσιόπαιδων, ζουν για να δημιουργούν κι όχι για να μισούν.

.Τουρκία: Η «δημοκρατική χούντα» νίκησε την στρατιωτική

Κάθε πραξικόπημα στρατιωτικών που πάει κόντρα στο λαϊκό αίσθημα είναι καταδικαστέο. Ακόμη και αν αυτό γίνεται προκειμένου να πέσει ένας «δημοκράτης δικτάτορας». Ως εκ τούτου θα μπορούσε κανείς να πει με στόμφο και έξαρση… αριστερής ευαισθησίας ότι «ο λαός νίκησε στην Τουρκία».
Πράγματι, ήταν φανερό από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος ότι ο κόσμος δεν ήθελε την ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν. Ο πανέξυπνος αυτός Τούρκος πολιτικός μπορεί να μη μας αρέσει αλλά έχει μαντρώσει για τα καλά το λαό του που τον ακολουθεί πιστά. Είναι παντοδύναμος και το απέδειξε.
Είναι γεγονός ότι κάθε πραξικόπημα στηρίζεται σε πολλά «αν» για το αν θα πετύχει ή όχι. Π.χ. στο χθεσινό στην Τουρκία αν υπήρχε μεγαλύτερη συμμετοχή στρατιωτών και κυρίως υψηλόβαθμων, αν απομονώνονταν όλα τα μέσα ενημέρωσης στη χώρα κι αν ο λαός πιανόταν με τις… πυτζάμες όπως ο δικός μας το 1967, ενδεχομένως σήμερα ο Ερντογάν να μην πανηγύριζε αλλά να ήταν σε κάποια φυλακή.
Η ιστορία γράφτηκε και λέει ότι η χρησιμοποίηση των «μισητών» από το καθεστώς social media και η άμεση κινητοποίηση του τουρκικού λαού απέτρεψε το στρατιωτικό πραξικόπημα. Και βεβαίως για να μην βαυκαλιζόμαστε, αν ήθελε η Ουάσιγκτον το πραξικόπημα θα είχε πετύχει, όσο κι αν ο ρόλος των υπερδυνάμεων έχει μικρότερο βάρος απ’ ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν.
Αλλά πρέπει να σταματήσουμε να λέμε κι εμείς την καραμέλα «νίκησε η Δημοκρατία» στην Τουρκία. Αυτό που έχουν εκεί δεν έχει σχέση με την αστική δημοκρατία όπως την ξέρουμε. Είναι επίφαση δημοκρατίας που στηρίζεται στη διαφθορά, τον χρηματισμό, τον εκφοβισμό και κυρίως σε μια σαθρή οικονομική ευημερία η οποία αν εκλείψει θα βγάλει τους πολίτες στους δρόμους.
Αυτό που υπάρχει στην Τουρκία είναι ένας ισλαμοφασισμός ο οποίος έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην Ελλάδα. Μην ξεχνά κανείς ότι οι προκλήσεις των Τούρκων σε βάρος μας εντείνονται κλιμακωτά. Μην ξεχνάμε ότι η παρέα του Ερντογάν δε σέβεται την ιστορική κληρονομιά και μνημεία παγκοσμίου πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως η Αγια Σοφιά.
Και μην ξεχνάμε ότι βασική αιτία του μεταναστευτικού που απειλεί να τινάξει την Ελλάδα στον αέρα είναι το καθεστώς Ερντογάν. Βεβαίως τι να πούμε για το εσωτερικό της Τουρκίας όπου υπάρχουν σοβαρά ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δικό τους πρόβλημα, αλλά μη λέμε κι εμείς ότι αυτό που έχει εγκαθιδρύσει ο Ερντογάν είναι δημοκρατία. Έλεος.
Τώρα, σε ότι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ακόμη κι ο Ισλαμοφασίστας Ερντογάν είναι πιο προβλέψιμος και πιο μετριοπαθής απ΄ ότι κάποιοι στρατιωτικοί που δεν ξέρουμε αν θα οδηγούσαν την Τουρκία σε πιο ακραίες θέσεις. Αυτοί που έκαναν το πραξικόπημα δεν είναι καθαροί Κεμαλικοί όπως αυτοί που ξέραμε. Η επικράτησή τους ενδεχομένως να χειροτέρευε τις σχέσεις με την Ελλάδα και η κρίση στην Τουρκία να εξαγόταν στη χώρα μας. Ως εκ τούτου η αποτροπή μιας χαώδους κατάστασης στη γείτονα χώρα μόνο ως θετικό μπορεί να εκληφθεί.
Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι τι θα κάνει τώρα ο Ερντογάν. Αν π.χ. ο Σουλτάνος αισθανθεί ακόμη πιο παντοδύναμος τότε θα πρέπει να περιμένουμε κλιμάκωση της έντασης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι όταν θέλουν να αποπροσανατολίσουν την κοινή τους γνώμη από σοβαρά εσωτερικά θέματα, στήνουν ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Οπότε πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, αν και με τον «Ακομβίωτο Στρατηγό» στο Πεντάγωνο είναι καλύτερο να είμαστε εμείς σε συναγερμό γιατί μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει θα μας έχουν πάρει το μισό Αιγαίο.
Αν ο Ερντογάν καταλάβει ότι πρέπει να προχωρήσει σε περισσότερες κινήσεις εκδημοκρατισμού της χώρας και προσέγγισης με την Ευρώπη, τότε ενδεχομένως όλα όσα έγιναν να είναι για το καλό της Ελλάδας, στο μέτρο βεβαίως του σοβαρού και εφικτού. Κι αυτό διότι με τους Τούρκους μπέσα δεν μπορεί να υπάρχει. Ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης πάντα υπάρχει και πάντα θα μας απειλεί.
Εν κατακλείδει, η δημοκρατική χούντα του Ερντογάν νίκησε την στρατιωτική χούντα που επιχειρήθηκε να εγκαθιδρυθεί. Η επόμενη ημέρα έχει ενδιαφέρον, τόσο ως προς το αν η Τουρκία θα βρίσκεται σε διαρκή εμφύλιο πόλεμο με ό,τι αυτό σημαίνει για την ευρύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή όσο και στο αν θα υπάρξει προσέγγιση με την Ευρώπη όπου θα αναζητήσει συμμάχους, αν θα διατηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό κι αν θα συνεχιστούν οι πιέσεις στο Αιγαίο.

Ο τρόμος της Ελλάδας είναι το προσφυγικό και κάθε σκηνικό εμφυλίου στην Τουρκία μπορεί να προκαλέσει σεισμό που θα χτυπήσει κι εμάς.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.