.Νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν τα μέτρα


Νέα σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη με αντικείμενο το πακέτο μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Πληροφορίες θέλουν τους πολιτικούς αρχηγούς να συγκλίνουν σε κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις 

από το ποσό των 650 ευρώ, κλιμακωτές περικοπές στα δώρα -που δεν θα αγγίζουν τους χαμηλοσυνταξιούχους-, ενώ καμία περικοπή δεν συζητείται στις συντάξεις του ΟΓΑ. Στο τραπέζι φέρεται να παραμένει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενδεχομένως έως και το 67ο έτος.

.Κεδίκογλου για Τσίπρα: Μαυρογιαλούρος παλαιάς κοπής που τάζει στους πάντες τα πάντα


«Με το σημερινό του σόου, ο κ. Τσίπρας, απέδειξε και στους πλέον δύσπιστους, ότι πολιτεύεται ως Μαυρογιαλούρος παλαιάς κοπής που τάζει στους πάντες τα πάντα», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας σε όσα ανέφερε στην ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το μόνο που δεν διευκρίνισε είναι σε ποιο… νόμισμα θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του, καθώς και οι πλέον αδαείς στα οικονομικά, γνωρίζουν ότι ευρώ "κόβει" μόνο η ΕΚΤ», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου 
υπογραμμίζοντας πως « τις… δραχμές που ονειρεύονται και τυπώνουν στα εκτυπωτήρια του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να τις χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές των συνιστωσών τους».
«Η χώρα, δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και τους συνεταίρους του, και ευτυχώς για την Πατρίδα, είναι και θα παραμείνει στο ευρώ», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

.Προσκλητήριο για συμπαράταξη κόντρα στο Μνημόνιο


Πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο για συμπαράταξη σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή του λαού και της χώρας από το Μνημόνιο απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου το βράδυ του Σαββάτου, μεταδίδει η ΕΡΤ.

«Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή, να οργανώσουμε την ανατροπή» δήλωσε ο κ. Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη μια νέας εθνικής στρατηγικής και αποκάλεσε τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, "τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου". 

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «για την κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση» και τόνισε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει το μνημόνιο. 

«Η χώρα και η κοινωνία βρίσκονται μπροστά σε μια τεράστια καταστροφή. Ήδη ένα μεγάλο τμήμα τους ζει σε συνθήκες αναξιοπρέπειας και χρεοκοπίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η ανάγκη να μπει τέλος σε αυτή την «ολέθρια πορεία» αποτελεί «εθνική επιταγή» και όχι υπόθεση ενός
 μόνο κόμματος.

 
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση κατά του Πρωθυπουργού, κατηγορώντας τον ότι έλεγε ψέματα προεκλογικά για να κερδίσει την ψήφο των πολιτών. 

«Πριν από μια εβδομάδα ήρθε σαν το κλέφτη, για δύο μόνο ώρες, να εγκαινιάσει τη ΔΕθ ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός. Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας. Και όποιος τον πίστεψε την πάτησε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Καταλόγισε επίσης στον κ. Σαμαρά ότι κατέφυγε «στη γνωστή πολιτική λαθροχειρία» ότι «είναι δήθεν αναγκαίο για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ », αφού όπως είπε, δεν είχε κανένα λογικό επιχείρημα προκειμένου να υπερασπιστεί «το πιο επώδυνο πακέτο περικοπών και λιτότητας στη μεταπολεμική Ιστορία του τόπου». 

«Όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή; Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;», διερωτήθηκε. 


Υποστήριξε επίσης ότι κανείς στην Ευρωζώνη δεν έχει πολιτικό κίνητρο να εξωθήσει καμία χώρα σε οικειοθελή αποχώρηση, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωζώνης. 

.Παρουσιάστηκαν τα πρώτα προϊόντα «χωρίς μεσάζοντες»


Πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών «Χωρίς μεσάζοντες» που διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές διοργάνωσε στην Κατερίνη, στο Συνεδριακό Κέντρο «ΕΚΑΒΗ» η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας με στόχο τη δημιουργία δικτύου εθελοντικών ομάδων που θα συνεργάζονται μεταξύ τους.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος περίπου 40 ομάδες από διάφορα μέρη της χώρας, από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, 
παραγωγοί πατάτας από την περιοχή του Νευροκοπίου, φακής από τα Φάρσαλα και ιδιοκτήτης κυλινδρόμυλου από την Πιερία, 
ο οποίος συνεργάζεται με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας για να διατεθεί αλεύρι σε χαμηλή τιμή στους καταναλωτές.

«Υπήρξε γόνιμη και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διανομή των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, ώστε οι συμμετέχοντες να καταγράψουν τα θετικά στοιχεία της οργάνωσης, αλλά και να προτείνουν νέες πρακτικές», δήλωσε στο ΑΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, Κωνσταντίνος Τζομίδης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε επίσης το μνημόνιο συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ εθελοντικών ομάδων και παραγωγών που προτάθηκε από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και θα υπογράψουν οι ομάδες που συμφωνούν με τους όρους του.

«Στο μνημόνιο συνεργασίας αναφέρεται ότι είναι εφικτό να βρεθούν ελληνικά προϊόντα διατροφής σε καλή ποιότητα και σε χαμηλή τιμή», σημείωσε ο κ. Τζομίδης.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε επίσης η παρουσίαση των πρώτων προϊόντων με την επωνυμία και την ετικέτα «Χωρίς μεσάζοντες».

«Συμφωνήσαμε να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των ομάδων, ώστε να επιτυγχάνεται ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών, τόσο για τα προϊόντα που διατίθενται όσο και για τους παραγωγούς που δεν τηρούν τις συμφωνίες, καθώς και να πραγματοποιείται συνάντηση σε ετήσια βάση», ανέφερε ο κ. Τζομίδης.

.«Μπούκαραν» σε σουβλατζίδικο και άρπαξαν τον γύρο μαζί με την σούβλα!


Αυτό θα πει πείνα... Πριν από δυο 24ωρα περίπου ομάδα ατόμων μπήκε σε οβελιστήριο-εστιατόριο και πήρε ολόκληρο το γύρο που είχε βάλει ο ιδιοκτήτης να ψηθεί! Σύμφωνα με το agriniopress, φόρτωσαν το λάφυρο σε αμάξι αγροτικού τύπου και έφυγαν πετώντας στο έδαφος και μερικές καρέκλες.
Το εν λόγω γεγονός αποτελεί συνέχεια άλλου περιστατικού στο συγκεκριμένο μαγαζί όπου η ίδια ομάδα, αφού έφαγε και πήρε και για το σπίτι τρόφιμα αξίας πάνω από 200 ευρώ, έφυγεαφήνοντας προκλητικά το λογαριασμό απλήρωτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης τους απείλησε ότι θα πάει στην αστυνομία για το θέμα και ακολούθησε η νέα επίσκεψη.
Τα παραπάνω είναι γεγονότα που συμβαίνουν συχνά πλέον στο Αγρίνιο, καθώς και άλλοι μαγαζάτορες έχουν παραπονεθεί για παρόμοιες ομαδικές συμπεριφορές-κυρίως από ομάδες νεαρών ρομά-που έχουν προκαλέσει ακόμη και πανικό στους θαμώνες τους.

.Κλείδωσε η επιμήκυνση


Διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση του προγράμματός της για δύο χρόνια και την περαιτέρω μείωση του χρέους της ώστε να καταστεί βιώσιμο, μαζί με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου της, έχουν δρομολογηθεί, με χρονικό ορίζοντα το τέλος Οκτωβρίου, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλων αξιωματούχων στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στη Λευκωσία. 

Αγκάθια ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν όπως αναφέρουν τα Νέα, η εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης για την επιμήκυνση και η εξεύρεση τρόπων μείωσης του χρέους, 
για τα οποία διαφωνούν και μεταξύ τους η ευρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς βεβαίως και η συμφωνία με την τρόικα στο πακέτο των μέτρων των 11,8 δισ. ευρώ και η ψήφιση του από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το επικρατέστερο σενάριο για τη χρηματοδότηση της παράτασης περιλαμβάνει:

-Την αναβολή για μετά το 2020 της πληρωμής των ομολόγων των επίσημων δανειστών μας, κυρίως της ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών.
-Την έκδοση έντοκων γραμματίων του Δημοσίου.

Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις μπορούν να εξασφαλιστούν τα 20 δισ. που απαιτούνται για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια. Όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ούτε ως προς το ακριβές ποσό του χρηματοδοτικού κενού, αν δηλαδή θα είναι 20 δισ. ευρώ ή περισσότερα.

.Αναστέλλει τις κινητοποιήσεις ο ΠΦΣ


Κανονικά θα χορηγούν φάρμακα και θα εκτελούν από τη Δευτέρα  οι φαρμακοποιοί τις συνταγές του ΕΟΠΥΥ, όπως αποφασίστηκε μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του πανελληνίου φαρμακευτικού συλλόγου γεμάτη ένταση και διαπληκτισμούς. 

Τα μέλη του Συλλόγου αποφάσισαν με 70 ψήφους υπέρ και 64 κατά την άρση του εμπάργκο και το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στις αποφάσεις που θα κληθεί να λάβει τη Δευτέρα στη συνεδρίασή του 

ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καθώς ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Λουράντος εμφανίζεται αποφασισμένος για συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μάλιστα, μιλώντας σήμερα στον Αθήνα 984,  κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, ότι εκείνος «σπρώχνει» στις κινητοποιήσεις. 

Την ίδια ώρα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ εξακολουθούν να πληρώνουν φάρμακα και ιατρικές επισκέψεις. Έως την Τετάρτη συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, οι συμβεβλημένοι γιατροί του Οργανισμού. 

.Εκκίνηση στο 45ο ράλλυ της ΔΕΘ


 Με τη συμμετοχή 45 πληρωμάτων ξεκίνησε το 45ο ράλλυ της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένας από τους κορυφαίους αγώνες αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι από τη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αφού προηγήθηκε ο τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων και η ενημέρωση των πληρωμάτων.
 
Νέο στοιχείο στη φετινή διοργάνωση είναι ότι πέρα από τις δύο ειδικές διαδρομές στη Χαλκιδική και συγκριμένα στον Πολύγυρο και στο Χολομώντα περιλαμβάνεται μία ειδική διαδρομή σε πίστα στο Νέο Ρύσιο.
 
Έτσι η αγωνιστική δραστηριότητα ξεκινά σήμερα στην πίστα κάρτ του Νέου Ρυσίου και αύριο, Κυριακή θα μεταφερθεί στη βόρεια Χαλκιδική με την εκκίνηση του αγώνα, το service park, τον τερματισμό και την απονομή των κυπέλλων στον Πολύγυρο.

.Συγχαρητήρια Παπούλια στους Καλαφάτη, Αρνιάκο και Αραούζου


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους Μάριο Καλαφάτη, Γιώργο Αρνιάκο και Κέλλυ Αραούζου για την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοικτής θάλασσας στο Πιομπίνο της Ιταλίας.

«Η επιτυχία σας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτής θάλασσας μας έκανε όλους περήφανους.

 Χρειαζόταν πάθος, συγκέντρωση, πίστη και πολύ συστηματική προετοιμασία για να σημειώσετε αυτή την επίδοση. Θερμά συγχαρητήρια για τη διάκριση αυτή. Σας εύχομαι καλή συνέχεια και ακόμη συντομότερους χρόνους» ανέφερε στο τηλεγράφημα του ο κ. Παπούλιας.

.Ο λαός φωνάζει "φθάνει πια"


«Το "φθάνει πια" που φωνάζει με απόγνωση ο λαός πρέπει να πάρει το πραγματικό πολιτικό περιεχόμενο, αυτό που αντιστοιχεί σήμερα στις ανάγκες του λαού και του κινήματος, το "φθάνει πια" πρέπει να στρέφεται κατά της κυριαρχίας των μονοπωλίων στην οικονομία, αφορά τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης» υπογράμμισε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία της, χθες, στο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή», στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον.

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κρίση «δεν έχει φθάσει ακόμα στον πάτο, άρα τα λαϊκά προβλήματα δεν έχουν πιάσει πάτο, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην ΕΕ, και δεν αρκεί, να προβάλλουμε μέτρα ανακούφισης της φτωχολογιάς για τα οποία θα παλέψουμε, 
αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα αν δεν διαλέξουμε τον δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, όσες θυσίες και αν απαιτήσει οι οποίες θα είναι πολύ λιγότερες από το κόστος της αυταπάτης και της υποταγής».

Η κ. Παπαρήγα κάλεσε όσο περισσότερους εργαζόμενους να στηρίξουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή του χρέους, χωρίς καμία αναγνώριση που σημαίνει καμία διαπραγμάτευση γιατί η διαπραγμάτευση σημαίνει αναγνώριση, σημαίνει νέο κούρεμα με νέα Μνημόνια».

."Είναι εθνική επιταγή να μπει ένα φρένο στην ολισθηρή πορεία της οικονομίας"


Είναι εθνική επιταγή να μπει ένα φρένο στην ολισθηρή πορεία της οικονομίας και να σχεδιαστεί η μετάβαση στη «μετα-τροϊκανή εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνοδευόμενος από βουλευτές και κομματικά στελέχη, συναντήθηκε αρχικά με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις δύο εταιρίες. 

Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η προοπτική των δύο εταιριών και οι συζητήσεις μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνένωση τους με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), για την οποία υπάρχουν ενστάσεις.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και στις 7.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Στη 1 αύριο το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «Ι. Βελλίδης».

.Α. Σαμαράς: Αποφασιστικότητα για παραμονή στην ευρωζώνη


Βεβαιότητα για την έγκριση των μέτρων από τη Βουλή εκφράζει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας ότι όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι υπ' αριθμόν 1 προϋπόθεση για το μέλλον μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Σε συνέντευξή του στην "Ουάσιγκτον Ποστ", ο κ. Σαμαράς επισημαίνει ότι "η αποφασιστικότητά μας είναι δεδομένη", δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει ρευστότητα για ανάπτυξη, επιμήκυνση για υλοποίηση του προγράμματος και συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει με έμφαση ότι δεν θέλει η Ελλάδα να γίνει το αρνητικό παράδειγμα για τους άλλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: 

"Πρέπει να εξασφαλίσουμε την παραμονή μας στην ευρωζώνη" και "πολλοί ηγέτες στο εξωτερικό συνειδητοποιούν τώρα ότι αυτό είναι το καλύτερο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Οι συνέπειες είναι άγνωστες ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ευρώπη αν η Ελλάδα έφευγε. Ποια θα ήταν η αντίδραση των αγορών."

Για το θέμα της επιμήκυνσης αναφέρει ότι "μιλάμε για επέκταση έως το 2016", στοιχειοθετώντας με αριθμούς την αναγκαιότητα αυτή, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει ότι "έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από προηγούμενες κυβερνήσεις".

Ο κ. Σαμαράς τονίζει επίσης ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα με την κοινωνική συνοχή και ότι "αν δεν υπάρξει φως στο τέλος του τούνελ, τότε, ναι, είμαι πολύ ανήσυχος" σημειώνει ενδεικτικά.

Στη συνέντευξή του κάνει αναφορά και στα προβλήματα των παράνομων μεταναστών, στην κρίση στη Συρία και στην πιθανότητα χιλιάδες πρόσφυγες να κατευθυνθούν προς την Ελλάδα, σημειώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο των παράνομων μεταναστών.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός μιλά για το "σπάσιμο" της γραφειοκρατίας, για τις επενδυτικές ευκαιρίες, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η χώρα, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της ναυτιλίας.

.Το στρες στη δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα!


Οι άνθρωποι που κάνουν δουλειές με απαιτήσεις, που έχουν φόρτο εργασίας και σφιχτά περιθώρια χρόνου, καθώς επίσης μικρό έλεγχο στην λήψη των αποφάσεων, εργάζονται σε συνθήκες στρες και είναι κατά μέσο όρο 23% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, όπως στεφανιαία νόσο, σε σχέση με όσους δουλεύουν πιο χαλαρά και με περισσότερα περιθώρια ελευθερίας, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, μ? επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Μίκα Κιβιμάκι του University College του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό 

"The Lancet", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC, μελέτησαν επί 7,5 περίπου χρόνια σχεδόν 200.000 ανθρώπους από επτά ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίοι δεν είχαν στο παρελθόν καρδιολογικά προβλήματα.

Η μελέτη -που αξιολόγησε τα ευρήματα 13 προηγούμενων σχετικών ερευνών- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 3,4% των εμφραγμάτων μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό στρες, ένα όχι αμελητέο ποσοστό, αλλά πάντως πολύ μικρότερο από το 36% που αποδίδεται στο κάπνισμα και το 12% που αποδίδεται στην έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οποιαδήποτε εργασία ή επάγγελμα μπορεί να οδηγήσει σ? επικίνδυνο στρες, όμως το φαινόμενο είναι ακόμα συχνότερο σε όσους έχουν χαμηλότερη εργασιακή εξειδίκευση. 

Για παράδειγμα, οι γιατροί, που έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ελευθερίας στη λήψη αποφάσεων, είναι λιγότερο πιθανό να στρεσαριστούν σε σχέση με ένα βιομηχανικό εργάτη.

Όπως είπε ο Κιβιμάκι, ακόμα κι αν κάποιος έχει αρκετό άγχος στη δουλειά του, μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει την πίεση για την καρδιά του κάνοντας υγιεινή ζωή, χωρίς κάπνισμα και με συνεχή σωματική άσκηση. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τρέχουσα οικονομική κρίση σχεδόν σίγουρα ενισχύει τη σχέση ανάμεσα στο εργασιακό στρες και τον κίνδυνο για την καρδιά.

.Θετικά μηνύματα του Eurogroup προς την Ελλάδα


Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε στη χώρα μας το άτυπο Eurogroup από τη Λευκωσία αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Οι εταίροι μας κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα πρόγραμμα σταθερότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, δήλωσε ότι δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup πριν από τις 15 Οκτωβρίου, μεταθέτοντας τη λήψη αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης, είπε ότι έχει ξεκινήσει η απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί, 
όπως στους τομείς της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των εσόδων, αλλά απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσο είναι εφικτή είναι η επίτευξη του στόχου της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. 

Νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών της Αυστρίας και της Ολλανδίας είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, αλλά "όχι περισσότερα χρήματα". 

Θετικό, χαρακτήρισε το πνεύμα της συζήτησης στο Eurogroup για την ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα.

.Τσίπρας: Να σχεδιάσουμε τη μετάβαση στην μετατροϊκανή εποχή


Είναι εθνική επιταγή να μπει ένα φρένο στην ολισθηρή πορεία της οικονομίας και να σχεδιαστεί η μετάβαση στη «μετα-τροϊκανή εποχή», δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψη του στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η ΔΕΘ αποτελεί έναν σημαντικό θεσμό για τη χώρα με ιδιαίτερο συμβολισμό. Αντικατοπτρίζει την εικόνα της πραγματικής οικονομίας, της ανάπτυξης, αντικατοπτρίζει την εικόνα του κόσμου της παραγωγής και της δημιουργίας. Φέτος λαμβάνει χώρα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η παρατεταμένη ύφεση, αυτή η πρωτοφανής κρίση που έχει πλήξει τη χώρα μας έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στον κόσμο της πραγματικής οικονομίας. Ο κόσμος του εμπορίου, της παραγωγής, της ευρεσιτεχνίας, της ανάπτυξης, ασφυκτιά και δεν αντέχει άλλο να υφίσταται τις συνέπειες μιας κρίσης και μιας παράλογης δημοσιονομικής πολιτικής.

Αποτελεί εθνική επιταγή να μπει ένα φρένο σε αυτή την ολισθηρή πορεία για την οικονομία, για τον τόπο και για τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας. Και οφείλουμε να αλλάξουμε κατεύθυνση, οφείλουμε να ξανασχεδιάσουμε με όραμα την προοπτική ανάπτυξης για την οικονομία. 

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε τη διαδικασία μετάβασης στη μετα-τροϊκανή εποχή. Και ταυτόχρονα να δώσουμε όραμα και προοπτική σε αυτό που ονομάζουμε παραγωγική ανασυγκρότηση για τον τόπο. Να ξανασταθεροποιήσουμε την οικονομία και να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια για την κοινωνία και για τον λαό μας».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνοδευόμενος από βουλευτές και κομματικά στελέχη, συναντήθηκε αρχικά με τις διοικήσεις της ΔΕΘ Α.Ε. και της Helexpo Α.Ε. και στη συνέχεια με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις δύο εταιρίες. 
Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η προοπτική των δύο εταιριών και οι συζητήσεις μετά την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη συνένωση τους με τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ), για την οποία υπάρχουν ενστάσεις.
Μετά το τέλος των δύο συναντήσεων και υπό βροχή ξεναγήθηκε σε Περίπτερα. Στάθηκε στο σταντ της υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ και σημείωσε πως «θα πούμε το νερό νεράκι», ενώ στο σταντ του Μετρό εξέφρασε ανησυχία για το πότε θα ολοκληρωθεί το έργο ύστερα από τις συνεχείς καθυστερήσεις.

Θα ακολουθήσει συνάντηση με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων και στις 7.30μ.μ. ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» και θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Στη 1 αύριο το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «Ι. Βελλίδης».

.Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη για τα μέτρα λιτότητας


Στους δρόμους της Μαδρίτης κατέβηκαν δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, ώς ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δημοσιονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι εν μέσω της παρατεταμένης ύφεσης που πλήττει την υπερχρεωμένη χώρα.
Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους βρίσκονται εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους του Δημόσιου τομέα, καθηγητές και δάσκαλοι, νοσοκόμοι και πυροσβέστες, οι οποίοι έχουν κατακλείσει την πλατεία Plaza Colon, αποκλείοντας πολλούς κεντρικούς δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας. 
Πολλοί από τους διαδηλωτές ταξίδεψαν έως τη Μαδρίτη με λεωφορεία που μισθώθηκαν από εργατικά συνδικάτα και άλλες φιλεργατικές οργανώσεις.
Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την περικοπή κρατικών δαπανών και την αύξηση της φορολόγησης, μέτρα που έρχονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ιβηρικής χώρας να αποφύγει την υπαγωγή σε ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης από την ευρωζώνη.

Το συγκεντρωμένο πλήθος καταδίκασε τα μέτρα της κυβέρνησης Ραχόι, φωνάζοντας «Αρκετά» και «Βυθίζουν τη χώρα», καθώς υπάρχει μία ευρεία αίσθηση πως τα μέτρα λιτότητας πλήττουν τα μικροαστικά και μεσοαστικά νοικοκυριά, αφήνοντας τους πλούσιους στο απυρόβλητο.Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αντιτείνει ότι τα μέτρα λιτότητας είναι απαραίτητα προκειμένου να επιτευχθεί ή ανάκαμψη της οικονομίας.
«Αυτές οι θυσίες είναι απόλυτα αναπόφευκτες εάν είναι να διορθώσουμε το δύσκολο οικονομικό κλίμα που βιώνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λούις ντε Γκίντος. «Θέτουμε τα θεμέλια της ανάκαμψης», προσέθεσε.

.Έκκληση της ΕΕ για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση στον αραβικό κόσμο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τις αρχές των μουσουλμανικών χωρών που πλήττονται από τη θρησκευτική βία, εξ αιτίας της ταινίας που δυσφημεί τον προφήτη Μωάμεθ, να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και να επιδείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση για να τερματιστεί η βία.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις εναντίον διπλωματικών αποστολών σε διάφορες χώρες, 
που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινων ζωών και την καταστροφή ιδιοκτησιών σε διάφορες πόλεις», είπε σε δήλωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Η κα Άστον λέγοντας ότι «ανησυχεί πολύ» από αυτά τα γεγονότα, κάλεσε τις αρχές σε όλες τις χώρες να εξασφαλίσουν την άμεση ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και την προστασία του διπλωματικού προσωπικού.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι ηγέτες των χωρών που πλήττονται από τη βία να κάνουν αμέσως έκκληση για ειρήνη και αυτοσυγκράτηση», είπε η κα Άστον.

Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι διαδήλωσαν και την Παρασκευή, στον αραβικό κόσμο, καταγγέλλοντας την ταινία που δυσφημεί το Ισλάμ, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της βίας και τον θάνατο πέντε ανθρώπων στην Τυνησία και το Σουδάν.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.