.Κύπρος: Όχι στον νεοαποικισμό


Η κυπριακή βουλή απάντησε ομόφωνα όχι στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από την ευρωζώνη κι όχι μόνο.

Το νομοσχέδιο απέσπασε 36 ψήφους κατά, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ απείχαν. 

Τα βλέμματα τώρα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Λευκωσία και τον αντίκτυπο που θα έχει η «ανταρσία» της Κύπρου, η οποία είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που λέει όχι σε απόφαση του Eurogroup.

Με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς δέχθηκε την καταψήφιση το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από την Κυπριακή Βουλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου συνεδριάζουν το πρωί προκειμένου να καταλήξουν σε μια αντιπρόταση προς το Eurogroup, χωρίς πάντως να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι υπάρχει κοινός τόπος στην κατεύθυνση του κουρέματος των καταθέσεων.

Χαρακτηριστικά δραματικές ήταν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μέσα στην Κυπριακή Βουλή.

Στην πλειοψηφία τους σε υψηλούς ή λιγότερο υψηλούς τόνους μίλησαν για προσπάθεια νεοαποικισμού της Κύπρου ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που έθεσαν θέμα παραμονής στην ΕΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου: «δε θα γίνουμε πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών», είπε χαρακτηριστικά ενώ για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας μίλησε ο βουλευτής των οικολόγων Γ. Περδίκης. 

Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι εταίροι της Κύπρου μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν το κυνηγητό των Ρώσων ολιγαρχών που δήθεν βρίσκονται μόνο στην Κύπρο.

Αποκάλυψε ότι στις επαφές με Γερμανούς βουλευτές, οι Κύπριοι βουλευτές δέχτηκαν προσβολές. Αν έχουν διαφορές οι Γερμανοί με τους Ρώσους, είπε, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος και η διάλυση της οικονομίας της για να καταλήξει «αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την Ευρώπη».

Πριν τη συνεδρίασε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε την καγκελάριο, τονίζοντας ότι δεν περνάει από την κυπριακή Βουλή το κούρεμα των καταθέσεων. Η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη αν υπάρχει plan b, για να πάρει την απάντηση ότι υπάρχουν «άλλα σχέδια», τα οποία προσπαθεί να σχηματοποιήσει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα.

."Η Ευρώπη οφείλει να διορθώσει το λάθος της"


Οι εξελίξεις στην Κύπρο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η Ευρώπη οφείλει να αναθεωρήσει την απόφασή της για την Κύπρο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, βγαίνοντας από τη σύσκεψη, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι επιμένει στις θέσεις του για τη διοικητική μεταρρύθμιση και για την κατάργηση του ειδικού φόρου στα ακίνητα.

Ο κ. Κουβέλης απάντησε και στο θέμα των απολύσεων, λέγοντας ότι «η μόνη αναφορά στη σύσκεψη ήταν η διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία προχωρά συστηματικά και θα καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα».

Για ιστορικό σφάλμα της Ευρωζώνης αναφορικά με την Κύπρο, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελός Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «οφείλει να το διορθώσει για να σταθεροποιηθεί η Κύπρος και να αποφευχθούν οι παρενέργειες». 

Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έχει διπλό ενδιαφέρον, εθνικό αλλά και οικονομικό, και ότι υπάρχουν τα περιθώρια ώστε στις επόμενες ημέρες να βρεθεί λύση.

«Η δική μας η συμπαράσταση είναι δεδομένη, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για την Κύπρο και μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, εκτός από όσους έχουν καταδικαστεί, ενώ και για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων σημείωσε ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές από το Νοέμβριο του 2011, όταν επιβλήθηκε.

.ΑΕΚ: Εκτός ομάδας έως το τέλος της σεζόν ο Κατίδης


Εκτός ομάδας έθεσε προσωρινά η ΑΕΚ τον Γιώργο Κατίδη για τον ναζιστικό χαιρετισμό του στο ματς με τη Βέροια. Ουσιαστικά η ΠΑΕ με τη σημερινή ανακοίνωσή της, ανοίγει την πόρτα της επανένταξης στο νεαρό διεθνή, καθώς τον τιμωρεί με αποκλεισμό έως το τέλος της σεζόν κι ενώ απομένουν μόλις τέσσερις αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. 

Αναλυτικά: «Το Δ.Σ. της ΠΑΕ ΑΕΚ, εκτιμώντας τη συμπεριφορά του ποδοσφαιριστή της Γιώργου Κατίδη στον σαββατιάτικο αγώνα της ομάδας μας, καθώς επίσης και την απολογία του που είδε το φως της δημοσιότητας για το επίμαχο περιστατικό, θέτει τον ποδοσφαιριστή εκτός ομάδας μέχρι τέλους της αγωνιστικής περιόδου 2012-13, 

αντιλαμβανόμενο την αλγεινή εικόνα που προκλήθηκε εκ της συμπεριφοράς του και επιβάλλει σε αυτόν το ανώτερο δυνατό χρηματικό πρόστιμο που προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Η περαιτέρω συνέχεια του ποδοσφαιριστή στην ΑΕΚ θα κριθεί από το Δ.Σ. το καλοκαίρι, αφού θα έχει δοθεί αφενός η δυνατότητα στον ποδοσφαιριστή όλο αυτό τον χρόνο να αποδείξει εμπράκτως ότι η συμπεριφορά του ήταν απόρροια επιπολαιότητας και ανωριμότητας 
και αφετέρου εάν η πιθανή επανένταξή του στην ομάδα είναι εφικτή χωρίς κραδασμούς στους κόλπους της ΑΕΚ».

."Αντισυνταγματική η δέσμευση λογαριασμών από το ΣΔΟΕ"


Με μια απόφαση «βόμβα» όπως χαρακτηρίστηκε από νομικούς και τραπεζοοικονομικούς κύκλους, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη νομοθετική εκείνη ρύθμιση που παρέχει τη δυνατότητα στο ΣΔΟΕ να προβαίνει σε δέσμευση πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών θυρίδων κ.λπ.

Ειδικότερα, το Δ' Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) με την υπ' αριθμ. 1032/2013 απόφασή του έκρινε αντίθετη στα άρθρα 5 (δικαίωμα συμμετοχής στην οικονομική κ.λπ. ζωή της χώρας), 17 (προστασία της ιδιοκτησίας) και 25 (αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου), 

καθώς επίσης έκρινε αντίθετη και στο άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (προστασία της περιουσίας) τη διάταξη του άρθρου 30 (παράγραφος 5 περίπτωση ε') του Ν. 3296/2004 που προβλέπει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων σε περιπτώσεις οικονομικού εγκλήματος και μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας.

Πάντως, λόγω της αντισυνταγματικότητας το όλο ζήτημα παραπέμφθηκε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

.Η Κύπρος στο επίκεντρο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών


Νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες για την Κύπρο, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη λύση που προτείνεται πλέον ως "τη λιγότερο επώδυνη".

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις επαφές με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα, ενώ επέμεινε στη θέση του πως το τέλος ακινήτων θα πρέπει και το 2013 να εισπράττεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς αυτή είναι, όπως είπε, "η πιο ρεαλιστική λύση".

.Ευ. Βενιζέλος: Η στήριξη της Κύπρου είναι εθνική υποχρέωση


«Οι μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις της Ευρωζώνης για την Κύπρο, πλήττουν την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά από διαδοχικές συνομιλίες που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριο Καρογιάν.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επιπλέον ότι «ξέρουμε στο πετσί μας πόσο δύσκολο είναι να κινείται κάποιος μέσα σε συντηρητικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς και να διαπραγματεύεται με παράγοντες που δεν θέλουν να δουν τις κοινωνικές και αναπτυξιακές διαστάσεις μίας κρίσης, που δεν είναι μόνον χρηματοοικονομική και δημοσιονομική».

«Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

.Σε «εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα» το δείπνο μεταξύ Πάπα και Οικουμενικού Πατριάρχη


Σε «πολύ εγκάρδιο, χριστιανικό κλίμα» δείπνησε χθες βράδυ ο πάπας Φραγκίσκος με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βατικανό, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το δείπνο διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες. Τόσο ο Αργεντινός ποντίφικας όσο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαμένουν στο εσωτερικό του Βατικανού, στον Οίκο της Αγίας Μάρτας (Domus Santae Marteae) όπου κατέλυσαν οι εκλέκτορες καρδινάλιοι κατά την διάρκεια του κογκλάβιου.

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI συνεχίζει να τονίζει ότι «η στάση και οι πρώτες του κινήσεις δείχνουν ότι σημείο αναφοράς του πάπα Φραγκίσκου φέρεται να είναι ένα εκκλησιαστικό σύστημα στην κορυφή του οποίου να μπορεί να βρίσκεται ένας «πρώτος μεταξύ ίσων» (primus inter pares, στα λατινικά). Ένα οργανωτικό οικοδόμημα που ιστορικά ταυτίζεται με την παράδοση της Ορθοδοξίας.

.«Να αναλάβει τις ευθύνες του οποιος τοποθετεί τα χρήματά του σε χώρες όπου καταβάλλει λιγότερους φόρους»


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι "όποιος τοποθετεί τα χρήματά του σε χώρες όπου καταβάλλει λιγότερους φόρους" πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, σε ένα μήνυμα προς τους εύπορους Ρώσους που καλούνται να συμβάλουν στη διάσωση της Κύπρου.

"Οποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές", δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών στη γερμανική ραδιοφωνία.

Αλλά, εάν δεν κληθούν αυτοί να συμβάλουν, τότε "οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο ... αυτό θα ήταν ανεύθυνο", είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε 

προσθέτοντας ότι "το κυπριακό οικονομικό μοντέλο", που βασίζεται σε ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο επί σειρά ετών προσέλκυσε ξένα κεφάλαια, "χρεοκοπεί".

.Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απολαβές Μπέκαμ, Μέσι, Ρονάλντο


Ενας από τους ελάχιστους χώρους που δεν έχει πλήξει η διεθνής οικονομική κρίση, εξακολουθεί να παραμένει το ποδόσφαιρο και τα αποτελέσματα της τεράστιας απήχησης που έχει σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, αποτυπώνονται με εντυπωσιακούς αριθμούς, στις αμοιβές των κορυφαίων του είδους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με σχετική έρευνα του γαλλικού περιοδικού «France Football» για τους πλουσιότερους ποδοσφαιριστές την αγωνιστική περίοδο 2012-2013, προκύπτει ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι τρεις πρώτοι στον κατάλογο, θα εισπράξουν 101 εκατομμύρια ευρώ! 

Ο λόγος για τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, που επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν και ο οποίος εισπράττει σε ετήσια βάση 1,7 εκ. ευρώ ως τακτικές απολαβές, 1,3 εκ. ευρώ ως πριμ και περίπου 33 (!) εκατομμύρια ευρώ από διαφημίσεις και ειδικές συνεργασίες. 

Λίγο πιο... χαμηλά, βρίσκεται ο Λιονέλ Μέσι, που κερδίζει αντίστοιχα, 12,5 εκ. ευρώ, 500.000 ευρώ και 22 εκ. ευρώ, ενώ ο τρίτος της «παρέας», είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο με ετήσια έσοδα 13 εκ. ευρώ, 500.000 ευρώ και 16,5 εκ. ευρώ.

.Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μ. Μαξίμου, του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης


Εν αναμονή των αποφάσεων στη Λευκωσία, στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, ενώ σε δηλώσεις του χαρακτήρισε τη λύση που προτείνεται πλέον ως "τη λιγότερο επώδυνη".

Η Αθήνα ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει θέμα με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ενώ σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την απορρόφηση των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας.

Όσον αφορά τις επαφές με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα βρεθεί λύση σε όλα τα ζητήματα, ενώ επέμεινε στη θέση του πως το τέλος ακινήτων θα πρέπει και το 2013 να εισπράττεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς αυτή είναι, όπως είπε, "η πιο ρεαλιστική λύση".

.Τι σημαίνει για την Ελλάδα το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο


Η είδηση του κουρέματος των καταθέσεων στην Κύπροπροκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στη μαρτυρική μεγαλόνησο όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Το αρχικό σχέδιο του Eurogroup αποσύρθηκε και μένει να δούμε ποιο σχέδιο θα αποδεχτεί τελικά η Κύπρος. Τι σημαίνει για την Ελλάδα τοκούρεμα των καταθέσων στην Κύπρο.
Οπως δήλωσε στο Newsit o καθηγητής Οικονομικών Διονύσης Χιόνης "η απόφαση του Eurogroup τουλάχιστον όπως ισχύει μέχρι σήμερα ακυρώνει ουσιαστικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ανακοινώσεις του προέδρου του κυρίου Ντράγκι περί εγγύησης των καταθέσεων αλλά και μη φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων.
Είναι ένα πρωτοφανές φαινόμενο και βλέπουμε οτι διασπείρεται τελικά το κόστος διάσωσης των τραπεζών και στους καταθέτες. Αυτό δε το έχουμε ξαναδεί και επιπρόσθετα έχουμε μια αμφιβολία πλέον η οποία είναι διάχυτη και ξεπερνά τα όρια της Κύπρου. 
Βλέπουμε δηλαδή οτι μια χώρα που δεν ήταν συστημική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ξαφνικά με την απόφαση του Εurogroup γίνεται συστημική και περνάει μια αμφιβολία και μια αβεβαιότητα για την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και των καταθέσεων και στις άλλες χώρες στης Ευρωζώνης. 
Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο μπροστά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά και στην εξυγίανση των ισπανικών τραπεζών.
Προς το παρον δε φαίνεται πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν ντόμινο και να συμπαρασύρει όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα σε μια κατάσταση πανικού ωστόσο όμως αυξάνει την αβεβαιότητα και την αμφιβολία και αυτό είναι κάτι που θέλαμε να το αποφύγουμε και ελπίζουμε οτι έχει κλείσει σαν συζήτηση σε όλη την Ευρώπη.
Για την Ελλάδα, στο βαθμό που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε όπως πρέπει τα 250 υποκαταστήματα των Κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην Ελλάδα νομίζω πως δε θα υπάρξει κάποιος κίνδυνος αλλά τα γεγονότα ενσπείρουν αβεβαιότητα και ανησυχία για το τι θα γίνει με τις καταθέσεις και ειδικά με τις μικρές καταθέσεις" είπε τέλος ο καθηγητής.

.Δημοσίευμα–ΒΟΜΒΑ βάζει «φωτιά» στην Κύπρο


Σε μια σοβαρή καταγγελία προβαίνει σήμερα η μεγαλύτερη εφημερίδα της Κύπρου «Φιλελεύθερος», η οποία σε άρθρο της με τίτλο «Κάποιοι γνώριζαν εκ των προτέρων» αναφέρει ότι συνεργάτες του Προέδρου της κυπριακής δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και οικονομικοί παράγοντες ήξεραν για το «κούρεμα» και απέσυραν τις καταθέσεις τους.

«Τα τελευταία 24ωρα δίνουν και παίρνουν οι πληροφορίες που φέρουν συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και οικονομικούς παράγοντες, να έχουν αποσύρει τις τελευταίες δύο εβδομάδες τεράστια ποσά από κυπριακές τράπεζες και να τα μετέφεραν στο εξωτερικό.

Παρά τις εξ αντιθέτου διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων, αυτοί οι άνθρωποι γνώριζαν ότι βρισκόταν στο τραπέζι το επικείμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις και ότι οι Γερμανοί θα πίεζαν προς αυτή την κατεύθυνση και ότι υπήρχε ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να περάσει το «κούρεμα».

Οι πληροφορίες δεν είναι αόριστες, γι' αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβάλλεται να ζητήσει αμέσως πληροφόρηση από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που μπορεί να εξασφαλίσει αυτά τα στοιχεία, για το ποιοι είναι αυτοί που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό το τελευταίο διάστημα.

Αφενός για να διαπιστωθεί η βασιμότητα αυτών των πληροφοριών που εμπλέκουν συνεργάτες του Προέδρου και αφετέρου για να ενημερωθεί ο κόσμος, τον οποίο ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν θα τον κρατά στο σκοτάδι».

.Εναλλακτικό νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση


Εναλλακτικό νομοσχέδιο ετοιμάζει η κυπριακή κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν περάσει απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, με βάση την απόφαση του Eurogroup, για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.
Η έγκριση του νομοσχεδίου είναι αβέβαιη, αφού είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί η οριακή πλειοψηφία των 29 ψήφων. 
Ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προβληματίζεται ιδιαίτερα, γιατί και το συμπολιτευόμενο ΔΗΚΟ θέτει όρους για να δώσει θετική ψήφο.
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της οικονομικής ιστοσελίδας StockWatch, τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι "κακές" τράπεζες -που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες- θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.
«Το πρόβλημα με αυτήν τη λύση είναι ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες μπορεί να χάσουν και το 90% των χρημάτων τους», δήλωσε γνώστης του θέματος.
Τα υποκαταστήματα των μεγάλων τραπεζών θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και εκτιμάται ότι θα προστατευθούν οι περισσότερες θέσεις εργασίες στις δύο τράπεζες.
Και σε αυτή την περίπτωση -όπως και στην περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται να παραχωρήσει απεριόριστη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.
Η μία πρόσθετη μέρα που θα είναι κλειστές οι τράπεζες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της βουλής, θα χρειαστεί για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις.
Δεν αποκλείεται αύριο να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου και το νομοσχέδιο για εξυγίανση των δύο τραπεζών, έτσι ώστε να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται και τρίτο σενάριο, με την προσδοκία ότι το "κούρεμα" των καταθέσεων μπορεί να αποφευχθεί ή να περιοριστεί πιο κάτω από τα 5,8 δισ. ευρώ.
Αυτό ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Επίσης, εξετάζονται εισηγήσεις για δανεισμό του κράτους από τα ταμεία προνοίας των ημικρατικών- πρόταση που είχε τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, με στόχο την άντληση 1,5 δισ. ευρώ.

.Επιμένει ο Σόϊμπλε: Ιδέα του Αναστασιάδη το κούρεμα κάτω των 100.000 ευρώ!


Επιμένει και προκαλεί. Ο ρόλος του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε στις κρίσιμες ώρες που περνάει η Κύπρος αλλά και η ευρωζώνη μόνο εμπρηστικός μπορεί να χαρακτηρισθεί.Την ώρα που ο Πρόεδρος της Κύπρου προσπαθεί να βρεί μια λύση που δεν θα γονατίζει τους φτωχούς αποταμιευτές της Κύπρου τους οποίους παίρνει η μπάλα από το σχέδιο για κούρεμα των καταθέσεων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ρίχνει λάδι στην φωτιά.
Ο κ. Σόϊμπλε μιλώντας στο Γερμανικό ραδιόφωνο, επανέλαβε αυτό που διέψευσε όχι μόνο η Κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η Γερμανική.
Είπε: «Αυτή η ευθύνη (για το κούρεμα των καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ) δεν βρίσκεται στη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ούτε στην Ευρώπη, αλλά μάλλον στην κυπριακή κυβέρνηση».
Στη σημερινή του συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε κατονόμασε τον κ. Αναστασιάδη ως εκείνον ο οποίος επέμενε στη συμμετοχή των καταθετών κάτω των 100.000 ευρώ.
Πρόσθεσε όμως και κάτι άλλο: "Οποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές".
Αλλά, εάν δεν κληθούν αυτοί να συμβάλουν, τότε "οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ξένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Κύπρο ... αυτό θα ήταν ανεύθυνο", είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσθέτοντας ότι "το κυπριακό οικονομικό μοντέλο", που βασίζεται σε ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα το οποίο επί σειρά ετών προσέλκυσε ξένα κεφάλαια, "χρεοκοπεί".
Κατά τα άλλα εμφανίζεται υπεράνω, λέγοντας ότι είναι θέμα της κυπριακής πλευράς να αποφασίσει τον τρόπο συνεισφοράς των καταθετών στην εξοικονόμηση των 5,8 δισ. ευρώ.
Οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη είναι πάντως διαφορετικές. 
Ενώπιον των αντιδράσεων της κοινής γνώμης, αλλά και οικονομικών και πολιτικών παραγόντων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσαν στη χθεσινοβραδινή τους τηλεδιάσκεψη ότι δεν επιθυμούν εισφορά για καταθέσεις μικρότερες των 100.000, ενώ επέμειναν στο στόχο να συγκεντρωθούν 5,8 δισ. από τις ίδιες τις κυπριακές τράπεζες.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.