.Βενιζέλος σε όσους έφυγαν: Επιστρέψτε στο σπίτι σας!


Προσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια την ανασύσταση της παράταξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, στο 9ο- Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους». Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και το είδος της συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και ιδεολογικά με την πρώτη και απευθύνοντας πρόταση προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές, καθώς επίσης και στις άλλες δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε την πρότασή του για επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Διευκρίνισε, πάντως, ότι τοΠΑΣΟΚ δεν εμπιστεύεται την εφαρμογή της στρατηγικής του (στην οποία, όπως είπε, προσχώρησαν ΝΔ και ΔΗΜΑΡ) σε κανέναν και «επιτέθηκε» σε όσους υποστηρίζουν ότι«επειδή πρόκειται για μια «δεξιά» στρατηγική, ας αφήσουμε τη δεξιά να την εφαρμόσει», χαρακτηρίζοντας τους φορείς αυτής της άποψης «ανιστόρητους».
Αναρωτήθηκε επιπλέον εάν υπάρχει κάποιος που θέλει την πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές. Εάν αυτό γίνει, έθεσε το ερώτημα «ποιος θα χρεωθεί την αποτυχία», δίνοντας ο ίδιος την απάντηση ότι αυτός θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Επισήμανε δε ότι σε περίπτωση επιτυχίας της στρατηγικής αυτής, θα ήταν άδικο να μην πιστωθεί στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, όπως υπογράμμισε, με αίσθημα εθνικής ευθύνης σήκωσε το βάρος μόνο του 2,5 χρόνια και διαφύλαξε τη δεδηλωμένη στην κρίσιμη ψηφοφορία του περασμένου Νοεμβρίου.
«Στο ΠΑΣΟΚ δεν παίζουμε ούτε μικροκομματικά, ούτε εσωκομματικά παιχνίδια με τη μοίρα του τόπου και του λαού», σημείωσε. Αναφερόμενος στο Κίνημα, έκανε λόγο για«νέο ΠΑΣΟΚ, ένα άλλο κόμμα, θεσμικό, με απόψεις, τάσεις, όχι ομαδοποιήσεις και παλαιούς μηχανισμούς, συλλογικό και όχι αρχηγικό, συμμετοχικό, συλλογικό διανοούμενο, με κοινωνικά δίκτυα και εθελοντισμό», στο οποίο ανήκει, όπως τόνισε, η πολιτική ηγεμονία, την οποία και «διεκδικεί».
Υπογράμμισε δε ότι «δεν είμαστε μικρό αντίγραφο του παλαιού ΠΑΣΟΚ» και πως«πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας και κυρίως με την κοινωνία». Επίσης, ξεκαθάρισε το θέμα της αλλαγής των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ, παραπέμποντας στον ήλιο με τις επτά ακτίνες, ο οποίος είχε παρουσιαστεί στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη.
Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, έθεσε το ερώτημα «πού αποσκοπεί» και «τι επιθυμεί».Απαντώντας στις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ουρά» και «δεκανίκι» της ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι συνιστώσα εθνικής ευθύνης για την έξοδο από την κρίση» και αναρωτήθηκε η αντιπολίτευση «ποιας συνισταμένης είναι συνιστώσα». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε το ερώτημα για το τι πιστεύει ότι χρειάζεται ο τόπος: 
«Τη δική τους αυτοδυναμία ή ένα σχήμα κυβερνητικό με τη μεταξύ τους συνεργασία;». «Θέλαμε», είπε, «ο ΣΥΡΙΖΑ να φανεί δύναμη εθνικής ευθύνης, αλλά είναι δική του η απόφαση να μη συμμετέχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
Τόνισε επίσης ότι δεν θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέρος της Κεντροαριστεράς και ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ανοικτό μέτωπο με την ηγεσία του κόμματος, εξαιρώντας ωστόσο από αυτή την αντιπαράθεση, την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

.Νέα δυναμική από το λιμάνι του Πειραιά


Ως ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της κινεζικής εταιρείας διαμετακομιστικού εμπορίου COSCO και της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Χιούλετ Πάκαρντ για τη μεταφορά των προϊόντων της δεύτερης στη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπης, μέσω του λιμανιού του Πειραιά και του σιδηροδρομικού δικτύου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
«Το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για όλα την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, με τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με το Θριάσιο ολοκληρώνει στρατηγικά δίκτυα και υποδομές που απελευθερώνουν επενδύσεις.

«Δίνουμε το δικαίωμα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στις δύσκολες αυτές ώρες, που πρέπει να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της COSCO και της Hewlett-Packard, δύο εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας, που -όπως είπε- χρησιμοποιούν τις υποδομές της χώρας και δραστηριοποιούνται στο νέο πλαίσιο εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της  COSCO, τόνισε πως ανάλογες επενδύσεις δίνουν μια νέα δυναμική εδραιώνουν τον Πειραιά στο διεθνή χάρτη.

«Τέτοιες επενδύσεις βοηθούν τον τόπο μας και αντιμετωπίζουν την ανεργία, που παραμένει προτεραιότητα. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ότι «με δώρο τη χθεσινή εσπευσμένη ψήφιση νέων φοροαπαλλαγών από ΦΠΑ υπέρ των επιχειρήσεων, προσέρχεται σήμερα ο Πρωθυπουργός, για να πανηγυρίσει στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, τη συμφωνία της COSCO με τη Hewlett-Packard και τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Όπως επισημαίνει, αυτή η συμφωνία COSCO-Hewlett-Packard (HP) αποδεικνύει τα τεράστια στρατηγικά πλεονεκτήματα των ελληνικών λιμανιών και ειδικά του λιμανιού του Πειραιά, ως στρατηγική πύλη μεταφορών προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Προσθέτει, δε, ότι ο Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιώνεται, όταν υποστηρίζει ότι οι στρατηγικοί παραγωγικοί τομείς πρέπει να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Σχόλιο ΚΚΕ
«Η επιχειρηματική κινεζοαμερικανική συμφωνία στηρίζει τα σχέδια της ελληνικής άρχουσας τάξης για ανάδειξη της χώρας σε κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η ελληνική κυβέρνηση θα φορτώσει με νέες θυσίες το λαό. 
Απειλούνται με νέα μέτρα οι εργατοϋπάλληλοι στην ευρύτερη περιοχή το λιμανιού του Πειραιά και οι αυτοαπασχολούμενοι με κλείσιμο μαγαζιών», αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Ικανοποίηση ΕΣΕΕ
Με ικανοποίηση υποδέχεται ο εμπορικός κόσμος τη συμφωνία εγκατάστασης διαμετακομιστικού κέντρου της Hewlett-Packard για την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και τη διακίνηση εμπορευμάτων της με τη συνεργασία της COSCO και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

.Κατ' οίκον έκτιση ποινής με "βραχιολάκι"


Σε δημόσια διαβούλευση έδωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, το νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση των κρατουμένων (υποδίκων, καταδίκων και όσων λαμβάνουν άδεια κρατουμένων) με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού στον κρατούμενο.

Το «βραχιολάκι» δίνει τη δυνατότητα στα  παραβατικά άτομα, στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές, να εκτίσουν το υπόλοιπο της κράτησής  τους στον τόπο κατοικίας τους (καθεστώς κατ΄οίκον περιορισμού) ή σε  όποια άλλη κατοικία επιλέξουν να διαμείνουν.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να τοποθετηθεί  μόνιμα στο χέρι ή το πόδι των κρατουμένων, οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση του «ηλεκτρονικού ευεργετήματος», το ηλεκτρονικό  βραχιολάκι το οποίο εμπεριέχει μικροτσίπ.

Ο κρατούμενος φορώντας το βραχιολάκι είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή. Το μέτρο αυτό δεν αφορά όσους έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση.

.ΣτΕ: Μόνο με πιστωτικές κάρτες οι αγορές πάνω από 1.500 ευρώ


Οι αγορές αγαθών, άνω των 1.500 ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2012, υποχρεωτικά γίνονται μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και όχι με μετρητά, αποφάνθηκε το Β΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, απορρίπτοντας την αίτηση δύο καταναλωτών.

Ειδικότερα, οι δύο καταναλωτές ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ΄εφαρμογή του Ν. 3840/2010) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών.

Αναλυτικότερα, η επίμαχη απόφαση αναφέρει, ότι από 1.1.2012 η πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες που είναι πάνω από το ποσό των 1.500 ευρώ, θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών του αγοραστή ή λήπτη των υπηρεσιών, ενώ αποκλείεται η εξόφληση με μετρητά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (απόφαση 854/2013) επισημαίνουν, ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους συναλλασσομένους. Ακόμη, υπογραμμίζουν, ότι στην προσφυγή τους οι δύο καταναλωτές δεν εξειδικεύουν το έννομο συμφέρον τους για την προσβολή της επίμαχης ρύθμισης, με συνέπεια να απορρίψουν οι δικαστές την αίτηση των συναλλασσομένων.

."Πρωτοφανής επιστροφή των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα"


«Πρωτοφανής επιστροφή ("comeback")» σημειώνεται σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις των Γερμανών για διακοπές στην Ελλάδα, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV), Τόρστεν Σέφερ, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία αναμεταδίδεται από πολλούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.
     
Σύμφωνα με τον κ. Σέφερ, πολλοί Tour Operators καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης στις κρατήσεις για ελληνικούς προορισμούς, ενώ, συνολικά για το 2013, αναμένεται αύξηση 3-4% σε σχέση με το 2012.
     
Εξάλλου, στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα», όπου αναφέρονται τα στοιχεία του DRV με την επισήμανση, ότι «πέρυσι οι Γερμανοί ακύρωναν τις κρατήσεις τους, επειδή θεωρούσαν τους Έλληνες αχάριστους».
     
«Δεν είμαστε, όμως, εκδικητικοί. Επίσης, η κρίση είναι πλέον παντού. Ακόμη και η Γαλλία σύντομα θα χρεοκοπήσει. Έτσι, μπορεί κανείς να πάει και πάλι στις παραλίες της Κρήτης και πίνοντας ούζο να σκεφτεί ότι λύνει την ευρωκρίση. Αν αυτή η στάση θα αποδώσει, αυτό εξαρτάται από τις ταβέρνες», τονίζει ο αρθρογράφος.

.Κοινή κάθοδο στις εκλογές πρότεινε ο Ευ. Βενιζέλος στη ΔΗΜΑΡ


 Προσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια την ανασύσταση της παράταξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εναρκτήρια ομιλία του, στο 9ο- Συντακτικό Συνέδριο του Κινήματος, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

Ταυτόχρονα, απηύθυνε ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».  

 Αναφέρθηκε στην κυβέρνηση και το είδος της συνεργασίας με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και ιδεολογικά με την πρώτη και απευθύνοντας πρόταση προς το κόμμα του Φώτη Κουβέλη για κοινή κάθοδο στις εκλογές, καθώς επίσης και στις άλλες δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ανάληψη από τον ίδιο, του υπουργείου Οικονομικών, στην κόντρα του με την τρόικα και στην πρόταση που δέχτηκε, όπως είπε, η Ελλάδα για «βελούδινη έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ», 

η οποία αποφεύχθηκε, με τη λήψη μέτρων, όπως το «χαράτσι» της ΔΕΗ και πρόσθεσε ότι κάπως έτσι φτάσαμε στην αναγνώριση από την πλευρά των εταίρων του ενδεχόμενου λάθους στο σχέδιό τους και την αποτύπωση της ρήτρας της βαθύτερης ύφεσης. 

Οι εργασίες του συνεδρίου θα διαρκέσουν έως την Κυριακή και θα λάβουν μέρος πάνω από 3000 σύνεδροι.

.Ι. Στουρνάρας: Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο


 Δεν τίθεται θέμα απολύσεων στο Δημόσιο, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου Μεταρρύθμισης στο Μέγαρο Μαξίμου, θέλοντας προφανώς να κλείσει τα σενάρια που κυκλοφορούν.
   
Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Α. Μανιτάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.
   
Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εγκρίθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης έξι υπουργείων, που προβλέπουν αλλαγές στις δομές και τη λειτουργία τους, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων.
   
Σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Υγείας, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Τουρισμού και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, καθώς και στην πρώην Γενική Γραμματεία Τύπου.

.Έλεγχος με «έπαθλο» 2,8 δισ. από την τρόικα


Σε έναν νέο έλεγχο, διάρκειας δύο μόλις εβδομάδων αυτήν τη φορά, υποβάλλεται η ελληνική οικονομία, με «έπαθλο» στο τέλος τη δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Οι επικεφαλής της τρόικας φτάνουν στην Αθήνα αύριο και αρχίζουν τις συζητήσεις την Κυριακή, στις 10 το πρωί, με τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα. 

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου (αφού συναντηθούν και με τους άλλους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο υπουργούς), ενώ εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που προετοιμάζουν το έδαφος για τους επικεφαλής. 

Ο έλεγχος θα εστιαστεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και η πορεία άλλων μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, όπως είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων. 

Αν και, κατ' άλλους, δόθηκε από χθες, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, το «στίγμα» ότι οι απολύσεις στο Δημόσιο θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ, γεγονός που προϊδεάζει για τις απαιτήσεις των δανειστών.

.Στα 4,74 δισ. ευρώ τα αποθέματα χρυσού της Ελλάδας


Στις 3.760 χιλιάδες ουγγιές έφθαναν τα αποθέματα φυσικού χρυσού στις 31.12.2012, σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή δια του υπουργού Οικονομικών Ιωάννη Στουρνάρα, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια για τα αποθέματα χρυσού που μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδος την περίοδο της κατοχής και τα σημερινά αποθέματα χρυσού της χώρας μας.

Όπως ενημερώνει ειδικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος, «στις 31.12.2012 τα αποθέματα φυσικού χρυσού ήταν 3.760 χιλιάδες ουγγιές, αξίας 4,74 δισ. ευρώ, από τα οποία το ήμισυ φυλάσσεται στην ΤτΕ και το υπόλοιπο φυλάσσεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ελβετία».

Στο έγγραφο αναφέρεται, επίσης, ότι «το απόθεμα σε χρυσό της ΤτΕ, το οποίο πράγματι είχε κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταφερθεί τελικά προς φύλαξη στην Τράπεζα της Αγγλίας, επαναπατρίσθηκε σταδιακά μεταξύ των ετών 1946 και 1956. Πληροφόρηση για το όλο θέμα περιέχεται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα έτη 1941-46, σε εκείνη για το έτος 1950 και σε μεταγενέστερες».

.Οnline μπαστούνι καθοδηγεί ηλικιωμένους με δορυφορικό GPS


 Ένα «πανέξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές της εταιρείας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress" στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε.

Το λεγόμενο «μπαστούνι επόμενης γενιάς», σύμφωνα με το BBC, σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα όμως, κάνει και άλλα «θαύματα», όπως να συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου (ή το προσωπικό ενός γηροκομείου ή άλλου ιδρύματος) μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη σε υπολογιστή. 

Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το online μπαστούνι μπορεί να στείλει μέχρι και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει προκαθοριστεί.

Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός ιατρικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εταιρία Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, οι οποίες γερνάνε καθώς πάσχουν από δημογραφικό πρόβλημα, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

.Μπερσάνι: Καμία πιθανότητα συνεργασίας με Μπερλουσκόνι


Η ιταλική κεντροαριστερά δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε έναν ευρύ συνασπισμό με την κεντροδεξιά υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ύστερα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα που δεν ανέδειξε νικητή, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο ηγέτης της Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

"Θέλω να το ξεκαθαρίσω: η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει ποτέ", δήλωσε ο Μπερσάνι στην εφημερίδα La Repubblica.

Από την ψήφο διαμαρτυρίας στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου προέκυψε ένα κοινοβούλιο στο οποίο κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία, ενώ ο ηγέτης του κόμματος των Πέντε Αστέρων Πέπε Γκρίλο εξασφάλισε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός διαθέτει την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά όχι στη Γερουσία.

Ο Μπερσάνι είπε ότι θα παρουσιάσει μία ατζέντα 7 με 8 σημείων όταν θα κληθεί για διαβουλεύσεις από τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο για να τού επιδοθεί εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης.

Όπως είπε ο ίδιος, θα θέσει εαυτόν υποψήφιο για την πρωθυπουργία.
Ερωτηθείς αν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, ο Μπερσάνι απάντησε "πείτε την όπως θέλετε. Για μένα είναι μία κυβέρνηση αλλαγής".

Ωστόσο, δεν απάντησε ευθέως στις ερωτήσεις για τον ρόλο του κινήματος των Πέντε Αστέρων, το οποίο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα συμμαχήσει με τα παραδοσιακά ιταλικά κόμματα.

.Οι κεφαλιές με τη μπάλα του ποδοσφαίρου κάνουν κακό στον εγκέφαλο


Οι κεφαλιές με τη μπάλα του ποδοσφαίρου ίσως δεν είναι τόσο αθώες, αλλά μπορεί να κάνουν ελαφριά ζημιά στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας αρνητικά τις νοητικές λειτουργίες. Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζεται μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Κέντρου Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την Αν Σερένο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης "PLoS ONE", σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησαν μια εφαρμογή υπολογιστή-ταμπλέτας για να κάνουν επιτόπου νοητικά-γνωστικά τεστ σε μαθήτριες, που έπαιζαν σε μια σχολική ομάδα ποδοσφαίρου.

Όπως διαπίστωσαν, μετά τις κεφαλιές, οι νέες αθλήτριες ήσαν αρκετά πιο αργές στην εκτέλεση ενός τεστ στην οθόνη, ενώ σε ένα άλλο τεστ οι επιδόσεις τους δεν είχαν επηρεαστεί αρνητικά. 

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι κεφαλιές, ιδίως οι δυνατές, μπορούν να επιφέρουν αλλαγές σε μερικές τουλάχιστον νοητικές-γνωστικές λειτουργίες. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι πως οι κεφαλιές ίσως προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».

«Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου», όπως είπε η Σερένο.

Η μελέτη επίσης διαπίστωσε ότι όσο πιο πολλές ώρες έπαιζε μια μαθήτρια ποδόσφαιρο μέσα στην εβδομάδα (άρα έκανε και πιο πολλές κεφαλιές), τόσο επηρεάζονταν οι χρόνοι ανταπόκρισής της στο συγκεκριμένο νοητικό τεστ.

.Συνεδριάζουν οι καρδινάλιοι για τη θέση του νέου Πάπα


 Μετά την επίσημη παραίτηση του Πάπα Βενέδικτου Ιστ', την Πέμπτη, οι καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο, θα ξεκινήσουν  σήμερα την μυστική και περίπλοκη διαδικασία επιλογής του επόμενου ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Υπάρχουν ακόμα αρκετές λεπτομέρειες που παραμένουν ασαφείς σχετικά με την διαδικασία, αφού το Βενέδικτος Ιστ' είναι ο πρώτος Πάπας που παραιτήθηκε εδώ και 700 χρόνια. 

Για το λόγο αυτό, οι καρδινάλιοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πρώτα μια άτυπη σύνοδο πριν αρχίσουν τους επίσημους γύρους συνομιλιών, που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.

 Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς, κατά τη σύνοδο αναμένεται να συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις για την Καθολική Εκκλησία, όπως η καλύτερη διαχείριση του Βατικανού, η ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας και το φλέγον θέμα της συνεχιζόμενης σεξουαλικής κακοποίησης.

Μέχρι στιγμής, κανείς από τους 115 καρδινάλιους, που είναι υποψήφιοι για τη θέση του νέου Πάπα -και κάτω των 80 ετών- δεν έχει ξεχωρίσει. Οι καρδινάλιοι θα συναντηθούν στο κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα όπου θα συνεδριάσουν προκειμένου να εκλέξουν νέο Πάπα.

Ο Βενέδικτος παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμά του, μετά από 8 χρόνια ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ενώ εξέφρασε την άνευ όρων αφοσίωσή του στον επόμενο Πάπα και το δύσκολο έργο που θα έχει μπροστά του.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.