.Ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά το κόμμα


Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε απόψε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις καταθέσεις που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα.

Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Γιάννης Μανιάτης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Λεωνίδας Γρηγόρακος.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα «επαναλαμβάνει τη θέση του για πλήρη διαφάνεια και ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές».

.Ο άγνωστος πόλεμος πίσω από τις λίστες του ΣΔΟΕ


Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση από τη διαρροή καταθέσεων στο ΣΔΟΕ δύο κτηματομεσιτών που τελούν υπό έρευνα και εμπλέκουν σε ξέπλυμα χρήματος μέσα απόαγορά ακινήτων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη, 
την ίδια ώρα που στην πολιτική σκηνή προκαλεί ισχυρές δονήσεις ο φάκελος με 32 πολιτικούς και γενικότερα αιρετούς αξιωματούχους οι οποίοι ελέγχονται επίσης από το ΣΔΟΕ για αδικαιολόγητα έσοδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αναφέρουν τα Νέα, κάνουν λόγο για έναν «άγνωστο πόλεμο» και διατυπώνουν σοβαρά ερωτηματικά για τη χρονική στιγμή που επελέγη να διαρρεύσουν οι επίμαχες καταθέσεις, 

αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεθοδευμένη υπόθεση που έχει στόχο να δυναμιτίσει το πολιτικό κλίμα την ώρα που κλείνει η συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα των 13,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ, από τις έρευνες δεν έχει προκύψει το παραμικρό στοιχείο που να συνδέει τα τρία στελέχη με την υπόθεση του συγκεκριμένου κατασκευαστικού ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε για τις καταθέσεις με την επιστροφή του από τη Ρώμη το απόγευμα του Σαββάτου, ζήτησε η κυβέρνηση να κινηθεί με απόλυτη διαφάνεια και να αποφύγει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί αφενός ως απόπειρα συγκάλυψης και αφετέρου ως κυνήγι μαγισσών, τόνιζαν στενοί συνεργάτες του.

Ο κ. Μεϊμαράκης διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση και σήμερα θα μεταβεί στον Αρειο Πάγο ζητώντας άμεση διαλεύκανση, ενώ επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως και οι άλλοι δύο πολιτικοί.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο για εμπλοκή πολιτικών στην υπόθεση και σημείωναν ότι οι σχετικές καταθέσεις έχουν ληφθεί από το 2010. 

Μάλιστα, αμφισβητούσαν το ενδεχόμενο να έχουν γίνει αγοραπωλησίες ακινήτων - ύψους 10,2 δισ. ευρώ, κατά το δημοσίευμα, στην περίοδο 2005-2008 - από ένα μεσιτικό γραφείο, ενώ εξέφραζαν την υπόνοια ότι το συγκεκριμένο ποσό διακινήθηκε προκειμένου να δημιουργήσει συνειρμούς με το πακέτο των μέτρων που θα κληθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να εγκρίνει η Βουλή.

Οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την εκτίμηση ότι με τη στοχοποίηση πολιτικών προσώπων οι εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες επιδίωξαν να εξασφαλίσουν οι ίδιοι «ασυλία» από την πλευρά του ΣΔΟΕ.

.Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, έχει, αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. 
Εν τω μεταξύ, στα 13 έως 15 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες της Ελλάδας στην περίπτωση που λάβει διετή επιμήκυνση, δήλωσε στο Ρόιτερς, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Συνάντηση με την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θα έχειαύριο η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

.Eπικοινωνία Στουρνάρα-Παπανδρέου


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το τηλεφώνημα έγινε με πρωτοβουλία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην οικονομία, προκειμένου, όπως είπε, να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις σε δίκτυα και φόρα στο εξωτερικό.

.Συνάντηση Σαμαρά με τον Γ. Ομήρου


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και την κατάσταση της οικονομίας των δύο χωρών.
Η Αθήνα και η Λευκωσία προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις τους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον κ. Ομήρου να επισημαίνει πως «η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλει, όσο ποτέ άλλοτε, συστράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων του Ελληνισμού».
Σε δηλώσεις του ο Κύπριος πολιτικός τόνισε πως «με πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ύφεση και τη στασιμότητα» και ζήτησε να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, για να μπορέσουν να αναπνεύσουν οι λαοί και οι κοινωνίες.
Ο κ. Ομήρου φρόντισε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα, λέγοντας πως συμφώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά στο ότι «το Κυπριακό, το οποίο είναι κορυφαία προτεραιότητα του Έθνους, ως πρώτο θέμα και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, για να λυθεί θα πρέπει να τερματιστεί πραγματικά και ουσιαστικά η κατοχή, 
θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδες ελευθερίες, όπως επιτάσσει το Διεθνές, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις έωλες απαιτήσεις της για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και συνομοσπονδία. 
Ούτε θα περάσουν οι απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό και για την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ για την οποία υπάρχουν πολύ θετικά σχόλια και για την κοινοβουλευτική της διάσταση, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου οργανώνει μία σειρά από κοινοβουλευτικές δράσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά, σκληρά για να διαφυλάξουμε και την εθνική ακεραιότητα του συνόλου του Ελληνισμού, αλλά και για να βγει και η Ελλάδα και η Κύπρος από την κρίση και να μπούμε ξανά στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.
Στο τραπέζι των συζητήσεων υπήρξαν και τα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά, με τον κ. Ομήρου να τονίζει πως «είναι ένα ζήτημα το ενεργειακό που συνδέει, πρέπει να συνδέσει την Κύπρο και την Ελλάδα σε θέματα στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή και είναι γεγονός ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, 
για πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία της, από επαχθές βάρος που ήταν και πηγή κακοδαιμονίας και κατοχών, μετατρέπεται σε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και αυτό μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

.Συνάντηση Λαγκάρντ - Μέρκελ


Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης, την Τετάρτη, της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Εν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, για το πακέτο των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Μιλώντας, την Τρίτη, στο Ρόιτερς, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει τη διετή επιμήκυνση οι επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες θα διαμορφωθούν στα 13 έως 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του μέλους της Γέρκ Άσμουσεν, υπογραμμίζει ότι δεν τίθεται προς συζήτηση πιθανή συμμετοχή της ευρωτράπεζας σε πιθανή επαναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους και πως απορρίπτει το ενδεχόμενο να διαγράψει ελληνικό χρέος. 

Να επιδειχθεί υπομονή αντί να γίνονται «υποθέσεις» για την έκθεση για το ελληνικό χρέος, πρότεινε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενόψει της δημοσίευσης της έκθεσης της τρόικας. 

.Πέντε νέα πρόσωπα στον ανακριτή για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου


Η πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του, πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, περιλαμβάνονται στα πέντε πρόσωπα που πλέον είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του «μαύρου πολιτικού χρήματος».
Ο ανακριτής της υπόθεσης απέστειλε σήμερα κλήσεις σε απολογία στους πέντε νέους κατηγορούμενους, αλλά και στους 16 ήδη κατηγορούμενους στην δικογραφία για τις παράνομες αμοιβές του πρώην υπουργού.

Οι νέοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της νομιμοποίησης μεγάλων χρηματικών ποσών που μοιράστηκαν ως «δώρα» για προμήθειες όπλων από το υπουργείο Άμυνας είναι, πλην του Ι. Σμπώκου και της Γκούντρουν Μολντενάουερ-Τσοχατζοπούλου, 
πρώην συζύγου του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, οι Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης ,

που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ακινήτων και Νίκος Καρατζάς, ιδιοκτήτης εκδοτικού οίκου στον οποίο φαίνεται να τοποθετήθηκαν χρήματα του πρώην υπουργού. 
Ο ίδιος ο κ. Καρατζάς σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει αρνηθεί οποιαδήποτε επιλήψιμη εμπλοκή του στην υπόθεση.

Και οι πέντε καλούνται από τους ανακριτές της υπόθεσης να προσέλθουν εντός των επομένων ημερών σε απολογία για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της διακίνησης και απόκρυψης χρημάτων, αν και αναμένεται ότι και οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι 
θα ζητήσουν προθεσμίες για τις απολογίες τους, που πιθανότατα θα προσδιοριστούν για την επόμενη εβδομάδα.

.“Το ΔΝΤ θέλει να αποτύχουν τα μέτρα για να γίνει νέο κούρεμα”


Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα του ο βρετανικός Guardian, επικαλούμενος πηγή από την Αθήνα.
“Στην Ελλάδα αυξάνονται συνεχώς οι υποψίες μεταξύ των μελών της κυβέρνησης ότι το ΔΝΤ σκοπίμως μπλοκάρει την συμφωνία για τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ που είναι απαραίτητα για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση” γράφει σε δημοσίευμα του ο Guardian.
Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα πηγή απο την Αθήνα, που δεν την κατονομάζει, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά: “θέλουν να αποτύχουν τα μέτρα 
κι έτσι η Ελλάδα να αναγκαστεί να ζητήσει και άλλο κούρεμα, γνωρίζουμε ωστόσο ότι αυτή δεν είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή της Γερμανίας, που αντιτίθεται σθεναρά σε μια ακόμη αναδιάρθρωση του χρέους στην παρούσα φάση”.

.Ξεκινά 1η Οκτωβρίου, η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για το εποχικό επίδομα


Από την ερχόμενη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, ξεκινά η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τους δικαιούχους στον ΟΑΕΔ, για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος. Η διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου του 2012. 

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά, είτε στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και τις Τοπικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είτε μέσω οποιουδήποτε άλλου χώρου ηλεκτρονικής πρόσβασης αλλά και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών. 

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι εργαζόμενοι των παρακάτω κατηγοριών: 
Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, 
μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών- ανυψωτικών -οδοποιητικών -γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, 
χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες.

.ΠΑΣΟΚ: «Απόλυτη προτεραιότητα η καταπολέμηση του ρατσισμού»


«Απόλυτη προτεραιότητα» αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ, στη σημερινή συγκυρία, η ψήφιση του σχεδίου νόμου για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας». 

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι η ανάγκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και επισημαίνει ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις απέναντι σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, με μοναδικό κριτήριο τα χαρακτηριστικά της ομάδας, προσβάλλουν κάθε δημοκρατικό πολίτη αυτής της χώρας.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι «ο ακραίος ρατσιστικός δημόσιος λόγος, που υποκινεί, αλλά και επαινεί τέτοιες ενέργειες, είναι πέρα από τα όρια των νομικών, αλλά και ηθικών αρχών μιας οργανωμένης πολιτείας».

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, είχε επεξεργαστεί και καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, 

με σκοπό τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης, με την καταπολέμηση, δια μέσου του ποινικού δικαίου, των ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών πράξεων, ιδίως μάλιστα της δημόσιας υποκίνησης σε βία ή της καλλιέργειας μίσους κατά συνανθρώπων μας. 

.Μέρκελ: Οι αγορές ανησυχούν για την αποπληρωμή των χρεών


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι οι χρηματαγορές ανησυχούν για την ικανότητα μερικών χωρών της ευρωζώνης να αποπληρώσουν το χρέος τους.
"Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές ότι μερικά κράτη της ευρωζώνης μπορούν να αποπληρώσουν μακροπρόθεσμα τα χρέη τους. 

Ο κόσμος αναρωτιέται πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες της ευρωζώνης", δήλωσε σε συνάντηση της Ομοσπονδίας Βιομηχανιών Γερμανίας.

Η Μέρκελ δήλωσε πως χρειάζεται αντοχή για να λυθεί η κρίση, αλλά το σύμφωνο για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι μια ένδειξη προόδου, όπως και η πρόοδος στην επίβλεψη των τραπεζών σ' όλη την ευρωζώνη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην ευρωζώνη μέσω ευρωπαϊκών μηχανισμών πριν εγκαθιδρυθεί ένα σώμα που να επιβλέπει και να έχει ισχυρά δικαιώματα παρέμβασης.
Η ίδια πρόσθεσε πως το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας είναι πιθανό να φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ φέτος και πως η χώρα χρειάζεται να συνεχίσει να ενισχύει την εσωτερική ζήτηση.

.Παρατείνεται ως τις 5 Οκτωβρίου η απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ


Παρατείνεται, με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), έως την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, η απογραφή των συνταξιούχων, προκειμένου -όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος- «να δοθεί μία τελευταία δυνατότητα να προσέλθουν να απογραφούν όσοι και όσες δεν έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα».

Επίσης, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει, ότι «δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, και ότι όσοι δικαιούχοι δεν προσέλθουν να απογραφούν στις Τράπεζες ή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως τις 5/10/2012, δεν θα λαμβάνουν πλέον από τον Οκτώβριο τη σύνταξή τους μέσω Τραπεζών, παρά μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

.Επικριτικό ψήφισμα των συμβούλων Επικρατείας για τον πολιτικό κόσμο


Έντονα σκληρό, για την κυβέρνηση, αλλά και τον πολιτικό κόσμο της χώρας, ψήφισμα εξέδωσαν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενόψει των δρομολογούμενων νέων περικοπών στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα, τα μέλη της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την τελευταία έκτακτη Γενική Συνέλευση τους, εξέδωσαν ψήφισμα 
με το οποίο στην ουσία εγκαλούν τον πολιτικό κόσμο για το ότι από τη μία μεριά αποφασίζουν περικοπές αποδοχών και από την άλλη δεν δίνουν οι ίδιοι το παράδειγμα και ούτε αποδεικνύουν «εμπράκτως ότι πρώτοι εκείνοι υφίστανται την αντίστοιχη θυσία».

«Σε περιόδους σοβαρής οικονομικής κρίσης, η οποία λαμβάνει διαρκή και μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως η παρούσα, πρωταρχικό μέλημα μίας δημοκρατικής Πολιτείας θα έπρεπε να είναι η υπεράσπιση των αδυνάτων, η δίκαιη κατανομή των βαρών και η προστασία των θεσμών, που είναι κρίσιμοι για την επίτευξη των ανωτέρω,

 αλλά και για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους γενικότερα. Τέτοιος θεσμός είναι αυτός της Δικαιοσύνη», επισημαίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας και σημειώνουν:

«Οι δικαστικοί λειτουργοί, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών, δεν είναι αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο, ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων, και δη εκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια ή υπόκεινται σε παντός είδους ειδικές μισθολογικές ρυθμίσεις».

.Sueddeutsche Zeitung: Επιπλέον 30 δισ. ευρώ και 2 χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα


Επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα προκειμένου να ορθοποδήσει, σύμφωνα με πήγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις οποίες επικαλείται η "Sueddeutsche Zeitung". Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ακόμη ότι είναι ανοιχτό το πότε, αλλά και το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα, είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια. Επιπλέον, θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την εξωτερική βηθεια και μετά το 2014. Το ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνει πάντως ότι 

η Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντάται αύριο στο Βερολίνο με την 'Αγγελα Μέρκελ, έχει ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, με την ανάληψη από την Ευρώπη του κόστους που συνεπάγεται αυτή η χρονική μετατόπιση. 

Στο άρθρο αναφέρεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.

Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών κεντρικών τραπεζιτών, η SZ επισημαίνει ότι αιτίες της «τρύπας» θεωρούνται η υστέρηση των 10 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την έναρξη του δεύτερου προγράμματος, η μη τήρηση των δεσμεύσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων - κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο φορολογικό - και η ύφεση, η οποία οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και σε αύξηση της ανεργίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται δε ότι αν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, διστάζουν να διαθέσουν τους απαραίτητους επιπλέον πόρους, φοβούμενες τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

.Ευ. Βενιζέλος: "Κινητοποίηση τώρα"


Την κινητοποίηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε σειρά πεδίων προκειμένου «η χώρα να περάσει από τη δυσάρεστη και αμήχανη συζήτηση για τη δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων των 11.5 δισ., που μπορεί να είναι -και θα φροντίσουμε- να είναι η τελευταία, στη συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και την προοπτική της αυτοδύναμης Ελλάδας», «μιας Ελλάδας ασφαλούς και ουσιαστικά ισότιμης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ», ζήτησε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, με επιστολή του προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Με την επιστολή του, που αποτελεί έναν πρώτο απολογισμό και με την οποία ορίζονται τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, τρεις περίπου μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου και τον ορισμό των εισηγητών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ανά υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος ζητάει την κινητοποίηση των βουλευτών σε τρία πεδία: 

Την καλύτερη παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, την ενεργοποίηση των ομάδων πολιτικού συντονισμού, ανά υπουργείο καθώς και την ουσιαστική συμβολή της ΚΟ στην περαιτέρω εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, που παρουσίασε ο κ. Βενιζέλος προεκλογικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «οι ευθύνες, αλλά και οι ευκαιρίες ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών, που έχει κάθε βουλευτής μας είναι πολύ μεγάλες» και τους ζητάει να τις αξιοποιήσουν στο έπακρο, 

καθώς, όπως συνεχίζει, στο ερώτημα τι νέο, συγκεκριμένο και υπεύθυνο έχει να πει το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την εθνική ανασυγκρότηση, «η απάντηση εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις δικές σας πρωτοβουλίες».

.Λαγκάρντ : Ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους


Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέρος της εξίσωσης επίλυσης της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, δήλωσε χθες στην Ουάσιγκτον, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το θέμα της επιμήκυνσης. 

Η συγκεκριμένη τοποθέτησή της ερμηνεύτηκε από οικονομικούς αναλυτές ως πρόταση για νέα αναδιάρθρωση (κούρεμα) του ελληνικού χρέους.

Απαντώντας σε ερώτηση, για το που βρίσκεται σήμερα ο διάλογος μεταξύ τρόικας και ελληνικών αρχών, η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι άνθρωποι της αποστολής, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Αθήνα (Πολ Τόμσεν) «κάνουν ότι μπορούν για να βοηθήσουν την Ελλάδα».

Ο στόχος της μείωσης του χρέους στην Ελλάδα έως 120% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020 εξακολουθεί να είναι στον ορίζοντα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετρήσει τις προσπάθειες που πρέπει να αναληφθούν μέχρι τότε.

Η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα μέτρα δεν θα επιλύσουν το κενό που υπάρχει στη χρηματοδότηση, γιατί η οικονομία παραμένει αδύναμη και δεν πέτυχε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης, έκανε λόγο για μακρο-οικονομική κατάσταση και για έλλειψη προόδου στο θέμα του περιορισμού της συλλογής εσόδων (φαινόμενο φοροδιαφυγής).

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει την προετοιμασία της ανάπτυξης.

.«Ανοικτά μέτωπα» στο πακέτο των 11,9 δισ.


«Ανοικτά» παραμένουν ακόμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, κάποια από τα «μέτωπα» στο πακέτο των μέτρων 11,9 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών και των 2 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων, αλλά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει αισιοδοξία ότι «στόχος είναι όταν επανέλθουν οι επικεφαλής της τρόικα, να είναι κλεισμένο το πακέτο». 

Τα μέτρα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί στο σύνολό τους μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα παρουσιαστούν στο Euro Working Group. Οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται να επανέλθουν στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να συνεχιστεί ο διαπραγματευτικός μαραθώνιος. 

Στην Αθήνα ωστόσο παραμένουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ώστε με την επάνοδο των επικεφαλής, να υπάρξει συμφωνία

.Η ατμοσφαιρική ρύπανση "κόβει" χρόνια από τη ζωή


«Περίπου το 1/3 των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων, εκτίθεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις επιβλαβών ρύπων, συντομεύοντας το προσδόκιμο ζωής κατά 8 μήνες με 2 χρόνια», είπε η Ζακλίν ΜακΓκλέιντ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος παρουσιάζοντας μία σχετική μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της εν λόγω υπηρεσίας.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Εuractiv», κατά την έκθεση, η μόλυνση του αέρα αποτελεί ένα συνονθύλευμα καπνού, σκόνης, βρώμας, μετάλλων και τοξικών καυσαερίων. 

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν, ακόμη, πως ο χειρότερος αέρας κυκλοφορεί στις πόλεις της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, ωστόσο λίγες αστικές περιοχές της Ευρώπης δεν πνίγονται από ανθυγιεινούς ρύπους, όπως είναι τα αερομεταφερόμενα σωματίδια, το όζον και το άζωτο. Και για όλα αυτά οι βασικοί «ένοχοι» είναι οι μεταφορές, η ενέργεια και η γεωργία.

Η Ζακλίν ΜακΓκλέιντ σημείωσε, σχετικά, την αποτυχία των ευρωπαϊκών χωρών να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους και τόνισε, πως αν προχωρούσαν οι πολιτικές μείωσης της ρύπανσης θα υπήρχαν «συνέπειες στην υγεία και την οικονομία». 
Συγκεκριμένα ανέφερε, ότι το τίμημα του «κακού αέρα» υπολογίζεται σε 630 δισ. ευρω στο πεδίο της υγείας και σε 169 δισ. ευρω στο πεδίο της χαμένης παραγωγικότητας.

Σύμφωνα εξάλλου με έναν κατάλογο ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων, όπου καταγράφεται ο δείκτης ζέστης και υγρασίας, την υψηλότερη τιμή παρουσιάζει η Αθήνα και ακολουθούν το Μιλάνο, η Ρώμη και η Βαλένθια.

.Αναστέλλει ο Ευ. Μεϊμαράκης την άσκηση των καθηκόντων του


Ενημέρωση στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων ξεκίνησε από το πρωί ο πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης, σε ό,τι αφορά την απόφασή του να αναθέσει προσωρινά στους αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου τα καθήκοντά του.
Την επίσπευση των δικαστικών ερευνών και την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης αγοραπωλησίας ακινήτων, ζήτησε χθες ο κ. Μεϊμαράκης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ενώ στα χέρια της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου «περνάει» ο φάκελος της δικογραφίας για την επιχειρηματική αντιδικία, στην οποία εμπλέκονται τρία πολιτικά πρόσωπα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι σχετικές καταγγελίες αφορούν τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μιχάλη Λιάπη και Γιώργο Βουλγαράκη.

Η δικογραφία της υπόθεσης βρίσκεται στο ΣΔΟΕ από το 2010 καθώς όλα ξεκίνησαν από την αντιδικία μεταξύ του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού και του επιχειρηματία Γιώργου Ζωγραφάκη με τον επιχειρηματία real estate Γιάννη Καρούζο. Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο Λιβανός εμπλέκει τους πρώην υπουργούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Η δικογραφία, το 2010 ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ προς διερεύνηση όσων αναφέρει ο κτηματομεσίτης, αλλά η έρευνα δεν έχει ακόμα, "ακουμπήσει" στοιχεία επιβαρυντικά για τους τρείς πολιτικούς.

Μετά όμως από τις εξελίξεις αυτές η δικογραφία επιστρέφει στην κ. Παπανδρέου, η οποία άλλωστε ήταν αυτή που είχε αναθέσει την σχετική δικογραφία στο ΣΔΟΕ, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί και η σχετική αναφορά από το ΣΔΟΕ για όσα στοιχεία εντοπίστηκαν όλο αυτό το διάστημα. 

Μάλιστα, η κ. Παπανδρέου αναμένεται εντός της βδομάδας να καλέσει ως μάρτυρες τους Λιβανό και Ζωγραφάκη προκειμένου να εξειδικεύσουν όσα έχουν αναφέρει για μαύρο πολιτικό χρήμα.

.Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα


Κορυφώνονται αύριο, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων, ενόψει της οριστικοποίησης του νέου πακέτου των μέτρων, με την 24ωρη γενική απεργία που έχουν προκηρύξει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος, (ΓΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).
Το απεργιακό συλλαλητήριο των συνδικάτων θα πραγματοποιηθεί, στις 11 το πρωί, στο Πεδίον του 'Αρεως, ενώ το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει χωριστή συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.
Στην απεργία συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε εφορίες, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι απήργησαν την Δευτέρα, θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως τις 15.00 το μεσημέρι, με εξαίρεση τον χρόνο που θα αφιερωθεί στην κάλυψη των κινητοποιήσεων.

Από την πλευρά τους, οι επαγγελματικές ενώσεις των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, αποφάσισαν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και των καταστημάτων, από το πρωί έως τις 3.00 το μεσημέρι, και καλούν τα μέλητους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, έχουν σχεδιασθεί έτσι, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν, όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις.
Από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, ο ηλεκτρικός καθώς και το Μετρό, ενώ το τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός δεν θα κινηθούν.
Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν, από απόψε τα μεσάνυχτα και για ένα 24ωρο, τα πλοία καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.