.Σε «ρυθμούς» πάλι... τρόικας;

Είναι προφανές ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό επιδιώκεται ένα γρήγορο και ομαλό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα (χωρίς τις συνήθεις αναταράξεις από αυτές τις «επισκέψεις»), έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια εύλογη περίοδος ηρεμίας, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Απολύτως σωστό, από πλευράς κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, η νέα αναβολή της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών (ενώ η Αθήνα ευλόγως βιάζεται) και οι πληροφορίες ότι η τρόικα ανεβάζει στα 14 δισ. το «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015 δημιουργούν λογικά ανησυχίες στο Μαξίμου.
Ιδίως γιατί η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει έναν νέο δανεισμό, που θα είχε ως συνέπεια ένα νέο μνημόνιο.

Από την άλλη όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, οι δανειστές δεν ευνοούν μία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 (οι «Financial Times» έγραψαν ότι είναι σαν να δίνεις ένα μπουκάλι ούζο σε αλκοολικό...), ούτε τη χρήση των 9 δισ. από το αρχικό πακέτο των 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που υπάρχει ως «μαξιλάρι», καθώς μπορεί να το χρειαστούν για νέες τραπεζικές ανάγκες που θα προκύψουν μετά την έκθεση της Black Rock.

Εκτός πάντως από το πρόβλημα του χρηματοδοτικού 
κενού, που συναρτάται και με την ευρύτερη διευθέτηση του χρέους, στα «αγκάθια» πρέπει να προστεθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015 (6 δισ.), η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2014-'17. Αρα υπάρχει ένα πρόβλημα από τη μέχρι σήμερα στάση της τρόικας σε σχέση με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ο σχεδιασμός, δε, αυτός γίνεται πιο δύσκολος εάν προστεθεί και η απρόβλεπτη επίδραση της διερεύνησης των σκανδάλων από τη δικαιοσύνη, που «ακουμπάει» πρόσωπα μεν του παρελθόντος, με ισχυρούς, όμως, δεσμούς με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άγνωστη έως τώρα πιθανή αναφορά στο παρόν. Ενώ δεν πρέπει να αγνοείται και μία «δομική αλλαγή» που φαίνεται να συντελείται βάσει των δημοσκοπήσεων στους πολιτικούς συσχετισμούς...

panpan@pegasus.gr

.O Ολυμπιακός κατάφερε να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του Λεβαδειακού

Μέτριος συνολικά ο Ολυμπιακός κατάφερε, όμως, να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του Λεβαδειακού με 2-0, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, και να προσθέσει ακόμη μια νίκη στο ενεργητικό του. Μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο, οι πρωταθλητές «ξύπνησαν» στο δεύτερο μέρος και πήραν τους τρεις βαθμούς με τα γκολ των Ολαϊτάν (54΄) και Χολέμπας (82΄). 

Επέστρεψε στις νίκες ο Πανιώνιος, που επικράτησε του ΠΑΟΚ με 2-0 στη Νέα Σμύρνη. Το σκορ άνοιξε μόλις στο 6ο λεπτό ο Αραβίδης, ο οποίος έφτασε τα 8 φετινά τέρματα και είναι ο πρώτος σκόρερ των «κυανέρυθρων» στο πρωτάθλημα, ενώ στο 61΄ ο Λάσνικ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.
 
Νωρίτερα, ο Παναιτωλικός επικράτησε του Πανθρακικού με 3-1.

.«Η τρόικα δεν σκλήρυνε τη στάση της»

«Η τρόικα δεν σκλήρυνε τη στάση της. Η στάση της είναι ίδια από την αρχή», είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά εξερχόμενος από την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι και οι προηγούμενες συσκέψεις και αυτές σκοπό είχαν «να συντονιστούμε καλύτερα, να συντονίσει ο Πρωθυπουργός την κυβέρνηση ενόψει της καθόδου της Τρόικας». Σχετικά με τη στάση της τρόικας είπε επίσης ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ούτε σκληρή ούτε μαλακή. Εμείς έχουμε επιχειρήματα, στέλνουμε ό,τι πρέπει να στείλουμε κ... περισσότερα »

.«Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει στην τρόικα ότι δεν θα δεχθεί νέα μέτρα»

«Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει καθαρό στην τρόικα, ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων, οριζόντιων ή στοχευμένων που επιβαρύνουν την κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜ.ΑΡ. 

Η Δημοκρατική Αριστερά προσθέτει ότι η κυβέρνηση οφείλει «να αποκρούσει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας και να διεκδικήσει ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε να αντικατασταθούν τα μέτρα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και να συνδεθεί αυτό με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, με την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, την αναζωογόνηση της αγοράς, τη δημιουργία πλαισίου κοινωνικής προστασίας».

.«Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ζητεί αποζημίωση»

Λήξαν θεωρεί το ρήγμα που είχε προκληθεί στις σχέσεις του με τον ΣΥΡΙΖΑ το «Die Linke» με αφορμή τη θέση του κόμματος για τις γερμανικές επανορθώσεις, όπως δηλώνει στο Βήμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του κόμματος Βόλφγκανγκ Γκέργκε.

«Το προεδρείο μας αποφάνθηκε ομόφωνα ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να ζητεί αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό δεν θα πάψουμε ποτέ να το ζητάμε από τη γερμανική Βουλή».

Σύμφωνα με την εφημερίδα σε περίπου δύο εβδομάδες θα συζητηθεί σχετική επερώτηση του κόμματος στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος αποδίδει σε παρερμηνεία τις δηλώσεις του (συν)προέδρου Ρίξινγκερ ότι είναι κατά της παροχής αποζημιώσεων.

.Στις Βρυξέλλες θα μεταφερθεί η κόντρα Στουρνάρα- τρόικας

Στο γήπεδο της τρόικας και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες θα μεταφέρει την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου την αντιπαράθεση με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. 

Με αφορμή ενημέρωση της Ευρωβουλής αλλά και την κοινή συνεδρίαση μελών του ελληνικού κοινοβουλίου με συναδέλφους τους της ευρωβουλής ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει αναλυτικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία , αλλά και τα αγκάθια στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. 
Η ελληνική πλευρά επιλέγει να δημοσιοποιεί πλέον ανοικτά τα σημεία τριβής με την τρόικα, καθώς θεωρεί πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ δεν τεκμη... περισσότερα »

.«Μέρκελ και νεοφιλελεύθεροι έβαλαν ζουρλομανδύα στην Ευρώπη»

Το ευρωπαϊκό κατεστημένο διαχειρίστηκε την κρίση, όχι για να την επιλύσει, αλλά με στόχο να ξαναγράψει τη μεταπολεμική πολιτική οικονομία της Ευρώπη. Με στόχο να προκαλέσει τη χιονοστιβάδα του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο συζήτησης του σοσιαλιστικού κόμματος στην Ολλανδία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη «Για αυτό δεν αντέχουν την ποικιλομορφία εθνικών θεσμών. 

Για αυτό η καγκελάριος Μέρκελ στη Γερμανία μαζί με τη νεοφιλελεύθερη γραφειοκρατική ελίτ στις Βρυξέλες αντιμετωπίζουν την κοινωνική αλληλεγγύη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ως οικον... περισσότερα »

.Ετοιμάζουν απαγωγή πολιτικού οι τρομοκράτες

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, καθώς όλες οι πληροφορίες αλλά και οι αναλύσεις των αρμόδιων κλιμακίων συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι τρομοκράτες ετοιμάζουν ένα εντυπωσιακό χτύπημα, εναντίον ανθρώπινου στόχου, μετά τους φακέλους με σφαίρες που εστάλησαν στον διοικητή της ΤτΕ της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλου και στον δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Παραπολιτικά» οι Αρχές ασφαλείας αξιοποιώντας αρκετά στοιχεία, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για απαγωγές πολιτικών προσώπων αλλά και δικαστικών λειτουργών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το τελευταίο διάστημα ενισχύθηκε η φρούρηση των προσώπων «υψηλού κινδύνου», ενώ στο στόχαστρο των τρομοκρατών βρίσκονται και τα ΜΜΕ.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.