. Μαξίμου: Κατανοούμε την ένταση Βενιζέλου αλλά προέχει η χώρα


Όχι χωρίς ένταση ήταν η χθεσινή επικοινωνία Σαμαρά-Βενιζέλου. Παρά το ότι το μέγαρο Μαξίμου κρατά δημοσίως χαμηλούς τόνους μη θέλοντας να πυροδοτήσει κυβερνητική κρίση στην πιο δύσκολη συγκυρία, εν τούτοις όπως όλα βεβαιώνουν ο πρωθυπουργός εξέφρασε αν μη τι άλλο «απορία» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το επίσημο -δημόσιο αίτημα ενημέρωσης που κατέθεσε και την δυσφορία που διατυπώθηκε από το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν ενημέρωσε τους κυβερνητικούς εταίρους άμα τη επιστροφή του από την συνάντηση με τον Σόιμπλε. 

Το μέγαρο Μαξίμου σημειώνει ότι ο κ. Βενιζέλος είναι κυβερνητικός εταίρος και γνωρίζει ότι μπορεί να έχει ενημέρωση όποτε το θελήσει χωρίς άλλη διαδικασία. 

Όσο για τα περί μη σύγκλισης σύσκεψης των αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, από το Μαξίμου σημειώνεται ότι υπάρχει συμφωνία η συνάντηση να γίνει με το τελικό κείμενο των μέτρων ολοκληρωμένο και σε μεγάλο βαθμό συμφωνημένο με την τρόικα ώστε η συζήτηση να είναι επί πραγματικού κι όχι -για μια ακόμα φορά επί θεωρητικού. 

Πάντως το επιτελείο Σαμαρά παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ καθώς θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής συνεργασίας. 

«Κατανοούμε την προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να κρατήσει το κόμμα του έστω και με κάποιες υπερβολές (εννοούν κυρίως τις δηλώσεις Δατσέρη) αλλά η συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη για τη χώρα» σημειώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι. 

Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι η ΔΗΜΑΡ είναι πιο «σταθερός κυβερνητικός εταίρος» και όπως σημειώνουν «η ρήτρα αναστροφής των μέτρων που ζητά η ΔΗΜΑΡ όταν η χώρα βγει από τον πυρήνα της ύφεσης είναι δέσμευση όλων».

. Ένταση στη Βουλή μεταξύ Στουρνάρα-Τσίπρα


Ένταση προκλήθηκε στη Βουλή όταν ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μίλησε για «κακομοίρηδες Έλληνες».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Τα 400 δισ. ευρώ που μας δίνουν οι Ευρωπαίοι που θα τα βρούμε; Πιστεύετε ότι η Μέρκελ και οι Ευρωπαίοι θα πήγαιναν στα κοινοβούλια τους και θα έλεγαν πρέπει να δώσουμε 400 δισ. στους κακομοίρηδες τους Έλληνες».

Αυτή η φράση του κ. Στουρνάρα προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τσίπρα, ο οποίος ακουγόταν εκτός μικροφώνου να φωνάζει ότι οι Έλληνες δεν είναι κακομοίρηδες. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι Έλληνες θα πρέπει να «πάμε με το σπαθί μας και να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε να πάρουμε» και εκεί έλειξε το επεισόδιο.

 Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «ο λαός δεν μπορεί να αντέξει αυτή την πολιτική που εφαρμόζετε. Εκείνοι που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα είναι που θα βγουν στους δρόμους» ενώ απαντώντας σε παλαιότερη φράση του κ. Στουρνάρα ο οποίος είχε πει ότι «Η Ελλάδα δεν έγινε Αργεντινή», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Διότι κύριε Υπουργέ, μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή όπως είχατε πει. Η Αργεντινή πέρασε μια πολύ μεγάλη δυσκολία και δεν πρέπει τους λαούς να τους χαρακτηρίζουμε με ρατσιστικό τρόπο. 

Πέρασαν όμως μια πολύ μεγάλη δυσκολία και κατάφεραν με αξιοπρέπεια να σταθούν στα πόδια τους. Δυστυχώς εσείς μας οδηγείτε σε άλλες καταστάσεις πολύ χειρότερες. 

Θα έχουμε χάσει πλήρως την εθνική μας κυριαρχία, θα έχουμε χάσει πλήρως την αξιοπρέπειά μας, θα είμαστε υποτελείς, όλη η Ελλάδα θα γίνει μια ειδική οικονομική ζώνη και σεις θα επιχαίρετε διότι θα σας κτυπούν την πλάτη και θα ζητάτε άφεση αμαρτιών από την κα Μέρκελ για τις αμαρτίες του παρελθόντος».

.Κόντρα με φόντο την Αργεντινή


Αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και τη σύγκρισή της με αυτήν την Αργεντινής. Η ΝΔ κατηγορεί τον κ. Τσίπρα οτι «εύχεται η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, όπως η Αργεντινή». «Του θυμίζουμε ότι ο αντίστοιχος "Τσίπρας" στην Αργεντινή εγκατέλειψε τη χώρα του με ελικόπτερο», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

.Καταργούνται 1.334 θέσεις στους ΟΤΑ


Είκοσι δύο σχέδια Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) που αφορούν δύο Περιφέρειες, εννέα δήμους και έντεκα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ΟΤΑ, σχετικά με την κατάργηση και διατήρηση κενών οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Για τις ανωτέρω αποφάσεις (κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011, όπως ισχύει) το ποσοστό κατάργησης ανέρχεται στο 68,8%, ενώ το ποσοστό διατήρησης στο 31,8%.
Το σύνολο των θέσεων που καταργούνται είναι 1.334.
Τα εν λόγω σχέδια αποφάσεων θα διαβιβαστούν άμεσα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για συνυπογραφή και εν συνεχεία στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση,
 προκειμένου να προσαρμοστούν οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας των ΟΤΑ στις διατάξεις του άρθρου 33 του ανωτέρω νόμου.

.Αντ. Σαμαράς: Η επόμενη δόση θα αναθερμάνει την οικονομία


Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στον κ. Ρομπάι τις μεγάλες και επίπονες προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις θυσίες που καταβάλουν οι Έλληνες πολίτες και την ανάταση της οικονομίας.
«Τόνισα την ανάγκη για έγκαιρη αποδέσμευση της δόσης του δανείου που θα κατευθυνθεί στο εσωτερικό για να ενισχυθεί η ρευστότητα και να αναθερμανθεί η οικονομία» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη είναι κρίσιμης σημασίας καθώς οι αντοχές του ελληνικού λαού έχουν φθάσει στα όριά τους και οι θυσίες τους πρέπει να πιάσουν τόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Ρομπάι έστειλε σαφές μήνυμα πως δεν έχει καμία αμφιβολία πως το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, θέτοντας πάντως ως προϋπόθεση την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό πρόγραμμα θα δημιουργήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και ήταν σαφής λέγοντας πως η κρίση «δεν είναι μόνο ελληνική κρίση».

Αύριο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα εγκαινιάσει την Διεθνή Έκθεση. Την Κυριακή στις 7:00 μμ θα έχει σύσκεψη με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη 

όπου θα συζητηθεί το πακέτο των μέτρων ενώ την Δευτέρα στις 11.45 θα δεχθεί τους εκπροσώπους της Τροικας και την Τρίτη θα ταξιδεύσει στην Φρανκφούρτη όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι

.Μόντι: «Αποφύγαμε την κατάρρευση της Ευρώπης»


«Αποφύγαμε την κατάρρευση της Ιταλίας και της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στην εμπορική έκθεση Fiera del Levante του Μπάρι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η χώρα του ξεκίνησε έναν πραγματικό πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και εναντίον άλλων φαινομένων που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη προς τον πλησίον μας, προς όσους είναι πιο μακριά και προς το κράτος».

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης πρόσθεσε επίσης ότι η Ιταλία συνέβαλλε στο να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με πλήρη σεβασμό στην αυτονομία της, πολιτικές που στοχεύουν εντονότερα στην ανάπτυξη και στην χρηματιστική σταθερότητα.

«Αν η χώρα από την οποία πολλοί θεωρούσαν ότι εξαρτιόταν η μοίρα του Ευρώ, έδειχνε ότι ήθελε να συνεχίσει την πεπατημένη, ότι δεν είχε επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υιοθετούσε μια εντελώς κλειστή στάση», τόνισε ο Μόντι.

Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός και οικονομολόγος επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης, με μια κοινωνία και μια οικονομία που να λειτουργούν αποτελεσματικά, με ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις προς στήριξη της έρευνας».

Στο μεταξύ παρατηρητές, εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις, μετά την χθεσινή ευφορία για τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, σχετικά με αγορά ομολόγων δυνητικά χωρίς ποσοτικό περιορισμό από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Η επιμονή του Ντράγκι σε αυστηρές προϋποθέσεις και σε συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν να έχουν μετατρέψει την επιτυχία της ευρωπαϊκής συνόδου του Ιουνίου σε μια Πύρρειο νίκη», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάβιντ Καρέτα «πρόκειται να υιοθετηθούν επιπλέον μέτρα σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν έως τώρα με τις Βρυξέλλες και τα σχετικά μνημόνια θα πρέπει να συνταχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

.Έλεγχο σε 54.000 φυσικά πρόσωπα, τα οποία πραγματοποίησαν εμβάσματα στο εξωτερικό, ξεκινά το ΣΔΟΕ


Σε έλεγχο και διασταυρώσεις στοιχείων σε 54.000 φυσικά πρόσωπα, τα οποία πραγματοποίησαν εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, την περίοδο 2009- 2012, προχωρά τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο εκτιμά ότι, συνολικά, τα ποσά που βγήκαν στο εξωτερικό τη συγκεκριμένη τριετία υπερβαίνουν τα 22 δισ. ευρώ. Οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ θα αρχίσουν -κατά προτεραιότητα- σε περισσότερα από 3.000 φυσικά πρόσωπα, που έχουν πραγματοποιήσει εμβάσματα άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Για τις παραβάσεις που θα διαπιστώνονται από το ΣΔΟΕ, προβλέπονται: δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, επιβολή πολύ υψηλών προστίμων και απόδοση στο Δημόσιο των φόρων που αναλογούν στα μη δηλωθέντα ποσά. 

Τα ονοματεπώνυμα και τα ΑΦΜ των 54.000 ατόμων περιέχονται σε CD που διαθέτει το ΣΔΟΕ και οι εντολές για τους ελέγχους δόθηκαν σε σύσκεψη, στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Στέλιου Στασινόπουλου και υπηρεσιακών παραγόντων.

.Άκαρπη η συνάντηση Στουρνάρα με εφοριακούς - τελωνειακούς


Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των εφοριακών και των τελωνειακών για τις μισθολογικές περικοπές που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο των μέτρων.

Όπως δήλωσαν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός τούς είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να αποφευχθούν οι μειώσεις. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, στη συνάντηση τέθηκαν και άλλα προβλήματα του κλάδου, που έχουν επιπτώσεις στην οικονομία, όπως, για παράδειγμα, το απαξιωμένο σύστημα συλλογής φόρων.

."Απογειώνεται" το ευρώ στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ


Το ευρώ συνεχίζει να κινείται ανοδικά και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης να υποχωρούν, στον απόηχο του χθεσινού σχεδίου που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για υπό προϋποθέσεις απεριόριστες αγορές κρατικού χρέους στη δευτερογενή αγορά.
Η ισοτιμία του ευρώ σημειώνει κέρδη 0,34% και διαμορφώνεται στα 1,2671 δολάρια, ενώ κέρδη 0,47% καταγράφει και ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων υποχώρησε κάτω από το 6% για πρώτη φορά το τελευταίο 4μηνο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times. Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών τίτλων (5,38%). 

Για τις χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο, η απόδοση των 10ετών ομολόγων τους διαμορφώνεται στο 5,85% για τα ιρλανδικά, το 8,74% για τα πορτογαλικά και 22,09% για τα ελληνικά. 
Εν τω μεταξύ, με άνοδο άνοιξαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντιδρώντας θετικά στις αποφάσεις της ΕΚΤ.

.Κατάργηση εισφοράς υπέρ Οργανισμών Εργατικής Εστίας - Κατοικίας


Την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), η οποία ανέρχεται σωρευτικά σε 1,1%, προανήγγειλε σήμερα ο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Η κατάργηση θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί εντός του Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βρούτσης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τη διοίκηση του ΙΚΑ και ζητεί από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και διαδικασιών, προκειμένου η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών να ισχύσει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, πρόκειται για την πρώτη σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία επιχειρείται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του υπουργείου για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

.Σκληρή κόντρα Στουρνάρα - Τσίπρα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο


Την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε πλήρη υποτέλεια στους δανειστές της, «σε κατάσταση χειρότερη της Αργεντινής», εξέφρασε στη Βουλή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησής του για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στο πλαίσιο της «ώρας του Πρωθυπουργού».
 Ψέγοντας για μία ακόμη φορά τον Αντώνη Σαμαρά, πως αποφεύγει να εμφανιστεί στη Βουλή αλλά και στη ΔΕΘ («ούτε επί δικτατορίας δεν απουσίασε πρωθυπουργός από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης» ανέφερε χαρακτηριστικά), ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ληστεία τραπέζης» την πορεία που επέλεξε η κυβέρνηση για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 

και κατηγόρησε τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως απαξίωσε με τις δηλώσεις του το Τ.Τ., προκαλώντας πτώση της μετοχής του κατά 30%, με συνεπακόλουθες απώλειες για τους μικρομετόχους της τράπεζας.

«Αδικείτε τον πρωθυπουργό, που πιστώνεται τη σαφή αλλαγή του κλίματος που παρατηρείται. Είχα πει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να μένει απ' έξω όταν η Ευρώπη παίρνει αποφάσεις ομοσπονδιακού χαρακτήρα, σαν την χθεσινή της ΕΚΤ. Είμαστε μέσα στο παιχνίδι λοιπόν», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Αν πραγματικά πιστεύετε πως για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, πρέπει να αναγνωρίσετε πως κάνετε λάθος», απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. «Σήμερα η Ελλάδα έχει πάρει γύρω στα 400 δισ. ευρώ. 

Πώς αλλιώς θα τα είχε εξασφαλίσει; Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά στο λαό, πως η κ. Μέρκελ, ή η πρωθυποργός της Φινλανδίας, θα πήγαιναν στα Κοινοβούλιά τους και θα έλεγαν «ας δώσουμε στους κακομοίρηδες τους Έλληνες 400 δισ. επειδή τους αγαπάμε»; 
Πρέπει να πάμε με το σπαθί μας να διεκδικήσουμε αυτά που πρέπει να πάρουμε - και δεν υπάρχει δυστυχώς άλλος τρόπος», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο κ. Στουρνάρας αντέτεινε πως «στο πιο πρόσφατο stress test το 2011, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ήταν ανάμεσα στις τελευταίες τράπεζες από πλευράς επιδόσεων».

.Ξεκινά σήμερα το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ


Αρχίζει το μεσημέρι στην Πάφο της Κύπρου το διήμερο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ.
Τους υπουργούς θα υποδεχτούν η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή εκ μέρους της Κυπριακής Προεδρίας και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν 'Αστον, η οποία θα προεδρεύσει του Συμβουλίου.

Το κυριότερο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η πολιτική της ΕΕ σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ειδικότερα υπό το φώς του διορισμού του κ. Μπραχίμι ως Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα του νερού και της εκπαίδευσης, ως οριζόντια ζητήματα που σχετίζονται με τη διαμόρφωση και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

.Σε εξέλιξη η συνάντηση Σαμαρά - Ρομπάι


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Εξόχως προσβλητική αντιμετώπιση τόσο του ελληνικού λαού, όσο και της ίδιας της δημοκρατίας», συνιστά η άρνηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι να συναντηθεί με τον Α. Τσίπρα, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και ζητά από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα για την στάση του κ. Ρομπάι.
Αύριο, ο Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός βάζει τέλος στις διαδικασίες που επέτρεπαν την απευθείας ανάθεση νομικών συμβουλών σε ιδιωτικά γραφεία για τις αποκρατικοποιήσεις. 

Με εντολή του, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος απέστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την οποία ζητείται η νομική συνδρομή του ΝΣΚ στις αποκρατικοποιήσεις, προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη του Δημοσίου για παροχή νομικών υπηρεσιών από τρίτους.

Στο μεταξύ, φθάνουν σήμερα στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να συνεχίσουν τους ελέγχους στην οικονομία και να συντάξουν τη σχετική έκθεση. Την Κυριακή θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τη Δευτέρα θα έχουν συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα. 

Είχε προηγηθεί αίτημα τόσο του κ. Βενιζέλου όσο και του κ. Κουβέλη για να πραγματοποιηθεί η σύσκεψη για τα μέτρα, με το Μέγαρο Μαξίμου αρχικά να προσανατολίζεται σε σύσκεψη μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ την Τρίτη στη Φραγκφούρτη.

.Εύσημα Σόιμπλε για τα δημοσιονομικά Ελλάδας - Ιρλανδίας - Πορτογαλίας


Εύσημα σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για την πρόοδό τους στα δημοσιονομικά. 

Μιλώντας στην τελετή βράβευσης του Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στο Συνέδριο του Σαν Σουσί, στο Πότσνταμ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε ότι οι χώρες αυτές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική τους πολιτική.
Ακόμη, ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε πεπεισμένος για την επιβίωση του κοινού νομίσματος. 

«Το ευρώ είναι και θα παραμείνει σταθερό νόμισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «όποιος επενδύει στο αντίθετο, θα χάσει», ενώ υπεραμύνθηκε της εφαρμοζόμενης διαχείρισης της κρίσης, τονίζοντας ότι «ο δρόμος είναι επώδυνος, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή». 

.Θετικές οι αντιδράσεις στην απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα


Θετική υποδοχή, τόσο από κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες όσο και από τις αγορές, γνώρισε η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά χρέους των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω υψηλών επιτοκίων. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί "πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της" και με "πλήρη ανεξαρτησία", δήλωσε  ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Ρώμη, την Πέμπτη, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Ο Μπαρόζο, αν και αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τις ανακοινώσεις που έγιναν νωρίτερα χθες από την ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση χρέους, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ ενήργησε "πλήρως στο πλαίσιο της εντολής της" και "με πλήρη ανεξαρτησία".

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισαν στο Λονδίνο το νέο "οπλοστάσιο" για τη διάσωση της ζώνης του ευρώ που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον πρόεδρό της, Μάριο Ντράγκι.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα παρέμβει στην αγορά ομολόγων για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα "θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης", υποστήριξε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, καλώντας ταυτόχρονα τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για έξοδο από την κρίση.

Το νέο πρόγραμμα αγοράς χρέους από την ΕΚΤ "θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αγορά κρατικών ομολόγων", δήλωσε ο Ρεν αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Αντίθετα, ο Γενς Βάιντμαν, ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, κατήγγειλε το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που αποφάσισε να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υποστήριζοντας ότι αγγίζει τα όρια του τυπώματος χρήματος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνήσεις.

.Ασημένιο μετάλλιο ο Ταμπαξής


Το ασημένιο μετάλλιο στα 50 μέτρα ύπτιο στην κατηγορία S1 κατέκτησε ο Χρήστος Ταμπαξής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο. 

Ο Ταμπαξής είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο το 2004 και το 2008, ήταν σημαιοφόρος της αποστολής,  και τερμάτισε δεύτερος με χρόνο 1.20.76, πίσω από τον Ουκρανό Χενάντι Μπόικο, ο οποίος έκανε χρόνο 1.04. 29 και συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ.

Να τονιστεί ότι στον τελικό των 50 μέτρων ύπτιο πήραν μέρος άλλοι δύο Ελληνες. Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης με χρόνο 1.49. 23 και ο Ανδρέας Κατσαρός με 1.59.44. Πήραν την έκτη και την  έβδομη θέση αντίστοιχα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.