.ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ..FOTO


.Σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα


Στην διερεύνηση του ενδιαφέροντος ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων σχετικά με την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος. 

Αυτό δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, μετά από σύσκεψη του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο δεν επηρεάζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με ελληνικές εμπορικές τράπεζες προκειμένου εάν είναι δυνατόν μέχρι την Τρίτη το πρωί να έχει κλείσει η σχετική συμφωνία.

Από την διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος πάντως, όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, δεν αποκλείονται και ξένοι τραπεζικοί ομίλοι. Στην περίπτωση που εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα εξετασθεί και θα επιλέγει η πιο συμφέρουσα λύση.

.Εξαιρούνται από το «κούρεμα» οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα


Σύσκεψη υπό τον Ι. Στουρνάρα με αντικείμενο τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Οικονομικών.

Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι εξαιρούνται της χθεσινοβραδινής απόφασης του Eurogroup τα υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, έδωσε, με δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Εξάλλου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι "οι τρείς κυπριακές τράπεζες (Κύπρου Λαϊκή και Ελληνική) που λειτουργούν στην Ελλάδα θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα." 
Ωστόσο, δεν κατονόμασε ποια θα είναι η τράπεζα ή οι τράπεζες που θα απορροφήσουν τις κυπριακές.
 
Το ενεργητικό των τραπεζών αλλά και οι καταθέσεις τους θα μεταφερθούν σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα τις αμέσως προσεχείς ημέρες προκειμένου να μην διαταραχθεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εγχώριου πιστωτικού συστήματος.

.«Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν είναι δυνατό να ληφθούν νέα μέτρα»


«Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεν είναι δυνατό να ληφθούν νέα μέτρα» δηλώνει στη Real News ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Eυάγγελος Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει πως το κόμμα του αντιμετωπίζει κάθε διαπραγμάτευση ως εθνικό καθήκον και γι' αυτό έγινε συνάντηση με την τρόικα, ώστε να καταστεί σαφής η θέση ότι δεν μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα.

Σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο και το ειδικό τέλος ακινήτων, που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το συνολικό πλαίσιο και μετά σε αυτό να ενταχθούν τα επιμέρους.

Εξηγεί πως «δεν μπορεί να λες ότι θα είμαι ικανοποιημένος εάν μειώσω τον ΦΠΑ στην εστίαση αν αναγκαστείς να κάνεις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Θα μπορούσε ποτέ να έχει αυτό μια λογική;».
Τονίζει πως αν η κυβέρνηση πετύχει θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση πολιτικά να είναι δίκαιη και προσθέτει:

«Στο σενάριο της αποτυχίας το οποίο είναι απευκταίο και τραγικό, δεν θα τη γλιτώσει κανείς. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι έπαιζε ένα δευτερεύοντα ρόλο στη διαχείριση της καθημερινότητας»

.Μέσα στο 2013 θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους


«Ναι θα τα καταφέρουμε!», δηλώνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", αναφερόμενος στην προσπάθεια για ανάπτυξη και εξηγεί πως «έχουμε εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις γι' αυτό».
Υπογραμμίζει ότι στόχος του είναι να γίνει μια «μεγάλη έκρηξη -big bang δημιουργίας και ευημερίας» και προσθέτει: «Κάποιοι ονειρεύονται τη "μεγάλη έκρηξη" που θα οδηγήσει στη διάλυση της κοινωνίας μας! Μόνο που αυτό δεν είναι όνειρο. 

Είναι εφιάλτης! Εμείς, αντίθετα, παλεύουμε για τη "Μεγάλη Έκρηξη" δημιουργίας και ευημερίας. Που θα φέρει μια νέα Ελλάδα: Καλύτερη, πιο δυνατή, πιο ανταγωνιστική προς τα έξω και δίκαιη απέναντι στους πολίτες της. Αυτό δεν είναι μακρινό όνειρο. Είναι κοντά! Φτάνει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας ως έθνος. Και να μείνουμε ενωμένοι ως κοινωνία...».

Αναφερόμενος στις παθογένειες του κράτους, τις οποίες όπως αναφέρει προσπαθεί να αλλάξει, σημειώνει: «Παραμένουν παρά πολλοί επίορκοι ή "κοπανατζήδες" στο δημόσιο. Τώρα τους εντοπίζουμε. Ενώ, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι που έχουν περάσει από ΑΣΕΠ και παραμένουν αδιόριστοι...
"Τώρα πρέπει να εντοπίσουμε αυτούς που καταχρηστικώς παραμένουν και πληρώνονται, για να βάλουμε στη θέση τους αυτούς που αξίζουν να μπουν και παραμένουν απ' έξω".

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Δεν είναι μέσα στον άμεσο προγραμματισμό μου. Και δεν πιστεύω στους συχνούς ανασχηματισμούς. Όποτε χρειαστεί θα γίνει».
Ερωτηθείς για την πορεία των εσόδων τονίζει ότι είναι εντός των στόχων. «Είμαστε στην πιο δύσκολη χρονιά και πρέπει να έχουμε τα μάτια ανοιχτά, γιατί το παραμικρό μπορεί να πάει στραβά. 

Αλλά ως τώρα έχουμε πιάσει το συνολικό μας στόχο. Κι έχουμε θέσει σε λειτουργία μηχανισμό "έγκαιρης προειδοποίησης", ώστε να μη βρεθούμε σε "δυσάρεστες εκπλήξεις". Να μπορέσουμε να τις αποτρέψουμε εγκαίρως. Αλλά, το ξαναλέω, μέχρι στιγμής είμαστε μέσα στους στόχους κι ελαφρώς καλύτερα από τους στόχους. 

Όμως, δεν εφησυχάζουμε...».
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υλοποίησης του Μνημονίου, τονίζει πως προέχουν οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση αδικιών. «Τώρα κυνηγάμε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και, παράλληλα, προσπαθούμε, όπου μπορούμε, να εξουδετερώσουμε κάποιες επώδυνες επιπτώσεις του προγράμματος. 

Κι ό,τι δεν μπορούμε να το εξουδετερώσουμε τώρα, το προγραμματίζουμε για αργότερα. Αλλά δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Και καμιά από τις αδικίες, που έγιναν και ακόμα υπάρχουν, δεν τις ξεχνάμε...», ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε: «Όλα θα τα διορθώσουμε στην ώρα τους. Όμως η μεγαλύτερη αδικία είναι η τεράστια ανεργία. Αυτή πρέπει να αντιμετωπίσουμε κατά απόλυτη προτεραιότητα».

Η ανεργία, τονίζει ο πρωθυπουργός, θα αντιμετωπιστεί με προσέλκυση επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεις και εξηγεί: «Όταν παίρνουμε ένα περιουσιακό στοιχείο του δημοσίου που σήμερα είναι ανενεργό -δεν παράγει τίποτε, αντίθετα απαξιώνεται- και το μετατρέπουμε σε "κεφάλαιο", δηλαδή σε κάτι που παράγει εισόδημα και υπεραξίες, τι κερδίζουμε; 

Πρώτον, κερδίζουμε νέες θέσεις εργασίας. Δεύτερον, γεννιέται εισόδημα που διαχέεται και στην υπόλοιπη κοινωνία. Τρίτον, δημιουργούνται έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Τέταρτον, παράγονται φορολογικά έσοδα για το κράτος. Και πέμπτον, δίνεται κάποιο τίμημα που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο αμέσως, για να μειωθεί το έλλειμμα, ώστε τα επόμενα χρόνια να πληρώσουμε μικρότερους τόκους».

Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται βέβαιος πως η χώρα θα τα καταφέρει και θα ξεπεράσει την κρίση επισημαίνοντας πως μέσα στο 2013 θα ξεπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους. 

«Όσα χρήματα χρωστάει, αλλά δεν πληρώνει το κράτος επί τρία χρόνια, ξεπληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες! Κι αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας στην οικονομία», τονίζει.

.Κύπρος: Απετράπη η άτακτη χρεοκοπία, δήλωσε ο Μ. Σαρρής


O Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε σήμερα πως η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup σχετικά με την δανειακή σύμβαση της Κύπρου απετέλεσε «μια ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης», η οποία παρά τις οδυνηρές πτυχές της, αποτρέπει την άτακτη χρεωκοπία της και της δίνει τη δυνατότητα να κάνει με αποφασιστικότητα μια νέα αρχή.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω της προδιαγραφόμενης απειλής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κλείσουν τράπεζες στην Κύπρο και του συνεπακόλουθου χάους, κατέστη εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων.

Όπως πρόσθεσε ο Μ. Σαρρής, αντί του προτεινόμενου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κουρέματος των καταθέσεων κατά 40% επετεύχθη ένα εφάπαξ τέλος αλληλεγγύης επί των καταθέσεων, 
το οποίο θα συνοδεύεται από ισόποση ανταπόδοση του συγκεκριμένου ποσού με μετοχές συγκεκριμένων τραπεζικών οργανισμών.

Ο Σαρρής ανέφερε ότι ύστερα από τη σκληρή διαπραγμάτευση απεφεύχθησαν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. 


Επίσης τα Ταμεία Προνοίας ημικρατικών και τραπεζικών οργανισμών διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ αποφεύχθηκε η, όπως τη χαρακτήρισε, χειρίστη εξέλιξη της επιβολής φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

.Πανικός στην Κύπρο - Ουρές έξω από τις τράπεζες, δεν δίνουν λεφτά τα ΑΤΜ


Με το πρώτο φως της ημέρας και μετά την πρωτοφανή απόφαση στο Eurogroup για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και τη φορολόγηση των καταθέσεων, εκατοντάδες πολίτες στην Κύπρο κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. 

Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, όπως γράφει η Καθημερινή της Κύπρου, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μάλιστα μετά από εντολή της κυβέρνησης τα καταστήματα τελικά έκλεισαν.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες , ούτε τα ΑΤΜ των τραπεζών δίνουν χρήματα με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια αναστάτωση.

Μετά το απόγευμα (περίπου στις 20:00) επιστρέφει στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από τις Βρυξέλλες όπου τις πρωινές ώρεςεπιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για το πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ενώ στο μεταξύ στο Προεδρικό προετοιμάζεται έκτακτη σύσκεψη υπουργών της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogrοup η κυβέρνηση του «βρέθηκε αντιμέτωπη με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα».

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες , αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο να κατατεθούν νομοσχέδια και να ψηφιστούν με τη μορφή του κατεπείγοντος, πριν ανοίξουν οι τράπεζες το πρωί της Τρίτης.

Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».  

Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.