.Ενστάσεις και αντιπροτάσεις για το πολυνομοσχέδιο

Με ενστάσεις, αλλά και αντιπροτάσεις από την πλευρά των εκπροσώπων των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Οικονομικών η σύσκεψη, υπό τον Ιω. Στουρνάρα, για τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη.

   Οι εν λόγω ενστάσεις υπήρξαν κυρίως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με στελέχη της ΝΔ να τις χαρακτηρίζουν «επικοινωνιακές», ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την τρόικα.

   Η κύρια αντιπρόταση από το ΠΑΣΟΚ αφορά στο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την τρόικα).

Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ ζητούν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα, να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

  Για το ίδιο θέμα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο

.Τα πλαστά ημερολόγια του Χίτλερ θα εκτεθούν στο ευρύ κοινό


Τα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Αδόλφου Χίτλερ, μία από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία των μέσων ενημέρωσης στη μεταπολεμική Γερμανία, πρόκειται να μεταφερθούν στα Εθνικά Αρχεία της χώρας για να εκτεθούν στο κοινό, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το περιοδικό Στερν.

Πριν από περίπου 30 χρόνια, στις 25 Απριλίου 1983, τα περιώνυμα πλαστά προσωπικά ημερολόγια του Ναζιστή ηγέτη είχαν παρουσιασθεί στο Αμβούργο ως μία εντυπωσιακή αποκάλυψη του Στερν, που χαρακτηριζόταν ένα από τα πιο αξιόλογα γερμανικά περιοδικά.

«Το Στερν θα παραδώσει όλα τα προσωπικά ημερολόγια που διαθέτει ακόμη στην κατοχή του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του περιοδικού Φραντσίσκα Κίπερ, προσδιορίζοντας πως τα ημερολόγια που σήμερα βρίσκονται στην κατοχή άλλων ινστιτούτων (Ίδρυμα Καρτιέ στο Παρίσι, ή το Σπίτι της Ιστορίας στη Βόννη, πάνω απ? όλα) θα παραμείνουν σε αυτά.

.«Λήψη άμεσων μέτρων για να αναχαιτιστεί η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα»


Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αναχαιτιστεί η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σήμερα στις Βρυξέλλες.

Εξερχόμενος από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λίγο μετά τη συνάντηση, ο Φ. Κουβέλης ανέφερε ότι εξέφρασε στον Ζ.Μ. Μπαρόζο την αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς με «την πολιτική λιτότητας που διαλύει την κοινωνία και υπονομεύει την προοπτική εξόδου από την οικονομική κρίση» και τόνισε ότι η απάντηση στην ύφεση δεν μπορεί παρά να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία.

.Εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς


Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,335 δισ. ευρώ, ενέκρινε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση μεσοπρόθεσμα.

«Καταβάλλεται -είπε ο κ. Σάλλας- μία μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στο εξωτερικό. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα τα καταφέρουμε.

Γι΄ αυτό άλλωστε καλούμε Έλληνες και ξένους επενδυτές να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης της χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και παγιοποιεί την εμπιστοσύνη προς το τραπεζικό σύστημα που αποτελεί προϋπόθεση για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. 

Χρειάζεται πάντα να προσβλέπουμε στο μέλλον και να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος.

 Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Εκτιμούμε ότι η ελληνική οικονομία θα περάσει εντός του έτους σε φάση πρωτογενούς πλεονάσματος και έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε και τη ρύθμιση του χρέους. 

Η προοπτική αυτή θα σηματοδοτήσει την αναστροφή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, να ξανανοίξουν δουλειές και να καταπολεμήσουμε τη μεγάλη ανεργία», επισήμανε. 

.«Πολλαπλά κερδισμένο το Δημόσιο, από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ»


Από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο, ενώ η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ, αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
«Οι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ζουν στον κόσμο τους. Φτιάχνουν δικά τους σενάρια και καλούν τους οπαδούς τους να τα πιστέψουν. Όμως, η πραγματικότητα τους διαψεύδει καθημερινά.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, προκαλούν τον λαό με ανυπόστατα ψεύδη. Η διαδικασία πώλησης ήταν η διαφανέστερη που έγινε ποτέ. Επί τέσσερις μήνες, τα στοιχεία της εταιρίας ήταν απολύτως προσιτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους. 

Το 10ετές πλάνο της εταιρίας αναρτήθηκε στο Internet, οι συμμετέχουσες εταιρίες είχαν ανεξάρτητους συμβούλους, εκατοντάδες άνθρωποι δούλεψαν και από τις δύο πλευρές, δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο για έλλειψη στοιχείων. 

Ανεξάρτητοι εκτιμητές αποτίμησαν όλες τις συνθήκες εξέλιξης του ΟΠΑΠ στο μέλλον. Όλα όσα έπρεπε να ληφθούν υπόψη ήταν στο Internet, στις ερμηνευτικές απαντήσεις τόσο της εταιρίας όσο και του ΤΑΙΠΕΔ.

Τελικά, πρέπει να καταλάβουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι τιμές στην αγορά δεν καθορίζονται από τις επιθυμίες τους, αλλά από τους κανόνες της αγοράς. Και οι κανόνες αυτοί τηρήθηκαν στο ακέραιο από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως φαίνεται από την επιτυχή πορεία μέχρι τώρα.

Από την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, το Δημόσιο βγαίνει πολλαπλά κερδισμένο. Εισπράττει το τίμημα της αποκρατικοποίησης με τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, 30% επί των μεικτών κερδών. 

Όχι μόνο αναπληρώνει την απώλεια των εσόδων που έχει το Δημόσιο, από το μέρισμα που θα εισέπραττε, αλλά δημιουργεί και επιπρόσθετα έσοδα.

Για τη χρήση του 2012, το Δημόσιο θα εισπράξει, το Μάιο του 2013, 112 εκατ. ευρώ φόρο και 62 εκατ. ευρώ μέρισμα από το 34% που κατέχει. Για το 2013, με το ειδικό φορολογικό καθεστώς, εισέπραξε ήδη φόρο 85 εκατ. ευρώ ΜΟΝΟ για το πρώτο τρίμηνο!
Αυτή η απλή αριθμητική δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τα μοντέλα Βόρειας Κορέας. Και ασφαλώς ο λαϊκισμός και η οπισθοδρομική κρατικιστική αντίληψη έχουν τα όριά τους», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

.Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει Πάσχα


Εντατικοποίηση των αγορανομικών ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ζητάει με εγκύκλιό του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, "δεδομένου ότι την περίοδο αυτή, παρουσιάζεται αυξημένη ζήτηση αγαθών που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα των ημερών" όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς:
- Την ανάρτηση και αναγραφή των προβλεπόμενων ενδείξεων επί των πινακίδων (προϊόν, ποιοτική κατηγορία, προέλευση, τιμή ανά μονάδα μέτρησης).

- Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκατάλογων.

- Την ελλιπή στάθμιση, καθώς και παραβάσεις που αναφέρονται σε ειδικότερες Αγορανομικές Διατάξεις ή τον Αγορανομικό Κώδικα.

.«Αν με αναγκάσουν να καταθέσω, θα "θάψω" τον Άκη»


Για τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη δίκη του για τις μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα σχολίασε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα fm ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι θα "θάψει τον Άκη" σε περίπτωση που τον αναγκάσουν με τη βία να καταθέσει στη δίκη και τόνισε ότι δεν μπορεί να «σκεφτεί τι θα είχε γίνει αν ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα είχε γίνει πρωθυπουργός της χώρας».

«Με ενοχλεί, ως συνταξιούχος δικηγόρος μιλώ, όταν οι εν ενεργεία δικηγόροι κάνουν φιγούρες, κινήσεις για το θεαθήναι. Αυτή η εξώδικος πρόσκληση που πήρα εγώ από τον κ. Κούγια που υπερασπίζεται τον Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι εντελώς άνευ αντικειμένου. 

Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει μάρτυρα υπερασπίσεως να προσέλθει. Μάρτυρα κατηγορίας μπορεί ο εισαγγελέας να εισαγάγει βιαίως. Αν εμένα με αναγκάσουν βιαίως να καταθέσω ως μάρτυρας υπεράσπισης του Άκη, θα τον "θάψω". 

Είναι πολύ εύκολο να πας σε αυτούς που θα στο πουλήσουν τον εξοπλισμό και να τους πεις "για να φέρω την εισήγηση αυτή, και να την προωθήσω δραστήρια, έχω ανάγκη από ορισμένα χρήματα". Είχε και παράπονο ο Άκης και μου το είχε πει κατά καιρούς "Ό,τι και να κάνω, είσαι εναντίον μου".

Υπάρχουν άνθρωποι αυτή τη στιγμή μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που είναι τώρα στελέχη και βουλευτές εν ενεργεία, που κάθε φορά που εμφανιζόταν ο Τσοχατζόπουλος, τον υποστήριζαν. 

Αν οι επιλογές τους είχαν γίνει δεκτές από το ΠΑΣΟΚ, ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα είχε γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Και δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα είχε κάνει ως πρωθυπουργός της χώρας, σε ποια θέση θα ήταν το κόμμα, το πολιτικό σύστημα και η χώρα γενικότερα» είπε ο κ. Πάγκαλος.

.Άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ζητά ο Βενιζέλος


Βελτιώσεις στο πολυνομοσχέδιο που θα καταθέσει την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στη συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά, μεταξύ άλλων, άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της διακομματικής σύσκεψης με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους εκπροσώπους του κόμματός του και έθεσε τα εξής θέματα:

- Να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο και διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% «για να προλάβουμε την τουριστική περίοδο». .

- Να «κλείσει» μέχρι τον Ιούνιο το θέμα της μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

- Να ενταχθούν αν θέλουν στην ρύθμιση των 48 δόσεων και όσοι έχουν οφειλές το 2013, αλλά και όσοι ήσαν συνεπείς στις προηγούμενες ρυθμίσεις, γιατί έτσι που διαμορφώνεται «τιμωρούνται».

- Να δοθεί σε όλους τους ανασφάλιστους ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Από πλευράς της ΝΔ, υπεβλήθη πρόταση για να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του «ενιαίου φόρου» -παρών ΕΤΗΔΕ - για ακίνητα σε περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης και όχι «οριζόντια» για όλους κατά 15%.

Η ΔΗΜΑΡ πρότεινε επιπλέον να υπάρξει φέτος ολική απαλλαγή για τους μακροχρόνια άνεργους και για όσα νοικοκυριά είναι και οι δύο σύζυγοι άνεργοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η στάση του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα καθορισθεί σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πάντως, κύκλοι που πρόσκεινται στο Μαξίμου έκαναν λόγο για «επικοινωνιακές» προτάσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν αφού τα θέματα που ετέθησαν έχει συμφωνηθεί να εξετασθούν τον Ιούνιο.

.«Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας»


«Η Αθήνα πέφτει σε μελαγχολία». «Συνοικίες που πνέουν τα λοίσθια, χαμένοι κάτοικοι. Η κρίση χρέους καταστρέφει την ανεμελιά της Αθήνας και αλλάζει το χαρακτήρα της πόλης». 

Αυτός είναι ο τίτλος και υπότιτλος εκτενούς ρεπορτάζ στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Zeit, που αναφέρεται στη σημερινή κατάσταση στην ελληνική πρωτεύουσα, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Το οδοιπορικό που γίνεται με τη βοήθεια του έλληνα δημοσιογράφου Νικήτα Καραγιάννη ξεκινά από το κέντρο της πόλης, από την Ομόνοια, «που θεωρείται τα τελευταία 6 με 7 χρόνια μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της Αθήνας, (…) όπου έκλεισαν δεκάδες καταστήματα και ξενοδοχεία και (…) όπου από τότε που ξέσπασε η κρίση κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει δουλειά». 

Η εφημερίδα αναφέρεται και στις επιθέσεις εναντίον μεταναστών σημειώνοντας ότι «η ξενοφοβία έχει αυξηθεί στην Ελλάδα. 

Πολιτικά επωφελούνται από αυτή την εξέλιξη οι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής (…), οι οποίοι στρέφουν στοχευμένα την οργή των Ελλήνων για τη μιζέρια της χώρας εναντίον των μεταναστών».

(…) «Η ελπίδα και η αισιοδοξία έχουν αλλάξει τοποθεσία στην Αθήνα. Μόνον σε λίγες περιοχές οι άνθρωποι μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. 

Οι Αθηναίοι καταφεύγουν τις νύχτες στο Γκάζι, που μέχρι πρότινος είχε μια παρόμοια μοίρα όπως σήμερα η Ομόνοια. (…) Η Αθήνα επένδυσε πολλά σε αυτή την περιοχή, τη θέση του παλαιού εργοστασίου πήρε ένα πολιτιστικό κέντρο και ένα μουσείο ενώ άνοιξαν μπαρ και κλαμπ. (…) 

Στο Γκάζι η κρίση εξαφανίζεται τα βράδια για λίγες ώρες. (…) Και εδώ, όμως, η κρίση δεν είναι τελείως αθέατη. Τις κρύες μέρες μυρίζει καμένο ξύλο και πλαστικό. Οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο».

Ο Νικήτας Καραγιάννης, καταλήγει το ρεπορτάζ, παρότι βλέπει μια διαρκή παρακμή, δεν θέλει να εγκαταλείψει την πόλη του. 

«Κάθε τόσο ξεναγεί ανθρώπους στην Ομόνοια και προσπαθεί να δώσει θάρρος στους κατοίκους μέσα από τις ιστορίες του. "Η Αθήνα είναι η πρώτη ελληνική πόλη που έχασε το χαμόγελό της", λέει ο ίδιος. Αλλά οι Αθηναίοι είναι περήφανοι».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.