.Αυστηρό μήνυμα Ναπολιτάνο σε πολιτικούς: Είστε ανεύθυνοι


Σε σκληρό τόνο μίλησε ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο κατά την τελετή ορκωμοσίας του κατηγορώντας τους Ιταλούς πολιτικούς για ανευθυνότητα και έλλειψη ανοικτών οριζόντων.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος της δημοκρατίας ανέφερε ότι δεν μπορούσε να μην ανταποκριθεί στην έκκληση που του απευθύνθηκε με γνώμονα τις ανάγκες της χώρας.

«Όσα συνέβησαν υπήρξαν το αποτέλεσμα ανευθυνότητας, μιας στείρας προσέγγισης, της έλλειψης ανοικτών οριζόντων», εκτίμησε ο Ναπολιτάνο αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση.

Μετά τα παρατεταμένα χειροκροτήματα βουλευτών και γερουσιαστών ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος δεν δίστασε να τονίσει: «τα χειροκροτήματά σας δεν πρέπει να σας ωθήσουν να αγνοήσετε τις ευθύνες σας. Σε ό,τι αφορά την διαφθορά της πολιτικής, όσο για την έλλειψη των αναγκαίων θεσμικών αλλαγών».

Ο Ναπολιτάνο επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου και προώθησης μιας νέας μορφής του κοινοβουλίου, ώστε ξεπεραστεί η ταυτόσημη δραστηριότητα βουλής και γερουσίας.

«Οι πολιτικές δυνάμεις που μου ζήτησαν να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου, στο παρελθόν συχνά κώφευαν. Αν βρεθώ αντιμέτωπος με την ίδια κατάσταση δεν θα διστάσω να βγάλω τα συμπεράσματα που πρέπει», είπε ο Ιταλός πρόεδρος.


Σχετικά με τις προτεραιότητες της κυβερνητικής δράσης ο Ναπολιτάνο επανήλθε στα αποτελέσματα των δυο επιτροπών «σοφών», που ο ίδιος είχε ορίσει πρόσφατα και τις προτάσεις τους για την οικονομική ανάκαμψη, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την παιδεία και την δυνατότητα παρεμβάσεων στο επίπεδο της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι σε νέους που χάνουν το δρόμο τους, σε γυναίκες που δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που πρέπει, σε εργαζόμενους και επιχειρηματίες που επιλέγουν ακραίες πράξεις», υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στο Κίνημα Πέντε Αστέρων (το μόνο που δεν χειροκρότησε την ομιλία του) ανέφερε ότι «η αντιπαράθεση της πλατείας και του κοινοβουλίου δεν είναι η κατάλληλη οδός» και ότι «το Διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα κόμματα, τα οποία βεβαίως πρέπει να ανανεωθούν».

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στάθηκε «στην ανάγκη να συγκροτηθεί κυβέρνηση 56 ημέρες μετά τις εκλογές», υπενθυμίζοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον καμία χώρα με ριζωμένη δημοκρατική παράδοση σε όλη την Ευρώπη που να κυβερνάται από ένα μόνο κόμμα».

«Το ότι στην Ιταλία διαδόθηκε ένα είδος τρόμου σε ότι αφορά την προοπτική πολιτική συνεργασίας, είναι ένδειξη οπισθοδρόμησης. 

Δεν δέχθηκα την έκκληση να συναινέσω στην επανεκλογή μου για να διαπιστώσω ότι υπάρχει προοπτική ακυβερνησίας, αλλά για να αποκτήσει η χώρα μας νέα κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Ναπολιτάνο.

.«Παγώνει» η αποπομπή Κικίλια


«Παγώνει» προς το παρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, η απομάκρυνση του διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, την οποία ζήτησε μέσω επιστολής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η αντικατάσταση του κ. Κικίλια θεωρείται ειλημμένη απόφαση. 
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον υπουργό Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη αλλά και του Χρήστου Πρωτόπαπα με τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, στην οποία συμφώνησαν στη μη απομάκρυνση του διοικητή.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιπποκράτους, το θέμα με τον κ. Κικίλια δημιουργήθηκε όταν το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε την απομάκρυνση δύο διευθυντών του ΟΑΕΔ και ο κ. Κικίλιας αρνήθηκε επισημαίνοντας ότι δεν προχωρά σε απομακρύνσεις με κομματικά κριτήρια.

Την έντονη δυσφορία με την απόφαση απομάκρυνσης εκφράζουν ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι το θέμα δεν ετέθη στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πλην όμως τους διεμηνύθη αρμοδίως από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ εξέφρασαν τη διαφωνία τους, καθώς η επιλογή Κικίλια ήταν πρόταση της ΔΗΜΑΡ. 

Αυτή την ώρα, είναι σε εξέλιξη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ προγραμματισμένη συνάντηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με τη συμμετοχή του κ Κικίλια και των κ. Κουτρουμάνη, Κουκουλόπουλου και Πρωτόπαπα.
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδρασή του εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» που κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Κικίλια, υποστηρίζοντας ότι προχωρά σε κομματικές προσλήψεις με αδιαφανείς διαδικασίες.
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «παραπλανητικές εντυπώσεις» που «υπονομεύουν την προσπάθεια να αναληφθούν οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάσχεση της ανεργίας» και καταλήγει: 
«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι, επιδεικνύοντας, το λιγότερο, κοινωνική αναλγησία, επιχειρούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας ως "ρουσφέτι". Ντροπή τους!».

.Αντιπαράθεση για την εισιτηριοδιαφυγή


Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκα για την τοποθέτηση του συστήματος με μπάρες στο μετρό.
«Ή θα υπάρξει κοινωνική ευαισθησία ή μπάρες στο μετρό» είπε ο βουλευτής ζητώντας με επίκαιρη ερώτησή του να μην επιβληθούν αυξήσεις στα εισιτήρια και να ταξιδεύουν δωρεάν με τα ΜΜΜ οι άνεργοι, οι μετανάστες και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από την κυβέρνηση για ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού (μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργοι κ.α). 
Εξήγησε όμως ότι το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει άλλα περιθώρια καθώς οι συγκοινωνιακοί φορείς που επιβλέπει πρέπει κάθε χρόνο να εκπληρώσουν συγκεκριμένο στόχο ως προς το έλλειμμα. 
«Εγώ μιλώ με τη γλώσσα της κοινής λογικής», ανέφερε και κάλεσε τον βουλευτή να απαντήσει αν επισήμως η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της εισιτηριοδιαφυγής, εναντίον του να ελεγχθεί η παρανομία, υπέρ κάθε κοινωνικής ακρότητας.
«Θα είστε ο υπουργός που με τη μισή κοινωνία κάτω από το όριο της φτώχιας θα τους βάλετε μπάρες; Ή με τις μπάρες ή με την αξιοπρέπεια» ανταπάντησε ο κ. Μπάρκας προκαλώντας την εκ νέου αντίδραση του κ. Χατζηδάκη. 
«Το πιο εύκολο είναι να διεκδικείτε το μονοπώλιο της καρδιάς» παραπέμποντας στη γνωστή φράση του Ζισκάρ Ντ' Εστέν και πρόσθεσε: «Δεν το έχει κανένας. Και οι δυο προερχόμαστε από την κοινωνία. Μόνο που εγώ μιλώ με τη γλώσσα της κοινής λογικής».

.Κατάληψη στην πρυτανεία του Ε.Μ.Π. στην Πολυτεχνειούπολη


Στο κτίριο της πρυτανείας  του Ε.Μ. Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, εισέβαλε αργά το μεσημέρι ομάδα νεαρών και έκανε κατάληψη.

   Λίγο αργότερα άρχισε να λειτουργεί η ιστοσελίδα «athens indymedia» όπως και ο ραδιοφωνικός σταθμός 98fm, κάνοντας χρήση της εγκατάστασης της πρυτανείας.

   Να σημειωθεί ότι εδώ και λίγες μέρες η ιστοσελίδα δεν λειτουργούσε, όπως επίσης και ο ραδιοφωνικός σταθμός.

.Αντ. Σαμαράς: Οι Έλληνες εφοπλιστές αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της χώρας


«Οι Έλληνες εφοπλιστές δείχνουν σήμερα ότι αντιλαμβάνονται πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση της πολιτείας να στηρίξουν την ελληνική κοινωνία και οικονομία», 

δήλωσε το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη διάρκεια της τελετής παράδοσης της δωρεάς δύο περιπολικών σκαφών, ειδικών επιχειρήσεων, προς το Λιμενικό Σώμα -Ελληνική Ακτοφυλακή, από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στη δέσμευσή του για επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και σε αυτό το σημείο είπε ότι «το να μη διαθέτει η Ελλάδα υπουργείο Εμπορικής ναυτιλίας είναι σαν να μην έχει υπουργείο Πετρελαίου η Σαουδική Αραβία».

.Ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου για εξόφληση των χρεών τους


Ξεμπλοκάρουν μεταβιβάσεις ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου για εξόφληση των χρεών τους, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Έτσι, στο εξής, για τη διευκόλυνση των οφειλετών, θα επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων ακόμα και αν το τίμημα της πώλησης είναι μικρότερο από το ύψος της οφειλής τους προς το Δημόσιο.

Με το ισχύον καθεστώς στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν επιτρεπόταν η έκδοση βεβαίωσης οφειλής, που αποτελεί προϋπόθεση για τη μεταβίβαση, εάν το τίμημα της μεταβίβασης δεν εξοφλούσε πλήρως τις οφειλές προς το Δημόσιο. 

Με την απόφαση αυτή, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, διευκολύνονται συναλλαγές, όπως επίσης και η εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο.

.Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά της Millennium Bank


Οριστική συμφωνία με τη Millennium BCP (BCP), αναφορικά με την απόκτηση του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Millennium Bank Ελλάδος (MBG) και τη συμμετοχή της BCP στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, υπέγραψε σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι η εξαγορά της MBG προσφέρει σημαντικές συνέργιες στον διευρυμένο όμιλο και διευκολύνει την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή του. 

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο που έχει ορισθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και στοχεύει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

.«Στα όρια της λιμοκτονίας μαθητές στην Ελλάδα»


Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα γίνεται πλέον αισθητή και στις σχολικές αίθουσες, καθώς υπάρχουν μαθητές που βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας, υποστηρίζει ρεπορτάζ στο σαββατιάτικο φύλλο της βελγικής εφημερίδας «De Morgen» υπό τον τίτλο: «Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά σχολεία: Μαθητές ψάχνουν για φαγητό στα σκουπίδια».

Η εφημερίδα συνομιλεί με το διευθυντή ενός δημοτικού σχολείου του Πειραιά, ο οποίος μιλάει για μαθητές που ψάχνουν στα σκουπίδια ή εκλιπαρούν τους συμμαθητές τους να τους δώσουν τα υπολείμματα του κολατσιού τους, γράφει το ΑΜΠΕ. Ιδιαίτερη μνεία κάνει για έναν 11χρονο μαθητή, ο οποίος φέρεται να υποφέρει από ασιτία, καθώς οι γονείς του αδυνατούν να τον σιτίσουν λόγω έλλειψης χρημάτων συνεπεία της κρίσης. 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διευθυντής, «ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μου δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα βιώναμε παρόμοιες καταστάσεις στο ελληνικό σχολείο και ότι θα βλέπαμε μαθητές να στερούνται τα στοιχειώδη και να είναι αναγκασμένοι να δώσουν τη μάχη της επιβίωσης».

Το ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 20% τα τελευταία πέντε χρόνια και η ανεργία -των νέων- να ανέρχεται πλέον στο 60%. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα έχουν αλλάξει δραστικά τον τρόπο ζωής πολλών οικογενειών που βλέπουν τα παιδιά τους να υποσιτίζονται, προσθέτει η εφημερίδα. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Α. Λινού, η ποιότητα της διατροφής πολλών παιδιών στην Ελλάδα παραπέμπει σε αφρικανικές χώρες. Καθώς πληθαίνουν τα εργοστάσια που βάζουν λουκέτο, δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο και οι δύο γονείς να χάνουν τη δουλειά τους και να μην είναι σε θέση να μεριμνήσουν για τη διατροφή των παιδιών τους, πολλά από τα οποία καταφεύγουν σε κλοπές προκειμένου να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, συμπληρώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ αρχικά η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε παρόμοιες ιστορίες (περί παιδιών που λιμοκτονούν) ως «αβάσιμες και υπερβολικές», τώρα αναγνωρίζει το πρόβλημα και παραδέχεται ότι χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Καταλήγοντας, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο Έλληνας εκπαιδευτικός, που, ειρήσθω εν παρόδω, δεν παραλείπει να εκφράσει την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η σίτιση μαθητών που προέρχονται από άπορες οικογένειες

.Ποιο είναι το προφίλ όσων επιθυμούν... δραχμή


Νέοι σε ηλικία και δημόσιοι υπάλληλοι είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοί που τάσσονται υπέρ της δραχμής αν και στην πρώτη γραμμή θα περίμενε να δει κανείς τους άνεργους που βιώνουν ήδη το προσωπικό τους αδιέξοδο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έγιναν για τον Τύπο της Κυριακής, στο ερώτημα «αν αποχωρήσουμε από το ευρώ και επιστρέψουμε στη δραχμή η κατάσταση θα είναι χειρότερη;» όχι απαντά το 38%, ενώ το 45% θεωρεί ότι η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ δεν είναι ωφέλιμη.

Αυξημένα ποσοστά του «όχι στο ευρώ» καταγράφονται και στους αυτοαπασχολούμενους όπου περιλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ «τσιμπημένα» είναι τα ποσοστά υπέρ της δραχμής και στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Αντίθετα, το σενάριο αυτό απορρίπτουν οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι.

Όσον αφορά στην ηλικία τους περισσότερους υποστηρικτές της δραχμής τους συναντά κανείς στην ομάδα από 18 έως 34 ετών. Ακολουθεί η ομάδα από 34 έως 44 ετών ενώ τελευταίοι είναι οι ψηφοφόροι άνω των 65 ετών.

Σε ό,τι αφορά το φύλο πάντως, τους περισσότερους φίλους της δραχμής βρίσκουν οι έρευνες στους άνδρες και όχι στις γυναίκες.

Μεταξύ των κομμάτων η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ τάσσονται υπέρ του ευρώ. 

Αντίθετα, στη «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ συναντά κανείς του περισσότερους υποστηρικτές της δραχμής, καθώς σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και οι άλλοι μισοί υποστηρίζουν το αντίθετο. 

Τέλος, οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, των ΑΝ.ΕΛ και της Χρυσής Αυγής υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους την έξοδο από το ευρώ. 

.Γ. Στουρνάρας: Μικρή ανάπτυξη για το 2014


Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA και ανέφερε ότι θα υπάρξει μειωμένος φόρος ακινήτων κατά 15%.

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι: «Προσπαθούμε να μειώσουμε φόρους» και τόνισε: «Ακόμη ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος. Προέχει όμως να δημιουργήσουμε πλεόνασμα. Μείωση σε περίπτωση που έχουμε πλεόνασμα».

Ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει στην πρόοδο και είπε «Ελπίζω να πάμε καλά. Όσο καλύτερα πάμε δημοσιονομικά, τόσο πειστικοί θα είμαστε στα επιχειρήματά μας». 

Και συμπλήρωσε: «Ουδείς πλέον συζητά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Ελλάδα έχει κλάδους της αγοράς που μπορούν να γίνουν πρωταθλητές. 

Αρχίζουμε να γινόμαστε πιο αισιόδοξοι» και γι’ αυτό μίλησε υπέρ της τρικομματικής κυβέρνησης: «Είμαστε σε μία καλύτερη πορεία. 

Οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στην τρικομματική κυβέρνηση που στήριξε αυτή την προσπάθεια». Κατέληξε πάντως στη διαπίστωση ότι «θα έχουμε μικρή ανάπτυξη το 2014».

.Σε ενιαίο νομοσχέδιο οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την τρόικα


Ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα είναι έτοιμη η κυβέρνηση να «περάσει» τον νόμο - σκούπα που θα περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, έτσι ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκταμίευση του συνόλου των δόσεων που εκκρεμούν μέχρι σήμερα άλλα και εκείνες που είναι προγραμματισμένες να καταβληθούν μέσα στον Μάιο, ήτοι 12 δισ. ευρώ στο σύνολό τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Έθνος», ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου Τ. Μπαλτάκος, μετά από εντολή του πρωθυπουργού έχει ειδοποιήσει όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και αναμένει μέχρι την Πέμπτη να του έχουν παραδώσει όλα τα σχετικά κείμενα, έτσι ώστε να συνταχθεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο θα «περάσει» από τη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Εάν τα υπουργεία δεν είναι έτοιμα μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, τότε δεν αποκλείεται η κυβέρνηση -μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη- να ζητήσει την ολιγοήμερη παράταση των εργασιών της Βουλής, η οποία είναι προγραμματισμένο να διακόψει τις εργασίες της, λόγω των εορτών του Πάσχα, την Κυριακή των Βαΐων.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να «περάσει» από τη Βουλή αυτή την εβδομάδα, έτσι ώστε να αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα όλες οι δράσεις. Ο νόμος - σκούπα θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις:

1. Για όλα τα θέματα του Δημοσίου και συγκεκριμένα την επιτάχυνση των διαδικασιών για τους επίορκους, τη διαδικασία καταργήσεων -συγχωνεύσεων οργανισμών, τον κανόνα 1:1 σε ό,τι αφορά τις απολύσεις- προσλήψεις και την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας, εκείνων που διώκονται για κακουργηματικές πράξεις.

2. Για την παράταση ισχύος του ΕΕΤΗΔΕ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη μείωση κατά 15% στο χαράτσι.

3. Για την ένταξη στον φόρο οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου.

4. Για τις ρυθμίσεις των οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία με τη δυνατότητα εξόφλησης σε 48 δόσεις.

5. Για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων δανείων».

6. Για τα θέματα επέκτασης της απελευθέρωσης επαγγελμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται και το ζήτημα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

7. Για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Εσόδων.

.Άδικη χαρακτήρισε τη δίωξή του ο Άκης, αντίθετα ο Ζήγρας δήλωσε ένοχος


Με ύφος αυστηρό και φανερά εκνευρισμένος ο βασικός κατηγορούμενος στην δίκη διακίνησης παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, Άκης Τσοχατζόπουλος, αρνήθηκε την κατηγορία όταν του δόθηκε ο λόγος από το δικαστήριο. 

«Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο, με το οποίο επιχειρείται συστηματικά να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει μία παράνομη εγκληματική οργάνωση, μια συμμορία, που έχει σκοπό να ξεπλύνει μαύρο χρήμα και ότι δήθεν πίσω από αυτήν κρύβεται ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, που επί έξι χρόνια κάναμε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει για τη χώρα», είπε.

Ο πρώην υπουργός, δήλωσε ότι θίγεται που είναι υποχρεωμένος να επισημαίνει διαρκώς τα ίδια πράγματα, καθώς, όπως είπε, «εδώ υπάρχει μία πορεία κεντρικά καθοδηγούμενη. Επί 12 μήνες είμαι προφυλακισμένος και εγώ και η γυναίκα μου και η κόρη μου, είναι άδικο, υπάρχει κρατική βία εναντίον μας».

Ζήτησε δε από το δικαστήριο να μεριμνήσει ώστε να αποφυλακιστεί η σύζυγός του Βίκυ Σταμάτη, η οποία, όπως τόνισε, βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας του. «Το βάζω (σ.σ. το θέμα της αποφυλάκισης) εγώ σε σας, διότι είναι μία υποχρέωση που μου επεβλήθη, γιατί εμένα θέλανε», είπε.

Στην τοποθέτησή του επί της κατηγορίας, ο εξάδελφος και επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας είπε στο δικαστήριο:

«Δηλώνω την ενοχή μου για τις κατηγορίες που έχω ομολογήσει στον ανακριτή, στην υπόθεση που με έχει εμπλέξει ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ζητώ συγγνώμη απ' όλο τον κόσμο και ζητώ την επιείκειά σας».

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου, δια του συνηγόρου της, δήλωσε ότι το μόνο που έκανε ήταν ότι παντρεύτηκε τον επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό. Η κ. Σταμάτη δηλώνει, όπως είπε ο συνήγορός της, ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους συγκατηγορουμένους της και ότι έχει δει δύο φορές, σε κοινωνικό επίπεδο, τον Νίκο Ζήγρα.

Ο εκ των κατηγορουμένων Γιώργος Κωνσταντάτος δήλωσε αθώος και σε έντονο ύφος συνέχισε: «Παγιδεύτηκα από τον κ. Ζήγρα που λέει ψέματα και έχω καταστρέψει την οικογένειά μου. Περιμένω να αθωωθώ».

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενώ ο συνήγορος της κόρης και της πρώην συζύγου του Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωσε στο δικαστήριο ότι ο λόγος της απουσίας των δύο γυναικών είναι η άσχημη ψυχοσωματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένταση στο δικαστήριο κατά την απαγγελία της κατηγορίας, από τον αναπληρωτή εισαγγελέα έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο.

Η υπεράσπιση διαμαρτυρήθηκε ότι ο τόνος και οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο εισαγγελικός λειτουργός ήταν σε ύφος έντονο.

Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι υπεράσπισης, δεν επρόκειτο για απαγγελία κατηγορίας αλλά για αγόρευση, ενώ έκαναν λόγο για οξύτητα χαρακτηρισμών που, όπως είπαν, δεν καθησυχάζει τους κατηγορούμενους ότι θα έχουν δίκαιη δίκη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε στο δικαστήριο ότι δεν ανέφερε τίποτε άλλο εκτός των λέξεων που χρησιμοποιούνται στο παραπεμπτικό βούλευμα και ζήτησε από την υπεράσπιση εάν έχει κάτι για τη στάση και τη δικαστική τιμή του να το πει ευθέως.

Το δικαστήριο έχει επιφυλαχθεί να αποφανθεί για το αίτημα που υπέβαλε η υπεράσπιση, προκειμένου να αποβληθεί από πολιτική αγωγή το ελληνικό δημόσιο.

Η εισαγγελέας έδρας Γεωργία Αδιλήνη ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος.

.Δόσεις για όλους


Τη δυνατότητα να κάνουν μία «καινούργια αρχή» τακτοποιώντας τα χρέη τους προς της Εφορία, τα Ταμεία, τους Δήμους, τις τράπεζες, ακόμη και στη ΔΕΗ, δίνει η κυβέρνηση σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, με νομοσχέδιο «σκούπα» που θα τεθεί πολύ σύντομα προς ψήφιση, προβλέπεται η ρύθμιση των οφειλών σε απεριόριστες δόσεις για όσους χρωστούν ως 5.000 ευρώ και ρύθμιση οφειλών σε 48 δόσεις για επαγγελματίες, εμπόρους, επιχειρήσεις και μεγαλοοφειλέτες.

Συγκεκριμένα:

-Τα χρέη που μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση είναι αυτά που έχουν δημιουργηθεί ως τις 31.12.2012.

-Ο οφειλέτης πρέπει να έχει εξοφλήσει όλες τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του μετά την 1.1.2013.

-Οφειλέτες με χρέη που είχαν συσσωρευθεί πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2012 μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση οποιαδήποτε στιγμή αργότερα, υπό την προϋπόθεση η διάρκεια του διακανονισμού να μην εκτείνεται πέραν τις 30ής Ιουνίου 2017 και να είναι ενήμεροι στις υποχρεώσεις τους από τον Ιανουάριο του 2013. 

Η υπαγωγή στις υφιστάμενες ρυθμίσεις θα κλείσει μόλις ανακοινωθεί η νέα ρύθμιση.
-Νέοι οφειλέτες με χρέη που δημιουργήθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2012 δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει:
«Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα υλοποιεί τη συμφωνία με την Τρόικα, θα εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μαρτίου η οποία έχει δύο προαπαιτούμενα, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων και τη διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά και η επόμενη δόση των 6 δισ. ευρώ».

Αυτό αναμένεται να γίνει το αργότερο έως τις 13 Μαΐου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

.Με πλαστικό χρήμα οι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ


Εξαφανίζονται τα μετρητά από την αγορά, δημεύονται περιουσίες και καταθέσεις, ανακρίνονται επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, για να σωθεί η χώρα από τη φοροδιαφυγή.

Αυτά προβλέπονται τουλάχιστον στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας του, καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο του ελέγχου του Ιουνίου από την τρόικα.

Μέχρι το τέλος Μαΐου το νομοσχέδιο το οποίο θα ανατρέπει τα πάντα στους ελέγχους, στις ποινές και κυρίως στο «κυνήγι» της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές από τους δανειστές σε κάθε αξιολόγηση για νέα μέτρα.

Αιχμή του δόρατος θα είναι το περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιέχει αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών, καθώς οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν καταθέσεις, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία. 

Πάντως το πιο ισχυρό χτύπημα στη φοροδιαφυγή που προσεγγίζει το 12% του ΑΕΠ, θα δοθεί, όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, με την εξάλειψη των μετρητών για συναλλαγές ακόμη και άνω των 300 ή 500 ευρώ και τη χρήση μόνο πλαστικού χρήματος.

Και αυτό γιατί με το νέο σύστημα θα γίνεται αυτόματη καταγραφή των εσόδων των επιχειρήσεων και βεβαίωση των αναλογούντων φόρων, δεν θα χρειάζεται να εκδίδεται απόδειξη ή τιμολόγιο, ενώ θα καταγράφεται η συναλλαγή (και το έσοδο και η δαπάνη του καταναλωτή).

Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ενημερώνεται άμεσα και θα γνωρίζει ποιος χρωστάει και ποιος όχι στο Δημόσιο, αλλά και το οικονομικό προφίλ όλων των φορολογουμένων.

Το σχέδιο που αποκαλύπτει η Real News, περιλαμβάνει αυστηρότερες ποινές που θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έμμεσες τεχνικές υπολογισμού της φοροδοτικής ικανότητας των φορολογουμένων και με σύγκριση οικονομικών στοιχείων.

.Νέο ψαλίδι σε ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις


Νέες ανατροπές έρχονται στο εφάπαξ 1,5 εκατομμυρίου ασφαλισμένων, ενώ προ των πυλών είναι νέο κούρεμα από 15% έως 45% στις επικουρικές.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» ήδη έγινε η πρώτη μείωση κατά 30% στις επικουρικές συντάξεις του Μαρτίου για τους ασφαλισμένους στο επικουρικό ταμείο των τροφίμων το οποίο παρέμεινε με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα κεφάλαια του ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό) χρησιμοποιήθηκαν για εσωτερικό δανεισμό του ΙΚΑ που ήδη ξεπερνά τα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ το ταμείο θα κλείσει με έλλειμμα 163 εκατ. ευρώ, γεγονός που φέρνει νέα μεγάλο ψαλίδι στις επικουρικές. Μάλιστα δεν αποκλείεται αν προκύψει έλλειμμα να γίνεται αναπροσαρμογή της σύνταξης κάθε τρίμηνο.

Στα τέσσερα ταμεία που έμειναν εκτός του ΕΤΕΑ, ήδη έγιναν μειώσει στο Επαγγελματικό Ταμείο Ασφαλισμένων Τροφίμων κατά 30%, ενώ για τους Δημοσίους Υπαλλήλους δεν αποκλείονται νέες μειώσεις 20% κατά μέσο όρο για το 2014.

Στο μεταξύ ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ -που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες και επρόκειτο να ισχύσει το 2014- δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.