.«Μυρίζει» νέα μέτρα και λιτότητα η έκθεση του ΔΝΤ


Τυπική διαδικασία χαρακτηρίζεται από Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους η συνεδρίαση του EUROGROUP τη Δευτέρα, καθώς θεωρείται δεδομένη η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ ευρώ.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την Έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, αλλά και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πόλ Τόμσεν, ο δρόμος που οδηγεί στις επόμενες δόσεις, είναι στρωμένος με αγκάθια, με δεδομένο ότι ήδη διαφαίνεται η πρόθεση της Τρόικας να πιέσει για περαιτέρω αλλαγές στο εργασιακό, για νέα δημοσιονομικά μέτρα, ακόμα και για απολύσεις στο Δημόσιο.

Ακόμα και αν εφαρμοστεί κατά γράμμα το Πρόγραμμα, χωρίς να επαληθευθούν οι κίνδυνοι που αναδεικνύει το ίδιο το ΔΝΤ, υπάρχει πάντα ο "σκόπελος" των μέτρων που πρέπει να εξειδικευτούν τον Αύγουστο και αφορούν στη διετία 2015- 2016. Όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων και το όποιο δημοσιονομικό "κενό" θα καλυφθεί με πόρους από το πεδίο της φοροδιαφυγής και από τα μέτρα εκσυγχρονισμού του Κράτους.

Δύσπεπτη η συνταγή του ΔΝΤ
Ωστόσο η "συνταγή" που προτείνει το ΔΝΤ δεν χαρακτηρίζεται "εύπεπτη" παρά το ότι δεν αναφέρεται σε νέες μειώσεις αποδοχών. Ειδικότερα, η "συνταγή" του Ταμείου προβλέπει τη παράταση μέτρων που λήγουν όπως της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, η διεύρυνση της βάσης εφαρμογής των μέτρων, η εξοικονόμηση πόρων από μακροχρόνιες διαρθρωτικές αλλαγές, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα κοινωνικών επιδομάτων.

Ορθάνοικτο σε κάθε περίπτωση είναι το ύψος αυτών των μέτρων, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές της ανάκαμψης αλλά και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις των επόμενων μηνών.

Ζητάει απολύσεις το ΔΝΤ
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα από τις έως τώρα προβλέψεις- όπως έγινε το 2012- τότε ενδεχομένως να μην υπάρξει δημοσιονομικό "κενό". Θα πρέπει να σημειωθεί, όμως, ότι ενώ στο Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα προβλέπονταν αδιευκρίνιστα μέτρα 2,8 δισ ευρώ, τελικά μέσα σε ένα δίμηνο φτάσαμε στα 3,9 δισ ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση καλείται ξεπεράσει με "χειρουργικούς" χειρισμούς το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, όπως επίσης την απαίτηση του ΔΝΤ για τη πλήρη κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, παρά το ότι επί της ουσίας είναι "παγωμένες" επ' αόριστον. 

Ειδικά όσον αφορά στο Δημόσιο, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα 27.000 υπαλλήλους, συμπληρώνοντας ότι οι 2.000 με τους οποίους έγινε η αρχή ως προαπαιτούμενο για τη δόση του Δεκεμβρίου, απέχουν από την αρχική δέσμευση για 15.000 υπαλλήλους σε εφεδρεία. Με αυτό το δεδομένο, το Ταμείο επισημαίνει ότι αναγκαίο να τεθούν στόχοι για απολύσεις.

Πρόβλημα η φοροδιαφυγή
"Αγκάθι" χαρακτηρίζεται και το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας στην είσπραξη φόρων και οφειλών, πρόβλημα που μπορεί να διογκωθεί λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στο νομοσχέδιο για το νέο ποινολόγιο της εφορίας. 

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο ζητά την ενίσχυση της αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης έναντι των πολιτικών παρεμβάσεων, τη κάλυψη της έλλειψης προσωπικού στις Μονάδες Φορολογούμενων υψηλού εισοδήματος- μεγάλης περιουσίας καθώς και στη Μονάδα είσπραξης οφειλών, την υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων για προσλήψεις, απολύσεις και εναλλαγή των ελεγκτών, τη μετακίνηση του προσωπικού που δεν θα καλύψει τους ελεγκτικούς στόχους έως το Σεπτέμβριο.

.Νέο καθεστώς για τα διπλώματα οδήγησης στην Ε.Ε.


Τις νέες, ανά κατηγορία, ευρωπαϊκές άδειες οδήγησης που, από αύριο, θα μπορούν να εκδίδονται σε ολόκληρη την Ε.Ε., παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, η οποία θέτει σε ισχύ νέες ρυθμίσεις για την χορήγηση και την ανανέωσή τους, τις οποίες και καλούνται να εφαρμόσουν σταδιακά τα κράτη-μέλη της Ένωσης.

Τα νέα διπλώματα έχουν σχήμα πλαστικής «πιστωτικής κάρτας» με τυποποιημένη ευρωπαϊκή μορφή, και πληρούν αυστηρότερους όρους ασφάλειας. 

Η νέα ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης θα αντικαταστήσει σταδιακά τα πάνω από 100 διαφορετικά χάρτινα και πλαστικά διπλώματα που, επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται από περισσότερους από 300 εκατομμύρια οδηγούς σε όλη την Ε.Ε. 

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων (3η οδηγία Ε.Ε. για την άδεια οδήγησης), η οποία τίθεται σε ισχύ με στόχο την ενίσχυση της ελεύθερης κυκλοφορίας, την αντιμετώπιση της πλαστογράφησης όσον αφορά τις άδειες οδήγησης και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε ολόκληρη την ΕΕ.

Προβλέπεται ότι όλες οι υφιστάμενες άδειες δεν επηρεάζονται, αλλά η μετάβαση στη νέα μορφή θα γίνει τη στιγμή της ανανέωσης ή, το αργότερο, το 2033.

.Σοκαριστικές σκηνές από απόπειρα δολοφονίας πολιτικού


Μάρτυρες μιας σοκαριστικής σκηνής έγιναν οι σύνεδροι στη συνδιάσκεψη του «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών»(ΚΔΕ) στη Βουλγαρία. Ένας νεαρός άνδρας ανέβηκε στο βήμα την ώρα της ομιλίας του προέδρου, Αχμέτ Ντογκάν και απείλησε να τον εκτελέσει με όπλο αερίου!

Οι τηλεοπτικές κάμερες των συνεργείων, κατέγραψαν σκηνές θρίλερ. Ευτυχώς το όπλο όπως αποδείχθηκε αργότερο, δεν εκπυρσοκρότησε και τις δύο φορές που ο δράστης πάτησε τη σκανδάλη.

 Αυτό έδωσε ευκαιρία στον ίδιο τον ομιλητή να ξεπεράσει το αρχικό σοκ και να αντιδράσει, ενώ αμέσως, οι άνδρες της προσωπικής ασφάλειας του αλλά και στελέχη της ηγεσίας του ΚΔΕ όρμησαν πάνω στον δράστη και τον ξυλοκόπησαν άγρια, προτού συγκρατηθούν από πιο ψύχραιμους σύνεδρους.

Ο δράστης ονομάζεται Οκτάι Εμινμεχμέτοφ και έχει πλούσιο ποινικό μητρώο, με πολυάριθμες προσαγωγές αλλά και καταδίκες για παράνομη κατοχή ναρκωτικών, για ένοπλη ληστεία και άλλα εγκλήματα.

.Συμφωνία της διοίκησης της «ΝΕΟ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος» με τους εργαζόμενους

Συναντήθηκε σήμερα η Διοίκηση της «ΝΕΟ Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε» με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΤΤ. 

Η συμφωνία διασφαλίζει όλες οι θέσεις εργασίας και όλο το προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί από την εταιρεία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε».

Το συνολικό μισθολογικό κόστος,συμφωνήθηκε να μειωθεί σε ποσοστό 30% και κατά την υλοποίηση της ενέργειας αυτής θα ληφθεί ως βάση η κλαδική σύμβαση της ΟΤΟΕ. Επίσης πρόκειται να ληφθεί πρόνοια ώστε να προστατευτούν  οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι ενω θα προηγηθεί διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών

.Ξεκινάει σήμερα το πατρινό καρναβάλι


«Σε μια δύσκολη περίοδο, το πατρινό καρναβάλι ανοίγει τα φτερά του και καλεί όλους να αφεθούν στη ξεγνοιασιά και στη μαγεία του». Το μήνυμα αυτό στέλνει ο πρόεδρος της κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου Πατρέων "Καρναβάλι Πάτρας" Χαράλαμπος Καρκούλιας, με αφορμή τη τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα  Σάββατο.

Μάλιστα, όπως σημειώνει, «το πατρινό καρναβάλι, που φέτος θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, αποτελεί μια ανεπανάληπτη νησίδα κεφιού και απόδρασης από την δύσκολη καθημερινότητα» και «φιλοδοξεί να παρασύρει και να σαγηνεύσει όσους συμμετάσχουν, αλλά και όσους παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στα συναρπαστικά μονοπάτια της χαράς, της διασκέδασης, της ανατροπής και της δημιουργίας».

Φέτος, η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων στηρίζονται στην τοπική καλλιτεχνική δημιουργία, αφού ένας μεγάλος αριθμός ομάδων και συντελεστών ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 11 το πρωί και θα δώσουν γιορτινή ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Θα πραγματοποιηθούν σε δυο άξονες, στην πλατεία Γεωργίου, από τις 11 το πρωί έως τις 11 το βράδυ και στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Μουσική, χορός, πρωτότυπα χάπενινγκ, δράσεις για τα παιδιά, καλλιτέχνες και θέατρα δρόμου και πλήθος εκπλήξεων θα ξετυλιχτούν μέσα από ευρηματικά δρώμενα, μεταδίδοντας τη ζωντάνια και τη χαρά.

Στις 9 το βράδυ, ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς θα κηρύξει την επίσημη έναρξη του καρναβαλιού με τη δέουσα "καρναβαλική" επισημότητα και θα ακολουθήσει σόου με πυροτεχνήματα. 

Ταυτόχρονα, σύλλογοι σοκολατοριχτών θα τηρήσουν το παραδοσιακό αποκριάτικο έθιμο του σοκαλατοπόλεμου και θα παρουσιαστεί ένα νέο τραγούδι, που γράφτηκε ειδικά για το καρναβάλι.

.Αναγνωρίζει τις ελληνικές προσπάθειες το ΔΝΤ


Θέτοντας ανοικτά πλέον ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο, έστω και «στοχευμένων», αλλά και περαιτέρω περικοπής των κοινωνικών παροχών (όπως είναι το επίδομα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, τα επιδόματα τέκνων, κ.λπ.), το ΔΝΤ ζητεί, παράλληλα, μετ' επιτάσεως την ουσιαστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ειδάλλως θα υπάρξουν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το ΔΝΤ ζητεί την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και μετά το 2015, καθώς και την επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ακόμη και με αντικατάσταση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ από ξένους μάνατζερ, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για το α΄ εξάμηνο εφέτος. 

Εμφανίζεται απαισιόδοξο για την πορεία της ανεργίας, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές του, θα συνεχίσει να αυξάνεται, στο 24,4% το 2013 και στο 25,1% το 2014. Ενώ, εμμένει στη θέση του για νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους που κατέχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να «εμπλακεί» και στην εγχώρια πολιτική σκηνή. 

Ειδικότερα, αρχικά αξιολογεί θετικά την υλοποίηση των περισσότερων προαπαιτούμενων δράσεων τους τελευταίους μήνες και την προσήλωση που επιδεικνύει η κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ύστερα από τον προεκλογικό «εκτροχιασμό» του. 

Όμως, στη συνέχεια, τα στελέχη του ΔΝΤ εντοπίζουν καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις, το άνοιγμα επαγγελμάτων και την αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

 Και προσθέτουν ότι οι κίνδυνοι παρεκκλίσεων παραμένουν μεγάλοι και μπορεί να προέλθουν από πιθανή πολιτική κρίση («οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αυξανόμενη υποστήριξη προς τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, 

κάτι που μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο καθυστερήσεις στην εφαρμογή τού προγράμματος αλλά και πολιτική κρίση, πυροδοτώντας χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ», αναφέρεται στην έκθεση) και καθυστέρηση στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.

Πάντως, το ΔΝΤ προχωρά και σε «αυτοκριτική»: Σύμφωνα με την έκθεση, ένας ακόμη κίνδυνος είναι να έχουν αποτύχει- εκ νέου- οι υπολογισμοί των αναλυτών του Ταμείου σχετικά με τις επιπτώσεις στο σκέλος της ύφεσης από τις περικοπές που έχουν αποφασιστεί 

(«το πρόγραμμα λαμβάνει υπόψη τώρα μια πιο συντηρητική άποψη για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά αυτοί μπορεί και πάλι να είναι υψηλότεροι απ' ό,τι υπολογίζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά).

.Παναθηναϊκός-Πανθρακικός 1-1 / ΟΦΗ-Πανιώνιος 2-1


Νέα βαθμολογική απώλεια υπέστη ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ, καθώς ο Πανθρακικός υποχρέωσε τους «πράσινους» σε ισοπαλία (1-1), στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. 

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Τοτσέ στο 74΄, ενώ για την ομάδα της Κομοτηνής ισοφάρισε ένας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Παπαδόπουλος, στο 85΄.

Εξάλλου, τη δεύτερη συνεχή νίκη πέτυχε ο ΟΦΗ στο πρωτάθλημα, καθώς μετά την επιτυχία επί του Άρη νίκησε σήμερα στο Ηράκλειο και τον Πανιώνιο, με 2-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 2-0 με τους Λαμπρόπουλο (43΄) και Περογαμβράκη (47΄), για να μειώσει ο Αραβίδης στο 88΄.

Αυτή την ώρα, ο Αστέρας υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στην Τρίπολη.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.