.«Ποινικοιποίηση της ακίνητης περιουσίας» οι φόροι ακινήτων


Κύμα άρνησης πολιτών να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές και τους φόρους στα ακίνητα εμφανίζει έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

Ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία. Οι κάτοχοι ακινήτων, ερωτώμενοι, διευκρινίζουν ότι μέσα στην τρέχουσα χρονιά, ή, όποτε, τέλος πάντων, τα καταφέρουν, θα προσπαθήσουν να πουλήσουν ακίνητα.

Σαν δεύτερη λύση, προκρίνουν τα... δανεικά σας μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγουν τις ποινικές ευθύνες που προβλέπονται για τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Η Kapa Research διενήργησε έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτο στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα..

Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ, φόρο εισοδήματος) φθάνει στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνουν ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον, θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία, ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Οι δυσκολίες ήταν ήδη εμφανείς από τα προηγούμενα χρόνια, καθώς στην ερώτηση ποιους φόρους πλήρωσαν τα τελευταία τρία χρόνια, το 9,3% των ιδιοκτητών δηλώνουν αδυναμία πληρωμής του τέλους ακινήτων (το λεγόμενο «χαράτσι»), το 8,1% απαντούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΦΑΠ 2010 και το 5,1% το ΕΤΑΚ του 2009.

Το 5-7%, ανά κατηγορία, έχουν προχωρήσει εξάλλου σε ρυθμίσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Ειδικά για το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το 65% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι το πλήρωσαν, αλλά με δυσκολία.

Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχουν εισοδήματα από τα ακίνητά τους και πληρώνουν μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς τόνισε: «Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους. 

Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχύουσες βαρύτατες ποινές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. 

Τέλος τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σ' αυτές».

.Τρομοκρατικά χτυπήματα αποτράπηκαν στο παρά πέντε


Μία εβδομάδα σχεδόν μετά από τη βομβιστική επίθεση στο Mall σχεδιαζόμενα χτυπήματα τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ καθώς αποτράπηκαν στο παρά πέντε φέρνει στο φως η εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Όπως αναφέρεται τα χτυπήματα σχεδιάζονταν σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, τον Οκτώβριο του 2011 και του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 8 Ιανουαρίου του 2012. Για την ακρίβεια τις παραμονές της μετάβασης του κ. Παπούλια στη Θεσσαλονίκη για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου 2011, η αστυνομία είχε εντοπίσει έναν 47χρονο έξω από το σπίτι του στην οδό Ασκληπιού. Το περιστατικό συνέβη στις 15.35 της 21ης Οκτωβρίου. 

Οι αστυνομικοί όπως αναφέρει η εφημερίδα κινήθηκαν αστραπιαία μόλις κλήθηκαν από περίοικο, ο οποίος έβλεπε τον συγκεκριμένο να «χτενίζει» τη γειτονιά επί ημέρες και τελικά μόλις έφτασαν στο σημείο, τον «μάζεψε» αμέσως κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, το οποίο, άγνωστο πως, είχε ήδη μεταβεί στον χώρο. 

Επρόκειτο για Έλληνα που γεννήθηκε στη Γερμανία το 1964, ενώ παραλίγο οι αξιωματικοί να πέσουν σε σοβαρό λάθος κατά τη διασταύρωση των στοιχείων του, καθώς έφερε το ίδιο επώνυμο με ντεντέκτιβ που διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και τον Πειραιά και δήλωνε τέτοια ιδιότητα προφανώς για παραπλάνηση.

Το δεύτερο περιστατικό έλαβε χώρα στις 19.10 της 8ης Ιανουαρίου 2012 στην οδό Σαρανταπήχου, στον Λυκαβηττό, έξω από το σπίτι του κ. Βενιζέλου. 

Μια 20χρονη Ελληνίδα από τα βόρεια προάστια φωτογράφιζε με επαγγελματική μηχανή την εξωτερική πλευρά του διαμερίσματος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τότε υπουργού Οικονομικών, 

ενώ όπως αποδείχτηκε είχε τραβήξει δεκάδες φωτογραφίες γειτονικών διαμερισμάτων, δρόμων ακόμη και ταρατσών πολυκατοικιών. Και σε αυτή την περίπτωση, μόλις εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς, παρενέβη η Αντιτρομοκρατική μεταφέροντάς την αμέσως στη ΓΑΔΑ.

.Χωρίς λεωφορεία και τρόλεϊ μέχρι την Τρίτη


Την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων σε λεωφορεία, τρόλεϊ, προαστιακό και τρένα του ΟΣΕ, όπως αυτές είχαν προαναγγελθεί, αποφάσισαν σήμερα οι εργαζόμενοι όλων των σωματείων των μέσων μαζικής μεταφοράς μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, στα γραφεία της πρώην ΕΘΕΛ, στην περιοχή του Ρέντη.

   Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα είναι ακινητοποιημένα έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, όπως είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Οδικές συγκοινωνίες (ΟΣΥ), ενώ τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργούν έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.  

   Επιπλέον, λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο» έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

   Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης της κυβέρνησης για το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.
   
Η σημερινή συνεδρίαση έγινε σε κλίμα έντασης, καθώς πολλοί επέρριψαν ευθύνες σε συνδικαλιστές του μετρό για τους χειρισμούς τους στο θέμα. 

Πάντως, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώνουν τις δυνάμεις τους για την άρση της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς και συνεχίζουν να διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα αναγνωρίζουν τις εργασιακές τους ιδιαιτερότητες και όχι εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο.  

.Γ. Μαρκόπουλος: Ο Ελληνισμός του πολιτισμού θα περάσει τη χώρα μας στο απυρόβλητο


«Ο Ελληνισμός του πολιτισμού και της περηφάνιας θα περάσει τη χώρα μας στο απυρόβλητο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Μαρκόπουλος, με την ευκαιρία αποψινής εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη, όπου ο κορυφαίος συνθέτης θα τιμηθεί με το "Βραβείο Φειδιππίδης" για τη συνολική προσφορά του στη μουσική και τον Ελληνισμό.
  
Αύριο, ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα δώσει μια μοναδική συναυλία, υπό τη διεύθυνσή του, στο Town Hall του Μανχάταν, με τη συμμετοχή του Μάριου Φραγκούλη, της Βασιλικής Λαβίνας, του Αλέξανδρου Μπελλέ, 15μελούς ορχήστρας και 10μελούς χορωδίας. 

.ΠΟΜΙΔΑ: «Ποινικοποίηση» της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας


«Σειρά αλλεπάλληλων εξοντωτικών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, έχουν υιοθετηθεί από το 2009 μέχρι σήμερα, με κυριότερα τον δεκαπλασιασμό του ΕΤΑΚ μέσω της αντικατάστασής του από τον ΦΑΠ, τον δεκαπλασιασμό του φόρου γονικής παροχής-κληρονομιάς, τη δυνατότητα δεκαπλασιασμού και του ΤΑΠ, το βαρύτατο τεκμήριο διαβίωσης σε κατοικίες, την κατάργηση του αφορολογήτου των μισθωμάτων και της απαλλαγής για κάθε δαπάνη στα κτίρια, καθώς και τη θέσπιση σειράς εκτάκτων εισφορών αλληλεγγύης», επισήμανε από το βήμα του 30ού Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ο πρόεδρός της Στράτος Παραδιάς.

   Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι όσοι έλαβαν πρόσφατα εκκαθαριστικό ΦΑΠ 2010, θα λάβουν σύντομα και εκκαθαριστικά 2011 και 2012, προσαυξημένα κατά 500 ευρώ για κάθε χρόνο, παρότι για τα ίδια έτη πλήρωσαν και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, ενώ 500.000 περίπου ακόμη φορολογούμενοι θα λάβουν για πρώτη φορά εκκαθαριστικά ΦΑΠ με φόρο μέχρι και 500 ευρώ ετησίως.

   «Τα μέτρα αυτά οδηγούν σε πλήρη απαξίωση τα ακίνητα και σε εξαθλίωση τους ιδιοκτήτες τους, που σταδιακά χάνουν κάθε πρόσοδο από αυτά λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους. 

Αυτά σε συνδυασμό με τις ισχύουσες βαρύτατες ποινές για όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές από ΦΑΠ και λοιπούς ετήσιους φόρους ακινήτων οδηγούν σε πλήρη "ποινικοποίηση" της κατοχής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας η οποία αποτελεί το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού λαού. 
Τέλος τα μέτρα αυτά «καταδικάζουν σε θάνατο» την οικοδομή και την κτηματαγορά, και όλους όσοι απασχολούνταν σ' αυτές», ανέφερε ο κ.Παραδιάς.

.Στους δρόμους κατεβάζουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες της Θεσσαλίας


Στους δρόμους κατεβαίνουν το πρωί της Δευτέρας οι αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι αποφάσισαν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα. Εκεί θα αποφασίσουν για την περαιτέρω μορφή των κινητοποιήσεών τους.

 Η απόφαση ελήφθη νωρίτερα, το μεσημέρι, σε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ενωτικών Ομοσπονδιών Συλλόγων από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

 Στο μεταξύ, το πρωί, αγρότες από την Ημαθία απέκλεισαν συμβολικά για περίπου μία ώρα την Εγνατία Οδό, στο ύψος της Κουλούρας. Την ίδια ώρα, αγρότες της Δράμας παραμένουν με τα τρακτέρ τους σε τρία σημεία της εθνικής οδού Δράμας - Καβάλας και πιο συγκεκριμένα στο ύψος του «Σκαρή», στη Μαυρολεύκη και στη διασταύρωση των Κοκκινογείων, χωρίς όμως να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

 Οι αγρότες έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στη αυριανή πανελλαδική συνέλευση του κλάδου που θα γίνει στον Πλαταμώνα Πιερίας για τον συντονισμό των κινητοποιήσεων σε επίπεδο Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. 

.Εγκαινιάστηκε το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας


«Είναι ένα μουσείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που εστιάζοντας στις νεότερες πτυχές της ελληνικής ιστορίας,  εμπλουτίζει τον μουσειακό χάρτη της Αθήνας, αλλά και της χώρας. Περίπου τρεις δεκαετίες αφότου ο χώρος κρίθηκε διατηρητέος, σήμερα το Βιομηχανικό Μουσείο γίνεται πόλος έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Ο επισκέπτης θα μπορεί να ταξιδέψει  στα χρόνια του φωταερίου, να δει μοναδικά σωζόμενες στην Ευρώπη εγκαταστάσεις και να ξεναγηθεί στο τεχνολογικό πάρκο μιας άλλης εποχής. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο αποτελεί δείγμα της πολιτιστικής πολιτικής του δήμου της Αθήνας και της αποφασιστικότητας  του δήμου να αντιταχθεί στα φαινόμενα διάλυσης  και αδράνειας» είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εγκαινιάζοντας σήμερα το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας, στο Γκάζι.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά. 

Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Αθήνας ανοίγει τις πύλες του για το κοινό αύριο Κυριακή 27 Ιανουαρίου. Παράλληλα και για ένα μήνα διοργανώνεται στην Τεχνόπολη έκθεση με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία».

."Υπάρχει ακόμα δρόμος που πρέπει να καλυφθεί"


Αν δεν αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή κινδυνεύουν πάλι μισθοί και συντάξεις, προειδοποιεί ο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του "ΝΕΑ", σημειώνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά επισημαίνει ότι "υπάρχει ακόμη δρόμος που πρέπει να καλυφθεί".

"Για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οργάνωση της φορολογικής διοίκησης", υπογραμμίζει ο κ. Τόμσεν και αποδίδει την αδυναμία είσπραξης φόρων στην Ελλάδα "σε κεκτημένα συμφέροντα και ανεπαρκείς πολιτικές δεσμεύσεις", που, όπως σημείωνει, "μπλόκαραν μεταρρυθμιστικές προσπάθειες". 

Ωστόσο, όπως αναφέρει, "η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι η έλλειψη προόδου στη φορολογική διοίκηση αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και το πρόγραμμά της τώρα περιλαμβάνει βήματα για την αντιμετώπισή του".

Παραδέχεται, ακόμα, ότι ΔΝΤ και ΕΕ αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις που είχαν εξαρχής διατυπώσει για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τονίζει:

"Υποτιμήσαμε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές. Μία σειρά άλλων, άσχετων και απρόσμενων παραγόντων ήρθε στο προσκήνιο, όπως η παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση και η πολιτική κρίση στην Ελλάδα που κλόνισε σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνεισέφερε σε μια πιστωτική ασφυξία, 

η οποία ήταν πολύ βαθύτερη από ό,τι αναμενόταν και έφερε καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονταν επειγόντως. Το σημαντικό είναι πως όταν έγινε εμφανές ότι χρειάζονταν διαφορετικές βασικές υποθέσεις, κινηθήκαμε γρήγορα για να τις επικαιροποιήσουμε".

Ο κ. Τόμσεν ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ευρώπη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για περιορισμό στο 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. "Η Ευρώπη πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο χωρίς χρηματοδοτήσεις από τη Ευρώπη στη χώρα. 

Σημειώστε ότι η δέσμευση είναι υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους", επισημαίνει, ενώ τονίζει ότι "παρά τις μακροοικονομικές αντιξοότητες η κυβέρνηση συνεχίζει να πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους".

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.