.Κρίσιμες επιλογές


Στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων εισέρχεται από σήμερα η χώρα με πρώτο σταθμό την αυτοδιοικητική την προσεχή Κυριακή και την ευρωκοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική τη μεθεπόμενη. 

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το εκλογικό σώμα και ο κάθε πολίτης χωριστά καλούνται να κάνουν επιλογές από τις οποίες είναι ενδεχόμενο να κριθεί η πορεία της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες. 

Παράλληλα, όμως, καλούνται να αποδείξουν ότι οι οδυνηρές εμπειρίες των τελευταίων χρόνων έχουν καταστήσει αξιοκρατικότερα τα κριτήρια επιλογής των προσώπων στα οποία θα αποφασίσουν να εμπιστευτούν τις τύχες τους.

Οι δημοσκοπικές διαπιστώσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνουν ότι εδραιώνεται πλέον στο εκλογικό σώμα η αντίληψη πως δεν είναι δυνατόν να αποτελεί πρόκριμα για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχόντων η κομματική ταυτότητα. Κι αυτό είναι αναντίρρητα θετικό. 

Οι τοπικές κοινωνίες, όσο μεγάλες κι αν είναι, έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν τις προβαλλόμενες υποψηφιότητες με βάση την προσωπικότητα, την προσφορά στα κοινά και την κοινωνική ή επιστημονική παρουσία τού κάθε διεκδικητή της ψήφου τους.

Κρισιμότερη είναι, οπωσδήποτε, η επιλογή της μεθεπόμενης Κυριακής, καθώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης αποδέχθηκαν την πρόκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πλέον η αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημοψηφισματικό χαρακτήρα. 

Το αποτέλεσμα της μεθεπόμενης Κυριακής θα είναι καθοριστικό για την πορεία του τόπου. Κι αυτό κανένας δεν δικαιούται να το αγνοήσει.

Η χώρα έχει μπει σε έναν δρόμο και είναι βάσιμες οι ελπίδες ότι αν η προσπάθεια συνεχιστεί με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, θα οδηγήσει τελικά στην έξοδο από την κρίση. Αλλά αυτή η πορεία αμφισβητείται και απροκάλυπτα επιδιώκεται η ανακοπή της. Τι τελικά θα γίνει, το εκλογικό σώμα είναι το μόνο αρμόδιο και υπεύθυνο να απαντήσει.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.«Αδειάζει» Γλέζο ο ΣΥΡΙΖΑ

«Σε κανένα από τα προγραμματικά κείμενα και τις επεξεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει η θέση για αναγκαστικό “εσωτερικό δανεισμό”», απαντάει η Κουμουνδούρου στις αιτιάσεις της κυβέρνησης και τις δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου, «αδειάζοντας» παράλληλα τον Μανώλη Γλέζο για όσα δήλωσε στην Ελευθεροτυπία.

Ο κ.Γλέζος είχε υποστηρίξει ότι στην περίπτωση που οι δανειστές διακόψουν τη χορήγηση των δανείων προς τη χώρα μας, το Δημόσιο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, καθώς μεταξύ άλλων, εάν χρειαστεί, θα κάνει έναν εσωτερικό δανεισμό, για εισοδήματα πάνω από ένα όριο.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει με ανακοίνωσή του την Δευτέρα ότι η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, που θα φορολογεί τον μεγάλο πλούτο και το κεφάλαιο».

«Θα συστήναμε επίσης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να βρει άλλη ασχολία από το να διαστρεβλώνει τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου. Είναι εξοργιστικό αυτοί που έχουν φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό, έχουν φορτώσει τα νοικοκυριά με δυσβάσταχτα χρέη και αφήνουν στο απυρόβλητο τις οff shore και τους μεγαλοεπιχειρηματίες να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για αυτά που οι ίδιοι κάνουν», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, υπενθυμίζει στον κ.Κεδίκογλου ότι «είναι η δεύτερη εβδομάδα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει σχολιάσει τις δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ κ.Κύρτσου για τον "διαπλεκόμενο " κ. Σαμαρά και για το "ψεύτικο πλεόνασμα"».

.Στην τελική ευθεία

Ως δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, που θα έπρεπε να είχε γίνει το 2010, περιγράφει τις επικείμενες ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle και δηλώνει βέβαιος ότι ο λαός θα εκφράσει την αντίθεσή του. 

Κάποιοι «θα μείνουν με την όρεξη», διεμήνυσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρουσιάζοντας το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, είπε ότι «δεν θα υπάρξουν ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο», και έστρεψε τα πυρά του κατά της αντιπολίτευσης, η οποία, όπως είπε, δεν θέλει να βγει η χώρα από το μνημόνιο.

.Η ημέρα που η ευρωζώνη παραλίγο να τιναχθεί στον αέρα

Στο παρασκήνιο της συνάντησης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης το Νοέμβριο του 2011 στις Κάννες αναφέρονται σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times, δημοσιεύοντας το πρώτο μέρος ενός αφιερώματος στους μήνες που όπως γράφουν «άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη». 

Προς έκπληξη σχεδόν όλων όσων βρίσκονταν στην αίθουσα των διαβουλεύσεων για τη διάσωση του ευρώ, η Άνγκελα Μέρκελ άρχισε να κλαίει. «Das ist nicht fair». Αυτό δεν είναι δίκαιο, είπε οργισμένη η Γερμανίδα καγκελάριος με τα μάτια της να βουρκώνουν. «Ich bringe mich nicht ...περισσότερα »

.«Ένοχη η σιωπή του κ. Τσίπρα για τις δηλώσεις Γλέζου»

Για «ένοχη σιωπή» του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου περί «εσωτερικού αναγκαστικού δανεισμού» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Όπως σημειώνει, η σιωπή αυτή «επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνειδητά την αποσταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα, σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει:

«Με παρέμβαση που αποκαλύπτει το NEWSIT, ο επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, προσδιόρισε ότι o «εσωτερικός αναγκαστικός δανεισμός», που θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά τους, αφορά εισοδήματα από 30.000 Ευρώ ετησίως. Σε αυτό το ποσό εκτίμησε ο κ. Γλέζος την έννοια του «πλούσιου» νοικοκυριού!

Η θέση αυτή αποτελεί προφανώς κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί εδώ και μέρες δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αποδοκιμασία από τον (κατά τα άλλα λαλίστατο) κ. Τσίπρα. Η ένοχη σιωπή του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει συνειδητά την αποσταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας…».

.Μικρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Μικρή μείωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, κατά 0,5%, δείχνει το τρίτο κύμα αποτελεσμάτων της κυλιόμενης δημοσκόπησης της Pulse RC για topontiki.gr. Η ίδια έρευνα διαπιστώνει ακόμη κάμψη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στους δείκτες της παράστασης νίκης και της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει ποσοστό 23%, η ΝΔ 21,5% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 8,5%, Ελιά 7,5%, Το Ποτάμι 7,5%, ΚΚΕ 6,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 4%, ΔΗΜΑΡ 2,5%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 2% και ΛΑΟΣ 1%.

.Υπέρ της ανεξαρτησίας ψήφισε το 89% των πολιτών στο Ντόνετσκ

Ποσοστό περίπου 90% των πολιτών που συμμετείχε στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν οι φιλο-ρώσοι αντάρτες στην περιοχή του Ντόνετσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας, τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας αυτής της περιοχής από το Κίεβο.

«Το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκούιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής που έχει συσταθεί από τους αντάρτες. Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το δημοψήφισμα καταγγέλθηκε ως παράνομο από το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης.

.«Πόλεμος» για τη χρήση του όρου «Νέα Ελλάδα» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ένας άτυπος «πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για τη χρήση του όρου «Νέα Ελλάδα». Η ΝΔ υποστηρίζει ότι ο όρος είναι δικός της και μέσα στην ένδεια ιδεών του ο ΣΥΡΙΖΑ τον καπηλεύεται χρησιμοποιώντας τον σαν σύνθημα. 

Είναι χαρακτηριστική η χθεσινή ανακοίνωση της εκπροσώπου της ΝΔ κ. Ασημακοπούλου: «Στην απόλυτη πολιτική του γύμνια ο κ. Τσίπρας, δεν διστάζει να υποκλέψει το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για τη Νέα Ελλάδα. Εκείνο που όμως δεν καταλαβαίνει, είναι ότι στην πολιτική δεν αρκούν κλεμμένα συνθήματα, αλλά φρέσκιες ιδέε... περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.