.Τζακ Λου: Ο κεντρικός ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένος

Ο κεντρικός ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία δεν θα πρέπει να «θεωρείται δεδομένος», όταν η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημοσιονομική κρίση , προειδοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . ( ... ) Όταν οι κίνδυνοι αυξάνονται , η αναζήτηση για ασφάλεια και ποιότητα ωθούν τους επενδυτές στις αγορές των ΗΠΑ (?)αλλά αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο », ανέφερε ο Τζακ Λου σε γραπτή δήλωση που δημοσιεύτηκε με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών καλεί επί σειρά εβδομάδων, τους ρεπουμπλικάνους να δεχτούν την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους για να αποφύγει τη χρεοκοπία η χώρας .

«Πριν από την παράλυση του προϋπολογισμού ( που ξεκίνησε πριν από έντεκα ημέρες) , όλα τα σημάδια έδειχναν ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ ", δήλωσε ο Λου.«Εάν το Κογκρέσο ενεργήσει γρήγορα , αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει», πρόσθεσε.

Την Παρασκευή, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί άρχισαν εκ νέου τις συνομιλίες , αλλά οι προοπτικές μιας συμφωνίας είναι ακόμα ασαφείς.

.Κυριακάτικη πρεμιέρα για τα εμπορικά στις 3 Νοεμβρίου

Στις 3 Νοεμβρίου γίνεται η πρεμιέρα για να παραμένουν τα εμπορικά καταστήματα ανοιχτά και τις Κυριακές, ενώ για πρώτη φορά μετά από τη δημοσίευση του νέου νόμου θα πραγματοποιηθεί και δεκαήμερο προσφορών.

Το δεκαήμερο προσφορών θα ξεκινήσει την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα μάλιστα με τον νόμο που δημοσιεύτηκε στις 8 Αυγούστου, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου με προτεινόμενο ωράριο από τις 11:00 – 18:00.

Με βάση τον ίδιο νόμο τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά άλλες δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 15/12 και στις 22/12.

Σε εκκρεμότητα παραμένει αν θα υπάρξει περαιτέρω απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων και για περισσότερες Κυριακές.

.Απορρίπτει το ΠΑΣΟΚ τη θεωρία των δύο άκρων

«Δεν πιστεύουμε και δεν δεχόμαστε τη θεωρία των δύο άκρων, διότι η βία δεν μπορεί να διαχωριστεί σε επιμέρους άκρα. Δεν τεμαχίζεται. Η βία δεν είναι δύο άκρα, είναι ένα άκρο» σχολιάζουν πηγές του ΠΑΣΟΚ έπειτα από ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ενώ επιπλέον άφηναν αιχμές και για τη στάση άλλων κομμάτων, της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στη ΧΑ. Επιπλέον σύμφωνα με το ΑΠΕ, υποστηρίζουν ότι «η θεωρία των δύο άκρων είναι, με τη σειρά της διαφορετική από τη θεωρία και την πρακτική της πολιτικ... περισσότερα »

.«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απομονώσει τα άκρα του»

Να απομονώσει και να αποβάλλει τα ακραία στοιχεία από το εσωτερικό του καλεί το ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

«Έχω πει επανειλημμένα ότι υπάρχουν μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραία στοιχεία. Και έχω καλέσει τα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα απομονώσει και να τα αποβάλει. 

Αν με ρωτάτε όμως αν είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι όλος ο ΣΥΡΙΖΑ , στο σύνολό του, είναι ‘’άκρο’’ αυτό αξιωματικά δεν μπορεί να το δεχτεί κάποιος. Ειδικά αν υπολογίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού», δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο Νίκος Δένδιας. 

Ο υπουργός διαψεύδει κατηγορηματικά, για ακόμα μία φορά, ότι παρακολουθείται το τηλέφωνο του Αλέξη Τσίπρα και απαντά τους υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης για τις παρακολουθήσεις λέγοντας πως «φαντάζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει υπονοούμενα για το φαίνεσθαι και όχι γιατί διαθέτει πληροφόρηση πως συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Ο υπουργός στηλιτεύει τη στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στην Χρυσή Αυγή σημειώνοντας πως «ένα κομμάτι του πολιτικού κόσμου της χώρας βρίσκεται σε αμηχανία όταν βλέπει τη ΝΔ να πρωτοπορεί στην καταπολέμηση του νεοναζιστικού φαινομένου, ενώ ξεκαθαρίζει πώς δεν υπάρχει ζήτημα παρακολουθήσεων κομμάτων και βουλευτών από κρατικές υπηρεσίες. 

Όπως εξηγεί ο ίδιος, χρειάστηκε πολύς καιρός για να αποκωδικοποιηθεί η συμπεριφορά της Χρυσής Αυγής να τεκμηριωθεί η ποινική αταξία και να μπορέσει με πειστικότητα να απευθυνθεί η κυβέρνηση στο σύστημα της Δικαιοσύνης και να ζητήσει τον ποινικό κολασμό της.

.«Πιστός στην επικίνδυνη γραμμή Σαμαρά ο Ν. Δένδιας»

Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, ο οποίος κάλεσε την Κουμουνδούρου να απομονώσει τα ακραία στοιχεία της.

«Πιστός στην επικίνδυνη γραμμή που έχει χαράξει ο κ. Σαμαράς, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υποκριτικά αρνείται τις κυβερνητικές ευθύνες για τη δράση της Χρυσής Αυγής, ενώ επαναλαμβάνει-έστω και με πιο χαμηλούς τόνους από τον πρωθυπουργό- την προσφιλή στην ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ θεωρία των δυο άκρων», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγορεί ακόμη τον κ. Δένδια ότι «αντί να προβεί σε αυτοκριτική για το ότι ο ίδιος υποσχόταν μηνύσεις σε ξένες εφημερίδες για τις αποκαλύψεις τους, την ίδια στιγμή που άφηνε την Χρυσή Αυγή να αλωνίζει ελεύθερα κλείνοντας τα μάτια στις δεκάδες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και διεθνών οργανισμών, φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδρασε στη θέση του».

«Δεν γνωρίζουμε αν ο υπουργός είχε την απαίτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ να συλλάβει κιόλας τους δράστες των 32 υποθέσεων που γέμιζαν τα συρτάρια του, εμείς απλώς οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις οποίες ο ίδιος σφύριζε αδιάφορα», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί με τη σειρά του τον κ. Δένδια «έστω και με καθυστέρηση, να καταδικάσει τις δηλώσεις στελεχών του κόμματός του που φλέρταραν με την ιδέα μιας πιθανής συγκυβέρνησης με το εγκληματικό αυτό μόρφωμα και να απομονώσει έστω και εκ των υστέρων τα άκρα που βρίσκονται εντός της ΝΔ. 

Γιατί η λάσπη και η σπέκουλα απέναντι στην Αριστερά και τους κοινωνικούς αγώνες έχουν όρια. Και ο λαός μας δεν έχει επιλεκτική μνήμη όπως ο κ. Δένδιας και γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έχουν κάνει σημαία της πολιτικής τους την ακραία πόλωση και τον διχασμό».

.Το ΔΝΤ μελετά εφάπαξ φόρο 10% στον ιδιωτικό πλούτο

Ένας εφάπαξ φόρος 10% στον ιδιωτικό πλούτο σε ολόκληρη την Ευρωζώνη (με πιο απλά λόγια: κούρεμα καταθέσεων); 

Το σενάριο αυτό μελετά στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αξιολογώντας τα υπέρ και τα κατά μίας τέτοιας απόφασης.

Το ΔΝΤ παρατηρεί πως η επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών σε πολλές χώρες έχει επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδιαφέρον για ένα «φόρο κεφαλαίου», έναν εφάπαξ φόρο στην ιδιωτική περιουσία, ως ένα ιδιαίτερο μέτρο για την αποκατάσταση της διατηρησιμότητας του χρέους.

Το επιχείρημα είναι ότι ένας τέτοιος φόρος, αν εφαρμοστεί προτού να είναι δυνατή η αποφυγή του και υπάρξει η πειθώ ότι δεν θα επαναληφθεί ξανά, μπορεί να αντιμετωπιστεί και ως δίκαιος. 

Έχουν υπάρξει, άλλωστε, φανατικοί υποστηρικτές, όπως οι Pigou, Ricardo, Schumpeter και - μέχρι που άλλαξε γνώμη - ο Keynes, εξηγεί το ΔΝΤ, και σημειώνει πως οι προϋποθέσεις επιτυχίας είναι ισχυρές, αλλά πρέπει ακόμα να συγκριθεί με τους κινδύνους των εναλλακτικών λύσεων, που περιλαμβάνουν την άρνηση πληρωμής του δημόσιου χρέους ή τον πληθωρισμό του (αυτές είναι ειδικές μορφές φόρου - σε ομολογιούχους -, που επίσης επιβάλλονται σε αλλοδαπούς).

Όπως επισημαίνει το ΔΝΤ, υπάρχουν πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, και αναφέρει χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Γερμανίας και της Ιαπωνίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ήταν και ένα αρκετά διαδεδομένο μέτρο στην Ευρώπη μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τι μας διδάσκει αυτή η εμπειρία, σύμφωνα με το ΔΝΤ; Ότι ακόμα πιο αξιοσημείωτη από την ενδεχόμενη απώλεια της αξιοπιστίας είναι η αποτυχία της μείωσης του χρέους, κυρίως λόγω της καθυστερημένης επιβολής του “κουρέματος”, η οποία θα έδινε περιθώριο για έξοδο κεφαλαίων σε άλλες χώρες, προκαλώντας αύξηση του πληθωρισμού.

Επιπλέον, καταλήγει το ΔΝΤ, το ποσοστό του «κουρέματος» που θα χρειαζόταν για να επανέλθει το χρέος στα προ κρίσης επίπεδα δε θα ήταν μικρό. Για την Ευρωζώνη των 15 χωρών, η μείωση του λόγου χρέους προς το ΑΕΠ στα επίπεδα του 2007 θα απαιτούσε έναν «φόρο» 10% στα νοικοκυριά με θετικό πλούτο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.