.Πράξη οι σχεδιασμοί

Δύο είναι οι τρόποι για να ενισχυθεί ουσιαστικά το ασφαλιστικό σύστημα. Και δυστυχώς ο ένας απ' αυτούς είναι προς το παρόν ανέφικτος. Η μείωση της ανεργίας -και μάλιστα σε ποσοστά ικανά να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία- δεν προβλέπεται να επιτευχθεί ούτε το 2014 ούτε το 2015. Θα είναι σταδιακή και θα πάρει χρόνια.

Σωστά, αν και πολύ καθυστερημένα, στρέφεται κατά συνέπεια η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του περιορισμού της εισφοροδιαφυγής. 
Σχεδιάζει να κάνει όσα εδώ και δεκαετίες θα έπρεπε να είχαν γίνει προκειμένου να περιοριστεί η ανασφάλιστη εργασία και να υποχρεωθούν οι εργοδότες να καταβάλλουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό που απασχολούν. 
Και είναι πολλά αυτά που μπορεί να κάνει. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι οι σχεδιασμοί δεν θα μείνουν στα χαρτιά, αλλά θα γίνουν πράξη.

Η δυνατότητα υπάρχει. Την προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγχουν ανά πάσα στιγμή αν η μία ή η άλλη επιχείρηση είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και ανάλογα να παρεμβαίνουν, επιβάλλοντας στους ασυνεπείς εργοδότες αυστηρές κυρώσεις.

Αν και ποια αποτελέσματα θα έχει το εγχείρημα μένει να το δούμε, αλλά βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι να λειτουργήσει το σύστημα με το αίσθημα που όφειλε να έχει επιδείξει εδώ και δεκαετίες. Γιατί τα όποια και όσα προβλήματα αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα βαραίνουν σχεδόν αποκλειστικά τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις.

Αυτές διαμόρφωσαν το σύστημα, αυτές διοίκησαν και διοικούν τα Ταμεία, αυτές διαχειρίστηκαν (και παλαιότερα αλλά και πρόσφατα) με τρόπους μη αποδοτικούς ή και επιζήμιους τα αποθεματικά τους και δικό τους δημιούργημα είναι η σημερινή επισφαλής κατάστασή τους

.Χωρίς εκπλήξεις οι προκρίσεις στους «16» του Κυπέλλου

Στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκαν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Αιγινιακός, Αστέρας Μαγούλας, Νίκη Βόλου και Απόλλωνας μετά την ολοκλήρωση των αγώνων ρεβάνςτης Β' φάσης.

Σε έναν «χορταστικό» από θέαμα και γκολ αγώνα ο Ολυμπιακός επικράτησε με 5-3 του Φωκικού στην Άμφισσα και προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας (5-1 το πρώτο παιχνίδι). 

Τα γκολ για τους «ερυθρόλευκους» σημείωσαν οι Φουστέρ (16΄) , Βάις (23΄), Ολαϊτάν (25΄), Εντιγκά (33΄) και Παπασάββας (86΄) ενώ για τους γηπεδούχους σκόραραν οι Φράγκος (8΄), Ράντι (51΄) και Άλβαρεζ (76΄).

Την πρόκρισή του στους "16" του Κυπέλλου Ελλάδας σφράγισε σήμερα ο ΠΑΟΚ, επικρατώντας 1-0 στην Καρδίτσα της τοπικής Αναγέννησης, με γκολ του Ολίσε στο 68΄.  Το ματς ήταν τυπική διαδικασία καθώς ο "Δικέφαλος του Βορρά" είχε νικήσει 3-0 στο πρώτο ματς.

Με δύο νίκες προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός στους "16". Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου επικράτησε 1-0 του Εργοτέλη στο "Παγκρήτιο" και σε συνδυασμό με το 2-1 της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, πήρε το "εισιτήριο" για την επόμενη φάση. 

Ο ΠΑΣ Γιάννινα, έπεσε θύμα έκπληξης, καθώς το συγκρότημα του Σάββα Παντελίδη αποκλείστηκε από τη γ` φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, μετά την εκτός έδρας ήττα με 1-0 από τον Αιγινιακό, κι ενώ το πρώτο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε λήξει ισόπαλο χωρίς τέρματα (0-0).

Στους «16» του κυπέλλου προκρίθηκε ο Πανιώνιος, που αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τον Απόλλωνα στην Καλαμαριά, σε αναμέτρηση για τη Β΄ φάση. Το πρώτο παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη είχε λήξει 3-1 υπέρ του Πανιωνίου.

Με «χρυσό» σκόρερ τον τερματοφύλακα Αλέξη Κασμερίδη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Αστέρας Μαγούλας πήρε σπουδαία πρόκριση στους «16», σε βάρος του Λεβαδειακού. Το συγκρότημα του Νίκου Καραγεωργίου επικράτησε 3-2 στον αγώνα ρεβάνς της Β΄ φάσης, αλλά ήταν η ομάδα της Β΄ Εθνικής που πήρε την πρόκριση χάρη στα εκτός έδρας γκολ, αφού στο πρώτο ματς είχε νικήσει 2-1.

Η Νίκη Βόλου προκρίθηκε επίσης στους «16», αφού νίκησε 4-1 στα πέναλτι τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, στον αγώνα ρεβάνς για τη Β΄ φάση της διοργάνωσης. Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης είχε λήξει με τους «πράσινους» νικητές με 2-1, σκορ με το οποίο η Νίκη είχε επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι στο Βόλο.

O Απόλλων Σμύρνης επικράτησε 2-1 του Πλατανιά στο «Γεώργιος Καμάρας», στον αγώνα ρεβάνς για τη Β΄ φάση του Κυπέλλου, και πήρε την πρόκριση, αφού στην πρώτη αναμέτρηση οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες 1-1. 

Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν ο Μίνγκας, που άνοιξε το σκορ για την «ελαφρά ταξιαρχία» στο 50΄, ενώ στο 69΄ έδωσε την ασίστ στον Τσιλιγκίρη για το 2-0. Για τον Πλατανιά μείωσε ο Στόλερ στο 85΄.

Η δεύτερη φάση θα λοκληρωθεί αύριο με τις αναμετρήσεις Ηρακλής Ψαχνών-Βέροια,  Αστέρας Τρίπολης-Χανιά, Ηρακλής-Ξάνθη, Κέρκυρα-Παναιτωλικός, Πιερικός-Καλλονή, Καλλιθέα-ΟΦΗ, Ολυμπιακός Βόλου-Αρης, Φωστήρας-Ατρόμητος.

.Ευ. Βενιζέλος: «Στρατηγική-εταιρική» η σχέση με τη Ρωσία

«Ιστορικά εξαιρετικό» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που ακολούθησαν τις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, η Ελλάδα αποδίδει πολλή μεγάλη σημασία στις ελληνορωσικές σχέσεις και σημείωσε ότι πρόκειται για «στρατηγική-εταιρική σχέση».  

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να είναι έντονη η παρουσία της Ρωσίας στην Ελλάδα μέσω επενδύσεων και μέσω της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων και αναφέρθηκε ειδικότερα στους τομείς, της οικονομίας, της ενέργειας και του τουρισμού, όπου οι δύο χώρες έχουν στενή συνεργασία.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε την επιθυμία της ρωσικής πλευράς για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και τόνισε ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις αποκτούν μια θετική δυναμική. 

.Forbes: Πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου», σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes που δημοσιεύεται κάθε χρόνο.

Ο Πούτιν είναι, σύμφωνα με το περιοδικό, πιο ισχυρός από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα επειδή «εδραίωσε τον έλεγχό του σε όλη τη Ρωσία», ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του φαίνεται να έχει επαναπαυτεί στη θέση του «νωρίτερα απ' ό,τι συνηθίζουν οι πρόεδροι που διανύουν τη δεύτερη θητεία τους».

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ενώ αντίθετα ο Ομπάμα βρισκόταν στην πρώτη θέση κάθε χρόνο από το 2009, με εξαίρεση το 2010, όταν ως ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο κατατάχθηκε ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρέθηκε στην τρίτη θέση του καταλόγου, ενώ ο πάπας Φραγκίσκος στην τέταρτη. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η πιο ισχυρή γυναίκα του κόσμου.

.Έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη λιτότητα, αναμένεται να δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη - μέλη το 2014

«Οι μεταρρυθμίσεις υπερισχύουν της λιτότητας» τονίζει στο κύριο άρθρο του το έντυπο ευρωπαϊκής ενημέρωσης Europolitique, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει σταδιακά την ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία θα καθορίσει τις οικονομικές και δημοσιονομικές προτεραιότητες για τα κράτη-μέλη της ΕΕ για το 2014. 

Οι προτεραιότητες αναμένονται, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλείται το έντυπο, να είναι παρεμφερείς με αυτές του τρέχοντος έτους, καθώς «η ανάκαμψη εξακολουθεί να χρειάζεται γερά θεμέλια για να επιτευχθεί». 

Η έμφαση θα δοθεί κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις παρά στα μέτρα λιτότητας, με ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά εργασίας και στον τομέα της ενέργειας. 
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει επίσης, όπως αναφέρεται, την πρόοδο της τραπεζικής ένωσης και τις προκλήσεις που συνδέονται με αυτή, όπως είναι ο κατακερματισμός του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη ζώνη του ευρώ.

Η ετήσια έκθεση για την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το πρώτο στάδιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 13 Νοεμβρίου, μετά τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής που θα παρουσιαστούν στις 5 Νοεμβρίου. 

Ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν , θα παρουσιάσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη, καθώς και για άλλους οικονομικούς δείκτες, για το επόμενο έτος. Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις εαρινές προβλέψεις. 

Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει για το 2014 αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,4% για το σύνολο της Ένωσης και αύξηση 1,2% για τη ζώνη του ευρώ.

.Εγκαρδιότητα και φιλοφρονήσεις κατά τη συνάντηση Παπούλια - Λαβρόφ

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στη Ελλάδα επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, στο Προεδρικό Μέγαρο το μεσημέρι.

Ο κ. Παπούλιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των φτωχών, όπως είπε, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας. «Οι εμπορικές και οικονομικές είναι καλές, αλλά θα έλεγα είναι φτωχές σε σχέση με την εγκαρδιότητα των πολιτικών σχέσεων. 

Νομίζω ότι η άφιξή σας θα δώσει μία ώθηση στις σχέσεις αυτές και οι δυνατότητες - θα το δείτε και εσείς και με τις συναντήσεις τις οποίες θα έχετε - είναι πολύ καλές και νομίζω ότι θα είναι επωφελείς και για τους δύο λαούς μας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επίσης, ο κ. Παπούλιας εκθείασε τη στάση της Ρωσίας και προσωπικά του κ. Λαβρόφ όσον αφορά την αποφυγή διεθνούς σύγκρουσης, με αφορμή την κρίση στη Συρία. 

«Σαν πρώην υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος, είμαι υποχρεωμένος να σας συγχαρώ για την προσπάθειά σας να αποτραπεί, αν θέλετε, μία σύγκρουση εξαιτίας της Συρίας. 

Θεωρώ ότι ήταν μία μεγάλη και σημαντική επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, γιατί όλοι αγωνιούσαμε για το τι θα γίνει, και η παρέμβασή της ήταν πάρα πολύ θετική, με πολύ καλά αποτελέσματα. Aνέδειξε και το ειδικό βάρος της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

.Επιχείρηση «μάντρωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

«Επιχείρηση φίμωτρο» ξεκίνησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει στο μέλλον διαφοροποιήσεις στελεχών σε κρίσιμα ζητήματα. Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μπορούμε να έχουμε τη διαφορετική μας άποψη, να την εκφράζουμε δημόσια, και το χρειαζόμαστε αυτό, αλλά την ίδια στιγμή χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή συλλογικότητα. Και οι δημόσιες τοποθετήσεις πρέπει να γίνονται με προσοχή στη διαφύλαξη της συλλογικότητας, να μην υπάρχει η εντύπωση των μεμονωμένων επιλογών». ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΥΓΜΗΣ. Οι...περισσότερα »

.Σχέδιο αποσταθεροποίησης «βλέπουν» στη Χαριλάου Τρικούπη

Σχέδιο δημιουργίας ακροδεξιάς παράταξης στην οποία θα συμμετέχουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, τμήμα της Χρυσής Αυγής και εθνικιστικές οργανώσεις βλέπει το ΠΑΣΟΚ πίσω από τις επιθέσεις που δέχτηκε τις τελευταίες ημέρες. Η Χαριλάου Τρικούπη, συνδυάζοντας την προκλητική δήλωση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τη σπουδή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου να συμφωνήσει με την άποψη Τζιτζικώστα πως «το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση», πιστεύει ότι έχει μπει σε εφαρμογή μια συστηματική προσπάθεια με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας, τη διάλυση του κόμματός τους και την π... περισσότερα »

.Γλέζος: «Στον κόσμο που ρωτάει πού θα βρούμε τα λεφτά, η απάντησή μας δεν είναι πειστική»

«Ο Μανώλης Γλέζος δεν παίρνει αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παίρνει αποστάσεις από εκείνους που θέλουν να καταντήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα μονολιθικό κόμμα». Ηταν η δήλωση σε τρίτο πρόσωπο του ίδιου του Μανώλη Γλέζου το πρωί της Τετάρτης στον *ΒΗΜΑ FM 99,5* από τη συχνότητα του οποίου ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τα όσα συμβαίνουν τελευταία στο εσωτερικό της παράταξης - ο ίδιος άλλωστε την περασμένη Πέμπτη είχε καταγγείλει τη λογική του «μαντριού» που ακολουθήθηκε με την κομματική γραμμή στο ζήτημα της ψήφισης της τροπολογίας για την αναστολή ... περισσότερα »

.«Μόλις βγει ο Τσίπρας, όλοι θα κονομήσετε»

«Καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί να έχει δύο εθνικές εορτές», επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. 

«Μπορεί να γίνονται συναυλίες, μπορεί να γίνονται εκδηλώσεις στα σχολεία, ένα πρόγραμμα πολιτιστικό και μορφωτικό», είπε για την επέτειο του «Όχι» ο κ. Πάγκαλος και διευκρίνισε: «Με ενοχλεί η στρατιωτικοποίηση ενός γεγονότος και με ενοχλεί η πληθώρα τελετών και εορτασμών για να μην δουλεύουμε...». 

Ο πρώην υπουργός συνέδεσε την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου με την κοπάνα και πρότεινε να θεσμοθετηθεί ότι η 28η Οκτωβρίου θα είναι αργία μόνο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

«Μία εθνική εορτή υπάρχει. Η 25η Μαρτίου που δημιούργησε το ελληνικό κράτος και το ελληνικό έθνος και αυτή πρέπει να εορτάζεται όπως εορτάζονται όπως όλες οι εθνικές εορτές», τόνισε ο κ. Πάγκαλος και χαρακτήρισε τις μαθητικές παρελάσεις «χούντα».

«Η στρατιωτικού τύπου παρέλαση μαθητιώσας νεολαίας είναι χούντα αυτό, είναι στρατιωτικοποίηση της νεολαίας», είπε ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

«Μόλις βγει ο Τσίπρας όλοι θα κονομήσετε, όλοι θα σταματήσετε να πληρώνετε φόρους. Ο Τσίπρας θα δώσει αυξήσεις και στους πιλότους και σε όλους», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος

.Συμφώνησαν Σαμαράς- Βενιζέλος σε βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων

Περίπου δύο ώρες διήρκεσε, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο, ενόψει των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, για το οποίο οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί σημείο προσέγγισης εντός του Νοεμβρίου.

Αναφορικά με το φόρο ακινήτων ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αποτέλεσε θέμα συζήτησης με τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν συνεχείς βελτιώσεις. 

Την Πέμπτη πρόκειται να ακολουθήσουν δύο ακόμα συσκέψεις σε κυβερνητικό επίπεδο, η μια θα αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η δεύτερη την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ.

.Έρχεται και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας

Με «σκληρή» ατζέντα επιστρέφει η τρόικα

Τη λίστα της διαθεσιμότητας του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει άμεση επανεκκίνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, προκειμένου να διαλυθούν τα σύννεφα ανησυχίας για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος. 

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών επιστρέφουν τη Δευτέρα στην Αθήνα και αναμένεται να δώσουν την απάντησή τους στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που αφορά άλλους 12.500 το Δεκέμβριο.

Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση, τότε το μέτρο θα πρέπει αν έχει εφαρμοστεί μέχρι το τέλος του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα προέλθει πιθανότατα από τις μεταρρυθμιστικές δράσεις των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών και συγκεκριμένα από τους ΟΤΑ.

Η μνημονική υποχρέωση για τη συμπλήρωση του καταλόγου εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις από την πλευρά της τρόικας για θετική ανταπόκριση στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη. 

Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε ότι από τους 4.000 δημόσιους υπαλλήλους έχουν βρεθεί 2.730 εργαζόμενοι προς απόλυση. Όσο για τους υπόλοιπους 1.270 το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από οργανισμούς που δεν θα κλείσουν αλλά θα συρρικνωθούν

.Στο μικροσκόπιο και τα επιδόματα

Από «κόσκινο» θα περάσουν 190.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων για να διαπιστωθεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Σε πρώτη φάση θα γίνει ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων αλλά όπου υπάρχουν παρατυπίες θα απαιτηθεί η παρουσία όσων εισπράττουν επιδόματα, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος». 

Συνολικά για προνοιακά επιδόματα διατίθενται ετησίως 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, διάταξη προβλέπει να πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία τυπωμένο το εκκαθαριστικό της σύνταξης, με σκοπό να εκλείψουν οι περιπτώσεις όπου οι συνταξιούχοι άλλα ποσά εισπράττουν από τα ταμεία και άλλα δηλώνουν. Από την αντιμετώπιση αυτής της φοροδιαφυγής θα εισπραχθούν 80 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, σε ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η διασταύρωση των στοιχείων των μητρώων των προνοιακών επιδομάτων με τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ. Μεταξύ άλλων θα ελέγχεται το κατά πόσο τα δηλωθέντα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά και αν υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση, πχ οικογένεια που παίρνει σειρά επιδομάτων. 

Σε όσες περιπτώσεις εκτιμάται πως ίσως υπάρχουν παρατυπίες, θα ζητηθεί από τους δικαιούχους των επιδομάτων να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία. 

Ταυτόχρονα σε επανέλεγχο προχωρά και ο ΟΓΑ στους δικαιούχους των οικογενειακών επιδομάτων, με διπλό στόχο: αφενός να διαπιστωθεί αν υπάρχουν δικαιούχοι που έχασαν το επίδομα γιατί δεν κατέθεσαν τα χαρτιά τους αφετέρου αν υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που πήραν το επίδομα χωρίς τα νόμιμα έγγραφα. 

Εκατό χιλιάδες από όσους υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα δεν το εισέπραξαν γιατί δεν είχαν όλα τα δικαιολογητικά. Οι μέχρι τώρα έλεγχοι φέρνουν στο φως και περιστατικά καθημερινής τρέλας ενώ εκτιμάται ότι πίσω από πολλά περιστατικά κρύβονται κυκλώματα καθώς σε τουλάχιστον 1.500 περιπτώσεις οι «δικαιούχοι» εμφανίζουν κοινό λογαριασμό ή τον ίδιο ΑΜΚΑ!

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.