. Όμηρος των νέων υποχρεώσεων και της επαναγοράς χρέους η Ελλάδα


Πλήρη επικράτηση των γερμανικών θέσεων είχαμε στο Eurogroup, καθώς οι εκταμιεύσεις των δόσεων ύψους 43,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα συνδέθηκαν με νέα προαπαιτούμενα μέτρα και αποφασίσθηκε η χορήγηση των χρημάτων μόνον όταν η Ελλάδα θα έχει κάνει «όλα της τα μαθήματα» και πάλι υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Την ίδια στιγμή το μπαλάκι για τη βιωσιμότητα του χρέους έπεσε στην ελληνική πλευρά, αφενός διότι θα πρέπει να πιάσει τους φιλόδοξους στόχους για αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ έως το 2022 (!), αφετέρου διότι καλείται να φέρει εις πέρας το έργο της επαναγοράς χρέους από τη δευτερογενή αγορά, κάτι που το ΔΝΤ έθεσε ως προαπαιτούμενο για να εκταμιεύσει το δικό του κομμάτι της χρηματοδότησης.

Η Ελλάδα θα λάβει 43,7 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις με την πρώτη εξ αυτών (34,4 δισ. ευρώ) έως τις 13 Δεκεμβρίου και με την προϋπόθεση ότι ενδιάμεσα θα έχει ολοκληρώσει την τεχνική προετοιμασία για την επαναγορά χρέους και τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Εξ' αυτών, 10,6 δισ. ευρώ θα πάνε για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού και 23,8 δισ. ευρώ θα αφορούν σε ομόλογα του EFSF, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δόσεις, με την προϋπόθεση ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά θα εισαγάγει όλους τους εποπτικούς μηχανισμούς για την εκτέλεση του προγράμματος.

Ενδεικτικά, η Ελλάδα θα υποχρεώνεται να προχωρά σε περαιτέρω περικοπές του προϋπολογισμού για να καλύψει οποιαδήποτε ανεπάρκεια στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ώστε να επανέρχεται το πρόγραμμα ξανά εντός τροχιάς. Έτσι, θα προβλέπεται αυτόματη αύξηση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα κατά 50%, στην περίπτωση που υπάρχει έλλειμμα στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Ακόμη, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει το διαχωρισμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους και να μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα στοχευμένα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και το 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς στο συγκεκριμένο λογαριασμό, για να καλύψει τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αλλά και ο στόχος για χρέος στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, με σημαντικά μέτρα εκ των προτέρων μείωσης του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ και η προβολή για χρέος κάτω από 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, εξαρτάται από την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα και σε αυτή πέφτει το βάρος.

Το πρώτο κρίσιμο τεστ αφορά στο πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, το οποίο θα πρέπει να αποκρυσταλλωθεί μέσα σε 3 εβδομάδες και κατά το οποίο η οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν θα είναι υψηλότερες από αυτές στο κλείσιμο της Παρασκευής, 23 Νοεμβρίου 2012 (34.40 η τιμή του δεκαετούς).

Με πρόχειρους υπολογισμούς, το πρόγραμμα επαναγοράς συνίσταται στην απόσυρση καθαρού χρέους 14,7 δισ. ευρώ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση - με δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF - θα επαναγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 12,9 δισ. ευρώ, που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες, ομόλογα ονομαστικής αξίας 14,2 δισ. ευρώ, που διατεθούν ασφαλιστικά ταμεία και φορείς, και 890 εκατ. ευρώ θα δοθούν για επαναγορά ομολόγων από ιδιώτες. 

Έτσι, θα δοθεί δάνειο 10 δισ. ευρώ από τον EFSF, που - με τους τόκους σε βάθος 15ετίας - θα ανέλθει στο 13,3 δισ. ευρώ και θα αποσυρθεί συνολικά χρέος 28 δισ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, ικανοποιείται και η προϋπόθεση, που έθεσε το ΔΝΤ για εμπροσθοβαρή απόσυρση χρέους, ύψους 40 δισ. ευρώ ή 20% του ΑΕΠ.

.Οι προτεραιότητες της επόμενης ημέρας του Eurogroup


Κομβικής σημασίας νίκη θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου την χθεσινή απόφαση του Eurogroup κρατά όμως χαμηλούς τόνους καθώς όπως επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «τα δύσκολα τώρα αρχίζουν». 

Πράγματι η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει να διατηρήσει τη συνοχή της στη πορεία εφαρμογής της νέας απόφασης, να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις που όρισαν οι δανειστές, να εφαρμόσει τους όρους και τα νέα μέτρα και παράλληλα να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη και συνοχή προβάλλοντας το όραμα του 2020… 

Σε αυτό το όραμα θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα που θα απευθύνει στον ελληνικό λαό το απόγευμα μιλώντας για «μια νέα ημέρα που δεν θα είναι εύκολη αλλά θα είναι ελπιδοφόρα». 

Αύριο στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιο ο Α. Σαμαράς θα θέσει επί τάπητος τις νέες προτεραιότητες και θα ζητήσει από τους υπουργούς του μέσα στην εβδομάδα οριστικά χρονοδιαγράμματα ενώ θα ανακοινώσει την ίδρυση ειδικού γραφείου παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου με έδρα το Μαξίμου. 

Όσο για τον θρυλούμενο ανασχηματισμό και τις φήμες ότι ενδέχεται να γίνει και εντός της εβδομάδας, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια σκέψη αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αναδόμηση της κυβέρνησης είναι πιθανή αφού ολοκληρωθεί η επαναγορά των ομολόγων και ληφθεί το πρώτο μεγάλο ποσό της δόσης. 

Ουσιαστικά δείχνουν ανασχηματισμό μετά το νέο έτος ή ακόμα μακρύτερα, τον Μάρτιο με την καταβολή και των υπόλοιπων τμημάτων της δόσης.

.Είναι μακρύς ο δρόμος...


Συνολική συμφωνία, που σύμφωνα με το τριμερές κυβερνητικό σχήμα δίνει βαθιά ανάσα στη χώρα μας, και κατά την αντιπολίτευση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις που διήρκησαν περισσότερες από 13 ώρες. 

Μέσα στο Δεκέμβριο θα γίνει η εκταμίευση της δόσης, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις δόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η νέα συμφωνία για την Ελλάδα έχει ωστόσο δυο «αναγνώσεις», αφού περιλαμβάνει θετικά σημεία αλλά και «γκρίζες» ζώνες. 

Τα θετικά

- Στα θετικά της απόφασης συγκαταλέγεται το ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ εξέφρασαν την ισχυρή αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης.

- Ακόμη, διαφαίνεται πως η συμμετοχή στην επαναγορά χρέους θα επηρεάσει θετικά το κενό της χρηματοδότησης του προγράμματος το οποίο ανέρχεται σε 32 δισ. ευρώ έως το 2016.

- Ακόμη, ανάσα για την οικονομία αποτελεί η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ - έστω και τμηματικά-.

- Έτσι, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των εγχώριων τραπεζών όπου θα διατεθούν 24 δισ. ευρώ.

- Για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές θα καταβληθούν 3,5 δισ. ευρώ.

- Για την εξόφληση των εντόκων γραμματίων μηνιαίας διάρκειας, που εκδόθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθούν 3,4 δισ. ευρώ κάτι που θα δώσει πρόσθετη ανάσα στις τράπεζες.

Τα αρνητικά


- Το σύνολο των διεθνών αναλυτών θεωρούν πως οι βασικές παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν από την τρόικα για την εξέλιξη του ΑΕΠ και ο καθορισμός βιωσιμότητας του χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι μη ρεαλιστικές.

-mΠλήθος αναλυτών εστιάζει στο ότι η σύσφιγξη της γερμανικής λιτότητας στην οικονομία και η εισαγωγή ειδικών αυτόματων μηχανισμών για την εξυπηρέτηση του χρέους (μέσω νέων περικοπών δαπανών) θα τροφοδοτήσει την κοινωνική κόπωση και την πολιτική αποσταθεροποίηση.

- Ακόμη, ενστάσεις διατυπώνονται για το κατά πόσο είναι ρεαλιστικό όταν η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται οι όποιες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να συνδέονται με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει συγκεκριμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

- Στο ίδιο πλαίσιο δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι λεπτομέρειες της επαναγοράς ομολόγων, πέραν της ευχής αυτή να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου 2012 και κυρίως πως θα χρηματοδοτηθεί. 

.Ευ. Βενιζέλος: Τώρα είναι η ώρα της εθνικής αντεπίθεσης


Υπάρχει νέα αφετηρία, είναι η ώρα της ?αντεπίθεσης? για τη χώρα, εμείς εδώ θα διαμορφώσουμε, τώρα, με κάθε λεπτομέρεια, αυτή τη νέα αφετηρία», τόνισε αποτιμώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην εν εξελίξει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης και των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία των κινήσεων για την εθνική αντεπίθεση ανήκει στην ελληνική κοινωνία» και ότι «το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα είναι ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο, αλλά το 2013 είναι και ο χρόνος της ?στροφής?, ο χρόνος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο χρόνος που θα μπούμε στον δρόμο της εξόδου από την κρίση».

Σχετικά με τις χτεσινές αποφάσεις, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, ωστόσο «το κρίσιμο είναι η μεγάλη εικόνα που είναι αναμφίβολα θετική», και πως εναπόκειται τους πολίτες να αξιοποιηθεί αυτό το πλαίσιο και να οργανωθούν οι εσωτερικές προϋποθέσεις της ανάκαμψης.

Επιπλέον, είπε ότι πρέπει σήμερα να σταλεί το μήνυμα προς την κοινωνία πως οι θυσίες της πιάνουν τόπο και πως το ΠΑΣΟΚ «είναι εδώ με αυτοπεποίθηση, με συνείδηση των δυσκολιών και ξέρει να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά, όταν το περιπαίζουν και το απαξιώνουν οι εργολάβοι της αποδιάρθρωσης του πολιτικού συστήματος και το κόμμα της δραχμής».

.Αντ. Σαμαράς: Έκλεισε μια σκοτεινή περίοδος για την Ελλάδα


«Χθες έκλεισε οριστικά μια σκοτεινή περίοδος διάχυτης απαισιοδοξίας στο εσωτερικό, διάχυτης αναξιοπιστίας διεθνώς, και γενικευμένης αβεβαιότητας για το μέλλον της χώρας μας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος που απηύθυνε πριν από λίγο στον ελληνικό λαό.

Για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επίλυση της κρίσης χρέους της χώρας μας, τόνισε ότι «επιβραβεύονται οι θυσίες του λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη. Άνοιξε ο δρόμος για την άμεση μείωση του χρέους μας».

«Για πρώτη φορά μόνο το 120% θα πάει για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων, ενώ γύρω στα 7 δισ. ευρώ θα πάνε άμεσα στην οικονομία για πληρωμές και τα υπόλοιπα 9 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθούν τα περισσότερα θα πέσουν στην πραγματική οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Τα επιτόκια που θα πληρώνει η Ελλάδα θα είναι από τα χαμηλότερα και αυτό θα δώσει πολύ μεγάλες ανάσες. 

Τα κέρδη που έβγαλαν οι ξένες τράπεζες θα επιστρέψουν στη Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους της. Το πιο σημαντικό είναι ότι το συνολικό χρέος μας μειώνεται και 20% επιβραβεύονται οι θυσίες του ελληνικού λαού και ανοίγει ο δρόμος για την ανάκαμψη. Ανοίγει ο δρόμος για αναγέννηση της χώρας μας».

«Όλα αυτά δεν έγιναν ούτε απλά και εύκολα. Είναι αποτελέσματα διαπραγματεύσεων. Αλλάξαμε την εικόνα τη Ελλάδας, μετατρέψαμε εχθρούς σε φίλους και ανοίξαμε το δρόμο για περισσότερα. Μιλούσαμε λίγο και κάναμε πολλά. 

Την διαπραγμάτευση δεν την ξεφωνίζεις με κάθε ευκαιρία και δεν την μπερδεύεις με τα κομματικά σου παιχνίδια. Πετύχαμε την επιμήκυνση,. Αποτρέψαμε τον εξωτερικό λογαριασμό, αποκαταστήσαμε με νόμο τη διαφάνεια. Δεν μπορείς να σταματήσεις το πάρτυ των τρωκτικών χωρίς διαφάνεια», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η στρατηγική της κυβέρνησης δικαιώθηκε όπως λίγοι περίμεναν, «αλλά έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από την ανεργία. Αυτός είναι ο αγώνας μας που τώρα ξεκινάει. Οι Έλληνες ενωμένοι είναι ακατανίκητοι».

Ευχαρίστησε, επίσης, όσους δούλεψαν για αυτό 
το στόχο, ενώ ειδική αναφορά έκανε και στον κ. Βενιζέλο και κ. Κουβέλη για την πολύτιμη συμπαράστασή τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αλλά και όλους τους βουλευτές «που έδωσαν σκληρές μάχες». 

«Η χθεσινή επιτυχία ανήκει πρωτίστως στον ελληνικό λαό, ακόμα και σε εκείνους που πόνταραν στην αποτυχία μας. Όλοι έχουν να επωφεληθούν από τη χθεσινή απόφαση», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε: 

«Μαζί θα τα καταφέρουμε. Το αποδείξαμε στο παρελθόν. Και τώρα και στο αμέσως επόμενο διάστημα. Εμείς οι Έλληνες είμαστε για τα δύσκολα και στα δύσκολα θα δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας».

.Αλ. Τσίπρας: Η λύση του Eurogroup δεν περιλαμβάνει βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα


Η λύση που δόθηκε στο Eurogroup δεν περιλαμβάνει ένα βιώσιμο σχέδιο για την Ελλάδα, γι' αυτό και δεν είναι λύση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας.
Η διαπραγμάτευση έγινε ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και στην κ. Λαγκάρντ και ο συμβιβασμός ήταν ανάμεσα σε αυτούς. Η λύση δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήταν απούσα από την διαπραγμάτευση.

Με βάση και τις χθεσινοβραδυνές εξελίξεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το κόμμα του αισθάνεται δικαιωμένο για τις προβλέψεις του σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνοντας ότι «μετά από διαδοχικές αποτυχίες ενός προγράμματος που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην καταστροφή και δεν πιάνει κανέναν από τους στόχους που έχει υποσχεθεί, όλοι μας ακούν με μεγαλύτερη προσοχή και εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί όλες οι προβλέψεις μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είπε άλλα προεκλογικά και ακολούθησε μια στρατηγική υποτέλειας και προσέθεσε ότι «πριν δυο χρόνια μας έλεγαν ότι στόχος της βιωσιμότητας του χρέους είναι το 120% του ΑΕΠ. Τώρα μας λένε ότι μπορεί να είναι 124%. Αύριο μπορούν να μας πουν και 130%. Αυτές δεν είναι λύσεις».

Η μόνη πραγματική λύση, είναι να σταματήσουν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, να μπει ξανά η Ελλάδα στο κάδρο της διαπραγμάτευσης, να βρίσκεται στις αποφάσεις, είπε ο κ. Τσίπρας εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «η μόνη πραγματική λύση είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται, να μπει ο λαός στο προσκήνιο. Και όλοι πια αναμένουν αυτή τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα».

.Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι δεν αποκλείουν νέο "κούρεμα" του χρέους


«Το αργότερο έως την Παρασκευή» αναμένει την έγκριση από το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, της χθεσινοβραδινής συμφωνίας του Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά το τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης.

Την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει τη συμφωνία εξέφρασε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. 


Μιλώντας, νωρίτερα σήμερα, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο κ. Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι δεν θα συνιστούσε στους βουλευτές του μια στάση, η οποία θα οδηγούσε την Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη. 

Τόνισε, πάντως, ότι η λύση που δόθηκε είναι μόνο προσωρινή και ότι μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «αντίθετα προς τις δηλώσεις της κυβέρνησης», αναβλήθηκε μόνο για μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Υποστήριξε δε, ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιο σχέδιο θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή, καθώς, όπως είπε, κάποια στοιχεία της λύσης υπόκεινται ακόμη σε αλλαγές.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP) Ράινερ Μπρούντερλε, μιλώντας νωρίτερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία, δήλωσε ότι αναμένει ευρεία στήριξη της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει στο μέλλον και νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

 Παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά διευκρίνισε ότι θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να αποτελέσει τμήμα μιας λύσης.

.Ρόιτερς: Η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων θα γίνει στο 35% της ονομαστικής τιμής τους


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να γίνει εθελοντική επαναγορά των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών, σε τιμή που αντιστοιχεί στο 35% της ονομαστικής τιμής των τίτλων, αναφέρει δημοσίευμα του Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται πηγή με γνώση των συζητήσεων που έγιναν.

Η επαναγορά των ομολόγων είναι ένα από τα μέτρα που συμφώνησε το Eurogroup με το ΔΝΤ στην προσπάθεια να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Στην ανακοίνωση του Eurogroup δεν αναφέρεται κάποια συγκεκριμένη τιμή επαναγοράς, παρά μόνο ότι αυτή δεν θα είναι υψηλότερη από τις τιμές κλεισίματος για τα ελληνικά ομόλογα την περασμένη Παρασκευή στις 23 Νοεμβρίου.

.Ευ. Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για τη χώρα η απόφαση του Eurogroup


«Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά απο εννέα μήνες αναμονής», εκτιμά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος του Eurogroup και αφού επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Οι λεπτομέρειες έχουν τη σημασία τους, το κρίσιμο όμως είναι η μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι αναμφίβολα θετική χάρις στις σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού. 
Σε εμάς, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, εναπόκειται τώρα να αξιοποιήσουμε το πλαίσιο αυτό και να οργανώσουμε τις εσωτερικές προϋποθέσεις της εθνικής ανάκαμψης», τονίζει ο κ. Βενιζέλος.

.Συμφώνησαν ΕΕ - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος


Ως τις 13 Δεκεμβρίου το Εurogroup θα είναι σε θέση να εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τη δήλωση που εξέδωσαν οι 17 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μετά τη λήξη της συνεδρίασης τους στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τη δήλωση, το Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η καταβολή μίας δόσης των δανείων, ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 9,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές του 2013 σε τρεις μικρότερες δόσεις.
Αναλυτικά η σημερινή απόφαση του Eurogroup αναφέρει τα εξής:

Το Eurogroup χαιρετίζει την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και τονίζει ότι σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις.

Ειδικότερα, το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική αξιολόγηση της Τρόικας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα έχει υιοθετήσει με ικανοποιητικό τρόπο μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης και για τον προϋπολογισμό που προβλέπεται για το 2013 και για μια φιλόδοξη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016.

Στο ανακοινωθέν επισημαίνεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει αισθητά τις ρυθμίσεις που αφορούν τον δεσμευμένο λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της σε τριμηνιαία βάση. 

Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα μεταφέρει όλα τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και «το 30% πάνω από το στόχο που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα» σε αυτό το δεσμευμένο λογαριασμό.
Το Eurogroup συμφώνησε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ μετατίθεται από το 2014 στο 2016 , λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος .

Στη συνέχεια το Eurogroup αναφέρει ότι η Ελλάδα εξετάζει βέβαια μέτρα μείωσης του χρέους στο προσεχές μέλλον, «τα οποία ενδεχομένως αφορούν δημόσια προσφορά αγοράς διαφόρων κατηγοριών εθνικών υποχρεώσεων. Αν επιλεγεί αυτή η οδός οποιαδήποτε προσφορά ή τιμή ανταλλαγής δεν αναμένεται να υπερβαίνει αυτές τις τιμές κλεισίματος, με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2012.»
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι έτοιμα να εξετάσουν τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

- Μία μείωση κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων που προβλέπονται στο πρώτο πρόγραμμα . Δεν απαιτείται η συμμετοχή στη μείωση των επιτοκίων από τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής.
- Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που έχει λάβει η Ελλάδα στα δάνεια από το ΕΤΧΣ (EFSF).

- Επιμήκυνση της ωρίμανσης των διμερών δανείων και των δανείων από το ΕΤΧΣ κατά 15 χρόνια και μετακύληση κατά 10 χρόνια στα τοκοχρεολύσια που καταβάλει η Ελλάδα για τα δάνεια του ΕΤΧΣ. Όπως επισημαίνεται τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δανειοληπτική ικανότητα του ΕΤΧΣ το οποίο υποστηρίζεται πλήρως από τις εγγυήσεις των κρατών μελών.

- Τη δέσμευση από τα κράτη μέλη να μεταφέρουν στο δεσμευμένο λογαριασμό της Ελλάδας ένα ποσό που ισοδυναμεί με τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από το 2013 και μετά. Τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα δε θα συμμετάσχουν σε αυτή τη ρύθμιση για όσο λαμβάνουν διεθνή στήριξη.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της εθνικής συνεισφοράς της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από τα διαρθρωτικά ταμεία και/ή την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων , προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη και αξιόπιστη μείωση του ελληνικού χρέους. Στόχος του προγράμματος είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 175% το 2016, στο 124% το 2020 και αισθητά κάτω από το 110% το 2022.

Όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από το Εurogroup της 21ης Φεβρουαρίου 2012, η ευρωζώνη δεσμεύεται να παράσχει την κατάλληλη στήριξη στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και μετά και από αυτό μέχρις ότου επανέλθει στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται πλήρως με τις απαιτήσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες για την έγκριση της καταβολής της επόμενης δόσης στο πλαίσιο του ΕΤΧΣ, η οποία ανέρχεται σε 43,7 δισ. ευρώ. 

Από αυτό το ποσό 10,6 δισ. ευρώ προβλέπονται για τις δημοσιονομικές ανάγκες και 23,8 δισ. ευρώ, υπό τη μορφή ομολόγων του ΕΤΧΣ προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και θα καταβληθούν το Δεκέμβριο. 

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η εκταμίευση του υπόλοιπου ποσού ύψους 9,3 δις. ευρώ θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής του Μνημονίου συνεννόησης που συμφωνήθηκε με την Τρόικα (συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της φορολογικής μεταρρύθμισης τον Ιανουάριο).

Το Eurogroup τονίζει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει και τυπικά την εκταμίευση, ως τις 13 Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εθνικές διαδικασίες και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ενδεχόμενης επαναγοράς από την Ελλάδα ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

.Γιούνκερ: Υπόσχεση για καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν απόψε την καταβολή του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

"Δεν πρόκειται απλώς για χρήματα. Πρόκειται για την υπόσχεση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον ελληνικό λαό και για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της", δήλωσε ο Γιούνκερ μετά τις δωδεκάωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. 

"Παραδέχομαι (...) ότι αυτή ήταν μια πολύ δυσκολη συμφωνία", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι έγιναν "πολύ σημαντικές προσπάθειες" από όλες τις πλευρές.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χαρακτήρισε τη συμφωνία "μια πραγματική δοκιμασία για την αξιοπιστία" της ευρωζώνης. "Ήταν μια δοκιμασία στην οποία απλώς δεν μπορούσαμε να αποτύχουμε", τόνισε.

.Αποκλείει διαγραφή του ελληνικού χρέους η Μέρκελ


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε βουλευτές της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη διαγραφή του ελληνικού χρέους καθώς κάτι τέτοιο δεν συνιστά λύση, όπως είπε, σύμφωνα με δημοσίευμά της γερμανικής τοπικής εφημερίδας Πασάουερ Νόιε Πρέσε.
Η Μέρκελ επισήμανε ότι αν διαγραφεί το χρέος της Ελλάδας τότε και άλλες χώρες ενδέχεται να υποβάλουν παρόμοιο αίτημα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ είχε τονίσει ότι το Βερολίνο αποκλείει το ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους "για νομικούς λόγους".

.Το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα


Μετά από δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεων και ενώ οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τρίτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών μέσα σε ισάριθμες εβδομάδες οι διεθνείς πιστωτές συμφώνησαν στη μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 αντί για το στόχο του 120% που προβλεπόταν αρχικά. 

Οι πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο δεν διευκρίνισαν ποιοι είναι οι όροι που θα τεθούν για την επίτευξη του νέου αυτού στόχου

.Ντράγκι: Συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup


Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος αποχώρησε από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Φεύγοντας από το Eurogroup δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Χαιρετίζω την επίτευξη συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι βέβαιος ότι θα μειώσει την αβεβαιότητα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα".
Η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζεται και πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκεται στη φάση σύνταξης του τελικού ανακοινωθέντος

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.