.Ανακοίνωση Δημάρχου για τη νέα διάταξη της ομάδας Διοίκησης του Δήμου Ζωγράφου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Κατά την διετία που καθορίστηκε από την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του “Καλλικράτη”, περίοδο κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τεράστιες ανακατατάξεις, αλλαγές και προσαρμογές και μάλιστα σε συνθήκες γενικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η Δημοτική Αρχή προσπάθησε και προσπαθεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά της καταγράφοντας αποτελέσματα που δικαιώνουν τις προσδοκίες των δημοτών.
Στο ίδιο διάστημα μπήκαν ισχυρά θεμέλια για την οικονομική εξυγίανση και διοικητική αναδιοργάνωση του Δήμου μας. 

Θεωρώ δε σημαντική και επιτυχή τηνπροσφορά όλων όσοι εκ μέρους της παράταξής μας ανέλαβαν θέσεις προσφοράς και μάλιστα υπό τις συνθήκες της γενικευμένης κρίσης.
Η παράταξή μας λειτουργεί με βάση τις αρχές του διαλόγου, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της εναλλαγής προσώπων και ρόλων και είναι σταθερά απέναντι σε κάθε λογική και πρακτική θεσιθηρίας και μονιμότητας σε προβεβλημένες θέσεις διοίκησης.

Έχω κατ” επανάληψιν δηλώσει δημοσίως ότι εάν εκτιμήσω ως θετική την προσφορά μας στον Δήμο και τον Δημότη, θα διεκδικήσω μέχρι δύο θητείες ως Δήμαρχος. Πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι έχουν το δικαίωμα της προσφοράς στην πόλη και ότι δεν υπάρχουν αναντικατάστατοι σε θέσης ευθύνης.
 Τα δε κριτήρια του ορισμού σε θέσεις ευθύνης ήταν και παραμένουν τα εξής:
1.            Η αξιοποίηση ολόκληρου του ανθρώπινου δυναμικού της παράταξής μας αλλά και η εφαρμογή πολιτικής ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών.
2.            Η δυνατότητα συλλογικής λειτουργίας και το πνεύμα συνεργασίας με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις ώστε να επιτευχθεί ο κοινός σκοπός χωρίς παραταξιακές και άλλες περιχαρακώσεις.
3.            Η εναλλαγή και ροή προσώπων και ρόλων. Κατά την πάγια προσωπική μου πεποίθηση οι θέσεις προσφοράς και ευθύνης είναι ισότιμες και εξ ίσου σημαντικές.
4.            Η αναδιάταξη του ανθρώπινου δυναμικού για την ανανέωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής υπό τις εκάστοτε διαμορφούμενες συνθήκες.
 Ως εκ τούτου, μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Δημοτικής Αρχής, θα υπάρξει και νέα ανακατανομή ρόλων ανάλογα με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που διαμορφώνονται στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώνω τη νέα διάταξη της ομάδας Διοίκησης του Δήμου:

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου: Χριστιάς Παναγιώτης
Αντιδημαρχία Υποδομών, Προγραμμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Αναπληρωτής Δημάρχου και Αντιδήμαρχος: Παπακωνσταντίνου Αγησίλαος
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος: Λαμπρίδης Διονύσης
Αντιδημαρχία Οικονομικών
Αντιδήμαρχος: Βαρσαμιδάκη Μαρία
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος: Βασιλείου Αλέξης
Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής
Αντιδήμαρχος: Παπαγιαννόπουλος Αθανάσιος
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος: Αγγελής Κωνσταντίνος
Αντιδημαρχία Νεότητας, Αλληλεγγύης και πρόνοιας
Αντιδήμαρχος: Καλογιαννάκης Μιχαήλ
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος: Σεϊντή Βαρβάρα
Αντιδημαρχία Κοινωνικής μέριμνας, προστασίας και Δια Βίου Μάθησης
Αντιδήμαρχος: Στεργίου Ανδρέας
Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος: Αρβανίτη Σμαράγδη
Δημοτική Επιτροπή Παιδείας
Πρόεδρος: Μαρίνης Πέτρος
Επίσης προτείνω προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζωγράφου για τις θέσεις Διοίκησης του ΝΠΔΔ Πολιτισμού- Αθλητισμού, της Μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δήμου (ΜΑΞΙΑΔΗΖ) και των Σχολικών Επιτροπών τους εξής:
ΝΠΔΔ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Πρόεδρος: Κόλλιας Θεόδωρος
Αντιπρόεδρος: Γιαννακόπουλος Γεώργιος
ΜΑΞΙΑΔΗΖ
Πρόεδρος: Γρίβας Γεώργιος
Αντιπρόεδρος: Καλιακάτσος Γεώργιος
Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρόεδρος: Πανδή Σοφία
Αντιπρόεδρος: Βασιλείου Αλέξιος
Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Πρόεδρος: Τσιαπαρίκου Ιωάννα
Αντιπρόεδρος: Σαπρίκη Ελένη
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘ. ΚΑΛΛΙΡΗΣ

.Άφησε ίχνη ο παραχαράκτης της λίστας


Σημαντικά στοιχεία για τη διαδρομή των ηλεκτρονικών αρχείων της λίστας Λαγκάρντ έχουν στα χέρια τους οι δικαστικές αρχές μέσω του usb που περιείχε την τελική μορφή της λίστας.

«Το στικάκι μίλησε», έλεγαν με νόημα δικαστικοί κύκλοι εξηγώντας ότι από το ίδιο το USB τεχνικά προκύπτει η ημερομηνία «γέννησης» του ηλεκτρονικού φορέα δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το επίμαχο μέσο αποθήκευσης που φέρει τα αρχεία της λίστας, όπως είναι γνωστό, έφτασε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, μέσω του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο το διαβίβασε στο ΣΔΟΕ.

Με βάση λοιπόν τη διαδρομή αυτή, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο κύκλος των μαρτύρων που έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα αφορά αποκλειστικά το περιβάλλον του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, νομικοί εκτιμούν ότι η εισαγγελική έρευνα εστιάζεται πλέον προς την πλευρά του πρώην υπουργού Οικονομικών, ο οποίος άλλωστε έχει παραδεχθεί ότι λίγο προτού αποχωρήσει από τη θέση του παρέδωσε ένα στικάκι στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη.

Παράλληλα, με το ίδιο σκεπτικό φτάνουν στο συμπέρασμα ότι ο κύκλος των υπόπτων θα κλείσει στο πρόσωπο του Γ. Παπακωνσταντίνου, βγάζοντας από το κάδρο τον Ευ. Βενιζέλο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερευνάται αν αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί το αρχικό USB, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού USB.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους τέσσερις συνεργάτες του πρώην τσάρου της οικονομίας που ήδη έχουν εξεταστεί από το γραφείο των εισαγγελέων δεν έχει καταθέσει ότι παρέλαβε από τα χέρια του Γιώργου Παπακωνσταντίνου προς φύλαξη το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο. Επιπλέον, ούτε κάποιος από αυτούς ανέλαβε την ευθύνη για τη μετεγγραφή του επίμαχου υλικού σε USB, στη μορφή δηλαδή που ετεροχρονισμένα έφτασε προς έρευνα στο ΣΔΟΕ.

«Κανείς δε ζήτησε τη βοήθειά μας»


Όπως αναφέρει, πάντως, σε δημοσίευμά του το «Έθνος», οι ειδικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν έχουν κληθεί  ακόμα να συνδράμουν ή να προσφέρουν τις γνώσεις του στη Δικαιοσύνη. 

«Πιστεύουμε ότι λόγω ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, θα υπάρχουν ίχνη στο στικάκι, τα οποία θα μπορούσαν να αποκαλύψουν πολλά στοιχεία για την ταυτότητα της επεξεργασίας που έχει υποστεί η λίστα, καθώς και για την πορεία της από... υπολογιστή σε υπολογιστή.

Δυστυχώς, από την ίδια... "ασθένεια" πάσχει, όπως φαίνεται, και η Δικαιοσύνη, αφού μέχρι σήμερα κανείς δεν μας έχει καλέσει για οποιαδήποτε βοήθεια, την οποία είμαστε έτοιμοι φυσικά να δώσουμε όποτε μας ζητηθεί», είπε στο «Έθνος» υψηλόβαθμο στέλεχος της Δίωξης, υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία φορά που η υπηρεσία είχε κληθεί για να συνδράμει ήταν η υπόθεση Siemens!

«Δεν έχω κάνει εγώ την αλλοίωση»


Ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξή του στην εκπομπή της Έλλης Στάη «Net Week», αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε κατηγορία για αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ και αφαίρεση ονομάτων συγγενικών του προσώπων.

«Εάν το γνώριζα δεν θα μπορούσα να έχω κάνει στην αρχή, μόλις την είχα πάρει; Θα ερχόταν κανείς να μου πει κανείς ότι δεν είναι η αυθεντική. Ή θα μπορούσα να την βγάλω και να βγω και ήρωας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «ποτέ δεν είχα συζήτηση με τις ξαδέρφες για οποιονδήποτε λογαριασμό. Η πρώτη συζήτηση έγινε τον Δεκέμβριο. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι με τις ξαδέρφες μου δεν είχα καμία επαγγελματική σχέση. Δεν γνωρίζω εάν οι ξαδέρφες μου ειδοποιήθηκαν από την τράπεζα. Ποτέ δεν τις ρώτησα γιατί δεν είχα δει τα ονόματα για να της ρωτήσω», υποστήριξε ο πρώην υπουργός. Συμπλήρωσε δε, πως ενημερώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο από δημοσιογράφους για τον λογαριασμό που διατηρούσαν εκείνες.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προκαταρκτική

Κατατέθηκε εν το μεταξύ χτες στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. 

Όπως είχε προαναγγελθεί, ο πολιτικός σχηματισμός ζητεί να διερενηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου. 

Συγκεκριμένα, προτείνεται να γίνει έρευνα για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και για τους δύο, καθώς και επιπλέον του αδικήματος της πλαστογραφίας για τον κ. Παπακωνσταντίνου.

.«Μείωση των αμυντικών δαπανών και στην Ελλάδα»


Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αναμένεται μείωση στις αμυντικές δαπάνες των κρατών- μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία σημειώνεται, ότι μέχρι σήμερα έχει διατηρήσει σε υψηλό ποσοστό τις δαπάνες της.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, θα ανακοινώσει στα τέλη Ιανουαρίου, τα νέα στοιχεία για τις αμυντικές δαπάνες των 28 κρατών- μελών της Συμμαχίας, στοιχεία που σχεδόν σίγουρα θα δείξουν μείωση των δαπανών για την πλειοψηφία των χωρών αυτών, εξαιτίας της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ανταπόκριση από το Βερολίνο.

Για την Ελλάδα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει διατηρήσει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό δαπανών και «δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αυτό προκαλεί από μόνο του προβλήματα» σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ δαπανούν περίπου το 31% του αμυντικού τους προϋπολογισμού σε επενδυτικά προγράμματα, την ίδια στιγμή που οι Ευρωπαίοι δαπανούν μόνο το 22%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας, η οποία συστήθηκε πριν από μια περίπου δεκαετία στην ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής αμυντικής συνεργασίας.

Όπως σημειώνεται επίσης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να θεωρούν ότι η αμυντική πολιτική και οι αμυντικές δαπάνες συνιστούν εγγενή στοιχεία εθνικής κυριαρχίας. 
Στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι, δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης προσήλωσης της ατζέντας ασφαλείας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Ασία, έφτασε πλέον ο καιρός για την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες για τη δική της ασφάλεια.

.Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό


Δριμύτατη επίθεση στον Πρωθυπουργό, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και τον κατηγόρησε για συγκάλυψη στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Αντώνης Σαμαράς «δεν θέλει, ούτε κάθαρση, ούτε δικαιοσύνη», και πως μαζί με το Φώτη Κουβέλη, δίνουν όρκους σιωπής και προστατεύουν όσου είναι πίσω από τη λίστα. 

«Ο Πρωθυπουργός δίνει σανίδα σωτηρίας στους συνεταίρους του», είπε ο κύριος Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην πρόταση για παραπομπή Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου, σημείωσε «Δεν στοχοποιούμε κανένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά το σύστημα. 
Είναι αστεία τα περί σκευωρίας που λέει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έχει γίνει συνιστώσα της ΝΔ. Δεχόμαστε μεγάλη επίθεση,γι αυτό καλού – κακού κρατάμε μαχαίρι», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κόβοντας την Πρωτοχρονιάτικη πίτα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι οι οιωνοί θα είναι θετικοί το 2013.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι το κείμενο αυτό εμφανίστηκε ως νομικό, ωστόσο μοιάζει περισσότερο με προκήρυξη για τη Βίλα Αμαλία. Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι κάνει ένα πολιτικό ρεσάλτο με χυδαίο τρόπο, σημειώνοντας ότι ο λόγος του είναι εγκωμιαστικός προς τη βία. Ανέφερε δε ότι εκφράζει τον παλαιοκομματικό αριστερισμό, και ότι μιμείται τις χειρότερες στιγμές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση και σε βάρος μεγαλοεκδοτών, λέγοντας ότι το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα δίνει δισεκατομμύρια στο επίσης χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα, που με τη σειρά του χρηματοδοτεί χρεοκοπημένα μέσα ενημέρωσης. 
«Ο λαός γονατίζει για να σώζεται διαχρονικά ο πλούτος, που τον συναντάμε στις 100 οικογένειες που είναι η παρέα της διαπλοκής και διαφθοράς στη λίστα Λαγκάρντ» σημείωσε, και ζήτησε να υπάρξουν κανόνες και στο τηλεοπτικό τοπίο, να μην υπάρχουν δημόσιες συχνότητες χωρίς να έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. 
Καταλήγοντας εκτίμησε ότι το 2013 είναι χρονιά ανατροπής και αλλαγής για τον τόπο, ώστε να μην γίνει πράξη το μνημόνιο που θα οδηγούσε σε ανθρωπιστική κρίση.
«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός δίνει μάχη για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας, να προσελκύσει επενδύσεις και να αυξήσει τη ρευστότητα της οικονομίας ώστε να δρομολογηθεί ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί τυχοδιωκτικά να υπονομεύσει την εθνική προσπάθεια και φέρεται σαν να βρίσκεται στη βίλα Αμαλία» σχολίασε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Η ομιλία του κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει πλήρως όσα έχουμε πει για το πολιτικό ρεσάλτο κατά της κυβέρνησης και της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, δεν έχει προτάσεις και λύσεις για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Γι αυτό επιχειρεί «έφοδο» κατά της πολιτικής σταθερότητας, επενδύοντας πάνω στην καταστροφή της χώρας» τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. 

Εν τω μεταξύ, νέα πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα καταθέσει ο Πάνος Καμμένος εφόσον συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 30 υπογραφών βουλευτών, βάζοντας στο κάδρο, τους πρώην Πρωθυπουργούς, Γιώργο Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμο, πέραν των Παπακωνσταντίνου – Βενιζέλου. 
Μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο Πάνος Καμμένος, τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και θα του ζητήσει να στηρίξει την πρόταση.
Την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στηρίζει σύμφωνα με πληροφορίες και ο διεγραμμένος  από τη Δημοκρατική Αριστερά, ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης.
Τη στήριξη του κόμματος του στην πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για παραπομπή σε προανακριτική των πρώην πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Λουκά Παπαδήμου, αλλά και των πρώην Υπουργών οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντινου και Ευάγγελου Βενιζέλου ανακοίνωσε ο γγ της Χρυσής Αυγής Νικος Μιχαλολιάκος.
Αύριο οι εξηγήσεις των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου 
Εν τω μεταξύ, αύριο θα δώσουν εξηγήσεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, ως ύποπτοι για τη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, τα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα ονόματα των οποίων εμφανίζονται στην πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ» ως δικαιούχοι λογαριασμών στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.

Εξάλλου, η έρευνα των δύο εισαγγελέων συνεχίζεται με νέες κλήσεις σε πρόσωπα που συνδέονται με την επίμαχη περίοδο της θητείας του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τα οποία καλούνται να καταθέσουν, τις επόμενες μέρες όσα γνωρίζουν για την πορεία της λίστας και τη νόθευση του περιεχομένου της. 
Εν τω μεταξύ, την παράδοση του usb με τη λίστα Λαγκάρντ στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ζητά με έγγραφο του από τους οικονομικούς εισαγγελείς, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της υπηρεσίας τους Νίκος Παντελής, προκειμένου να διαπιστωθεί με επιστημονικό τρόπο ο χρόνος και ο τρόπος αλλοίωσης των στοιχείων. 

Σημείο κλειδί στην υπόθεση είναι το αν το στικάκι που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς  είναι το πρώτο που μεταγράφηκε ή αν υπάρχουν και άλλα αντίγραφα

.Νέος κύκλος ανακρίσεων για τα εξοπλιστικά


Με αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές Αρχές για το άνοιγμα συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού, ξεκινά ο νέος κύκλος των ανακρίσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν στα υποβρύχια και τα TOR M1.

Οι ανακριτές της υπόθεσης, Γαβριήλ Μαλλής και Ι. Σταθόπουλος, με αίτημά τους στην Ελβετία ζητούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού μέσω του οποίου φαίνεται να διακινήθηκαν παράνομα χρηματικά ποσά που σχετίζονται με την προμήθεια των υποβρυχίων.

Ανάλογη προσπάθεια για το συγκεκριμένο λογαριασμό είχε γίνει και στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτή η αποστολή των επίμαχων στοιχείων από τις ελβετικές αρχές. Η ανακριτική έρευνα αναζητά το πρόσωπο, πραγματικό δικαιούχο της εταιρείας BEESTON MANAGEMENT SA, από λογαριασμό της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν 2,1 εκατ. ευρώ. 
Η εταιρεία, γνωστή ήδη στις αρχές, αναφέρεται στο πόρισμα που αφορά την υπόθεση της νομιμοποίησης χρημάτων του Τσοχατζόπουλου μαζί με τις άλλες ύποπτες off shore εταιρείες ο ρόλος των οποίων αποσαφηνίζεται. Η επίμαχη εταιρεία φαίνεται να εξέδωσε -σε διαταγή της- τρεις επιταγές συνολικού ύψους 5.710.000 ελβετικών φράγκων.

Οι ανακριτές της υπόθεσης θα καλέσουν το προσεχές διάστημα μάρτυρες που φέρονται να έχουν εισπράξει ύποπτες επιταγές οι οποίες συνδέονται με την προμήθεια των TOR M1 και θα πρέπει να αιτιολογήσουν το λόγο που έλαβαν και εξαργύρωσαν τις επίμαχες επιταγές και κυρίως να διευκρινίσουν αν τα ποσά προορίζονταν για τους ίδιους ή αν ενήργησαν για λογαριασμό τρίτων προσώπων τα οποία θα κληθούν να κατονομάσουν.

.Επιδότηση για ενεργειακά τζάκια


Την παροχή κινήτρων ώστε να μετατραπούν τα τζάκια σε ενεργειακά -με διττό το στόχο της εξοικονόμησης πόρων για θέρμανση και της άμβλυνσης του φαινομένου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που παρατηρείται σε έξαρση- επεξεργάζεται το ΥΠΕΚΑ.

Όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, Σταύρος Καλαφάτης, το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει να εντάξει άμεσα το μέτρο της μετατροπής των συμβατικών τζακιών σε ενεργειακά στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ' οίκον» για να παρέχεται και για τη δράση αυτή επιδότηση προς τους πολίτες.

Ο κ. Καλαφάτης ενημέρωσε για το σχέδιο αυτό του ΥΠΕΚΑ την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων, τονίζοντας ότι γίνονται προσπάθειες για άμεση υλοποίησή του σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Επί του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια και είναι προτεραιότητα καθώς η αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας συμβάλλει και στην οικονομία και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής του, Θάνος Μωραΐτης, τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το ζητούμενο και ως εκ τούτου είναι αναγκαία η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρούλα Καφαντάρη, χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο και διατύπωσε ενστάσεις σε πολλά άρθρα του, μεταξύ των οποίων εκείνα που αφορούν τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τα αυθαίρετα μέσω ναοδομίας και τον Κώδικα αστικών απαλλοτριώσεων.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, η ειδική αγορήτρια, Ραχήλ Μακρή, έκανε λόγο για πολλές ασάφειες στο νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα στα άρθρα για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, και ζήτησε να υπάρξει ακρόαση φορέων.

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου επί της αρχής λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος απόδοσης στα παλαιά κτίρια. Πάντως, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει ορισμένα άρθρα.

Η ειδική αγορήτρια της Δημοκρατικής Αριστεράς, 
Νίκη Φούντα, τόνισε ότι η κοινοτική οδηγία αυτή που προωθείται προς ψήφιση αποτελεί σημαντικό βήμα για την εξοικονόμηση ενέργειας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η ειδική αγορήτρια, Διαμάντω Μανωλάκου, μίλησε για «κατασταλτικό» νομοσχέδιο, αφού προβλέπει κυρώσεις αν δεν υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κάτι που επιφέρει όφελος κυρίως στο μεγάλο κατασκευαστικό κεφάλαιο.

Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων με το οποίο εναρμονίζεται σχετική κοινοτική οδηγία με το εθνικό μας δίκαιο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

.Σαμαράς: Στόχος, η ανάκαμψη της οικονομίας


Αναγνώριση της συνέπειας στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και στήριξη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, εισέπραξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντησή του, νωρίτερα σήμερα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. 

Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ επανέλαβε ότι το μεγάλο πλέον ζητούμενο είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η οποία επιτυγχάνεται με τη ρευστότητα και τις επενδύσεις. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει για το φορολογικό, με αφορμή το οποίο επισημάνθηκε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιδείξει μηδενική ανοχή στο θεμα της φοροδιαφυγής, αλλά και να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα με βάση τον νόμο, χωρίς να υπολογίζει «ποιος είναι ποιος» προκειμένου να αποκατασταθεί στην κοινωνία το περί δικαίου αίσθημα. 

Όπως διαπιστώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία, τόσο κατά τη συνάντηση στην Καγκελαρία όσο και στο οικονομικό συνέδριο της εφημερίδας «Die Welt» το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έχει αλλάξει σημαντικά, καθώς δεν συζητείται πλέον καν ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εξήγησε αναλυτικά ότι η χώρα προσφέρει πλέον σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και βελτιωμένη κατάσταση σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και την ανταγωνιστικότητα, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα βρουν τις κατάλληλες συνθήκες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα. 

Κατά την παρουσία του στο συνέδριο, ο κ. Σαμαράς έγινε γνωστό ότι αναφέρθηκε και στη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη, όπως διαμορφώνεται υπό το φως των νέων διεθνών προκλήσεων και επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μεγάλες και γενναίες αποφάσεις, ενδεχομένως και έξω από τα συνηθισμένα. 

Τόνισε δε τα γεωστρατηγικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος και ανέδειξε την ανάγκη να ληφθούν υπ? όψιν ενόψει των αποφάσεων για το μέλλον της Ευρώπης.

.Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νέο φορολογικό


Υπερψηφίστηκε στη δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο - και αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Σώματος.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο επέρχονται μια σειρά από βελτιώσεις με ρυθμίσεις που κατατέθηκαν ενόψει της ψήφισής του. 

Μεταξύ αυτών προσδιορίζεται το πλήρες πλαίσιο του καθεστώτος για τη συλλογή αποδείξεων, η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το φορολογητέο εισόδημά τους καθώς και η μείωση στα 5.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος επαγγελματιών που θα εξαιρούνται από φορολογικές υποχρεώσεις που προβλέπει ο νέος τρόπος φορολογικής απεικόνισης των συναλλαγών.

.Σεισμός 5,9 Ρίχτερ ανατολικά της Λήμνου


Ιδιαίτερα αισθητός στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο και λιγότερο στην Μυτιλήνη έγινε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 16.16, με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή 40 χλμ. ανατολικά-νοτιανατολικά της Λήμνου.

Το επίκεντρο εντοπίζεται μεταξύ των νησιών Λήμνου και Τενέδου και σε εστιακό βάθος 29 χιλιομέτρων

Μέχρι στιγμής στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Οι κάτοικοι πάντως και κυρίως αυτοί της Λήμνου βγήκαν στους δρόμους, αλλά επέστρεψαν άμεσα στα σπίτια τους λόγω του ψύχους. 

«Ο κόσμος ανησύχησε αλλά κανένα πρόβλημα δεν έχει αναφερθεί» δήλωσε ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, εμφανίσθηκε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους

.Ο Φαμπριθιάνο Γκονζάλες νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού


Ο Φαμπριθιάνο Γκονζάλες είναι και επίσημα ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού. 
Ο Ισπανός, σύμφωνα με απόφαση της διοικούσας επιτροπής που συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ, θα βρεθεί στη θέση του Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος με τη σειρά του επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας νέων του «πράσινου» συλλόγου. 

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, χρέη βοηθού αναλαμβάνει ο Φερέιρα Κινγκ, ενώ στη θέση του γενικού αρχηγού της ποδοσφαιρικής ομάδας και του τεχνικού διευθυντή θα βρεθούν οι Βασίλης Κωνσταντίνου και Κώστας Ελευθεράκης αντίστοιχα.   

.Βενιζέλος: Θυμίζει προκήρυξη από τη βίλα Αμαλία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ


Μήνυμα, με πολιτικό περιεχόμενο και αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την κοπή της πίτας του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη συνάντηση εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης για τη φετινή χρονιά, στη Βουλή.

 Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε, αρχικά, ότι η χρονιά ξεκινά φαινομενικά αρνητικά, καθώς, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ δέχεται επίθεση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί να είναι και ευκαιρία για πολύ θετικούς οιωνούς και όρους.

 Συνεχίζοντας και παραπέμποντας στο μαχαίρι το οποίο κρατούσε προκειμένου να κόψει την πίτα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «επομένως, καλού-κακού, κρατάμε κι ένα μαχαίρι». 

«Το λέω αυτό γιατί η στρατηγική που εφαρμόζουν οι φίλοι μας στον ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ έχει δύο άξονες: Ο ένας άξονας είναι εκ νέου εγκωμιασμός της βίας κι ο άλλος άξονας είναι η ποινικοποίηση και η στοχοποίηση» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. 

Στον ίδιο τόνο και αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «γι' αυτό είδαμε κι ένα κείμενο χτες, που εμφανίστηκε ως νομικό, ενώ είναι σαν προκήρυξη από τη βίλα Αμαλία».

.Εκατομμύρια παράνομα προσωπικά δεδομένα βρέθηκαν στη Δάφνη


Περισσότερες από 67 εκατομμύρια εγγραφές και καταχωρήσεις προσωπικών δεδομένων πολιτών, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. ΑΦΜ) κ.ά., κατείχε παράνομα η εταιρεία παροχής υπηρεσιών στη Δάφνη Αττικής, στην οποία πραγματοποιήθηκε χθες αιφνιδιαστική επιχείρηση από την Οικονομική Αστυνομία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί ερευνούν τώρα τον τρόπο απόκτησης των στοιχείων αυτών, τα οποία προέρχονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, από το υπουργείο Οικονομικών και άλλες κρατικές υπηρεσίες, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και κατηγορίες σε άτομα που πιθανόν συνεργάζονταν με την εταιρεία.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, ενώ αναζητούνται ο 31χρονος πρόεδρος- διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με 6 σκληρούς δίσκους ο καθένας, συνολικής χωρητικότητας 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής με 3 σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννέα κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας σχετικά με την ύπαρξη εταιρείας, η οποία συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και στη συνέχεια διαθέτει έναντι αμοιβής, φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, εκδόθηκε σχετική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης. Κλιμάκιο αστυνομικών εντόπισε τη συγκεκριμένη εταιρεία στην περιοχή της Δάφνης και πραγματοποίησε έρευνα στα γραφεία της, με τη συνδρομή κλιμακίου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο 59χρονος γενικός διευθυντής της εταιρείας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

.Αντ. Σαμαράς: "Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια με θυσίες του ελληνικού λαού"


Η πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, διμερή θέματα, η γενικότερη οικονομική κατάσταση «η οποία είναι πολύ σημαντική και για τη Γερμανία», αλλά και οι εξελίξεις στην ΕΕ, «όπου ως τα μέσα Ιουνίου θα πρέπει να έχουμε καταφέρει σημαντικό βαθμό συντονισμού», βρίσκονται στην αντζέντα της συνάντησης της Α. Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά, όπως δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος πριν από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στην Καγκελαρία.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στη «μεγάλη προσπάθεια» που καταβάλλει η χώρα, «με θυσίες για τον ελληνικό λαό», προκειμένου «να ανακτήσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη, τόσο των λαών της Ευρώπης, όσο και των αγορών».

«Στην κατεύθυνση αυτή παίρνουμε συστηματικά μέτρα, στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτή την πορεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 
Ανέδειξε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της ρευστότητας, την οποία χαρακτήρισε «αίμα της οικονομίας», που μαζί με τις επενδύσεις, όπως τόνισε, «μπορεί να φέρει την ανάπτυξη, την τόσο αναγκαία σε μια χώρα που μαστίζεται από ένα τεράστιο πρόβλημα που λέγεται ανεργία, ιδιαίτερα των νέων».

Ο πρωθυπουργός ανάφερε, ακόμη, ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν τα θέματα της Ευρώπης, η οποία, σημείωσε, «προχωράει αποφασιστικά, μεταλλάσσεται και δημιουργείται μια ενοποίηση σε κάθε τομέα».

.Eurostat: Στο 26% η ανεργία στην Ελλάδα


Στο 26% ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012, σημειώνοντας αύξηση 0,7 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Αύγουστο και αύξηση 7,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Ισπανία η οποία προηγείται με 26,6% (στοιχεία Νοεμβρίου), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Αυστρία με 4,5%, το Λουξεμβούργο με 5,1% και η Γερμανία με 5,4%. Τον Νοέμβριο του 2012 η ανεργία στην ευρωζώνη έφτασε το 11,8% και στην ΕΕ το 10,7%.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ μεταξύ των νέων με 57,6% (στοιχεία Σεπτεμβρίου), ενώ στους άνδρες η ανεργία ανήλθε στο 22,9% και στις γυναίκες στο 30,1%.

.Έντονη διαμάχη ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Λαγκάρντ


Αναβρασμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της λίστας, συμπεριλαμβάνοντας και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Εντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έκανε λόγο για «πολιτικό ρεσάλτο και ακραία εκδήλωση πολιτικού τυχοδιωκτισμού».

Συνεδριάζει από τη μία το μεσημέρι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Οι εργασίες της συνεδρίασης άνοιξαν με ομιλία του προέδρου της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα. 
Με αντικείμενο την έγκριση της πρότασης του κόμματος για το θέμα της προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ» συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος Πάνου Καμμένου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρότειναν- όπως αποκάλυψε χθες το ΑΠΕ-ΜΠΕ- την παραπομπή σε προανακριτική των δύο πρώην υπουργών Οικονομικών, κ.κ. Βενιζέλου και Παπακωνσταντίνου, καθώς και των δύο πρώην πρωθυπουργών, κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμου. Οι κατηγορίες αφορούν νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου, απιστία σχετικά με την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος και άμεση συνέργεια σε φοροδιαφυγή.

Την πρόταση παρουσίασε αναλυτικά στην Κ.Ο. ο βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος, ενώ προηγήθηκε μια σύντομη εισήγηση του κ. Καμμένου αναφορικά με την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και, στη συνέχεια, ακολούθησαν τοποθετήσεις βουλευτών.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος τόνισε ότι θα επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και θα του ζητήσει να στηρίξει την πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για να συμπληρωθούν οι 30 βουλευτές που απαιτεί το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής.

.Εγκύκλιος του υπ. Οικονομικών για το "χαράτσι" του2011


Φορολογούμενοι, κυρίως ενοικιαστές ακινήτων, που έχουν λάβει ειδοποιητήριο από την εφορία να πληρώσουν το τέλος ακινήτων του 2011 θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, προκειμένου να διαγραφεί η οφειλή για την οποία υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Με σχετική εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στις εφορίες για το πως θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό που έχει προκύψει, επειδή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τον οποίο είχαν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καλούνται οι ενοικιαστές σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων να προσέλθουν στην αρμόδια για τη φορολογία Δ.Ο.Υ και να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο έγγραφο ή στοιχείο που να υποδεικνύει τον υπόχρεο στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ), κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου. 

Αν ο ενοικιαστής δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ ότι ο ίδιος δεν είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να διαγράψει την οφειλή.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει ειδοποιητήρια για την καταβολή του τέλους ακινήτων του 2011 που δεν έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Πρόκειται συνολικά για 500.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε οφειλές ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις των ενοικιαστών λαμβάνουν ειδοποιητήριο και ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος για το 2011. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαίου του 2012. 

Οι φορολογούμενοι αυτοί κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους. 

Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πρίν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.

.Γ. Παπακωνσταντίνου: «Δεν χειρίστηκα σωστά τη λίστα Λαγκάρντ»


«Δεν θα ξανάκανα τα ίδια, θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά αν έπαιρνα τώρα τη λίστα Λαγκάρντ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλλη Στάη και στην εκπομπή της «NET Week» στη ΝΕΤ. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν αλλοίωσε αυτός τη λίστα, ξεκαθάρισε πως το όνομα του συνεργάτη του στον οποίο έδωσε το αρχικό CD για να εξετάσει τη λίστα «θα το πω όταν θα πάω στα θεσμικά όργανα στη Βουλή», ενώ ανέλαβε την ευθύνη σημειώνοντας ότι: «η όποια ευθύνη υπάρχει βαρύνει μόνο εμένα. Οι συνεργάτες μου έκαναν αυτό που τους ζήτησε ο υπουργός».
Επισήμανε ακόμα ότι ενημέρωσε για την ύπαρξη της λίστας τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (σ.σ. «Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενημερώθηκε ότι έφθασε η λίστα και ότι δόθηκε στον ΣΔΟΕ για έλεγχο» είπε), άλλα όχι και τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι: «Ήταν αυτό το μείζον ζήτημα; Ο κ. Διώτης έπρεπε να τον ενημερώσει».
 
«Είναι πολύ βολικό να πέσει όλο αυτό πάνω μου» είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, αναφέροντας ότι «μου κάνει εντύπωση η σπουδή να χρεωθεί όλο το θέμα πάνω μου. Και εγώ θέλω σταθερότητα στην κυβέρνηση, αλλά όχι όμως και να πάω φυλακή για να μην πέσει η κυβέρνηση».
Για το θέμα των συγγενικών του προσώπων σημείωσε ότι δεν γνώριζε πως υπήρχαν στη λίστα και πως «αν το γνώριζα θα μπορούσα να δημοσιοποιήσω τη λίστα, χωρίς τα ονόματα και να καθαρίσω το ζήτημα ή με τα ονόματα (των συγγενών) και να γινόμουν ήρωας».
 
«Ποτέ δεν είχα συζητήσει με τις ξαδέλφες μου για λογαριασμούς στην Ελβετία. Έχω καλές σχέσεις, φιλικές και συγγενικές. Δεν έχω καμία επαγγελματική και οικονομική σχέση» είπε ακόμα, ενώ σημείωσε ότι έστειλε τη λίστα με τα ονόματα των 20 μεγαλύτερων καταθετών «χωρίς να εξετάσω τη λίστα, ως αυτοπροστασία. Δεν έδωσα όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ γιατί ήξερα ότι θα διαρρεύσουν τα ονόματα».

Ο πρώην υπουργός ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων τα εξής:

- Παρέλαβα το CD στις αρχές Οκτωβρίου 2010 και δεν το πρωτοκόλλησα γιατί τότε θα καταργούσα την έννοια του απορρήτου όπως το είχαν χαρακτηρίσει οι Γάλλοι.

- Το συνολικό ποσό ήταν 2 δισ. δολάρια και περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα, κάπου 1 εκατ. ανήκαν στα πρώτα είκοσι ονόματα της λίστας

- Η αντιγραφή σε USB έγινε επειδή είναι πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης. Το CD το έδωσα στο γραφείο μου να το φυλάξει. Δεν ξέρω που βρίσκεται

- Ο χειρισμός δεν ήταν ο καλύτερος, δεν έτυχε της προσοχής που έπρεπε;

- Ως υπουργός Οικονομικών του Μνημονίου είχα και άλλες δουλειές να κάνω από το να ασχολούμαι με τη λίστα

- Η πρώτη πληροφόρηση που είχα από τον κ. Καπελέρη για τα πρώτα είκοσι ονόματα ήταν πως υπήρχαν ενδείξεις φοροδιαφυγής και του είπα "προχώρησε"

- Θα ζητήσω από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ελέγξει αν πείραξε κανείς το USB. Έχω κάποιες υποψίες για το ποιος μπορεί να έκανε την αλλοίωση της λίστας, αλλά δεν μπορώ να πω ονόματα χωρίς αποδείξεις.

- Αν το είχα κάνει εγώ, δεν θα έβγαζα άλλους δέκα για ξεκάρφωμα;

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.