.«Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την τελική απόδοση της Βίλας Ζωγράφου στο Δήμο και στους κατοίκους της πόλης».


«Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την τελική απόδοση της Βίλας Ζωγράφου στο Δήμο και στους κατοίκους της πόλης».

Αυτό δήλωσε ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη τη Δευτέρα 17.09.2012 και στο οποίο ψηφίστηκε, με ευρύτατη πλειοψηφία

η πρόταση που κατετέθη από πλευράς της Δημοτικής Αρχής για αποδοχή της δωρεάς του υπολοίπου 50% της Βίλας Ζωγράφου στο Δήμο μας, δωρεά που προτάθηκε από την οικογένεια Ζωγράφου.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% της Βίλας Ζωγράφου ανήκει ήδη στο Δήμο Ζωγράφου και έτσι, με την ψήφιση της “αποδοχής της δωρεάς”, ανοίγει η διαδικασία για την επίλυση ενός μεγάλου προβλήματος που ταλάνισε την πόλη μας επί δεκαετίες.

.Κύμα απεργιών ολόκληρη τη βδομάδα


Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ απεργούν ως την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου και δηλώνουν ότι δε θα σταματήσουν τον αγώνα τους, μέχρι να κατατεθούν τα οφειλόμενα ποσά στους λογαριασμούς τους.
Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χτες και οι οι 22.000 νοσοκομειακοί γιατροί, ζητώντας την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών.
Κατά τη διάρκεια της επίσχεσης θα εξυπηρετούνται όλα τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα ραντεβού θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν.
Τ
ην ίδια ώρα συνεχίζουν να μην δίνουν επί πιστώσει φάρμακα στους ασθενείς οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, κάτι που εφαρμόζουν και άλλοι τέσσερις σύλλογοι σε Πέλλα, Δωδεκάνησα, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς σταθερής τροχιάς: μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, αντιδρώντας στις περικοπές στους μισθούς τους.

Οι ενώσεις των εργαζομένων εκφράζουν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων, αντιπροτείνοντας το κόστος του εισιτηρίου να πέσει στο ένα ευρώ και ζητούν δωρεάνμετακίνηση για ανέργους, φοιτητές και χαμηλοσυνταξιούχους.
Κανονικά θα κυκλοφορήσουν, σύμφωνα με όσα είναι μέχρι στιγμής γνωστά, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Σε αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας προχωρεί από σήμερα έως και την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου το ΤΕΙ Αθήνας, με απόφαση της διοίκησης του Ιδρύματος.
Στο τριήμερο αυτό δεν θα γίνονται εγγραφές σπουδαστών πρώτου εξαμήνου.

Η διοίκηση του ΤΕΙ αντιδρά στη μείωση των προϋπολογισμών των Ιδρυμάτων κατά 50%, στο «κούρεμα» των αποθεματικών τους κατά 80% και στην επικείμενη μείωση των ειδικών μισθολογίων, που αφορούν τους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ.

Παράλληλα οι εφοριακοί έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή τους πως «δεν αντέχουν άλλες μειώσεις στους μισθούς τους».

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες δικαστικοί και εισαγγελείς, που διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες μειώσεις στους μισθούς τους.
Οι συνεδριάσεις όλων των Ποινικών Δικαστηρίων θα διακόπτεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καθημερινά από 10:00-15:00.

Οι δικαστικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί διαμαρτύρονται για τις νέες μειώσεις στους μισθούς τους.
Το απεργιακό θερμόμετρο αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο» την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής απεργίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

.Έρχονται τα νέα «βίαια» μέτρα


Με βίαιες περικοπές στις συντάξεις, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, στοχευμένη αύξηση της φορολογίας και επίσης στοχευμένες αλλαγές στα εργασιακά (χθες τέθηκε επί τάπητος και το θέμα των αποζημιώσεων) φαίνεται να κλείνει το πακέτο των μέτρων με την τρόικα, πάντως να διαφωνεί ακόμα σε μέτρα που κατά την εκτίμηση των δανειστών δεν θα δώσουν σίγουρα έσοδα. 

Το μέγαρο Μαξίμου κρατά την ανάσα του για το πώς θα εισπράξει η ελληνική κοινωνία το νέο πακέτο και προετοιμάζεται για την τελική, εκτός απροόπτου σύσκεψη των πολιτικών αρχηγώναύριο ή μεθαύριο. 

Για το λόγο αυτό σήμερα το μεσημέρι ο Ευαγ. Βενιζέλος σπεύδει να δει και να ενημερώσει τα κορυφαία όργανα του κόμματος του επιχειρώντας να «περάσει» όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το πακέτο από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και τα θεσμικά όργανα του κόμματος. 

Έτσι σήμερα στις 13.00 έχει συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Οργανωτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή των υπευθύνων περιφερειακής ανασύστασης, των γραμματέων των Τομέων του Κινήματος και των μελών του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής. Η γραμμή που θα κινηθεί είναι η αναμενόμενη.

«Τα μέτρα είναι σκληρά, έγινε προσπάθεια να είναι τα δικαιότερα υπό τις δεδομένες συνθήκες, σαφώς και πλήττουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες αλλά η χώρα δεν μπορεί να μπει σε περιπέτεια». 

Στην ίδια λογική κινείται και η ΔΗΜΑΡ παρά το ότι έχουν παραβιαστεί, κάθετα και οριζόντια οι κόκκινες γραμμές, που έθεσε.

 Όπως κι αν έχει η κυβέρνηση -προωθώντας παράλληλα μια σειρά θεσμικών αλλαγών και ωθώντας τις αποκρατικοποιήσεις- ευελπιστεί ότι τα μέτρα θα περάσουν από τη Βουλή, θα εξασφαλιστεί η επόμενη δόση και στην σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου και η πολυπόθητη επιμήκυνση. Και μετά; Όπως χαρακτηριστικά λέει ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας «μετά ο θεός βοηθός»…

.Κανένα κόμμα δεν εμπιστεύεται ένας στους δύο Έλληνες


Το κλίμα έντονης αμφισβήτησης των πολιτικών κομμάτων από τους πολίτες καταγράφει το Πολιτικό Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου της Public Issue, που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο αποψινό δελτίο ειδήσεων. 

Σύμφωνα με τις μετρήσεις οι οποίες έγιναν στο διάστημα 6-11 Σεπτεμβρίου, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, ποσοστό σημαντικά αυξημένο έναντι του 39% που ήτα τον Ιούλιο του 2012. 

Στον αντίποδα, το 20% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τη ΝΔ, το 12% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% το ΠΑΣΟΚ, το 8% τη ΔΗΜΑΡ, το 5% τη Χρυσή Αυγή, το 4% τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το 3% το ΚΚΕ. 

Από τον τρόπο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της
χώρας, το 79% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και 85% από την αντιπολίτευση, ενώ ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 20% των ερωτηθέντων και από την αντιπολίτευση το 13%.

Αν γίνονταν αύριο εκλογές, το 38% εκτιμά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ με μικρή διαφορά, το 31% ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά και το 5% η ΝΔ με μεγάλη διαφορά. 

Συνολικά, στην παράσταση νίκης, το 43% εκτιμά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ και το 41% ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Αναφορικά με το κόμμα που μπορεί να κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 32% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 14%, η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΚΚΕ με 10% ενώ το 24% δεν επιλέγει κανένα από τα παραπάνω.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, προηγείται η ΔΗΜΑΡ με 47% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 42%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 40%, ΝΔ 38%, ΠΑΣΟΚ 23%, Χρυσή Αυγή 22% και ΚΚΕ 19%. Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2012, η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει πτώση 15 μονάδων και η Χρυσή Αυγή αύξηση 10 μονάδων. 

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 52% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας 42%, ο Αντώνης Σαμαράς 39%, ο Πάνος Καμμένος 39%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 29%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος 22% και η Αλέκα Παπαρήγα 20%. 

Σε σύγκριση με τον Μάιο, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει ο Φώτης Κουβέλης με -15 μονάδες και τη μεγαλύτερη άνοδο ο Νίκος Μιχαλολιάκος με +8 μονάδες. 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά, είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 40% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29%. Το 28% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο. 

Ανάμεσα τους αρχηγούς και των επτά κομμάτων της Βουλής, καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο... κανένας με 30% και ακολουθούν: Α. Σαμαράς 22%, Αλ. Τσίπρας 17%, Ευ. Βενιζέλος 10%, Φ. Κουβέλης 8%, Π. Καμμένος 6%, Ν. Μιχαλολιάκος - Αλ. Παπαρήγα 3% . 

Τον περασμένο Μάιο ο κ. Τσίπρας είχε 22%, ο κ. Σαμαράς 20% ο κ. Βενιζέλος 16%, ενώ ο κανένας ελάμβανε 17%. 

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει σήμερα η χώρα, το 29% εμπιστεύεται πολύ – αρκετά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το 64% λίγο - καθόλου. Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2011, το 21% εμπιστεύονταν πολύ – αρκετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το 78% λίγο - καθόλου. 

Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν, το 37% θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 23% προτιμά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 34% καμία από τις δύο. 

Το 68% αναμένει πρόωρες εκλογές και το 23% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μάλλον θα εξαντλήσει την τετραετία. 

.Ο λόγος στους πεζούς!


Με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση που φιλοξενείται στο Αμφιθέατρο του 9.84 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδς Βιώσιμης Μετακίνησης, η εκπομπή «Metropolis» με τον Λεωνίδα Αντωνόπουλο έκανε τη δική της έρευνα.
Η έρευνα έγινε με τη βοήθεια της Λουκίας Σανιδά, η οποία περπάτησε την οδό Ιπποκράτους από τη συμβολή της με την οδό Ακαδημίας έως το ύψος της Καλλιδρομίου.

Περπάτησε ένα από τα πολυσύχναστα πεζοδρόμια της Αθήνας και στη διαδρομή συνάντησε πολλά εμπόδια, τα οποία κατέγραψε και φωτογράφισε.

Το πεζοδρόμιο της Ιπποκράτους στενεύει σε κάποια σημεία της, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση δύο πεζών μαζί. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο δρόμο εξέχουν σκαλοπάτια εισόδου πολυκατοικιών, φρεάτια, ακόμη και φωτεινός σηματοδότης!

Πάνω στο πεζοδρόμιο (τι πρωτότυπο!) σταθμευμένα δίκυκλα και αυτοκίνητα.

Στο ύψος της οδού Αραχώβης, δεν έχει κατασκευαστεί ράμπα για άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο. Αυτό σημαίνει ότι για να περάσουν απέναντι, αναγκάζονται να κινηθούν στο δρόμο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι μητέρες με καροτσάκι.

Στη συνέχεια της διαδρομής, οι διάδρομοι κίνησης τυφλών καταλήγουν τις περισσότερες φορές σε εμπόδια. Όπως, σε τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων, σε τείχος καταστημάτων, σε δίκυκλα και άλλα.
Εξάλλου, τα σοβαρά εμπόδια στην προσβασιμότητα των χώρων της πόλης και ανεπάρκεια ελέγχων της παράνομης στάθμευσης και κατάληψης πεζοδρομίων διαπιστώθηκαν και κατά τη δεύτερη μέρα διαβούλευσης με θέμα «Δημόσιος χώρος και πεζή μετακίνηση». 
Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Αμφιθέατρο του Α984 στην Τεχνόπολη, Πειραιώς 100 στο Γκάζι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Μετακίνησης (11.00-13.00).

Με απώτερο στόχο την ενθάρρυνση των μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας χωρίς αυτοκίνητο, ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε τη Δευτέρα, την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Μετακίνησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς θα χρειαστεί να συνεργαστούν για το σχεδιασμό των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα επεσήμαναν όσοι συμμετείχαν στην πρώτη διαβούλευση, χθες.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου με το κλείσιμο της Πανεπιστημίου και την πραγματοποίηση χάπενινγκς, ενώ τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά έως τις 7μμ, με επιπλέον προσφορές, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας.

.Νταλάρα: Δώστε δύο χρόνια παράταση στην Ελλάδα


Η ΕΕ και το ΔΝΤ πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ και μία τουλάχιστον διετή παράταση του προγράμματος προσαρμογής, μετά την εκπλήρωση των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση από τη χώρα, 

δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.

«Μόλις αυτό συμβεί και είμαι βέβαιος ότι θα γίνει, η Ευρώπη και το ΔΝΤ πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να επιμηκύνουν την περίοδο προσαρμογής για τουλάχιστον δύο χρόνια και να προσφέρουν τη μικρή πρόσθετη χρηματοδότηση για να είναι αποτελεσματική αυτή η επιμήκυνση», δήλωσε ο κ. Νταλάρα.

«Χρειάζονται μόνο 15- 20 δισ. ευρώ. Αυτά μπορούν να βρεθούν εύκολα, εν μέρει με τη μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έδωσαν η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα», 

δήλωσε ο επικεφαλής του IIF, προσθέτοντας ότι η αντίδραση στην κρίση χρέους της Ελλάδας στηρίχθηκε πάρα πολύ στη βραχυχρόνια λιτότητα και όχι αρκετά στη βελτίωση της μακροχρόνιας ανταγωνιστικότητας της χώρας.

.Στουρνάρας: Γρήγορα βήματα σε αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, καταπολέμηση φοροδιαφυγής


Την αισιοδοξία του για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ελληνοκινεζικό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας που διοργανώνει το ΙΟΒΕ και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι δύσκολες, όπως και τα μέτρα είναι δύσκολα. 

Δουλεύουμε μέρα-νύχτα και ελπίζουμε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις που θα μας επιτρέψουν να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία, αφήνοντας πίσω τα λάθη του παρελθόντος, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

Ο προϋπολογισμός εφέτος θα κλείσει μέσα στα όρια που έχει αποδεχθεί η τρόικα, παρά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, είπε ο κ.Στουρνάρας και έκανε λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης στους τομείς αποκρατικοποιήσεων, καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και γενικότερα προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τομείς όπου παρατηρείται υστέρηση και η χώρα έχει μείνει πίσω.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η ύφεση για την ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα είναι πρωτόγνωρη και φθάνει σωρευτικά το 20% και αναμένεται να φθάσει σωρευτικά το 25% μέχρι και το 2014.
Ανέφερε ότι τα 2/3 της προσπάθειας, αναφορικά με την κάλυψη της δημοσιονομικής διόρθωσης και ανταγωνιστικότητας, έχουν καλυφθεί και απομένει μόνον το 1/3.

Εάν επιτευχθεί η μείωση των δαπανών μετά και το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα θα είναι μια από τις χώρες με το μικρότερο ποσοστό δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, είπε ο κ. Στουρνάρας και έκανε λόγο για συνέχιση της προσπάθειας μείωσης των δαπανών μέχρι το 2016.

O κ. Στουρνάρας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους εκτίμησε ότι εξαιτίας της ύφεσης το πρωτογενές έλλειμμα θα ανέλθει στο 1,5% του ΑΕΠ το 2012, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1%.

.Πανελλαδική κατάληψη δημαρχείων αύριο


Πανελλαδική ημέρα κατάληψης όλων των δημαρχείων έχει χαρακτηρισθεί η αυριανή ημέρα από το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία καλεί τους εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη όλων των δημαρχείων της χώρας, από τις 10 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι. 

Τις ώρες αυτές, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε γενικές συνελεύσεις τους εργαζόμενους, προκειμένου να ενημερωθούν για τα «νέα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης και της τρόικας και να προετοιμασθεί η συμμετοχή στις επερχόμενες κινητοποιήσεις».

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ενημέρωση για τα νέα μέτρα αφορά όχι μόνο τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 
αλλά και ανέργους, συνταξιούχους, νέους, μικροεπαγγελματίες και κάθε κοινωνική ομάδα «που πλήττεται από την πολιτική των μνημονίων», προκειμένου να δημιουργηθούν «κοινωνικά μέτωπα σε τοπικό επίπεδο».

«Ο αγώνας για να μην περάσουν τα νέα, βάρβαρα μέτρα που μας οδηγούν πλέον όλους στην κοινωνική καταστροφή και για να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά των μνημονίων είναι καθημερινός, 
επίμονος και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων. Γι αυτό η επιτυχία των παρεμβάσεών μας είναι πλέον υπόθεση όλων μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

."Δύο Φορές Ξένος" στο Μουσείο Μπενάκη


Εγκαινιάζεται σήμερα , στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος», με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Πρόκειται για μια περιήγηση στις μεγαλύτερες ανταλλαγές και εκτοπισμούς πληθυσμών του 20ου αιώνα, από την ελληνοτουρκική ανταλλαγή του 1923 έως τη μαζική μετακίνηση Γερμανών και Πολωνών μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς επίσης τον διαχωρισμό της Ινδίας, τη δημιουργία του Πακιστάν το 1947 και την Κύπρο το 1974.

Η έκθεση βασίζεται σε προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό και θα διαρκέσει έως τις 25 Νοεμβρίου. 

Πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Culture της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη και τη Λευκωσία, ενώ τον Μάρτιο θα φιλοξενηθεί από τη Στοκχόλμη και το Λουξεμβούργο.

Η έκθεση «Δύο Φορές Ξένος» πλαισιώνεται από εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ζωντανή αφήγηση παραμυθιού και παιδικό βιβλίο, «το δέντρο της μνήμης» 
(έκθεση με εμπειρίες και σκέψεις των επισκεπτών), Προβολές Ντοκιμαντέρ, καθώς και Γαστρονομικές Βραδιές με αναφορές στην Ινδία, τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

.Τα κινητά δεν βλάπτουν


Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία ότι η έκθεση των ανθρώπων σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία, όπως αυτά των κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών και δικτύων, προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα μελέτη ειδικής επιτροπής του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, κατά παραγγελία των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών & Τηλεπικοινωνιών της σκανδιναβικής χώρας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαν Αλεξάντερ, αξιολόγησαν τους πιθανούς κινδύνους από τις ασύρματες τηλεπικοινωνιακές συσκευές, καθώς και από τους επίγειους σταθμούς και βάσεις (κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας κ.α.). 

Τα χαμηλά ηλεκτρομαγνητικά πεδία δημιουργούνται, όταν οι αντένες των κινητών και άλλων ασύρματων συσκευών μεταδίδουν ραδιοσήματα.

Η νορβηγική μελέτη δεν βρήκε αξιόπιστα στοιχεία ότι αυτά τα πεδία γύρω από τα κινητά και άλλους πομπούς εκπομπής ραδιοσημάτων αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ανδρική στειρότητα και άλλες ασθένειες, όπως διαταραχές του ενδοκρινικού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

."Έρχεται" επιστροφή φόρου πετρελαίου


Επιστροφή μέρους του επιπλέον φόρου που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι λόγω της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανση με το κίνησης προβλέπει το σύστημα στο οποίο καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Τη λύση αυτή, αντί για επίδομα θέρμανσης,  για το οποίο δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό - προκρίνει το υπουργείο όπως προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη μεταξύ του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, 

ενώ εγκαταλείπεται επίσης το ενδεχόμενο η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης να γίνει στο 100% του πετρελαίου κίνησης. Θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου του πετρελαίου κίνησης.

Από τις μέχρι τώρα αποφάσεις για το μέτρο, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν σε νέα σύσκεψη εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια από τους πολιτικούς αρχηγούς, προκύπτουν τα ακόλουθα:

Από τις 15 Οκτωβρίου πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα επιβαρύνονται με ενιαίο φόρο 329 ευρώ το χιλιόλιτρο. Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το 1 ευρώ πέρυσι στο 1,40 ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης από το 1,5 ευρώ, θα υποχωρήσει στο 1,40 ευρώ το λίτρο.

Η επιστροφή του φόρου στους φορολογούμενους θα γίνεται με βάση τα τιμολόγια αγοράς.

Για το ποιοι φορολογούμενοι θα είναι δικαιούχοι της επιστροφής του φόρου θα καθοριστούν εισοδηματικά κριτήρια.

Το ποσό της επιστροφής του φόρου θα καθορίζεται ανάλογα με τη ζώνη που βρίσκεται η κατοικία του φορολογούμενου.  

.Χωρίς πίστωση τα φάρμακα στην Αθήνα για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ


 Συνεχίζουν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι φαρμακοποιοί της Αθήνας, καθώς ακάρπη απέβη η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, με τα προεδρεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), του Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και Πειραιά (ΦΣΠ). 

Αύριο συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου.

.Κοινή συνεδρίαση ΚΟ, Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας ΠΑΣΟΚ


Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί, στη μια το μεσημέρι, στην Ιπποκράτους, με τη συμμετοχή 100 περίπου στελεχών του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα ενημερώσει τα στελέχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, αλλά και για τη γενικότερη τακτική του Κινήματος στην παρούσα συγκυρία, εν όψει και της ψήφισης του πακέτου των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ.
Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, της Οργανωτικής Γραμματείας, οι υπεύθυνοι περιφερειακής ανασύστασης, οι γραμματείς των Τομέων και τα μέλη του Τομέα Περιφερειακής Πολιτικής.

Αναφορικά με τα μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να αναφερθεί στην πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ ότι αυτά πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο δίκαια, 

ενώ, παράλληλα, θα τονίσει ότι στη φάση που βρισκόμαστε η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Μάλιστα, αναμένεται ότι οι θέσεις του Κινήματος θα περιληφθούν σε κείμενο, το οποίο θα διανεμηθεί στα στελέχη που θα πάρουν μέρος στη σύσκεψη.

.Αναζητούνται ακόμα 4 δισ. ευρώ


Σε συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα προχώρησαν το πρωί εφοριακοί, τελωνειακοί και υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες μισθολογικές περικοπές. Οι εφοριακοί έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις την Παρασκευή.
Στο μεταξύ, «ανοικτή» παραμένει η «τρύπα» των 4 δισ. ευρώ στο πακέτο των μέτρων 11,9 δισ. ευρώ, παρά και τη νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Την άποψη αυτή μετέφεραν οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, μετά την ενημέρωση που τους παρέσχε το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. 

Σύμφωνα με τους ίδιους, «αγκάθια» παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την 'Άμυνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, εκπρόσωπος κόμματος, ο οποίος μετείχε στη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «δεν φτάνουν τα μέτρα, η τρόικα θέλει και άλλο αίμα», ενώ άλλο στέλεχος κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση, αρκέστηκε να πει λακωνικά ότι «είναι άγρια τα πράγματα».

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποκόμισαν την εντύπωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει οπωσδήποτε να έχει κλείσει έως την προσεχή Κυριακή. 
Και θεωρούν αναπόφευκτα, τόσο την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, από τα 65 στα 67 έτη, όσο και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα και τις απολύσεις στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι οι επαφές της τρόικας τόσο με τους επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, όσο και με εκείνους των άλλων υπουργείων που εμπλέκονται στο πακέτο των μέτρων,
 θα είναι πλέον καθημερινές. Ενώ, αναμένεται και η νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα επανεξετάσουν τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

.Στην τελική ευθεία για την ανάπλαση του Φαληρικού όρμου


Eνα βήμα πριν από το πολυπόθητο πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη βρίσκεται πλέον η υπόθεση της ανάπλασης του φαληρικού όρμου. Τις ημέρες αυτές, παραδίδονται στο υπουργείο Περιβάλλοντος όλες οι προμελέτες και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να προκηρυχθεί ένας ή περισσότεροι διαγωνισμοί για την υλοποίηση του μεγάλου έργου.

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την προετοιμασία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου και τώρα μένει να φανεί αν το έργο θα προλάβει να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Το ενθαρρυντικό, πάντως, είναι ότι μέχρι στιγμής όλα βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος – πιθανότατα χάριν της εμπλοκής του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου – με στόχο τη μεταμόρφωση έως το 2015 ενός σημαντικού τμήματος του παραλιακού μετώπου της Αθήνας.

Για χρόνια απαξιωμένη, η ζώνη του φαληρικού όρμου έχει πλέον μια σαφή προοπτική. Μια πραγματική μεταμόρφωση με ορίζοντα το 2015, που θα την κατοχυρώσει στη συνείδηση της πρωτεύουσας ως ένα νέο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας. Η παρέμβαση κινείται στη βάση πέντε προτεραιοτήτων:

Στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και στη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου συνολικής έκτασης περίπου 600 στρεμμάτων.

Στην αρμονική και λειτουργική ένταξη συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης που θα βελτιώσουν καθοριστικά τις κυκλοφοριακές συνδέσεις και θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχεια της πόλης μέχρι τη θάλασσα.

Στην αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.

Στη λειτουργική και αισθητική σύνδεση της παραλιακής ζώνης του Παλαιού Φαλήρου με το πάρκο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, την Καστέλλα και τον Πειραιά.

Στη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του πάρκου.

Οι προμελέτες, που θα εξειδικεύσουν το όραμα του διάσημου αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο για την περιοχή, ανατέθηκαν, τέλη 2011, με χορηγία του Ιδρύματος Στ. Νιάρχου, σε πλήθος μελετητικών γραφείων και μεμονωμένων ειδικών (με συντονίστρια την αρχιτέκτονα Ηβη Νανοπούλου, από το Γραφείο Παπαγιάννη).

Τις επόμενες ημέρες, οι προμελέτες αυτές πρόκειται να παραδοθούν στο υπ. Περιβάλλοντος, ενώ θα ακολουθήσουν τα τεύχη δημοπράτησης του διαγωνισμού. 

Αν επιτευχθεί η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (στα ΠΕΠ Αττικής), τότε όλα θα είναι έτοιμα για την προκήρυξη του διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου. Πρόθεση της πολιτείας είναι ο διαγωνισμός να γίνει μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει ανάδοχος μέχρι τα μέσα του 2013 και τα έργα να ξεκινήσουν σε ένα έτος από σήμερα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.