.Ποια ονόματα «παίζουν» για μεγάλους δήμους και περιφέρειες

Σε φάση βολιδοσκοπήσεων, συναντήσεων και συγκέντρωσης πληροφοριών για αυτοδιοικητικά ή πολιτικά στελέχη που ενδιαφέρονται να μπουν στη μάχη των εκλογών βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία που ζεσταίνει τις μηχανές ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», η ΝΔ βολιδοσκοπεί πρόσωπα με κριτήριο να συσπειρώσουν όχι με κομματική σημαία αλλά με την προσωπικότητά τους. Ονόματα σβήνουν και γράφονται στις συσκέψεις της ΝΔ για τις 13 περιφέρειες, οι οποίες είναι πολιτικοποιημένες είτε με χρίσματα είτε χωρίς. Στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν αρκετοί στη ΝΔ που πισ...περισσότερα »

.Πώς βρίσκει πολιτικούς αρχηγούς και κόμματα η επόμενη μέρα της συζήτησης στη Βουλή

Ο ελληνικός λαός σίγουρα δεν έγινε σοφότερος από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή καθώς από αυτή δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις ούτε για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί την κρίση ως κυβέρνηση αλλά ούτε για το πώς ο Α. Σαμαράς θα καταφέρει να βγάλει στις αγορές την χώρα μέσα στο 2014.

Επί της ουσίας η όλη συζήτηση εξελίχθηκε -όπως άλλωστε αναμενόταν -σε μετωπική και σε πολλά σημεία άτακτη σύγκρουση Σαμαρά-Τσίπρα με guest star τον Ευαγ. Βενιζέλο. 

Μια σύγκρουση με πολλές λεκτικές υπερβολές και από τα δύο μέρη, ειρωνείες ,τσιτάτα, αποφθέγματα και καταιγισμό κατηγοριών.

Ο Α. Τσίπρας ο οποίος επέλεξε να μιλήσει στην κοινωνία με όρους μάλλον συναισθηματικούς έχασε βέβαια την ψηφοφορία, η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε, αλλά όπως ήταν ο στόχος του - επανέφερε στο πολιτικό προσκήνιο την κοινωνική ατζέντα και το δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο.

Την ίδια στιγμή ο Α. Σαμαράς κέρδισε τη ψηφοφορία εμμέσως και την επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης της βουλής χωρίς όμως και αυτός να εμφανιστεί επαρκώς πειστικός για το πώς και πότε η χώρα θα ανασάνει από την μνημονιακή μέγγενη. Σ' εκείνο που ήταν απολύτως σαφής ο Α. Σαμαράς ήταν η πρόθεση να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της τετραετίας. 

«Εκλογές θα γίνουν το 2016», τόνισε δύο φορές χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός απαντώντας έτσι και στα σενάρια των τελευταίων ημερών τα οποία μιλούσαν για εκλογές στις αρχές του 2014 ή -το πλέον ακραίο -για αλλαγή... πρωθυπουργού και κυβερνητικού σχήματος.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός μετρά μια ακόμα απώλεια, αυτή της κ. Τζάκρη η οποία υπερψήφισε την πρόταση μομφής, ενώ θα πρέπει να προετοιμαστεί πολύ καλά για να αντιμετωπίσει -όχι τον ΣΥΡΙΖΑ -αλλά τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ακίνητα.

Κυβερνητικές πηγές πάντως υποστήριζαν χθες ότι η κίνηση Τσίπρα για πρόταση μομφής συσπείρωσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες απομακρύνοντας τον κίνδυνο διαρροών στην ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. 

Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας θα πρέπει τώρα -παρά την ομολογουμένως καλή εμφάνιση του στη Βουλή - να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του στο Τέξας. Σ' αυτές έχει προστεθεί και η γκρίνια για την εσπευσμένη απόφαση κατάθεσης πρότασης μομφής.

Επιτελείς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν πάντως ότι η πρόταση κατατέθηκε για να επανακαθοριστεί η πολιτική ατζέντα και «να μάθει ο ελληνικός λαός για το επίπεδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το εύρος των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν».

.«Με κατάρρευση κινδυνεύει η κυβέρνηση Σαμαρά αν η τρόικα απαιτήσει νέα μέτρα»

Καθόλου αισιόδοξος για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δεν είναι ο γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν έχει διανυθεί ούτε η μισή διαδρομή.

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει αρκετά για να εκθέσει τα κεκτημένα συμφέροντα που προκαλούν προβλήματα στην οικονομία», σημειώνει και προσθέτει ότι «δεν έχει πατάξει τη φοροδιαφυγή, ούτε έχει προχωρήσει αρκετά στις ιδιωτικοποιήσεις».

Ο αρθρογράφος σημειώνει πόσο εύθραυστος είναι ο κυβερνητικός συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά, που θα μπορούσε να καταρρεύσει εάν η τρόικα επιβάλει νέα μέτρα λιτότητας, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κρίση σε νέα φάση.

Το καλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε έναν ρητό διαχωρισμό ανάμεσα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από τη λιτότητα και να πείσει τους πιστωτές ότι η προσπάθειά της είναι σοβαρή ενώ η λιτότητα δεν είναι απαραίτητη.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, η ατμόσφαιρα στην Αθήνα είναι τεταμένη και ένας από τους λόγους είναι η δολοφονία δύο μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίες ακολούθησαν τον φόνο του αριστερού ράπερ, Παύλου Φύσσα.

Κανείς δεν είναι αρκετά σίγουρος αν πρόκειται για έναν νέο φαύλο κύκλο βίας, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, να διώξει μακριά τους τουρίστες και να υπονομεύσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη…

.Από... Ιανουάριο και βλέπουμε για τη συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών

Σπεύδουν... βραδέως κυβέρνηση και δανειστές σε αυτό τον τελευταίο (;) γύρο διαπραγματεύσεων.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η τρόικα είναι αυτή, που ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις έχουν επέλθει στη διαδικασία: «Η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα. Εμείς ήμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι. Έχουμε κι εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε, αλλά όχι αύριο», δηλώνει με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Πάντως, από ό,τι φαίνεται, ούτε στο υπουργείο Οικονομικών βιάζονται ιδιαίτερα για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτιμήσεις των αρμόδιων παραγόντων είναι πως το Δημόσιο έχει χρήματα στα ταμείο του με ασφάλεια μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο. 

«Συνεπώς», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, «δεν υπάρχει κανένας λόγος σπουδής, τη στιγμή, που πρέπει να διαπραγματευτούμε για μια σειρά θεμάτων». Αυτά είναι ο φόρος στα ακίνητα, το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα φορολογικά έσοδα, η φοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, μόνο έκπληξη δεν θα αποτελέσει το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μέχρι τότε, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν αύριο δύο φόρες με το Γιάννη Στουρνάρα - στις 12:00 και στις 17:00 -, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αναβληθείσα σήμερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Πέμπτη θα αναχωρήσουν - όπως και ο υπουργός Οικονομικών - για το Eurogroup και το Ecofin.

.Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 2-2

Η παράδοση που θέλει την Ξάνθη να μην έχει ηττηθεί ποτέ από τον Αστέρα στην Τρίπολη, συνεχίστηκε και φέτος. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Εντό (12΄), Ουσέρο (81΄), ενώ για την Ξάνθη σκόραραν οι Κάλβο (37΄), Σολτάνι (42΄).

.«Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε πιο βίαιους κυκλώνες»

Οι μετεωρολόγοι δεν έχουν καταφέρει να καθορίσουν ακόμη τι είναι αυτό που συνδέει την εμφάνιση κυκλώνων με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο αναμένουν ότι θα παρουσιάζονται ολοένα και πιο βίαια καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Την ώρα που οι Φιλιππίνες μετρούν τους νεκρούς που μπορεί να ξεπεράσουν τις 10.000 μετά το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, στη Βαρσοβία ξεκινούσε τις εργασίες της η 19η διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, στην οποία μετέχουν περισσότερες από 190 χώρες και μια στρατιά ειδικών επιστημόνων.

Η μελέτη των κυκλώνων ωστόσο παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν να στηριχτούν σε επαρκείς βάσεις δεδομένων, αφού δεν υπήρχαν δορυφόροι πριν από τη δεκαετία του 1970, σημείωσε ο Φαμπρίς Σοβέν, ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογικών Ερευνών της Τουλούζης.

"Δεν διαθέτουμε ένα στήριγμα", παραδέχτηκε ο Ερβέ Λε Τρε, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί, που ειδικεύεται στην ψηφιακή απεικόνιση κλιματολογικών μοντέλων.

.Νέα απεργία σε Καποδιστριακό και Μετσόβιο

Εξαιρετικά αμφίβολο είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν αύριο οι εξετάσεις και τα μαθήματα στα δύο μεγαλύτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, καθώς οι σύλλογοι διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) υιοθέτησαν την πρόταση της Ομοσπονδίας τους για νέα πενθήμερη απεργία έως την προσεχή Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου.

     Παράλληλα, υπό κατάληψη τελούν και κάποιες σχολές του Πολυτεχνείου από ομάδες φοιτητών που συντάσσονται με τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων.

.Δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά «έξυπνα εισιτήρια»

Την επένδυση ύψους 29,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό τού συστήματος έκδοσης εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με αυτή τη συγχρηματοδότηση από τα ταμεία της ΕΕ πρόκειται να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης εισιτηρίων, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΑ και θα περιλαμβάνει μετρό, τραμ και λεωφορεία. 

Το πρόγραμμα που εγκρίθηκε προβλέπει τη δημιουργία ηλεκτρονικών «έξυπνων εισιτηρίων» που θα αντικαταστήσουν τα εισιτήρια αλλά και νέο σύγχρονο εξοπλισμό για τη θεώρηση των εισιτηρίων και τη διέλευση των επιβατών.

.Ανοίγει το Taxis για την υποβολή των τελών κυκλοφορίας

Για σήμερα, Δευτέρα, είναι προγραμματισμένη η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω Taxisnet, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσυκλετών για το 2014. 

Καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των τελών είναι η 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στα οχήματα ιδιοκτησίας τους, στο τραπεζικό γκισέ προσκομίζοντας το έντυπο που θα εκτυπώσουν από την ειδική εφαρμογή του Taxisnet.

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013. Ωστόσο, όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 θα καταβάλουν και τον φόρο πολυτελείας του 2013.

.Διεγράφη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ η Θ. Τζάκρη μετά το "ναι" της στην πρόταση μομφής

Η βουλευτής του νομού Πέλλας του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρα Τζάκρη υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που διεξάγεται στη Βουλή.

Πριν από λίγο ο ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι με επιστολή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι η κα Τζάκρη τίθεται εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. 

Πράξη ευθύνης απέναντι στη χώρα και τους συμπολίτες της, χαρακτήρισε την υπερψήφιση εκ μέρους της, της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη την οποία ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος τη διέγραψε από μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

«Οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα email των δανειστών», τονίζει σε γραπτή δήλωση της η κ. Τζάκρη και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση». 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.