.ΖΩΓΡΑΦΟΥ...Μουσείο Γουναρόπουλου : Περί...Μπόστ


.«Η Μέρκελ μέσα στην ελληνική παγίδα»


«Η Άνγκελα Μέρκελ μέσα στην ελληνική παγίδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γαλλόφωνης εφημερίδας του Bελγίου «La Libre Belgique» το οποίο αναφέρεται στα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα στην αρχή της οικονομικής κρίσης, δηλαδή από το 2008 και μετά. Το εν λόγω δημοσίευμα αποτελεί τμήμα συνολικότερου αφιερώματος της εφημερίδας στη Γερμανίδα καγκελάριο. 

Το πλήρες κείμενό του είναι το εξής:

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι βαθιά σοκαρισμένη με όσα αποκαλύπτονται το βράδυ της 10ης Δεκεμβρίου 2010. Στις Βρυξέλλες, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων υποδέχονται τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό. 

Ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου εξηγεί: ''Ακούστε, όλοι οι αριθμοί μας είναι ψεύτικοι. Η χώρα μου ταλανίζεται από τη διαφθορά. Θα χρειαστούν χρόνια, αλλά είμαι αποφασισμένος να την καταπολεμήσω. Θα χρειαστώ βέβαια υποστήριξη και βοήθεια, διότι πρόκειται για μία τεράστια επιχείρηση".

Η Σύνοδος παραμένει άφωνη. Η Άνγκελα Μέρκελ αισθάνεται διπλά προδομένη. Όχι μόνο η Ευρώπη, ως κοινότητα αξιών, αμφισβητείται από τα διαδοχικά ψέματα των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και το ευρωπαϊκό σύστημα έχει καταστεί συνένοχο. 

Την τοποθετούν απέναντι σε ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει, διότι οι Ευρωπαίοι δεν διαθέτουν ούτε τα εργαλεία για να χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα στη θέση των αγορών, ούτε τα μέσα για να πάρουν τα ηνία της Ελλάδας που βυθίζεται. Της ζητάνε να εγγυηθεί απατεώνες έναντι της Bundestag και του λαού της. Είναι αδύνατο.

Το ελληνικό μυστικό ήταν διάτρητο. Εκείνο που εντυπωσιάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες τη βραδιά της 10ης Δεκεμβρίου - περισσότερο από τη σοβαρότητα της κατάστασης της χώρας του - είναι η ειλικρίνεια του Παπανδρέου. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα ήταν υπό παρατήρηση, εδώ και πολλούς μήνες. 

Οι ιθύνοντες της ΕΚΤ είχαν συνειδητοποιήσει πολύ καλά ότι η τραπεζική κρίση του 2008 κινδύνευε να επεκταθεί στα Κράτη και ότι πρώτα θα εθίγοντο τα πιο ευάλωτα.

Δύο φορές, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε επισκεφτεί την Αθήνα με μεγάλη μυστικότητα για να εξετάσει τις προθέσεις του Καραμανλή. «Εάν εστάλη, είναι επειδή όλοι γνώριζαν ότι η κατάσταση μπορούσε να ξεφύγει», παρατηρεί ένα υψηλό στέλεχος της Ε.Ε. 

Αλλά ο Λουξεμβούργιος γυρίζει χωρίς αποτελέσματα, χωρίς καμιά δέσμευση του προκάτοχου του Παπανδρέου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται να σώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας του στις διεθνείς αγορές.

Με τον μεγαλύτερο κυνισμό ο Καραμανλής διακινδυνεύει τη στάση πληρωμών. Η Ελλάδα το έχει ξαναζήσει, αλλά τώρα ανήκει στην Ευρωζώνη. Σε περίπτωση στάσης πληρωμών, ο Καραμανλής εμπλέκει την υπευθυνότητα και τη φερεγγυότητα 16 άλλων χωρών. Συνεχίζει όμως να μην κάνει τίποτα, αναμένοντας τις εκλογές του Φθινοπώρου 2009.

Γίνεται τότε εμφανές ότι κάτι λείπει στην νομισματική ένωση. Η αυτοπειθαρχία δεν λειτουργεί. Η ομαδική πειθαρχία και η φιλική πίεση ακόμη λιγότερο».

.Προβάδισμα 0,9 μονάδων για τη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ


Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνει νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του Alpha. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ λαμβάνει 21,6%, έναντι 20,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 9,4%, ενώ ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,6%, το ΠΑΣΟΚ στην πέμπτη θέση, με 4,8%, το ΚΚΕ στην έκτη θέση με 4,5% και η Δημοκρατική Αριστερά στην έβδομη θέση με 4%.

Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ αποκτά μεγαλύτερο προβάδισμα με 27,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26,1%. 

Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 11,8% και ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7,1%, στην Πέμπτη θέση το ΠΑΣΟΚ με 6%, στην έκτη θέση το ΚΚΕ με 5,7% και στην έβδομη θέση η Δημοκρατική Αριστερά με 5%.

Στην παράσταση νίκης, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 44,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 37,8%, ενώ το 3% αναφέρει άλλο κόμμα.

.Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον Fitch


Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch Ratings αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας σε B- από CCC, με "σταθερή" προοπτική, επικαλούμενος την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα στις προσπάθειες για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την απομάκρυνση του κινδύνου για έξοδό της από την ευρωζώνη.

«Το τίμημα ήταν υψηλό όσον αφορά την απώλεια της παραγωγικότητας και την άνοδο της ανεργίας και η ικανότητα ανάκαμψης τελεί ακόμη υπό αμφισβήτηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο οίκος.

«Μολαταύτα, η απομείωση του κρατικού χρέους και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων έχουν ωθήσει σε υψηλό τριετίας το οικονομικό κλίμα που καταγράφει η κεντρική τράπεζα και ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη έχει υποχωρήσει», προσθέτει ο Fitch.

.Δεν υπέγραψε ο ΣΕΒ την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας


Υπεγράφη από τη ΓΣΕΕ, τους ξενοδόχους (ΣΕΤΕ) τους επαγγελματοβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕ) και τους εμπόρους (ΕΣΕΕ) η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Η νέα σύμβαση λήγει στις 31/12/2013 και έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ώστε να καλύπτεται το χρονικό διάστημα που ίσχυε η μετενέργεια της προηγούμενης, ενώ δίνει τη δυνατότητα στα συμβαλλόμενα μέρη -εάν το επιθυμούν- να παρατείνουν την ισχύ της για ένα έτος, χωρίς να απαιτείται νέα διαπραγμάτευση. 

Στην τελική συμφωνία δεν περιλαμβάνονται μισθολογικά θέματα, αφού ο κατώτερος μισθός ορίζεται με νόμο, όμως οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν στη διατήρηση του επιδόματος γάμου (10%) και των θεσμικών ρυθμίσεων που περιλάμβαναν οι προηγούμενες συμβάσεις. 

Ο ΣΕΒ δεν υπέγραψε τη σύμβαση και αντιπρότεινε «πρωτόκολλο συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών», υποστηρίζοντας ότι «εκ του μνημονίου έχει περιοριστεί δραματικά ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αποτελεί παρωδία». 

."Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση"


Σημαντική πτώση καταγράφει η υποστήριξη προς την ΕΕ και την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση σε πολλές χώρες εξαιτίας της κρίσης, κυρίως στη Γαλλία όπου η πτώση είναι εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού ερευνητικού κέντρου Pew.

Στο διάστημα από το 2012 ως το 2013, η υποστήριξη στο ευρωπαϊκό σχέδιο μειώθηκε από το 60% των θετικών απαντήσεων στο 45%, δηλαδή πτώση κατά 15 μονάδες. Η Γαλλία καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση των θετικών απαντήσεων (-19 μονάδες στο 41%).

Στην Ισπανία, μια χώρα που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, καταγράφεται πτώση κατά 14 μονάδες (46%), στη Γερμανία πτώση κατά οχτώ μονάδες (60%), ενώ στην Ιταλία σημειώθηκε πτώση μόνο κατά 1 μονάδα (58%) σύμφωνα με την έρευνα η οποία φέρει τον τίτλο: "Ο νέος ασθενής της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση".

Εξάλλου, χώρες στις οποίες το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ ήταν ήδη χαμηλό, εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση: η Ελλάδα στο 33% (-4) και η Βρετανία στο 43% (-2).

Η μοναδική χώρα στην οποία το ποσοστό υποστήριξης προς την ΕΕ σημειώνει άνοδο είναι η Τσεχία (+4 μονάδες στο 38%).

Ανάλογο φαινόμενο παρατηρείται και σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση. Η ήδη χαμηλή υποστήριξη, καταγράφει μια νέα πτώση σε διάστημα ενός έτους από 34% στο 28% (-6).

Και στο ζήτημα αυτό η Γαλλία καταγράφει πτώση 14 μονάδων στις θετικές απαντήσεις (22% έναντι 36%), μπροστά από την Ιταλία (-11 στο 11%), την Ισπανία (-9 στο 37%), την Ελλάδα (-7 στο 11%) και την Πολωνία (-7 στο 41%). Μόνο η Γερμανία παραμένει πάνω από το 50% παρά την πτώση των 5 μονάδων.

.Απεργούν αύριο οι πωλητές λαϊκών αγορών


Απεργία για αύριο, Τετάρτη 15 Μαΐου, εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Στις 9:30 το πρωί στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με τη συμμετοχή των σωματείων και ομοσπονδιών όλης της χώρας.

Την ανάγκη κινητοποιήσεων ανέδειξε το σχέδιο νόμου που «αλλάζει τους κανόνες» για τις Λαϊκές Αγορές. 

Οι αλλαγές που επέρχονται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, καταργούν την ισοβιότητα της άδειας και εισάγουν την ισχύ της για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη διεκδίκηση εναπαναδειοδότησης, μαζί με τους υπόλοιπους αιτούντες αδείας.

Υπογραμμίζεται δε: «Έχουμε μάλιστα την πεποίθηση, ότι σύντομα και πάντως πριν την 31/10/2014 που αυτοδικαίως λήγει η άδειά μας, θα έχουν νομοθετήσει και την είσοδο των εταιριών, στον χώρο των λαϊκών αγορών, έτσι ώστε και το υπαίθριο εμπόριο, να αλωθεί από τα ολιγοπώλια».

.Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου η μεταφορά πιστώσεων για μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα


Το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2013 θα γίνει η μεταφορά πιστώσεων για το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου που διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η μεταφορά πιστώσεων ύψους 946.000 ευρώ από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης θα γίνει μετά την έγκριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας για το 2013. 

Το 2ο τρίμηνο του 2013 θα μεταφερθεί ποσό ύψους 500.000 ευρώ και το 3ο τρίμηνο του 2013 ποσό ύψους 446.000 ευρώ».

Το έγγραφο του κ. Αρβανιτόπουλου διαβιβάστηκε στη Βουλή στις αρχές Μαΐου μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την ανέγερση νέου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα.
 Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα που έχει αποστείλει στη Βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

 Στο έγγραφο αυτό που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε ότι «η κυβέρνηση με διαφάνεια προβαίνει σε κινήσεις που μπορούν να ελεγχθούν από όλους και δεν ετεροπροσδιορίζονται από σκοπιμότητες».

 Ανάφερε επίσης ότι «δεν προβλέπεται η κατασκευή μιναρέ, ώστε να υφίσταται αρμονία με το γύρω χώρο».

.Ο Κάμερον προωθεί δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας ή όχι, στην ΕΕ


Το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα παρουσιάσει σήμερα μια πρόταση νόμου με στόχο να εγγυηθεί τη διοργάνωση πριν από τα τέλη του 2017 ενός δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, ανακοίνωσε το κόμμα.

Ο Κάμερον, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα οργανώσει μια τέτοια διαβούλευση πριν από το τέλος του 2017 εφόσον επανεκλεγεί σε δύο χρόνια, ελπίζει έτσι να εξουδετερώσει μια απειλή εξέγερσης των ευρωσκεπτικιστών της παράταξής του.

Πράγματι βουλευτές παρουσίασαν μια πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στην οποία εκφράζουν τη λύπη τους επειδή απουσιάζει από το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που παρουσιάσθηκε στις αρχές Μαΐου, οποιοδήποτε νομοσχέδιο που να σφραγίζει την οργάνωση ενός δημοψηφίσματος. 

Μια συμβολική ψηφοφορία της πρότασης αυτής, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσε να εγκριθεί από περίπου εκατό ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, προβλέπεται για αύριο Τετάρτη.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του YouGov που δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου, 46% των Βρετανών θέλουν μια έξοδο από την ΕΕ, έναντι 35% που επιθυμούν να παραμείνουν σ' αυτή.

.Εικοσιτετράωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ


Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ ως συμπαράσταση στους καθηγητές στους οποίους ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται τα φύλλα επιστράτευσής τους, η οποία ξεκινά αύριο.

Η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει από 
την ΑΔΕΔΥ και την ΓΣΕΕ να κηρύξουν πανελλαδική απεργία για την Παρασκευή 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε προς τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, και το συνδικαλιστικό όργανο των δασκάλων.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια και του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, που διοργανώθηκαν σήμερα το πρωί για συμπαράσταση στους εκπαιδευτικούς. 
Στη μικρή σε συμμετοχή συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια εκπαιδευτικοί αποδοκίμασαν τον αντιπρόεδρο της, Αντώνη Αντωνάκο.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει από την ΑΔΕΔΥ την κήρυξη απεργίας την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των εξετάσεων, ωστόσο η ΑΔΕΔΥ επέλεξε να προκηρύξει σήμερα απεργία στο δημόσιο τομέα. 

Με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ χτες ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, υπογράμμισε ότι οι καθηγητές δεν θα συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και χαακτήρισε «κοροϊδία» τη στάση της. Συκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και πορεία διαμαρτυρίας προς το Σύνταγμα πραγματοποίησαν εξάλλου το πρωί και μέλη του ΠΑΜΕ.

.Εντείνονται οι προσπάθειες για υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


Συναντώνται εκ νέου σήμερα οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και η ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την υπογραφή νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την παραμονή της λήξης της μετενέργειας της ισχύουσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και περίπου 45 κλαδικών συμβάσεων.

Μετά από πρόταση του προέδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, η χθεσινή Γενική Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με το οποίο οι επιχειρήσεις - μέλη του Συνδέσμου θα καταβάλουν το επίδομα γάμου όπως προσβλέπει η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ.  

Η συνάντηση πραγματοποιείται στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

.ΑΕΚ: Αρχίζει στις 7 Ιουνίου η εκκαθάριση


Η «νέα σελίδα» στην Ιστορία της ΑΕΚ άρχισε να γυρίζει από σήμερα. Η γενική συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την διεξαγωγή νέας ΓΣ στις 7 Ιουνίου, με αποκλειστικό θέμα την εκκαθάριση της ΠΑΕ και τον ορισμό εκκαθαριστών. 

Παράλληλα, αποφασίσθηκε νέο τριμελές ΔΣ, προσωρινού χαρακτήρα, το οποίο αποτελείται από τους Ανδρέα Δημητρέλο, που θα παραμείνει στην θέση του προέδρου μέχρι την νέα ΓΣ, Αλέξη Αλεξίου και Κώστα Νεστορίδη.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ.Δημητρέλος, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «η ομάδα δεν μπορεί λόγω οικονομικών δυνατοτήτων να συμμετάσχει στην Β΄ Εθνική», 

κάτι που επί της ουσίας, σημαίνει πως η ΑΕΚ θα συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα της Γ` εθνικής κατηγορίας, που από τη νέα αγωνιστική περίοδο θα έχει ερασιτεχνικό χαρακτήρα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.