.Μπ. Ομπάμα: Η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Ιράκ

 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη για μια "στοχευμένη" στρατιωτική δράση στο Ιράκ, εάν και εφόσον η κατάσταση το απαιτήσει, ανακοινώνοντας ότι προτίθεται να στείλει στη Βαγδάτη έως και 300 στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η κατάσταση στο Ιράκ και να μη γίνει η χώρα αυτή ασφαλές καταφύγιο για εξτρεμιστικές οργανώσεις. Όπως είπε, μια καλή επένδυση για τα αμερικανικά συμφέροντα είναι να διασφαλιστεί ότι η περίμετρος ασφαλείας γύρω από τη Βαγδάτη δεν πρόκειται να διαρραγεί από τους αντάρτες.

.«Κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης»

«Μεταξύ Ελλάδας και Κίνας υπάρχει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εγκαρδιότητας καθώς και παραγωγικής συζήτησης για όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τους λαούς μας, το οποίο θα ενισχύεται στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.
Σημείωσε ότι με τον κ. Λι είχε μία συζήτηση που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στο διεθνές και διμερές επίπεδο. Εξέφρασε δε την εκτίμησή του για τη στήριξη της Κίνας τα τελευταία δύσκολα χρόνια που η Ελλάδα δοκιμαζόταν από την κρίση. Η Ελλάδα ξεπερνά την ύφεση και επιστρέφει στις χρηματαγορές ενώ επανακτά την θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού θα υπογραφούν 19 οικονομικές συμφωνίες ύψους 6,5 δισ. δολαρίων σε τουρισμό, ναυτιλία, υποδομές, μεταφορές και αγροτικά προϊόντα.

.«Φιάσκο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση των υποβρυχίων»

Για «φιάσκο» του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη διευκρίνιση που δόθηκε σήμερα από τον Άρειο Πάγο, σχετικά με τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων, γεγονός που, που όπως λέει, έδωσε την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει για ενδεχόμενες ευθύνες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί λήξαν το θέμα, μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν.

Η αναφορά, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, περί λάθους διατύπωσης στο κείμενο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ικανοποιεί το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, χθες, δια του γραμματέα της ΚΟ, Παναγιώτη Ρήγα, έθεσε θέμα για τους αρμόδιους εισαγγελείς, που χειρίσθηκαν την υπόθεση. 

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι ήταν επιβεβλημένη η άμεση αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου (σσ: η κ. Γκουτζαμάνη ζήτησε γραπτές και προφορικές διευκρινήσεις από τους δύο εισαγγελείς), γιατί -όπως έλεγαν- η αντιφατική και ατυχής διατύπωση του αρχικού διαβιβαστικού εγγράφου των αντεισαγγελέων Πρωτοδικών (παρότι διορθώθηκε στο έγγραφο του αντεισαγγελέα του ΑΠ, Ν. Παντελή), επέτρεψε στον ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξει να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις μικροκομματικού χαρακτήρα. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν ότι ούτε προκαταρκτική εξέταση έγινε, ούτε αξιολόγηση επί της ουσίας, αλλά απλή διαβίβαση των πρακτικών της Βουλής πίσω στη Βουλή, το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν. Άνθρακες ο θησαυρός του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμη φιάσκο. Ένα φτηνό διαδικαστικό τέχνασμα χωρίς περιεχόμενο».

.Eurogroup προς Χαρδούβελη: Ολοκληρώστε τα προαπαιτούμενα

Διαβεβαιώσεις ότι τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να λάβει τις δόσεις Ιουνίου - Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη θα δρομολογηθούν κανονικά θα παράσχει σήμερα στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών βρίσκεται από χθες στο Λουξεμβούργο συνοδευόμενος από τον απερχόμενο πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνο Τσακλόγλου και στη σύντομη τοποθέτησή του θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής διαβεβαιώνοντας για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα προσαρμογής.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Eurogroup θα ζητήσει από την Ελλάδα ταχύτερους ρυθμούς στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων ώστε η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας να ξεκινήσει χωρίς καθυστερήσεις.

Στο Eurogroup ο κ. Χαρδούβελης θα συναντηθεί με τους κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), με τους οποίους θα εξετάσει διαδικαστικά θέματα σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα.

Ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για το ελληνικό πρόγραμμα με τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ.

.Μια ανάσα από τη χρεοκοπία η Αργεντινή

Η Αργεντινή απείλησε να κηρύξει στάση πληρωμών, καθώς σύμφωνα με την κυβέρνηση είναι «αδύνατο» να ανταποκριθεί στις πληρωμές των ομολόγων που ωριμάζουν στις 30 Ιουνίου, όπως προστάζει η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου που αυξάνει την πίεση προς τη χώρα της Λατινικής Αμερικής που αντιμετωπίζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Το Μπουένος Άιρες βρίσκεται εδώ και 12 χρόνια σε μία δικαστική διαμάχη με τους πιστωτές που αρνούνται να συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους που ακολούθησαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής το 2002 και την αποτυχία πληρωμής ομολόγων αξίας 100 δισ. δολαρίων.

Η μακρόχρονη δικαστική διαμάχη έχει κρατήσει τη χώρα εκτός των διεθνών αγορών την ώρα που η οικονομία της βρίσκεται αντιμέτωπη με στασιμότητα, ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί και τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας μειώνονται δραματικά.

Στις αρχές της εβδομάδας, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση της Αργεντινής στη μάχη με τα hedge funds, που αρνούνται να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση που έγινε το 2005 και σε αυτή που έγινε το 2010.

Πλέον η Αργεντινή πρέπει να πληρώσει ομόλογα που ωριμάζουν στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η Κεντρική Τράπεζα δε διαθέτει τα αποθεματικά για να το κάνει.

Πάντως, η χρεοκοπία πρακτικά δε θα γίνει αμέσως, καθώς κάθε κυβέρνηση έχει και μία περίοδο χάριτος 30 ημερών για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.