.Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τα ασφαλιστικά

Πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ασφαλιστικά θέματα απέστειλαν προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ο υπεύθυνος της ΚΟ για θέματα Υπ. Εργασίας, Γιάννης Κουτσούκος και τα μέλη της Γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου Γιώργος Κουτρουμάνης και Χρήστος Πρωτόπαπας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ είναι επί συγκεκριμένων θεμάτων που είχαν συζητηθεί στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με τον υπουργό, «προκειμένου να συμβάλουμε, όσο γίνεται, στην επίτευξη των στόχων για τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει και την αποτροπή νέων περικοπών σε συντάξεις... περισσότερα »

.Πρεμιέρα με νίκη για τον ΠΑΟΚ στο Europa League

Ο ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα του 12ου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ νίκησε στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα την Σαχτέρ Καραγκαντί με 2-1. 

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με πέναλτι του Κάνιας στο 50΄ αλλά ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με τον Αθανασιάδη στο 75΄ και έφτασε στην νίκη με το γκολ του Βούκιτς στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων (90+2΄). 

Η Σαχτέρ τελείωσε τον αγώνα με 10 παίκτες αφού στο 87΄αποβλήθηκε ο Ποριβάεφ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

.Ισπανοί, Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι ελπίζουν να ψηφίσουν στις γερμανικές εκλογές με "δανεικές" ψήφους

Δεκάδες Ισπανοί και Έλληνες, αγανακτισμένοι με τα σκληρά μέτρα λιτότητας για τα οποία κατηγορούν την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ελπίζουν ότι θα βάλουν ένα λιθαράκι στην ήττα της στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, χρησιμοποιώντας τις ψήφους που θα τους "δανείσουν" κάποιοι Γερμανοί ψηφοφόροι.

Σε μια σελίδα στο Facebook που ονομάζεται "Electoral Rebellion" (Εκλογική Ανταρσία), οι ξένοι ?που δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις γερμανικές εκλογές? μπορούν να ζητήσουν να εκφραστούν μέσω εκείνων των Γερμανών οι οποίοι πιστεύουν ότι δικαιούνται να έχουν λόγο, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του σχεδίου Φίλιπ Νόχε είπε ότι μολονότι η σελίδα απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των εθνικοτήτων, μεγαλύτερο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής δείχνουν οι Ισπανοί. "Η βασική ιδέα είναι να χαρίζουν οι Γερμανοί την ψήφο τους σε ανθρώπους από χώρες οι οποίες επηρεάζονται από τη γερμανική ή την παγκόσμια πολιτική" 

συνέχισε ο Νόχε που είναι μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Egality Berlin η οποία αγωνίζεται για τη δημοκρατία πέρα από τα στενά όρια του έθνους-κράτους. "Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι η πολιτική λιτότητας που επιβάλλεται σε άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης", πρόσθεσε.

.Στήριξη του προγράμματος ζήτησε ο Γ. Άσμουσεν από τον Αλ. Τσίπρα

Τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα στο πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ζήτησε το στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιέργκ Άσμουσεν κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. 
 Τόνισε δε ότι εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα από το τρέχον έτος. 
 Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται μη βιώσιμο και ανέδειξε τις κοινωνικές επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αναφερόμενος και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.

«Είναι αναγκαία μια αναπτυξιακή πορεία, αλλά χρειάζεται ανάπτυξη που να μπορεί να βασίζεται σε στέρεο έδαφος και όχι στο έδαφος της ανεργίας και της κοινωνικής διάλυσης», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι χρέος όλων των Ελλήνων πολιτικών που πραγματοποιούν επαφές με ξένους αξιωματούχους, «είναι να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ανάπτυξη ενός εξαιρετικά οδυνηρού φαινομένου στην Ελλάδα, του φασισμού και των νεοναζί». 

Ο Γ. Άσμουσεν, σε κοινές δηλώσεις με τον κ. Τσίπρα μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για μια επαφή στο πλαίσιο του «κανονικού διαλόγου της ΕΚΤ» με ηγέτες της αντιπολίτευσης στις χώρες της Ευρωζώνης. 

Ο Γερμανός τραπεζίτης αναφερόμενος στη δολοφονία του Π. Φύσσα, δήλωσε ότι η ΕΚΤ καταδικάζει τέτοια γεγονότα και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην ΕΚΤ δεν είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα». Χαρακτήρισε δε τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ειδικά μεταξύ των νέων, απαράδεκτα. 

«Το λαμβάνουμε αυτό υπόψη μας όταν κάνουμε προτάσεις σχετικά με το πώς μπορεί να σχεδιαστεί το πρόγραμμα», επισήμανε και ανέφερε ότι η Τράπεζα βλέπει πρόοδο.

.Επίθεση Ευάγγελου Βενιζέλου στο «αντιμνημονιακό μέτωπο»

Στην ίδια πλευρά, την αντιμνημονιακή, κατέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και τη Χρυσή Αυγή, κάνοντας λόγο για δυνάμεις του δημόσιου τομέα, της ακινησίας και των συντεχνιακών συμφερόντων.

Ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα, όπου καλλιεργεί ως κόμμα του Δημοσίου, του δημόσιου τομέα του παλαιού συστήματος της ακινησίας, του συντεχνιασμού, της αυταπάτης, ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, του κλεισίματος του πελατειακού ματιού στον οποιονδήποτε για οτιδήποτε. 

Το κόμμα αυτό καλλιεργεί τη στρατηγική της έντασης. Πάρτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη και θα δείτε, με τις εκφράσεις του, την καλλιέργεια αυτού του κοινωνικού και πολιτικού μίσους κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Έχουμε το ΚΚΕ, το οποίο εντίμως λέει την άποψή του. Έχουμε τον κ. Καμμένο, ο οποίος έπεσε θύμα, ο ίδιος, της έντασης που ο ίδιος πήγε να δημιουργήσει και λυπάμαι πάρα πολύ γι' αυτό και εξέφρασα την πλήρη μου αντίθεση γι' αυτό που υπέστη. 
kαι βεβαίως, έχουμε τη Χρυσή Αυγή και όλοι αυτοί αθροίζονται, όλοι αυτοί ψηφίζουν από κοινού. Όλοι αυτοί στηρίζουν πολιτικές συνωμοσίες από κοινού».

.Αργεί το τέλος της ζωής στη Γη, αλλά στο τέλος ο ήλιος θα την «ψήσει»

Το τέλος του κόσμου θα είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή - αν και μάλλον θα αργήσει. 

Η Γη θα συνεχίσει να φιλοξενεί ζωή (όχι κατ' ανάγκη ανθρώπινη) για τουλάχιστον άλλα 1,75 έως 3,25 δισεκατομμύρια χρόνια, όμως στη συνέχεια ο πλανήτης μας δεν θα μπορέσει να αποφύγει ένα καθολικό «ολοκαύτωμα» λόγω της δραματικής κλιματικής αλλαγής, καθώς ο ολοένα πιο καυτός Ήλιος θα εξατμίσει κάθε σταγόνα νερού και θα «ψήσει» κάθε ζωντανό οργανισμό, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων. 

Οι τελευταίοι οργανισμοί που θα πεθάνουν πάνω στη Γη, η οποία θα «βράζει», θα είναι μάλλον μερικά σκληροτράχηλα μικρόβια (εκτός και αν οι άνθρωποι έως τότε έχουν μεταμορφωθεί σε ένα ακόμα πιο ανθεκτικό είδος ή έχουν γίνει αθάνατοι).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον 'Αντριου Ράσμπι της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του πανεπιστημίου East Anglia, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροβιολογίας «Astrobiology», σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Ιντιπέντεντ», ανέπτυξαν ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο που κάνει εκτιμήσεις για το πόσο χρόνο ένας πλανήτης μπορεί να διατηρήσει συνθήκες φιλόξενες για ζωή.

Η απόσταση ενός πλανήτη (όπως η Γη) από το άστρο του (όπως ο Ήλιος), καθώς και η μεταβαλλόμενη θερμοκρασία του τελευταίου, καθορίζουν για πόσο χρόνο ο πλανήτης θα συνεχίσει να βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης, όπου πρωτίστως οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει υγρό νερό.

Οι Βρετανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι η Γη μπορεί να παραμείνει στην φιλόξενη και κατοικήσιμη ζώνη του ηλιακού της συστήματος το πολύ έως 7,79 δισεκατομμύρια χρόνια.

.Νέες δηλώσεις Χρ. Λαζαρίδη από το βήμα της Βουλής για το ποιος υποκινεί τα κρούσματα βίας

Τη θέση του ότι «πέρα από τη βία υπάρχει και ένταση, που οδηγεί στη βία και μπορεί να οδηγεί σε χειρότερη βία», επανέλαβε ο βουλευτής της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης, αυτή τη φορά από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε εκ νέου απάντηση για τα όσα χθες είπε ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού.

«Αναμένω τη θέση της κυβέρνησης για τη συνεχιζομένη, εμπρηστική, προκλητική, πρακτόρικη και προβοκατόρικη επίθεση του κ. Λαζαρίδη στον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επιλέγει να τοποθετηθεί λέγοντας ότι το κόμμα, που βρίσκεται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι δήθεν εκτός συνταγματικού τόξου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι ζήτημα προσωπικής διαχείρισης και διάθεσης. 

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δημοκρατία» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και ανέφερε ότι «δημιουργεί μείζονα ανησυχία η επιμονή του κ. Λαζαρίδη να μιλά για νεκρούς που θα έρθουν, προσφέροντας υπηρεσίες».

Επανέλαβε δε ότι υπάρχει μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «κανείς δεν δικαιούνται να προσποιείται ότι αγνοεί τα σχέδια αποσταθεροποίησης που υπάρχουν εις βάρος της χώρας, και αποδεικνύονται από ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια, και να αγνοεί τι σημαίνει προβοκάτσια».

.Ερωτήσεις του Γ. Χατζημαρκάκη για τη Χρυσή Αυγή, στην Κομισιόν και τη γερμανική κυβέρνηση

Επιτρεπτός δύναται να κριθεί ο περιορισμός της ελευθερίας εγκατάστασης των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όποιο κράτος -μέλος της ΕΕ επιθυμούν, εφόσον διαπιστωθεί «σκόπιμη δημόσια πρόκληση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων, λόγω φυλής, χρώματος ή καταγωγής», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των Γερμανών Φιλελευθέρων (FDP), Γιώργου Χατζημαρκάκη, σχετικά με τη δημιουργία παραρτήματος της Χρυσής Αυγής στη Νυρεμβέργη.

Στην ερώτησή του, ο κ. Χατζημαρκάκης τονίζει ότι, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ, τον Ιανουάριο του 2013 «ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό και ξενοφοβικό κόμμα που χρησιμοποιεί στη χώρα του (Ελλάδα), σε τροποποιημένη αλλά ακόμα αναγνωρίσιμη μορφή, ναζιστικά σύμβολα απαγορευμένα στη Γερμανία, άνοιξε ένα γραφείο στη Γερμανία». 

Ζητά δε, από την Επιτροπή να τοποθετηθεί σε ό,τι αφορά το εάν θα μπορούσε να εμποδιστεί η εγκατάστασή του, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα των Ευρωπαίων να ζουν και να εργάζονται όπου επιθυμούν, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη για την λειτουργία της ΕΕ. Για λογαριασμό της Κομισιόν, απάντησε η επίτροπος αρμόδια για την Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ.

.Ιατροδικαστές θα εξετάσουν, με εντολή της Κρατικής Ααφάλειας, τον Πάνο Καμμένο

Από δύο ιατροδικαστές θα εξεταστεί σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, «λόγω εκτεταμένου αιματώματος στο κεφάλι από βαρύ όργανο», ύστερα από εντολή της Κρατικής Ασφάλειας στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων νοσηλεύεται στο σπίτι του μετά την επίθεση που δέχθηκε, χθες, όταν επιχείρησε να συμμετάσχει στο αντιφασιστικό συλαλλητήριο στο Κερατσίνι. Χθες το βράδυ διακομίστηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία στο κεφάλι.

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Kαμμένου, σήμερα το πρωί δόθηκε η εντολή από την Κρατική Ασφάλεια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία να εξεταστεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προκειμένου -και με τη συνδρομή της γνωμάτευσης των ιατρών του Ναυτικού Νοσοκομείου- να σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα αφορά «απόπειρα ανθρωποκτονίας από αγνώστους»

.Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί έργα από τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της βίας

Να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του κύματος πολιτικής βίας που σημειώνεται στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, ζητάει από τις ελληνικές αρχές η Διεθνής Αμνηστία.
Σε ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές «πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εμποδίσουν την εκδήλωση περισσότερης πολιτικά υποκινούμενης βίας, μετά τη δολοφονία ενός μουσικού και αντιφασίστα ακτιβιστή από 
υποστηρικτή της ακροδεξιάς στην Αθήνα, στις 18 Σεπτεμβρίου».

Στην ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει το συμβάν της δολοφονίας επισημαίνοντας ότι «η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση της μισαλλοδοξίας και της βίας τα τελευταία χρόνια -οι οποίες εκδηλώνονται με δημόσιες πράξεις ξενοφοβίας και ρατσισμού απέναντι σε μια αδύναμη απάντηση των αρχών».

«Η πολιτικά υποκινούμενη βία αυτού του είδους είναι απαράδεκτη παντού και η ιστορία έχει δείξει τις ζοφερές συνέπειές της εάν δεν τίθεται υπό έλεγχο. 

Οι ελληνικές αρχές πρέπει να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι επιθέσεις όπως αυτή δεν θα γίνονται ανεκτές, και το άτομο ή τα άτομα που ευθύνονται πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», δήλωσε η Γεζέρτσα Τιγκάνι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και Κεντρική Ασία.

.Ιω. Στουρνάρας: Η ύφεση περιορίστηκε στο 3,8%

Λόγο για σαφείς ενδείξεις ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται θετικές τάσεις.

Σε ομιλία του στο «Euromoney Greece Conference: Privatisation and Investment Forum», με θέμα «Η Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος», ο υπουργός ανέφερε πως, εκτός από το γεγονός ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος περιορίστηκε στο 3,8% 

(πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις), με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία του ΑΕΠ, στο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ παρουσιάζει αύξηση, για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης. «Για πρώτη φορά», είπε ο κ. Στουρνάρας, «τρίμηνο- τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη χάρη κυρίως στην εξασφάλιση της πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού.
Στα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στουρνάρας για να αιτιολογήσει τα λεγόμενά του, περιλαμβάνονται τα εξής:

Εφέτος, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναμένεται να παρουσιαστεί, έστω και μικρό, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2009 έως σήμερα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η άνοδος του τουρισμού έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την πραγματική οικονομία. Οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά για το επτάμηνο του έτους κατά περίπου 22% και έχουν βελτιωθεί περισσότερο από τις ακαθάριστες.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η κίνηση επιβατών κρουαζιέρας μόνο στον Πειραιά τον Αύγουστο, αυξήθηκε κατά 43%, καταγράφοντας ρεκόρ εξαετίας. 

Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν από τον Μάρτιο σταθερά θετικό πρόσημο.

Ακόμη, στο τέλος του έτους αναμένεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι περίπου μηδενικό, όπως και για το 2014.

.Επιφυλάξεις στη Γερμανία για την επερχόμενη ελληνική Προεδρία

Την παραίτηση της Ελλάδας από την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία θα αναλάβει την 1η Ιανουαρίου του 2014, ζητούν δύο Γερμανοί βουλευτές των κυβερνώντων κομμάτων, επικαλούμενοι το κόστος της διοργάνωσης.

«Η Ελλάδα θα όφειλε να παραιτηθεί από την προγραμματισμένη Προεδρία της για το 2014», δηλώνουν οι δύο βουλευτές του CDU και του FDP, με το επιχείρημα ότι η Προεδρία των έξι μηνών θα κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Κλάους- Πέτερ Βιλς από τους Χριστιανοδημοκράτες δηλώνει στην Bild ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει την Προεδρία στο Συμβούλιο, διαφορετικά στο τέλος θα (χρειαστεί) να υπάρξει κι άλλο πακέτο βοήθειας γι' αυτό τον λόγο», ενώ ο συνάδελφός του από τους Φιλελεύθερους Φρανκ Σέφλερ τονίζει ότι «η Ελλάδα θα έπρεπε οικειοθελώς να παραιτηθεί από την Προεδρία».

.Επαναλειτουργεί, μετά από 10 χρόνια σιωπής, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής» το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Ελλάδα, λειτουργεί, στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών. 

«Ήταν θέμα προτεραιότητας για εμάς να μπει ξανά το τηλεσκόπιο στη "μάχη" της παρατήρησης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος. 

Έτσι, για περισσότερο από ένα χρόνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του τηλεσκοπίου και ανακαίνισης του κτιρίου, με αποτελέσμα την πλήρη επαναλειτουργία του πριν από δύο μήνες.

Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), ο οποίος ξεκινώντας ως ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε και χρηματοδότησε την κατασκευή του, όταν το 1862 ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο. 

Αφού προμηθεύτηκε τα κρύσταλλα ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία, την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής. Το τηλεσκόπιο ήταν το μεγαλύτερο στην εποχή του με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.

.Αποχαιρετούν οι φίλοι του τον Παύλο Φύσσα

Από το νεκροταφείο του Σχιστού, φίλοι αποχαιρετούν τον 34χρονο Παύλο Φύσσα, που δολοφονήθηκε χθες με μαχαίρι στο Κερατσίνι από 45χρονο, ο οποίος ομολόγησε την πράξη του.
Ο δράστης οδηγήθηκε χθες στον εισαγγελέα Πειραιά και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί στις 9 το πρωί του Σαββάτου. Ο 45χρονος κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ο υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες -πρόκειται για τη σύζυγο του δράστη, μία ακόμα γυναίκα που φέρεται ως συγγενικό πρόσωπο και τον υπεύθυνο της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής του Πειραιά- θα οδηγηθούν σήμερα στις 3 το μεσημέρι στον ανακριτή της εισαγγελίας Πειραιά προκειμένου να απολογηθούν. 

Οι δύο γυναίκες κατηγορούνται για ψευδορκία και για απόκρυψη στοιχείων, ενώ ο υπεύθυνος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια έρευνας από την αστυνομία στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά βρέθηκε ένα πτυσσόμενο γκλομπ.
Στο μεταξύ τριαντά τέσσερα άτομα, από τα 130 που προσήγαγε η αστυνομία, έχουν συλληφθεί συνολικά στη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Κερατσίνι και στη Νίκαια, όπου πραγματοποιήθηκαν αντιφασιστικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν έξω απο το αστυνομικό τμήμα Κερατσινίου. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πειραιά κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.
Τέλος, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του 34χρονου, διοργανώνουν στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι της Νίκαιας, ναυτεργατικά σωματεία και συνδικάτα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.