.Κόντρα ΝΔ -ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση του προϋπολογισμού


Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας – ΣΥΡΙΖΑ κατά την συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Γενικός Εισηγητής του Προϋπολογισμού από την Νέα Δημοκρατία κ. Αντ. Μπέζας υπεστήριξε πως ο Προϋπολογισμός του 2013 είναι ο κρισιμότερος των τελευταίων ετών και ότι τα δεδομένα του δεν είναι εξωραϊσμένα. 

Εξαπέλυσε δε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως ομιλεί για πρόσθετα μετρά που θα αναγκασθεί να λάβει η χώρα στο μέλλον, όμως ποτέ δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση για αυτά.

Ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε από την πλευρά του πως ο νέος Προϋπολογισμός δεν προβλέπει καμία παροχή για τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης στο μέλλον. 

«Είναι ένας Προϋπολογισμός που λέει ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τα παιδιά μας στο μέλλον», τόνισε.

Την ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup ο τρόπος λειτουργίας της Κυβέρνησης, αλλά και ο ρόλος των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν επεσήμανε ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης από το ΠΑΣΟΚ, δικαιολογώντας τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ως συμβατικές υποχρεώσεις.

Επί της διαδικασίας τοποθετήθηκαν ακόμη οι κ.κ. Ν. Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες), Ηλ. Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή), Ας. Ξηροτύρη (Δημοκρατική Αριστερά) και ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2013, η ετήσια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ φέτος θα είναι 6,5%, ενώ η ύφεση προβλέπεται στο 4,5% για το 2013.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 στα 9,44 δισ. ευρώ ή στο 5,2% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ ή 12,88 δισ. ευρώ φέτος.

.Απειλή για την Ελλάδα η διαφωνία ΔΝΤ-Κομισιόν για το χρέος


Οι διαφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη λύση του ελληνικού ζητήματος αποτελούν απειλή για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, η χώρα κινδυνεύει να μην μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα.

Αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις συζητήσεις εκτιμούν ότι θα χρειαστεί και νέος γύρος διαπραγματεύσεων μετά το Eurogroup της Δευτέρας, αφού υπάρχουν ακόμα σοβαρές διαφωνίες, και μπορεί κάποια μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων να δηλώνουν ότι οι διαφορές είναι όλο και λιγότερες, 

όμως ο χρόνος πιέζει, ενώ σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνείται τη μετακύλιση της αποπληρωμής των 5 δισ. ευρώ και πιέζει για συμφωνία.

Η κύρια διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν είναι το μέγεθος και η εξέλιξη του ελληνικού χρέους στο μέλλον, καθώς το Ταμείο είναι πιο απαισιόδοξο για τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους με τις πολιτικές που ακολουθούνται, 

γι'αυτό και επιμένει στον στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, ενώ η Κομισιόν προτείνει αναπροσαρμογή στο 125% του ΑΕΠ μέχρι το 2022.

Σύμφωνα με πηγή των Financial Times, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που σταδιακά προσχωρεί στις απόψεις του ΔΝΤ, κάτι που συνεπάγεται και μεγαλύτερη ελάφρυνση για το ελληνικό χρέος από τον αρχικό σχεδιασμό. “Υπάρχει ανάγκη για μέτρα που μειώνουν σημαντικά το χρέος”, τονίζει η πηγή αυτή.

.Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2013


Ξεκινά σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2013, η οποία θα ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μία μέρα μετά την ψήφιση του του πολυνομοσχεδίου με τα δημοσιονομικά μέτρα, που έφερε συγκρούσεις μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ειδικότερα, το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,2% του ΑΕΠ το 2013 ή στα 9,44 δισ. ευρώ από 6,6% του ΑΕΠ φέτος. Το δημόσιο χρέος αναμένεται στα 340 δισ. ευρώ το 2012 και στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φτάσει το 2013 στα 352,3 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει, μεταξύ άλλων, έσοδα 9,74 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος, έναντι αναμενόμενων εισπράξεων 11,77 δισ. ευρώ φέτος και περιορισμό των εξόδων στα 55,8 δισ. ευρώ έναντι 61,8 δισ. ευρώ το 2012. Αναμένονται, επίσης, 2,58 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ προσπάθεια θα γίνει για συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών από 47,5 δισ. ευρώ φέτος, στα 44,65 δισ. ευρώ το 2013.

Επιπλέον, σε ότι αφορά την ύφεση αναμένεται ότι θα κλείσει στο 6,5% το 2012, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το «carry-over» από την υψηλότερη του αναμενόμενου ύφεση το 2012, και τα δημοσιονομικά μέτρα του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η ύφεση προβλέπεται στο 4,5% για το 2013.

Οι προβλέψεις για την ανεργία το επόμενο έτος αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε σχέση με το προσχέδιο, σε 22,8% αντίστοιχα. Το μέσο ποσοστό ανεργίας για ολόκληρο το 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 22,4% (σε εθνικολογιστική βάση), ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθεί στο 22,8% του εργατικού δυναμικού το 2013 λόγω της συνέχισης της ύφεσης, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 2,1%.

Επίσης, για πρώτη φορά σε δεκαετίες προβλέπεται αρνητικός πληθωρισμός στο -0,8%.

Από το φόρο εισοδήματος αναμένονται το 2013 συνολικά έσοδα 9,74 δισ. ευρώ, και εσόδων 10,54 δισ. ευρώ το 2010.

Αυξημένη, πάντως, συμβολή θα έχουν οι φόροι στην περιουσία που θα είναι κατά 15,5% αυξημένοι σε σχέση με εφέτος και οι οποίοι έχει προϋπολογισθεί πως θα φέρουν 3,17 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία, όταν το 2012 εκτιμάται πως θα εισφέρουν 2,3 δισ. ευρώ και το 2011 εισέφεραν 1,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, το 2013 αναμένονται 2,58 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το IBC, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, την Κασσιώπη, από την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, από τα ΕΛΠΕ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την ΛΑΡΚΟ, την Αφάντου Ρόδου, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου «Νότιας Καβάλας». 

Από αυτές τις αποκρατικοποιήσεις τα πρώτα 272 εκατ. ευρώ θα εισπραχτούν τον Μάρτιο του 2013, ενώ ακόμη 2,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στο τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2013.

.Ανασχηματισμός μετά την καταβολή της δόσης


Το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού μετά την χθεσινή οριακή πλειοψηφία που συγκέντρωσε στην Βουλή το νέο μνημόνιο ήταν το αντικείμενο της πρώτης μετά την ψηφοφορία σύσκεψης του κυβερνητικού επιτελείου αλλά και της άτυπης τηλεφωνικής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. 

Η ΝΔ παρά την ανταρσία και την διαγραφή Κασαπίδη αποδείχθηκε ο ένας και μοναδικός ισχυρός πόλος που όμως δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα εξασφάλιζε αυτονομία κινήσεων και πρωτοβουλιών στον Α. Σαμαρά. 

Το ΠΑΣΟΚ με έξι αντάρτες και αντίστοιχες διαγραφές, με μια κοινοβουλευτική ομάδα εμφανώς πλέον διασπασμένη είναι και καταγεγραμμένα ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής συνοχής, ενώ η ΔΗΜΑΡ σε στρατηγικό αδιέξοδο στηρίξει μεν αλλά με αστερίσκους το κυβερνητικό σχήμα. 

Με τους δανειστές να απαιτούν ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης ως εγγύηση για την εφαρμογή των μέτρων ο Α. Σαμαράς συζητά μια σειρά κινήσεων υψηλού ρίσκου προκειμένου να διασφαλίσει -όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του -την εφαρμογή των μέτρων την κοινωνική συνοχή και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Προϋπόθεση όμως για την οποιαδήποτε κίνηση είναι μια ισχυρή αρχική βάση. 

Το κυβερνητικό επιτελείο στρέφει τώρα την προσοχή του στην ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή το βράδυ ευελπιστώντας να συγκεντρώσει ισχυρή πλειοψηφία σε μια ψηφοφορία που παραδοσιακά ενέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. 

Με τα δεδομένα της χθεσινής ψηφοφορίας και της δέσμευσης της ΔΗΜΑΡ ότι θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται ότι μπορεί εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης με μια πλειοψηφία της τάξης των 167-168 βουλευτών και να διασκεδάσει τις χθεσινές εντυπώσεις και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία θα είναι την Δευτέρα στην συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυβέρνηση θα μπορεί να μιλά για την πρώτη μεγάλη νίκη αν αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης αλλά θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση αν οι δανειστές προβάλουν ενστάσεις και αμφισβητήσουν -παρά την ψήφιση των σκληρών μέτρων - την δυνατότητα της χώρας να πάρει ή να διαχειριστεί η ίδια τη δόση. 

Αν ξεπεραστεί και αυτός ο σκόπελος έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να ετοιμάζει ευρύ ανασχηματισμό με στόχο ένα κυβερνητικό σχήμα ευρείας αποδοχής με την ελπίδα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορέσει να σταθεί με απώλειες αλλά συσπειρωμένος. 

Αλλιώς όπως χαρακτηριστικά επεσήμαιναν χθες στην Βουλή κορυφαία κυβερνητικά στελέχη οι εκλογές είναι αναπόφευκτες με ζητούμενο την πολιτική σταθερότητα σε μια χώρα με την κοινωνία ήδη στα όρια της.

.Επιστολή Μ. Ανδρουλάκη στον Ευ. Μεϊμαράκη


Για την απόφασή του να ανεξαρτητοποιηθεί ενημερώνει, με επιστολή του, τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ο εκλεγείς με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β' περιφέρεια Αθηνών Μίμης Ανδρουλάκης.

Όπως αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης στην επιστολή του, «έχουν μεσολαβήσει ένα σωρό συμβάντα που μου επιβάλλουν να δώσω στη γνωστή σε όλους και σεβαστή πολιτική αυτονομία μου στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τυπικό χαρακτήρα».

Πιστεύω, προσθέτει, «πως σαν ανεξάρτητος βουλευτής από "κοντά" και σε γόνιμη "απόσταση" προς όλα τα σχήματα της ευρύτερης προοδευτικής αριστερής παράταξης θα συμβάλλω ιδεολογικά σε μια νέα σύνθεση και θα διατηρήσω μια πιο ανοιχτή, ειλικρινή και θερμή επικοινωνία με τον προοδευτικό λαϊκό κόσμο ο οποίος με στήριξε ολόψυχα δίχως ίχνος πελατειακής ανταπόδοσης στη σχέση μας».

Πλέον, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αριθμεί 26 βουλευτές.

Χθες, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε στον πρόεδρο του σώματος 


ότι οι βουλευτές Αγγελική Γκερέκου, Μιχάλης Κασσής, Ιωάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης και Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης δεν ανήκουν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Οι πέντε πρώτοι είχαν καταψηφίσει τα σχετικά μέτρα ενώ ο κ. Σκανδαλίδης ήταν απών.

.Λοβέρδος για επιστολή και εξελίξεις


«H συνεδρίαση του Eurogroup και η επιτυχής έκβαση για τη χρηματοδότηση της χώρας είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξέλιξη γενικά στα κόμματα. Δεν θα υπάρξει επ' ουδενί κυβερνητική κρίση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με κομματικούς χειρισμούς», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Είπε πως δεν έδωσε ο ίδιος στη δημοσιότητα την επιστολή προς τον κ. Βενιζέλο και πρόσθεσε, πως το διάστημα που θα ακολουθήσει μετά τη χρηματοδότηση θα είναι «μήνες πολιτικών εξελίξεων».
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτό δεν άλλαξε. Περιμένουμε να χρηματοδοτηθεί η χώρα και η χρηματοδότησή της θα είναι το τέλος μιας περιόδου και η επόμενη εποχή, επειδή θα υπάρχουν κάποιοι μήνες περιθώριο για τη χώρα να το παλέψει, θα είναι και μήνες πολιτικών εξελίξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Σε όλα τα κόμματα υπάρχει κινητικότητα. Θεωρώ ότι κανένας δεν πρέπει να αποτολμήσει καμία ενέργεια. 
Θα ήταν εθνικά και πολιτικά απαράδεκτο, πριν η χώρα χρηματοδοτηθεί, αλλά μετά από αυτό νομίζω ότι υπάρχουν τα περιθώρια για πολιτικές κινήσεις για να μην αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους και διαλυθούμε όλοι χωρίς να το έχουμε καταλάβει».

.Συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2013


Παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκίνησε πριν από λίγο στη Βουλή η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων. 
Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη φανερή ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά περιλαμβάνει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 
Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό 2013, η ετήσια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ εφέτος θα είναι 6,5%, ενώ λαμβάνοντας υπόψη το «carry-over» από την υψηλότερη του αναμενόμενου ύφεση το 2012, και τα δημοσιονομικά μέτρα του αναθεωρημένου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής η ύφεση προβλέπεται στο 4,5% για το 2013.
Το μέσο ποσοστό ανεργίας για ολόκληρο το 2012 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 22,4% (σε εθνικολογιστική βάση), ενώ προβλέπεται να αυξηθεί στο 22,8% του εργατικού δυναμικού το 2013 λόγω της συνέχισης της ύφεσης, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 2,1%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2012 εκτιμάται στο 1,1%, ενώ αναμένεται μείωση του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή το 2013 στο -0,8%.
Ο Προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 στα 9,44 δισ. ευρώ ή στο 5,2% του ΑΕΠ από 6,6% του ΑΕΠ ή 12,88 δισ. ευρώ. 
Το δημόσιο χρέος αναμένεται στα 340 δισ. ευρώ φέτος και στα 346,2 δισ. ευρώ το 2013, ενώ, αν συνυπολογιστεί και το ενδοκυβερνητικό χρέος, τότε το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης θα φτάσει το 2013 στα 352,3 δισ. ευρώ.

.«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω»

«Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει αδύναμη», τόνισε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, όπου αποφασίστηκε να διατηρηθεί αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στο 0,75%. 

Ο Μ. Ντράγκι χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα» τη χθεσινή υπερψήφιση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο και πρόσθεσε ότι η προσοχή στρέφεται πλέον στη νέα ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό και το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο, ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι η Φραγκφούρτη δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω ως προς την Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει στο καταστατικό της που απαγορεύει την χορήγηση άμεσης βοήθειας, προς τα κράτη-μέλη. 


Πρόσθεσε δε ότι η ΕΚΤ επέστρεψε στις κυβερνήσεις-μετόχους της τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα και εξαρτάται από αυτές βτο τι θα κάνουν με τα εν λόγω κεφάλαια. 

Επιπλέον ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2% το 2013, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εφαρμόσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει εξαγγείλει, ωστόσο εναπόκειται στην Ισπανία ή στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αν θα ζητήσουν βοήθεια ή όχι

.«Τέλος Νοεμβρίου η δόση»


«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος προς το πρακτορείο Bloomberg, τοποθετώντας μάλιστα στις 26 Νοεμβρίου την επικρατέστερη ημερομηνία για τη λήψη απόφασης για την καταβολή της δόσης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.

."Για επανεγγραφή στις τοπικές στέλνει τους διαγραφέντες βουλευτές ο Ε. Βενιζέλος"


Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στους βουλευτές που δεν ψήφισαν χθες τον εφαρμοστικό νόμο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
   Κύκλοι της Ιπποκράτους τονίζουν ότι, οι βουλευτές που δεν ψήφισαν και ο κ. Βενιζέλος τους έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας., είναι αυτονόητα και εκτός ΠΑΣΟΚ. Η μόνη σχέση που μπορούν να έχουν με την Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, αναφέρουν, είναι η προσωπική τους επιλογή να υποβάλουν αίτηση εγγραφής τους στην Τοπική Οργάνωση της περιοχής τους.

   Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να είναι πλέον Πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ.
   Διαφορετική είναι η στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι στον Μίμη Ανδρουλάκη, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από το ΠΑΣΟΚ, αλλά, χθες, ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο.
   
Οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζουν υπεύθυνη τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, την οποία και χαιρετίζουν, τόσο για τη θετική του ψήφο, όσο και για την πειθάρχησή του στην απόφαση της Κ.Ο. του Κινήματος.

Στο μεταξύ, «η συνεδρίαση του Eurogroup και η επιτυχής έκβαση για τη χρηματοδότηση της χώρας είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξέλιξη γενικά στα κόμματα. Δεν θα υπάρξει επ' ουδενί κυβερνητική κρίση για ζητήματα που έχουν να κάνουν με κομματικούς χειρισμούς», δήλωσε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και όχι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απάντησε στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος με επιστολή του στον πρόεδρο του Κινήματος ζήτησε έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο κ. Μανιάτης αφού καλωσορίζει την επάνοδο του βουλευτή Β? Αθήνας στις «συλλογικές διαδικασίες και δράσεις της ΚΟ», τον καλεί να θέσει τις προτάσεις του στην προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία, ενώ επισημαίνει την απουσία του κ. Λοβέρδου από σημαντικές διαδικασίες της ΚΟ και του υπενθυμίζει ότι σήμερα αρχίζει η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

.Α. Γκερέκου: Τα μέτρα αμφισβητούν τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης


Η έμπρακτη αμφισβήτηση από την κυβέρνηση των προγραμματικών δεσμεύσεών της, μέσω του πακέτου των μέτρων, αποτέλεσε την αιτία της άρνησης θετικής ψήφου από την Άντζελα Γκερέκου.

«Η διαμόρφωση και η σύνθεση των μέτρων αμφισβητεί τις ίδιες τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης» για «διαπραγμάτευση που ουδέποτε έγινε», για «δικαιότερη κατανομή βαρών, που ακόμα αναζητείται» και για «εφαρμογή όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που στόχο έχουν την ανάπτυξη και όχι τη διευθέτηση απαιτήσεων»,

 αναφέρει σε δήλωσή της η βουλευτής Κέρκυρας και σημειώνει ότι αυτές οι δεσμεύσεις αποτελούν την πολιτική της πυξίδα, σε αυτές θα είναι συνεπής και είναι αυτές που την διαφοροποιούν από «την ισοπεδωτική στάση του ΟΧΙ».

Η κ. Γκερέκου ζητάει από την κυβέρνηση «να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της, να επιδείξει την τόλμη που απαιτείται, ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της», 

από το ΠΑΣΟΚ «να αναλάβει πιο αποφασιστικό και ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής», και τονίζει ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθειά της κυβέρνησης «που μπορεί να δώσει ελπίδα στους πολίτες».

.«Μετανοείτε, αλλάξτε μυαλό, δεν γίνεται αλλαγή εξωτερική αν δεν αλλάξουμε εσωτερικά»


«Μετανοείτε, αλλάξτε μυαλό δεν γίνεται αλλαγή εξωτερική αν δεν αλλάξουμε εσωτερικά» ήταν το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμου προς όλους τους πιστούς που βρέθηκαν το πρωί στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου.

«Όταν ο άνθρωπος απομακρύνεται από το Θεό, όλα επιτρέπονται. Με την αλαζονεία του προσπαθεί να χορτάσει την απληστία του, αλλά είναι κενός γιατί έχει ξενωθεί από τον Θεό» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του στον καθεδρικό ναό των Σερρών, ενώ ζήτησε παράλληλα από τους Έλληνες να μην απελπίζονται και να αγωνιστούν.

«Οι αξίες δεν δανείζονται και δεν χορηγούνται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Φυτρώνουν μέσα μας με αγώνες και θυσίες. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, θα κοιτάξουμε μπροστά και όλοι μαζί θα προχωρήσουμε και θα νικήσουμε στον αγώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, κατά την έξοδό του από το ναό, αν τα νέα μέτρα πληγώνουν περισσότερο τους Έλληνες και την εκκλησία ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «πως τώρα θα κοιτάξουμε την θεραπεία και όχι την πληγή».

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος εγκαινίασε το νέο μητροπολιτικό συσσίτιο των Σερρών «Ο επιούσιος άρτος» που στεγάζεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και καθημερινά σιτίζει περισσότερους από τετρακόσιους αδύνατους οικονομικά Σερραίους.

Το απόγευμα ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα επισκεφθεί το Διοικητήριο των Σερρών όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης της πόλης, ενώ αργά τα βράδυ θα αναχωρήσει για τη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου θα παραστεί αύριο το πρωί στη νεκρώσιμο ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας Μάξιμου.

.Η ΔΗΜΑΡ αποδοκιμάζει τα "όχι" Βουδούρη και Μουτσινά


Αποδοκιμάζει η ΔΗΜΑΡ την πράξη των δύο βουλευτών της, Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά, οι οποίοι δεν ακολούθησαν τη γραμμή του κόμματος στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή και καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα.
Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, τίθεται σοβαρό ηθικό και πολιτικό θέμα, λόγω της περιφρόνησής τους στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος.

.Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ


Η δύσκολη, επόμενη μέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο του "στοίχισε" τη διαγραφή έξι βουλευτών του, ήρθε στο ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί, την επομένη της θετικής ψήφου που έδωσε στο «πακέτο» των νέων μέτρων. 
Όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ βιώνει κρίση και αποσυντίθεται και ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται μέρος αυτής της κρίσης, επικρίνοντας κορυφαία στελέχη του Κινήματος τα οποία, όπως είπε, ενώ έκαναν 30 χρόνια υπουργοί, κρύβονται πίσω από τους νέους βουλευτές.

Ο ρόλος που επιλέγει για τον εαυτό του ο κ. Ανδρουλάκης είναι αυτός του καταλύτη, μεταξύ των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει ανασύσταση του χώρου της ευρύτερης Αριστεράς.
Επίσης, την έκτακτη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ζητεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να γίνει ο απολογισμός του τετραμήνου που μεσολάβησε από τις τελευταίες εκλογές και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον του Κινήματος, αποφάσεις που θα αφορούν «όλα τα επίπεδα». 
Ο κ. Λοβέρδος, πάντως, δεν αναφέρει αν στο «όλα τα επίπεδα» περιλαμβάνεται και αυτό της ηγεσίας.

Αναφέρει, επίσης, ότι «η κρίση που βιώνει η δημοκρατική παράταξη δεν αντιμετωπίζεται με κυβερνητικούς χαρακτηρισμούς, κυβερνητικά ανταλλάγματα και τακτικισμούς».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, 
κάνοντας λόγο για «τέλος εποχής»,  υποστηρίζει ότι «η μοναδική διέξοδος είναι ο επαναπροσδιορισμός του ΠΑΣΟΚ στον προοδευτικό χάρτη της χώρας», 
«η αποκοπή του από κάθε συμμετοχή σε αυτές τις νεοσυντηρητικές πολιτικές» και «η έμπρακτη αναγνώριση των λανθασμένων πολιτικών επιλογών».

Σε αυτό το πλαίσιο, θέτει πέντε όρους προκειμένου να επανέλθει το Κίνημα στον «δρόμο της προόδου», καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο «να αναλογιστεί την κρισιμότητα των στιγμών».

.Μία νέα συσκευή μαθαίνει στους τυφλούς να «βλέπουν» μέσω ήχων


Οι εκ γενετής τυφλοί δεν χρειάζονται τα μάτια τους για να δουν, καθώς μια νέα καινοτομική συσκευή που δημιούργησαν Ισραηλινοί και Γάλλοι ερευνητές, επιτρέπει στους ανθρώπους αυτούς να χρησιμοποιούν τους ήχους γύρω τους για να τους μετατρέπουν σε οπτικές πληροφορίες και, έτσι, έμμεσα, να «βλέπουν» σε ένα βαθμό τα αντικείμενα του περιβάλλοντος και τις εκφράσεις των άλλων. 

Το πρωτοποριακό σύστημα (που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων «συσκευών αισθητηριακής υποκατάστασης») μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να διαβάζει ένας τυφλός, συσχετίζοντας συγκεκριμένους ήχους με συγκεκριμένα γράμματα του αλφαβήτου.

Οι επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Αμίρ Αμεντί του Κέντρου Επιστημών του Εγκεφάλου, σε συνεργασία με συναδέλφους του από τη Γαλλία (τους καθηγητές Λοράν Κοέν και Στανισλάς Ντεάν), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνούς απήχησης περιοδικό νευροεπιστήμης "Neuron" (Νευρών), σύμφωνα με το "New Scientist".

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μικροσκοπική κάμερα που προσαρτάται στο κεφάλι του ατόμου και συνδέεται με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή με ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο. 

Ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό (αλγόριθμος) μετατρέπει τις εικόνες σε ήχους, δίνοντας παράλληλα μια περιγραφή στον τυφλό για κάθε αντικείμενο μέσω ακουστικών που φοράει στα αυτιά του.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.