.Απάντηση Παπανδρέου σε Σημίτη


Σε ήπιους τόνους, αλλά και με σαφείς υπαινιγμούς, απάντησε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε όσα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του, επίσης, πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του κ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζεται θετικό το γεγονός ότι σήμερα μπορούν να κρίνουν όλοι, εκ του ασφαλούς, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε το εθνικό της καθήκον σηκώνοντας, μαζί με τον ελληνικό λαό, όλα τα βάρη του παρελθόντος, προφανώς και τα βάρη της περιόδου Σημίτη.

Τονίζεται επίσης ότι οι βασικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Παπανδρέου υιοθετήθηκαν, τότε, από πολλούς, οι οποίοι τώρα το έχουν ξεχάσει και σήμερα επικρίνουν, ενώ υιοθετήθηκαν και από πολλούς που σήμερα βρίσκονται στην κυβέρνηση και τότε τα απέρριπταν ασυζητητί.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Γραφείου του κ. Παπανδρέου:

«Για όσα προηγήθηκαν της ανάληψης διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ το 2009, τα όσα ακολούθησαν, την εκδήλωση της κρίσης, τις υπάρχουσες επιλογές, τις επιλογές και τις αποφάσεις του ιδίου και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που απέτρεψαν την χρεοκοπία και κράτησαν την Ελλάδα όρθια και μέσα στην Ευρωζώνη, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έχει μιλήσει κατ' επανάληψη και εντός από εκτός Ελλάδας.

Ο ίδιος έχει μιλήσει, ως πρωταγωνιστής των εξελίξεων και έχοντας συνολική, πλήρη εικόνα και επίγνωση των δεδομένων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, χάραξε και στήριξε με συνέπεια μια πολιτική, από την αρχή μέχρι σήμερα, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, αποτελούσε έναν δύσκολο αλλά ασφαλή δρόμο για να αποφευχθεί μια καταστροφή, αλλά και για να αλλάξει οριστικά η Ελλάδα.

Είναι θετικό ότι τώρα όλοι μπορούν να μιλούν και να κρίνουν, αν και εκ του ασφαλούς, επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε από το 2009 το εθνικό της καθήκον, σηκώνοντας τα βάρη του παρελθόντος μαζί με τον Ελληνικό λαό, ώστε να αποφευχθεί μια εθνική τραγωδία.

Οι δε βασικές πολιτικές της επιλογές, υιοθετήθηκαν τότε από πολλούς -το έχουν άραγε ξεχάσει;- που σήμερα επικρίνουν, αλλά και υιοθετήθηκαν σήμερα από πολλούς που βιώνουν την δύσκολη πραγματικότητα συμμετέχοντας τώρα στην κυβέρνηση, ενώ πριν τις απέρριπταν χωρίς συζήτηση.

Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η χώρα και ο Ελληνικός λαός έχουν επιτύχει πρωτοφανή αποτελέσματα, τα οποία σήμερα αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι. Τιμώντας αυτές τις θυσίες καλούμαστε όλοι να συστρατευτούμε στο εθνικό έργο αλλαγής της χώρας, μακριά από πολώσεις, αδιέξοδες αντεγκλήσεις και προσπάθειες αποφυγής ή μετάθεσης ευθυνών.

Η Ελλάδα θα πετύχει αρκεί να ανταποκριθούν με δυναμισμό οι εταίροι μας μπροστά σε μια γενικευμένη κρίση και αμφισβήτηση του Ευρώ. Διότι όπως είχε πει δημόσια από τις αρχές της κρίσης ο Γιώργος Παπανδρέου, η Ελλάδα μπορεί να έχει τα προβλήματα της, τα οποία θαρραλέα αναγνώρισε -και έκανε και κάνει το δέον με κόπο και πόνο- όμως δεν είναι η ίδια το πρόβλημα.

Το πρόβλημα αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις δομές της Ευρωζώνης. Και δεν μπορεί τρία χρόνια τώρα να μεμψιμοιρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτρέποντας να αμφισβητείται το Ευρώ απο τις αγορές, ενώ διογκώνονται οι αρνητικές συνέπειες μιας ολιγωρίας που κοστίζει ακριβά στους λαούς της.

Έχει αποδειχθεί περίτρανα πια ότι το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η λύση πρέπει να δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ίδια η Ευρώπη δεν πρέπει και δεν μπορεί να φοβάται και να υποτιμά τις δικές της δυνατότητες επίλυσης της κρίσης.

Η Ελλάδα απέδειξε για πολλοστή φορά τις μέρες αυτές, ότι δεν φοβάται και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης».

.Eurogroup: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις για Ελλάδα


Οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης δεν αναμένεται να συμφωνήσουν να εκταμιευτεί η δόση για την Ελλάδα σήμερα, παρά το ότι η βουλή της χώρας ενέκρινε έναν σκληρό προϋπολογισμό για το 2013, διότι δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το πώς το χρέος της θα καταστεί βιώσιμο την επόμενη δεκαετία. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντώνται στις Βρυξέλλες αυτήν την ώρα, αναμένεται να δώσουν στην Αθήνα μια παράταση δύο ετών για να επιτύχει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματός της που της έχει ζητηθεί, μια παραχώρηση που εκτιμάται ότι θα απαιτήσει ταυτόχρονα περαιτέρω χρηματοδότηση ύψους 32 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που περιήλθε στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε νωρίτερα υπέρ μιας πραγματικής και όχι μιας γρήγορης λύσης, όπως δήλωσε κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Αφού αναγνώρισε τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να κάνουν το ίδιο και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ότι του αναλογεί. 
Την διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας προτείνει, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν στα διεθνή πρακτορεία, το προσχέδιο συμπερασμάτων της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, την ώρα ωστόσο που συνεχίζονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων φέρεται να επισημαίνει ότι χωρίς επιμήκυνση η Ελλάδα θα χρειαστεί να εξοικονομήσει 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014 αντί των 11,5 δισ. που είχαν υπολογισθεί αρχικά. Προσθέτει ωστόσο, ότι η επιμήκυνση δημιουργεί πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 32,6 δισ. για τη διετία 2015-2016.
«Στην πραγματικότητα», συμπληρώνει η ίδια πηγή «δεν υπάρχει επιλογή, καθώς κανείς δεν επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» και καταλήγει «Η Ελλάδα έχει μικρή ανάπτυξη, όμως δεν φταίει εκείνη αφού κάνει ό,τι της ζητάνε».
«Δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σήμερα αλλά νομίζω ότι η γενική αίσθηση είναι πως θα θέλαμε η επόμενη δόση να εκταμιευτεί με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο», είπε ο πρόεδρος της Ευρωομάδας Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
«Θα ήθελα πρώτα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια θα ήθελα να ακούσω την έκθεση της τρόικας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε πως η έκθεση της τρόικας που αποτελούσε προϋπόθεση λήψης της όποιας απόφασης και επιδόθηκε τη νύχτα της στους «27», δεν είναι ολοκληρωμένη, διότι, όπως είπε, εξακολουθούν να λείπουν κάποια έγγραφα.
Τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας,Πιέρ Μοσχοβισί, εισερχόμενος στο Eurogroup.
«Βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μοσχοβισί. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα. Το αξίζει η χώρα και ο ελληνικός λαός που έκανε πολύ γενναίες προσπάθειες».
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση. «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τις αποφάσεις, οι οποίες πρέπει να είναι θετικές», κατέληξε ο κ. Μοσκοβισί.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Γιουρογκρούπ στις Βρυξέλλες. 
Ο Λ. Φρίντεν τόνισε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό. 
Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.
Με δηλώσεις τους, τόσο η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών όσο και ο Ολλανδός ομόλογός της χαρακτήρισαν πιθανή μια νέα συνεδρίαση του Eurogroup για το θέμα της Ελλάδας εντός της εβδομάδας. 
Όπως δήλωσε ο τελευταίος χαρακτηριστικά «οι ίδιοι οι Έλληνες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για πολλά πράγματα. Το ίδιο και εμείς θα πάρουμε τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να δούμε που βρισκόμαστε».

.Επιπλέον 32,6 δισ. ευρώ


Οι πιστωτές της Ελλάδας καλούνται να εξεύρουν τον κατάλληλο τρόπο ώστε να καλυφθεί μία ‘τρύπα' 32,6 δισεκ. ευρώ, σε περίπτωση που αποφασίσουν να χορηγηθεί μία παράταση δύο ετών στην Αθήνα προκειμένου να εφαρμόσει τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσαρμογές που της ζητούνται, προκύπτει από το κείμενο του προσχεδίου της έκθεσης της τρόικας.
«Οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδος ανέρχονται σε 15 δισεκ. ευρώ έως το 2014 και στα 17,6 δισεκ. ευρώ το 2015 και 2016, όμως δεν αποκλείεται να αυξηθούν», τονίζεται στο-μη οριστικό-κείμενο της έκθεσης, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα.
Εάν δεν παρασχεθεί η δυνατότητα παράτασης για μία διετία στην Αθήνα, η ‘τρύπα' στη χρηματοδότηση θα έφθανε τα 22,6 δισεκ. ευρώ έως το 2016

."Die Welt": Διετή επιμήκυνση θέλει η τρόικα


Δύο χρόνια παράταση επιθυμεί η τρόικα να δοθεί στην Αθήνα για την επίτευξη των στόχων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Die Welt", το οποίο μεταφέρει η γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται  σχέδιο «Μνημονίου Κατανόησης» (Memorandum of Understanding-MoU), «χωρίς αυτή την επιμήκυνση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έπρεπε εντός των επόμενων δύο ετών να λάβει μέτρα ύψους 20,7 δισεκατομμυρίων ευρώ  - ως τώρα γινόταν συζήτηση για 11,5 δισεκατομμύρια - προκειμένου να επιτύχει τους αρχικούς δημοσιονομικούς της στόχους».

."Νέα συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, εντός της εβδομάδας"


Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Oικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ο κ. Νούναν είπε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό. 

Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές

.Μόντι: Στηρίζουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο


Συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι είχε, στο περιθώριο του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ, που διεξάγεται στο Μιλάνο, ο Σίμος Κεδίκογλου. Ο κ. Μόντι τόνισε στον Έλληνα κυβερνητικό εκπρόσωπο πως στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο και πως ανυπομονεί να επισκεφθεί την Αθήνα μετά και την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

 Στο φόρουμ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των ιταλικών επιμελητηρίων και στο οποίο συμμετέχουν ξένοι ηγέτες και παράγοντες της ΕΕ, χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος τόνισε πως «η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι πρέπει» και πως «τα μέτρα λιτότητας και η δημοσιονομική προσαρμογή βρίσκονται στα όριά τους».

 Μάλιστα, ο κ. Ταγιάνι επισήμανε πως θα πρέπει, πλέον, από κοινού ΕΕ και Ελλάδα να συνεργαστούν για σειρά μέτρων που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη.

.Μετά τον Πελέ, ο Μέσι καλείται να ξεπεράσει τον Μίλερ και τον... εαυτό του


Μόλις στα 25 χρόνια ζωής του, ο Λιονέλ Μέσι συνεχίζει να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο!

Πέρυσι έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών σε αριθμό γκολ σε μία σεζόν σε συλλογικό επίπεδο, όταν πέτυχε 73 τέρματα για το 2011-12, ξεπερνώντας τα 67 γκολ του Γκερντ Μίλερ από τη σεζόν 1972-73.

Πιο πρόσφατο επίτευγμά του, αυτό απέναντι στη Μαγιόρκα το βράδυ της Κυριακής, όταν με τα δύο γκολ που πέτυχε απέναντι στους νησιώτες έφτασε τα 76 μέσα στο 2012, εκ των οποίων τα 64 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και τα 12 με αυτή της εθνικής Αργεντινής.

Αφού, λοιπόν, άφησε πίσω του τον Βραζιλιάνο «μάγο» Πελέ με 75 γκολ (με Σάντος και «σελεσάο») το έτος 1958, τώρα έχει ένα νέο στόχο: να στείλει την μπάλα στα δίχτυα 10 φορές ακόμη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου!

Αν συμβεί αυτό, τότε θα γράψει με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στην ιστορία, πάνω και από αυτό του Γκερντ Μίλερ, που είχε πετύχει 85 γκολ το 1972, με Μπάγερν και εθνική Δυτικής Γερμανίας. Αυτή είναι η κορυφαία παραγωγικότητα ενός ποδοσφαιριστή παγκοσμίως σε ένα ημερολογιακό έτος.   

."Απαραίτητη η διετής επιμήκυνση για την Ελλάδα"


Η Ελλάδα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα, όπως αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Το προσχέδιο αυτό, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρει ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

Εξάλλου, την ελπίδα να βρεθεί πολιτική συμφωνία που θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, εξέφρασε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Π. Μοσχοβισί.

.Π. Κουκουλόπουλος: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των διαγραφέντων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιστροφής των διαγραφέντων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ.
«Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το ΠΑΣΟΚ. Χρειαζόμαστε χρόνο και ηρεμία, δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τι μας έχει συμβεί. 

Στην πολιτική, σημασία έχουν τα πολιτικά προτάγματα, πράγματα πάνω στα οποία κανείς συμφωνεί. Μπορούμε να βρεθούμε ξανά, στο συνέδριο, με τα στελέχη που αποχώρησαν και να συζητήσουμε ξανά, για την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ» είπε.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ανέφερε: «Αυτή η κουβέντα ανοίγει με την ολοκλήρωση ενός πλαισίου. 
Από την πρώτη μέρα το λέμε: τα ζητήματα της χώρας έρχονται πριν τα παραταξιακά. Μη νομίζετε ότι η κοινωνία ενδιαφέρεται ποιος θα είναι υπουργός και ποιος όχι».

.Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του προϋπολογισμού


Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013 από την ελληνική Βουλή, εξέφρασε, σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, 
τονίζοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί ένα, ακόμη, βήμα προς την αποδέσμευση της δανειακής βοήθειας. 

«Η ψηφοφορία του προϋπολογισμού του 2013 αποτελούσε βασική προϋπόθεση για την έγκριση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, η οποία ικανοποιήθηκε», δήλωσε ο Σάιμον Ο' Κόνορ, σημειώνοντας παράλληλα, 
πως μένει να εξεταστεί η τελική μορφή του προϋπολογισμού από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

.Τα γερμανικά αιτήματα καθυστερούν την καταβολή της δόσης, εκτίμησε ο Γ. Σταθάκης


«H θέση της κυβέρνησης ότι θα έλθει ανάπτυξη από το τέλος του 2013 έχει βάση μόνο αν βρουν 20- 30 δισ. επενδυτικούς πόρους και τα ρίξουν στην οικονομία...», δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Εκτίμησε ότι υπάρχει εμπλοκή στην καταβολή της δόσης εκ μέρους της γερμανικής πλευράς λέγοντας τα εξής, μεταξύ άλλων: 

«Πρέπει να εμπλέκονται τα δύο αιτήματα της γερμανικής πλευράς, τα φορολογικά έσοδα να πηγαίνουν κατευθείαν στο ταμείο για να εξυπηρετούνται οι τόκοι, ένας όρος απαράδεκτος, και το δεύτερο έχει να κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, ανεξαρτήτως της έγκρισής τους από τη Βουλή». 
Αναγνώρισε ότι η δόση θα καθυστερήσει λίγο αλλά θα δοθεί και αυτό, όπως είπε, «συνάδει με άλλες αποφάσεις ευρωπαϊκές».

.Η εκταμίευση της δόσης καθηστερεί τον ανασχηματισμό


Η βεβαιότητα με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς εκφράστηκε για την εκταμίευση της δόσης μπορεί να ηχεί παράξενα αφού οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καταλήξει πως θα αντιμετωπίσουν τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά από την άλλη δείχνει πως ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να υλοποιήσει το σχεδιασμό του.

Το θέμα με τον βουλευτή Λευκάδας Θεόδωρο Σολδάτο που είχε αποκαλύψει από νωρίς το news.gr, λύθηκε με τη διαγραφή του αφού δεν μεταπείστηκε από τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Ωστόσο, η κυβέρνηση κινητοποιήθηκε για να αποτρέψει κίνημα βουλευτών που θα καταψήφιζαν επιμέρους προϋπολογισμούς υπουργείων.

Τώρα, ο Α. Σαμαράς θα προχωρήσει περισσότερο τις διαβουλεύσεις με τον Ευαγ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη ώστε την κατάλληλη στιγμή να έχει συμφωνηθεί ποιοι εκ των πολιτικών στελεχών των δυο κομμάτων θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση.

Ο κ. Σαμαράς θέλει μαζί με τη δόση να δώσει και επιπλέον αέρα στην κυβέρνηση με νέα πρόσωπα που θα υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις χωρίς δισταγμό. Ορισμένες πληροφορίες λένε ότι ο κ. Βενιζέλος σκέφτεται αν αποδεχθεί θέση αντιπροέδρου και πως θα προτείνει για υπουργούς στελέχη όπως οι: Γ. Μανιάτης, Ν. Σηφουνάκης, Χρ. Αηδόνης αλλά όχι προβεβλημένα στελέχη όπως ο Μιχ. Χρυσοχοίδης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να μετάσχει, αν και ο κ. Βενιζέλος δεν θα τον πρότεινε.

Ο κ. Κουβέλης δε διαφωνεί να μπουν πολιτικά στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα αλλά ακόμη δεν έχει καταλήξει ποιους θα προτείνει. Πάντως ο Γ. Πανούσης που ήταν απών από την ψηφοφορία και θα μπορούσε να είναι ένα από τα υπουργοποιήσιμα στελέχη δεν πρόκειται να είναι στο σχήμα.

Εκτός από τον ανασχηματισμό ο κ. Σαμαράς θέλει να «σπρώξει»την ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γι' αυτό επιλέγει σήμερα να επισκεφτεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Κονδύλια για ΜΜΕ, μεγάλα έργα και προώθηση των αποκρατικοποιήσεων με την προσέλκυση νέων επενδύσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού.

Όμως ο κ. Σαμαράς θέλοντας να σηματοδοτήσει ότι δεν ανέχεται προκλητικά προνόμια και συντεχνίες άμεσα θα φέρει το νόμο που θα καταργεί τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής και θα τους εντάσσει μισθολογικά στο Δημόσιο. Ανάλογες πρωτοβουλίες και μεταρρυθμιστικές τομές θα κάνει και σε άλλους τομείς.

Έμφαση θα δώσει και στο φορολογικό προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης με μείωση της φορολογίας για τους μισθωτούς, πέλεκυ για τους φοροφυγάδες καθώς και με κίνητρα για επενδύσεις.

.Σε αναζήτηση 25 δισ. για την Ελλάδα το Eurogroup


Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 25 δισ. ευρώ, που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας έως το 2016, καθώς και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούς χρέους, θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), στις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται σήμερα κάποια απόφαση στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου να δοθεί το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης.

Το Συμβούλιο θα ενημερωθεί από το Γιάννη Στουρνάρα για τις δημοσιονομικές και διαθρωτικές παρεμβάσεις, που ψήφισε την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή, αλλά και από τους επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν (ΔΝΤ), Μορς (ΕΕ) και Μαζούχ (ΕΚΤ) για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος, αλλά και για τα βασικά σημεία της υπό κατάρτιση έκθεσης αξιολόγησης, που συντάσσουν τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ύψους 25 δισ. ευρώ, κάτι που - όπως διαφαίνεται - θα απαιτήσει πρόσθετα δάνεια από τα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί και η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα μετάσχει στο Eurogroup, και αναμένεται να ζητήσει αφενός την απρόσκοπτη διασφάλιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος για τους επόμενους 12 μήνες, 

και αφετέρου τη μείωση του ελληνικού χρέους μέσω - μεταξύ άλλων - της παραίτησης της ΕΚΤ από τα κέρδη, που καταγράφει από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.

Τέλος, στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί και το ελληνικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η πλήρης αυτοτέλεια του Ταμείου Αξιοποιήσεως της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για έσοδα 25 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το 2016.

.Αποφασισμένος σήμερα στο Eurogroup ο Ι. Στουρνάρας


Αποφασισμένος ταξιδεύει σήμερα για το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών μετά και την υπερψήφιση του προϋπολογισμού, χθες, στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η κυβέρνηση αναμένει μια ισχυρή πολιτική δήλωση στήριξης, ενώ ο κ. Στουρνάρας μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο ακέραιο και ότι σύντομα η χώρα θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Χθες,  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ελληνική κυβέρνηση. 

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι στο Eurogroup δεν θα ληφθούν αποφάσεις για την Ελλάδα, ενώ απέδωσε τη σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης του δανείου, 
αλλά και την πίεση χρόνου που αντιμετωπίζει η Αθήνα σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της στην καθυστέρηση ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων, τα οποία έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση ήδη από το τέλος Ιουνίου.

.Το Ισραήλ "σφυροκοπά" τη Λωρίδα της Γάζας


Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αρκετές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, σε απάντηση για τις εκτοξεύσεις ρουκετών από παλαιστινίους κατά του ισραηλινού εδάφους, ανάφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.
Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν στόχο μια σήραγγα λαθρεμπορίου και μια εγκατάσταση αποθήκευσης όπλων στη βόρεια Γάζα, δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφέροντας ότι οι στόχοι αυτοί «χτυπήθηκαν».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Κυριακή, ότι είναι «έτοιμο να κλιμακώσει τις ενέργειες του» μετά τις συγκρούσεις στα σύνορα με τη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν έξι παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες.

Οι συγκρούσεις συνοδεύτηκαν, από την εκτόξευση μεγάλου αριθμού παλαιστινιακών ρουκετών, το βράδυ του Σαββάτου, προς το ισραηλινό έδαφος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.