.Ολική ανατροπή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Μπορεί χθες να έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές ότι το αρχείο – που είχε στα χέρια του ο Ευ. Βενιζέλος και παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου - αντιγράφτηκε στις αρχές Ιουλίου του 2011, κάτι που στοχοποιεί τον Ιωάννη Διώτη, ωστόσο το «στικάκι» που έχει το περιοδικό «Hot Doc» δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα στις αρχές Αυγούστου του 2010.

Πρόκειται για μία αποκάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα, αφού επίσημα, για πρώτη φορά, οι Έλληνες έμαθαν για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ τον Οκτώβριο του 2010.

Η απρόσμενη αυτή εξέλιξη δημιουργεί σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, καθώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τοποθέτησε την παραλαβή και αντιγραφή του CD στα μέσα Οκτωβρίου του 2010.

Την ίδια ώρα η έρευνα έδειξε ότι το USB δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2010 όπως και το αντίστοιχο αρχείο του περιοδικού έχει ημερομηνία στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010.

Πλέον μένει να απαντηθεί σε ποιανού τα χέρια ήταν το περίφημο CD το «κενό» χρονικό διάστημα, πότε πραγματικά έγινε η παραλαβή της λίστας από την κ. Λαγκάρντ ή αν έγιναν περισσότερες από μία παραδόσεις. 

Πάντως ένα σοβαρό ενδεχόμενο που εξετάζεται είναι η παραλαβή της λίστας να έγινε απευθείας από την Κ. Λαγκάρντ στο Eurogroup του Ιουνίου του 2010, στον Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται να παρέλαβε και άλλο πρόσωπο τη λίστα...

Το USB στικάκι που είχε στην κατοχή του ο Κώστας Βαξεβάνης παραδόθηκε στο πιστοποιημένο εργαστήριο ηλεκτρονικής έρευνας, την «Εγκληματολογική Εταιρεία Πραγματογνωμόνων και Τεχνικών Συμβούλων επί θεμάτων εγγράφων και γραφής ψηφιακών πειστηρίων Forencic Associates» για επεξεργασία.

.Οι δανειστές μπορούν να κατάσχουν τα πάντα εάν αθετήσουμε τις υποχρεώσεις μας


Σαρωτικές αλλαγές στους όρους του μνημονίου θα περιλαμβάνει ο νόμος που φέρνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η κυβέρνηση για ψήφιση τη Δευτέρα στη Βουλή.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με το νέο νόμο σε περίπτωση που η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές της, τότε οι δανειστές μας θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατάσχεση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου που κατέχει το Δημόσιο, ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο νέος νόμος είναι στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ και στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί όσο συντομότερα γίνεται, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Η επίμαχη διάταξη είχε περιληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης.

Εκεί ορίζεται ότι «ούτε το δικαιούχο κράτος μέλος, ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται, λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για άλλο λόγο, της δικαιοδοσίας, κατάσχεσης-συντηρητικής ή αναγκαστικής εκτέλεσης σε σχέση με οποιοδήποτε ένδικο βοήθημα ή διαδικασία σχετικά με τη σύμβαση τροποποίησης».

Ενσωματώνεται δηλαδή στο εθνικό δίκαιο ο όρος πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους και τα πάσης φύσεως ιδιοκτησιακά δικαιώματά του υπόκεινται σε κατάσχεση, αν το ζητήσουν οι δανειστές.

.«Δεν λύθηκε το πρόβλημα της ευρωζώνης»


«Η ευρωζώνη μπορεί αυτήν τη στιγμή να απολαμβάνει μια ανάπαυλα, αλλά απλώς αντιμετώπισε το σύμπτωμα, χωρίς να θεραπεύσει τα αίτια των οικονομικών δεινών». Αυτό υποστηρίζει με κύριο άρθρο η Wall Street Journal, με αφορμή την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η απειλή για το ευρώ αποτελεί πλέον παρελθόν.

Η εφημερίδα προβάλει την άποψη ότι το θέμα δεν έχει λήξει, υπενθυμίζοντας τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, που υπερβαίνουν το 50% στους νέους της Ισπανίας και της Ελλάδας. Ορισμένοι παρατηρητές, όπως σημειώνεται, αποδίδουν την ανεργία και την έλλειψη ανάπτυξης στην ευρωζώνη στα μέτρα λιτότητας που επεβλήθησαν κατ' εντολή του Βερολίνου. 

Ωστόσο, τονίζεται χαρακτηριστικά, η πραγματική ιστορία φαντάζει απειλητικότερη, καθώς πριν από την ίδρυση του ευρώ, οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών κάλυπταν το πρόβλημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μ' ένα συνδυασμό ελλείμματος δαπανών και υποτίμησης του εθνικού τους νομίσματος. 

Στη συνέχεια υποστηρίζεται ότι η αποκάλυψη για σοβαρές πράξεις «δημοσιονομικής εξαπάτησης» από την Ελλάδα, συνέβαλε επίσης στο να κλείσει το μόνιμο έλλειμμα στις δημοσιονομικές δαπάνες της Νοτίου Ευρώπης. Σήμερα πλέον, πάντα σύμφωνα με το κύριο άρθρο, οι προϋπολογισμοί περικόβονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ παρατηρούνται διστακτικές ενδείξεις για μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του κοινωνικού κράτους.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται επίσης ότι η ευρωζώνη μπορεί αυτή τη στιγμή να απολαμβάνει μια ανάπαυλα, ωστόσο η «λευκή επιταγή» που πρόσφερε ο κ. Ντράγκι το περασμένο καλοκαίρι, με την προσφορά εξαγοράς από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεριόριστων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων, αντιμετώπισε απλώς το σύμπτωμα και δεν θεράπευσε τα αίτια των οικονομικών δεινών της ευρωζώνης.

Καταλήγοντας, υπογραμμίζεται ότι, κι αν αυτά δεν αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότερα μέτρα -όπως μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας και χαμηλότερους φόρους-, η κρίση θα επανέλθει υπό τη μορφή κοινωνικών αναταραχών, πολιτικού λαϊκισμού και μιας γενιάς νέων Ευρωπαίων που δεν θα μπορούν να βρουν ικανοποιητική εργασία.

.Προβληματισμός για το stick


Δεν διαφαίνεται, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013, να διαβιβάζεται  από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη  το επίμαχο στικάκι (USB) με τη νοθευμένη λίστα Λαγκάρντ στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να βρει «τα ίχνη» και «την διαδρομή» που διήνυσε.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται από εισαγγελικούς κύκλους ότι σύμφωνα με την γνωμάτευση των αρμοδίων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ, όντως το επίμαχο στικάκι αναπαρήχθη (μεταγράφηκε) στις 8 Ιουλίου 2011. Όμως εμφανίζει το παράδοξο να καταγράφει ώρα μετεγγραφής 14:20  και ώρα τελευταίας αποθήκευσης 13:33, δηλαδή προηγήθηκε η αποθήκευση της μετεγγραφής. Κάτι όμως που τεχνικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνει. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει έντονος προβληματισμός στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς για το αν πρέπει ή όχι να διαβιβάσουν στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το επίμαχο στικάκι, καθώς οι προθεσμίες είναι αρκετά ασφυκτικές από την πλευρά της Βουλής. Και αυτό γιατί στις 17.1.2013 θα αποφασίσει αν θα συγκροτηθεί  ή όχι προανακριτική επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ. 

Σε περίπτωση που συσταθεί προανακριτική επιτροπή πρέπει αμέσως η δικογραφία να διαβιβαστεί από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς στη Βουλή. Η τελευταία θα αποφασίσει τόσο για την τύχη των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων, όσο και για τους συμμετόχους μη πολιτικά πρόσωπα, εφόσον υπάρξουν. Δηλαδή, εάν θα δικαστούν οι συμμέτοχοι μαζί με τα πολιτικά πρόσωπα στο Ειδικό Δικαστήριο (εφόσον παραπεμφθούν) ή θα δικαστούν ανεξάρτητα από την Ποινική Δικαιοσύνη.

Εάν οι δύο εισαγγελείς διαβιβάσουν το επίμαχο  στικάκι στην Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απαιτούνται περίπου 7 με 8 ημέρες για να γνωμοδοτήσει για την νόθευσή του.

Παράλληλα, όμως υπάρχει η πιθανότητα ένα  από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να ασκήσει ένσταση ότι  κατά την επεξεργασία δημιουργήθηκε παρέμβαση στο αποδεικτικό υλικό (στικάκι) που μπορεί να αλλοιώσει την εικόνα του και πιθανά ανεπανόρθωτα. 

Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται χρόνος για να εξεταστεί από τον αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό η ένσταση του εμπλεκόμενου προσώπου. Δηλαδή, η Βουλή θα αναμένει την δικογραφία αλλά εκείνη δεν θα μπορεί να διαβιβαστεί, καθώς θα υπάρχει εκκρεμείς ένσταση.

.Στουρνάρας: Κάθε ευρώ φόρου σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις


Νομοσχέδιο δημοσιονομικής ανάγκης, χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας πως κάθε ευρώ φόρου που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, «σώζεται από τους μισθούς και τις συντάξεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, για ανακούφιση των ευπαθέστερων κοινωνικών στρωμάτων, σημειώνοντας πως το συνολικό τους κόστος ξεπερνά το 1 δισ. -ποσό που είναι αδύνατον να εξευρεθεί με άλλον τρόπο. «Δεν είναι δυνατόν παραμονές του Euroworking Group και του ΔΝΤ, να προσθέτουμε 1 δισ. δαπάνες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 

Υπέρ του φορολογικού νομοσχεδίου ως προϋπόθεση για μία αναπτυξιακή προοπτική, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκίνησε με κριτική αποστάσεων από τη λογική του φορολογικού νομοσχεδίου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και με νύξεις για ζητήματα της επικαιρότητας, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το πρόβλημα θέρμανσης και οι καταλήψεις πολιτικών γραφείων.

Έτσι, σε αντίθεση με τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας Απόστολο Βεζυρόπουλο, ο οποίος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει το μεγάλο έλλειμμα φορολογικής δικαιοσύνης και κοινωνικής ευθύνης που υπήρχε μέχρι σήμερα» 

ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «δεν ικανοποιεί το αίτημα για τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών» και πως «ο διάλογος που άδοξα έληξε τον Φλεβάρη του 2012 με την αποχώρηση όλων των κομμάτων για το εθνικό φορολογικό, θα ξαναξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ τις επόμενες μέρες».

 Η Ασημίνα Ξυροτήρη (ΔΗΜΑΡ) επέμεινε στη λογική των "ισοδύναμων μέτρων" και έψεξε το υπουργείο Οικονομικών για το ότι δεν καταγράφει τα πρώτα αναγκαία μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και δημιουργίας των αναγκαίων μηχανισμών για την αποτροπή της. 

Η ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζει ωστόσο το νομοσχέδιο «ως μία αναγκαία προϋπόθεση για τις συνθήκες της χώρας» και καταθέτει σειρά τροπολογιών, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, αφορολόγητο στις καταθέσεις μέχρι 5.000 ευρώ και αυτοτελή φορολόγηση στα εισοδήματα από μισθώσεις ακινήτων με βάση την κλίμακα του κύριου εισοδήματος του φορολογουμένου. 

«Μονάχα εισπρακτικό χαρακτήρα» διέκρινε στο νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής. «Οι κυβερνήσεις σας είναι στη λογική της διαπλοκής, αφού καμία φορά δεν υπήρξε η πολιτική βούληση για άλλη κατεύθυνση, παρά τις επανειλημμένες προεκλογικές σας εξαγγελίες» ανέφερε ο κ. Γελαλής, ο οποίος επικαλέστηκε έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία «αντί να ευνοείται η επιχειρηματικότητα, ευνοούνται οι επιχειρηματίες- και αντί της επανεπένδυσης των κερδών, κινητοποιείται η ενθυλάκωσή τους». 

«Ο κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει 31 σελίδες φοροαπαλλαγές» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Ό,τι συμβαίνει στη ναυτιλία, όπου απαλλάσσονται τα κέρδη που προκύπτουν απ' την εκμετάλλευση πλοίων, θα γίνει τώρα σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων που χάραξε το Μάαστριχ» σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Η χώρα έχει καταδικαστεί στη φτώχεια, το σκοτάδι και το κρύο. Η πραγματικότητα αυτή συνδυάζεται με τη διαμοίραση των ιματίων της χώρας στους δανειστές. Αντί όμως κάποιοι να κοιτάνε αυτό, κοιτάνε το κόμμα τους» ανέφερε, ο Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες),.

«Φορολογείτε τους πάντες και τα πάντα με εξαίρεση τις τράπεζες και τους βουλευτές» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας των Ανεξάρτητων Ελλήνων για το φορολογικό νομοσχέδιο απορρίφθηκε δι' εγέρσεως.

.Από 0,4% έως 0,8% οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Από 0,4% έως 0,8%, ανάλογα με την κατανάλωση, κυμαίνονται οι τελικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές, από τις ανατιμήσεις στο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ, πρώην τέλος ΑΠΕ), που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η αύξηση σε απόλυτες τιμές για την οικιακή χρήση είναι 9%, ωστόσο στο σύνολο του λογαριασμού διαμορφώνεται κάτω από 1%.

Το τέλος περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς ρεύματος και αποτελεί τμήμα του μηχανισμού χρηματοδότησης των μονάδων παραγωγής ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές.

.Βενιζέλος: Μέτωπο χυδαιότητας και σκευωρίας ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής


Τη συγκρότηση ενός μετώπου χυδαιότητας και σκευωρίας εναντίον του, από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή, κατήγγειλε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις παραπομπής του σε Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

«Οφείλω στον τόπο, στην παράταξη και στον εαυτό μου, να πω πως δεν ανέχομαι αυτή την επίθεση, την οργανωμένη συκοφαντική επίθεση που καθοδηγήθηκε επωνύμως και επισήμως απ' το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, για την οικογένειά μου ?που κρυβόταν στη λίστα?. 

Ότι νέα βουλευτής, με πορεία μάλιστα αγωνιστική, κατέθεσε ερώτηση για δήθεν 600 κρυμμένα ονόματα. Είχαν, βλέπετε, πέσει θύματα και της ίδιας τους της μυθολογίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. 

.Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αναρχικός


Στον αναρχικό χώρο δήλωσε ότι ανήκει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98,9 τόνισε ότι: «Οι χώροι αυτοί (όπως βίλα Αμαλία), που έχουν εγκαταλειφθεί, συνδέονται και με άλλα πράγματα, επίκαιρα στην κοινωνία μας, δράσεις όπως το εμπόριο χωρίς μεσάζοντες ή το ανταλλακτικό εμπόριο. Η κυβέρνηση θέλει να πατάσσει κάθε εστία αντίστασης». 

Πρόσθεσε ακόμη ότι: «Αυτοπροσδιορίζομαι στον αναρχικό χώρο». Επισήμανε επίσης: «Τι είναι ο αναρχικός; Ένας άμεσα δημοκράτης». Σχετικά με τα όσα έγιναν το 2008, στην περίοδο εκτεταμένων επεισοδίων με εμπρησμούς, είπε: «Δεν βλέπω κανέναν κόσμο έτοιμο να επαναστατήσει, είχαμε μια εξέγερση το 2008».
Η αντίδραση της ΝΔ

«Η σημερινή παραδοχή του βουλευτή Καστοριάς του Σύριζα, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, στον ALPHA 989, ότι "ταυτίζεται με τη Βίλα Αμαλία", ότι ο ίδιος "αυτοπροσδιορίζεται στον αναρχικό χώρο", 


ότι το κάψιμο της Αθήνας από κουκουλοφόρους, το 2008, ήταν "εξέγερση και επανάσταση" και ότι η αναρχία "είναι η άμεση δημοκρατία" και ο αναρχικός "άμεσος δημοκράτης" εγείρει μείζον θέμα για τη δημοκρατική ομαλότητα» σχολίασε η ΝΔ, με ανακοίνωσή της, ζητώντας να τοποθετηθεί ο Αλ. Τσίπρας.

Απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

 Για "εμφυλιοπολεμικού κλίματος παραληρήματα" κατηγόρησε την ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ σε απαντητική ανακοίνωσή του.

Νέα δήλωση Διαμαντόπουλου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος σε δήλωσή του διευκρινίζει ότι στηρίζει το πρόγραμμα και τις ιδέες της ριζοσπαστικής αριστεράς και τους μαζικούς και ειρηνικούς αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. 

Προσθέτει επίσης ότι αυτοπροσδιορίζεται από αυτή την ιδιότητά του και μόνο και καταλήγει ότι «για μένα απολύτως συμβατές με αυτή την ιδιότητα είναι οι αξιακές αναφορές μου στην άμεση δημοκρατία και στους κοινωνικούς χώρους» 

.Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης


Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και την ανεξαρτητοποίησή του γνωστοποίησε ο Χρήστος Αηδόνης σε δισέλιδη επιστολή, που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μειμαράκη.
Ο κ. Αηδόνης κάνει λόγο για «προσπάθεια εκμετάλλευσης, απ΄όλα τα κόμματα, του σκανδάλου της "λίστας Λαγκάρντ", ενώ καταλογίζει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον Ευ. Βενιζέλο προσπάθεια αποποίησης των πολιτικών του ευθυνών για τη διαχείριση της λίστας.

«Είχα την ψευδαίσθηση ότι αυτές τις ευθύνες θα τις αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να απελευθερώσει το Κίνημα από την επιχειρηρούμενη συλλογικοποίηση του προβλήματος, και κατ΄επέκταση και την τρικομματική κυβέρνηση, και να μην κρύβεται πίσω από την απειλή της αποσταθεροποίησης του κυβερνητικού σχήματος» σημειώνει ο κ. Αηδόνης και προσθέτει:

«Η δημοκρατία μας απέδειξε στις πρόσφατες εκλογές πως δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δεν δέχομαι πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ολισθήσει εκ νέου και να πορευτεί και με άλλα ενοχικά σύνδρομα, πέραν αυτών που του φορτώθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο».

Παράλληλα, ο κ. Αηδόνης επισημαίνει ότι ο ίδιος διαφώνησε με το ισχύον καθεστώς που επιτρέπει, όπως λέει, την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, αλλά δίνει και τη δυνατότητα σε πολιτικές πλειοψηφίες να «στρογγυλεύουν ευθύνες στο όνομα κομματικών σκοπιμοτήτων, που σκιάζουν ακόμα περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου».

Ο κ. Αηδόνης σημειώνει: «Δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε κανέναν μηχανισμό συγκάλυψης ευθυνών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και απαξίωσης του πολιτικού και θεσμικού μου ρόλου. Σε κανέναν μηχανισμό πολιτικού κανιβαλισμού».
Και καταλήγει:

«Θα στηρίζω τη σταθερότητα της τρικομματικής κυβέρνησης ως την πλέον κατάλληλη πολιτική συνταγή, δεν θα στηρίξω, όμως, περαιτέρω υφεσιακές πολιτικές, καθώς και πρόσωπα, που λειτουργούν επιζήμια για το μέλλον του τόπου και της δημοκρατικής παράταξης».

Σχόλιο του ΠΑΣΟΚ
Αναμενόμενη ήταν για το ΠΑΣΟΚ η αποχώρηση του βουλευτή Δράμας Χρήστου Αηδόνη, το οποίο σχολιάζοντας, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, την ενέργεια τη χαρακτηρίζει «θλιβερή και παράδοξη».
Το σχόλιο έχει ως εξής:

«Ο κ. Αηδόνης επέλεξε να κάνει επίσημα αυτό που από καιρό έχει κάνει ανεπίσημα, την ημέρα που τα ίδια τα γεγονότα δίνουν αποστομωτική απάντηση στη σκευωρία κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτό είναι θλιβερό και παράδοξο».

.Επιστρέφει στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης


Έτοιμος να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης. Με σημερινή του δήλωση χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αναγκαίο και θετικό το κάλεσμα» που έκανε χθες ο κ. Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της ΚΟΕΣ, «για την επανασυσπείρωση, χωρίς προαπαιτούμενα, όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην προοπτική της παράταξής μας». 

Εξάλλου, χαρακτηρίζει «ενεργό τη συμμετοχή του» στην προσυνεδρική διαδικασία, την οποία θεωρεί «αυτονόητη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σκανδαλίδης συναντήθηκε χθες στη Βουλή με τον κ. Βενιζέλο και συζήτησαν διάφορα θέματα. Κατόπιν αυτών αναμένεται η επιστροφή του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων βουλευτών από τους διαγραφέντες.

Η δήλωση του κ. Σκανδαλίδη έχει ως εξής:
«Θεωρώ εξαιρετικά αναγκαίο και θετικό το κάλεσμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την επανασυσπείρωση χωρίς προαπαιτούμενα όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην προοπτική της παράταξής μας εν όψει του κρίσιμου Συνεδρίου. 

Είναι χρέος μας να οργανώσουμε ένα γνήσιο, ανοιχτό, αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό Συνέδριο που θα γίνει αφετηρία για την ανασύνταξη του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Είναι αυτονόητη η ενεργός συμμετοχή και συμβολή μου, με τις προτάσεις και τις θέσεις μου σ'αυτή την πορεία».

.Κορυφώνεται η αντιπαράθεση για τη "λίστα Λαγκάρντ"


Επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για την πρόταση σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του στη Γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κατάπτυστο κείμενο, το οποίο χαρακτήρισε τυχοδιωκτικό. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι η υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ" αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου, στο γενικότερο πλαίσιο ασυλίας των ισχυρών και προστασίας τους από τους πολιτικούς τους φίλους.

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν ενδείξεις για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέληξε η ΚΕ του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι η έρευνα της υπόθεσης της "λίστας Λαγκάρντ" θα πρέπει να αναζητήσει ευθύνες κάθε άλλου εμπλεκόμενου, ιδίως των κυρίων Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Επίσης, την πρόταση για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας, σε βάρος των κκ Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Παπανδρέου και Παπαδήμου, συνυπογράφουν οι 18 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος. 

Τέλος, στη τακτική Δικαιοσύνη παραπέμπεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βουλγαράκης, για την μη καταγραφή στο δικό του πόθεν έσχες του έτους 2007, των καταθέσεων 132.000 ευρώ της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη στην Ελβετία, 

οι οποίες εμφανίζονται στη "λίστα Λαγκάρντ", με απόφαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία ασχολήθηκε με τις καταθέσεις στην Ελβετία, τριών συγγενών Ελλήνων πολιτικών, που περιλαμβάνονται στην επίμαχη λίστα.

Στη συνεδρίαση η επιτροπή ασχολήθηκε επίσης με τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου και την μη δήλωση στο πόθεν έσχες του, καταθέσεων 1,3 εκ. ευρώ της συζύγου του στην Ελβετία. 
Η απόφαση, αναβλήθηκε για τις 17 Ιανουαρίου.

.Χειροτερεύει η ρύπανση της ατμόσφαιρας


Πρόβλημα με τη ρύπανση του αέρα διαπιστώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.
Ειδικότερα, κατά 72% οι πολίτες δεν είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά των αρμόδιων αρχών στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, το 79% πιστεύει ότι η ΕΕ θα έπρεπε να θεσπίσει συμπληρωματικά μέτρα, ενώ το 56% πιστεύει ότι την τελευταία δεκαετία η ποιότητα του αέρα έχει χειροτερέψει. 

Επ΄αυτής της τελευταίας εκτίμησης, το ποσοστό είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ιταλία (81%), αλλά επίσης σε Κύπρο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία και Ισπανία (70%-75%).

Στην έρευνα, όπου συμμετείχαν 25.000 πολίτες από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, κατά κοινή εντύπωση η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από τα οχήματα (96%), τις βιομηχανίες (92%) και τις διεθνείς μεταφορές (86%), ενώ στην αντιμετώπιση της μόλυνσης θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο βιομηχανικό και ενεργειακό τομέα (43%).

Ειδικότερα, οι Έλληνες ζητούμε να ληφθούν πρόσθετα ευρωπαϊκά μέτρα, ενώ θεωρούμε ότι η ρύπανση του αέρα επιβαρύνεται από τη βιομηχανία (94%), τις διεθνείς μεταφορές (88%), ιδιαίτερα από τα λύμματα της γεωργίας (όπου σημειώνουμε το υψηλότερο ποσοστό με 93%) και την ενεργειακή κατανάλωση των νοικοκυριών (80%). 

Στο γενικό ερώτημα περί της ενημέρωσής μας επί των θεμάτων που σχετίζονται με τη μόλυνση του αέρα, οι Έλληνες περίπου διχαζόμαστε ?«πολύ» και «καλά ενημερωμένοι» δηλώνουμε κατά 41%, ενώ «όχι καλά» και «καθόλου» δηλώνει το 59%?. 

Ωστόσο, στο παρεπόμενο ερώτημα, αν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές προδιαγραφές ποιότητας του αέρα, οι Έλληνες εμφανίζουμε άγνοια, καθώς θετικά απαντά μόλις το 11% , το χαμηλότερο ποσοστό, με μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό το 25%. Στο ερώτημα όμως αν γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εθνικά ανώτατα όρια εκπομπών, οι Έλληνες παρουσιάζουμε καλύτερη ενημέρωση καθώς θετικά απαντά το 33%.

.Διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με διεθνείς προσωπικότητες


Διαδοχικές συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

Αρχικά συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Antonio Lopez-Isturiz. 

Ο κ. Ιsturiz, σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, μίλησε με θερμά λόγια για τον ρόλο και την προσφορά του 'Ελληνα πρωθυπουργού, ενώ αναφέρθηκε και στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Ο κ. Σαμαράς, στη συνέχεια είδε τον Παγκόσμιο Πρόεδρο της Unilever, Paul Polman και τον πρόεδρο Ευρώπης της εταιρείας, Jan Zijderveld.
Ο πρόεδρος της εταιρείας επανεβέβαιωσε τη δέσμευση της Unilever σχετικά με την παραμονή και περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά.

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας στο σχόλιο του κ. Πόλμαν ότι η χώρα μας βρίσκεται στη σωστή πορεία, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «είμαστε στο σωστό δρόμο, αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε δυσκολίες και εμπόδια». 

Προσέθεσε πως «η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν καθημερινά προβλήματα», έθεσε όμως ως στόχο του την επίλυσή τους, δίνοντας προτεραιότητα «στη ρευστότητα για να ξεκλειδώσει η οικονομία».

Αυτή την ώρα συναντάται με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών και Αειφόρου Ανάπτυξης του Βελγίου, Steven Vanackere.
 Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ολλανδικού Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDA), Sybrand van Haersma Buma.

.Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων


Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση των Νέων» παρουσιάζουν αυτή την ώρα στο υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Το σχέδιο ενσωματώνει δράσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που απευθύνονται αποκλειστικά στους νέους και τα οποία χρηματοδοτούνται τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), όσο και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για την πρώτη συντονισμένη, στοχευμένη και αλληλοσυμπληρούμενη δράση για την αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος της ανεργίας των νέων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, θα δημιουργηθούν περισσότερες από 62.000 θέσεις εργασίας.

Τα προγράμματα αφορούν, επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους, την υποστήριξη της καινοτόμας επιχειρηματικότητας των νέων, την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο, δράσεις κοινωνικής φροντίδας και την κοινωνική εργασία στον πολιτισμό.

Απευθύνονται σε νέους ανέργους έως 35 ετών, και περιλαμβάνουν κατάρτιση, εργασιακή εμπειρία για 5 μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες μετά τη λήξη του προγράμματος μαθητείας να προχωρήσουν σε κανονική πρόσληψη για έναν επιπλέον χρόνο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.