.EUROVISION : ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Στον τελικό του Σαββάτου πέρασαν οι Ουγγαρία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Αρμενία, Φινλανδία, Μάλτα, Ελλάδα. Οι Koza Mostra και ο Αγάθωνας Ιακωβίδης με το τραγούδι τους... 
Alcohol is Free, κατάφεραν και βγήκαν νικητές στον β΄ημιτελικό. 

Η Ελλάδα εμφανίστηκε ένατη μεταξύ 17 χωρών στο γήπεδο «Μάλμε Αρένα» της Σουηδίας.


Στη μάχη για το εισιτήριο του τελικού του 58ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision στον β' ημιτελικό συμμετείχαν:


1. Λετονία

2. Άγιος Μαρίνος
3. ΠΓΔΜ
4. Αζερμπαϊτζάν
5. Φινλανδία
6. Μάλτα
7. Βουλγαρία
8. Ισλανδία
9. Ελλάδα
10. Ισραήλ
11. Αρμενία
12. Ουγγαρία
13. Νορβηγία
14. Αλβανία
15. Γεωργία
16. Ελβετία
17. Ρουμανία

Οι χώρες που συμμετείχαν στον πρώτο ημιτελικό και κατάφεραν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Σαββάτου είναι οι: Μολδαβία, Λιθουανία, Ιρλανδία, Εσθονία, Λευκορωσία, Δανία, Ρωσία, Βέλγιο, Ουκρανία, Ολλανδία.


Η Κύπρος που εκπροσωπήθηκε από την Δέσποινα Ολυμπίου και το τραγούδι Να με θυμάσαι δεν κατάφερε να προκριθεί.


Στον τελικό του Σαββάτου θα συμμετάσχουν 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους ημιτελικούς -δέκα από κάθε βραδιά- ενώ υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο) και η διοργανώτρια Σουηδία, θα συμμετάσχουν απευθείας στον τελικό.


Η σειρά εμφάνισης στον τελικό θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές το αργότερο μέχρι την Παρασκευή.

."Να συνεχιστούν οι πιέσεις για να φύγει ο Άσαντ"


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία συμφωνούν στη συνέχιση των πιέσεων με σκοπό να εκδιωχθεί ο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία και να τερματιστεί η εμφύλια διαμάχη στη Συρία, δήλωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τη Γάζα, αλλά και τη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο.

Η κατάσταση στη Συρία, η τρομοκρατία-ασφάλεια, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Κυπριακό και τα ανθρώπινα δικαιώματα συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι συμφώνησαν να αυξήσουν τις πιέσεις προς το καθεστώς της Συρίας για να φύγει ο Άσαντ, ενώ ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι ήταν το πρώτο θέμα της συζήτησής τους και ότι στις επαφές που θα ακολουθήσουν απόψε στην Ουάσιγκτον θα συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε επίσης ότι τα δύο έθνη έχουν "κοινό συμφέρον στην ειρήνη", και πως επιθυμία τους είναι η "εξομάλυνση των σχέσεων" της Τουρκίας με το Ισραήλ.

.Ευ. Βενιζέλος; Αναγκαία μια ισχυρή πολιτική οντότητα στην Ευρώπη


«Η καταλυτική αλλαγή που έχει συντελεστεί, αυτή που έχει αλλάξει το τοπίο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι ουσιαστικά η θεσμική ενσωμάτωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην ευρωζώνη», τόνισε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος 

επισημαίνοντας ότι «αυτό ξεκίνησε από τη διάθεση υποβάθμισης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η γερμανική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ισχυρών κρατών-μελών, καταλόγιζαν μεγάλες ευθύνες, γιατί δεν προβλέφθηκε και δεν ανεκόπη η δημοσιονομική κρίση και συνακόλουθα η χρηματοοικονομική, μέχρι το 2009».

Με θέμα: «H κρίση στην ευρωζώνη: Προκλήσεις και ευκαιρίες για τον ευρωπαϊκό Νότο», ο κ. Βενιζέλος μίλησε σήμερα στο Κέντρο Γούντροου Γουίλσον στην Ουάσινγκτον, κάνοντας εκτεταμένη ανάλυση για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Μια ισχυρή οικονομία και ένα ισχυρό νόμισμα χρειάζονται από πίσω τους μια ισχυρή πολιτική οντότητα που έχει την ικανότητα να διασφαλίζει την ενότητα και τη σταθερότητά της μέσω θεσμικών μηχανισμών που λειτουργούν με δημοκρατική νομιμοποίηση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος.

.Κινεζικό ενδιαφέρον για τις υποδομές στην Ελλάδα


Tο σύνολο των ελληνοκινεζικών σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομολογό του Λι Κετσιάνγκ.

 Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο Κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς. Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».

 Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 Ακόμη ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.

 Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.

.Κανονικά η διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων


Με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας γενικής παιδείας αρχίζουν αύριο, νωρίς το πρωί, οι πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα διεξαχθούν κανονικά και μετά την απόφαση των καθηγητών να μην απεργήσουν μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που συνεδρίαζαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα -μετά από θυελλώδεις συζητήσεις, ανατροπές και αντεγκλήσεις- αποφάσισαν ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι όροι για να πραγματοποιηθεί η απεργία.

Οι καθηγητές συνεκτίμησαν το γεγονός της επιστράτευσης, αλλά και την αρνητική στάση για απεργίες μέσα στις εξετάσεις, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και της ΓΣΕΕ και κατέληξαν στην απόφαση να μην προχωρήσουν σε απεργία.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ που είχε λάβει την απόφαση για απεργίες πριν την επιστράτευση επανήλθε αργά χθες το βράδυ ζητώντας να ψηφίσουν οι πρόεδροι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για απεργίες. Το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό εναντίον των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του με τα πολιτικά κόμματα και μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ήδη, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ
 συναντήθηκε με τον Φ. Κουβέλη, παρούσης της αρμόδιας βουλευτή του κόμματος και υπεύθυνης του τομέα Παιδείας Μαρίας Ρεπούση.

 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση για επιστράτευση των εκπαιδευτικών και να αρχίσει σύντομα ουσιαστικός διάλογος.

Eπίσης, με την ηγεσία της ΟΛΜΕ συναντήθηκε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Σοφιανός. Το ΚΚΕ επανέλαβε την καταδίκη του «στην πολιτική που προωθεί τα αντιδραστικά μέτρα στην Παιδεία και, με την τακτική του "νόμος και τάξη", στην επιστράτευση ενός ακόμα κλάδου εργαζομένων» και ζήτησε την άμεση άρση αυτού του μέτρου.

Για αύριο το απόγευμα σχεδιάζεται συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει για να επανεξετάσει τις εξελίξεις. 

.Οι υποδομές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Κινέζων


Tο σύνολο των ελληνοκινεζικών σχέσεων συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομολογό του Λι Κετσιάνγκ.

Σε γεύμα που παρέθεσε στην ελληνική αποστολή, ο κινέζος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε παγκόσμιες ναυτιλιακές δυνάμεις και μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς.

Από το 2010 υπάρχει αυξημένη συνεργασία, ενώ οι κινεζικές επιχειρήσεις επιθυμούν να ενεργοποιηθούν στους τομείς των υποδομών. Θα κάνουμε ενέργειες ώστε να ενισχύσουμε τις εμπορικές συναλλαγές, με στόχο το 2015 ο όγκος των συναλλαγών να φθάσει τα 8 δισ. ευρώ».

Αναφερόμενος σε γεωπολιτικά ζητήματα ο κ. Κεκιάνγκ σημείωσε ότι η Κίνα είναι σύμμαχος στο Κυπριακό, ζήτησε δε τη βοήθεια της Ελλάδας για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με την ΕΕ, με δεδομένο, άλλωστε, ότι η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ακόμη ο κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε από την Αθήνα να μειωθεί η γραφειοκρατία και να διευκολυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση βίζας.

Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε λέγοντας ότι με τον νέο επενδυτικό νόμο προβλέπονται διαδικασίες fast track, που θα διευκολύνουν τις ενδεχόμενες κινεζικές επενδύσεις και πρόσθεσε ότι είμαστε εδώ για να τα βλέπουμε όλα, βήμα- βήμα και να διευκολύνουμε τη συνεργασία μας.

.«Η κινεζική ηγεσία θέλει την Ελλάδα εντός Ευρώπης»


Ικανοποίηση από την υποδοχή και από την ανταπόκριση που βρήκαν εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, μετά τις συναντήσεις με τους αξιωματούχους της Κίνας.

«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό και πέραν του αναμενομένου», ανέφερε μέλος της ελληνικής κυβερνητικής αποστολής και πρόσθετε ότι «η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μπει στα πλάνα της Κίνας για την επόμενη δεκαετία».

Ενδεικτικό του κινέζικου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος ήταν το γεγονός ότι η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του διήρκεσε περίπου 45 λεπτά.

«Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Κινέζος πρωθυπουργός έδειξε βαθειά ενημερωμένος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Γνώριζε όχι μόνο τις διεθνείς εκθέσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά ακόμη και την κίνηση των spreads τις τελευταίες ημέρες. Ήταν ενημερωμένος και απαντούσε συγκεκριμένα σε ό,τι του έθετε ο κ. Σαμαράς. 

Είναι οικονομολόγος, μιλάει με νούμερα, αλλά διαθέτει ευρύτερη φιλοσοφία και γνωρίζει το τί πέρασε η Ελλάδα και τι μπορεί να κάνει για να απογειωθεί. Είναι, όμως, ενημερωμένος και για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Η κινεζική ηγεσία θέλει σταθερότητα του ευρώ, θέλει ανάπτυξη της ΕΕ και θέλει την Ελλάδα εντός Ευρώπης και το έδειξε και όταν συζητιόταν το grexit».

Γενικότερα, έλεγε το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, οι νέοι επικεφαλής της Κινεζικής ηγεσίας έχουν εσωτερική φιλελληνική διάθεση.

Το πρωί της Τετάρτης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ της κινεζικής τηλεόρασης, που είδαν εκατομμύρια άνθρωποι και δείχνει την γενικότερη θετική διάθεση ανταπόκρισης στην έννοια Ελλάδα.

Οι Έλληνες κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν, πάντως, ότι χρειάζεται προσοχή: «Όταν έχεις τόσο βαρύ ιστορικό φορτίο και ο συνομιλητής σε αντιμετωπίζει σαν Σι Λα - όπως λένε την Ελλάδα - που σημαίνει ο άλλος πολιτισμός, σε σχέση με τον δικό τους, πρέπει να είσαι συνεπής και αξιόπιστος, πρέπει να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες τους. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι».

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επίσημη πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια προς στον Πρόεδρο της Κίνας, ο οποίος αύριο θα δεχθεί τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι σημείωναν, επίσης, ως εξαιρετικά σημαντικές τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με τους υπεύθυνους της China Development Bank, η οποία διακινεί κεφάλαια της τάξης του ενός τρισ. δολαρίων. Στις συναντήσεις εκδηλώθηκε συγκεκριμένο ενδιαφέρον για την επέκταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, αλλά και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η κυβέρνηση απηύθυνε πρόταση να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, σε κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, παιδιά που επλήγησαν από τους σεισμούς στην Κίνα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.