.Αυστηρό μήνυμα προς το Βερολίνο απέστειλε ο Κάρολος Παπούλιας (ΒΙΝΤΕΟ)


Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας για την εθνική επέτειο της 25η Μαρτίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Ημέρα μνήμης και τιμής σε όσους ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν με πάθος για τη λευτεριά ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. 
Το μήνυμα της ημέρας είναι εξαιρετικά επίκαιρο για εμάς και την Κύπρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει επιλεκτικά τα θύματά της και δημιουργεί χάσματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας μετά το πέρας της παρέλασης ζητώντας το μήνυμα αυτό να φτάσει μέχρι το Βερολίνο.

Εξαιρετικά επίκαιρο το μήνυμα της 25ης Μαρτίου χαρακτήρισε το μήνυμα της σημερινής ημέρας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη θρησκευτική και εθνική εορτή με το βλέμμα στραμμένο στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μειμαράκης, από την πλευρά του εξέφρασε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης στην Κύπρο και συνέστησε υπομονή και θάρρος τονίζοντας ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Tα αστυνομικά μέτρα στο Σύνταγμα για την στρατιωτική παρέλαση ήταν αυστηρά. 

Η ΕΛΑΣ εφάρμοσε ειδικό σχέδιο δράσης για την ομαλή διεξαγωγή της στρατιωτικής παρέλασης στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παπούλια

.Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για την απόφαση του Eurogroup


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Κύπρο, δήλωσε τα εξής:

«Η σκέψη μας σήμερα, ημέρα της εθνικής επετείου, βρίσκεται στον κυπριακό λαό που βιώνει με ακραίο τρόπο τη μετατροπή μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης σε εθνικη δοκιμασία.

Είμαστε, με όλη μας τη ψυχή, δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό και πρώτο μέλημά μας είναι να αποτραπούν τυχόν δυσμενείς διεθνοπολιτικές συνέπειες των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων. 

Η διεθνής υπόσταση και η ασφάλεια της Κύπρου είναι θεμελιώδης εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα έπρεπε δε να είναι και θεμελιώδης προτεραιότητα της Ευρώπης που ως Ευρωζώνη αποδείχθηκε ανίκανη να συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους της κυπριακής κρίσης.

Η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο “τιμωρίας και συνετισμού”. 

Οι λόγοι δεν είναι χρηματοοικονομικοί και δημοσιονομικοί, αλλά πρωτίστως συμβολικοί και η επιλογή αυτή έγινε παρά το κόστος που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα κάνουν μόνες τους την αποτίμηση των χειρισμών, όχι μόνο της τελικής φάσης, αλλά όλης της κρίσιμης περιόδου. 

Εμείς στην Ελλάδα, πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας για το ποια είναι η υπεύθυνη, ασφαλής, προοδευτική και πραγματικά πατριωτική στάση και ποια είναι τα όρια της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της εθνοκαπηλείας.

Ο ελληνικός λαός ζει τα τελευταία χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας. Ξέρει όμως πολύ καλά ότι καλύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει.

 Η εθνική στρατηγική που επικύρωσε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο οδηγεί στην εθνική ανάκαμψη με τρεις προϋπόθεσεις: αλήθεια, ενότητα, δουλειά».

.Για οδυνηρή συμφωνία κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ


Για οδυνηρή συμφωνία την ύστατη στιγμή κάνουν λόγο τα διεθνή ΜΜΕ αναφερόμενα στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, τα οποία επιχειρούν να αποτιμήσουν τις επόμενες κινήσεις των Ρώσων καταθετών.

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφέρουν ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης πάλευαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Κύπρο προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και να ξανακτίσουν την κατεστραμμένη οικονομία της. 

Ιδιαίτερη αναφορά όμως γίνεται και στην προσπάθεια που καταβάλλουν ξένες τράπεζες προκειμένου να προσελκύσουν τα ρωσικά κεφάλαια, τα οποία εκτιμάται ότι θα φύγουν από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Από την πλευρά της η Wall Street Journal εκτιμά ότι η κυπριακή οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια ύφεση αντίστοιχη της ελληνικής, υπογραμμίζοντας πως ενδεχομένως να έχει ήδη προκληθεί «μόνιμη βλάβη» στην κυπριακή οικονομία, καθώς το επόμενο διάστημα η Κύπρος θα πρέπει να περάσει από αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά στις μεταφορές κεφαλαίων.

Ο Economist τονίζει ότι η Κύπρος πέτυχε μια καλύτερη αλλά επίπονη συμφωνία για τη διάσωση της οικονομίας της, κάνοντας λόγο για «λογικό συμβιβασμό», ενώ διερωτάται πότε το νησί θα ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης δεδομένου ότι τα έσοδα από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ακόμα αβέβαια.

.Ο άγνωστος Χ του κουρέματος και τα άλλα σκοτεινά σημεία


Όπως με την Ελλάδα, έτσι και με την Κύπρο, για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έσπευσαν να ανακοινώσουν πως κατέληξαν σε συμφωνία χωρίς να έχουν καθορίσει πλήρως τις λεπτομέρειες αυτής, στις οποίες – ως γνωστό – κρύβεται ο διάβολος. Έτσι,...

- ανακοινώθηκε ότι κουρεύονται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην τράπεζα Κύπρου, χωρίς να γίνει γνωστό το ύψος του κουρέματος (κατά κάποιες πληροφορίες, θα ξεπερνά το 30%)...

- ανακοινώθηκε ότι η Λαϊκή τράπεζα σπάει σε καλή και κακή και το δάνειο των 9 δισ. ευρώ από τον ELA το αναλαμβάνει η Κύπρου. Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή δεν πειράζονται, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τα ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου στην τράπεζα αυτή, καθώς – ως γνωστόν – δεν είναι εγγυημένα...

- ανακοινώθηκε ότι θα τεθούν αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στις κυπριακές τράπεζες, χωρίς όμως να έχουν ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι αυτοί, πέραν των πληροφοριών – μεταξύ άλλων - για συγκεκριμένο όριο αναλήψεων ανά ημέρα και χρήσης των ποσών ανά εβδομάδα και για απαγόρευση μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.

Κατά τα άλλα, η συμφωνία επιτεύχθηκε τα ξημερώματα, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Βρυξελλών και αφού προηγουμένως ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αποκηρύξει λύσεις κουρέματος και άλλες πιέσεις από την τρόικα για τις αλλαγές στον τραπεζικό τομέα.

Σήμερα, αναμένεται να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες για μέρος από τις αποφάσεις αυτές. Υπενθυμίζεται πως για το κούρεμα δεν απαιτείται απαραίτητα η ψήφος της Βουλής, αφού αρκεί απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου. 

Εξ ου και η δήλωση, το μεσημέρι της Παρασκευής, του κεντρικού τραπεζίτη, Πανίκου Δημητριάδη, ότι μέχρι σήμερα, η τράπεζα θα έχει εκδώσει απόφαση, η οποία θα δίνει λύση στο πρόβλημα βιωσιμότητας της κυπριακής οικονομίας.

.Ανοίγουν αύριο τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα


Επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία από το πρωί της Τρίτης τα εν Ελλάδι υποκαταστήματα της τράπεζας Κύπρου, της CPB και της Ελληνικής. 

Πηγές της τράπεζας Πειραιώς ανέφεραν πως οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία ολοκληρώθηκαν και πλέον η παρουσία των τριών κυπριακών τραπεζών στη χώρα μας περνά στον έλεγχο του ομίλου του Μιχάλη Σάλλα.

Μετά τη συμφωνία του Eurogroup, ξεπεράστηκαν και τα νομικά εμπόδια, που είχαν μπλοκάρει προσωρινά τη διαδικασία και έπεσαν οι απαιτούμενες υπογραφές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η τράπεζα Πειραιώς καθίσταται ο δεύτερος τη τάξη τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα.

.ΣΥΡΙΖΑ: Σε οδυνηρό συμβιβασμό υπό το βάρος απειλών η Κύπρος


Η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Γιούρογκρουπ σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμά ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη «αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου οι χώρες του Νότου «πυροβόλησαν τα πόδια τους», καθώς το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης.

Επίθεση στην κυβέρνηση

Ιδιαίτερα δε η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη στάση της άνοιξε τη κερκόπορτα της ολικής καταστροφής. «Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στη Κύπρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών. 

Είναι φανερό ότι η ελληνική τρόικα έχει ταυτίσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα με αυτά των δανειστών. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν σκέφτηκε ποτέ να βοηθήσει τη Κύπρο, αλλά μεθόδευσε την παραδειγματική της τιμωρία, προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής, που η ίδια έχει επιλέξει», επισημαινει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει τα εξής:

«Αρνήθηκε να δώσει στη Κύπρο, 2 μόνο δις από τα 50 της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όταν το ελληνικό PSI κόστισε 4,5 δις στις κυπριακές τράπεζες. 

Αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να παρέχει προσωρινή ρευστότητα μέσω του ELA, ώστε να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Γιούρογκρουπ και να δοθεί χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στην κυπριακή πλευρά.

»Μάλιστα, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του καταστροφικού PSI για την Ελλάδα και την Κύπρο, μας εγκάλεσαν για ανόητη επιλογή. Προφανώς, η δική τους νοημοσύνη δεν χωρά επιλογές σωτηρίας μιας χώρας και ενός λαού από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, παρά μόνο επιλογές υποταγής.

Μέρα που είναι σήμερα, ίσως πρέπει να αναλογιστούμε ότι ραγιάδες δεν είναι μόνο όσοι ανέχονται τις αλυσίδες, αλλά και όσοι έχουν αλυσοδέσει τη σκέψη τους στα όρια που βάζουν οι αφέντες»

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.