.Τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες ενόψει τρόικας


Οι εκκρεμότητες ενόψει της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα που θα κρίνουν το κατά πόσον θα εκταμιευθούν οι δύο δόσεις ύψους 8,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα εξετάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών σε διευρυμένη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης,ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Πάνος Τσακλόγλου και ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών κ. Ν. Καραβίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση επικεντρώθηκε στην είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων για το 2013, στις αποκλίσεις στα έσοδα που διαρκώς αυξάνονται, στα ελλείμματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και στις απολύσεις στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή που μετείχε στην συνάντηση δήλωσε πως στο επίκεντρο βρέθηκαν τρία θέματα. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου και η προετοιμασία εν όψει της ελεύσεως της τρόικα. Για τις επαφές με την τρόικα τόνισε πως θα πρέπει να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις πριν τις 12 Απριλίου. «Όλα θα τα πετύχουμε», σημειωσε.

«Μας νοιάζει η αποδέσμευση να φθάνει στην πραγματική οικονομία», δήλωσε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Σε ερώτηση για την Κύπρο υπογράμμισε πως είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. «Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μία γενικότερη αρνητική ψυχολογία αλλά για όλη την Ευρώπη», είπε, προσέθεσε ωστόσο πως υπήρξε απόλυτη ηρεμία στις τράπεζες στην Κύπρο και όλα πήγαν καλά. 

,Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή της «θετικής λίστας»


Θετικά ήταν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του νέου τρόπου αποζημίωσης των φαρμάκων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τους ασφαλισμένους, καθώς από τα στοιχεία περίπου 167.000 συνταγών που εκτελέσθηκαν από σήμερα το πρωί έως το μεσημέρι, προκύπτει μέσο όφελος περίπου 3,2% για τους ασφαλισμένους.

Η εφαρμογή της «θετικής λίστας», που ξεκίνησε από χθες, προβλέπει δύο τιμές για τα φάρμακα, την ασφαλιστική και τη λιανική. Αν οι δύο τιμές συμπίπτουν ο ασφαλισμένος πληρώνει τη συμμετοχή του 25%, αν όμως επιλεγεί ένα σκεύασμα με μεγαλύτερη λιανική τιμή από την ασφαλιστική, την διαφορά την μοιράζεται 50% ο ΕΟΠΥΥ και 50% ο ασθενής.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε αναφερθεί στο όφελος που θα έχουν οι ασφαλισμένοι με την εφαρμογή της θετικής λίστας φαρμάκων, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς θα εξοικονομούν από τις ιδιωτικές δαπάνες για αγορά φαρμάκου περίπου 50 εκ. τον χρόνο.

.Διαφωνίες στο ΣΥΡΙΖΑ για την ιδρυτική διακήρυξη


Θέμα Ιδρυτικής Διακήρυξης έτσι όπως αποφασίστηκε και εγκρίθηκε στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη τον περασμένο Δεκέμβριο έθεσε αιφνιδίως σήμερα Πέμπτη η πλευρά της μειοψηφίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Δια στόματος του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Π. Λαφαζάνη τα στελέχη της μειοψηφίας ζήτησαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, να μην “κατέβει” καν το επίμαχο κείμενο στο επικείμενο ιδρυτικό συνέδριο, θεωρώντας ότι ορισμένα σημεία του “προκαταλαμβάνουν” τα στελέχη του κόμματος.

Επί της ουσίας, η πλευρά της μειοψηφίας ζητά να υπάρξει καινούργιο κείμενο στο συνέδριο, όποτε αυτό διεξαχθεί (πιθανότατα τον προσεχή Ιούνιο), θεωρώντας ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε., όσο και εντός συνόρων σε επίπεδο κοινωνίας, θα δικαιώσουν τη βασική τους θέση περί αριστερής στροφής και περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησης του κόμματος. 

Πολλώ δεν μάλλον που στη προηγούμενη συνεδρίαση της ΠΓ είχαν ζητήσει το συνέδριο να μετατεθεί το φθινόπωρο ή ακόμη και το 2014.

Σε μια προσπάθεια σύνθεσης, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε από την ιδρυτική διακήρυξη να εξαλειφθούν τα σημεία τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας, τονίζοντας ότι μέχρι το συνέδριο τα πάντα μπορεί να συζητηθούν 

ωστόσο η πλευρά της μειοψηφίας δεν άλλαξε γνώμη, ακόμη κι όταν της επισημάνθηκε ότι το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης εγκρίθηκε με ψηφοφορία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και θα ήταν αντιδημοκρατικό να αποσυρθεί. 

Τελικά διεξήχθη ψηφοφορία, όπου επικράτησε η άποψη ότι το κόμμα θα πάει στο συνέδριο με το εν λόγω κείμενο.

.Κλιμάκωση της οργής έναντι της Γερμανίας, διαπιστώνει ο γερμανικός Τύπος


Για κλιμάκωση της οργής στην ευρωζώνη έναντι της Γερμανίας, κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Kölner Stadt Anzeiger. Ο γερμανόφωνος Τύπος σχολιάζει εκτενώς το πακέτο για την Κύπρο αλλά και την επίσκεψη Ρεχάγκελ στην Αθήνα.

«Ο θυμός για το Βερολίνο μεγαλώνει» γράφει σε άρθρο της η Kölner Stadt Anzeiger, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Και προσθέτει: «Με το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο ίσως οι χώρες της ευρωζώνης να σταθεροποίησαν το νόμισμά τους. 

Πολιτικά όμως η συμφωνία, παρόλο που πάρθηκε ομόφωνα, διχάζει τους εταίρους. Στα μικρά κράτη αυξάνεται η οργή, γιατί η Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα του ευρώ έσπασε ένα απόλυτο οικονομικό ταμπού στην περίπτωση της μικρής Δημοκρατίας της Κύπρου».

Θετικός ο απολογισμός της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία έχει τίτλο στο άρθρο της «Η Ευρώπη είναι καλύτερα σήμερα σε σχέση με την αρχή της κρίσης». 

Η εφημερίδα γράφει επισημαίνοντας τα πολύ χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων στην κεντρική Ευρώπη, τα οποία είναι κάτω από το όριο του πληθωρισμού: «Η καταπολέμηση της κρίσης απαιτεί από κάθε Ευρωπαίο κάτι, ανεξάρτητα εάν αυτός θίγεται άμεσα ή έμμεσα ως προς τον καταθετικό του λογαριασμό. Κάθε άλλη προσδοκία είναι αφελής».

Από την άλλη πλευρά, «ο φόβος για τους Γερμανούς ευρω-αστυνομικούς» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Rundschau αναφέροντας πως «η Γερμανία δεν κερδίζει με το να παρουσιάζεται ως ευρω-αστυνομικός ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». 

Στο τέλος του άρθρου σημειώνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον χοντροκομμένο τρόπο του δεν έκανε φίλους. Από τη γερμανική πλευρά δεν πρόκειται για τον μεγάλο εναντίον του μικρού, αλλά για δίκαιους κανόνες παιχνιδιού. Σε κανέναν δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στην ΕΕ να ζει εις βάρος των άλλων με φορολόγηση ντάμπινγκ και με μια χαλαρή οικονομική εποπτεία».

Η Süddeutsche Zeitung παρουσιάζει πληθώρα άρθρων σήμερα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη σελίδα 3, το «σαλόνι» της, αφιερώνει στην επίσκεψη του Ότο Ρεχάγκελ στην Αθήνα και σημειώνει: «Οι Γερμανοί είναι τόσο αντιπαθείς που χρειάζονται έναν ήρωα. 

Η αποστολή στην Αθήνα ανατίθεται σε κάποιον που καταλαβαίνει τους Έλληνες: ο Ότο Ρεχάγκελ». Τη δεύτερη σελίδα της αφιερώνει η Süddeutsche Zeitung στην κρίση στα νοσοκομεία και στο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και σημειώνει: «Ευρωκρίση, μιζέρια και θάνατος. Αυτό που στις Βρυξέλλες γιορτάζεται ως επιτυχία στις πλούσιες χώρες έχει και μια άγρια πλευρά. 

Η φοβερή λιτότητα κυρίως στον τομέα της υγείας οδηγεί τους ανθρώπους σε μεγάλη εξαθλίωση. Τα νοσοκομεία προσφέρουν μόνο τη βασική περίθαλψη ενώ οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται , άνθρωποι πεθαίνουν. Και το τέλος δεν φαίνεται να έρχεται άμεσα».

.Δ. Αβραμόπουλος: Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες


Τον διεμβολισμό των εντυπώσεων που επεχείρησε να προκαλέσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αξιοποιώντας την κακή για την Κύπρο συγκυρία, αντέκρουσε ο υπουργός Εξωτερικών Δημ.Αβραμόπουλος σε απαντητική του επιστολή.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός  σημείωσε πως «διαφωνεί» με την πρόταση για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης, καθώς αυτή αντιστρατεύεται «τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος εξάλλου» σημειώνεται, «έδειξαν ότι τέτοιες διαδικασίες διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικά αποτελέσματα... 

Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν χρειάζονται πια προστάτες, μπορούν μόνοι τους να βρουν τις λύσεις που τους αρμόζουν, να συνεχίσουν τον διάλογό τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ο οποίος - όπως ξέρετε - διεκόπη από τον τουρκοκύπριο ηγέτη».

.Εγκρίθηκαν οι μειώσεις στα τιμολόγιά της ΕΥΔΑΠ


Εγκρίθηκε σήμερα ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΥΔΑΠ η πρόταση των υπηρεσιών της εταιρείας για μειώσεις των τιμολογίων της. Θα ακολουθήσει εισήγηση προς τα συναρμόδια υπουργεία, η οποία αφού γίνει αποδεκτή, θα εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, με τη συγκεκριμένη απόφασή της:
 Ανακουφίζει τα βαρύτατα πληττόμενα νοικοκυριά και κυρίως εκείνους που ζουν σε μικρά ή πολύ μικρά διαμερίσματα (νέα ζευγάρια, μικρές οικογένειες, κλπ.) και εντάσσονται στα τιμολόγια της 1ης και 2ης κλίμακας. 

Ο μέσος καταναλωτής νερού (10 m3 τον μήνα ή 30 m3 το τρίμηνο), θα δει μείωση της τάξης του 1,6 %. Ο έχων πάρα πολύ μικρή κατανάλωση ( 5m3 το μήνα ή 15 m3 το τρίμηνο) θα δει μείωση της τάξης του 2,4%.
 Βοηθάει, έστω και οριακά τις επιχειρήσεις, άρα και την ανάπτυξη, με μείωση του επαγγελματικού τιμολογίου της έως και 1,0%.

Ενισχύει το κοινωνικό της πρόσωπο με μείωση κατά 20% και επέκταση του φιλανθρωπικού της τιμολογίου σε ιδρύματα, όπως άσυλα, γηροκομεία, αλλά και φιλανθρωπικά ιδρύματα που φιλοξενούν σε μόνιμη βάση παιδιά.
Βοηθάει τα νησιά μας με μείωση της τάξης του 21%, ενώ μειώνει και τις χρεώσεις στους Δήμους και το Δημόσιο.

.Στην κερδοφορία επέστρεψε η ΔΕΗ το 2012


Στην κερδοφορία επέστρεψε η ΔΕΗ το 2012, οπότε τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 30 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 148,9 εκατ. το 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους που ανακοινώθηκαν επίσημα απόψε.

Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ αυξήθηκε πέρυσι σε 5,9 δις. ευρώ, από 5,5 δισ. το 2011, λόγω της αύξησης των πωλήσεων μετά το κλείσιμο εναλλακτικών προμηθευτών στις αρχές του έτους αλλά και των αυξήσεων στα τιμολόγια κατά την περυσινή χρονιά.

Σε επίπεδο παραγωγής η ΔΕΗ κάλυψε το 2012 το 66,7 % της συνολικής ζήτησης ενώ το υπόλοιπο καλύφθηκε από ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

.Πέθανε ο Αθανάσιος Νάκος, β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής


Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 63 ετών, ο β΄αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Αθανάσιος Νάκος.
Ο εκλιπών νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας.

O Θανάσης Νάκος γεννήθηκε στον Βόλο τον Ιανουάριο του 1950 και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Εργάστηκε αρχικά στην Αθήνα, όπου ασχολήθηκε με αναπτυξιακές μελέτες και μελέτες υδραυλικών έργων και στη συνέχεια στον Βόλο, όπου δραστηριοποιήθηκε στην κατασκευή οικοδομικών και βιομηχανικών έργων.

Το 1986 εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος της πόλης του.
Το 1990 υπέβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος Βόλου και συγκέντρωσε 45,5% των ψήφων των συμπολιτών του.

Το 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με τη Νέα Δημοκρατία. Από τότε και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, που ακολούθησαν, το 1996, το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009 επανεκλεγόταν πρώτος βουλευτής Μαγνησίας.

Το 1996 ανέλαβε πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου στον τομέα της Γεωργίας και ήταν ο βασικός εισηγητής των 7+1 προτάσεων για τη Γεωργία.
Από το 1997 έως το 2000 διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Κοινοβουλευτικού Έργου στον τομέα Βιομηχανίας και αντιπρόεδρος στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Από τον Απρίλιο του 2000 ως τον Ιούλιο του 2001, διετέλεσε υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2001 ορίσθηκε υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης.

Το 2004 ανέλαβε τα καθήκοντα του υφυπουργού Εσωτερικών στην κυβέρνηση Καραμανλή, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Σεπτέμβριο του 2009.
Η Ζέτα Μακρή καταλαμβάνει τη βουλευτική έδρα, που κατείχε ο Αθανάσιος Νάκος, ο οποίος εξέπνευσε σήμερα, σε ηλικία 63 χρόνων, στην εντατική ιδιωτικού θεραπευτηρίου της Αθήνας.

Τη θλιψη του για τον θανατο του Αθ. Νάκου εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

.Νταβούτογλου: Τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό παρουσίασε η Τουρκία


Τρεις εναλλακτικές λύσεις για το Κυπριακό, οι οποίες στρέφονται γύρω από τους φυσικούς πόρους του νησιού, παρουσίασε η Τουρκία, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μάλιστα σημειώνει ότι «η Τουρκία για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια παίρνει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη λύση δύο κρατών».

«Λύση ή διχοτόμηση» είναι ο πρωτοσέλιδος κύριος τίτλος στο σημερινό φύλλο της τουρκικής εφημερίδας «Σταρ» η οποία φιλοξενεί τη συνέντευξη του Τούρκου υπουργού.

«Η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες» λέει ο Τούρκος υπουργός και υποστηρίζει ότι «ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση».

 Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.

.Διακόπτονται οι συντάξεις όσων δεν έχουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ


Ξεκίνησε από σήμερα η διακοπή των συντάξεων, όσων συνταξιούχων δεν διέθεταν ταυτόχρονα Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) και Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) με την καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, στους περίπου 1.200.000 συνταξιούχους τους ΙΚΑ, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για αύριο 29 Μαρτίου.

Η εφαρμογή του μέτρου για τους συνταξιούχους του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, (ΟΓΑ) θα γίνει ταυτόχρονα με την πληρωμή των συντάξεων την ερχόμενη Τετάρτη 3 Απριλίου.

Συνολικά αναμένεται να διακοπούν 15.882 συντάξεις, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), 
είχαν εντοπισθεί να μη διαθέτουν ταυτόχρονα ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.

Η σχετική υπουργική απόφαση προέβλεπε την αναστολή των συντάξεων αυτών από τις 29/3/2013, όμως υπήρξαν τροποποιήσεις στον προγραμματισμό πληρωμών των Ταμείων που οφείλονται στον εορτασμό του Πάσχα των χριστιανών καθολικών και την υπολειτουργία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, αύριο Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα.

Με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου, από τις 29 Απριλίου, αναμένεται να ανασταλεί η σύνταξη για 328.675 συνταξιούχους, που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς. Οι 176.364 συνταξιούχοι δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ και οι 152.311 ΑΦΜ.

Όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, δεν εισπράξουν σήμερα τη σύνταξή τους, μπορούν από την Παρασκευή 29/3/2013 και μετά, να εισπράξουν αυθημερόν προκαταβολή της σύνταξης από το Υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας τους, εφ' όσον προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τα οποία είναι:

1. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας όπου θα αναγράφεται ο ΑΦΜ ή βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ από την αρμόδια ΔΟΥ.
2. Βεβαίωση απόδοσης ΑΜΚΑ (από τα γραφεία ΑΜΚΑ των αρμοδίων υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή ΚΕΠ) ή οποιοδήποτε άλλο δημόσιο έγγραφο που αναφέρει τον ΑΜΚΑ (π.χ. βιβλιάριο υγείας)
Η αυτοπρόσωπη παρουσία θα πιστοποιείται με ταυτότητα ή διαβατήριο και σε αντίθετη περίπτωση με εξουσιοδότηση.

Από την ερχόμενη Δευτέρα, θα τεθεί σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (www.ika.gr) ειδική εφαρμογή, στην οποία με την καταχώρηση του Αριθμού Μητρώου (ΑΜΑ), θα γνωστοποιείται στον συνταξιούχο ποιο στοιχείο πρέπει να πιστοποιηθεί. Οι συνταξιούχοι που θα διαπιστώσουν πρόβλημα, μπορούν έως την Παρασκευή 5 Απριλίου να έχουν καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά και να αποφύγουν την αναστολή της σύνταξης του Μαΐου.

Αντίστοιχα οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ θα πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους γραφεία και τους ανταποκριτές των οργανισμών.
Σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Τρίτη υπό τον υπουργό Εργασίας για το θέμα, αποφασίστηκε, ώστε το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως τους ασφαλισμένους του που παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου, όσοι έχουν πρόβλημα θα πρέπει να αναμένουν σχετική επιστολή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έως τα μέσα Απριλίου οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης. Στην επιστολή, θα αναφέρονται τα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι συνταξιούχοι και η υπηρεσία στην οποία θα πρέπει να κατατεθούν.

.Παρατείνεται το αδιέξοδο στην Ιταλία


 Η αναζήτηση μιας βιώσιμης κυβέρνησης στην Ιταλία, που έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα, δείχνει να επιστρέφει στο σημείο μηδέν, καθώς ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας.
Ο Μπερσάνι φαίνεται πως δέχθηκε χθες το μοιραίο πλήγμα στην προσπάθειά του, καθώς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο απέρριψε την πρότασή του για συνεργασία. 

Μια ημέρα νωρίτερα, ανάλογο αποτέλεσμα είχαν και οι επαφές με το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
«Μόνο ένας παράφρων θα ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Μπερσάνι. 

Ο Μπέπε Γκρίλο, από την πλευρά του, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί τόσο στον Μπερσάνι όσο και στον Μπερλουσκόνι, κατηγορώντας τους ότι κατέστρεψαν μια ολόκληρη γενιά.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος έλαβε την εντολή από τον πρόεδρο Ναπολιτάνο την περασμένη Παρασκευή, καθώς είναι ο αρχηγός του κόμματος που έλαβε την πλειοψηφία στη Βουλή. Του λείπουν όμως 35 έδρες για την πλειοψηφία στη Γερουσία και το τελευταίο πενθήμερο των επαφών δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.

Τώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση και το μέλλον του Μπερσάνι. Ο ηλικίας 61 ετών πρώην κομμουνιστής έγινε θέμα ανεκδότων το Σαββατοκύριακο, καθώς είχε επαφές ακόμη και με την οργάνωση WWF, που προστατεύει είδη τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση, και τον ορειβατικό σύλλογο της Ιταλίας.

«Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι μπορεί να μιλήσει με όποιον θέλει, ακόμη και με τους Ανώνυμους Αλκοολικούς ή τις Νοικοκυρές σε Απόγνωση, αλλά πρέπει να αντιληφθεί ότι η οικονομία της χώρας μας κινδυνεύει να πέσει στην άβυσσο αν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις», τόνισε ο Ρενάτο Μπρουνέτα, επικεφαλής του Λαού της Ελευθερίας στη Βουλή.

Η οργή της κοινής γνώμης δεν στρέφεται όμως μόνο εναντίον του Μπερσάνι. Πολλοί οπαδοί του Κινήματος των Πέντε Αστέρων δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί δεν είναι δυνατή η συνεργασία των δύο σχηματισμών, δεδομένου ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία στο πρόγραμμα οκτώ σημείων που παρουσίασε ο Μπερσάνι.

.Υποχρεωτική η καταγραφή των υπερωριών από τις επιχειρήσεις


Την υποχρέωση των επιχειρήσεων να τηρούν Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του προσωπικού που απασχολούν προβλέπει τροπολογία των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα που κατατέθηκε στη Βουλή. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, η διάταξη προωθείται για τη «νομιμοποίηση» της υπερωριακής απασχόλησης.

Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρεωτική καταγραφή των υπερωριών, πριν την έναρξη πραγματοποίησής τους στο ειδικό βιβλίο υπερωριών που τηρείται στην επιχείρηση, χωρίς να απαιτείται η αναγγελία τους στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας. 

Παράλληλα το ειδικό βιβλίο υπερωριών, το οποίο τηρείται στον χώρο εργασίας, θα τίθεται στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας οποτεδήποτε αυτό ζητηθεί προκειμένου να ελεγχθεί η σωστή συμπλήρωση και ως εκ τούτου η νομότυπη πραγματοποίηση της υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων της επιχείρησης εντός των προβλεπομένων ορίων.

Η διαδικασία αυτή δεν απαιτεί πλέον καθημερινή αναγγελία εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις οικείες Κοινωνικές Επιθεωρήσεις Εργασίας, μειώνει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου το προϋπάρχον διοικητικό βάρος των εργοδοτών, διευκολύνει τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, 

ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να εντείνουν και να μεγιστοποιήσουν το ελεγκτικό τους έργο για την καταπολέμηση της παράνομης και αδήλωτης εργασίας.

Προβλέπεται επίσης υποχρέωση των εργοδοτών να γνωστοποιούν, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα, στην οικεία Κοινωνική Επιθεώρηση Εργασίας το σύνολο των υπερωριών που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι κατά τον προηγούμενο μήνα.

 Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται η επιβολή φυλάκισης μέχρι 2 έτη καθώς και χρηματική ποινή σε βάρος των υπευθύνων που παραβιάζουν την απόφαση για προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας των Επιχειρήσεων Προσωρινής Απασχόλησης.

Προβλέπεται τέλος ότι από τους πόρους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), 20% επί των επιβαλλομένων προστίμων, μπορεί να διατίθενται, πέραν των εξόδων μετακίνησης, και για την κάλυψη των δαπανών κίνησης εντός έδρας των υπαλλήλων που διενεργούν ελέγχους και συμμετέχουν στην εν γένει αποστολή του ΣΕΠΕ.

."Κακός πρόεδρος" ο Ολάντ για το 51% των Γάλλων


Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται "κακός πρόεδρος" για το 51% των Γάλλων και μόνο το 22% θεωρεί ότι είναι "καλός πρόεδρος της δημοκρατίας", σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA για το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Βάσει της δημοσκόπησης αυτής, το 27% των ερωτηθέντων δε θέλησε να εκφράσει άποψη.
"Ανώτεροι υπάλληλοι (το 63% απάντησε αρνητικά), αυτοαπασχολούμενοι (59%) καθώς και συνταξιούχοι (55%), είναι ιδιαίτερα αυστηροί όσον αφορά την ικανότητα του Ολάντ να εκπληρώσει τα προεδρικά του καθήκοντα", υπογραμμίζει το CSA.

Το Ινστιτούτο αποκαλύπτει ότι "ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται καλός πρόεδρος από το 60% των ψηφοφόρων του στον πρώτο γύρο, ενώ το ποσοστό των ψηφοφόρων του στο δεύτερο γύρο των εκλογών της 6ης Μαΐου που έχει την ίδια γνώμη είναι 48%.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 26 και 27 Μαρτίου σε δείγμα 961 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω, οι οποίοι διαμένουν στη Γαλλία.

Η δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης του CSA πραγματοποιείται ύστερα από μια σειρά δημοσκοπήσεων που δείχνουν συνεχή πτώση της δημοτικότητας του Ολάντ, δέκα μήνες μετά τη νίκη του επί του Νικολά Σαρκοζί.

.Σπουδαστικά συλλαλητήρια απ΄άκρου σ΄άκρο της χώρας


Συλλαλητήρια οργανώνουν σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σπουδαστικοί σύλλογοι ΤΕΙ από όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο «Αθηνά».

Στη Θεσσαλονίκη, η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών της πόλης οργανώνουν συγκέντρωση, αυτή την ώρα, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Στην κινητοποιήση θα συμμετέχουν σπουδαστές και φοιτητές από τις Σέρρες.

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση οργανώνεται για τις 13.00 στην Ομόνοια. Συμμετοχή αποφάσισαν οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΕΥΠ ΤΕΙ Αθήνας, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, ΣΤΕΦ, ΣΔΟ και ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Ηρακλείου, ΤΕΙ Ρεθύμνου, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Καβάλας, ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ Κοζάνης, ΣΔΟ ΤΕΙ Λάρισας, ΤΕΙ Λαμίας, ΤΕΙ Μεσολογγίου, ΤΕΙ Λευκάδας, οι σύλλογοι οικότροφων Εστίας ΑΣΠΑΙΤΕ, Εστίας ΤΕΙ Χαλκίδας και Εστίας ΤΕΙ Ηρακλείου.

Εξάλλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού και Φυσικού Πάτρας, Πληροφορικής Χαροκόπειου και ο σύλλογος οικότροφων Εστίας Πανεπιστημίου Πάτρας στηρίζουν την κινητοποίηση και καλούν τους φοιτητές σε μαζική συμμετοχή.

Στην Ξάνθη, στη γενική τους συνέλευση οι φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν ανάλογη κινητοποίηση το πρωί, ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», αλλά και ζητώντας δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

.Η κυπριακή λύση δεν μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, δήλωσε ο Γιούνκερ


Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο νυν επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

«Με ενοχλεί ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της Κύπρου παρουσιάζεται ως ένα μελλοντικό σχέδιο διάσωσης», δήλωσε στο γερμανικό κανάλι ZDF ο Γιούνκερ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής του Eurogroup επί οκτώ χρόνια. «Δεν αποτελεί πρότυπο. 

Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι στο μέλλον οι καταθέσεις στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ασφαλείς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στους επενδυτές ότι δεν είναι ασφαλές να κρατήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο βλάπτει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης».

Ο Γιούνκερ συνέχισε επισημαίνοντας ότι το θέμα της Κύπρου αποτέλεσε «μια ειδική περίπτωση» και ότι το Λουξεμβούργο είχε εντελώς διαφορετική άποψη. 

«Δεν προσελκύουμε τις ρωσικές επενδύσεις στο Λουξεμβούργο βάσει υψηλών επιτοκίων. Το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λουξεμβούργου βασίζεται σε ποικίλους πυλώνες, μας χαρακτηρίζει το εύρος των προϊόντων μας και συμμετέχουμε ενεργά στο διεθνές πιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Γιούνκερ. 

«Δεν υπάρχουν παραλληλισμοί μεταξύ της Κύπρου και του Λουξεμβούργου και δεν επιτρέπουμε τέτοιου είδους παραλληλισμοί να επιβάλλονται σε εμάς».

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,  άφησε να εννοηθεί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι η λύση που εφαρμόστηκε στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ντάισελμπλουμ ανακάλεσε τις δηλώσεις του και βεβαίωσε ότι η Κύπρος ήταν μια μοναδική περίπτωση και ότι το σχέδιο διάσωσής της δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ως πρότυπο για την ρύθμιση άλλων προβλημάτων στο μέλλον.

Ωστόσο οι πρώτες του δηλώσεις είχαν ήδη προκαλέσει την Δευτέρα αναταραχή στα χρηματιστήρια.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.