.ΔΗΜΑΡ: Να αποδοθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες και να δοθεί στην δημοσιότητα η λίστα Λαγκάρντ


Την ανάγκη πλήρους δημοσιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ και άμεση αντιμετώπιση της από τη δικαιοσύνη και τη Βουλή, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ και υπογραμμίζει ότι «το δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί, όπως και η ελληνική κοινωνία, η οποία δοκμάζεται». 

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι το ελληνικό δημόσιο πρέπει να λάβει αυτά που του ανήκουν και πως «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους». 

.Τέσσερις συγγενείς του Παπακωνσταντίνου «έλειπαν» λενε οι εισαγγελείς


Ο εποπτεύων το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής «δια του κ. υπουργού Δικαιοσύνης» Αντώνη Ρουπακιώτη, διαβιβάζει την αξιολόγηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη από τη σύγκριση που έγινε μεταξύ της πρώτης «λίστας Λαγκάρντ», που παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αυτής (της δεύτερης) που έστειλε πρόσφατα το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Παντελής διαβιβάζει μαζί στη Βουλή και αντίγραφο ψηφιακού δίσκου (CD) με το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ όπως αυτό «παραδόθηκε εκ νέου από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών την 20.12.2012 σε αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν αιτήματος διοικητικής συνδρομής, που υπέβαλε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στα πλαίσια της διμερούς συμβάσεως μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας».

Κατά «τις διαβεβαιώσεις δε αρμοδίων του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών», σημειώνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, «ο εκ νέου παραδοθείς ψηφιακός αυτός δίσκος είναι πανομοιότυπος με εκείνον που είχε παραδοθεί στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών και κατά το παρελθόν». 

Από τη σύγκριση που έγινε από τους δύο οικονομικούς εισαγγελείς προέκυψε ότι η μόνη διαφοροποίηση που είχε γίνει στην πρώτη λίστα σε σχέση με τη δεύτερη, είναι ότι είχαν αφαιρεθεί δύο τραπεζικοί λογαριασμοί.
Ο ένας εξ' αυτών περιείχε κατάθεση 1.222.000 δολαρίων, ε
νώ ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό. Οι δύο αυτοί τραπεζικοί λογαριασμοί συνδέονται με τα ονόματα τεσσάρων συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη λίστα Λαγκάρντ είχε παραδοθεί από τις γαλλικές αρχές στον κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στη συνέχεια την παρέδωσε στον αντικαταστάτη του και μεταγενέστερα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε τη λίστα στο Μαξίμου, το πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα εντωμεταξύ, παρελήφθη από την Βουλή των Ελλήνων και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο φάκελος που απεστάλη από το Υπ. Δικαιοσύνης σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Αμέσως ενημερώθηκαν τα κόμματα και με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, υπάρχει άμεση πρόσβαση στα στοιχεία του φακέλου ώστε να ενημερωθούν πλήρως.

Τι προβλέπει ο κανονισμός Βουλής και ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών

Τη δυνατότητα, η Βουλή να αναθέσει σε Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, τον νομικό έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της βασιμότητας τους, προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2011 επί υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, η πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης υποβάλλεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές με συγκεκριμένη αναφορά στα στοιχεία της αξιόποινης πράξης και μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν. 

Η Βουλή πάντως, μπορεί, αφού έχει υποβληθεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής εξέτασης, να αποφασίσει με πλειοψηφία 151 ψήφων την ανάθεση της υπόθεσης στο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που αποτελείται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς. Εντός ορισμένης προθεσμίας θα πρέπει να παραδοθεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου στον πρόεδρο της Βουλής.

.Απολογούνται οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του ΕΟΤ


Ενώπιον του 15ου Τακτικού Ανακριτή απολογούνται σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι για την απόπειρα απάτης σε βάρος του ΕΟΤ, μεταξύ των οποίων και πρώην ειδικός σύμβουλος του Οργανισμού.
Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση αφορούν τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρα απάτης, πλαστογραφίας και υπεξαίρεσης.

Πλην του 39χρονου πρώην ειδικού συμβούλου του Οργανισμού, ενώπιον του ανακριτή θα απολογηθούν σήμερα ένας 44χρονος επιχειρηματίας, μία γυναίκα και ένας άντρας 29 ετών, μέτοχοι εταιρείας και ένας 44χρονος συνεργάτης της επίμαχης εταιρείας, που σύμφωνα με την Αστυνομία συνεργάστηκαν προκειμένου να εξαπατήσουν τον ΕΟΤ και να εισπράξουν τα χρήματα .

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν γυναίκα εμπλεκόμενη στην υπόθεση προσκόμισε επιταγή του Οργανισμού, στηνΤράπεζα της Ελλάδος για ποσό 147 χιλιάδων ευρώ που φαινόταν να αφορά οφειλή προς εταιρεία ξενοδοχειακών παροχών της Σύρου. 

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΟΤ ειδοποίησαν την τράπεζα ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια οφειλή του οργανισμού. Η επίμαχη επιταγή, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, φαίνεται να είχε πλαστογραφημένη υπογραφή του πρώην γενικού γραμματέα του Οργανισμού Νίκου Καραχάλιου και για την είσπραξή της είχε εκδοθεί αντίστοιχο πλαστογραφημένο τιμολόγιο της εταιρείας, οι υπεύθυνοι της οποίας είναι πλέον κατηγορούμενοι στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΕΟΤ, ο βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση πρώην ειδικός σύμβουλος, χωρίς να έχει τέτοια αρμοδιότητα, είχε απαιτήσει να κρατά αυτός το μπλοκ επιταγών του Οργανισμού προκειμένου να ελέγχει όπως έλεγε τα οικονομικά στοιχεία.

.Ομολόγησε ο δράστης στην Ξάνθη για τη στυγερή δολοφονία


Για έγκλημα πρωτοφανούς βιαιότητας έκανε λόγο ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης Γιώργος Γκοδοσίδης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα, στην Αστυνομική Διεύθυνση, για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας της 34χρονης, χθες τα ξημερώματα, έξω από το σπίτι των γονιών της, σε κεντρική συνοικία της πόλης.

Ο κ. Γκοδοσίδης ανέφερε ότι ο δράστης της στυγερής δολοφονίας είναι ένας 27χρονος Έλληνας, ο οποίος διατηρεί κατάστημα μαναβικής στην οδό 40 Εκκλησιών, κοντά στο σπίτι του θύματος, και στο παρελθόν είχε προφυλακιστεί για πέντε μήνες, με την κατηγορία της απόπειρας βιασμού. Στην ακροαματική διαδικασία, ωστόσο, είχε κριθεί αθώος από το δικαστήριο και αφέθηκε ελεύθερος.

Ο 27χρονος προσήχθη, χθες το βράδυ, στο τμήμα Ασφαλείας Ξάνθης και ύστερα από ολονύκτια εξέταση ομολόγησε το έγκλημα, το οποίο ο αστυνομικός διευθυντής χαρακτήρισε "τερατούργημα", που όμοιό του ο ίδιος δεν έχει συναντήσει ποτέ πριν.

Σε βάρος του δράστη, το όνομα του οποίου ο κ. Γκοδοσίδης δεν θέλησε να δώσει στη δημοσιότητα παρά μόνο αν δοθεί εισαγγελική εντολή, όπως είπε, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας, του βιασμού, της ληστείας και του εμπρησμού.

Ο 27χρονος υποστήριξε κατά την απολογία του ότι επιτέθηκε στη νεαρή κοπέλα για λόγους σεξουαλικού πάθους και στη συνέχεια τη χτύπησε, την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά για να καλύψει τα ίχνη του. 

Ο δράστης, ο οποίος δεν γνώριζε προσωπικά το θύμα, παρά μόνο εξ αποστάσεως, προσέγγισε την 34χρονη, την οποία είχε εντοπίσει νωρίτερα να κατευθύνεται προς το σπίτι της μαζί με μία φίλη της, την ακινητοποίησε στην πυλωτή της πολυκατοικίς και την κακοποίησε σεξουαλικά. 

Στη συνέχεια τη χτύπησε στο κεφάλι με τα χέρια, την περιέλουσε με βενζίνη και της έβαλε φωτιά, αφού πρώτα αφαίρεσε από την τσάντα της διάφορα έγγραφα και το κινητό της τηλέφωνο. Έπειτα τράπηκε σε φυγή.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του δράστη καθώς, όπως είπε ο κ. Γκοδοσίδης, ήταν ο νούμερο ένα ύποπτος λόγω του παρελθόντος του, ενώ σε έρευνες που έγιναν στο σπίτι του βρέθηκε το κινητό του θύματος, που έφερε ίχνη από αίμα, δείγμα του οποίου στάλθηκε για έλεγχο ταυτοποίησης DNA.

Ο δράστης, κατά δήλωσή του, είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ πριν από το έγκλημα, ενώ όπως είπε ο αστυνομικός διευθυντής σήμερα δείχνει ήρεμος και ψύχραιμος και δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του.

Το απόγευμα, ο 27χρονος θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Ξάνθης.

.Ξεκινούν οι πρώτες μετακινήσεις δημοσίων υπαλλήλων


Έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση των 2.500 υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης.
 Όπως σημείωσε ο κ. Μανιτάκης, τα κενά στους τομείς του Δημοσίου ανέρχονται περίπου σε 7.500, άρα είναι πολλαπλάσια των υπαλλήλων που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ αυτών, τα 3.314 κενά αφορούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, 1.065 κενά βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών, 704 κενά έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί στο υπουργείο Παιδείας, 650 κενά έχουν καταγραφεί στο υπουργείο Εργασίας και 636 κενά ήδη υπάρχουν στο υπουργείο Υγείας.
 Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, το 2013 θα τεθούν επιπλέον 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα. 

Αυτοί θα προκύψουν από τέσσερεις «δεξαμενές». 
Πρώτη «δεξαμενή» αποτελεί η αναδιάταξη των δομών και των υπηρεσιών των υπουργείων που αναμένεται να μειωθούν έως 50%. Οι νέες δομές και τα νέα οργανογράμματα 10 υπουργείων αναμένεται να είναι έτοιμα στα τέλη Ιανουαρίου.

Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δομών άλλων φορέων του Δημοσίου - όπως δήμοι, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια και Ν.Π.Δ.Δ. Η αξιολόγηση αυτών των δομών θα ξεκινήσει πιλοτικά περίπου σε 25 φορείς, προκειμένου να δημιουργηθούν τα «πρότυπα» που θα ακολουθηθούν για την αξιολόγηση των ομοειδών φορέων στη συνέχεια.

 Σε όλες τις περιπτώσεις βασικός στόχος είναι να μετακινηθούν οι πλεονάζοντες. Αν υπάρχουν καταγεγραμμένα κενά, η μετακίνηση θα είναι άμεση. Διαφορετικά οι υπάλληλοι θα τίθενται σε διαθεσιμότητα.
 Τρίτη «δεξαμενή» αποτελούν οι οργανισμοί που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν.

.Σύσκεψη στον Άρειο Πάγο για τη "λίστα Λαγκάρντ"


Μία διαφοροποίηση, που αφορά τρία νέα ονόματα, και ένα ακόμα, που προκύπτει από τη διασταύρωση των στοιχείων του Taxis, υπάρχει στην νέα πρωτότυπη «λίστα Λαγκάρντ», σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα τέσσερα αυτά ονόματα συνδεόνται με δύο τραπεζικούς λογαριασμούς, εκ των οποίων ο ένας περιέχει 1.222.000 δολάρια. Ο δεύτερος είναι κλειστός και δεν αναφέρεται ποσό.

Οι λογαριασμοί αυτοί συνδέονται με τη σύζυγο συγγενικού ποσώπου, που παραπέμπει σε πολιτικό. Το πολιτικό αυτό πρόσωπο δεν είναι εν ενεργεία, δεν είναι πρώην πρωθυπουργός, δεν είναι αρχηγός κόμματος, δεν είναι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά είναι τέως βουλευτής, ο οποίος διετέλεσε και υπουργός. Το όνομά του παραπέμπει σε πρόσωπο, που έχει αποβιώσει, αλλά ο ίδιος βρίσκεται εν ζωή.

Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά απο εισαγγελικούς κύκλους «κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα, που στάλθηκε από τη Γαλλία». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη δεύτερη λίστα, που παρελήφθη εσχάτως από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, στο διαβιβαστικό έγγραφό τους δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα από τη σύγκριση, που έγινε στις λίστες.
Σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, αναμένεται να διαβιβάσει το έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα το διαβιβάσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.