Ο Σαμαράς έβαλε στο τραπέζι τη «σύζευξη» ΑΟΖ


Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, ακόμα και με σύζευξη, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων.

Τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή σε μεγάλο βαθμό «είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε - η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η Ε.Ε. μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», τόνισε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε πως «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός μίλησε για το ενδεχόμενο σύζευξης των ΑΟΖ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας. Για τον Αντώνη Σαμαρά, η Μεσόγειος είναι κάτι παραπάνω από μια θάλασσα, καθώς, όπως είπε, για την Ευρώπη είναι το πιο κρίσιμο θαλάσσιο σύνορό της.

«Πρέπει να προφυλαχθεί η Ευρώπη από τους κινδύνους που βρίσκονται στα νότιά της, και από εκεί προέρχονται κύματα μεταναστών, στην απέναντι ακτή βρίσκονται πλουτοπαραγωγικοί πόροι που έχει ανάγκη η Ευρώπη, αλλά και στον ίδιο το βυθό της Μεσογείου», είπε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας πως η ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μπορεί να κριθεί από τη Μεσόγειο και καταλήγοντας τόνισε:

«Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη γειτονιά της, η Μεσόγειος παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια και τη διεθνή ακτινοβολία της Ευρώπης, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της».

.Νέα γερμανική πρόκληση του «Der Spiegel»


«Το ψέμα της φτώχειας. Πώς οι ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση καμουφλάρουν τον πλούτο τους», γράφει στον τίτλο του το «Der Spiegel» και προκαλεί. Το πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού απεικονίζει έναν Έλληνα επάνω σε έναν γάιδαρο να μεταφέρει τεράστιους σάκους με χρήματα... κάτω από την «ομπρέλα» της ΕΕ.

Όπως αναφέρεται, το προκλητικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού βασίζεται σε μια αμφιλεγόμενη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάζουν τα γερμανικά νοικοκυριά φτωχότερα από αυτά των Ελλήνων και των Κυπρίων, που οι πρώτοι καλούνται να «σώσουν».

Εξοργισμένοι οι Γερμανοί-όταν διαπιστώνουν ότι βρίσκονται μεταξύ των φτωχότερων της Ευρώπης-δράττονται της ευκαιρίας και σπεύδουν να προβάλλουν με εκτενές ρεπορτάζ τη μεγάλη «απάτη» με τις χώρες που περνούν κρίση.

Η ΕΚΤ κατέθεσε ερωτηματολόγια για τον πλούτο των κατοίκων σε 15 κεντρικές τράπεζες χωρών – μελών της Ευρωζώνης.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη πλουσιότερη χώρα της Ευρωζώνης με μέση περιουσία πολιτών 266.900 ευρώ.

Συντάκτες και ανταποκριτές του ξένου μέσου αναρωτιούνται... «Υπάρχει πράγματι κρυμμένος πλούτος σε ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση;», «Θα μπορούσαν άραγε τα ίδια τα κράτη ''σκλάβοι'' να βοηθήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό;». 

Το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι η γνώση μέσα από τη μελέτη αυτή έρχεται μέσα από το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες του ευρώ, δεν είναι και τόσο πλούσιες όσο νομίζαμε. Με αυτόν τον τρόπο πλασάρεται το νέο δόγμα της γερμανίδας καγκελαρίου που θα καλεί το Νότο να πληρώσει για τους φτωχούς Γερμανούς.

Στην ηλεκτρονική του έκδοση δε, το περιοδικό φιλοξενεί μία φωτογραφία της Άνγκελα Μέρκελ έξω από την ελληνική Βουλή, κρεμασμένη σε μία αγχόνη. Ο τίτλος; «Φτωχή Γερμανία!». Πώς ακριβώς θα επιτευχθεί μία ευρω – διάσωση, πώς μπορούμε να μιλάμε για ευρω – διάσωση όταν οι χώρες που χρωστούν είναι πλουσιότερες από τη χώρα των δανειστών τους;», επισημαίνει στη λεζάντα.

Η μελέτη διεξήχθη σε 62.000 νοικοκυριά στη ζώνη του ευρώ και βάσει στοιχείων της περιόδου 2007 – 2011.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της περιόδου 2008-2010, η μέση περιουσία των πολιτών στο Λουξεμβούργο ήταν 397.800 ευρώ, στην Κύπρο 266.900 ευρώ και στην Μάλτα 215.900 ευρώ.

Τα αντίστοιχα ποσά για την Γερμανία ήταν 51.000 ευρώ, για την Ολλανδία 103.600 ευρώ και για την Φινλανδία 85.500 ευρώ.

Από τις χώρες οι οποίες έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα διάσωσης, μόνο οι πολίτες στην Ελλάδα (101.900 ευρώ) και στην Πορτογαλία (75.200 ευρώ) κατείχαν λιγότερο πλούτο από τις χώρες με ΑΑΑ.

Οι πολίτες στην Ισπανία και στην Ιταλία εμφανίζονται σημαντικά πλουσιότεροι, με 182.700 και 173.500 ευρώ αντίστοιχα.

Στην μελέτη της ΕΚΤ επισημαίνεται ακόμη ότι οι σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης μπορούν να αποδοθούν στις αξίες των ακινήτων και στα ποσοστά ιδιοκτησίας τους.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε σε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο συμπέρασμα ότι κράτη του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Ισπανία και η Ιταλία, εμφανίζονται να διαθέτουν πλουσιότερα νοικοκυριά από τη Γερμανία.

Ωστόσο, υπάρχει έντονος αντίλογος από μερίδα ειδικών σε οικονομικά θέματα, αναφορικά με τα αποτελέσματα της έρευνας. Ο λόγος είναι ότι κρίσιμοι παράγοντες - που εν πολλοίς καθορίζουν, το πόσο πλούσιο θεωρείται ένα νοικοκυριό - δεν συνυπολογίζονται.

.Οι δείκτες αντοχής των Ελλήνων βρίσκονται στο κόκκινο...


Στο κόκκινο βρίσκονται οι δείκτες αντοχής της ελληνικής κοινωνίας σύμφωνα με τις έρευνες που σχεδόν κάθε εβδομάδα διενεργούνται για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τις έρευνες και τα στοιχεία που φέρεται να παρουσίασε ο ίδιος ο Α. Σαμαράς στους δανειστές τονίζοντας ότι κανένα πρόγραμμα όσο πιστά κι αν εφαρμοστεί δεν θα αποδώσει εν μέσω κοινωνικής έκρηξης.

Είναι οι έρευνες που σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου «εξασφάλισαν» μικρές αλλά καθοριστικές υποχωρήσεις των δανειστών, όπως αυτή για τα στεγαστικά δάνεια. Με την ύφεση αμείωτη οι κυβερνητικοί εταίροι ανησυχούν βαθύτατα ενόψει ενός δύσκολου καλοκαιριού και κυρίως ενός θερμού Φθινοπώρου.

Τρέχοντας να προλάβουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα κυβέρνηση και κυβερνητικοί εταίροι αναζητούν πρωτοβουλίες στήριξης ή μάλλον ανακούφισης τουλάχιστον των ευπαθών ομάδων.

Βέβαια όπως τονίστηκε στην χθεσινή σύσκεψη εργασίας στο Μαξίμου το θέμα πλέον δεν είναι οι ευπαθείς ομάδες με την κλασσική έννοια, αλλά η στήριξη της ελληνικής μεσαίας τάξης συνολικά που βρίσκεται στα όρια της.

Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες προετοιμάζεται η εξαγγελία «εθνικού προγράμματος κατά της ανεργίας», αναζητούνται όμως οι δράσεις που θα αποδώσουν θέσεις εργασίας και δεν θα είναι ένα ακόμα θεωρητικό πρόγραμμα που θα εξοργίσει παρά θα κατευνάσει.

Το όλο πρόγραμμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση των Φ. Σαχινίδη, Χρ. Πρωτόπαπα, Π. Κουκουλόπουλου και Γ. Κουτρουμάνη του ΠΑΣΟΚ με τον γραμματέα της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη, τον υφυπουργό Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλο και τον γραμματέα της ΚΟ Αθ. Μπούρα.

Πάντως όπως όλα δείχνουν το βάρος και αυτού του προγράμματος πέφτει στους όμως του Κ.Χατζηδάκη, με την εκκίνηση μεγάλων έργων από τα οποία υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθεί ικανός αριθμός θέσεων εργασίας και κυρίως θα δοθεί ανάσα σε μια σειρά υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας.

Και επειδή μια σπίθα αρκεί για κοινωνική έκρηξη ο ίδιος ο Α. Σαμαράς παρακολουθεί στενά το όλο θέμα σπεύδοντας πυροσβεστικά σε μια σειράς επιμέρους εστίες. Χαρακτηριστική η παρέμβαση του προκειμένου να εξασφαλιστούν 1.000 περίπου θέσεις εργασίας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

.Στρατόπεδο στην Αττική θα μετατραπεί σε... κέντρο κράτησης οφειλετών!


Στρατόπεδο εντός της Αττικής για να μετατραπεί σε κέντρο κράτησης οφειλετών αναζητά το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κ. Καραγκούνη.

Μιλώντας στη Βουλή ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «πρέπει να διαχωριστούν οι κρατούμενοι ήπιας και βαριάς εγκληματικότητας» και «γι’ αυτό φέρνουμε να ψηφιστεί από τη Βουλή το βραχιολάκι». 

«Πρέπει να βρούμε νέους χώρους - στα αγροτικά καταστήματα κράτησης γι’ αυτούς που έχουν ποινές μέχρι 2 έτη και έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα», πρόσθεσε.

Ο Κ. Καραγκούνης σημείωσε ακόμη ότι το 67% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί και τόνισε ότι «αν δεν τους είχαμε, για τους Έλληνες έφταναν οι φυλακές και περίσσευσαν, αλλά έχουμε να καλύψουμε και 80%της λαθρομετανάστευσης».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι βρίσκεται σε νέα διαπραγμάτευση με την Αλβανία, προκειμένου να επιστραφούν κρατούμενοι στη γείτονα.

.Αντ. Σαμαράς: Η ΑΟΖ μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας


Μήνυμα στην Ευρώπη πως με τη στάση της μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να ολοκληρωθούν ταχύτερα και με ασφάλεια οι διαδικασίες για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών κρατών της Μεσογείου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, 

ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και 
Επενδύσεων,  επισημαίνοντας πως τα ενεργειακά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στη δικαιοδοσία, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκών κρατών. 

«Είναι μέρος της ευρωπαϊκής μας περιουσίας, που πρέπει να αξιοποιήσουμε- η ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι στη δικαιοδοσία των κρατών, αλλά η ΕΕ μπορεί να στηρίξει τα κράτη αυτά ώστε να γίνει ταχύτερα και να ολοκληρωθούν όλα με ασφάλεια», 

τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως «πρέπει να συσπειρωθούμε για κάτι που μας ενώνει, να ανασηκώσουμε το κεφάλι για κάτι που μας δίνει προοπτική», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου. 

.Νομοσχέδιο για ανοικτά πολυκαταστήματα και μικρά καταστήματα τις Κυριακές


Νομοσχέδιο για να είναι ανοικτά τις Κυριακές πολυκαταστήματα και μικρά καταστήματα, θα προωθήσει στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως είπε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. 

«Θα αφορά τις 52 Κυριακές για τα μικρά καταστήματα, κάτω των 250 τετραγωνικών και προαιρετικά. Όποιο κατάστημα θέλει, θα ανοίγει, δεν είναι υποχρεωτικό... Για τα μεγάλα πολυκαταστήματα, μιλάμε για επτά Κυριακές» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Σκορδάς.

Αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, είπε: «Σήμερα, στη χώρα, έχουν δοθεί στεγαστικά δάνεια -αν μείνουμε μόνο σε αυτή τη κατηγορία δανείων- της τάξεως των 80 δισ. ευρώ. 

Εάν, επομένως, μπορούσαμε να πάμε σε ένα οριζόντιο, ας το πούμε έτσι, "κούρεμα" μόνο 20%, καταλαβαίνετε ότι θα προέκυπτε αμέσως η ανάγκη για πρόσθετα 16 δισεκατομμύρια σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Για το "κούρεμα" των δανείων, θα απαιτούσε ισόποση πρόβλεψη από την πλευρά του συστήματος. Αντιλαμβάνεστε, ότι 16 δισεκατομμύρια, αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να βρεθούν...» τόνισε.

.Εικόνες καταστροφής στο Τέξας και φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς


Η ισχυρή έκρηξη τη νύκτα στο εργοστάσιο λιπασμάτων κοντά στο Γουέικο του Τέξας ισοπέδωσε πολύ μεγάλο αριθμό κατοικιών στην περιοχή και δημιουργεί φόβους για δεκάδες νεκρούς. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι 5 έως 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Περί τους 160 άνθρωποι τραυματίσθηκαν και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Η έκρηξη δημιούργησε τεράστια πύρινη σφαίρα. "Ηταν σαν να εξερράγη πυρηνική βόμβα", δήλωσε στο CNN ο Τόμι Μούσκα, δήμαρχος της πόλης Γουέστ, πληθυσμού 2.500 κατοίκων, όπου συνέβη το δυστύχημα.

Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 20.00 τοπική ώρα, (04.00 ώρα Ελλάδος) στο εργοστάσιο West Fertilizer, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ντον Γίγκερ, διευκρινίζοντας ότι η αιτία της έκρηξης δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά είναι πιθανόν να οφείλεται σε ανάφλεξη αμμωνίας.

Ο τόπος της έκρηξης αντιμετωπίζεται ως σκηνή εγκλήματος, ανακοίνωσε η αστυνομία, αν και δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

.Στάσιμο το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων με καλή υγεία


Οι Ευρωπαίοι ζουν όλο και περισσότερα χρόνια, όμως το  "προσδόκιμο ζωής (τους) με καλή υγεία" μετά τα 65 παραμένει στάσιμο από το 2005, φτάνοντας τα 8,8 χρόνια για τους άνδρες και τα 8,6 χρόνια για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στο Παρίσι.

Ενώ το προσδόκιμο ζωής των 65 ετών αυξήθηκε κατά 1,3 χρόνο για τους άνδρες και κατά 1,2 χρόνο για τις γυναίκες από το 2005 και μετά στις 27 χώρες της ΕΕ, το προσδόκιμο ζωής χωρίς αναπηρία, το οποίο έχει γίνει ένας σημαντικός δείκτης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ουσιαστικά δεν έχει μεταβληθεί, καθώς στη διάρκεια της ίδιας περιόδου αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 του έτους μόνο για τους άνδρες ενώ μειώθηκε κατά 0,2 του έτους για τις γυναίκες. 

"Αυτό σημαίνει πως τα επιπλέον χρόνια ζωής τα ζούμε με περιορισμούς στις δραστηριότητές μας", εξηγεί ο Ζαν-Μαρί Ρομπίν, διευθυντής έρευνας στο ινστιτούτο Inserm που συντονίζει την κοινή ευρωπαϊκή δράση για τα χρόνια ζωής με καλή υγεία, την προηγουμένη μιας συνόδου στο Παρίσι. 

Η Γαλλία παραμένει η πρωταθλήτρια του "προσδόκιμου ζωής στα 65 χρόνια". 

.Αντιδράσεις από την επίθεση σε μετανάστες στη Μανωλάδα


Αντιδράσεις προκαλεί η χθεσινή επίθεση σε βάρος αλλοδαπών σε γεωργική επιχείρηση στη Μανωλάδα, οι οποίοι τραυματίσθηκαν από πυροβολισμούς που δέχθηκαν από εκπρόσωπο του εργοδότη τους όταν πήγαν να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Για «απάνθρωπη επίθεση ενόπλων και πρωτοφανή και επονείδιστη ενέργεια» κάνει λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδικογλου.

Εξάλλου, 
«με τον πιο απερίφραστο τρόπο», καταδικάζει το υπουργείο Εργασίας «τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τη βία και την ανθρώπινη εκμετάλλευση» με δήλωση του υπουργού Γιάννη Βρούτση που έγινε με αφορμή τα γεγονότα στη Μανωλάδα Ηλείας.

 Στην ίδια δήλωση, ο κ. Βρούτσης, σημειώνει με έμφαση, ότι θεωρεί «αδιαπραγμάτευτη τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας και την τήρηση των νόμων» ενώ τονίζει, ότι έδωσε ήδη κατεπείγουσα εντολή στον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη να στείλει άμεσα στην περιοχή κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
 
Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση, από τη μεριά της, η ΔΗΜΑΡ.

"Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με «το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, «από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση», επισημαίνοντας, επιπλέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο γεγονός συμβαίνει στη συγκεκριμένη περιοχή.

.Συνεχώς αυξανόμενο το κόστος της οστεοπόρωσης στην Ευρώπη


Το οικονομικό κόστος της οστεοπόρωσης για την Ευρώπη είναι τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο, φθάνοντας, ήδη, τα 37 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ, θα αυξηθεί κατά 25% έως το 2025, καθώς μέχρι τότε ο πληθυσμός των γυναικών και των ανδρών άνω των 50 ετών θα έχει αυξηθεί κατά 22% και 17% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μίας νέας έκθεσης του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (IOF) και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Φαρμακοβιομηχανιών. 

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που έρχεται να καταγράψει, με σφαιρικό τρόπο, το βάρος της οστεοπόρωσης για τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η θεραπεία της πάθησης είναι ανεπαρκής μέχρι σήμερα.

Η έκθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, γιατί καθώς οι πληθυσμοί των ευρωπαϊκών χωρών γερνάνε, λόγω του δημογραφικού προβλήματος, τα διαρκώς αυξανόμενα κατάγματα λόγω της οστεοπόρωσης θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα ολοένα επιδεινούμενο οικονομικό, κοινωνικό και ανθρώπινο βάρος και περισσότερους πρόωρους θανάτους (υπολογίζονται, ήδη, σε 43.000 ετησίως).

Η οστεοπόρωση εξασθενεί τα οστά με το πέρασμα του χρόνου και τα καθιστά εύθραυστα, με συνέπεια οι άνθρωποι, ιδίως οι ηλικιωμένοι, να κινδυνεύουν να πάθουν κάταγμα με το παραμικρό πέσιμο ή και με μία απότομη κίνηση. 

Υπολογίζεται ότι 22 εκατ. γυναίκες και 5,6 εκατ. άνδρες έχουν οστεοπόρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτιμάται ότι περίπου 3,5 εκατ. νέα κατάγματα λόγω των εύθραυστων οστών συμβαίνουν στην ΕΕ ετησίως (ή 390 κάθε ώρα) ενώ ο αριθμός τους προβλέπεται να φθάσει τα 4,5 εκατ. ετησίως έως το 2025.

Το 2010 το κόστος των καταγμάτων έφθασε τα 37,4 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 3% περίπου του προϋπολογισμού υγείας της ΕΕ (1,26 τρισεκατομμύρια ευρώ). Το 54% του κόστους αυτού αφορά κατάγματα του ισχίου.

.Η Β. Κορέα θέτει όρους για να αποσοβηθεί η κρίση


Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας απαρίθμησε τις προϋποθέσεις που θέτει, για την επανέναρξη του διαλόγου με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας, που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η νότια μαριονέτα τους ( Νότια Κορέα) έχουν την παραμικρή επιθυμία να αποφευχθεί το βαρύ πλήγμα του στρατού και του λαού μας ... και θέλουν πραγματικά το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις πρέπει να κάνουν την αποφασιστική πρόταση », αναφέρει η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας της Βόρειας Κορέας σε σχετική ανακοίνωση της.

Στις προϋποθέσεις που έθεσε το καθεστώς της Πιονγκγιανγκ, σε μια κίνηση που πιθανώς να είναι σήμα προσέγγισης με τη Δύση, είναι πρωτίστως η άρση των κυρώσεων του ΟΗΕ που επιβλήθηκαν ως μέτρο αντιμετώπισης για τις πυρηνικές δοκιμές.

«Πρώτον, οι κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Συμβουλίου, που κατασκευάστηκαν με άδικες μεθόδους πρέπει να αποσυρθούν» σημειώνει το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Βόρειας Κορέας στην σχετική ανακοίνωσή του.Επίσης η Πιονγκγιανγκ ζητά την υπόσχεση από την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές και πυρηνικές απειλές εναντίον της.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της χώρας η Βόρεια Κορέα φέρεται να δηλώνει ότι η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μπορεί να ξεκινήσει μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν από την περιοχή τα πυρηνικά τους όπλα.

Η Νότια Κορέα χαρακτήρισε "ακατανόητες" της προϋποθέσεις που έθεσε η Βόρεια Κορέα για επανάληψη του διαλόγου με την Σεούλ και την Ουάσινγκτον και προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να προτιμήσει τις διαπραγματεύσεις με την διεθνή κοινότητα και όχι τις προκλήσεις.

Η Κίνα ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες είναι ο μοναδικός ενδεδειγμένος τρόπος για την αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

."Ημέρα ντροπής" η απόφαση της Γερουσίας


Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το αποκαλούμενο λόμπι των όπλων για «συνειδητά ψέματα», ώστε να εκτροχιαστεί η ιστορική μεταρρύθμιση. Όπως είπε πρόκειται για μια «ημέρα ντροπής για την Ουάσιγκτον »συμπληρώνοντας όμως ότι η προσπάθεια δεν τελείωσε και θα συνεχιστεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τη στιγμή της σύντομης ομιλίας του, είχε δεξιά και αριστερά του συγγενείς των θυμάτων της πρωτοφανούς σφαγής στο δημοτικό σχολείο του Νιουτάουν στο Κονέκτικατ, όπου από τα πυρά ενός νεαρού άντρα, σκοτώθηκαν 20 παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών. 
Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του προέδρου των ΗΠΑ πολλοί από τους γονείς των θυμάτων ήταν εμφανώς δακρυσμένοι.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε ζητήσει πιο έντονα από ποτέ τη μεταρρύθμιση στην οπλοκατοχή μετά την πρωτοφανή σφαγή των μαθητών τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Όμως η καταψήφιση του μέτρου είναι ένα σημαντικό πλήγμα στην ουσία της μεταρρύθμισης που προωθεί ο Ομπάμα εδώ και τέσσερις μήνες για την πάταξη της βίας με την χρήση όπλων.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.