.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ

Έτοιμος να διεκδικήσει δεύτερη θητεία δηλώνει στη συνέντευξή του προς τη Ζω2 ο δήμαρχος Ζωγράφου, Κώστας Καλλίρης, επανιδρύοντας την αυτοδιοικητική του παράταξη, με κριτήρια υπερκοομματικά και αυτόνομα, απευθυνόμενος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημότες. 
Ο κ. Καλλίρης δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να κρύψει τη διαδρομή του στην πολιτική, τις πολιτικές και ιδεολογικές του αναφορές,  όμως-όπως λέει χαρακτηριστικά- η κοινωνία αναζητεί συνθέσεις, συμφωνίες, ενότητα και συνεργασίες.

Ο δήμαρχος κάνει μια αναφορά στο έργο που επιτελέστηκε στα τρία περίπου χρόνια της θητείας του, καθώς και στις προτεραιότητες της διοίκησης χστον υπολειπόμενο ως τις εκλογές χρόνο. 

«Ψηλά στην ατζέντα» βάζει τη Βίλα, τη διεύρυνση του κοινωνικού δικτύου του Δήμου, που χτίστηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της καθαριότητας.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ (πατήστε επάνω)

.Καμμένος, όπως Τράγκας

 Σχόλια Θανάσης Σκόκος 

Μου είναι ειλικρινά εξαιρετικά δύσκολο να σκιαγραφήσω με λόγια μια ηγετική προσωπικότητα της συνθετότητας και του μεγέθους του Πάνου Καμμένου. Ο ηγέτης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έχει το χάρισμα του Γιώργου Τράγκα στο να αποκαλύπτει με στοιχεία την τερατώδη διεθνή συνωμοσία σε συνδυασμό με την εσωτερική προδοσία που οδήγησαν στην κρίση που ζούμε. Την άνεση, την τόλμη και την ευθυκρισία ενός Αλέφαντου, όταν αξιολογεί θεσμούς και πρόσωπα. Τη δυνατότητα αστείρευτης παραγωγής ρηξικέλευθων, αποτελεσματικών και κυρίως ρεαλιστικών λύσεων που μόνον ένας Βασίλης ... περισσότερα »

.Διόρθωση των λαθών

Η λογική πως «θα πρέπει να πληρώσουν περισσότεροι από λιγότερα» είναι σωστή. Και πρέπει να ισχύει για κάθε περίπτωση φορολόγησης στην οποία υποβάλλονται οι πολίτες αυτής της χώρας. Προβλέπεται, άλλωστε, και από το Σύνταγμα αυτή η υποχρέωση. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του. Και ως γνωστόν αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα ανέφικτο στόχο.

Ανάλογο δείχνει να είναι το πρόβλημα και σε σχέση με τη φορολόγηση των ακινήτων. Σωστά επιχειρείται η επέκταση της φορολόγησης και στα αγροτικά ακίνητα. Δεν είναι λογικό να επιβαρύνονται μόνο οι ιδιοκτήτες των αστικών ακινήτων. 

Αλλά τέτοιες ρυθμίσεις δεν πραγματοποιούνται με γενικεύσεις, που δημιουργούν ακόμη και τραγελαφικές καταστάσεις. Οπως η περίπτωση της φορολόγησης των μαντριών, όπου σωστά αποφασίστηκε τελικά η εξαίρεσή τους.

Είναι βέβαιο ότι ο σχεδιασμός των μέτρων χρειαζόταν ίσως περισσότερο χρόνο και διεξοδικότερη εκτίμηση των ιδιαιτεροτήτων που μοιραία προκύπτουν σε περιπτώσεις όπου το ζητούμενο δεν είναι η δικαιότερη δυνατή φορολόγηση αλλά η ανάγκη είσπραξης συγκεκριμένου ποσού. 
Οταν μια προσπάθεια ξεκινά από λάθος βάση, είναι αναπόφευκτο να στηριχτεί και σε κάποιες λάθος επιλογές.

Ισως η αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για μία 
εβδομάδα ακόμη και η ουσιαστικότερη συμβολή των βουλευτών που διαφωνούν με τις ρυθμίσεις για τα αγροτικά ακίνητα να συνέβαλλε στην άμβλυνση των αδικιών και των υπερβολών που διαπιστώνονται. Τουλάχιστον των πιο κραυγαλέων.

Και ίσως από την επομένη της ψήφισης από τη Βουλή των όποιων ρυθμίσεων τελικά επιλεγούν, να πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα διεξοδικότερα, έτσι ώστε να μη φορολογούνται χέρσα και ακαλλιέργητα στρέμματα σαν γόνιμα και αποδοτικά και ημιτελείς οικοδομές σαν διαμερίσματα

.Κρίσιμη η κατάσταση στην ελληνική οικονομία

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, μολονότι εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης, αναφέρει στην τριμηνιαία έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Από δημοσιονομικής πλευράς, σύμφωνα με την έκθεση 55 σελίδων, που αφορά την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, θα καταγραφεί ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, το οποίο θα συμβάλει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις κυρίως με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, το ESM και την ΕΚΤ. Όπως σημειώνει, η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν έχει διασφαλισθεί, ενώ ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας δεν έχει εξαλειφθεί. 

.Σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Μάχη εθνικής σημασίας» χαρακτηρίζει την προσπάθεια καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο σημείωμά του με το οποίο εισήγαγε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων είμαστε αποφασισμένοι να θωρακίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας από παραβατικές συμπεριφορές» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και τονίζει ότι «το νομοσχέδιο εξευρίσκει πόρους 500 εκατ. ευρώ και ολοκληρώνει τον κύκλο "νοικοκυρέματος" του Ασφαλιστικού», επισημαίνοντας «ότι εάν τηρηθούν αυτά, δεν πρόκειται να θιγεί απολύτως καμία σύνταξη».

.Έπαιρναν παράνομα σύνταξη χηρείας

Εβδομήντα περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων, λόγω θανάτου, σε «δικαιούχους» που είχαν εν τω μεταξύ συνάψει εκ νέου γάμο, χωρίς να το δηλώσουν στις υπηρεσίες του ΙΚΑ, βρέθηκαν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.

Η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, προέβη στην αποκάλυψη αυτή, με αφορμή σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, από την οποία προκύπτει, ότι «συνελήφθη 63χρονη συνταξιούχος ημεδαπή, η οποία λάμβανε παράνομα από το Ι.Κ.Α. σύνταξη χηρείας τα τελευταία 30 χρόνια και αποκόμισε το ποσό των 105.000 ευρώ τουλάχιστον».

Έτσι γνωστοποιούνται τα εξής: Σε όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις, το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επιδιώκει τη διακοπή καταβολής των συντάξεων και την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ενώ προχωρεί στη σύνταξη μηνυτήριων αναφορών.

Τέλος, η διοίκηση του ΙΚΑ τονίζει ότι οι έλεγχοι για τυχόν εύρεση και άλλων περιπτώσεων παράνομων συντάξεων αυτής της κατηγορίας θα συνεχιστούν με στόχο την εξάλειψη των παραβατικών φαινομένων.

.ΥΠΟΙΚ: «Όχι» στην παράταση του ειδικού τέλους ακινήτων

Αρνητικό είναι, σύμφωνα με αρμόδιους κύκλους, το υπουργείο Οικονομικών στο ενδεχόμενο παράτασης για ακόμη ένα έτος του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, αντί της εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων.

 Αρμόδιες πηγές αναφερόμενες στην πρόταση που υποβλήθηκε από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ στη χθεσινή τους συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για παράταση της εφαρμογής του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων έως ότου γίνουν οι διορθώσεις στον ενιαίο φόρο, εξηγούσαν ότι κάτι τέτοιο θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους.

 Επίσης, όπως προσθέτουν, κάτι τέτοιο θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.

.Χ. Σταϊκούρας: Βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 400 εκατ. ευρώ

Την εκτίμησή του για μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους, τουλάχιστον, 400 εκατ. ευρώ, με συντηρητικές εκτιμήσεις, επίδοση που σε όρους κυκλικά διορθωμένου πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η υψηλότερη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας».

     Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε εκ νέου την εκτίμηση ότι η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται, καθώς ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέσα του 2012, από 42,8% που ήταν τον Ιούλιο του 2012 περιορίστηκε στο 10,1% τον Ιούλιο του 2013 

υποδηλώνοντας ότι δύναται να σταθεροποιηθεί και υπό προϋποθέσεις να μειωθεί, ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η ύφεση επιβραδύνεται και διαψεύδει τις αρχικές εκτιμήσεις. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για ύφεση 4,5% εφέτος, ενώ σήμερα αυτές οι εκτιμήσεις έχουν αναθεωρηθεί επί τα βελτίω, καθώς η ύφεση υπολογίζεται να κλείσει στο 4%.

.Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα που κατηγορείται για απαγωγές ανήλικων παιδιών

Οι Ιταλοί καραμπινιέροι ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξάρθρωσαν ένα διεθνές δίκτυο απαγωγής παιδιών χωρισμένων ή εν διαστάσει συζύγων, στο οποίο φέρονται ότι εμπλέκονται μισθοφόροι από διάφορες χώρες και μια Ουκρανή πρώην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, με βάση την Ιταλία.

Οι καραμπινιέροι διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον της σπείρας αυτής στο Παλέρμο της Σικελίας, ενώ τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών συνέδραμαν οι υπηρεσίες ασφαλείας και άλλων κρατών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σώματος έγιναν τέσσερις συλλήψεις στην πρωτεύουσα της Σικελίας και οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν βαρύ κατηγορητήριο --εμπορία ανηλίκων, απαγωγές, σύσταση και συμμορία.

.«Oι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες χώνουν τις μύτες τους παντού, για λόγο πολιτικό, οικονομικό ή επιχειρηματικό»

«Oι αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες χώνουν τις μύτες τους παντού, για οποιονδήποτε λόγο, πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό. Σε οτιδήποτε μπορεί να γίνει υποκλοπή, θέλουν να το υποκλέψουν. Είναι κλεπτομανείς» υποστηρίζει σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βρετανός δημοσιογράφος - ερευνητής Ντάνκαν Κάμπελ, στις έρευνες του οποίου βασίστηκε το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel για την ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης στις εγκαταστάσεις αμερικανικών διπλωματικών αποστολών σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Κατά τον Βρετανό δημοσιογράφο «η πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Αθήνα, και το κτίριο ακριβώς δίπλα, βρίσκονταν στη λίστα του 2010 με τις πρεσβείες που συμμετέχουν σε παράνομες πράξεις κατασκοπείας, σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του γερμανικού περιοδικού». 

«Εδώ δέκα χρόνια γνωρίζω ότι είναι το ίδιο κτίριο που εμπλεκόταν και στις υποκλοπές στο ελληνικό δίκτυο τηλεπικοινωνιών, όπου παρακολουθούνταν Έλληνες επιχειρηματίες και ηγέτες κομμάτων» σημειώνει ο Ντ. Κάμπελ.

.Άνω των 65 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών, ιταλικών, ισπανικών και ιρλανδικών τραπεζών είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ευρώπη, τα οποία πλέον έχουν ξεπεράσει τα 1,2 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με νέα μελέτη της PwC.

Η μελέτη της PwC, η οποία παρακολουθεί συστηματικά τα σχετικά μεγέθη και τις τάσεις που επικρατούν στη δευτερογενή αγορά που αναπτύσσεται γύρω από τα εν λόγω χαρτοφυλάκια, επισημαίνει ότι η αύξηση των ευρωπαϊκών NPLs κατά τους 12 τελευταίους μήνες υπολογίζεται σε περίπου 100 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στα NPLs των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Ανδρέα Ριρή, partner και επικεφαλής των θεμάτων τραπεζικής στην PwC Ελλάδος, «υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ, ποσοστό μεγαλύτερο του 30% των συνολικών χορηγήσεων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στο τέλος του 2012 και του 2011 ήταν περίπου 25% και 18%».

Το μέγεθος των NPLs συγκριτικά και με τα ίδια κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών -περίπου 30 δισ. ευρώ σε ενοποιημένη βάση στις 30 Ιουνίου- καταδεικνύει τη σημασία της ορθής και αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs από τις ελληνικές τράπεζες, τόσο για την κεφαλαιακή επάρκεια των ίδιων των τραπεζών όσο και για την εγχώρια οικονομία.

.Στροφή σε τζάκια και σόμπες λόγω κρίσης

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. Η αύξηση κατανάλωσης καυσόξυλων από το 2009 έως το 2012 άγγιξε περίπου το 70%, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ενώ ακόμη δεν υπάρχει ο απολογισμός για το 2013.

 «Ο καθένας γνωρίζει σήμερα το πρόβλημα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ζερεφός, καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας, τονίζοντας πως, όπως στο παρελθόν υπήρχε ο μεγάλος και ο μικρός δακτύλιος στην Αθήνα για το νέφος, η αντιμετώπιση του προβλήματος της αιθαλομίχλης «πρέπει να εξεταστεί με τον ίδιο τρόπο». 

«Να μην καίμε ξύλα συγκεκριμένες μέρες μέσα στο χρόνο. Οι πάσης είδους καύσεις αυξάνονται όταν υπάρχει κρύο και άπνοια, για παράδειγμα τα περασμένα Χριστούγεννα. 

Γι αυτό, καλό θα είναι τις κρύες νύχτες που δεν φυσάει, οι πολίτες να μην ανάβουν τα τζάκια, αλλά να επιλέγουν άλλον τρόπο να ζεσταθούν. Επίσης, πρέπει να προσέχει πολύ ο κόσμος τι ξύλα καίει, εάν τα ξύλα είναι με βερνίκι, το βερνίκι καιγόμενο δημιουργεί ενώσεις οι οποίες μπορεί να είναι καρκινογόνες. 

Πρέπει να προσέχει αν η καύση είναι καλή ή κακή, καθώς αν είναι κακή κινδυνεύει ακόμη και με θάνατο από το μονοξείδιο του άνθρακα». Αναφερόμενος στην ευσυνειδησία που χρειάζεται να διακρίνει τις επιλογές μας, ο κ. Ζερεφός υπογραμμίζει: 

«Όταν επιβαρύνουμε την ατμόσφαιρα με πάσης είδους επικίνδυνα αέρια, τα αναπνέουμε όχι μόνο εμείς οι μεγάλοι αλλά και οι μικροί, που δεν χρωστούν τίποτα. Αυτό πρέπει να σκεφτούν όλοι για να δράσουν αντίστοιχα. Θα πρέπει να ξέρουν ότι το παιδί τους θα αναπνεύσει το ίδιο καρκινογόνο υλικό που αναπνέουν όλοι».

.«Η γκρίνια θα ξεχαστεί και θα μείνει μια θετική αλλαγή για τον τόπο»

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε εκδήλωση με αφορμή την αυριανή έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου επεσήμανε πως θα έχουμε εκπτώσεις τέσσερις φορές τον χρόνο για να κινηθεί η αγορά και να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τις χαμηλότερες τιμές.

«Ορισμένοι εξακολουθούν να γκρινιάζουν» σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Η γκρίνια θα ξεχαστεί, αυτό που θα μείνει είναι μια θετική αλλαγή για τον τόπο, την αγορά και τον καταναλωτή».

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι αποφάσεις των κατά τόπους αντιπεριφερειαρχών για το πόσες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μικρά καταστήματα (κάτω από 250 τ.μ.), πέρα από τις επτά Κυριακές στις περιόδους εκπτώσεων, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα που έχουν θεσπιστεί με νόμο, πάντα σε προαιρετική βάση. Σχετική επιστολή απηύθυνε πρόσφατα προς τις Περιφέρειες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θ. Σκορδάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος έδινε προθεσμία τριών μηνών στους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να εκδώσουν τις αποφάσεις αυτές ενώ προβλέπει πειθαρχικές ποινές σε περίπτωση που η προθεσμία παρέλθει άπρακτη.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση, οι κυβερνήσεις προχωρούν σε διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στοιχείο που είναι απαραίτητο μεταξύ άλλων για την ανάπτυξη του λεγόμενου τουρισμού του Σαββατοκύριακου (city breaks).

Τόνιζαν ακόμη ότι πλήθος καταστημάτων σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας λειτουργούν ηδη τουλάχιστον τις Κυριακές της τουριστικής περιόδου ενώ δεκάδες επαγγέλματα και εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα (π.χ. εστιατόρια, ζαχαροπλαστεια, ανθοπωλεία, καφέ, μέσα μεταφοράς, κλπ.) εργάζονται τις Κυριακές. Επεσήμαιναν δε το οξύμωρο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων αυτών να τάσσονται κατά της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

.Οι τυχεροί που συνταξιοδοτούνται φέτος με τις παλιές ρυθμίσεις

Την πόρτα εξόδου στη σύνταξη προλαβαίνουν να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους χιλιάδες ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με μειωμένα όρια συνταξιοδότησης.

Μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων επιτρέπει την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη για όσους πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012.

Ωστόσο όσοι δεν «κλείδωσαν» το δικαίωμα μέχρι το τέλος της περσινής χρονιάς ακολουθούν πλέον τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, που ισχύουν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το «Έθνος», από 1ης Ιανουαρίου 2013 πλήρης σύνταξη καταβάλλεται στα 67 και μειωμένη στα 62 (εναλλακτικά πλήρης σύνταξη δίνεται στα 62 αλλά με 40 έτη ασφάλισης).

Αντιθέτως, όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 μπορούν να αξιοποιήσουν σειρά ευνοϊκών διατάξεων, που επιτρέπουν ακόμα και σε 50άρηδες την έξοδο στη σύνταξη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι θετικές διατάξεις έχουν επανειλημμένα μπει στο μικροσκόπιο της τρόικας.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μεγάλοι κερδισμένοι είναι όσοι ασφαλίστηκαν στο Δημόσιο και στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών μέχρι το τέλος του 1982. 
Οι «παλαιοί» ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ενώ οι έγγαμες γυναίκες μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αποχωρήσουν ακόμα και με 24 έτη και 6 μήνες ασφάλισης. 

Κερδισμένες είναι και οι μητέρες ανηλίκων που θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012. Με τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης και την ύπαρξη ανήλικου τέκνου «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να φύγουν με το κατά περίπτωση όριο ηλικίας (που κυμαίνεται από το 50ο έως το 60ο έτος). 

Στους μεγάλους τυχερούς του ασφαλιστικού είναι και οι άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν 25ετία τη διετία 2011-2012. Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μειώνονται τα όρια συνταξιοδότησης και αξίζει να σημειωθεί πως ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν και για τους πατέρες ανηλίκων . 

Κλειδί για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη αποτελεί η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης (που ισχύει για όσους ασφαλισμένους είδαν από το 2011 και μετά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να αλλάζουν). 

Για θεμελίωση το 2011 αναγνωρίζονται τέσσερα έτη, το 2012 πέντε, φέτος έξι και από το 2014 και μετά, επτά (ενώ στο Δημόσιο αναγνωρίζονται και έως πέντε έτη επιπλέον για τα παιδιά).   

.Μέτωπο στη ΝΔ για να μείνει το χαράτσι

Να μείνει το χαράτσι ζητάνε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μπροστά στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου Αντώνης Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αποφάσισαν να γίνουν βελτιώσεις, όμως οι βουλευτές της επαρχίας δεν επιθυμούν τη φορολόγηση σε αγροτεμάχια και σε κάθε είδους περιουσία πέραν των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, όπως γίνεται σήμερα. Αυτό βέβαια προκαλεί την αντίδραση βουλευτών, κυρίως των Αθηνών που τονίζουν ότι θα πληρώσουν πάλι οι ίδιοι.

Η πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού διατυπώθηκε στη χθεσινοβραδινή μαραθώνια σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με περισσότερους από 70 βουλευτές της Ν.Δ. 

Η πρόταση, που προβλέπει τη διατήρηση του χαρατσιού μειωμένου κατά 10% και αύξηση της επιβάρυνσης για την πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης τουλάχιστον 2,9 δισ. από τα ακίνητα το 2014, προκάλεσε προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο κατ' αρχήν εμφανίστηκε να παραμένει υπέρ του νέου ενιαίου φόρου.

Από την πλευρά του, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι το τέλος έχει κριθεί αντισυνταγματικό, ωστόσο εκτιμάται ότι η πρόταση θα ήταν αποδεκτή και από την τρόικα, καθώς τα χρήματα θα εισπραχθούν πιο εύκολα.

Η πρόταση για διατήρηση του χαρατσιού, ώστε να μην πληρώσουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς και όσοι έχουν χωράφια και οικόπεδα, υποστηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, από τους Ιορ. Τζαμτζή και Μαν. Κεφαλογιάννη.

«Θα δούμε με δημιουργικό τρόπο όλες τις προτάσεις των βουλευτών, αρκεί να οδηγούν σε ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα», απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών κόβοντας ουσιαστικά κάθε συζήτηση για ελάφρυνση σε όλους.

Στο μεταξύ πολύ πιο δίκαιος φόρος από το χαράτσι είναι, σύμφωνα με τον σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, Νίκο Καραβίτη, ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραβίτης, συντάκτης του νόμου, με το χαράτσι υπήρχαν συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, που σήκωναν όλο το βάρος, ενώ αυτός ο φόρος το μοιράζει σε περισσότερους, οι οποίοι μέχρι σήμερα είτε δεν πλήρωναν, είτε πλήρωναν ελάχιστα.

.Η σχέση των αριστερόχειρων με τη σχιζοφρένεια

Οι αριστερόχειρες είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν ψυχωτικές διαταραχές, όπως σχιζοφρένια, απ’ ό,τι διαταραχές της διάθεσής τους, όπως κατάθλιψη, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα.

Βάσει αυτής ανάμεσα στους ανθρώπους με ψυχικές αρρώστιες, οι αριστερόχειρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από ψυχωτικές διαταραχές, συγκριτικά με ασθένειες όπως η κατάθλιψη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι μόνο το 11% των ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με διαταραχές στη διάθεση ήταν αριστερόχειρες, με το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει στο 40% όταν πρόκειται για σχιζοφρένεια.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο SAGE Open και οι επιστήμονες ανέφεραν το εξής: «Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια εντυπωσιακά υψηλότερη “επικράτηση” των αριστερόχειρων μεταξύ των ασθενών που παρουσιάζουν ψυχωτικές διαταραχές (όπως η σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή), συγκριτικά με τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα όπως κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή».

Οι ερευνητές εξέτασαν 107 ασθενείς σε μια δημόσια ψυχιατρική κλινική σε μια χαμηλού εισοδήματος κοινότητα, για να διαπιστώσουν πόσοι ήταν αριστερόχεροι.

Βρήκαν ότι οι αριστερόχειρες ήταν περισσότεροι στις ομάδες των ανθρώπων που έπασχαν από σχιζοφρένεια, συγκριτικά με όσους υπέφεραν από κατάθλιψη.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ακόμη, σύμφωνα με τη Daily Mail, ότι οι αριστερόχειρες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, ενώ άλλες ότι οι αριστερόχειρες είχαν τάσεις προς δυσλεξία.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.