.Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη

Μπορεί η συζήτηση για την Ελλάδα να κράτησε περίπου 20 λεπτά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: τρέξτε για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση.
Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση- την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος- για το επόμενο διάστημα. Εως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.
«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι, όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια- όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος- θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου. Εχουμε ζητήσει από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν, ώστε η αξιολόγηση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ βασικό αυτό», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει την αξιολόγηση των Τραπεζών και το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους.  
Οταν ρωτήθηκε για το αν θα προλάβει η Ελλάδα να συμφωνήσει στα επόμενα βήματα, σε τόσο λίγο χρόνο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είναι δύσκολη περίοδος για την Ελλάδα, αλλά μετά από τη συμφωνία του καλοκαιριού είναι ισχυρές οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την εφαρμογή», απάντησε.
Παρόλα αυτά, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να έρθει... φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη αν δεν λυθούν τα ζητήματα για τη διακυβέρνηση των τραπεζών, ενώ αρνήθηκε να κάνει υποθέσεις για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχουν τεθεί, αλλά κάποιες από αυτές.
«Τόνισα στο Eurogroup αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη σημασία του να γίνουν εγκαίρως αυτά τα πράγματα. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας βασίζεται στο άνοιγμα των τραπεζών και την ανακεφαλαιοποίησή τους για αυτό πρέπει να γίνει το ταχύτερο δυνατό. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε τους Ευρωπαίους εταίρους να στείλουν φρέσκο χρήμα στις τράπεζες, αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα της διακυβέρνησής τους. Δεν θα κάνω υποθέσεις για το αν γίνει αυτό και όχι για παράδειγμα η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού. Ολα πρέπει να γίνουν».
Στο ίδιο μοτίβο ήταν και ο Πιερ Μοσκοβισί, που τόνισε ότι «Η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζει την συμφωνία από την επόμενη εβδομάδα». Πάντως, το κλίμα αισιοδοξίας στο Eurogroup εξέφρασε και ο Αλεξάντερ Στουμπ εξερχόμενος από τη σύσκεψη. «Ηταν μία καλή, εποικοδομητική και πειστική συζήτηση για το τι θα γίνει. Ο Ευκλείδης (Τσακαλώτος) έκανε μία καλή παρουσίαση. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν», δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών.

.Έτοιμος να… σώσει και την Μ. Βρετανία ο Γιανης! ...

Η Μεγάλη Βρετανία μπορεί πλέον να ονειρεύεται με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον της! Ο λόγος; O Γιάνης Βαρουφάκης ξεκινά ένα νέο πολιτικό ταξίδι περνώντας την Μάγχη! Σύμφωνα με τον Βηματοδότη αναλαμβάνει σύμβουλος του νέου ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Γιάνης, μετά την σωτηρία της Ελλάδας και την διάλυση του μνημονίου που πέτυχε, θα ασχοληθεί ως σύμβουλος  του κ. Κόρμπιν και θα συμμετέχει σε μια συμβουλευτική επιτροπή υπό τον εκπρόσωπο των Εργατικών για την ΟικονομίαΤζον Μακ Ντόνελ, έναν σκληροπυρηνικό αριστερό σύμμαχο του κ. Κόρμπιν, με στόχο να διαμορφώσουν πολιτικές κατά της λιτότητας. Η επιτροπή αυτή θα συνεδριάζει  κάθε τρεις μήνες.

.Πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% προβλέπει για το 2016 το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,52% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 0,24% του ΑΕΠ, προβλέπει τα προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο Προϋπολογισμός προβλέπει επίσης μείωση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 2,3% φέτος και 1,3% το 2016. Το ΑΕΠ το 2016 θα διαμορφωθεί στα 173,365 δισ. ευρώ. Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 25,8% του χρόνου (από 25,4% φέτος) και στο 24,6% το 2014.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού προβλέπεται να ανέλθουν σε 53,344 δισ. ευρώ έναντι 53,480 δισ. ευρώ φέτος, ενώ το σύνολο των δαπανών θα ανέλθει σε 55,685 δισ. ευρώ έναντι 55,690 δισ. ευρώ το 2015. Ειδικότερα, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα ανέλθουν σε 6,750 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ φέτος.

.Παγώνει ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Την αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα είναι το πρώτο βήμα της κυβέρνησης - η οποία αν και πρότεινε το μέτρο στους δανειστές - θα προχωρήσει στην αναστολή του, ελπίζοντας να βρει ισοδύναμα αμέσως μετά. Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα έγιναν πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνεται ότι η επιβολή του μέτρου έχει συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις, ενώ η απόδοσή του είναι εξαιρετικά αμφίβολη.
Το απόγευμα με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αρχίζει στις 19:30, στην Ολομέλεια της Βουλής η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Δευτέρας μόνος ομιλητής θα είναι ο πρωθυπουργός. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα μιλήσουν οι υπουργοί και βουλευτές.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Νωρίτερα, θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

.Αυτές είναι οι προγραμματικές δηλώσεις Τσίπρα

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ξεκινά σήμερα η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση μόνος ομιλητής είναι ο πρωθυπουργός, ενώ η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.
Δείτε ζωντανά την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή…
Αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για:
Τους στόχους της κυβέρνησης
  • Η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάκαμψη και η επιστροφή στην ανάπτυξη, η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, η πάταξη της διαφθοράς είναι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης μας.
  • Στο τέλος της 4ετιας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, που θα έχει αφήσει πίσω της τα μνημόνια, θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μια Ελλάδα που θα μπορεί να κρατά τους νέους εδώ, μια Ελλάδα που θα χει αποκαταστήσει το κύρος της, μια Ελλάδα που θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Ο στόχος και το όραμα αυτό, είναι εφικτό να το καταφέρουμε σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο. Αυτή η βουλή θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση.
  • Ο δρόμος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Θα είμαι μια πολιτική περίοδος γεμάτη προκλήσεις για την κοινωνία, την οικονομία και το πολιτικό σύστημα.
  • Έχουμε εντολή να ξεκινήσουμε πορεία μεταρρυθμίσεων για να αποκαταστήσουμε αδικίες.
  • Έχουμε την εντολή για εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να βγούμε από την επιτροπεία αλλά και για τομές και μεταρρυθμίσεις, για να αποκαταστήσουμε αδικίες.
Την οικονομία και την εφαρμογή της Συμφωνίας με τους δανειστές
  • Η ελληνική οικονομία πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
  • Τα περισσότερα βήματα έχουν γίνει από τον καιρό της διαπραγμάτευσης. Είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά εγγράφει την αντίσταση του λαού μας και της κυβέρνησης, για μια άλλη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.
  • Καταφέραμε να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα της χώρας και να κλείσουμε οριστικά την συζήτηση για το Grexit. Θέλουμε σταθερότητα που να διασφαλίζει τους όρους για να πραγματοποιήσουμε τομές που έχει ανάγκη ο τόπος.Σταθερότητα δεν σημαίνει για μας στασιμότητα και αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών.
  • Σε αυτή την προσπάθεια ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό και χρεοκοπημένο καθεστώς που θα κάνει τα πάντα για να μην αλλάξει τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε και θα συγκρουστούμε για την κοινωνική δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια.
  • Ο δικός μας στόχος είναι να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο. Ο δικός μας στόχος είναι να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο, όχι αυτόν που προτείνει η νεοφιλελεύθερη ελίτ.
  • Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική εμείς προτείνουμε ένα νέο μοντέλο που οι πολλοί μπαίνουν πάνω από το κέρδος των λίγων. Το νεοφιλελεύθερο σχέδιο οδήγησε σε μεγάλες κοινωνικές αδικίες διευρύνοντας τις ανισότητες και απέτυχε παταγωδώς. Συρρίκνωσε την οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και εκτόξευσε την ανεργία προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις.
Την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ανάπτυξη
  • Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Και εμπιστοσύνη σημαίνει τακτοποιημένα δημόσια οικονομικά, αλλά και ισχυρό τραπεζικό σύστημα.
  • Στοχεύουμε σε αναπτυξιακές επενδύσεις από ιδιώτες με στρατηγικό σχέδιο και συντονισμένες ενέργειες. Αναγκαία συνθήκη η υλοποίηση της συμφωνίας, αλλά όχι ικανή από μόνη της. Οι κρίσιμοι μήνες είναι οι επόμενοι 20 για να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να βγούμε στις αγορές.
  • Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Η επιτυχής ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει τη πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους.
  • Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους για αρχή της ανάπτυξης.Εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος από τα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
  • Το πρώτο εξάμηνο του ‘16, θα επιστρέψει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξηςγια να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για ιδιωτικές επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα.
  • Απομείωση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων οι 3 άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.
  • Ρήτρα ανάπτυξης και περίοδος χάριτος για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο και να υποστηρίξουμε την ιδιωτική επένδυση και το κοινωνικό κράτος.
  • Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς και επιτρέψτε μου την εκτίμηση: για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς. Το ελληνικό κράτος να αγοράζει επί της ουσίας τις τράπεζες, αφήνοντας όμως το management τους, στους προηγούμενους μετόχους. Η τελευταία ευκαιρία των τραπεζών η επερχόμενη κεφαλαιοποίηση. Δεσμευόμαστε πως οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού δημοσίου θα έχουν και το ανάλογο μάνατζμεντ από το κράτος. Η περίοδος των εξαρτήσεων, η περίοδος της διαπλοκής και των πελατειακών διευθετήσεων έχει ήδη τελειώσει.
Την υλοποίηση της συμφωνίας και τις 4 «μάχες»:
  • Συγκροτούμε Ειδικό Φορέα Προσέλκυσης Επενδύσεων. Ο δημόσιος φορέας κι όχι ο επενδυτής θα επιμελείται των αδειών. Θα έχει την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων.

  • Έχουμε μπροστά μας 4 μάχες. Τα κόκκινα δάνεια. Να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.
  • Η δεύτερη μάχη είναι η επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα θέλουμε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.
  • Η συμφωνία περιέχει αρκετά δύσκολα σημεία. Η επιμονή των δανειστών δεν ήταν δυνατόν να καμφθεί παντού.
  • Θα προχωρήσουμε άμεσα στην αναστολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευσητουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη.
  • Είναι γνωστό πως το ελληνικό κράτος έχει ένα από τα πιο αναποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη για απαλλαγές και τεκμήρια που προβλέπονται σε εκατοντάδες νόμους. Προτεραιότητα φορολογική μεταρρύθμιση με απλοποιημένο, σταθερό και δίκαιο σύστημα.
  • Απορρόφηση ΕΣΠΑ και δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων. Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020.
  • Να ενισχυθούν οι τομείς όπου η χώρα έχει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στόχο τη μετάβαση σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης.
  • Ίδρυση νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση τουρισμού, ναυτιλίας, αγροτικού τομέα, ενέργειας και παραγωγικών δομών.
Τους αγρότες, τη δημόσια διοίκηση και την ψηφιακή πολιτική

  • Άξονες για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας για τους αγρότες: Αξιοποίηση συνολικών πόρων 20 περίπου δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015- 2021 για την αγροτική παραγωγή. Επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό. Ο προσδιορισμός του επαγγέλματος του αγρότη θα γίνει και μέσω των βιβλίων εσόδων - εξόδων που θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα ΦΠΑ.
  • Η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο για την επίτευξη των στόχων μας και είμαστε δεκαετίες πίσω, το διαπιστώσαμε στην πράξη. Η δημόσια διοίκηση είναι ο μεγάλος ασθενής με την κατάστασή του να επιδεινώνεται τα τελευταία 5 χρόνια. Στόχος μας η εκ βάθρων μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για να επιτελέσει τον οργανωτικό της χώρο.
  • Σειρά παρεμβάσεων για το προσωπικό στη δημόσια διοίκηση που αδίκως έχει λοιδωρηθεί. Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και νέο πειθαρχικό δίκαιοΘέσπιση ειδικού μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης με υψηλά προσόντα. Έως το Σεπτέμβρη του '16, οι θέσεις να στελεχώνονται από τη δεξαμενή του νέου μητρώου.Σύστημα εσωτερικής κινητικότητας στο δημόσιο τομέα.
  • Ψηφιακή πολιτική: Νέο εθνικό, στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρυζωνικότητα. Επέκταση και ολοκλήρωση ευρυζωνικών τηλεφωνικών δικτύων. Ένα δισ. ευρώ για έργα τεχνολογιών και πληροφορικής από τους κοινοτικούς πόρους.
  • Καταρτίζουμε 3ετές σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

.Ολοκληρώθηκε το Eurogroup: Εφαρμόστε το Μνημόνιο, το μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Αθήνα

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup, το οποίο αν και δεν θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για τη χώρα μας, είναι το πρώτο βήμα προκειμένου να καταστεί απόλυτα ξεκάθαρη η μελλοντική πολιτική αλλά και να «ανοίξει ο δρόμος» τόσο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης όσο και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Το μήνυμα των Ευρωπαίων εταίρων-δανειστών κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, όσο και αναμενόμενο, ήταν ότι η Αθήνα οφείλει να εφαρμόσει με πλήρη συμμόρφωση όλα τα συμφωνηθέντα, προκειμένου όχι μόνο να εκπληρώσει όλα αυτά για τα οποία δεσμεύθηκε αλλά και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε -κάποια στιγμή στο μέλλον- να ξεκινήσει η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα οι εταίροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ψήφιση και εφαρμογή των προαπαιτούμενων δεν θα υπάρξει αξιολόγηση και επομένως ούτε εκταμίευση της πρώτης δόσης των δύο δισ. ευρώ, αλλά πολύ περισσότερο η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. 
Οι τράπεζες είναι ένα θέμα που «καίει» την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πιθανώς και τους ίδιους τους Ευρωπαίους, καθώς όλοι επιθυμούν η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2016, όπου τίθεται σε εφαρμογή η Κοινοτική Οδηγία που επιτρέπει και την εφαρμογή του κανόνα του bail-in (συμμετοχή μετόχων, κατόχων ομολόγων αλλά και καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση ή διάσωση μίας τράπεζας).
Εν γένει, πάντως, οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης διατήρησαν χαμηλούς τόνους, με τον Β. Σόιμπλε να υπογραμμίζει ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη να υποστηρίξει κάποιος ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά και να μεταθέτει στο μέλλον τη συζήτηση με το ΔΝΤ για το χρέος.
Ανάλογου τύπου δηλώσεις και από τον Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «κλειδί» αποτελεί η εφαρμογή του προγράμματος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το πράξει, ενώ εμφανίστηκε ιδιαίτερα γαλαντόμος αναφορικά με τις δηλώσεις του για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, τον οποίο χαρακτήρισε «σοβαρό και αξιόπιστο».
Τον «όγκο» της δουλειάς που έχει να κάνει η Ελλάδα, προκειμένου να προωθήσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, επέλεξε να τονίσει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν και το βασικό θέμα της συζήτησης που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτο, πριν από την επίσημη έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, στην οποία παραβρέθηκε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.
Σε συνέντευξή του νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να ανοίξει και το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο Λουξεμβούργο, όπου πραγματοποιείται το Eurogroup, στην Αθήνα έχει, ήδη, καταρτιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει σήμερα στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ ακολούθως – και εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις ή ενστάσεις από τους δανειστές – θα κατατεθεί στη Βουλή.
Στόχος η συγκέντρωση του ποσού των 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46 δισ. προέρχονται από φορολογικά έσοδα, ενώ στο προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα). Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού (υστέρηση 1,3 δισ. στα φοροεσπρακτικά μέτρα που συνεχώς αυξάνει αντί να μειώνεται) είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ τω οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (πχ για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η Τρόικα (πχ για να μην ισχύσει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση ή 1-4 δισ. για να καλυφθεί το κόστος από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων).

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.