.Φαίνεται ότι κανένας υπάλληλος αορίστου χρόνου δεν θα τεθεί σε διαθεσιμότητα στο Δήμο Ζωγράφου


Καλές πληροφορίες μας ήρθαν από το Δήμο για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου εκτός ΑΣΕΠ κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού, διοικητικού λογιστικού, διοικητικού οικονομικού και γραμματέων. Φαίνεται ότι τελικά δεν πρόκειται να τεθεί κανείς σε διαθεσιμότητα αφού δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Καλό θα ήταν λοιπόν να περιοριστεί η ένταση των τελευταίων ημερών και οι οξύτατες αντιπαραθέσεις ακόμη και ανάμεσα στους ίδιου τους εργαζόμενους. 
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι οι πάντες σε επαγρύπνηση αφού ο αγώνας στην αυτοδιοίκηση είναι κοινός.  

Είναι βέβαιο, και το είδαν και άκουσαν όλοι, ότι η δημοτική αρχή από την πλευρά της δημοσιοποίησε και μάλιστα από πολύ νωρίς προς κάθε κατεύθυνση με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει τις προσπάθειές τους. Όλοι οφείλουν όμως να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη και τους κατοίκους. 

Η εικόνα της πόλης τις τελευταίες ήμερες ήταν επιεικώς κακή με τα σκουπίδια να συσσωρεύονται μπροστά σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία και λεωφορειακές γραμμές. Είναι βέβαιο ότι αυτή η κατάσταση δεν ικανοποιεί κανένα ούτε φυσικά και τους ίδιους τους εργαζόμενους του Δήμου που οι περισσότεροι είναι κάτοικοι της πόλης μας. 

Το αξιοπερίεργο είναι ότι σε όμορους Δήμους και μάλιστα σε δήμους όπου θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι δίκαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των εκεί εργαζομένων δεν οδήγησαν ούτε σε αποκλεισμούς , ούτε σε καταλήψεις περισσότερο δε δεν μετέτρεψαν τις πόλεις σε σκουπιδότοπους.

 Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή της πόλης στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων αφού από τα πρόσφατα μέτρα πλήττεται και απαξιώνεται η αυτοδιοίκηση στο σύνολό της. 

Όμως όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, δημοτική αρχή και εργαζόμενοι οφείλουν να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενδεχόμενες επιπτώσεις των επιλογών τους στη δημόσια υγεία και ιδίως την υγεία των παιδιών και υπερηλίκων. 

Λίγη περισσότερη προσοχή σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα θέματα θα βοηθήσει και θα ενισχύσει τη θέση όλων των πλευρών.    

.Να δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο προτείνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές


Έκκληση προς όλα τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να «μην παρακρατήσουν τα κέρδη που προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας» απηύθυνε η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη σχετική ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, επισημαίνεται πως πρόσφατες συζητήσεις έχουν ανοίξει μια σειρά επιλογών όσον αφορά τα πλεονάσματα που προκύπτουν σε σχέση με το σταθερά υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος. Αναφέρεται δε, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότεινε τη μεταβίβαση κεφαλαίων που προκύπτουν από τη διαφορά του επιτοκίου.

Τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη εξετάζουν επίσης την πιθανότητα απευθείας μεταβιβάσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο του χρέους ως εναλλακτική λύση στην προηγούμενη πρόταση μιας νέας μείωσης χρέους, σημειώνουν οι Σοσιαλιστές.

Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές επιλογές, ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, υπογράμμισε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχα στην Ελλάδα, πάντα υποστήριζα ότι αυτοί που σήμερα παραπονιούνται είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από την κατάσταση. 

Η πρόταση Σόιμπλε για επιστροφή τοκοχρεολυσίων δεν είναι μόνο θετική, αλλά έρχεται με καθυστέρηση και προφανώς την υποστηρίζουμε. Άλλα κόμματα και ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή και να προβούν σε θαρραλέες πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων όσο και επειγουσών μεταρρυθμίσεων.

Η επιλογή των απευθείας μεταβιβάσεων είναι σωστή. Αυτό που είναι απαραίτητο άμεσα είναι η οικονομική ασφάλεια ώστε να συνεχίσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ο ελληνικός λαός να λάβει διαβεβαιώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. 

Είμαι βέβαιος ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που συνεισφέρουν θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μια επένδυση στην Ευρώπη, με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλες τις χώρες και, τελικά, τους πολίτες».

Η Μαριλένα Κοππά, μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ΚΟ ΠΑΣΟΚ στην ευρωβουλή, ανέφερε από την πλευρά της: «Εάν αυτή η πρόταση μετουσιωθεί σε πράξη, θα συνιστούσε ένα θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. 

Αυτό που σήμερα χρειάζεται η Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πολιτικές από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από τη Γερμανία».

.Πιέζουν για συνάντηση πολιτικών αρχηγών ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ


Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εντός του σαββατοκύριακου έχουν ζητήσει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, με το Μαξίμου ακόμα να μην έχει δώσει απάντηση.

Οι Βενιζέλος και Κουβέλης θέλουν να ενημερωθούν τόσο για τις επαφές του πρωθυπουργού στην Ευρώπη αλλά και τις αποφάσεις του Eurogroup.

Παράλληλα στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί το πώς θα εφαρμοστούν τα μέτρα του μνημόνιο 3, ο επανακαθορισμός του ρόλου των τριών κυβερνητικών εταίρων, η ενιαία παρουσία του κυβερνητικό συνασπισμού -μετά τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν με το νόμο για την ιθαγένεια- αλλά και ο ανασχηματισμός.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, οι πολιτικοί αρχηγοί, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, θα κληθούν να αποσαφηνίσουν το επίπεδο της εκπροσώπησης τους στο κυβερνητικό σχήμα, τη στιγμή που εντός των κομμάτων τους υπάρχουν φωνές που κυμαίνονται από ενεργότερη συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα μέχρι και άρση της στήριξης τους στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά του το Μαξίμου εκτιμά ότι καταλληλότερος χρόνος για ανασχηματισμό είναι με τον ερχομό του νέου έτους. Ο Α. Σαμαράς εκτιμάται ότι θα ζητήσει από τους δύο κυβερνητικούς του εταίρους να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με την παρουσία σημαντικών στελεχών τους προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική ταυτότητα της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις προκειμένου να συγκροτηθεί κυβερνητική επιτροπή, στην οποία θα εκπροσωπούνται και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

.Θέμα στα ξένα ΜΜΕ η επίθεση στη ΔΕΘ


Η επίθεση διαδηλωτών-μελών της ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της γερμανικής αντιπροσωπείας στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την τρίτη συνέλευση του ελληνογερμανικού δικτύου περιφερειών-δήμων-πολιτών δεν πέρασε απαρατήρηρη από ξένα μέσα ενημέρωσης. 
Η Stuttgarter-Zeitung σε δημοσίευμά της στην ιστοσελίδα, αναφέρει τα επεισόδια τονίζοντας ότι οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι επιχείρησαν να εισβάλλουν στην ελληνό-γερμανική συνάντηση, καθώς και ότι εκσφενδόνισαν καφέ εναντίον Γερμανού διπλωμάτη.

Όπως επισημαίνει, η διαμαρτυρία ήταν εναντίον της παρουσίας του Hans-Joachim Fuchtel, υφυπουργού Εργασίας της Γερμανίας. 
Η γερμανική ιστοσελίδα αναφέρει ακόμη ότι υπήρξαν συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων της αστυνομίας και υπαλλήλων του δήμου, καταλήγοντας ότι «στην Ελλάδα, συχνά κατηγορείται η Γερμανία για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια».

Εξάλλου, και το Der Tagesspiegel επισημαίνει ότι οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν σε γερμανική αποστολή στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ότι πέταξαν εναντίον των Γερμανών, καφέ και νερό.

Προσθέτει ακόμη ότι οι διαμαρτυρόμενοι υπάλληλοι εισέβαλλαν στο ελληνό-γερμανικό συνέδριο και ότι σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν στο Γερμανό διπλωμάτη Wolfang Hoelscher-Obermaier.

Τονίζεται δε στο δημοσίευμα, ότι οι διαδηλωτές αντιδρούν κατά των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Επίσης το bbc αναφέρει πως «διαδηλωτές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, πέταξαν καφέ σε ένα γερμανό διπλωμάτη μέσα σε κλίμα αγανάκτησης για τα μέτρα λιτότητας που προτείνει το Βερολίνο». 
Οι εικόνες που μεταδίδει είναι πως οι εργαζόμενοι «έσπασαν ένα περίπτερο σε συνεδριακό κέντρο ενώ δεν έγινε αμέσως γνωστό αν ο διπλωμάτης είχε πληγωθεί».

.Αναδίπλωση για την ιθαγένεια


Αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της ιθαγένειας. Τη διαβεβαίωση πως η αντικατάσταση του νόμου για την απόδοση της ιθαγένειας θα γίνει μετά από συνεννόηση με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν τιμά το δικαστήριο η διαρροή από το Συμβούλιο της Επικρατείας περί της αντισυνταγματικότητας βασικών διατάξεων του νόμου Ραγκούση  για την ιθαγένεια», δήλωσε στον Αθήνα 984 και τον Τάκη Καμπύλη, ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και χαρακτήρισε θεσμικά αδιανόητη τη σπουδή του πρωθυπουργού να ευθυγραμμίσει τάχα το νόμο σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Για βιασύνη του πρωθυπουργού καθώς όπως είπε, κάποιοι τον παγίδευσαν, έκανε λόγο, μιλώντας στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη, ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτης. «Είναι θέμα πολιτικής απόφασης. 
Να μην κρυβόμαστε πίσω από την αντισυνταγματικότητα. Το τι είναι συνταγματικό είναι θέμα ερμηνείας. Δεν είναι υπεράνω κριτικής οι δικαστικές αποφάσεις».

.Το ΔΝΤ επιμένει στον στόχο για μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% έως το 2020


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στον στόχο που είχε τεθεί για τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.

 Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, έδωσε έμφαση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και πως το ΔΝΤ παραμένει "πλήρως δεσμευμένο" στο ελληνικό πρόγραμμα.

 Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα συμμετάσχει, όπως είπε, στη συνεδρίαση του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι "αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο" και πως το Ταμείο συνεχίζει να διαβουλεύεται με τους Ευρωπαίους εταίρους, παρέχοντας τεχνικές συμβουλές.

 Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάρεϊ, επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε πρόσφατα η κ. Λαγκάρντ ότι το ΔΝΤ επιδιώκει για την Ελλάδα "πραγματική λύση" και "όχι σύντομη λύση", προσθέτοντας ότι είναι προς το ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο συμφέρον η Ελλάδα να έχει βιώσιμο χρέος. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί "τεχνικοί τρόποι" για τη μείωση του χρέους. Επίσης, επισήμανε ότι ολοκληρωμένη εικόνα για το χρέος θα παρουσιαστεί στην έκθεση της τρόικας.

 Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ έκανε ότι μπορούσε για τα ελληνικά δάνεια, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι εφικτό να χορηγηθούν δάνεια με μηδενικό επιτόκιο προς την Ελλάδα.

 Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις κατά των μέτρων λιτότητας σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία και άλλες χώρες, τόνισε ότι το ΔΝΤ παρακολουθεί τα γεγονότα και ότι δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στην λιτότητα, αλλά στην ανάπτυξη και στις ευκαιρίες για απασχόληση.

.Ξεκίνησε η καταβολή των τελών κυκλοφορίας


Άνοιξε σήμερα στο ΤΑΧΙSnet η ηλεκτρονική υπηρεσία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2013. Οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και άλλων οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.gsis.gr και στη συνέχεια με την καταγραφή του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματός τους καθώς και του ΑΦΜ τους, θα εντοπίζουν το ειδοποιητήριο πληρωμής. 

Στη συνέχεια θα  εκτυπώνουν και θα πηγαίνουν στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ για την εξόφλησή του. Οι τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα ενημερώνουν αυτόματα το σύστημα για την πληρωμή των τελών, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ποιος φορολογούμενος πλήρωσε και ποιος όχι. 

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, θα επιβάλλεται πρόστιμο ισόποσο με την αξία των αρχικών τελών.  Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα θα βεβαιώνονται και θα αποστέλλεται το ειδοποιητήριο ληξιπρόθεσμης οφειλής στον φορολογούμενο στον οποίο θα επιβάλλονται οι κυρώσεις του νόμου στη περίπτωση μη εξόφλησής τους. 

Σημειώνεται ότι τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ αυτοκινήτων για το 2013 παραμένουν αμετάβλητα. Αυτά είναι:

Από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε. 22 ευρώ
Από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε. 55 ευρώ
Από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε. 120 ευρώ
Από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε. 135 ευρώ
Από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε. 240 ευρώ
Από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε. 265 ευρώ
Από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε. 300 ευρώ
Από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε. 660 ευρώ
Από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε. 880 ευρώ
Από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε. 1100 ευρώ
Από 4001 κ.ε. και άνω 1320 ευρώ.

.Σόιμπλε: Λύση για την Ελλάδα στο Eurogroup της Τρίτης


Σε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα θα καταλήξει το επόμενο Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε συνέδριο της "Sueddeutsche Zeitung".

Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας δεν περιλαμβάνει κάποια σχετική πρόταση. 

«Αυτό είναι η ουσιαστική αποστολή μας και πρέπει να την ολοκληρώσουμε μέχρι την Τρίτη. Θα ξεπεράσουμε την ευρωπαϊκή κρίση, αλλά αυτό θα είναι μια προοδευτική διαδικασία. 

Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα, η οποία να διαρκεί για κάποιο διάστημα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός και προσέθεσε ότι «οι ανισορροπίες στην Ευρωζώνη γίνονται διαρκώς μικρότερες και θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είμαστε στον σωστό δρόμο».

.Τη λίστα των Ελλήνων καταθετών στη νήσο Τζέρσεϊ ζήτησε ο Στουρνάρας


Πληροφορίες σχετικά με Έλληνες πολίτες ή πρόσωπα με οικονομική δραστηριότητα που δηλώνουν ως έδρα τους την Ελλάδα και διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην HSBC Bank στη νήσο Τζέρσεϊ, ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν.
  
 Το θέμα με τη νέα λίστα είχε φέρει στην επιφάνεια η εφημερίδα «The Daily Telegraph» και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ονόματα 97 Ελλήνων πολιτών με καταθέσεις που υπολογίζονται στα 22,3 εκατ. ευρώ. 
 
Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο δημοσίευμα, στη λίστα με τους συγκεκριμένους πελάτες της HSBC περιλαμβάνονται έμποροι ναρκωτικών και άτομα που βαρύνονται με ποινικά και οικονομικά εγκλήματα και τα οποία εμφανίζουν μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις.

.Ευ. Βενιζέλος: Νέα αφετηρία για να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης


«Χρειαζόμαστε μία νέα αφετηρία, προκειμένου η ελληνική οικονομία να βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να υποστηριχτεί από ένα νέο τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο γραφείο του στη Βουλή, με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, η συζήτηση που είχε με τον κ. Προβόπουλο, και στην οποία ήταν, επίσης, παρόντες οι κύριοι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιάννης Μανιάτης και Θάνος Μωραϊτης, «αφορά την επόμενη ημέρα».

«Ο ελληνικός λαός βάζει πολλά λεφτά στις τράπεζες για να στηρίξει, όχι μόνο τις καταθέσεις αλλά και  τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, για να υπάρξουν επενδύσεις, να υπάρξουν θέσεις εργασίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «αυτό πρέπει να το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε, ότι ως προς αυτό «θέλουμε ένα σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, ένα σύμφωνο ανασυγκρότησης με κάθε τράπεζα και ένα σύμφωνο ανάκτησης της αξίας των τραπεζών μέσα στην αγορά» και προσέθεσε πως «μόνο έτσι μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτό που κάνουμε θα το νοιώσει ο κάθε Έλληνας στη ζωή του».

.Η Ευρωζώνη προτίθεται να χαρίσει, όχι να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα


Το ενδεχόμενο η Ευρωζώνη να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα εξετάζει για πρώτη φορά η Ευρωζώνη, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της "Sueddeutsche Zeitung".
Τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, τονίζει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες.

Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση από άλλα μέλη της Ευρωζώνης. 

Η δε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επισημαίνεται, έχει ήδη δώσει δείγματα των προθέσεών της να προσφέρει στην Ελλάδα τα κέρδη που ενδεχομένως θα έχει από την πώληση ελληνικών ομολόγων, σε τιμή υψηλότερη από αυτή της αγοράς τους.

Το ενδεχόμενο απευθείας πληρωμών προς την Ελλάδα συζητείται, σύμφωνα με την SZ, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την τρόικα.

Σύμφωνα δε, με δημοσίευμα της γερμανικής οικονoμικής εφημερίδας "Der Handelsblatt", το Eurogroup προτίθεται να δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό για αργότερα το κενό για το διάστημα 2014-2016.

."Τρεις οι τραπεζικοί όμιλοι που θα παραμείνουν στην ελληνική αγορά"


Kαρπούς αρχίζει να αποδίδει η συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με την τρόικα για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Τούτο επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος με άρθρο του στη Wall Street Journal.
Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην πορεία της οικονομίας. 

Σημειώνει δε, ότι η στρατηγική αυτή στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών και την εξυγίανση των μη βιώσιμων προστατεύοντας στο ακέραιο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα. Αυτό έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη.

Περιγράφει τη μεγάλη επιδείνωση όλων των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, η οποία όπως επισημαίνει είναι αντίστοιχη του αμερικανικού κραχ, διαβλέπει ωστόσο ότι, έχουν αρχίσει να μπαίνουν τα θεμέλια για μια πιο ανταγωνιστική και δυναμική οικονομία. 

Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι εντυπωσιακή: παρά την ύφεση, που καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την προσπάθεια, το πρωτογενές έλλειμμα έχει περιοριστεί κατά 9 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Πρόοδος σημειώνεται και στο θέμα της ανταγωνιστικότητας: Η κατά 30% σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας κόστους από το 2001 θα έχει ανακτηθεί πλήρως μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Η βελτιούμενη ανταγωνιστικότητα έχει συμβάλει στον περιορισμό κατά τα δύο τρίτα του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε σχέση με το 2008.
Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα, ο διοικητής της ΤτΕ υποστηρίζει: "

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν διεθνώς ανταγωνιστικό και είχε υγιή θεμελιώδη μεγέθη. Όμως, η κρίση δημόσιου χρέους άσκησε μεγάλες πιέσεις στις τράπεζες, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντική εκροή καταθέσεων, αποκόπηκαν από τις διεθνείς αγορές και κατέγραψαν μεγάλες απώλειες από το PSI. 

Υπό το βάρος αυτής της αρνητικής συγκυρίας, κινδύνευσε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Σε αυτό το περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την τρόικα, έθεσε ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου τραπεζικού τομέα με ισχυρή κεφαλαιακή θέση, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην πορεία της οικονομίας. 

Η στρατηγική μας στοχεύει στην ενίσχυση των βιώσιμων τραπεζών και την εξυγίανση των μη βιώσιμων προστατεύοντας στο ακέραιο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα".

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά τέλος ότι στο τέλος της διαδικασίας ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος θα έχουν συγκροτηθεί τρεις μεγάλοι και ισχυροί όμιλοι, μαζί με μερικές ακόμα μικρότερες τράπεζες.

.Επεισόδια με έναν τραυματία στο Πολυτεχνείο


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα γίνει και εφέτος ο εορτασμός για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις άρχισαν σήμερα με καταθέσεις στεφανιών στον χώρο του Ιδρύματος στην οδό Πατησίων, ενώ το μεσημέρι, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα που θα αναπτυχθεί κατά το τριήμερο στον χώρο του Πολυτεχνείου. 

Πριν λίγο, προκλήθηκε ένταση μεταξύ νεαρών ατόμων.
Ειδικότερα, όταν προσήλθαν εκπρόσωποι της παράταξης ΠΑΣΠ για να καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου, δέχθηκαν επίθεση από άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, ενώ κρατούσαν στα χέρια ρόπαλα. 

Οι συμπλοκές διήρκεσαν λίγα λεπτά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ορισμένοι, ενώ ένας από τους τραυματίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο κλήθηκε άμεσα.

Τα επεισόδια εξελίχθηκαν μέσα και έξω από τον χώρο του Πολυτεχνειου, ενώ αυτή τη στιγμή μέλη των «αντιμαχομένων» παρατάξεων έχουν συγκεντρωθεί στην οδό Πατησίων, έξω από το Ίδρυμα, ενώ αρκετοί βρίσκονται ακόμη και μέσα στο προαύλιο.

Ήδη ισχύουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η ακαδημαϊκή κοινότητα για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων καθ΄όλη τη διάρκεια του τριημέρου. 

Επίσης, θα υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

."Μέσα στο 2013 τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας"


Μέσα στο 2013 ο Αντώνης Σαμαράς «βλέπει» τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας πως η χώρα, με την πολιτική που ακολουθείται, θα βγει από την κρίση. 

Μιλώντας στη συνάντηση, που πραγματοποιείται στη Μάλτα, με τη συμμετοχή των επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε με δραματικούς τόνους τη σκληρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η χώρα και τόνισε πως «η Ελλάδα περνά δύσκολες ώρες, 
το 2009 το έλλειμμα, ουσιαστικά, εξερράγη. Μετά από τρία χρόνια σκληρής λιτότητας, θα μειώσουμε το έλλειμμα κατά 8% του ΑΕΠ. 

Μια τέτοια μείωση, μέσα σε μόλις τρία χρόνια, δεν έχει ξαναγίνει. Αλλά αυτό έγινε με ένα σκληρό τίμημα, η Ελλάδα έχασε περίπου το 25% του ΑΕΠ, μέσα σε τρία χρόνια».

Μιλώντας στη συνεδρίαση του ΕΛΚ με θέμα «Η Απάντηση είναι περισσότερη Ευρώπη- Ολοκληρώνοντας τη Νομισματική και Οικονομική Ένωση», ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως, στην Ελλάδα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο της κρίσης και, μετά τις τελευταίες αποφάσεις που έχουμε λάβει, τον επόμενο χρόνο θα έχουμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. 

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, σημείωσε πως υπάρχει μια ευρεία συμφωνία στην Ελλάδα και έχουν ληφθεί, ακόμα και πρόσφατα, δύσκολες αποφάσεις.

Κάλεσε, παράλληλα, την Ευρώπη να συνεχίσει και να ολοκληρώσει την πολιτική στήριξης στις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ευρωζώνη και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κοινωνική συνοχή.

«Δεν μπορεί να πετύχει κανένα πρόγραμμα, αν δεν έχεις την κοινωνία μαζί σου», είπε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας και πάλι αισιοδοξία και τονίζοντας πως η ελληνική επιτυχία αντιμετώπισης της κρίσης θα μετατραπεί σε ευρωπαϊκή επιτυχία.

Όσον αφορά τα θέματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε πως το επόμενο βήμα είναι η ομοσπονδιακή ένωση των ευρωπαϊκών κρατών, υπογραμμίζοντας πως, μαζί, μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι ο καθένας ξεχωριστά.

Αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός συναντά ευρωβουλευτές, ενώ σε λίγο θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Λόρενς Γκόνζι.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.