.Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη


Η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τα εργασιακά βρέθηκαν στο επίκεντρο της μαραθώνιας σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. " Έγινε ένας πολύωρος συντονισμός για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοεμβρίου" δήλωσε μετά το πέρας της εξάωρης σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών. 
Ο Γιαννης Στουρναρας δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες περί έκτακτου Eurogroup για την Ελλάδα την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ για τα εργασιακά είπε «γίνεται διαπραγμάτευση, η έκβαση της οποίας θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα έχουν επικεντρωθεί στην διατήρηση των τριετιών χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα αποδίδουν στο μισθό αυξήσεις αντίστοιχες με τις σημερινές. 
Πηγές του υπουργείου ωστόσο διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά την πλήρη διασφάλισή τους. Παράλληλα έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η μείωση των αποζημιώσεων για λόγους απόλυσης να θίξει οσο το δυνατό λιγότερο τους εργαζόμενους με πολυετή προϋπηρεσία. 
Σε ότι αφορα στη διευθετηση του χρονου εργασίας συνεχίζεται η διαπραγμάτευση καθώς η τρόικα επιμενει να υπάρχει δυνατότητα καθορισμού του, μεσω ατομικών συμφωνιών μεταξυ εργαζόμενου και εργοδότη.
"Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και κοντά σε συμφωνία και για τα εργασιακά" , δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποιος συμμετειχε στη σύσκεψη. Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε εξάλλου πολύ σημαντική τη συμβολή Βενιζέλου και Κουβέλη στις προσπάθειες για επίτευξη της συμφωνίας.
Αμετάπειστος παραμένει ακόμη και μετά την αλλαγή στάση της καγκελαρίου Μέρκελ, ο αντικαγκελάριος, Φίλιπ Ρέσλερ. Ο επικεφαλής των Γερμανών φιλελεύθερων με συνέντευξή του στη Bild am Sontang επιμένει ότι "Η χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνον εφόσον σημειωθεί πρόοδος τις συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις".Η έκθεση της τρόικα είναι καθοριστικής σημασίας, τονίζει ο κ Ρεσλερ.
Στην αξιολόγηση της Τρόικα παραπέμπει και το στέλεχος της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η σαφής προτίμησή του είναι να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Το κλειδί είναι στα χέρια της Αθήνας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άσμουσεν στο Δεύτερο Πρόγραμμα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.
Το ενδεχόμενο προγράμματος ελληνικής επαναγοράς ομολόγων, με χρήματα από τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης και με στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους, φέρεται να εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Spiegel.
Αναπόφευκτο, χαρακτήρισε ένα νέο κούρεμα του χρέους, ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Θεόδωρος Πελαγίδης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Βασίλη Πάικο. Επίσης τάχθηκε κατά της πολιτικής μείωσης μισθών, τονίζοντας ότι οδηγεί πολλούς Έλληνες σε υποχρεωτική μετανάστευση.

.Ευαγγ. Βενιζέλος: "Ανάγκη γα απομείωση του χρέους"


Την ανάγκη να υπάρξει απομείωση του χρέους επισημαίνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς, όπως λέει, χωρίς αυτή δεν θα έχει νόημα η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει θετική την παράγραφο που μπήκε στο κείμενο των συμπερασμάτων για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει όμως πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος εδώ και 3,5 μήνες σε συζητήσεις 

και πως θα έπρεπε να είχε υπάρξει μια ουσιαστική πολιτική διαπραγμάτευση: "Πολιτική διαπραγμάτευση δεν σημαίνει χάρη ή έκπτωση, δεν σημαίνει απόκλιση από οικονομικά κριτήρια. 

Αντίθετα σημαίνει ότι μετακινούμαστε από μια απλή αριθμητική προσέγγιση σε μια κατά κυριολεξία οικονομική προσέγγιση" τονίζει ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος και επαναλαμβάνει πως στηρίζει την κυβέρνηση και πως υπάρχει μια ενιαία στάση με το ΠΑΣΟΚ "να λειτουργεί ως εγγυητής μιας ολόκληρης στρατηγικής".

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα να περάσουν τα μέτρα από την ΚΟ του κόμματός του ενώ για τη υπόθεση με λίστα Λαγκάρντ κάνει λόγο για προσπάθειες στοχοποίησής του και επισημαίνει πως κάποιοι επιχείρησαν να χρεώσουν στο ΠΑΣΟΚ αδράνεια ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

.Στα "σκαριά" σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το Σπίγκελ


Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής αξίας τους, επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού "Der Spiegel" που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Κατ? αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ. "Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια", αναφέρεται.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται η διεξαγωγή συνομιλιών με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους. Όπως ελπίζει η γερμανική πλευρά, μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα ήταν σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

.Στην Αθήνα οι Έλληνες του πλοίου "Εστέλ"


Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αλλά καλά στην υγεία τους επέστρεψαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 5 Έλληνες που επέβαιναν στο φιλανδικό ιστιοφόρο «Εστέλ». Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.

«Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια συνεχίζεται με υπομονή και επιμονή και παρά τις μικρές θυσίες που απαιτούνται μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως και ο αντίπαλος» δήλωσε στο ΑΜΠΕ μετά την επιστροφή του, ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας. 

Ο κ. Πισίας πρόσθεσε ότι με τις κινήσεις αυτές, αποστέλλεται ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στους λαούς της περιοχής αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι πρέπει «να συνεχίζουμε τους αγώνες και να μην τα παρατάμε».

Την επιστροφή των Ελλήνων πολιτών συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ, Κυριάκος Λουκάκης, ενώ κατά την αναχώρησή τους, από το Τελ Αβίβ επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην Αθήνα τους υποδέχθηκε η διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη (και όχι την Δευτέρα όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί) στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην αίθουσα της παλιάς Πρυτανείας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για 3 υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές. Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».

Το πλοίο οδηγήθηκε χθες στο λιμάνι του Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όπου πλήρωμα και επιβαίνοντες κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

Στο υπό φιλανδική σημαία «Estelle», που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στο πλαίσιο επιχείρησης της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», επέβαιναν 30 συνολικά ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Νορβηγοί και Σουηδοί, ανάμεσά τους και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

.Βαρθολομαίος: «Ο Θεός νοιάζεται για εμάς»


 Μήνυμα ελπίδας στους Έλληνες από τη βοήθεια του Θεού έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία του μετά το πέρας της θείας πανηγυρικής πατριαρχικής λειτουργίας που τελέστηκε στο νέο καθεδρικό Ναό του Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιντικής, στο νομό Σερρών. «Ο Θεός νοιάζεται για εμάς», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
 Ο κ. Βαρθολομαίος επίσης πρόσθεσε: «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και τη συγκίνηση μου που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία με αφορμή ενός πολύ ευχάριστου γεγονότος όπως είναι τα εγκαίνια του νέου ναού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου. Οι αδελφές και όσοι τις βοήθησαν επιτέλεσαν έναν άθλο. Όσοι είδαμε το ναό θαυμάσαμε το κάλλος του, το μεγαλείο του, την πιστότητα στην παράδοση».

«Στηρίζουμε ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και εγώ προσωπικά ως Πατριάρχης και ευλογούμε τον μοναχισμό. Σε όλο τον ελληνικό λαό στέλνω την ευλογία της Μητρώος Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και στους άρχοντες και τους αρχόμενους», κατέληξε.
 
 Στα εγκαίνια του νέου ναού παραβρέθηκαν περισσότεροι από 2.500 πιστοί, ενώ το "παρών" έδωσαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, η γενική γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κληρικών.
 
 Εξάλλου, κατά τη χθεσινή παρουσία του στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, δήλωσε: «Έχουμε τον Πατριάρχη μας, τον καλωσορίζουμε και του ευχόμαστε να έχει δύναμη γιατί τον χρειαζόμαστε».

."Άστοχη" οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης


«Την περίοδο που η χώρα επιχειρεί να αντιμετωπίσει μέσω διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μείζονα θέματα, θεωρούμε άστοχη την οποιαδήποτε συζήτηση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

«Τη Δημοκρατική Αριστερά δεν την έχει απασχολήσει η συμμετοχή στελεχών της στο κυβερνητικό σχήμα και περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τους υπουργούς και υφυπουργούς που έχει υποδείξει» προσθέτει.

Σημειώνεται ότι σε μερίδα του Τύπου εμφανίστηκαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. 

.Ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας υιοθετούν οι σκληροί εταίροι της Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κατάφερε να πείσει το πιο δύσπιστο κοινό της ότι θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να επιτύχει τους επώδυνους δημοσιονομικούς στόχους της. 

Χαρακτηριστική είναι η θέση που υιοθέτησαν οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, κυβερνητικοί εταίροι της Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος υιοθέτησαν πιο ήπιους τόνους έναντι της Ελλάδας, ενώ μέχρι τώρα τηρούσε ιδιαιτέρως σκληρή στάση. 

Ο ηγέτης των Χριστιανοκοινωνιστών, Χορστ Ζέεχοφερ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει την επιμήκυνση, λέγοντας ότι αν η έκθεση της τρόικας περιλαμβάνει μια πρόταση για περισσότερο χρόνο, θα το συζητήσουμε". "
Αν κάναμε τα στραβά μάτια όταν η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ, τότε πρέπει να κάνουμε και πάλι τα στραβά μάτια. 
Το κόστος θα ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν το κάναμε", δήλωσε επίσης η Χανελόρε Γκάμπορ, δήμαρχος του Γκάρχινγκ, μιας πόλης στα βόρεια του Μονάχου.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.