.Τι είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου


Έλα Γιώργο, δεν άκουσες τα συγχαρητήριά μου στην αρχή της εκδήλωσης" είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μόλις είδε τον Γιώργο Παπανδρέου να εισέρχεται στην αίθουσα. Οι συγκεντρωμένοι χειροκρότησαν θερμά και φώναξαν το σύνθημα "το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν περίπου 3.000 άτομα. Το παρών έδωσαν εκτός από τον Γιώργο Παπανδρέου και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ στην εκδήλωση δεν πήγε όπως άλλωστε ήταν γνωστό ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι βρίσκεται εδώ το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσα σε ένα άλλο κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που θέτει σε αμφισβήτηση τα πάντα. Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. 
Αντιμέτωπο με τα βάρη του παρελθόντος, τις μεγάλες ευθύνες για τη διαχείριση του παρόντος, αλλά και με την υποχρέωση να φανταστεί και να σχεδιάσει το μέλλον» τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, ανέλυσε τι έγινε τα τελευταία τρία χρόνια και από το ΠΑΣΟΚ έμειναν μόνο τα... μνημόνια.

Και πέρασε στο από εδώ και πέρα. Έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση. «Αντί να λειτουργούν κάποιοι ως όψιμοι κεκράκτες της Ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης, ας προσέχουν περισσότερο τις προτάσεις μας για την Εθνική στρατηγική και τους άξονες αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης». 

«Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω και εγώ τον ελληνικό Λαό ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο σκληρό και επώδυνο πακέτο μέτρων που πρέπει να είναι εσωτερικά ισορροπημένο και δίκαιο» διεμήνυσε. 

«Στόχος μου είναι να μπορέσω να διαβεβαιώσω επιπλέον τον ελληνικό Λαό ότι αυτό το πακέτο δημοσιονομικών μέτρων συνοδεύεται από δυο αντίρροπα πακέτα αναπτυξιακών και κοινωνικών μέτρων που μπορούν να ανασχέσoυν την ύφεση και να οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έστω από το 2014. 

Ένα πακέτο εσωτερικών πρωτοβουλιών που δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε λεπτό, αλλά και ένα πακέτο άμεσων κινήσεων που πρέπει να κάνουν οι εταίροι μας -στο πλαίσιο της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης, χωρίς την περιβόητη πρόσθετη χρηματοδότηση -προκειμένου να αλλάξουν τα επίπεδα ρευστότητας και κυρίως οι επικοινωνιακές εντυπώσεις που αδικούν και υπονομεύουν την ελληνική προσπάθεια».

Αυτό είναι, πολύ συνοπτικά, αυτό που ζητάμε. Αυτό που προτείνουμε ως διαπραγματευτικό πλαίσιο. Και απορώ ποιος στην Ελλάδα και γιατί μπορεί να μη το καταλαβαίνει ή να διαφωνεί» προσέθεσε με νόημα. 

«Πριν όμως διασφαλιστούν αυτά τα ελάχιστα και θεμελιώδη ούτε στην Βουλή μπορούμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη γραμμή, ούτε τον ελληνικό Λαό να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό είναι πράγματι το τελευταίο πακέτο επώδυνων μέτρων και ότι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έρχεται σε ορατό χρόνο» είπε, απευθυνόμενος ουσιαστικά στον πρωθυπουργό.

.Αυτός είναι ο νέος ήλιος του ΠΑΣΟΚ


Αυτός είναι ο νέος ήλιος του ΠΑΣΟΚ. Το νέο ήλιο παρουσίασε ο πρόεδρος στη γιορτή του κόμματος από την οποία απουσιάζουν οι Μ.Χρυσοχοίδης, Γ.Ραγκούσης, Α.Λοβέρδος και η Α.Διαμαντόπουλου.
"Για εμένα είναι σημαντικό ότι σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να μιλήσουμε και πάλι με όρους ιστορικούς και αξιακούς, δηλαδή ουσιαστικά πολιτικούς. Αυτό είναι που δυστυχώς λείπει από τη δημόσια σφαίρα" είπε με νόημα, αναφερόμενος και στους απόντες στην αρχή της ομιλιας του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε τον νέο ήλιο με επτά αδρές και στέρεες ακτίνες «που θέλουμε να λειτουργήσουν ως βάσεις για την ανασύσταση της παράταξης». «Αν διάλεγα επτά λέξεις θα έλεγα: Πατρίδα, Δημοκρατία, Ελευθερίες, Δικαιοσύνη, Ανάπτυξη, Ευρώπη, Αειφορία» έδωσε τους 7 τίτλους. «Αν διάλεγα μία και μόνο λέξη θα έλεγα: Ευθύνη. Ευθύνη για το παρελθόν και το παρόν, αλλά πρωτίστως για το μέλλον»

Ακτίνα 1: Εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα
Ακτίνα 2: Δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία
Ακτίνα 3: Κράτος δικαίου
Ακτίνα 4: Κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη
Ακτίνα 5: Η Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας και της παραγωγής - Η Ελλάδα ανάπτυξης.
Ακτίνα 6: Ευρωπαϊκή φυσιογνωμία και πορεία της χώρας
Ακτίνα 7: Οικολογική ευαισθησία

Ανέφερε τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ. «Οι δικοί μας άνθρωποι, το μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί κατά της δημαγωγίας, της συνομοσιολογίας, της ισοπέδωσης, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της ήσσονος προσπάθειας, της υπεκφυγής και της αδράνειας, 


αν θέλουμε η Ελλάδα να έχει το μέλλον που αξίζει σε μας και τα παιδιά μας» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η αξιακή βάση της ανασύστασης της παράταξης και του ανοικτού, ισότιμου και απροκατάληπτου διαλόγου με την ΔΗΜΑΡ, τις κινήσεις και τα πρόσωπα που νιώθουν ότι κινούνται στον ίδιο ευρύτερο πολιτικό και ιδεολογικό χώρο» κατέληξε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε βίντεο στο οποίο φάνηκαν οι: Χ. Τρικούπης, Ελ. Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Ν. Πλαστήρας, Γεώργιος Παπανδρέου (ο Γέρος της Δημοκρατίας), Ανδρέας Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γ. Γεννηματάς, Αν. Πεπονής, Π. Μώραλης, Αντ. Τρίτσης, Γ. Αλευράς, Γιάννος Κρανιδίωτης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλος.

.«Ή πληρώνεις ή πας φυλακή»


Μια νέα διάταξη με την οποία θα υποχρεώνονται στο εξής οι φοροφυγάδες που συλλαμβάνονται να πληρώνουν αμέσως ένα μέρος των υποχρεώσεών τους προετοιμάζει αθόρυβα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, το ζήτησε ανακίνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας ότι αν και τους τελευταίους μήνες έχει εντοπιστεί ένας μεγάλος αριθμός φοροφυγάδων, το όφελος για την ελληνική οικονομία είναι σχεδόν μηδαμινό.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όταν συλλαμβάνεται ένας πολίτης για φοροδιαφυγή, του απαγγέλλονται κατηγορίες, αλλά ώσπου να δικαστεί δεν υποχρεούται να καταβάλει ούτε ένα μικρό τμήμα των υποχρεώσεων που απέφευγε. 

Στο εξής, ο φοροφυγάς που συλλαμβάνεται θα υποχρεώνεται να προχωρήσει σε έναν διακανονισμό τμηματικής καταβολής των οφειλών του ως την ώρα που θα δικαστεί και μετά τη δίκη και την καταδίκη του θα καταβάλλει τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που θα του επιδικάζονται και προβλέπει ο νόμος.

Εφόσον αρνείται αυτόν τον διακανονισμό, θα οδηγείται αμέσως στη φυλακή και θα παραμένει εκεί ώσπου να δικαστεί. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει θεαματικά αποτελέσματα στον τομέα της αποτροπής και σε αυτόν των εσόδων.

.Οι απαιτήσεις της τρόικα με email


Tη μείωση των αποζημιώσεων απολύσεως αλλά και κατάργηση του πενθήμερου ζητά η Τρόικα, πριν την άφιξη των επικεφαλής των ελεγκτών.
Πριν κλείσει η λίστα των περικοπών, οι εκπρόσωποι των δανειστών ανοίγουν και πάλι την ατζέντα των μεγάλων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, δείχνοντας πως θέλουν να τελειώνουν με όλα τα καυτά θέματα, πριν δώσουν την έγκριση για τη δόση μαμούθ των 31 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν διέψευδαν πως την περασμένη Παρασκευή η Τρόικα απέστειλε email προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, στα οποία έθεταν ως προτεραιότητα προς συζήτηση ενόψει της ελεύσεως των ελεγκτών στα τέλη της εβδομάδος στη χώρα μας, τόσο το θέμα της μείωσης των κατώτατων μισθών και των αποζημιώσεων απολύσεως των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, 
αλλά επίσης και την απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας ώστε να διαμορφώνεται ελεύθερα πέραν του οκταώρου ή του πενθημέρου βάσει των αναγκών της επιχείρησης χωρίς να καταβάλλει υπερωρίες.
Ωστόσο τόνιζαν πως ανάλογες θέσεις είχαν εκφράσει και σε προηγούμενους ελέγχους τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα, προσθέτοντας πως γίνεται μια προκαταρκτική συζήτηση για το γενικό πλαίσιο των συναντήσεων που θα διεξαχθούν και ότι «πάντως δεν είναι της παρούσης» ένα τέτοιο θέμα.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογες προτάσεις και αιτήματα έχει εκφράσει κατά το παρελθόν και μερίδα των ελλήνων εκπροσώπων των εργοδοτών. 
Η Τρόικα έχει εισακούσει τις εκκλήσεδις αυτές και ήδη από το 2010 -με το νόμο Λοβέρδου- έχει μειωθεί ο χρόνος προειδοποίησης που απαιτείται προ της απολύσεως προς τον εργαζόμενο, εντός του οποίου ο εργοδότης μπορεί να τον απολύσει δίνοντάς του μισή αποζημίωση.

.Κρίσιμες συναντήσεις εντός της εβδομάδας


Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται - πιθανότατα εντός της εβδομάδας - νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. Αύριο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας θα έχει συνάντηση στο Βερολίνο, με το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ την Παρασκευή στην Αθήνα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
«Δίαυλο επικοινωνίας» με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη συνάντηση τους αύριο στο Βερολίνο.Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας θα ενημερώσει τον Γερμανό ομόλογό του τόσο για το πακέτο των μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ, όσο και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.  
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενδέχεται κατά τη συνάντηση να συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας.
Ενα 10ήμερο κατά το οποίο κυβέρνηση, πολιτικό σύστημα και κοινωνία θα βρεθούν απέναντι στις πραγματικές αγωνίες της χώρας είναι αυτό που ακολουθεί από σήμερα, με τις εξελίξεις να τρέχουν με καταιγιστικούς ρυθμούς, αφού - οριστικοποιείται τις επόμενες ημέρες το πακέτο των 11,5 δις και συζητείται με την τρόικα που φτάνει ίσως και αύριο στην Αθήνα. 
Ακολουθούν κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή εν μέσω αναταράξεων στα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αλλά και σκληρών συγκρούσεων κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δανειακή σύμβαση. 
Τα ίδια τα κόμματα άλλωστε ξεκινούν διαδικασίες ανασυγκρότησης, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να παρουσιάζει σήμερα το πλαίσιο ανασυγκρότησης του κόμματός του στην επέτειο της ίδρυσής του, και τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά με ειδική κομματική εκδήλωση που απευθύνεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Πιο κρίσιμα ωστόσο είναι τα ραντεβού με τους δανειστές και εκπροσώπους των Βρυξελλών.
Μιλάμε για έναν πυκνό πολιτικό χρόνο, κατά τον οποίο η Αθήνα πρέπει να δώσει δείγματα αποφασιστικότητας για εφαρμογή σκληρών μέτρων, ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση, επιμήκυνση της εφαρμογής των μέτρων και ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά που φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.
Εν τω μεταξύ νεες παρεμβάσεις στα εργασιακά και τους μισθούς ζητούν οι δανειστές μας, οι οποίοι θα έχουν συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Εργασίας, εντός των επομένων ημερών. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική επιστολή της τρόικας εστάλη στο Υπουργείο Οικονομικών, πριν από περίπου 15 ημέρες, χωρίς να έχει λάβει γνώση το Υπουργείο Εργασίας, 
και μεταξύ άλλων φωτογραφίζει δραστικότερο περιορισμό της αποζημίωσης για λόγους απόλυσης ή συνταξιοδότησης, αποδυνάμωση της 5νθήμερης εργασίας και ενίσχυση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. 

Ωστόσο πριν από λίγο στελέχη του Υπ Εργασίας τόνιζαν ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στο εργασιακό προτού αξιολογηθούν οι ρυθμίσεις που ήδη εφαρμόζονται.

.Το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής θα απονείμει ο Ολάντ στον Πολ Μακάρτνεϊ


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα απονείμει στο πρώην μέλος των Beatles Πολ Μακάρτνεϊ το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ανακοίνωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς το γραφείο του προέδρου.

Στην τελετή που έχει προγραμματιστεί για τις 8 Σεπτεμβρίου, ο Πολ Μακάρτνεϊ θα καταστεί  αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, τη σημαντικότερη δημόσια διάκριση της Γαλλίας, που έχει απονεμηθεί μεταξύ άλλων στον ηθοποιό Κλιντ Ίστγουντ και την τραγουδίστρια Λίζα Μινέλι.

.«Δέσμευση η συγκρότηση μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς»


 Το σχέδιό του για τη συγκρότηση «μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της αριστεράς που θα κυβερνήσει τον τόπο», παρουσίασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» στη Νίκαια, εξαπολύοντας ταυτόχρονα ιδεολογική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, με βάση τα ίδια τα συνθήματα που υιοθέτησε με την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. 

Εξαρχής ο κ. Τσίπρας αποσαφήνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το νέο ΠΑΣΟΚ «όπως διατείνονται τα μέσα της διαπλοκής», ούτε θέλει και να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ, ούτε και να οικειοποιηθεί μια διακήρυξη αρχών «που δεν ήταν αφήγηση της δικής μας αριστεράς»,
 παρόλο που όπως είπε, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη αντλούσε από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής αριστεράς.  

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή», μιας ομάδας στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχει την σημασία της ισχυρής δέσμευσης, στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς 

που θα κυβερνήσει τον τόπο για να σταματήσει τη λεηλασία του λαού μας και γιατί «μας ενώνει η ισχυρή δέσμευσή μας στην προγραμματική και πολιτική ενότητα όλων των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων».

.Αντιδράσεις από τους Πανεπιστημιακούς για τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια


Αιτία «πολέμου» με την κυβέρνηση θεωρούν οι πανεπιστημιακοί πως είναι οι επερχόμενες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια. Σε σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των καθηγητών στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας διεμήνυσαν στον υπουργό Οικονομικών ότι οι αποφάσεις για μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια δεν είναι δίκαιες και ότι θα αντιδράσουν. 

Μάλιστα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μέσα στην εξεταστική περίοδο που αρχίζει τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ανάλογη εισήγηση προτίθενται να κάνουν οι καθηγητές στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), ενώ την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι συνάδελφοί τους στα ΤΕΙ.

Οι καθηγητές ζητούν να επιστρέψουν στο μισθολόγιο που είχαν πριν από περίπου μία δεκαετία, 
μια και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν πάρει καμία αύξηση, αλλά αντίθετα έχουν υποστεί μειώσεις της τάξης του 25%. Ως εκ τούτου, θεωρούν μονόδρομο τις κινητοποιήσεις.

.Δεν χρειάζεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις, υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας


«Σήμερα δεν είναι αναγκαίο να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις εργασιακές σχέσεις προτού ολοκληρωθεί η εφαρμογή των πρόσφατων αλλαγών και αποτιμηθούν τα αποτελέσματά τους στην αγορά εργασίας», εκτιμούν ανώτερα στελέχη τού υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα, για νέες απαιτήσεις της Τρόικας.

Τα ίδια στελέχη, αναφερόμενα στο κείμενο εργασίας, που απεστάλη με e-mail από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας προς το υπουργείο Οικονομικών και κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, επισημαίνουν 
ότι περιλαμβάνει προτάσεις ρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες συμπεριλαμβάνονται στη δανειακή σύμβαση και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Πρόκειται, υποστηρίζουν, κυρίως, για ζητήματα όπως είναι για παράδειγμα η μείωση εργοδοτικών εισφορών, η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών με το ΣΕΠΕ, 
μείωση διοικητικού κόστους, που επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, ενώ περιλαμβάνονται και θέματα που έχουν τεθεί κατά καιρούς, από τα τεχνικά κλιμάκια τής Τρόικας στο περιθώριο των συζητήσεων με την ελληνική πλευρά.

Τονίζουν, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Εργασίας θα τοποθετηθεί μετά την εξειδίκευση των θέσεων, στο πλαίσιο των συνομιλιών με την Τρόικα και θα αξιολογήσει τις προτάσεις «με γνώμονα πάντα το συμφέρον των εργαζομένων και την ενίσχυση τής υγιούς επιχειρηματικότητας».

.Υπέρ μιας ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης η Μέρκελ


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απηύθυνε σήμερα έκκληση, ενώπιον των συμμάχων της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU),  αδελφού βαυαρικού κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), για μια ισχυρή και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Η Γερμανία θα πρέπει να ενθαρρύνει τις μεταρρυθμίσεις σε άλλες χώρες, «ακόμα κι αν μερικές φορές μπορεί να λεχθεί ότι είμαστε σκληροί», δήλωσε η Μέρκελ σε ομιλία της με την ευκαιρία μιας λαϊκής γιορτής στο ανατολικό τμήμα της Βαυαρίας.

«Θέλουμε για την Ευρώπη μια σταθερή ένωση και το τέλος της κρίσης του χρέους», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι «ισχυρή» σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το CSU είναι πιο αυστηρό στις θέσεις του έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες?ορισμένα κορυφαία στελέχη του δεν δίστασαν να ζητήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Μέρκελ πάντως διαβεβαίωσε τις χώρες αυτές για την «αλληλεγγύη» της.

«Σε μια τόσο δύσκολη στιγμή, οι χώρες αυτές έχουν κερδίσει την αλληλεγγύη μας. Τους ευχόμαστε να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους», τόνισε η καγκελάριος

.Η Βουλή αποφασίζει για την άρση ασυλίας στον Κασιδιάρη


Η Βουλή θα αποφασίσει τελικά εάν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, για την εμπλοκή του στην υπόθεση ληστείας και τραυματισμού του καθηγητή το 2007 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.
Όπως μετέδωσε η ΝΕΤ, μετά από αίτημα του κ. Κασιδιάρη, η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή, για να αποφασίσει την άρση ή όχι της βουλευτικής του ασυλίας.
Το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας θα κρίνει, ωστόσο, εάν θα γίνει δεκτή η άρση των περιοριστικών όρων που ζήτησε και οι οποίοι του έχουν επιβληθεί για την υπόθεση αυτή.
Η εισαγγελέας, πάντως, πρότεινε να απορριφθεί η άρση των περιοριστικών όρων, που αφορούν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση μια φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

.Τελικά, υπάρχει εξωγήινη ζωή;


Υπάρχουν πιθανότητες να υπάρχει εξωγήινη ζωή γύρω από δυαδικούς αστέρες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα. Αστρονόμοι στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια) ανακοίνωσαν ότι παρατήρησαν για πρώτη φορά τουλάχιστον δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από έναν δυαδικό αστέρα --δύο άστρα σε αμοιβαία τροχιά--, μια ανακάλυψη που αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει εξωγήινη ζωή.

Οι επιστήμονες δεν ήταν ως τώρα σίγουροι πως σ' αυτή την περίπτωση, όταν δύο αστέρες περιστρέφονται μαζί γύρω από ένα κέντρο βαρύτητας, μπορεί να περιστρέφονται ταυτόχρονα γύρω τους πολλοί πλανήτες.

Οι διατάξεις, οι αλληλεπιδράσεις τους και οι διαφορές στις τροχιές ανάλογα με τη θέση των πλανητών και των αστέρων τους καθιστούν πράγματι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν πλανήτες σ' αυτό τον τύπο συστήματος.

Όμως οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο κατάφεραν να παρατηρήσουν πλανήτες --δύο, ίσως μάλιστα και τρεις-- γύρω από το Κέπλερ-47, ένα άστρο με μέγεθος ίσο με αυτό του Ηλίου, το οποίο συνδέεται με ένα άλλο άστρο τρεις φορές μικρότερο. Αυτοί οι δύο νέοι πλανήτες έχουν το μέγεθος του Ποσειδώνα και αποτελούνται από αέρια.

Εκτός από την ανακάλυψη αυτή, οι καλιφορνέζοι επιστήμονες διαπίστωσαν πως ο πιο απομακρυσμένος από τους δύο πλανήτες βρίσκεται μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» αυτού του πλανητικού συστήματος: ούτε υπερβολικά κοντά ούτε υπερβολικά μακριά από τους αστέρες, σε μια περιοχή όπου η ζωή θα μπορούσε να υπάρξει.

.Σε κίνδυνο καρδιοπαθείς λόγω έλλειψης του αντιπηκτικού Sintrom


Άμεσος κίνδυνος προκύπτει για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη γνωστού αντιπηκτικού φαρμάκου, που χορηγείται από το στόμα. Σε ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ζητά την παρέμβαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για την έλλειψη του σκευάσματος Sintrom 4mg καθώς, όπως εκτιμά, 
το φάρμακο είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για την αγωγή μεγάλης μερίδας ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από διαταραχές πήξης του αίματος.

Ο ΙΣΑ έχει, ήδη, αποστείλει σχετικό έγγραφο στη Novartis, που παράγει και διακινεί στην ελληνική αγορά το Sintrom 4mg και ζητά να ενημερωθεί από τη εταιρεία για την αιτία της έλλειψης, αλλά και εάν υπάρχουν προβλήματα στη διακίνηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. 

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος για μεγάλη κατηγορία καρδιοπαθών από την έλλειψη αυτού του μοναδικού στην ελληνική αγορά φαρμάκου και, για αυτό, πρέπει να είναι άμεση και η παρέμβαση του ΕΟΦ.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Novartis σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, επισημαίνει ότι η εταιρεία εφοδιάζει επαρκώς την αγορά με το αντιπηκτικό Sintrom 4mg, πάνω από 40 χρόνια και περιορίζεται να παρατηρήσει ότι «υπό την προϋπόθεση ότι δεν πραγματοποιούνται παράλληλες εξαγωγές του σκευάσματος, 

δεν θα έπρεπε να παρατηρούνται φαινόμενα ελλείψεων». Πάντως, αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, «έτσι ώστε να διευκρινισθεί το ζήτημα περαιτέρω».

.Η ΕΚΤ «δεν πρέπει» να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη, επιμένει ο Σόιμπλε


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι δεν πρέπει να υπάρχουν «λαθεμένες προσδοκίες» σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενόψει της πολυαναμενόμενης συνόδου του διοικητικού συμβουλίου του θεσμού αυτού.
Επανέλαβε εξάλλου την γερμανική θέση σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk: «τα χρέη των κρατών δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ».

Οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι τεράστιες, καθώς ο πρόεδρός της Μάρτιο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες 
του νέου σχεδίου της τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά ?κάτι για το οποίο διατυπώνονται ενστάσεις στη Γερμανία? για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

.Νέα αφετηρία η 38η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου


«Η 38η επέτειος της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ δεν προσφέρεται για πανηγυρικούς εορτασμούς», αλλά «αντιθέτως, αποτελεί μια νέα αφετηρία που μπορεί να επαναβεβαιώσει την αφοσίωσή μας στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατικής Παράταξης, την προσήλωσή μας, την πίστη μας, στις δυνάμεις του ελληνισμού και τις δυνατότητες της χώρας», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δήλωσή του για την επέτειο της ίδρυσης του Κινήματος, στο περιοδικό BHMAGAZINO.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι ο αγώνας που δίνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει κοινούς στόχους με αυτούς που οδήγησαν στην ίδρυσή του, το 1974.

Ο αγώνας για την ανεξαρτησία της χώρας, σημειώνει, τότε ήταν από γεωπολιτικές δυνάμεις που επέβαλαν διαχρονικά τη θέλησή τους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, 

ενώ «σήμερα, είναι αγώνας για την απεξάρτηση της χώρας από τις αδυναμίες και τις παθογένειες ενός άδικου πελατειακού συστήματος και από τις συντηρητικές αντιλήψεις, νοοτροπίες και συμπεριφορές, που εξέθρεψαν τον παρασιτισμό και οδήγησαν στη δημιουργία ελλειμμάτων και τη διόγκωση του χρέους».

.Η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη

Μόλις το ένα τέταρτο των Γερμανών θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη ή να λάβει περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τις άλλες χώρες- μέλη της, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση έρχεται στη δημοσιότητα καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αντιμετωπίζει ένα εσωτερικό πολιτικό δίλημμα για το εάν και κατά πόσον θα έπρεπε να συμφωνήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος ή περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για να επανέλθει σε πορεία εκπλήρωσης των όρων της δανειακής σύμβασης ύψους 174 δισεκατ. ευρώ που είχε συνάψει.

Σύμφωνα με έρευνα των Financial Times/Harris, οι διαθέσεις των Γερμανών είναι σχεδόν διαμετρικά αντίθετες με αυτές στην Ιταλία και στην Ισπανία, όπου όσοι ερωτήθηκαν εμφανίστηκαν πολύ πιο διστακτικοί στο να συμφωνήσουν με το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η δημοσκόπηση σε δείγμα 1.000 ενηλίκων στη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και τη Βρετανία κατέδειξε ότι μόλις ένα 26% των Γερμανών πιστεύει ότι η Ελλάδα «θα αποπληρώσει ποτέ τα δάνειά της», έναντι ενός 77% των Ιταλών και του 57% των Ισπανών.

Σχεδόν οι μισοί Γερμανοί οι οποίοι ερωτήθηκαν δεν νομίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προβεί σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που να είναι επαρκείς ώστε να απαλλαγεί από την ανάγκη να δέχεται διεθνή οικονομική βοήθεια.

Α
ντιθέτως το 88% των Ιταλών και το 70% των Ισπανών δήλωσε «σχετικά σίγουρο» ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα μπορέσει να προχωρήσει σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παρά τις διαιρέσεις τους σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι ερωτηθέντες ενήλικες στις τέσσερις χώρες- μέλη της ευρωζώνης παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες τους θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση

.Ιατρικές επισκέψεις από την "τσέπη" των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ


Από σήμερα και οι συμβεβλημένοι γιατροί αναστέλλουν τη συνεργασία τους με τον ΕΟΠΠΥ, οπότε οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν από την τσέπη και τις ιατρικές επισκέψεις.

Οι περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ  βάζουν το χέρι στην τσέπη από το Σάββατο, καθώς οι φαρμακοποιοί ανέστειλαν  την πίστωση  στα φάρμακα.

Εν τω μεταξύ, άκαρπη ήταν η σημερινή συνάντηση των φαρμακοποιών με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Μ. Σαλμά. Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι δεν έλαβαν δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ, 

όπως είπε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Θεοδοσιάδης, "δεν μας δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής όσων μας οφείλονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας".
   
Με την πρόταση αυτή να επικρατεί, αναμένεται να συνεδριάσουν αργά το απόγευμα και οι φαρμακοποιοί της Αττικής για να αποφασίσουν αν και έως πότε θα συνεχίσουν να μην δίνουν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

.Στην τελική ευθεία τα νέα μέτρα


Αντίστροφη μέτρηση από σήμερα για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ενόψει και της άφιξης της τρόϊκας στην Αθήνα, μέσα στην εβδομάδα. 

Αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανκ Σόϊμπλε, και στη συνέχεια θα έχει επαφές με την Τρόϊκα στην Αθήνα. 

Στην Αθήνα όμως καταφθάνει την Παρασκεύη και ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.