.Κυβερνητικό σχήμα πολλαπλών ισορροπιών

Κυβερνητικό σχήμα πολλαπλών ισορροπιών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε από τον σαρωτικό ανασχηματισμό. Πρόκειται για ένα σχήμα που, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα μπορούσε να είναι, αν χρειαστεί, και ένα μάχιμο εκλογικό υπουργικό συμβούλιο. Τα κύρια όμως χαρακτηριστικά του νέου σχήματος είναι δύο.

Πρώτον,η αυξημένη παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προϊδεάζει για ευρύτερες διεργασίες στο χώρο του κέντρου και της κεντροδεξίας.

Δεύτερο, η αυξημένη παρουσία βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι συνομιλούν με τα λαϊκότερα στρώματα της παράταξης, ακριβώς αυτά στα οποία οι μετακινήσεις είτε προς τους ΑΝ.ΕΛ. όσο και προς την Χρυσή Αυγή είναι ιδιαίτερα μεγάλες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Προετοιμάζεται λοιπόν ο Α.Σαμαράς για όλα τα ενδεχόμενα; Πιθανότατα ναι.Και όπως  «προδίδει» το νέο κυβερνητικό σχήμα, η επανεκκίνηση που ήδη ευαγγελίζεται το Μέγαρο Μαξίμου σημαίνει, στροφή προς την λαϊκή δεξιά και παράλληλα άνοιγμα στο πασοκογενές κέντρο.

Κατά τα λοιπά η τοποθέτηση στο υπουργείο Οικονομικών του κ.Γκίκα Χαρδούβελη βεβαιώνει κυρίως τους εταίρους και τους δανειστές ότι δεν πρόκειται να διασαλευθεί το υπάρχον μείγμα οικονομικής πολιτικής. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαράς και ουσιαστικά της χώρας θα τηρηθούν απαρέγκλιτα.

Δύο στοιχεία που θα πρέπει επίσης να σημειωθούν είναι το γεγονός ότι ο Α.Σαμαράς δεν υπουργοποίησε αποτυχόντες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ενώ την ίδια στιγμή υπουργοποίησε βουλευτές της Β' Αθηνών στην οποία η ΝΔ είχε σημαντικές απώλειες σε ποσοστά στις τελευταίες αναμετρήσεις,αλλά και σημαντικές «απώλειες κύρους» και σε δήμους αλλά και στην μάχη της περιφέρειας Αττικής.

.Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης

Σαρωτικός ο ανασχηματισμός- Νέος «τσάρος» της οικονομίας ο Γκίκας Χαρδούβελης Ανακοινώθηκε πριν από λίγο το σχήμα της νέας κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Η νέα κυβέρνηση, μετά τον ανασχηματισμό, διαμορφώνεται ως εξής: *- Πρωθυπουργός:* Αντώνης Σαμαράς *- 

Υπουργείο Οικονομικών: *Γκίκας Χαρδούβελης Ποιος είναι ο νέος «τσάρος της Οικονομίας»*), Σταϊκούρας (αναπληρωτής υπουργός) , Μαυραγάνης (υφυπουργός) 

Υπουργείο Εξωτερικών:* Βενιζέλος, Κούρκουλας, Γεροντόπουλος (υφυπουργός) *- Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:* Αβραμόπουλος, Γεννηματά (αναπληρώτ... περισσότερα »

.Ποιος είναι ο νέος «τσάρος της Οικονομίας»

Το βιογραφικό του νέου υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη


Σύμβουλος πρωθυπουργών, οικονομολόγος διεθνούς εμβέλειας και γνώριμος της τρόικας είναι ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας κ. Γκίκας Χαρδούβελης , ο οποίος θα αντικαταστήσει στην οδό Νίκης τον Γ. Στουρνάρα.

Τον κ. Χαρδούβελη θα πλαισιώνουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης.

Ο κ. Χαρδούβελης είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και Οικονομικός Σύμβουλος της Eurobank.

Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοε.2011 - Μάιος 2012), διατέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Έχει εκτεταμένη εμπειρία σε κεντρικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα.

Υπήρξε ο οικονομικός σύμβουλος του ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου υπήρξε αναπληρωτής του Διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και Σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Είναι κάτοχος διδακτορικού Διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkeley-Καλιφόρνια USA (1983), και Master of Science και Bachelor of Arts στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Harvard-Μασαχουσέτη USA (1978). Έχει διατελέσει Επίκουρος Καθηγητής στο Barnard College, Columbia University (1983-1989), και Αναπληρωτής και στη συνέχεια Τακτικός Καθηγητής στο Rutgers University- Νέα Υερσέη (1989-1993). 

Είναι
Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου και στο Centre for Money, Banking and Institutions τουSurrey Business School.

Είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών καθώς και εκπρόσωπος της στο EBF- EMAC. Επίσης είναι μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του CIIM, της εκτελεστικής επιτροπής του ΙΟΒΕ και του ελληνικού Ιδρύματος Harvard.

Για περισσότερα στοιχεία, δείτε εδώ το αναλυτικό βιογραφικό του Γκίκα Χαρδούβελη

.Με 12+1 πρόσωπα το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση

Με πολλά πρόσωπα -12 συγκεκριμένα- (συν ένα, 13, αν υπολογίσουμε τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος ανήκει στον ευρύτερο χώρο) συμμετέχει το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο νέο κυβερνητικό σχήμα το ΠΑΣΟΚ έχει τρεις υπουργούς, δύο αναπληρώτριες υπουργούς και επτά υφυπουργούς.

Υπουργοί είναι οι:
Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργός Εξωτερικών
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Γιάννης Μανιάτης, υπουργός ΠΕΚΑ

Αναπληρώτριες υπουργοί είναι οι:
Φώφη Γεννηματά, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας
Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Υφυπουργοί είναι:
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υφυπουργός Ανάπτυξης
Άντζελα Γκερέκου, υφυπουργός Πολιτισμού
Γιώργος Ντόλιος, υφυπουργός Εσωτερικών

Δημήτρης Κούρκουλας, υφυπουργός Εξωτερικών
Βασίλης Κεγκέρογλου, υφυπουργός Εργασίας
Λεωνίδας Γρηγοράκος, υφυπουργός Υγείας
Πάρις Κουκουλόπουλος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στους παραπάνω, μπορεί να προστεθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός Παιδείας).

.Ενισχυμένη στην κυβέρνηση η Β' Αθηνών που... πάτωσε στις εκλογές

Ενισχυμένη παρουσία βουλευτών από τη Β’ Αθηνών στο νέο υπουργικό συμβούλιο παρά το γεγονός ότι σε αυτή την περιφέρεια, η Νέα Δημοκρατία αλλά και το συνολικό κυβερνητικό σχήμα σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες και σε αριθμούς αλλά και σοβαρές απώλειες σε επίπεδο πολιτικού γοήτρου.

Στο νέο ανασχηματισμό, θέση στο κυβερνητικό σχήμα από τη συγκεκριμένη περιφέρεια βρήκαν οΑργύρης Ντινόπουλος (υπουργός Εσωτερικών), η Κατερίνα Παπακώστα(υφυπουργός Υγείας) 

ο Μάκης Γιακουμάτος(υφυπουργός Ανάπτυξης) και η Σοφία Βούλτεψη((υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος), ενώ στην κυβέρνηση παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκηςκαι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Υπενθυμίζεται ότι χάθηκε η περιφέρεια και δήμοι που η Νέα Δημοκρατία είχε μακρά παράδοση. Παρά την ενισχυμένη παρουσία, όμως, ένα πρόσωπο που κάποιοι περίμεναν να είναι εντός κυβερνητικού σχήματος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, δεν είναι μέσα στην 

.Η πρώτη τους φορά στην... κυβέρνηση!

Με 10 «πρωτάρηδες» σε κυβερνητικά πόστα ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. 

Συγκεκριμένα, 8 άνδρες και 2 γυναίκες παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» σε κυβερνητικές θέσεις και λαμβάνουν, για πρώτη φορά στην πολιτική τους καριέρα, χαρτοφυλάκιο.

Αναλυτικά, τα 10 νέα μέλη της κυβέρνησης που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά θέσεις υπουργών, υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών είναι:

Γκίκας Χαρδούβελης: Υπουργός Οικονομικών

Αργύρης Ντινόπουλος:
 Υφυπουργός Εσωτερικών

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υφυπουργός Ανάπτυξης

Νικόλαος Ταγαράς: Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος: Υφυπουργός Παιδείας

Κώστας Κουκουδήμος:
 Υφυπουργός Παιδείας

Κατερίνα Παπακώστα: Υφυπουργός Υγείας

Γιώργος Καρασμάνης: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης 

Βασίλης Κικίλιας:
 Υπουργός Δημόσιας Τάξης

Σοφία Βούλτεψη: Κυβερνητικός εκπρόσωπος

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.