.Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ της ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ...ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

40 χρόνια πέρασαν από την εξέγερση των «αντιδραστικών νέων» ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών διεκδικώντας μεταξύ των άλλων την κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, το πανεπιστημιακό άσυλο, την ανάκληση όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων που είχε επιβάλει η επτάχρονη παραμονή της και τα οποία περικλείονταν όλα αυτά, στο πάντα επίκαιρο σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».
Για όλους εμάς, αλλά και για τις γενιές που έρχονται, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η θέληση της νεολαίας εκείνης και όλων όσων έσμιξαν μαζί της, για μια Ελλάδα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας.
Ήταν και θα είναι η ΙΔΕΑ που περικλείει μέσα της τις έννοιες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης, της πίστης, των οραμάτων, προκειμένου να αναδειχθούν οι σταθερές αξίες για μια αξιοπρεπή ζωή.
Είναι το μεγαλείο των ανθρώπων εκείνων (και είναι πάρα πολλοί) που πέρασαν στην αφάνεια και οι οποίοι ποτέ δεν φώναξαν «ήμουν και εγώ εκεί» για να τους χειροκροτήσουμε.
Γιατί εκείνοι που το φώναξαν, έγιναν «γιάπηδες», η εξουσία τους χαλιναγώγησε σε αξίες αντίθετες από αυτές που αγωνίστηκαν και αμαύρωσαν τις συνειδήσεις τους.
Γιατί κάποιοι από αυτούς που το φώναξαν οδήγησαν σήμερα την Ελλάδα στο καθεστώς της τρόϊκας και ζαλισμένοι από το χειροκρότημα δεν τόλμησαν να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, αλλά τον «τάιζαν» με λίγα από τα ψίχουλα της αλαζονείας τους, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη σιωπή του.
Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στα κόμματα της εξουσίας αλλά και πολλοί περισσότεροι στα κόμματα που ονειρεύονται την εξουσία και οι οποίοι εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να αντιστέκονται σε όσους προσπαθούν να τους αποσπάσουν από τις καρέκλες είτε της εξουσίας, είτε της διεκδίκησης της εξουσίας.
Οφείλουμε όμως να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, να τον δικαιώσουμε και να τον κρατήσουμε ζωντανό. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη απόδοση φόρου τιμής στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν μαχόμενοι για τις ιδέες τους, αλλά και προς αυτούς που ζουν.
Με μια λιτή εκδήλωση ο Δήμος Ζωγράφου τίμησε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου με επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο μπροστά στους τάφους των δικών μας ηρωικών παιδιών του 17χρονου τότε Διομήδη Κομνηνού που σκοτώθηκε τη νύκτα του Πολυτεχνείου έξω ακριβώς από το Πανεπιστήμιο, του Μιχάλη Μυρογιάννη ο οποίος ξημερώματα Κυριακής στις 19 Νοέμβρη πυροβολείται εν ψυχρώ από τον Ντερτιλή (ποιος αλήθεια μπορεί να σβήσει από τη μνήμη του τη φρικτή, 
αν μη τι άλλο, φυσιογνωμία του αδίστακτου αυτού δολοφόνου) και του άτυχου 5χρονου Δημητράκη Θεοδωρά που πριν προλάβει να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει, μια αδέσποτη σφαίρα τον «χωρίζει» από το χέρι της μάνας του, Σάββατο πρωί έξω από κινηματογράφο «ΑΛΕΚΑ».
Στην σεμνή αυτή επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν ο Δήμαρχος Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης, ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Καζάκος, η επικεφαλής της παράταξης «μαζί για την πόλη μας» Τίνα Καφατσάκη, η επικεφαλής της παράταξης «Κίνημα στην Πόλη» Ράνια Νενεδάκη, το Δημοτικό Συμβούλιο, συγγενής των νεκρών, αντιπροσωπεία του 2ου Δημοτικού Σχολείου και παράγοντες της Τοπικής Κοινωνίας
Πηγή: http://www.alliapopsi.gr/news/index.php?d=116
«η άλλη άποψη στου Ζωγράφου»

.Ανατροπές μετά τα αιτήματα των βουλευτών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Εγκυρες πληροφορίες πάντως τονίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου, αν και δεν απέρριψε τις ενστάσεις και τις «ανατροπές» που εισηγήθηκαν οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο αρχικό σχέδιο, έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. 

Κυβερνητικά στελέχη πάντως, παρότι ναι μεν αναγνωρίζουν ότι ο ρόλος του βουλευτή είναι αυτονοήτως υπέρ του ελέγχου και των αλλαγών σε προσχέδια νόμου, όπου τις θεωρούν αναγκαίες, υποστηρίζουν ότι αρκετοί βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (και δη από την περιφέρεια) επιχείρησαν να φέρουν τα πάνω ... περισσότερα »

.«Εξακολουθεί να εμπνέει το σύνθημα του Πολυτεχνείου»

«Σήμερα τιμάμε τη μνήμη αυτών που έδωσαν 40 χρόνια πριν τη ζωή τους για να είναι ο τόπος μας ελεύθερος. Το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» εξακολουθεί να μας εμπνέει. Σήμερα ο λαός μας έχει κατακτήσει την ελευθερία και τη μόρφωση σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας και αγωνιζόμαστε για τη διασφάλιση της ευημερίας. 

Δεν πρέπει όμως να υποτιμούμε τη σημασία των κατακτήσεων αυτών θεωρώντας τις δεδομένες, γιατί χωρίς ελευθερία και μόρφωση δεν μπορεί να ευοδωθεί ο αγώνας για ευημερία», δήλωσε ο γγ της Βουλής, Αθ.Παπαϊωάννου μετά την κατάθεση στεφάνου... περισσότερα »

.Η γελοιογραφία που έφερε πολιτική θύελλα

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας «Τα Νέα» για το σκίτσο του Δημήτρη Χατζόπουλου στο οποίο απεικονίζονται η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή να κάνουν pole dancing στις κεραίες της ΕΡΤ. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναρωτιέται εάν «το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επεδείκνυε την ίδια ευαισθησία, αν η γελοιογραφία δεν αφορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιο άλλο κόμμα ή πρόσωπο; Μάλλον όχι, γιατί αυτό που ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση την ΑΥΓΗ ήταν η διακωμώδηση ενός κατασκευασμένου αλλά αποτυχημένου επικοινωνιακού σόου, κομμένου και ραμμένου ... περισσότερα »

.Μ. Σουλτς: Πανευρωπαϊκός κατώτατος μισθός

"Η μονόπλευρη δημοσιονομική πολιτική οδήγησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε ύφεση" δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Λειψία.

Ο Σουλτς αναφέρθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό όραμα για την Ευρώπη και έλαβε το συντριπτικό 97,9% των ψήφων ως υποψήφιος του SPD για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Σουλτς τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής πανευρωπαϊκού κατώτατου μισθού, ενώ επανέλαβε ότι πρέπει να επιβληθεί φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. "Δεν γίνεται να πληρώνουν πάντα οι φορολογούμενοι" τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι θέλει μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη. 

Δήλωσε μάλιστα σοκαρισμένος από την ερώτηση που του απηύθυνε νεαρή γυναίκα  στο Στρασβούργο: "Πώς γίνεται να είστε υποψήφιος για ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ είστε Γερμανός;".

.Χαμηλούς τόνους κράτησε ο Σάντος μετά τη νίκη της Εθνικής

Ο Φερνάντο Σάντος παραδέχθηκε ότι η Εθνική πήρε προβάδισμα για την πρόκριση στο Μουντιάλ 2014 αλλά φρόντισε να κρατήσει χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας ότι δεν έχει τελειώσει τίποτα και χρειάζεται καθαρό μυαλό γιατί μπροστά μας υπάρχει ο επαναληπτικός.

«Νομίζω κάθε φορά τα ίδια πράγματα κάνουμε, δεν άλλαξε κάτι ξαφνικά. Απλά σήμερα αξιοποιήσαμε τις ευκαιρίες που είχαμε. Μάλιστα, νομίζω πως μπορούσαμε ακόμα ένα τέρμα, με το οποίο θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης», ανέφερε ο προπονητής της Εθνικής για την εμφάνιση της ομάδας και συνέχισε:

«Δεχτήκαμε ένα γκολ από μία περίεργη φάση και είναι νομίζω κρίμα. Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτό το αποτέλεσμα πήραμε το προβάδισμα, αλλά χρειάζεται καθαρό μυαλό, αφού όλα θα κριθούν την Τρίτη, δεν έχει τελειώσει τίποτα».

Ο Σάντος συνέχισε:

«Σίγουρα, είναι καλό το σκορ, αλλά κάναμε το μισό δρόμο μέχρι τώρα. Θέλει πολύ δουλειά, να επιδείξουμε ανάλογη διάθεση και προσπάθεια στον επαναληπτικό, προκειμένου να μην γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε σήμερα».

Στη συνέχεια ο Σάντος τόνισε για το παιχνίδι της Τρίτης.

«Έχουμε δύο μέρες μπροστά μας, πρώτα θα κοιτάξουμε να ξεκουράσουμε κάποιους παίκτες. Ο Μήτρογλου για παράδειγμα, έπαιζε μόνος του στην επίθεση και χρειάζεται ανάσες. Στην συνέχεια θα κάνουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για το παιχνίδι της Τρίτης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε το προβάδισμα, αλλά ούτε και να πάμε μόνο για να κρατήσουμε το μηδέν, αφού κι αυτό είχε ρίσκο. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο που θέλω να βλέπω από την ομάδα μου, όμως δεν γίνεται να κάνεις πάντα τέτοια παιχνίδια», κατέληξε.

.«Ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο αποχαιρετά με συγκίνηση τον Γλαύκο Κληρίδη»

Τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη και σε όλον τον Κυπριακό ελληνισμό απηύθυνε και το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης συνέδεσε όλη του τη ζωή με το μεγάλο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Αγωνίστηκε για πολλές δεκαετίες, με όλες του τις δυνάμεις και με όλες του τις ιδιότητες για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ακόμα και ο θάνατος που ήλθε σήμερα, ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους, είναι μία σύμπτωση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο τον αποχαιρετά με συγκίνηση» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

.Το μήνυμα του Κάρολου Παπούλια για το Πολυτεχνείο

Τον ειρηνικό χαρακτήρα, χωρίς τη παραμικρή έκφραση βίας, των εξεγερμένων φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, αναδεικνύει στο μήνυμά του για τα την επέτειο των σαράντα χρόνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

«Θα επιλέξω φέτος να σταθώ στην τελευταία κραυγή των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου: "Είμαστε άοπλοι". Ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία» 

τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισημαίνει πως «έδωσαν μια ηρωική μάχη για τη δημοκρατία, η οποία αποτελεί και θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, κατάφεραν να κερδίσουν παλλαϊκή αποδοχή και τον σεβασμό κάθε πολίτη».

Επίσης, ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα μια ευκαιρία για συλλογική περίσκεψη και προσφέρεται για νέες αναγνώσεις μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας. 

«Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος».

Και καταλήγει στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Ο τρόπος με τον οποίο διεκδίκησαν την ελευθερία όλων μας και πήραν πάνω τους τη συλλογική υπόθεση είναι βαθιά διδακτικός- πέρασαν σαράντα χρόνια και ακόμη προκαλεί συγκίνηση και δέος η εικόνα των άοπλων μπροστά στα τανκς»

.Πνίγηκαν μετανάστες κοντά στη Λευκάδα

Τραγική ήταν η κατάληξη για οχτώ μετανάστες, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που αναποδογύρισε, στη θαλάσσια περιοχή Πάλαιρος, απέναντι από τη Λευκάδα.

Οι μετανάστες ειδοποίησαν την αστυνομία μέσω κινητού τηλεφώνου, ότι βρίσκονται σε σκάφος και κινδυνεύουν. Αμεσα έσπευσε στο σημείο δύναμη του λιμενικού σώματος, όπου εντόπισε ένα αναποδογυρισμένο σκάφος.

Δεκαπέντε παράνομοι μετανάστες είχαν καταφέρει να βγουν σώοι στην παραλία της περιοχής, ενώ άλλοι οχτώ εντοπίστηκαν νεκροί.

Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες στη θαλάσσια περιοχή από δύτη, καθώς οι μετανάστες ανέφεραν ότι στο σκάφος επέβαιναν και άλλα άτομα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.