ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ


.Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα στην Ιπποκράτους...


Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι παραμένει η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά τις χθεσινές ηχηρές αποχωρήσεις της Μ. Ξενογιαννακοπούλου και του Μ. Κασσή, σήμερα στον κατάλογο προστέθηκε ο κ. Παραστατίδης, ο οποίος όχι μόνο δεν ψηφίζει τα μέτρα, αλλά δεν παραδίδει και την έδρα του στο κόμμα.
Η παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου δεν κατάφερε να περιορίσει τις διαφορές και να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές, ενώ ο Σ. Ξυνίδης, πρώην υπουργός, με ανάρτηση του στο προσωπικό του blog περιγράφει πως ο Ευ. Βενιζέλος "έριξε" τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την ίδια ώρα διαφορετικό κλίμα δίνουν από την Ιπποκράτους όπου κάνουν λόγο για  βήματα προσέγγισης μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου και του Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος στην ΚΟ δεν απάντησε αν θα ψηφίσει τα μέτρα.

Ο κ. Βενιζέλος θα συνεχίσει με  προσωπικές επαφές την προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις διαφοροποιήσεις. Κύκλοι πολύ κοντά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  εκτιμούν ότι ο Κ. Σκανδαλίδης που είναι ιστορικό στέλεχος της παράταξης και ενεργεί με πολιτικά κριτήρια  θα ακολουθήσει την απόφαση της Κ.Ο.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι η στάση τους θα εκτιμηθεί τελικά από τους πολίτες και πετούν το 'γάντι' στη ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει “σε αντίθεση με αντιφατικές ή  υποκριτικές, επαμφοτερίζουσες ή «ενδιάμεσες»  θέσεις που δεν αρμόζουν στην κρισιμότητα των περιστάσεων αλλά και στο τεράστιο κόστος που έχει ήδη καταβάλει το ΠΑΣΟΚ για τη διαχείριση της εθνικής κρίσης”.

Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η συντριπτική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα έστειλε ισχυρό  μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας  παρά τον παραπολιτικό θόρυβο, τις περισπούδαστες αναλύσεις, τις συνεχείς   προβοκάτσιες  αυτών που έχουν αναλάβει εργολαβικά την επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ αλλά ματαιοπονούν, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη δήλωση του για τις αποφάσεις της Κ.Ο.

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν μεγάλη σημασία, αλλά όχι μεγαλύτερη των ρυθμίσεων σχετικά με μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα ή τη φορολογία εισοδήματος. Συνεπώς η  τελική στάση απέναντι στο πακέτο είναι πολιτικού και στρατηγικού χαρακτήρα πέραν των επιμέρους αντιρρήσεων ή παρατηρήσεων τόσο επί της διαπραγματευτικής τακτικής όσο  και επί της  ουσίας. 

Είναι συνεπώς προφανές, λένε στην Ιπποκράτους, ότι η ΔΗΜΑΡ εφόσον θέλει να μείνει σταθερή  στη γραμμή  στήριξης της κυβέρνησης, θα βρει τελικά τρόπο να υπερψηφίσει τα μέτρα. Διαφορετικά θα έχει μεταβληθεί ο χαρακτήρας της σημερινής κυβέρνησης και η ΔΗΜΑΡ θα έχει αλλάξει ριζικά τη στρατηγική της μέσα σε τέσσερις μήνες.

.Αισιοδοξία για την υπερψήφιση των μέτρων


Στο Μαξίμου επικρατεί τις τελευταίες ώρες αισιοδοξία για την υπερψήφιση των μέτρων και βαθιά ανησυχία για την επόμενη ημέρα. 

Η επόμενη ημέρα δεν αφορά μόνο την δύσκολη διαχείριση της εφαρμογής των μέτρων και των επιπτώσεων της αλλά και την στάση των δανειστών. 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει παλιός κοινοβουλευτικός της ΝΔ, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει και πολύ δύσκολα θα βρει επιχειρήματα να εξηγήσει την στάση των δανειστών, αν αυτοί αποφασίσουν να δώσουν τμηματικά την δόση, αν επιβάλουν ειδικό λογαριασμό, αν τους πρώτους μήνες του 2013 επανέλθουν ζητώντας την επιβολή και νέων μέτρων επειδή και πάλι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει». 

Προς το παρόν πάντως το Μαξίμου εκτιμά ότι τα μέτρα θα περάσουν χωρίς σοβαρούς τριγμούς για την κυβερνητική συμμαχία. Ελπίζουν ότι οι διαρροές του ΠΑΣΟΚ θα είναι οριακές επομένως δεν θα πλήξουν την απαιτούμενη πλειοψηφία και από κει και πέρα ποντάρουν σε μια καλή επικοινωνιακή διαχείριση της άρνησης της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα μέτρα. Τι σημαίνει αυτό; 

Ότι η έμφαση θα δοθεί στον προϋπολογισμό, τον οποίο θα ψηφίσει η ΔΗΜΑΡ, ψήφος που παραδοσιακά θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε είναι και το αντικείμενο των συζητήσεων του πρωθυπουργού με τον Φ. Κουβέλη το τελευταίο 24ωρο. 

Μάλιστα επιτελείς και των δύο πλευρών προβάλλουν ως θετική την στάση της ΔΗΜΑΡ, γιατί όπως υποστηρίζουν «με την μη ψήφιση των μέτρων από την ΔΗΜΑΡ, ο αριστερός πόλος του κυβερνητικού συνασπισμού παραμένει αλώβητος και αριστερό ανάχωμα στην επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ». 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις μη ανακοινώσιμες δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποκτά ερείσματα και στο παραδοσιακό κέντρο γεγονός που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα κυβερνητικά επιτελεία. 

Πάντως όποια κι αν είναι η επικοινωνιακή διαχείριση την ερχόμενη εβδομάδα, τα δύσκολα είναι μπροστά και για τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πλέον την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την ηγεμονία Βενιζέλου, όπως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι και αυτή η ΔΗΜΑΡ θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος εφαρμογής των μέτρων που θα καταψηφίσει μεν, θα στηρίξει δε ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό... 

Όπως όλα δείχνουν ο Α. Σαμαράς και η ΚΟ της ΝΔ θα σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων ακροβατώντας στο όριο του κυβερνητικού συνασπισμού.

.Εύθραυστες ισορροπίες


«Έχουμε μια γεμάτη εβδομάδα μπροστά μας», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά την πολύωρη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, με αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο για τα νέα μέτρα και τον προϋπολογισμό. Μεθαύριο Κυριακή, στη μία μετά το μεσημέρι, συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ενώ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, το απόγευμα της Δευτέρας, θα αποφασιστεί η στάση που θα κρατήσει η ΔΗΜΑΡ, ενόψει της ψηφοφορίας στη βουλή. 
Αναβρασμός επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα μέτρα στη Ολομέλεια της Βουλής, την Δευτέρα, και της συζήτησης του προϋπολογισμού που ξεκινά αύριο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή, προκειμένου να ψηφιστεί το πακέτο μέτρων με τις λιγότερες απώλειες, καθώς υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι δηλώνουν πως δεν θα τα ψηφίσουν. 

Η απόφαση για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Βουλή θα ληφθεί στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο πολιτικό σκηνικό για το νέο πακέτο μέτρων, θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα συνεδριάσει το απόγευμα της Κυριακής.
Επιχείρηση αποπροσανατολισμού θεωρούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τη συζήτηση αναφορικά με τους συσχετισμούς στη Βουλή, ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας για το πακέτο των νέων μέτρων.
Την καταψήφιση των μέτρων ζητά η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, και γνωστοποιεί ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. 

.2500 Έλληνες αυτοκτόνησαν σε δύο χρόνια – Ανάγκη εθνικού σχεδίου πρόληψης


Περισσότεροι από δυόμισι χιλιάδες αυτόχειρες μετρά η Ελλάδα από το 2010. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις κλήσεις που δέχεται η αντίστοιχη γραμμή υποστήριξης της ΜΚΟ Κλίμακας: 2.500 τηλεφωνήματα το 2010 και 3.200 το 2011.
Ολες οι εκφάνσεις του φαινομένου συζητήθηκαν χθες σε επιστημονικό Συμπόσιο της Κλίμακας «Πρόληψη της Αυτοκτονίας».

 Η ΜΚΟ έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείο σχέδιο για τη χάραξη εθνικού προγράμματος πρόληψης της αυτοκτονίας, το οποίο θα περιλαμβάνει από εκπαίδευση γιατρών και εκπαιδευτικών έως σύσταση ειδικών κέντρων σε όλη τη χώρα και θεσμοθέτηση δεοντολογίας για τον τρόπο δημοσιοποίησης.
Παγκοσμίως το 1,5% των θανάτων ετησίως προκύπτουν από αυτοκτονίες, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) ο αριθμός συνεχώς ανεβαίνει. 

«Είναι μια ατομική πράξη με κοινωνικές διαστάσεις όμως, καθώς υπολογίζεται ότι μια αυτοκτονία επηρεάζει καταλυτικά πέντε μέλη της οικογένειας του αποθανόντος και περίπου είκοσι άτομα από το ευρύτερο περιβάλλοντος του» δηλώνει ο Dr. Lanny Berman, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόβλεψης της Αυτοκτονίας.

Ο ιδιος ανέφερε πλείστα μέτρα προλήψης του φαινομένου, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. «Μια ενδεικτική περίπτωση είναι οι αυτοκτονίες στο Μετρό της Αθήνας, που από 3 ή 4 ανά έτος έφθασαν πέρυσι τις 9». Μια αυτοκτονία θα μπορούσε να αποτραπεί με φωτεινές επιγραφές, ενημέρωση των εργαζομένων, κάμερες, τοποθέτηση εμποδίων κτλ.

Ψυχιατρικά προβλήματα (κατά 40,9%) –συχνά αδιάγνωστα- σε συνδυασμό με οικονομικές δυσκολίες και προσωπικά αδιέξοδα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Πάνω από είκοσι είναι οι ψυχικές διαταραχές- πέραν της δημοφιλούς κατάθλιψης- που μπορούν να συμβάλουν στην αυτοκτονία.

«Διαπιστώνω ότι οι αυτόχειρες δεν είναι τόσο οι άνεργοι όσο εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας και την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή», υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο ΕΚΠΑ, κ. Χαρά Σπηλιοπούλου.

Η ομάδα της, που φθάνει στο σπίτι του αυτόχειρα, έρχεται αντιμέτωπη με πλειάδα «σιωπηλών» μηνυμάτων που αφήνει πίσω του ο νεκρός. «Η ίδια η πράξη της αυτοκτονίας είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας αυτού που πεθαίνει με το περιβάλλον του, από το οποίο συνήθως είναι απομονωμένος» εκτιμά η κ. Σπηλιοπούλου «άλλωστε στη συντριπτική πλειοψηφία οι αυτοκτονίες γίνονται δια απαγχονισμού, που είναι ένας τρόπος τιμωρίας των οικείων».

Τέλος, η γιατρός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις χιλιάδες άδειες οπλοφορίας, που έχουν μεν λήξει αλλά τα όπλα δεν έχουν κατασχεθεί. «Δεν καταγράφεται ούτε ελέγχεται σε ποιά χέρια βρίσκονται και αν ο κάτοχος είναι ψυχικά υγιής» υπογραμμίζει «τις προάλλες μια γυναίκα άνοιξε το συρτάρι του αποθάνοντα από δεκαετία συζύγου της, βρήκε ένα περίστροφο και αυτοκτόνησε»

.Επανεξελέγη πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο Ν. Φωτόπουλος


Ο Νίκος Φωτόπουλος επανεξελέγη απόψε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την υποστήριξη του ψηφοδελτίου υπό τον Κ. Κατσαρό (ως τώρα γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας) που προέρχεται από τη ΔΑΚΕ, αλλά με αποχή της επίσημης ΔΑΚΕ από την ψηφοφορία. 

Τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νίκος Φωτόπουλος, που ήταν ο πλειοψηφών σύμβουλος κατά τις αρχαιρεσίες που έγιναν στο πρόσφατο συνέδριο, 

στηρίχθηκε από τις λοιπές παρατάξεις πλην της επίσημης ΔΑΚΕ υπό τον Α. Καρρά και της παράταξης ΠΑΣΚΕ συνεργαζόμενοι υπό τον Γ. Αδαμίδη, που προέρχεται από το Σωματείο Σπάρτακος της Πτολεμαΐδας το οποίο έχει διαχωρίσει τη θέση του από τον Νίκο Φωτόπουλο. 

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ανέφεραν στο ΑΜΠΕ ότι με τις έδρες της επίσημης ΔΑΚΕ, της ΔΑΚΕ του Κ. Κατσαρού και της ΠΑΣΚΕ-συνεργαζόμενοι (συνολικά 16) υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματισθεί προεδρείο, ωστόσο υπερψηφίστηκε το σχήμα υπό τον Νίκο Φωτόπουλο.

Στο θέμα παρενέβη απόψε ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας σε δήλωσή του μεταξύ άλλων: 
«Ουδείς και για κανένα λόγο δικαιούται να διαπραγματεύεται και να εκχωρεί αρχές, αξίες και ιδεολογικές αναφορές στη βάση προσωπικών μικροπαραταξιακών ή ακόμα και ιδιοτελών συμφερόντων, γιατί τότε διαπράττει σοβαρότατο πολιτικό και συνδικαλιστικό ολίσθημα.

Λυπούμαι για τα στελέχη εκείνα του φιλελεύθερου χώρου, στα οποία οι εργαζόμενοι της βάσης, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, έδωσαν τη δύναμη για να βρεθούν στο τιμόνι μιας οργάνωσης και μάλιστα ως πρώτη δύναμη, 
αυτά να διαπραγματεύονται, να παραχωρούν και να εκχωρούν στη βάση τιμαρίων και ιδιοτελών συμφερόντων».

.Εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων


Με την απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τη Δευτέρα, ξεκινά μια εβδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων.

 Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, έχουν εξαγγείλει 48ωρη πανεργατική απεργία την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, με αίτημα, όπως αναφέρουν στις αποφάσεις τους, «την ακύρωση όλων των αντεργατικών μέτρων που δεν επιφέρουν κανένα δημοσιονομικό όφελος, εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους και εκτινάσσουν την ανεργία». Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα, τα δημόσια νοσοκομεία, τα θεραπευτήρια και το ΕΚΑΒ. Τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια την Τρίτη και την Τετάρτη. Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ενώ την Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά τα φαρμακεία.

 Για την Τρίτη έχουν εξαγγελθεί δύο συλλαλητήρια. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ καλούν τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11.00 το πρωί στο Πεδίο του Άρεως, ενώ μισή ώρα νωρίτερα, στις 10.30 το πρωί, έχει προγραμματισθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

 Δυο διαφορετικές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματισθεί και για την Τετάρτη. Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στις 5.00 το απόγευμα στο Σύνταγμα και την ίδια ώρα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων θα συνεχισθεί με την πανευρωπαϊκή απεργία της 14ης Νοεμβρίου, ενώ τα συνδικάτα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε άλλες μορφές παρεμβάσεων εκτός από τις απεργίες, τόσο σε κλαδικό επίπεδο όσο και στους χώρους δουλειάς.

."O ΣΥΡΙΖΑ συντάχθηκε με το ΚΚΕ για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη"


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συντάχθηκε με το ΚΚΕ για την έξοδο της χώρας από την Ευρώπη.

 «Οι μάσκες του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την κατάργηση του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

 «Λένε όχι δηλαδή, στη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, λένε όχι στην, από εδώ και πέρα, καταβολή των συντάξεων και των μισθών, λένε όχι στην αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου προς ιδιώτες, λένε όχι στη ρευστότητα της αγοράς, λένε όχι στην επανεκκίνηση της οικονομίας που οδηγεί στην ανάκαμψη», ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει ο ελληνικός λαός πλέον καλά και το είχε περιγράψει μέσα στη Βουλή ο κ. Τσίπρας, ευχόμενος "να χρεοκοπήσουμε όπως η Αργεντινή". Δυστυχώς, όμως, γι'αυτόν και τη συμμορία της δραχμής, ο ελληνικός λαός δεν θα του κάνει το χατίρι, κατέληξε στη δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

.Μ. Χρυσοχοΐδης: «Φοβούμαι ότι οδηγούμαστε στη διάλυση»


«Φοβούμαι ότι οδηγούμαστε μαθηματικά στη διάλυση», δήλωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL, αν και, όπως είπε, εκτιμά πως σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για τα μέτρα «θα επικρατήσει η κοινή λογική και η συντριπτική πλειοψηφία θα ψηφίσει τα μέτρα».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει κάνει κρίσιμα λάθη και έχει οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε στρατηγικό αδιέξοδο.

.Τη Δευτέρα αποφασίζει η Κεντρική Επιτροπή ΔΗΜΑΡ την τελική στάση του κόμματος


Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, τη Δευτέρα το απόγευμα (18.00), αναμένεται να καθοριστεί η τελική στάση του κόμματος, σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων, κατά την ψηφοφορία, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαχθεί την επόμενη Τετάρτη, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ παραμένει αμετάβλητη για τα εργασιακά και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, αυτό επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε χθες το απόγευμα δεκάλεπτη τηλεφωνική συνομιλία.

 Όπως ενημέρωσε ο κ. Κουβέλης την ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, η οποία συνήλθε για τον προϋπολογισμό, η συζήτηση των δύο ανδρών, έγινε σε καλό κλίμα και δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα επικοινωνία σύντομα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη σταθερή θέση του κόμματος για τα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια διαπραγμάτευσης, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων τις τελευταίες ώρες.

Στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ συζητήθηκε και η στάση των βουλευτών στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, χωρίς να ληφθεί, πάντως, απόφαση, καθώς η Κεντρική Επιτροπή θα καθορίσει τη στάση του κόμματος.

Σύμφωνα με ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της αποχής, καθώς δεν συνάδει με την πολιτική κουλτούρα της Αριστεράς. Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι «η ΔΗΜΑΡ έχει συμφωνήσει με τα δημοσιονομικά και έχει αντιρρήσεις μόνο με τα εργασιακά».

Όσον αφορά τον Προϋπολογισμό, στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος υπήρξε θετική προσέγγιση, ωστόσο καταγράφηκαν επιφυλάξεις σε ορισμένα σημεία, τα οποία θα επιδιωχθεί να αναδειχθούν, κατά την επεξεργασία στην Επιτροπή Οικονομικών το Σαββατοκύριακο και στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη Πέμπτη.

.Αλλάζει ο φορολογικός κώδικας, σημαντικές μειώσεις στις φορολογικές ποινές


Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
 «Τον Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τα εισοδήματα. 

Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:
«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. 

Ν' αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

.Κινητοποιήσεις ξεκινούν αύριο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση


Στην Πάτρα πρόκειται να μεταβούν σήμερα στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων και συγκεντρώσεων που διοργανώνουν σε δήμους της Ελλάδας, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην Πάτρα, τα στελέχη της ΠΟΕ-ΟΤΑ σκοπεύουν να παραβρεθούν στον έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Πατρέων για την ιδιωτικοποίηση της λιμενικής ζώνης και τη δημιουργία εργοστασίου απορριμμάτων. 

Σε ό,τι αφορά ειδικά το θέμα της δημιουργίας εργοστασίου απορριμμάτων, οι έντονες αντεγκλήσεις έχουν οδηγήσει τρεις φορές μέχρι σήμερα σε αναβολή των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στην Πάτρα.

Το Σαββατοκύριακο, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα απέχουν από κάθε εργασία, ενώ σύμφωνα με το σχεδιασμό της Ομοσπονδίας από τα ξημερώματα της Δευτέρας η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα προχωρήσει σε καταλήψεις δημαρχείων, δημοτικών κτιρίων, γκαράζ απορριμματοφόρων και ΧΥΤΑ σε όλη τη χώρα.

Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη, συναντάται σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Κατά τη συνάντηση θα συζητήσουν τον προϋπολογισμό του 2013.
Οι δήμαρχοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, καθώς προβλέπονται νέες μειώσεις στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ. Οι μειώσεις αυτές, υποστηρίζει η ΚΕΔΕ, γίνονται επί των θεσμοθετημένων πόρων που δικαιούνται οι δήμοι.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις της.

.Ολοκληρώθηκε η πώληση της Δωδώνη ΑΕ


Την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ποσοστού 67,77%, που κατείχε στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, προς εταιρεία η οποία ελέγχεται κατά 90% από την επενδυτική εταιρεία του εξωτερικού Strategic Initiatives UK LLP και κατά 10% από την εταιρία SIMOS FOOD GROUP, ανακοίνωσε σήμερα η Αγροτική Τράπεζα ΑΕ Υπό Ειδική Εκκαθάριση. Το καταβληθέν τίμημα ανήλθε σε 20.851.800 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής είναι αποτέλεσμα μιας διαφανούς, ανταγωνιστικής διαδικασίας που διήρκεσε περίπου ένα χρόνο. 

Στη διαδικασία αυτή συμμετείχε σημαντικός αριθμός αξιόλογων ημεδαπών και διεθνών υποψηφίων που υπέβαλαν δεσμευτικές, ανταγωνιστικές προσφορές υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συναλλαγή αυτή αποτελεί μία άμεση ξένη επένδυση σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Οι νέοι ιδιοκτήτες, σε συνέχεια της ήδη σημαντικής επένδυσής τους, προτίθενται να αναπτύξουν περαιτέρω τις εργασίες της ΔΩΔΩΝΗ.

.Κυβερνητική ετοιμότητα εκφράζουν στο ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της δήλωσης Λαφαζάνη


Πολλές παρεμβάσεις που κινούνται στη γραμμή της δήλωσης του Α. Τσίπρα και της διευκρινιστικής δήλωσης του Π. Λαφαζάνη σχετικά με την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες έκαναν κορυφαία στελέχη του κόμματος.
Ο εκπρόσωπος, Π. Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού έκανε λόγο για «αστείες αντιπαραθέσεις», αναφερόμενος στα σχόλια για τις δηλώσεις Λαφαζάνη, τόνισε ότι «οι ιστορικές προκλήσεις είναι αποτέλεσμα ωριμάσεων και αναγκαιοτήτων που μας υπερβαίνουν όλους» και υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, «δεν έχουμε το δικαίωμα να μην ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις».

Ο κ. Σκουρλέτης, αφού παρέπεμψε στις δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη, σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα που περνάει είναι πιο έτοιμος για να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία, στους εργαζόμενους, απέναντι, αν θέλετε, στις προκλήσεις της εποχής μας. 

Και με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι όχι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε, αλλά και με τη δράση και την παρουσία μας, μπορούμε να εμπνεύσουμε πολύ περισσότερους από εμάς».
Αναφερόμενος στο νέο μνημόνιο ο κ. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι η συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο θέμα αυτό και προσέθεσε ότι τα νέα μέτρα θα φέρουν βαρβαρότητα καθώς οι επιπτώσεις τους «δεν θα έχουν προηγούμενο». 

Για την εικόνα της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή το κυβερνητικό καράβι μπάζει νερά από παντού και βυθίζεται. Αυτό συμβαίνει αφενός γιατί έχει προσκρούσει στους υφάλους της ίδιας της αντίστασης και της λαϊκής κατακραυγής της κοινωνίας και αφετέρου βουλιάζει γιατί το βάρος της αποτυχίας που έχει πάνω του είναι τόσο μεγάλο, που δεν του επιτρέπουν πια να συνεχίσει το ταξίδι».

Η Ρένα Δούρου σε δηλώσεις της τόνισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι διαθέτουμε το μαγικό ραβδάκι των έτοιμων λύσεων» και προσέθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης που από το βήμα της ΔΕΘ δεν έταξε λαγούς με πετραχήλια. 

Δεν είπε "λεφτά υπάρχουν" αλλά ούτε και πρότεινε ισοπεδωτική λιτότητα». Η κ. Δούρου σημείωσε ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν «παρών» για να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς με συναίσθηση των δυσκολιών , δηλώνουν «παρών» και στις κυβερνητικές ευθύνες.

«Δεν είναι τώρα η ώρα των αμφιταλαντεύσεων, αλλά η ώρα της μεγάλης ευθύνης», είπε η κ. Δούρου υπογραμμίζοντας ότι, όπως επεσήμανε χθες από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο μια κυβέρνηση με πυρήνα της τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει ελπίδα στο λαό και διέξοδο στη σημερινή τριπλή κρίση: οικονομική, πολιτική και κοινωνική.

O Ν. Βούτσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις Λαφαζάνη είπε ότι «ο Παναγιώτης είναι τελειομανής» και προσέθεσε ότι ο κ. Λαφαζάνης «θα ήθελε, ενδεχομένως , να είμαστε έτοιμοι και μέχρι τελευταίας κεραίας».

Ο κ. Βούτσης δήλωσε επίσης ότι η ετοιμότητα κάθε χώρου, για να έρθει στο επίπεδο της διακυβέρνησης και να ανοίξει πραγματικά πόρτες, παράθυρα, ελπίδες, διεξόδους για τη χώρα, εξαρτάται και αντιστοιχείται απολύτως με τη θέση και τη διάθεση του λαού, για να αναδείξει αυτή την πολιτική δύναμη. 

Αυτή είναι η απάντηση. «Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί, σε συνθήκες κρίσης βαθύτατης, πολιτικής και κοινωνικής, να κάνει τέτοιους σχεδιασμούς στο 100%, να έχει τους εμπειρογνώμονές της, να έχει τις απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Αλίμονο. Ούτε εδώ ούτε στην Ευρώπη. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές», τόνισε.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.