.Κόστα Ρίκα και Ουρουγουάη στους «16»

 Η Κόστα Ρίκα εξασφάλισε την πρώτη θέση του 4ου ομίλου του Μουντιάλ αφού αναδείχθηκε ισόπαλη 0-0 με την Αγγλία, που αποχαιρέτησε την διοργάνωση χωρίς νίκη. Πλέον η ομάδα της Λατινικής Αμερικής αναμένει τον αντίπαλο της που θα προκύψει απο τον 3ο όμιλο που συμμετέχει η Εθνική μας ομάδα.

Η Ουρουγουάη είναι η ομάδα που θα συνεχίσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας ενώ η Ιταλία έμεινε εκτός, μετά την ήττα με 1-0 από την «τσελέστε» με το γκολ του Ντιέγκο Γκοδίν στο 81ο λεπτό, στην αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Ντας Ντούνας» του Νατάλ, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας στον 4ο όμιλο. Η Ουρουγουάη κατετάγη δεύτερη (πρώτη η Κόστα Ρίκα) και στους «16» θα αντιμετωπίσει την ομάδα που θα τερματίσει πρώτη στον 3ο όμιλο.

.ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές μισθών του Μνημονίου ΙΙ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσίευσε σήμερα την υπ΄ αριθμ. 2307/2014 απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (νόμος 4046/2012) μόνο κατά το σκέλος που αφορά την κατάργηση της δυνατότητας των σωματείων να καταφεύγουν μονομερώς σε διαιτησία, μετά την αποτυχία να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.

Αντίθετα η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν είναι αντίθετα στο Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα από το Μνημόνιο ΙΙ, 

όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδόματος γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτερες αποδοχές) μετά από διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων (ΣΕΒ-ΓΣΕΕ), η λεγόμενη «μετενέργεια», κ.λπ.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως αβάσιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνικού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισμούς της Γ.Σ.Ε.Ε., της Ο.Τ.Ο.Ε., των άλλων Οργανώσεων, κ.λπ. που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, εκτός από αυτούς που αφορούν την διαιτησία.

.Ι. Πανούσης: Ο Φ. Κουβέλης έχει καλύτερο ρόλο να παίξει από το να διαχειριστεί το 1% προσπαθώντας να σώσει τα μη σωζόμενα

«Ο Φώτης Κουβέλης έχει καλύτερο ρόλο να παίξει από το να διαχειριστεί το 1% προσπαθώντας να σώσει τα μη σωζόμενα» εκτιμά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. 

«Αν πράγματι ο χώρος του λεγόμενου Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή της Κεντροαριστεράς, ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, αρχίζει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να συγκροτηθεί σε ένα μόρφωμα, νομίζω ότι ο κ. Κουβέλης θα ήταν ο ιδανικότερος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. 

Θα ήταν κοινά αποδεκτός από τα επιμέρους συστήματα της Κεντροαριστεράς» σημειώνει ο κ. Πανούσης και προσθέτει: «Θα ήταν λάθος και για την ιστορία του κ. Κουβέλη να φθαρεί σε ένα συνέδριο, που θα υπάρχουν συγκρούσεις διαμελισμού ή τεμαχισμού ή διαχωρισμού του 1%».

Ο κ. Πανούσης χαρακτηρίζει «ευφυή και αναγκαία» την απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πολιτικών συνεργασιών. «Το μομέντουμ της ιστορίας, το κύμα -ας το πούμε έτσι- το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί και να το χάσει, κατά τη γνώμη μου, γιατί όπως χειρίζεται το μομέντουμ της ιστορίας, μπορεί και να το χάσει. 

Αλλά η τάση θα είναι προς τα εκεί. Αν θέλεις να κυβερνήσεις και να μην παραμείνεις ένα ισχυρό κόμμα της διαμαρτυρίας και της καταγγελίας, πρέπει να ανοιχτείς. Αλλά αυτό που με ανησύχησε σχετικά, είναι ότι ήταν πολύ μεγάλο το ποσοστό αυτών που είπαν "όχι", δηλαδή 60 από τα μέλη είπαν "όχι", μόνο ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

Σχετικά με τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς και ποιοι θα μπορούσαν να μετάσχουν σε αυτό το εγχείρημα, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι «υπάρχει κατ΄αρχήν ένας μεγάλος αριθμός προσωπικοτήτων και κινημάτων που βρίσκονται στο πλάι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Υπάρχει ένα άλλο ποσοστό που κινείται αμήχανα ανάμεσα στην Ελιά, το Ποτάμι κ.λπ.. 

Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν με ένα κοινό πρόγραμμα, με έναν ηγέτη και να συμφωνήσουν για τη διαμόρφωση ενός χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. 

Οι αποφάσεις της ΚΕ λένε ότι "ανοιγόμαστε σε έναν διάλογο και το ερώτημα είναι αν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι θέλουν διάλογο". Το Ποτάμι, για παράδειγμα, δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει. Δεν ασχολείται με κόμματα, αλλά με πρόσωπα μέσα στα κόμματα. 

Το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι σφηνωμένο στην ιστορία της συγκυβέρνησης, έχει προβλήματα, αλλά υπάρχουν πολλοί βουλευτές που θέλουν να απαγκιστρωθούν από αυτό και ζητάνε αυτή τη λύση... Προφανώς και πρέπει να μιλάς με οποιονδήποτε. Η ΔΗΜΑΡ δεν μιλούσε με κανέναν και κατέβηκε μόνη της και το πλήρωσε. Βεβαίως, θα μιλήσεις και με το ΠΑΣΟΚ και με το Ποτάμι και με τους 58 και με την Ελιά και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

.Σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που τίθεται σε ψηφοφορία αύριο στη Βουλή

«Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα σχέδιο από το οποίο εξαρτώνται όλα τα έργα που κατασκευάζονται» σημείωσε σήμερα, σε ενημέρωση προς τον Τύπο, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση, που αύριο τίθεται σε ψηφοφορία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο θερινό τμήμα της Βουλής. 

Στο νομοσχέδιο, το οποίο ικανοποιεί μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, μεταξύ άλλων, προβλέπονται σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης. «Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να επικαιροποιηθούν οι προηγούμενοι σχεδιασμοί και να ξεκαθαριστούν αλληλεπικαλύψεις, ευθείες συγκρούσεις και ασάφειες, που είχαν σοβαρές συνέπειες για τον πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Ταγαράς.

Όπως έκανε γνωστό, τα επίπεδα σχεδιασμού μειώνονται από επτά σε τέσσερα, και δίνεται η αρμοδιότητα στις αποκεντρωμένες διοικήσεις να εγκρίνουν τα νέα ρυμοτομικά σχέδια και τις τροποποιήσεις τους, προκειμένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία μέσα σε λίγους μήνες. Πλέον, τα σχέδια πόλεως καθίστανται τοπικά χωρικά σχέδια, καλύπτουν ολόκληρη την έκταση ενός δήμου και εκδίδονται με Προεδρικό Διάταγμα. 

Το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να διατηρήσει τον ρόλο του συντονιστή στις χωροταξικές και πολεοδομικές αλλαγές, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, και τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, συνδεδεμένης και με τα συναρμόδια υπουργεία, προκειμένου αυτή να ενημερώνεται αυτόματα με οποιαδήποτε νέα πληροφορία.

.Στα 707 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α' πεντάμηνο του έτους

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014, σύμφωνα με οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών.  

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.990 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3.843 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2.559 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 208 εκατ. ευρώ. 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.600 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.300 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57 εκατ. ευρώ ή 0,3% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 16.060 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 140 εκατ. ευρώ ή κατά 0,9 % έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

.Διαπραγματεύσεις για διακανονισμό του χρέους της, ζήτησε η Αργεντινή

 Η Αργεντινή έκανε σήμερα ένα πρώτο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της, ζητώντας από την αμερικανική δικαιοσύνη να αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης με την οποία καταδικάστηκε να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, δηλαδή 1,33 δισεκ. δολάρια, σε δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Ο Αργεντίνος οικονομολόγος Ραμίρο Καστινέιρα σχολίασε την ανακοίνωση αυτή λέγοντας ότι πρόκειται για "ένα πρώτο επίσημο βήμα" προς την έναρξη διαπραγματεύσεων, κάτι που "δείχνει την πρόθεση (του Μπουένος Άιρες) να εφαρμόσει την απόφαση" του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης.

Αφού αρνιόταν επί χρόνια να προχωρήσει σε διακανονισμό, η Αργεντινή διακήρυξε το Σαββατοκύριακο την πρόθεσή της να ρυθμίσει τη δικαστική διαμάχη της με τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που είχαν αρνηθεί το "κούρεμα" του χρέους της χώρας σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα (93%) των ιδιωτών πιστωτών της οι οποίοι συμφώνησαν να περικόψουν τις απαιτήσεις τους κατά περίπου 70%.

.Προς σύγκρουση Δένδιας-Στουρνάρας για τα κόκκινα δάνεια

Σε ενδεχόμενη σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια και του νέου Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Στουρνάρα θα οδηγήσει το θέμα της διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού των τραπεζών. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης πλαισίου εξωδικαστικής αναδιάρθρωσης των επιχειρηματικών χρεών αξιοποιώντας τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως «χρέος της Πολιτείας». Ο ίδιος ανέφερε πως οι όποιες παρεμβάσεις θα εφαρμοσθούν με... περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.