.Στουρνάρας: Κόλαση ως τον Ιούνιο

Για «κόλαση» έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, περιγράφοντας το τοπίο στην ελληνική οικονομία για τους επόμενους μήνες.

«Ως τον Ιούνιο θα είναι κόλαση. Θα παιχθούν και θα κριθούν όλα με τους δανειστές μας», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών στο Βήμα της Κυριακής.

Ο ίδιος εκτιμά ότι όσο κι αν η πρόωρη εκλογή στις κάλπες προβάλλει ως αίτημα ή απειλή στην πολιτική σκηνή της χώρας, αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παρουσιάζει μάλιστα ως μονόδρομο την επιστροφή των δανειστών, προκειμένου να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014 - 2015.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πέντε υπουργοί θα καθίσουν στο σκαμνί των τροϊκανών προκειμένου να αξιολογηθούν κατά πόσο το πρωτογενές πλεόνασμα των 340 εκατομμυρίων ευρώ είναι πραγματικό και πώς μπορεί να αυξηθεί κατά 2,8 δισ. ευρώ το 2014. 

Οι υπουργοί που θα βρεθούν υπό την «ιερά εξέταση» των δανειστών είναι οι Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Βρούτσης, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν τα επιπλέον μέτρα -πέραν των απολύσεων στο Δημόσιο-, τα οποία θα κλείσουν την ψαλίδα έως και το 2015, ενώ στα φλέγοντα ζητήματα βρίσκεται το έλλειμμα στα ταμεία και στην υγεία.

Όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών πάντως, δεν πρόκειται να ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα, αλλά μόνο στοχευμένα μέτρα, με το μεγαλύτερο βάρος να δίνεται στην περιστολή των δαπανών.

Με βάση όλα τα παραπάνω, μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 820 εκατομμύρια ευρώ, λόγω κατάργησης των φοροαπαλλαγών, στην αύξηση της φορολογίας σε τσιγάρα και ποτά, ώστε να εξασφαλισθούν πόροι 190 εκατομμυρίων υπέρ του ΕΟΠΥΥ και στα αναμενόμενα έσοδα από το φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν 50.000 πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα σε καταθέσεις στο εξωτερικό.

Στόχος της χώρας μας -σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της τρόικας- είναι ο διπλασιασμός του πρωτογενούς πλεονάσματος από 2,8 δισ. το 2014 σε 5,6 δισ. ευρώ.

.Επίσημα υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν ο Τσίπρας

Μέσα σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, το Συμβούλιο Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς καταλήγει στην πρόταση της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις προσεχείς Ευρωεκλογές του 2014, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί επισήμως στο 4ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 13-15 Δεκεμβρίου στη Μαδρίτη, το οποίο είναι αρμόδιο να λάβει και την τυπική, τελική απόφαση.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίχθηκε με πολύ θερμά λόγια από το σύνολο των συμμετεχόντων και υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί ηθική, πολιτική και ιδεολογική δικαίωση του ΣΥΡΙΖΑ:

- Ηθική διότι αναγνωρίζεται ο πρωτοπόρος ρόλος του κόμματος στις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αριστερά. 

- Πολιτική διότι αναδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει από την αρχή της κρίσης, ότι η κρίση δηλαδή είναι ευρωπαϊκή, καθώς επίσης, και ότι φαίνεται ακόμα πιο καθαρά ότι χρειάζεται ένα μέτωπο ενάντια στις δυνάμεις του μερκελισμού, σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

- Ιδεολογική γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο χώρος που στην ιδρυτική του διακήρυξη ορίζει την Ευρώπη ως το πεδίο των πολιτικών συγκρούσεων και της ταξικής αντιπαράθεσης. 

.«Καμπανάκι» από τρύπα 300 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ

Κρυφό έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ αποκαλύπτεται στις επικουρικές συντάξεις και στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑ) από εισφορές ασφαλισμένων που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί σε άλλα Ταμεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το ΕΤΕΑ χρωστά αυτές τις εισφορές στα ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα που έχουν ενοποιηθεί στο ΤΑΠΙΤ και αν δεν αποδοθούν τότε είναι ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν μειώσεις στα εφάπαξ 600.000 ασφαλισμένων. 

Αν πληρωθούν τα 300 εκατ. ευρώ, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται στις επικουρικές συντάξεις καθώς θα προκύψει άμεσο ταμειακό πρόβλημα που θα φέρει αναπόφευκτα πιο γρήγορα τις ήδη νομοθετημένες μειώσεις οι οποίες μπορεί να είναι και μεγαλύτερες από 25%. 

Το έλλειμμα αυτό δεν προέρχεται από τη μείωση των εισπράξεων λόγω εισφοροδιαφυγής, ούτε από τη μείωση της απασχόλησης και των εργαζομένων που πληρώνουν εισφορές, αλλά είναι κρυφό εσωτερικό χρέος που προέρχεται από εισφορές ασφαλισμένων για εφάπαξ, τις οποίες χρησιμοποιεί το ΕΤΕΑ χωρίς να του ανήκουν. 

Οι ασφαλισμένοι δηλαδή πληρώνουν εισφορά για εφάπαξ και τα χρήματά τους «χρηματοδοτούν» τις επικουρικές συντάξεις.

.Μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την αντιμετώπιση της κρίσης

Μήνυμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με πνευματικό τρόπο, ώστε αυτή να αποδειχτεί πολύτιμη διέξοδος για την εξεύρεση της πραγματικής ευτυχίας, απηύθυνε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Κατά τη δοξολογία που τελέστηκε στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας σημείωσε ότι είναι απαραίτητο ο ελληνικός λαός να οπλιστεί με υπομονή και ελπίδα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες του καθημερινού βίου.
 
Στις 5 το απόγευμα, πλήθος πιστών επιφύλαξε ενθουσιώδη υποδοχή στον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την άφιξή του στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, με πομπή, κλήρος και λαός συνόδεψαν τον πατριάρχη στον Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου, όπου τελέστηκε η δοξολογία. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και για τον Άγιο Δημήτριο. 
 Την Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί ο όρθρος και Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ναό του Τιμίου  Προδρόμου Νεαπόλεως και πατριαρχικό τρισάγιο στη μνήμη του ακαριστού μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Διονυσίου. θα ακολουθήσουν αποκαλυπτήρια προτομής του Διονυσίου, ενώ στις 5 το απόγευμα θα γίνουν εγκαίνια του Συσσιτίου και Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Αγίων Πάντων Ξηροκρήνης "Σταθμός Αγάπης"

.Δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές»

Δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη της σημερινής έκφρασης του ΠΑΣΟΚ.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου-του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού- και είναι ανοικτή στο δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. 
Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Τη θέση αυτή της ΔΗΜΑΡ για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, υπογράμμισε ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα τα Νέα του Σαββάτου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι με σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές .

«Τέτοιες συμπράξεις, ερήμην των ουσιαστικών πολιτικών στοιχείων που θα τις στήριζαν, είναι θνησιγενείς, πολιτικά μηχανιστικές και αδιάφορες για την κοινωνία. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα τον οποίο προσδιορίζουν οι τοπικές κοινωνίες», ανέφερε και τόνισε ότι δεν έχει καμία προσωπική αντιπαράθεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επίσης ευελπιστεί ότι η συμπαράταξη με το κόμμα του κ. Λοβέρδου κάποια στιγμή θα πάρει συγκεκριμένη μορφή και απαντά στον Κώστα Σημίτη για την κριτική πρός τη ΔΗΜΑΡ για «αριστερό κομφορμισμό».

«Δικαίωμά του να κρίνει τη ΔΗΜΑΡ με τον τρόπο που ο ίδιος επιλέγει και δικαίωμά μας να λέμε ότι «κομφορμισμός», με τα δεδομένα που υπήρξαν, θα ήταν να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση. 

Αν παρέμενε, αυτό θα ήταν κομφορμισμός και σε καμία περίπτωση μάλιστα αριστερός», τονίζει ο κ. Κουβέλης και επισημαίνει ότι έχει ήσυχη την πολιτική του συνείδηση για την πολιτική που ακολουθεί το κόμμα του και εκφράζει ο ίδιος.

.Στο σφυρί το βιολί του Τιτανικού, 101 χρόνια μετά το ναυάγιο

Το βιολί, με το οποίο έπαιζε ο μουσικός Ουάλας Χάρτλεϊ για να καθησυχάσει τους επιβάτες του Τιτανικού την ώρα που το υπερωκεάνιο βυθιζόταν, θα βγει στο σφυρί από τον οίκο Wiltshire 101 χρόνια μετά το ναυάγιο κι αναμένεται να πουληθεί από 236.000 έως 354.400 ευρώ.
Ο Χάρτλεϊ  ήταν ένας από τους 1.517 επιβάτες που πνίγηκαν στο ναυάγιο του Τιτανικού.
Μεταξύ των άλλων αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν είναι οι παρτιτούρες και η θήκη του βιολιού.

Ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Άλαν Ολντριτζ δήλωσε ότι το βιολί είναι το "σπανιότερο και πιο εμβληματικό" αντικείμενο από τα ενθύμια του Τιτανικού.
Χρειάστηκαν επτά χρόνια  ώστε ο οίκος δημοπρασίας Henry Aldridge & Son να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του βιολιού με την βοήθεια αρκετών εμπειρογνωμόνων.

Ορισμένοι εξακολουθούν να την αμφισβητούν με το επιχείρημα ότι το βιολί δεν θα μπορούσε να διασωθεί μέσα στο νερό.
Ωστόσο, θεωρείται ότι διασώθηκε μέσα στην δερμάτινη θήκη του, η οποία ήταν δεμένη πάνω στο πτώμα του Χάρλεϊ.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο της αρραβωνιαστικιάς του Χάρλεϊ, της Μαρίας Ρόμπινσον, η θήκη διασώθηκε και της παραδόθηκε.

Μετά τον θάνατό της το 1939, το βιολί παραδόθηκε στα κεντρικά της χριστιανικής ιεραποστολικής οργάνωσης "Στρατός της Σωτηρίας" (Salvation Army) και αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 40, στη μητέρα του σημερινού ανώνυμου ιδιοκτήτη του.

.Το «κίνημα της πατάτας» άνοιξε την όρεξη των καταναλωτών για αγορές χωρίς μεσάζοντες

Άνοιξε την «όρεξη» των καταναλωτών για αγορές χωρίς μεσάζοντες το λεγόμενο «κίνημα της πατάτας», σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, καθώς σε ποσοστό άνω του 80% οι αγοραστές δηλώνουν, πλέον, ότι επιδιώκουν να προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό.
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται και οι παραγωγοί, αν και τόσο αυτοί, όσο και οι καταναλωτές, επισημαίνουν ότι αντίστοιχες δράσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο μέλλον με αρτιότερη οργάνωση, καλύτερο χρονικό προγραμματισμό και συντονισμό και πιο ευέλικτα δίκτυα διανομής και όρους μεταφοράς.

Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα σε δείγμα 100 καταναλωτών και 65 παραγωγών (το 23% των οποίων -των παραγωγών- είναι, σημειωτέον, απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης), που διενήργησαν τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2012 οι Γεώργιος Γκάρος, Ευάγγελος Γενίτσαρης και Αριστοτέλης Νανιόπουλος, από τον Τομέα Μεταφορών, Συγκοινωνιακής Υποδομής, Διαχείρισης Έργων και Ανάπτυξης του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Η εργασία της ομάδας, με τίτλο «Τα logistics των άμεσων πωλήσεων αγροδιαγροφικών προϊόντων: η περίπτωση του κινήματος της πατάτας» παρουσιάστηκε στο 6ο συνέδριο για την έρευνα στις μεταφορές, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Με βάση τα κυριότερα ευρήματα της έρευνας, που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διάθεση των καταναλωτών για αγορές χωρίς μεσάζοντες είχε αρχίσει να "αφυπνίζεται" -λόγω της οικονομικής κρίσης- και πριν από το κίνημα της πατάτας: συγκεκριμένα, το 33% των ερωτηθέντων (και κυρίως τα άτομα μέχρι 45 ετών) δήλωσαν ότι προσπαθούσαν και νωρίτερα να αγοράζουν είδη διατροφής πρώτης ανάγκης απευθείας από τους παραγωγούς.

Ωστόσο, με το κίνημα το ποσοστό αυτό "απογειώθηκε". Πλέον, σε ποσοστό 85%, οι καταναλωτές υποστηρίζουν ότι προσπαθούν καθημερινά να παρακάμψουν τους μεσάζοντες, ενώ το 94% επισημαίνει ότι επιθυμεί να συνεχιστούν τέτοιες προσπάθειες, με πιο ένθερμους υποστηρικτές τα άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.