.Αύριο η συζήτηση και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ψηφοφορία


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, κατατέθηκε στη Βουλή το επίμαχο πολυνομοσχέδιο αφού εξασφαλίστηκε η συναίνεση του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί αύριο σε μία συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τετάρτη, για εξέταση και ψήφιση, μαζί με το μεσοπρόθεσμο.

Η ψηφοφορία θα γίνει τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

.Ανασχηματισμός μετά την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού


Την επόμενη ημέρα αφορούσαν οι επαφές του Α. Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη την Κυριακή καθώς η πλειοψηφία- έστω οριακή -ψήφισης του πολυνομοσχεδίου είναι μάλλον δεδομένη. 

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί και το περιέγραψε στους συνομιλητές του ως επείγον ,ο κυβερνητικός συνασπισμός να βγει με το έναν ή τον άλλο τρόπο ενωμένος από την κοινοβουλευτική δοκιμασία αυτής της εβδομάδος.

Έτσι θεωρείται επιτακτικής ανάγκης η ψήφιση του προϋπολογισμού να πάρει μορφή ψήφου εμπιστοσύνης με συσπειρωμένες και τις 162 ψήφους του κυβερνητικού συνασπισμού κάτι που εγγυήθηκε ο Φ. Κουβέλης. Ο Ευαγ. Βενιζέλος μίλησε για 1 ή 2 οριακές διαρροές που όμως δεν θεωρούνται πρόβλημα. 

Παράλληλα όμως ο πρωθυπουργός έθεσε «σε μια κατ αρχήν συζήτηση» και το θέμα ενός ανασχηματισμού με στόχο την δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα μετέχουν ενεργά όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι αποδεικνύοντας εμπράκτως την στήριξη του σχήματος. 

Αν και οι πληροφορίες για την στάση των κ.κ. Κουβέλη και Βενιζέλου είναι ελάχιστες, το βέβαιο είναι ότι αν ο Α. Σαμαράς επιμείνει δύσκολα θα αρνηθούν να στηρίξουν και επί του πρακτέου την κυβέρνηση. 

Άλλωστε όπως φαίνεται τα δύσκολα αρχίζουν μετά την ψήφιση των μέτρων, όταν αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν, βάρος που δεν μπορεί και μάλλον δεν θέλει να επωμιστεί ο ένας κυβερνητικός εταίρος όσο συσπειρωμένος και ισχυρός αν εμφανίζεται.

.«Η κρίση ξεκίνησε από τότε που διορίζαμε αφειδώς»


Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου μίλησε για τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα και όχι μόνο. Είπε με εμφαντικό τρόπο ότι «θέλουμε, δεν θέλουμε, θα μείνουμε στην ευρωζώνη. Το ελπίζω», εξηγώντας ότι «η έξοδος από την ευρωζώνη θα φέρει ολική καταστροφή της Ελλάδας».

Ο κ. Στεφανόπουλος παραδέχεται ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα άρχισε «από τότε που όλοι μας κάναμε διορισμούς, ή υπερβολικές δαπάνες, που δεν τις σήκωνε η οικονομία μας», ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην περάσουν από τη Βουλή τα νέα μέτρα και ο προϋπολογισμός και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, απαντά: «Ξέρουν ότι θα φτάσουν στην πλειοψηφία που έχουν οι Σαμαράς και Βενιζέλος».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι δεν είναι υπέρ της κοινωνικής αναταραχής και τονίζει πως δεν πιστεύει ότι αυτή λύνει προβλήματα. Στο ερώτημα, τι θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός και του τύχαινε μια αντίστοιχη με τη σημερινή κατάσταση, απαντά: «Μάλλον, θα έπαιζα τον ρόλο του κ. Σαμαρά». 

Για τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα, σημειώνει: «Δεν ακούω κάτι από την πλευρά τους», ενώ για τον Φώτη Κουβέλη τονίζει: «Κάνει μεγάλη υποχώρηση, να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση».

Ο κ. Στεφανόπουλος δηλώνει ότι τον τρομάζει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής «επειδή η συμπεριφορά της δεν είναι καθόλου κοινοβουλευτική» και προσθέτει ότι οι άνθρωποί της «εκμεταλλεύονται την ανάγκη του κόσμου για περισσότερη αστυνόμευση, την οποία αυτοί επιφέρουν με τη βία».

.Σε έντονους ρυθμούς οι εκστρατείες των δύο Αμερικανών υποψηφίων



Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Μιτ Ρόμνεϊ συνέχισαν με φρενήρεις ρυθμούς την προεκλογική εκστρατεία τους την Κυριακή, προπαραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας ο καθένας τις τελευταίες δυνάμεις πριν από την Τρίτη, στην προσπάθεια να αποκτήσουν το πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου τους σε μια αναμέτρηση που παραμένει αμφίρροπη.
Εξήντα ώρες πριν από την έναρξη των πρώτων καταμετρήσεων, οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα αμφίρροπο τελικό σπριντ ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο των Δημοκρατικών και τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης (βορειοανατολικές ΗΠΑ).

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε από το ABC News και την Washington Post δείχνει τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ να ισοψηφούν με ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο, δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία, ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται να διαθέτει μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει, δεδομένου του προβαδίσματος που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις σε μια δωδεκαριά πολιτείες που είναι οι πιο αμφιλεγόμενες και όπου "παίζεται" η προεδρική εκλογή. 
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών εκλέγεται με έμμεση καθολική ψηφοφορία και θα πρέπει να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία 270 μεγάλων εκλεκτόρων (σε σύνολο 538) για να εκλεγεί.

"Δύο ημέρες! Δύο ημέρες και θα στρωθούμε στη δουλειά!", είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ σε μια εκλογική συγκέντρωση στην Ντε Μουάν της Αϊόβα (κέντρο-βόρεια), μία από τις πολιτείες-κλειδιά των εκλογών. 

Κατά την έναρξη μιας κυριακάτικης περιοδείας 3.000 χιλιομέτρων σε πέντε πολιτείες, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος εξήγησε σε περίπου 4.000 υποστηρικτές του πως δεν τους υπόσχεται "τη μεγαλύτερη επιταγή του κράτους ούτε ότι θα πιάσει κάποιους για να αναδιανείμει προς το δικό σας όφελος".

"Ο πρόεδρος πιστεύει πως η λύση βρίσκεται στο περισσότερο κράτος. Όχι, η λύση είναι, πιο πολλές καλές δουλειές", είπε υπερηφανευόμενος για την εμπειρία του ως επιχειρηματίας.

"Για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, κάθε επιχειρηματίας, κάθε μικρή επιχείρηση, κάθε δημιουργός θέσεων εργασίας θα ξέρει πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τον αγαπά", επανέλαβε ο Μιτ Ρόμνεϊ προτού καταλήξει: "Έχω ανάγκη την Αϊόβα για να κερδίσω τον Λευκό Οίκο".

.Η κρίση στην ευρωζώνη για άλλη μια φορά υπό την πίεση της Ομάδας των 20


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) συναντώνται την Κυριακή στο Μεξικό προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στην Ευρώπη ώστε να βρει επιτέλους μια εύστοχη απάντηση στην κρίση της, η οποία εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

Οι υπουργοί και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των 20 κυριότερων πλούσιων και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να συναντηθούν από τις 17:30 (τοπική ώρα) της Κυριακής  (01:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας) για δύο ημέρες συζητήσεων. 

Η επίσημη ημερήσια διάταξη είναι αρκετά ισχνή: ένα βήμα προς το επόμενο στάδιο της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στα οποία δεν αναμένεται καμία θεαματική πρόοδος στο Μεξικό.

Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων χωρών πρέπει επίσης, όπως κάθε φορά, να αναλύσουν την παγκόσμια οικονομία. Και εδώ, τα νέα δεν είναι καλά. Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.

Η μεξικανική προεδρία της G20 προτίθεται να θέσει τρεις μεγάλες "αβεβαιότητες". Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της Κίνας και η δεύτερη είναι ο αμερικανικός "δημοσιονομικός τοίχος" ("fiscal cliff")  που κινδυνεύει, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον, να καταλήξει στα τέλη του έτους σε μια δραστική στροφή στα δημόσια οικονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όμως, την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και εν τω μέσω μιας πολιτικής μετάβασης στην Κίνα, οι διοργανωτές δεν έχουν πολλές ελπίδες να αποσπάσουν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων χωρών.
Όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κύρια απειλή έρχεται από την Ευρώπη. 

Η ευρωζώνη υπολόγιζε ότι θα φθάσει σε αυτή τη συνάντηση σε καλή διάταξη μάχης, αφού έχει επεξεργαστεί τη στρατηγική της για την έξοδο από την κρίση, με μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί ποδός πολέμου και μια τραπεζική ένωση στα σκαριά.

Ωστόσο, οι εταίροι της θέλουν να τη δουν να πηγαίνει πιο μακριά.
"Θέλουμε να δούμε εδώ πιο καθαρά για την Ισπανία", που εξακολουθεί να διστάζει να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς βοήθειας, "και για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες", δήλωσε πριν από τη σύνοδο καναδός αξιωματούχος.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος δεν προτίθεται να επιμείνει αέναα στους λόγους για τους οποίους η Μαδρίτη δεν ζητά αυτή την υποστήριξη, αλλά εύχεται περισσότερο να "εξηγήσει το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων" που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με το περιβάλλον του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν την Παρασκευή τους Ευρωπαίους να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξαναβρεί "μια βιώσιμη τροχιά".

Το AFP αναφέρει πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει την απόφαση να δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας. Όμως πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία επικεφαλής, αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια λύση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.