.Απορρίπτουν και τα τρία κόμματα βασικές διατάξεις του φορολογικού


Σημαντικές διαφωνίες επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εξέφρασανσήμερα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη. Η συνάντηση θα επαναληφθεί αφού το υπουργείο Οικονομικών εξετάσει τα μέτρα που πρότειναν τα τρία κόμματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση, στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου των προστατευόμενων τέκνων, το θέμα της φορολογικής ελάφρυνσης των τόκων στεγαστικών δανείων, η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η φορολόγηση των νέων επαγγελματιών, αλλά και ζητήματα σχετικά με τους αγρότες.

ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά κατέθεσαν προτάσεις ισοδύναμων μέτρων που θα μειώνουν τα βάρη για τα χαμηλά εισοδήματα και για κατηγορίες πολιτών όπως οι τρίτεκνοι, οι οποίοι πλήττονται από τις προωθούμενες διατάξεις.

Διαλλακτική φάνηκε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της μη αύξησης της προκαταβολής φόρου για τις Ο.Ε. και Ε.Ε. στο 80% από 55%, ενώ δεσμεύθηκε να εξετάσει και τις προτάσεις για το θέμα της φορολογικής ελάφρυνσης των τόκων στεγαστικών δανείων.

Σημαντικές διαφωνίες - που από ότι φαίνεται είναι αγεφύρωτες- εκφράστηκαν για την κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου των προστατευόμενων τέκνων, με τον Φίλιππο Σαχινίδη από το ΠΑΣΟΚ να προτείνει ως εναλλακτική ένα σύστημα προσαύξησης της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά 5% ανά τέκνο.

.Αποφασίζουν για την τσέπη μας


Κρίσιμη συνεδρίαση για την οριστικοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου θα διεξαχθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο της συνεργασίας του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς θα τεθεί η κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου προστατευόμενων παιδιών και η αντικατάστασή του με μία απευθείας εισοδηματική ενίσχυση στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος. 

Στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης αναμένεται να εξετασθούν και θέματα που σχετίζονται με τις αποδείξεις, αλλά και με το αφορολόγητο του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει στο ζήτημα της κατάργησης του ειδικού αφορολογήτου προστατευόμενων παιδιών το οποίο έχει ήδη περιληφθεί στο Μνημόνιο ως προαπαιτούμενη δράση. 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει η απευθείας εισοδηματική ενίσχυση που θα δίνεται στις οικογένειες χαμηλού εισοδήματος να είναι τεκμηριωμένα και εμφανώς μεγαλύτερη από την αντίστοιχη φοροαπαλλαγή που ισχύει με το υφιστάμενο σύστημα. 

Σε κάθε όμως περίπτωση η πρόνοια που έχει ληφθεί αφήνει εκτός εισοδηματικής ενίσχυσης νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ, κάτι που προκαλεί την αντίδραση ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς.

Μέχρι σήμερα οικογένεια με ένα παιδί είχε πρόσθετο αφορολόγητο 2.000 ευρώ και απολάμβανε έκπτωση φόρου 200 ευρώ ετησίως, οικογένεια με δυο παιδιά είχε έκπτωση φόρου 400 ευρώ ετησίως, ενώ οικογένεια με τρία παιδιά είχε έκπτωση φόρου 700 ευρώ ετησίως.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει εξετάσει τρόπους επέκτασης της απευθείας εισοδηματικής ενίσχυσης και σε οικογένειες με εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

Η σχεδιαζόμενη εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από τα 40 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, αυξάνεται στα 80 ευρώ για το δεύτερο παιδί, θα ανέρχεται στα 130 ευρώ τον μηνά για το τρίτο παιδί και στα 180 ευρώ τον μήνα για το τέταρτο παιδί. 

Για το πέμπτο παιδί και καθένα από τα επόμενα παιδιά αυξάνεται στα 60 ευρώ. Οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα έως 10.000 ευρώ (416 ευρώ μηναίο εισόδημα έκαστος γονέας) θα λαμβάνουν το σύνολο του επιδόματος, ενώ δεν θα χορηγείται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ. 

Οι οικογένειες με εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος και οι οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα από 20.001 έως 30.000 ευρώ θα λαμβάνουν μόλις το 1/3 του επιδόματος.

.Ξεκινά η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ


Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκινά στις 8 το βράδυ η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, το καθοριστικό βήμα για την μετάβασή του στις δομές και τις λειτουργίες ως ενιαίου κόμματος.

Την Κυριακή αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου, που ενδεχομένως θα ονομάζεται κεντρική πολιτική επιτροπή, το οποίο θα έχει την οργανωτική ευθύνη του ιδρυτικού συνεδρίου, που προγραμματίζεται για την άνοιξη.  

.Στουρνάρας: Πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας


Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

 Σε δηλώσεις του,εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός ανέφερε ότι έγινε γενική ενημέρωση και μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 «Πάντα υπάρχουν περιθώρια ελιγμών, αλλά πρέπει, όμως, να εξοικονομήσουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο γενικότερα, που είναι κομμάτι των 13,5 δισ. 'Αρα για τα περίπου 2,5 από το φορολογικό νομοσχέδιο, όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της», απάντησε ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργησης φοροαπαλλαγών, όπως αυτές που αφορούν τα παιδιά.

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει στο διάλογο, «αλλά κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας γιατί αυτά τα πράγματα τα έχουμε συμφωνήσει και τα έχουμε ψηφίσει».

 Επίσης ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πάρα πολύ θετική την απόφαση της γερμανικής Βουλής για την Ελλάδα. 

.Βρούτσης: Ξεκινά η καταβολή του εφάπαξ


«Έχουμε περάσει στην επόμενη μέρα. Αφού διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της χώρας μας, τώρα πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της απορρόφησης των κονδυλίων και της απονομής και καταβολής των εφάπαξ», δήλωσε μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) Μιχαήλ Κωνσταντίνου, ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης. 

«Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά», προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι «το στοίχημα αυτό πρέπει να κερδηθεί οπωσδήποτε, γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα: πρέπει να απονείμουμε σε 40.228 δικαιούχους 1,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013». Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι το προσωπικό του Ταμείου θα ενισχυθεί με 26 επιπλέον υπαλλήλους, ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί 3.500- 4.000 αιτήσεις το μήνα.

«Ξεκινάμε από τη Δευτέρα και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο υπουργός Εργασίας. 

«Αναλαμβάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια, με τη βοήθεια του υπουργείου Εργασίας και του υπουργού για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ληξιπρόθεσμες αιτήσεις», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΠΔΥ Μιχάλης Κωνσταντίνου. 

Σε ό,τι αφορά το θέμα ενδεχόμενης επαναγοράς κρατικών ομολόγων από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τόσο εκείνων που κατέχουν απευθείας τα Ταμεία, όσο και εκείνων που βρίσκονται κατατεθειμένα στον κοινό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι οι διοικήσεις των Ταμείων θα αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον των ομολόγων, που κατέχουν τα ίδια.

.Νέα χαράτσια και νέες φορολογικές θηλιές για τους εργαζόμενους


 «Τα νέα χαράτσια και οι νέες φορολογικές θηλιές που φέρνει η συγκυβέρνηση στους εργαζόμενους, τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και αγρότες, για να δώσει νέες φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις, δεν είναι προσωρινά» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το φορολογικό και επισημαίνεται ότι «η φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων είναι βασική πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ».

«Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν με οργανωμένη ανυπακοή και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία», προσθέτει το ΚΚΕ.

.Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας


Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Ηρακλής Μπουραντάς, μέλη της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών του ΠΑΣΟΚ, θα είναι ομιλητές εκ μέρους του Κινήματος, στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, σε συνδιοργάνωση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το συνέδριο πραγματοποιείται από σήμερα, Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στο Νότινγχαμ, με θέμα την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στις εργασίες του συνεδρίου θα είναι ομιλητές νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, ευρωπαϊκές οργανώσεις νεολαίας, βουλευτές, 

καθώς και στελέχη της «σκιώδους» κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη του, Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος και θα παρακολουθήσει τα worskhops του συνεδρίου.

.Η γερμανική βουλή ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα


Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα με μεγάλη πλειοψηφία. 

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υποστήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό την Μέρκελ.
Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην Μπούντεσταγκ πριν από την ψηφοφορία, εξήρε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Αθήνας και επισήμανε ότι το μην δινόταν περαιτέρω οικονομική βοήθεια θα οδηγούσε στην χρεοκοπία της και στην ενδεχόμενη διάλυση της ευρωζώνης.


«Μια ελληνική χρεοκοπία θα οδηγούσε στην διάλυση της ευρωζώνης», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Σόιμπλε επισήμανε ακόμη ότι «ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι ακόμη μακρύς» και προσέθεσε ότι «παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν αναπληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια». Αναφερόμενος στην έκθεση της τρόικας, ανέφερε ότι επισημαίνει ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις- και λόγω των εκλογών. 

«Η τρόικα διαπιστώνει ότι οι Έλληνες χρειάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να πετύχουν τους στόχους και αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε ένα χρηματοδοτικό κενό. Αυτό πρέπει τώρα να το καλύψουμε», δήλωσε και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το σχέδιο.

Επαινώντας την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στις περικοπές των δαπανών για την υγεία. «Όλα αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας για την Αθήνα», υπογράμμισε.

«Κανείς δεν επωφελείται οικονομικά και πολιτικά από την ευρωζώνη, όσο οι Γερμανοί. Οταν επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης, όταν εργαζόμαστε για μία ισχυρή Ευρώπη, επενδύουμε στο δικό μας μέλλον».
«Οι Έλληνες όμως θα λάβουν αυτή τη βοήθεια, μόνον εάν εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια βήμα προς βήμα. 

Δεν επιτρέπεται να δίνουμε λάθος κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προσπαθειών», προειδοποίησε και απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν θα διαγράφαμε χρέος, θα σήμαινε σίγουρα το λάθος κίνητρο για λιτότητα», κατέληξε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

.Μ. Ντράγκι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έτοιμη να επέμβει εάν παραστεί ανάγκη


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) παραμένει έτοιμη να επέμβει "εάν παραστεί ανάγκη" για την προστασία του ευρώ, η σταθερότητα του οποίου διασφαλίζεται τόσο περισσότερο, όσο η Ευρώπη θα προχωρεί στον δρόμο της ολοκλήρωσης, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. "Θα κάνουμε ό, τι είναι αναγκαίο και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε και πάλι, εάν καταστεί αναγκαίο", είπε , σύμφωνα με την αυτόματη μετάφραση των δηλώσεών του, πριν συνεχίσει στα γαλλικά: "ακόμη και χρησιμοποιώντας  μέσα χωρίς περιορισμούς",  ωστόσο αυτό δεν σημαίνει "και χωρίς όρους".

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι είναι έτοιμη να επαναγοράσει κρατικούς τίτλους χρέους των χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, εν ανάγκη χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς, υπό τον όρο ότι οι χώρες θα διατυπώσουν το σχετικό αίτημα και θα τούς επιβληθούν ορισμένοι όροι.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναλάβει δράση, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει επίσης να αναλάβουν δράση από την πλευρά τους, προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι. 

"Θα επιτύχουμε υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα δραστηριοποιηθούν. Είναι σημαντικό να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και αυτή η ενίσχυση πρέπει να συντελεστεί αρχικά στο επίπεδο των 17" χωρών της ευρωζώνης. "Πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε κυριαρχία", είπε.

Ο Μάριο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι η σημερινή φάση της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ήταν "αναπόφευκτη" , αλλά χρειάζεται επίσης "να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ", να δημιουργηθεί ανάπτυξη, θέσεις εργασίας μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. 

.Ο Μέγας Αλέξανδρος "κατακτά" το Σίδνεϊ


Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί 2500 χρόνων» πραγματοποιήθηκαν στο Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ, από την κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρί Μπασίρ.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Μοροζόβ, καθώς και στελέχη του Μουσείου Ερμιτάζ Αγίας Πετρούπολης και του Αυστραλιανού Μουσείου.

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, η έκθεση στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Αυστραλίας. «Αυτή η έκθεση παρουσιάζει διάφορες πτυχές του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Η κληρονομιά του -σχέδιο, πολιτική, αρχιτεκτονική, αισθητική- μέσα από τον Ελληνισμό επηρέασε όλο τον κόσμο καθώς και αυτούς που τον θαύμαζαν, όπως ο Ναπολέων, η Βασίλισσα Χριστίνα της Σουηδίας και η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας», 

δήλωσε ο διευθυντής του Αυστραλιανού Μουσείου, Frank Howarth, σύμφωνα με τον οποίο, «ολόκληρη η έννοια του Ελληνισμού, το τι αποτελούσε ο Ελληνικός πολιτισμός» εκφράζεται με ένα μεγάλο κομμάτι της έκθεσης.

."Αβεβαιότητα" εκφράζει το IIF για την επαναγορά χρέους


Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που αντιπροσωπεύει τις μεγάλες τράπεζες, ανακοίνωσε πως η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της δεν αίρει όλες τις "αβεβαιότητες" και πως έχει "κρίσιμη" σημασία η εξαγορά του ελληνικού χρέους να γίνει αποκλειστικά και μόνο σε "εθελοντική" βάση.

Σε συνεδρίασή τους στη Νέα Υόρκη, τα μέλη της ομάδας επίβλεψης των αγορών του IIF "εξέφρασαν ικανοποίηση" για τη συμφωνία που συνήφθη την Τρίτη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ευρωζώνη για να αποφευχθεί μια έκρηξη του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Το IIF επισημαίνει ωστόσο πως "η αβεβαιότητα παραμένει" κυρίως όσον αφορά ένα από τα πιο περίπλοκα μέτρα της συμφωνίας: την εξαγορά από την Ελλάδα ενός μέρους του χρέους της που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές. Τα πρώτα αποτελέσματα της επιχείρησης, που πρόκειται να αρχίσει τη Δευτέρα, αναμένονται στις 13 Δεκεμβρίου.

"Προς το παρόν, το θέμα της εξαγοράς --και η τελική απόφαση για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης βοήθειας προς την Ελλάδα-- παραμένει αβέβαιο", διευκρινίζει το IIF, το οποίο καλεί την ΕΕ και το ΔΝΤ να αυξήσουν "την υποστήριξή τους" και να κάνουν "περισσότερες παραχωρήσεις".

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως θα περιμένει να μάθει το αποτέλεσμα της επιχείρησης εξαγοράς για να υποβάλει τη συμφωνία στο διοικητικό συμβούλιό του, προϋπόθεση απαραίτητη για την αποδέσμευση της βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το IIF επέμεινε χθες πως έχει "κρίσιμη" σημασία οποιαδήποτε εξαγορά χρέους να διεξαχθεί "σε εθελοντική βάση".

Σε κάθε περίπτωση, για το IIF, η συμφωνία που συνήφθη στις Βρυξέλλες δεν διευθετεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους.
"Σημαντικές πρόοδοι προς ένα βιώσιμο χρέος δεν θα καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθούν παρά μόνο με την επιστροφή της ανάπτυξης" στην Ελλάδα, η οποία έχει κολλήσει στην ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά, υπογραμμίζει το Ινστιτούτο στην ανακοίνωσή του.

"Απαιτείται επειγόντως ένας πιο μετριοπαθής ρυθμός μείωσης των ελλειμμάτων (...) ώστε να επιστρέψει η ανάπτυξη" στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει το IIF, το οποίο ζητεί επίσης να δοθεί έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (ιδιωτικοποιήσεις, φορολογικό σύστημα...).

.Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας


Διευρύνεται, από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας τα οποία ορίζονται από τα 20 έως τα 66 χρόνια, από τα 45 έως τα 65 που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με το νόμο του 3ου Μνημονίου,, από 1.1.2014 δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, οι Έλληνες υπήκοοι και υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, 

εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι, η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, θα καθορισθούν με κοινή υπουργική απόφαση, υπουργών Εργασίας και Οικονομικών, 

ενώ το ύψος της συνολικής δαπάνης για το επίδομα των μακροχρονίως ανέργων δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.
Το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, ανέρχεται στα 200 ευρώ και καταβάλλεται για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 12 μηνών.

.Έληξε η κατάληψη στο ΑΠΘ μετά από παρέμβαση της Αστυνομίας


Επιχείρηση στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν στις 4.30 τα ξημερώματα δυνάμεις της Αστυνομίας, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη στο κτίριο Διοίκησης του Ιδρύματος.
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά έντεκα συλλήψεις εργολαβικών υπαλλήλων, οι οποίοι κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. 

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και ήταν σύντομη, καθώς δεν διήρκησε περισσότερα από δέκα λεπτά. Είχε προηγηθεί σχετική παραγγελία από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελο Μαδεμλή.

Το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ τελούσε υπό κατάληψη για περισσότερες από 70 μέρες, από εργολαβικούς υπαλλήλους. Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα για την απόδοση των προβλεπόμενων από το νόμο ποινικών ευθυνών.

.Εκτός ελέγχου το AIDS στην Ελλάδα


Η διάδοση του AIDS στην Ελλάδα, η οποία πλήττεται από το χρέος, μπορεί να βγει εκτός ελέγχου, αν δεν αναληφθεί επειγόντως δράση, ανακοίνωσαν σήμερα ευρωπαίοι υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) ανακοίνωσε πως οι μολύνσεις από τον ιό που προκαλεί το AIDS μεταξύ χρηστών ναρκωτικών και άλλων ομάδων υψηλού κινδύνου αυξάνονται γρήγορα και πως αν δεν αναληφθεί τώρα δράση, το κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο στο μέλλον.

Ο διευθυντής του ECDC Μαρκ Σπρένγκερ θα συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με έλληνες αξιωματούχους για να τους πει πως η δωρεάν διανομή συρίγγων και τα προγράμματα υποκατάστατων των οπιούχων πρέπει να αυξηθούν και πως ο έλεγχος και η θεραπεία για τον ιό που προκαλεί ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να είναι διαθέσιμοι σε όλους.

"Χρειάζεται άμεση συντονισμένη δράση για να μειωθεί και τελικά να σταματήσει το τρέχον ξέσπασμα της νόσου", δήλωσε προς το Ρόιτερς καθώς το ECDC έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση για το πρόβλημα της Ελλάδας με τον ιό HIV.
Από το 2009, η ύφεση στην Ελλάδα έχει μειώσει την οικονομική παραγωγή κατά ένα πέμπτο και έχει ανεβάσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δέχεται μεγάλη πίεση, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την περίθαλψη των φτωχών, των ανέργων ή των αστέγων.

Ενώ η Ελλάδα έχει μόνο 7,4 μολύνσεις από τον HIV ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 ανά 100.000 κατοικους στη Βρετανία ή 27,3 στην Εσθονία, τα ποσοστά έχουν αυξηθεί μετά το 2011 στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρήστες ναρκωτικών.

Από το 2007 ως το 2010, υπήρχαν μόνο 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV το χρόνο μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών.
Όμως στη διάρκεια του 2011, υπήρξαν 256 τέτοια κρούσματα --ή 27% του συνόλου. Άλλα 314 αναφέρθηκαν από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2012, τα περισσότερα στην Αθήνα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.