.Ο Μπερλουσκόνι ανατρέπει τα exit polls?


Βραδιά-θρίλερ  στην Ιταλία καθώς τα πρώτα exit-poll που έδειχναν μία καθαρή νίκη της Αριστεράς φαίνεται να ανατρέπονται. Στις εκλογές για τη Γερουσία, που θεωρούνται και το κλειδί για την επικράτηση, σύφωνα με τις προβολές φαίνεται να προηγείται ελαφρώς η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι με 31% εναντι29,5. 

Θα πρέπει όμως να φτάσουν τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα για να ………αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα καθώς η πλειοψηφρία φαίνεται να κριθεί από τα αποτελέσματα στις σημαντικές περιφέρειες όπως η Λομβαρδία. 

Η εικόνα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο καθώς το κόμμα Πέντε Αστέρια του Μπέπε Γκρίλο φαίνεται να είναι το πρώτο κόμμα στη Γερουσία με ποσοστό 25%!. 

Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν νίκη της Αριστεράς, εκρηκτική άνοδο του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο και ήττα του Μόντι. Αναλυτικά σύμφωνα με το πρώτο άμεσο exit-poll η κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαίνεται να προηγείται με ένα ποσοστό γύρω στο 37-38% 

ακολουθεί η Κεντροδεξιά με ηγέτη τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι με περίπου 30-31% ενώ το κόμμα «Πέντε Αστέρια» του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο φαίνεται να επιβεβαιώνει τα τελευταία προγνωστικά που έδειχναν μία εντυπωσιακή άνοδο τις τελευταίας εβδομάδες με ένα ποσοστό γύρω στο 16,5 – 19%. 

Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φαίνεται να οδεύει προς βαριά ήττα αφού φαίνεται να μην λαμβάνει ούτε το 10% και να κινείται μεταξύ 7% και 9%. 

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα δίνουν exit poll των τηλεοπτικών δικτύων, όμως θα ακολουθήσουν αρκετές ώρες αγωνίας ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο και διαφανεί εάν έχει αναδειχθεί πραγματικός νικητής. 

Σύμφωνα με τα exit – poll του τηλεπτικού σταθμού Sky η Κεντροαριστερά λαμβάνει 37% η Κεντροδεξιά 31, ο συνδυασμός Πέντε Αστέρια 16,5% και η λίστα Μόντι 9%. Αν επαληθευτούν αυτά τα αποτελέσματα η Κεντροαριστερά λαμβάνει την πλειοψηφία στη Γερουσία κατά την εφημερίδα La Reppubica.

.Ιταλία απειλείται με παράλυση


Ορατός είναι ο κίνδυνος ακυβερνησίας στην Ιταλία, μετά τις νέες προβλέψεις των exit polls αλλά και τα αληθινά αποτελέσματα σε 25 χιλιάδες από τα 60 χιλιάδες τμήματα σε όλη τη χώρα.
Παρότι η Κεντροαριστερά του Μπερσάνι προηγείται σε ψήφους (και σε έδρες στη Βουλή), ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να ανατρέπει το πολιτικό σκηνικόκαι να παίρνει προβάδισμα στις έδρες της Γερουσίας, ενώ μεγάλος κερδισμένος της κάλπης είναι ο κωμικός Πέπε Γκρίλο.
Με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια σε 25 χιλιάδες τμήματα, ο Μπερσάνι συγκεντρώνει 33,1% για τη Γερουσία (113 έδρες), ο Μπερλουσκόνι 28,8% (αλλά 115 έδρες), ο Πέπε Γκρίλο 24,1% (57 έδρες) και ο Μάριο Μόντι 9,2% (16 

.Παρουσία πλήθους κόσμου παρουσιάζεται αυτή την ώρα το βιβλίο του Κ. Μητσοτάκη


Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993» παρουσιάζεται αυτή την ώρα στο κέντρο πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι από τις περισσότερες πολιτικές παρατάξεις. 

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο κάνει ένα απολογισμό της τότε διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (έτη 1990-1993), παρευρίσκονται οι κ.κ. Πάνος Καμμένος, Φώτης Κουβέλης, Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Μπίστης, Χρήστος Σαρτζετάκης, Σταύρος Δήμας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιάννης Παπαθανασίου και Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

.«Θα προτιμούσε ο κ. Στρατούλης να μπαινοβγαίνουν οι βαρυποινίτες;»


Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλη, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο οποίος έκανε λόγο για διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες άνοιξαν πυρ οι αστυνομικοί και η εξωτερική φρουρά των φυλακών Τρικάλων, κατά του ελικοπτέρου με το οποίο επιχείρησε να αποδράσει ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός.

«Αστυνομικού τύπου επιχείρηση ήταν. Το εάν έπεσαν ή δεν έπεσαν δικαιολογημένα λιγότερες ή περισσότερες σφαίρες θα υπάρξουν οι εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών. Δεν νομίζω ότι έχει άλλη πολιτική πλευρά η υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης. 

«Αν πυροβολεί κάποιος ή δεν πυροβολεί δεν θα το πει ο κ. Λαζαρίδης, το λένε και το προβλέπουν οι κανονισμοί», σημείωσε ο κ. Στρατούλης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ, σε ανακοίνωσή του, εξαπολύει σκληρή επίθεση στον κ. Στρατούλη αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις συγκεκριμένες δηλώσεις. Στην ανακοίνωση αναφέρεται συγκεκριμένα: 

«Είναι αδιανόητες οι σημερινές δηλώσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλη που, ούτε λίγο, ούτε πολύ, αμφισβήτησε την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΛ.ΑΣ. και της εξωτερικής φρουράς των φυλακών να χρησιμοποιούν τα όπλα τους εναντίον επικίνδυνων, οπλισμένων ποινικών κρατουμένων που επιχείρησαν να αποδράσουν.

Άραγε, τι θα προτιμούσε ο κ. Στρατούλης και ο ΣΥΡΙΖΑ; Να μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν και με όποιον τρόπο στις φυλακές επικίνδυνοι βαρυποινίτες, με την αστυνομία, απλώς να τους κοιτάζει; 

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Στρατούλη να υπερασπιστεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί την αστυνομία άοπλη. 

Όμως, ας γνωρίζει ο ίδιος και όσοι έχουν αντίστοιχες με αυτόν απόψεις, ότι στην Ελλάδα υπάρχει οργανωμένη πολιτεία, που τηρεί τους νόμους και προασπίζεται το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ασφάλεια».

Άμεση ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «επιχείρηση διαστρέβλωσης των λεγομένων του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη». 

«Στη ΝΔ ασχολούνται από τη μία με το να κόβουν μισθούς και συντάξεις και από την άλλη να κόβουν και να ράβουν δηλώσεις στελεχών μας. Δεν τους έχουμε για κάτι καλύτερο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

.«Δεν έχει κλείσει το θέμα του κατώτατου μισθού»


Ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο με τιςεπιδόσεις της Ελλάδας στην υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, είναι το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως και της λήψης νέων μέτρων, δηλώνει στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη.

«Ήμουν εξαρχής αντίθετη στο ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω ότι ειδικά ο κατώτατος μισθός δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή σε περιόδους κρίσης. 

Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, δηλώνει: «Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. 
Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε πιέσεις στο μέλλον είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας».

Η κ. Δαμανάκη παραπέμπει επίσης στο φθινόπωρο την έναρξη συζητήσεων για νέα μείωση του χρέους και ζητεί από τις τράπεζες μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία.

.«Τον πάω τον Τσίπρα γιατί έχει κάτι φρέσκο»


Πολιτικό φλερτ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα με το καραμανλικό σύστημα είναι σε πλήρη εξέλιξη το τελευταίο διάστημα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσπαθεί να αποδομήσει την εικόνα του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με θετικές αναφορές στον καραμανλισμό.

Μάλιστα η απόφαση του κ. Τσίπρα να μιλήσει σε σε εκδήλωση του ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής την Τετάρτη 6 Μαρτίου, για τον ιδρυτή της ΝΔ, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό του, αποτέλεσε μια κίνηση που σχολιάστηκε αρνητικά στο στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, καθώς θεωρούν ότι επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο διαχωρισμός σε «καλούς» καραμανλικούς και «σκληροπυρηνικούς» σαμαρικούς.

Ωστόσο, ο Κώστας Καραμανλής εκφράζεται πολύ θετικά για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει εκφράσει άποψη για το τι πρέπει να κάνει για να κερδίσει τις εκλογές.

«Εγώ τον Τσίπρα τον πάω. Εχει κάτι το φρέσκο. Πέτυχε να είναι αξιωματική αντιπολίτευση με πολύ υψηλό ποσοστό» φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο Κώστας Καραμανλής, αν και διευκρίνισε πως εάν κέρδιζε τις εκλογές η Ελλάδα θα ήταν εκτός ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, ο πρώην πρωθυπουργός έχει να συνομιλήσει επί της ουσίας πολύ καιρό με τον Αντώνη Σαμαρά και εκφράζεται με πολύ θετικά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα.

Μάλιστα, φέρεται να έχει πει ότι δεν θα πρέπει να υποκύψει στα συμφέροντα και καλό θα ήταν για να ενδυναμωθεί να προχωρήσει σε δυο-τρεις διαγραφές.

.Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες


Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους θα εξετάσουν αύριο σε γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν σε 28 μπλόκα οι αγρότες, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποί τους, αφού δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Ακούσαμε όλα τα αιτήματά τους. Βέβαια τους είπαμε ότι μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια, οι δυνατότητες είναι μικρές. Συνεχίζουμε όμως την προσπάθεια.

 Αρκετά από τα ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος αλλά θεσμικό χαρακτήρα βαίνουν προς λύση», είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι εξετάζεται η θέσπιση ειδικής κάρτας πετρελαίου το συντομότερο δυνατό. 

Σε ότι αφορά στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε ότι όπως ειπώθηκε στη συνάντηση, σε ένα χρόνο από σήμερα η ΔΕΗ θα είναι σε θέση να επιλύσει ορισμένα από τα αιτήματά τους.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ανέφερε πως σε νομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, με ειδική ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους χρωστούν έως 4.000 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ να λάβουν σύνταξη και μετά με διακανονισμό να αποπληρώσουν το οφειλόμενο ποσό. 

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει να καθιερώσει και για τους αγρότες που είναι ασφαλισμένοι μετά το 1988, τη συνταξιοδότηση στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Ωστόσο, οι αγρότες δεν έμειναν ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις που πήραν και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Βαγγέλης Μπούτας «ο αγώνας συνεχίζεται και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. 

Αύριο στις 11 το πρωί καλούμε σε συνελεύσεις για να αποφασίσουμε την μορφή των κινητοποιήσεών μας». Όπως είπε ο κ. Μπούτας συζητήθηκαν και τα 16 αιτήματα αλλά «επικαλέστηκαν τη δημοσιονομική προσαρμογή κι είπαν ότι δε μπορούν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα μας».

Ερωτηθείς για την κάρτα πετρελαίου, είπε ότι «για μας δεν λέει τίποτα. Είναι τεχνικό μέσο για το πώς θα μοιραστεί το ποσό που δίνεται και σήμερα. Εμείς θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο». Κληθείς να σχολιάσει τη στάση αγροτών που αποχωρούν από μπλόκα ανέφερε πως «κάποιοι βγήκαν για να φύγουν».

.Ραγδαία η επιδείνωση των δεικτών φτώχειας


Στην εξαιρετικά δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην Ελλάδα αναφέρεται η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικά περιγράφοντας την επιδείνωση των δεικτών φτώχειας στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης η Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει πως ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 

υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 (60% του διάμεσου εισοδήματος του 2005 εκφρασμένου σε τιμές του 2010 με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) ήταν 16%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%.

Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα μόλις έτος στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες (ή κατά 43,1%).

Ωστόσο, στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν πως ο δείκτες φτώχειας θα επιδεινωθούν. 

Συγκεκριμένα η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε το 2012 κατά 6%. 

Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα (-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς). 

Αν ληφθεί υπόψη και η μέση ετήσια αύξηση της παραγωγικότητας (της τάξεως του 2,2%), υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε για τρίτο συνεχές έτος: κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 12,1% στον επιχειρηματικό τομέα.

Η Τράπεζας της Ελλάδος αναμένει νέα μείωση στις ακαθάριστες ονομαστικές αποδοχές για το 2013, της τάξεως του 7,7%. Η τράπεζα εκτιμά ότι η μείωση αποδοχών στο δημόσιο το 2013 θα διαμορφωθεί στο 6,7%, θα ανέλθει στα επίπεδα του 10% στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και στις τράπεζες και στο μη τραπεζικό ιδιωτικό τομέα θα διαμορφωθεί στο 7,8%.

Όπως τονίζεται η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 (κατά 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ το 2014, καθώς θα αρχίζει η ανάκαμψη της οικονομίας, 
το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 1,8% στον επιχειρηματικό τομέα (χωρίς να αποκλείεται μείωσή του, εάν η παραγωγικότητα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι τώρα προβλέπεται).

Η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2010-2012 εκτιμάται στο 10,9% για το σύνολο της οικονομίας και στο 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα. Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 αναμένεται να φθάσει το 17,6%.

.Πώς θα βγει το ΠΑΣΟΚ από την αμηχανία της κεντροαριστεράς, προτείνουν τα δύο στελέχη


«Στη νέα ιστορική περίοδο τίποτα δε θα είναι το ίδιο με το χθες. Το ποια Ελλάδα δεν θέλουμε είναι εύκολο να το βρούμε. Η απλή όμως καταδίκη όλων των κακώς κειμένων δεν είναι παρά βόλεμα σε μια λογική εύκολου τακτικισμού» αναφέρουν τα δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε άρθρο τους στα Νέα.
Και αναφέρουν:

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, που δεν φοβηθήκαμε τα τελευταία τρία χρόνια τα δύσκολα και το πολιτικό κόστος, πρέπει τώρα που υπάρχουν οι πρώτες θετικές ενδείξεις για τη χώρα να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας ώστε αυτό να περάσει και στη ζωή των πολιτών.

 Στην πρόταση για το «από εδώ και πέρα», αλλά και στη χωρίς φόβο υλοποίησή της, στη διαρκή αμφισβήτηση των παραδοσιακών τρόπων λειτουργίας, στη συνεχή μεταρρύθμιση για ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας. Τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά. Να βρούμε κοινούς τόπους αλλά και να συγκρουστούμε. 

Η αμηχανία της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς μπροστά στη διεθνή κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα,καινοτομία και ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη. 

Αν θέλουμε να μη σταματήσουμε τον χρόνο στο χθες, αν θέλουμε να θέσουμε τον πήχη ψηλά, χρειάζεται πατριωτισμός, ιστορική αυτογνωσία, γενναία υπέρβαση του εαυτού μας, έμπνευση για μία κοινωνία που μπορεί και θέλει. Χρειάζεται πεποίθηση ότι δεν είμαστε δημοκράτες στα εύκολα αλλά κυρίως στα δύσκολα.

Θέλουμε μία Ελλάδα του σεβασμού στα δικαιώματα των άλλων. Ενα κράτος που θέτει ως προτεραιότητα και κρίνεται από την ποιότητα των υπηρεσιών του στην Παιδεία, την Υγεία, στους ελεγκτικούς φορολογικούς μηχανισμούς, στην ασφάλεια και στην κοινωνική προστασία σε αυτούς που πραγματικά την έχουν ανάγκη.

 Μια χώρα που αντιλαμβάνεται τη σύνδεση αυτών με τις παραγωγικές και οικονομικές της δυνατότητες. Μια Ελλάδα που δεν θα ζει τον μύθο των ιδεολογημάτων και την πραγματικότητα της παρακμής. Μια χώρα που αντιλαμβάνεται ότι η διακήρυξη από μόνη της δεν εξασφαλίζει την παροχή.

 Οτι αυτό που την εξασφαλίζει είναι η αύξηση του εθνικού πλούτου, η αναζήτηση και η εύρεση πόρων, η ορθολογική, διαφανής και αποτελεσματική διαχείρισή τους, η οικολογική και χωρική ισορροπία και δικαιοσύνη. Μια χώρα που το συντεχνιακό συμφέρον υπάγεται στη λογική του συμφέροντος της ενότητας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων. 

Μια χώρα που πορεύεται με το δίπτυχο παραγωγή -κατανάλωση και όχι δανεισμός - κατανάλωση. Που αξιοποιεί τις παραγωγικές της δυνατότητες, μεγιστοποιεί σταθερά τα δημόσια έσοδα και αυξάνει το εθνικό προϊόν, μέσα και από την αξιοποίηση του ορυκτού της πλούτου. Με διαφάνεια, ισχυρά τοπικά ανταποδοτικά οφέλη, με οικολογική ευαισθησία.

Μια Ελλάδα που δεν δαιμονοποιεί τον ιδιωτικό τομέα, τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, αλλά τα αναγνωρίζει ως βασικό πυλώνα της οικονομίας,ως κύριο φορέα θέσεων εργασίας και καθοριστικό παράγοντα καταπολέμησης της ανεργίας. 

Ενα κράτος-ρυθμιστή που θα προστατεύει τους πολίτες, εργαζομένους και καταναλωτές, αλλά δεν θα πνίγει ούτε θα πνίγεται από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται τόλμη και συνεννόηση. Εννοιες που, όπως και οι συμμαχικές κυβερνήσεις, είναι καινούργιες για την πολιτική μας παιδεία. Η Κεντροαριστερά οφείλει και χρειάζεται να είναι ισχυρή για να μπορεί η λύση να έχει το μέτρο που απαιτείται για την εξασφάλιση της ενότητας που χρειαζόμαστε. 

Ο σύγχρονος ελληνικός δημοκρατικός σοσιαλισμός προτάσσει την κοινωνική αλληλεγγύη, τη διαρκή και απόλυτη αυτοκάθαρση, τη συνευθύνη υλοποίησης ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την αποκήρυξη του λαϊκισμού, τη συσπείρωση όλων των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

."Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ευκαιρία για τη χώρα"


Τη θέση ότι η δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί μια ευκαιρία για τη χώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα: «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος» στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά.

Η ομιλία και οι επισημάνσεις του κ. Βενιζέλου για τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν και να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να συνδέονται με την παρούσα οικονομική κρίση, ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή και όπως τόνισε, «το Σύνταγμα πρέπει να βοηθήσει στο ξεπέρασμα, αλλά και στη μη επανάληψη της κρίσης».

Σημείωσε δε ότι η αναθεώρηση πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, «αφού και η κρίση είναι ριζοσπαστική», να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και, κατά το δυνατόν, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Μιλώντας για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τις συνέδεσε στενά με την πραγματικότητα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προτείνοντας μετάβαση από τον πρωθυπουργικοκεντρικό κοινοβουλευτισμό στον συνεργατικό κοινοβουλευτισμό, κάτι που, όπως τόνισε, πρέπει να προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα.

Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η εκλογή του μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής, ενώ αναφορικά με την άμεση εκλογή του ανώτατου άρχοντα, είπε ότι δεν είναι μια κακή επιλογή. 

Πάντως, τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού. Πρόσθεσε δε ότι το μείζον σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ο συμβολικός, ενοποιητικός του χαρακτήρας.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι μείζον θέμα αποτελεί η αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Επ' αυτού ανέφερε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να διατηρήσει χαρακτηριστικά αναλογικότητας, αλλά πρέπει να ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, κάτι που, όμως, δεν πρέπει να γίνεται πολωτικά, «όπως στις τελευταίες εκλογές»

.Κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ


Η αλυσίδα επίπλων IKEA ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να πωλεί κατεψυγμένα κεφτεδάκια στα 17 υποκαταστήματά της στη Σουηδία, μετά την εύρεση κρέατος αλόγου στοπροϊόν αυτό στην Τσεχική Δημοκρατία.

Ο Γιόσεφ Ντούμπεν, εκπρόσωπος της τσεχικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι βρέθηκε DNA αλόγου σε συσκευασίες που περιέχουν 1 κιλό κατεψυγμένα κεφτεδάκια Koettbullar, που παράγει η σουηδική αλυσίδα τροφίμων Dafgard.

Η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι «οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη κρέατος αλόγου», αλλά εξαιτίας των «ανησυχιών μεταξύ των καταναλωτών» σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα.

Δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα κάποια ανακοίνωση από την έδρα του ομίλου σχετικά με το εάν οι θυγατρικές της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής πώλησης επίπλων και άλλων οικιακών ειδών παγκοσμίως θα σταματήσουν να πωλούν το προϊόν και στις άλλες χώρες όπου η IKEA έχει υποκαταστήματα. 

Η IKEA ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στις χώρες αυτές.

Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του προϊόντος στα υποκαταστήματά της. Εκπρόσωπος της ιταλικής IKEA ανέφερε ότι «σταματήσαμε να πωλούμε στην Ιταλία τα κεφτεδάκια αυτού του σουηδού παραγωγού» (σ.σ. της Familjen Dafgard), σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς

«Τα κεφτεδάκια μας πρέπει να παρασκευάζονται από βοδινό και χοιρινό. Θα κάνουμε ελέγχους για να διαπιστώσουμε την ενδεχόμενη παρουσία DNA» (αλογίσιου κρέατος).

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν παντού.

.Ανάκαμψη από το 2014 "βλέπει" η Τράπεζα της Ελλάδος


Την Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο διοικητής της Γ. Προβόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με την έκθεση διαπιστώνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί αξιοσημειώτη προόδος στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. 

Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού εξαιτίας της μεγάλης ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

Η ΤτΕ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί εφέτος κατά περίπου 4,5% εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά.

Μεταξύ άλλων, η Κεντρική Τράπεζα συστήνει την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αποκατασταθεί η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

.Ο «πόλεμος των ταμπλετών»


Νέα επεισόδια στον ολοένα εντεινόμενο ανταγωνισμό των κατασκευαστών υπολογιστών - ταμπλετών (tablets) έχει να επιδείξει η διεθνής έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress", που ξεκινά στη Βαρκελώνη και η οποία παραδοσιακά αποτελεί το κορυφαίο γεγονός παγκοσμίως στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Ήδη πριν καλά-καλά γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης, η κορεατική Samsung ανακοίνωσε ότι διευρύνει τη γκάμα των ταμπλετών της με το νέο μοντέλο Galaxy Note 8.0, που έχει οθόνη οκτώ ιντσών (20,3 εκατοστών) με ανάλυση 189 εικονοστοιχείων (pixel) ανά ίντσα και το οποίο ευθέως ανταγωνίζεται το iPad Mini της Apple, που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο με οθόνη 7,9 ιντσών.

Παράλληλα, η αμερικανική Hewlett-Packard (HP) ανακοίνωσε ότι προχωρά στην παραγωγή ενός Android tablet, προτιμώντας το σε σχέση με το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

H νέα ταμπλέτα της κορεατικής εταιρίας διαθέτει γραφίδα (S Pen) για γράψιμο, υπογράμμιση και σχεδίαση στην οθόνη (η οποία μπορεί να διαχωριστεί στα δύο και έτσι να «τρέχει» ταυτόχρονα δύο εφαρμογές), ενώ η Samsungήδη διαθέτει ένα μοντέλο με οθόνη επτά ιντσών, αλλά χωρίς γραφίδα.

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ταμπλετών, μεταξύ αυτών οι Samsung και Amazon, έχουν πλέον επιλέξει το λειτουργικό σύστημα της Google και όχι της Microsoft για τα προϊόντα τους που ανταγωνίζονται το iPad της Apple.

Η αμερικανική εταιρία πάντως δεν απέκλεισε στο μέλλον να χρησιμοποιήσει σε ταμπλέτες της τα Windows RT (που προορίζονται για συσκευές τύπου iPad), καθώς, όπως είπε, σχεδιάζει μια ευρεία γκάμα συσκευών για διαφορετικές ομάδες καταναλωτών.

.Η πολλή τηλέόραση κάνει τα παιδιά αντικοινωνικά


Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν αντικοινωνική, επιθετική και εγκληματική συμπεριφορά όταν γίνουν ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα νεοζηλανδική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Οτάγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπομπ Χάνκοξ του Τμήματος Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", μελέτησαν περίπου 1.000 παιδιά ηλικίας πέντε έως 15 ετών, γεννημένα κατά το 1972-73.

Η μελέτη έδειξε ότι όσα παιδιά παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση, είχαν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν αργότερα αντικοινωνική προσωπικότητα και να καταδικαστούν για κάποια εγκληματική συμπεριφορά μετά την ενηλικίωσή τους και έως τα 26 χρόνια τους. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος αυτός αυξανόταν κατά περίπου 30% με κάθε παραπάνω ώρα που ως παιδιά περνούσαν μπροστά στην τηλεόραση μέσα στην ημέρα.

Αυτή η αυξημένη πιθανότητα αφορούσε τόσο τα αγόρια, όσο και τα κορίτσια και αποτελούσε ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών, ο βαθμός γονικού ελέγχου κ.α.

«Τα παιδιά που παρακολουθούν πολλή τηλεόραση, είναι πιθανότερο στη συνέχεια να εκδηλώσουν αντικοινωνική συμπεριφορά και τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά τους», δήλωσαν οι ερευνητές. «Η αντικοινωνική συμπεριφορά αποτελεί μείζον πρόβλημα για την κοινωνία.

 Μολονότι δεν υποστηρίζουμε ότι η τηλεόραση προκαλεί όλη την αντικοινωνική συμπεριφορά, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης μπορεί να μειώσει τα ποσοστά της αντικοινωνικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο Χάνκοξ.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει τα παιδιά να μην βλέπουν πάνω από μία έως δύο ώρες τηλεόραση ποιοτικής τηλεόρασης τη μέρα.

.Σε εξέλιξη οι έρευνες για την απόπειρα απόδρασης


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, βρίσκονται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Κυριακής, οι έρευνες στις φυλακές Τρικάλων, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία σχετικά με την απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη κρατούμενου Π. Βλαστού.

Η είσοδος των φυλακών είναι κλειστή και επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν σχέση με αυτές, ενώ δίπλα στο ελικόπτερο που προσέγγισε τον προαύλιο χώρο της φυλακής, βρίσκεται αστυνομική δύναμη. 

Σε δηλώσεις τους τόσο ο Ιωάννης Αναγνώστου πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης, όσο και ο Χαράλαμπος Βασταρούχας πρόεδρος των υπαλλήλων του τοπικού καταστήματος, αναφέρθηκαν στην άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση των φρουρών οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους εκτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους.

Εξάλλου σε ανακοίνωση για το συμβάν προχώρησε και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στις «16:45 περίπου ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα προσέγγισε τις φυλακές Τρικάλων.
Οι αστυνομικοί και οι φυλακές δέχθηκαν πυρά από το ελικόπτερο τα οποία ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να το εξαναγκάσουν να προσγειωθεί σε χώρο δίπλα από τις φυλακές. 

Οι 4 επιβαίνοντες συνελήφθησαν.
Εξάλλου, πληροφορίες για σχέδιο απόδρασης είχαν στη διάθεσή τους οι αρχές, αποκάλυψε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος μετέβη το μεσημέρι στις φυλακές Τρικάλων από όπου και δήλωσε τα εξής.
"Χθες το απόγευμα, στη φυλακή, εδώ, έγινε μια πραγματική μάχη διάρκειας 15 περίπου λεπτών. Οπλοφόροι από ελικόπτερο, που είχαν σκοπό να βοηθήσουν σε απόδραση τον Παναγιώτη Βλαστό, επιτέθηκαν με καλάσνικοφ και χωρίς να σταματήσουν να πυροβολούν, θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποδυναμώσουν τους δύο εξωτερικούς φρουρούς. 

Αυτοί, με αυτοθυσία - και κυριολεκτώ - όχι μόνο απέτρεψαν αυτόν τον κίνδυνο, αλλά σεβόμενοι και τη ζωή των άλλων, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει μέχρι εκείνη τη στιγμή στη μάχη - γιατί επρόκειτο για μάχη - κατάφεραν, στην πρώτη φάση, να αποδυναμώσουν το ίδιο το ελικόπτερο. 

Σε μια δεύτερη, όμως, φάση έγινε απόπειρα να αποδράσει ο κατηγορούμενος, το όνομα του οποίου προανέφερα. Παρεμποδίστηκε, ωστόσο, από τα συρματοπλέγματα, τα οποία είχαμε τοποθετήσει από το καλοκαίρι στη φυλακή αυτή. Κι έτσι ο κρατούμενος δεν απέδρασε. 

Οι δύο φύλακες - με αυτοθυσία επαναλαμβάνω - υπερασπίστηκαν το καθήκον τους, συνέδραμαν άμεσα και σε μια άψογη μεταξύ τους συνεργασία, με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τον διευθυντή και τους αστυνομικούς, έφεραν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε το χρέος να ευχαριστήσει τους εξωτερικούς φρουρούς, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τον διευθυντή, οι οποίοι συνέβαλαν στο αποτέλεσμα αυτό".

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι εντός του ελικοπτέρου με το οποίο αποπειράθηκε να αποδράσει ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, επέβαιναν τέσσερα άτομα : ο χειριστής, ο μηχανικός, ένας Έλληνας κι ένας Αλβανός, όχι πέντε όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

.Ικανοποίηση στο ΠΑΣΟΚ για τη συμμετοχή στην εκλογή συνέδρων


 «Σήμερα ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης με το λαό», δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη συνέδρων για το επικείμενο συνέδριο του Κινήματος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης ξεπέρασε κάθε οργανωτική προσδοκία, η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενη ανάλογη διαδικασία» και ευχαρίστησε «από καρδιάς» τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ «που με τη μαζική συμμετοχή τους σήμερα έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αντέχει, αλλάζει, μετασχηματίζεται και αγωνίζεται για τη χώρα και τους πολίτες».

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφορικά με το τι σηματοδοτεί η συμμετοχή στις σημερινές κάλπες, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή «σάρωσε τις μιζέριες και τα κατάλοιπα παλαιών μηχανιστικών αντιλήψεων» και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης δήλωσε σήμερα καθαρά ότι στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την Πατρίδα, αλλά και για την ίδια την Παράταξη που υπάρχει χάριν της Πατρίδας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα στελέχη της παράταξης στο Κέντρο και σε όλες τις οργανώσεις ανά τη χώρα «που σήκωσαν το βάρος αυτής της πολύ μεγάλης οργανωτικής προσπάθειας και για το συνέδριο του κόμματος αλλά και για το συνέδριο της Νεολαίας, οι εκλογές για το οποίο διεξήχθησαν επίσης με υποδειγματικό τρόπο».

 Επίσης ευχαρίστησε προσωπικά όλα τα μέλη της ΚΟΕΣ και των Νομαρχιακών και Τοπικών επιτροπών, ενώ ευχαρίστησε και ονομαστικά τον συντονιστή της ΚΟΕΣ, Πάρι Κουκουλόπουλο, καθώς επίσης και τον πρόεδρο της ΕΚΑΠ, Γιάννη Σουλαδάκη, μαζί με όλα τα μέλη της Επιτροπής.

«Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από αυτή τη διαδικασία και θα βγει από το συνέδριο, ισχυρό και ριζικά ανανεωμένο, εγκαθιδρύει μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με όσους πιστεύουν στις αξίες του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού, της μεγάλης κεντροαριστεράς», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε δε ότι αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι εσωκομματική υπόθεση, αλλά ότι αφορά όλον τον ελληνικό λαό. «Γιατί», όπως συμπλήρωσε, «ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι υπάρχει εγγυητής των εξελίξεων, εθνική στρατηγική με στόχο, ρυθμό και ευαισθησία, με προοδευτικό πρόσημο.

 «Σημαίνει», συνέχισε, «ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και να επιβάλουμε λύσεις για την κοινωνική συνοχή για την αποκατάσταση αδικιών, όπως γίνεται τώρα με τα μέτρα για την απόλυτη ανεργία που αξιώνουμε μεγάλο επιθετικό πρόγραμμα, αλλά και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

 Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το συνέδριο που οργανώνεται πια με τους «καλύτερους οιωνούς», είναι ένα «εθνικό πολιτικό γεγονός». 

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλη την κοινωνία να συζητήσει με το ΠΑΣΟΚ, «να προσέξει ξανά αυτά που λέμε, γιατί ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της είχε κλείσει τα αυτιά της στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς του ευθύνες», τις οποίες, όπως πρόσθεσε, έχει το Κίνημα, άλλα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο ο λαός του καταλόγισε. «Σήμερα ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του», σημείωσε.

 Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, η συμμετοχή στη χθεσινή εκλογική διαδικασία εκτιμάται ότι κυμαίνεται γύρω στις 100.000 και ενδεχομένως να τις ξεπερνά. Πρόκειται για εκτίμηση διπλάσια από τις αρχικές προβλέψεις της Ιπποκράτους. 

Επιπλέον, κατά πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των συνέδρων θα προσεγγίζει περίπου τους 4.000, εκ των οποίων οι περίπου 1.000 θα είναι αριστίνδην.

.Ν. Αναστασιάδης: Κορυφαία προτεραιότητα η συνεργασία με την Ελλάδα


Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ονέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους, την Κυριακή. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τιςπρώτες ενέργειες του θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης Κύπρου και να ενεργεί και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών.

 Στις προτεραιότητες του, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.

Καθοριστική για τον Νίκο Αναστασιάδη θα είναι η πρώτη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.