.Financial Times: Ένας ακυβέρνητος γουρουνόλακος η Ιταλία


Το πολιτικό αδιέξοδο, το επαπειλούμενο χάος και την αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον της χώρας στις αγορές σκιαγραφούν αναλυτές και εφημερίδες στη γειτονική Ιταλία, καθώς όλοι με ένα στόμα δηλώνουν: «η πραγματικότητα είναι ότι η Ιταλία είναι αδύνατον να κυβερνηθεί».

Αρκεί ο κύριος τίτλος της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica: «Italia ingovernabile: Senato spaccato, Grillo primo partito». Η Ιταλία όχι απλά ακυβέρνητη, αλλά μη κυβερνήσιμη... όχι μόνο πολιτικά αλλά και τεχνικά.

Σύμφωνα με τον Ρενάτο Μπαλντούτσι, υπουργό υγείας της απερχόμενης κυβέρνησης Μόντι και υποψήφιο της βαριά ηττηθείσας πολιτικής συμμαχίας του Μόντι, τα παραδοσιακά κόμματα οφείλουν να αναμορφώσουν το εκλογικό σύστημα της Ιταλίας, 

το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2005 και έχει μείνει γνωστό ως Porcellum – που σημαίνει «χάλι», «αχούρι», «μπάχαλο», αλλά και «γουρουνόλακος» (pig's mess στα αγγλικά) – καθώς ευνοεί την απόδοση ασαφών εκλογικών αποτελεσμάτων.

.ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τον βασικό μισθό από κανάλι σε κανάλι


Επικριτικό σχόλιο για την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει κάθετα τον βασικό μισθό έκανε η ΝΔ, η οποία παρέθεσε τις διαφορετικές υποσχέσεις σε διάφορα κανάλια.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό, πότε άμεσα, πότε σταδιακά...

Το μόνο σίγουρο είναι το ύψος του...
Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό, στο MEGA, στα 715 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στο ΣΚΑΪ, στα 750 ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, στη ΝΕΤ, στα 786 ευρώ... και, στον ALPHA, στα 715 ευρώ...

Στον ΣΥΡΙΖΑ λεφτά υπάρχουν, αλλά τα χαλάνε στη μοιρασιά οι συνιστώσες του...».
Αλλά και ο Αδωνις Γεωργιάδης έκανε το εξής σχόλιο στο twitter του:
@AdonisGeorgiadi Το έχουν τερματίσει .....O ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τον βασικό μισθό από κανάλι σε ...κανάλι

.Σαμαράς- Βενιζέλος σε ΣΥΡΙΖΑ: Εσεις διώχνετε τις επενδύσεις -Τσίπρας: Θέλετε πειρατές και όχι επενδυτές


Δριμεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση ξέσπασε στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή της επενδύσεις, με τις δύο πλευρές να κατηγορούν η μια την άλλη για το... διωγμό των επενδυτών.

Τον κύκλο της αντιπαράθεσης άνοιξε -κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτηση για τα αγροτικά προβλήματα που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ- άνοιξε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κλείνοντας την τοποθέτηση αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε πριν από 10 ημέρες, περίπου στις Σκουριές, τονίζοντας ότι τα γεγονότα αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως συνηθισμένα.

«Ολοι βλέπουν ότι αγωνιζόμαστε να φέρουμε επενδύσεις σε αυτόν τον τόπο από παντού. Κάποιοι, όμως - ανώνυμοι και κουκουλοφόροι - πάνε το βράδυ και καίνε τις εγκαταστάσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να περάσει και δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία αναχή πάνω σε τέτοια φαινόμενα. 

«Τι νόημα έχει να παλεύουμε να φέρουμε επενδύσεις, όταν κάποιοι προσπαθούν συστηματικά να τις διώξουν;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως δεν καταγγέλλει κανέναν, δεν δείχνει με το δάκτυλο κανένα.

«Μόνο σας καλώ όλους να σκεφτείτε: Αν αυτό δεν είναι εθνική υπονόμευση, τότε τι λέγεται εθνική υπονόμευση;Αν αυτό δεν λέγεται εθνική δολιοφθορά, τότε τι ακριβώς είναι;» συνέχισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας με έμφαση πως οι «δολιοφθορές» αυτές θα τελειώσουν και πως «η καταστροφική μανία κατά της χώρας θα αντιμετωπιστεί όπως της αξίζει».

Τσίπρας: Θέλουμε επενδυτές δεν θελουμε πειρατές
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και της πολιτικής που ασκεί η οποία, όπως ανέφερε καταστρέφει την ανάπτυξη και απομακρύνει τις επενδύσεις.

Αναφερόμενοςστο ζήτημα της ανάπτυξης, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, καλώντας τους να απαντήσουν στο ερώτημα αν σε αυτή τη χώρα θέλουμε να έχουμε πρωτογενή παραγωγή ή μόνο υπηρεσίες και real estate.

«Μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που έχουν καταργήσει κάθε προοπτική ανάπτυξης σε αυτό τον τόπο, αυτοί που με τα μέτρα που παίρνουν προκαλούν την ύφεση, την ανεργία, την αποανάπτυξη... το μόνο που αναπτύσσουν είναι μια πολιτική κατά της ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπας.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού χαρακτηρίζοντάς τον «φυσικό και ηθικό αυτουργό της πολιτικής που οδηγεί στην αποανάπτυξη», αλλά και «του Γολγοθά που ζει ο λαός».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται ο πολιτικός σχηματισμός, υπογράμμισε πως η χώρα χρειάζεται επενδύσεις, επισημαίνοντας όμως πως «χρειαζόμαστε επενδυτές, όχι πειρατές», ενώ κατήγγειλε πως οι άδειες για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «πήγαν στους κολλητούς και τους διαπλεκόμενους».

Βενιζέλος σε Τσίπρα: Στηρίξατε πολιτικά την επίθεση στις Σκουριές
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚΕυάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ , πως στήριξε την τρομοκρατική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας ουσιαστικά στα ερωτήματα που είχε θέσει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για το γιατί φεύγουν οι επενδύσεις από την Ελλάδα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ λέγόντας πως στήριξε την τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές, από τη στιγμή που δεν βγήκε να την καταδικάσει ευθέως. «Γιατί και η σιωπή είναι αποκαλύπτική των προθέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

."Επίθεση" στον Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε ο Ευ. Βενιζέλος


Δριμεία επίθεση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε από του βήματος της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατηγορώντας τον για δημαγωγία, για προτάσεις καταστροφικών πολιτικών που θα οδηγούσαν  σε ζούγκλα, αλλά και για εκτόξευση αναληθειών έναντι του αγροτικού κόσμου και «παλαιοσυνδικαλιστικού τύπου πυροτεχνήματα». Ταυτοχρόνως, τον επέκρινε για έλλειμμα εφαρμόσιμων προτάσεων αφού, όπως είπε, αρκέστηκε «σε μια κινηματογραφική περιγραφή των θαλασσών, των βουνών και του τοπίου» και ξεκίνησε την ομιλία του με έναν «άσχετο» πρόλογο και με μια υπόσχεση που δεν έχει καμία ανάγκη ο κόσμος της υπαίθρου για να παραμείνει στη γη του. 

«Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τις δημαγωγικές πολιτικές του παρελθόντος και τις επανέλαβε στο έπακρο ως φάρσα» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στον Τσίπρα ότι χρησιμοποίησε τον αγροτικό κόσμο σαν άλλοθι και πρόσχημα προκειμένου να αναπτύξει τη «μονότονη» αντιμνημονιακή ρητορική του και πολιτικές επιλογές που απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές. 

«Ήρθε με τις πλάκες του Μωυσέως και υπόσχεται ό,τι να? ναι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι είπε προς τους αγρότες ό,τι χαϊδεύει αυτιά, και υπογράμμισε: «του είπε ψέματα, αντί να τους πει την αλήθεια, ότι πρέπει να κινηθούν με επιχειρηματικά κριτήρια, με ποιότητα, με συνέργιες, για προϊόντα με επωνυμία».

«Κατηγορείτε τα κυβερνητικά κόμματα για κομματικά παραμάγαζα, λες και δεν έχει η αντιπολίτευση καμία ευθύνη, λες και στελέχη της δεν ηγούνται των μπλόκων. Και ξέρετε, η κοινωνία αρέσκεται στην αλήθεια, αλλά ρέπει προς το ψέμα» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κατηγόρησε ακόμη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως ενώ επιτίθεται στον πρωθυπουργό, δεν έχει στηρίξει καμία επένδυση «κι όχι μόνον αυτό, αλλά τις υπονομεύει κιόλας». Και πρόσθεσε πως εμμέσως πλην σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πολιτικά τις επιθέσεις στις Σκουριές της Χαλκιδικής, «γι' αυτό φεύγουν οι επενδυτές», επεσήμανε. 

.Ποινική δίωξη σε όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο Δημόσιο


Εντολή στους προϊσταμένους των εφοριών να προχωρούν στην αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης για οφειλέτες που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. 

Το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιεί όλο το οπλοστάσιο που έχει στη διάθεσή του προκειμένου να αυξήσει τις εισπράξεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, τα οποία τον Ιανουάριο παρουσίασαν υστέρηση σε σχέση με το στόχο.

 Σε εγκύκλιο που απέστειλε ο κ. Θεοχάρης προς τις ΔΟΥ επισημαίνει ότι «κατά το χειρισμό υποθέσεων από τις δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές, παρατηρείται, το φαινόμενο της κατάθεσης αιτήσεων ποινικής δίωξης για το παραπάνω αδίκημα στα όρια της παραγραφής, η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 111ΠΚ, είναι πενταετής. 

Προς αποφυγή του φαινομένου της παραγραφής αδικημάτων και προκειμένου να αποφευχθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των υπαλλήλων (παράβαση καθήκοντος, κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου κ.λπ.), εφιστάται η προσοχή των προϊσταμένων των ΔΟΥ για την άμεση υποβολή αιτήσεων μόλις συντρέξουν οι νόμιμες προϋποθέσεις».

.Σ. Μπερλουσκόνι: Κυβέρνηση διευρυμένης συμμαχίας


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν τις παροτρύνσεις τους για μία τάχιστη επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου που προέκυψε από το χθεσινό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών σήμερα και ο ηγέτης της συντηρητικής παράταξης Σίλβιο Μπερλουσκόνι άφησε να εννοηθεί πως αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω του σχηματισμού μιας κυβέρνησης «διευρυμένης συμμαχίας» μεταξύ του κόμματός του Λαός της Ελευθερίας (PdL) και της κεντροαριστερής συμμαχίας υπό το Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Σε συνέντευξή που παραχώρησε σε ένα από τα πολλά τηλεοπτικά δίκτυα ιδιοκτησίας του, ο Μπερλουσκόνι είπε πως δεν πιστεύει πως θα ήταν χρήσιμες οι «νέες εκλογές», μετά τα χθεσινά αποτελέσματα που δεν εξασφαλίζουν σε καμία παράταξη πλειοψηφία στη Γερουσία.

«Ο καθένας θα πρέπει πλέον να σκέφτεται το τι είναι επωφελές για την Ιταλία. Αυτό θα πάρει χρόνο», υποστήριξε ο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος σε μία ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματός του με το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

.Ι. Βρούτσης: Προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων


Ως το «πλέον επώδυνο και επικίνδυνο σύμπτωμα», χαρακτήρισε την ανεργία ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. 

Βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και ενός προγράμματος για την κοινωνική οικονομία ώστε να ανακουφιστούν οι 400.000 ελληνικές οικογένειες χωρίς εργαζόμενο», 

τόνισε ο υπουργός Εργασίας και προσέθεσε ότι έχει ήδη ανατεθεί στον ΟΑΕΔ, να εντοπίσει μέσω των υπηρεσιών του τη συγκεκριμένη κατηγορία ανέργων και να προτείνει ολοκληρωμένο σχέδιο το συντομότερο, ίσως και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής εξετάσθηκαν προτάσεις επανασχεδιασμού των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, τρόποι αναζήτησης νέων πόρων και μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι η επιδοτούμενη απασχόληση δεν θα οδηγήσει στην απομάκρυνση των παλαιότερων εργαζομένων. 

Ιδιαίτερα εξετάσθηκαν θέματα υλοποίησης του σχεδίου για την ενίσχυση απασχόλησης για 45.000 νέους έως 29 ετών με «επιταγή εισόδου» στην αγορά εργασίας που περιλαμβάνει προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης 100 ωρών με 5 ευρώ ανά ώρα και αμειβόμενη πεντάμηνη πρακτική άσκηση με αμοιβή 460 ευρώ ανά μήνα. 

.Μ. Σουλτς: Ψήφος διαμαρτυρίας στην Ιταλία


Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε σήμερα ότι οι Ιταλοί εκλογείς έστειλαν ένα μήνυμα διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμώντας πως τα μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από την εκλογική αυτή διαδικασία είναι ότι «οι λαοί είναι έτοιμοι να κάνουν θυσίες» αλλά όχι να συναινέσουν σε «περικοπές για τις περικοπές» και σε «μονομερείς» περικοπές με «κάθε κόστος».

«Οι θυσίες αυτές πρέπει να οδηγούν στη βελτίωση της καθημερινής ζωής τους και ειδικά να δίνουν μια προοπτική για τα παιδιά τους», ανέφερε ο Σουλτς.

Οι Ιταλοί εκλογείς έδειξαν ότι «δεν είναι ικανοποιημένοι» από τη θεραπεία λιτότητας που τους έχει επιβληθεί, είπε ο Σουλτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογραμμίζοντας πως ό,τι συμβαίνει στην Ιταλία επηρεάζει όλη την Ευρώπη. 

«Σημειώνουμε ότι υπήρξε μια ευρεία ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΚ.

.Αντ. Μανιτάκης: Εφικτή η μείωση του Δημοσίου χωρίς απολύσεις


Συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη είχε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ημέρες πριν την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας.
   
Στη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες επικεντρώθηκαν σε μία ανασκόπηση των όσων έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο, δηλαδή την αξιολόγηση των δομών των υπουργείων, την πορεία της διαθεσιμότητας και το πρόγραμμα κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, 

αλλά και στον προγραμματισμό για τα επόμενα βήματα, προκειμένου να είναι η κυβερνητική πλευρά έτοιμη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία φέρεται να επιμένει σε απολύσεις.
   
Την ερχόμενη Παρασκευή θα διεξαχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το επόμενο Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, για την έγκριση των νέων οργανογραμμάτων σε πέντε ακόμη υπουργεία, καθώς ήδη έχουν εγκριθεί τα οργανογράμματα σε έξι υπουργεία.
  
 Εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, ο Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να εκπληρωθούν οι όροι του μνημονίου για τη μείωση και αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα

 και πρόσθεσε ότι πλέον γίνεται προσπάθεια να πειστεί η τρόικα ότι με τη διαθεσιμότητα, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις είναι εφικτό να μειωθεί ο δημόσιος τομέας κατά 150.000 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2015 κι έτσι να αποτραπούν οι απολύσεις.

.Φ. Γεννηματά: Το συνέδριο ΠΑΣΟΚ, αφετηρία για «να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης»


«Αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός ότι όλοι όσοι σήκωσαν τη σημαία "αντιμνημόνιο" δεν έχουν μια εναλλακτική πρόταση» δήλωσε στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί αφετηρία για «να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» και πρόσθεσε: 

«Υπάρχουν περιθώρια να κάνουμε αλλαγές στο εσωτερικό μας, που θα βελτιώσουν τα πράγματα αισθητά. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει να το παρουσιάσει τους επόμενους μήνες στον ελληνικό λαό και επίσης άμεσα μέτρα ανακούφισης, γι' αυτό και διεκδικούμε να γίνει αποδεκτή η πρότασή μας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Πιέζουμε και διεκδικούμε χωρίς να κινδυνεύει η χώρα να ξαναβρεθεί στο κενό. 

Αυτό σημαίνει, ότι και οι εταίροι μας στην κυβέρνηση θα πρέπει να κατανοήσουν τη δική τους ευθύνη διατήρησης αυτής της κυβέρνησης και να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας».

.Ο ιταλικός Τύπος ανησυχεί για το πολιτικό αδιέξοδο


"Εκρηξη Γκρίλο", "Παράλυτο Κοινοβούλιο" , "Η Ιταλία προ ακυβερνησίας": οι ιταλικές εφημερίδες εκφράζουν ομοφώνως την ανησυχία τους για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η Ιταλία λόγω της απουσίας πλειοψηφίας στη Γερουσία.
Η Corriere della Sera κάνει λόγο για "ψήφο σοκ" και για "κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία".
 Στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα τονίζει ότι η επιτυχία του Κινήματος 5 Αστέρων αντιστοιχεί στην επικράτηση μίας Ιταλίας ευρωσκεπτικιστικής μπροστά στην οικονομική λιτότητα".

Η εφημερίδα La Repubblica, υπό τον τίτλο "Η Ιταλία σε ακυβερνησία" αναφέρεται στην μεγάλη άνοδο του Μπερλουσκόνι, που θεωρήθηκε "καμένο χαρτί" μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2011 και στο "φιάσκο" του Μάριο Μόντι, που εισήλθε στην πολιτική στο τέλος του Δεκεμβρίου επικεφαλής ενός φιλόδοξου πολιτικού κινήματος του "νέου κέντρου".

"Μέσα στα ερείπια βρίσκεται ένα κοινοβούλιο δύσκολα κυβερνήσιμο και ένα εξαιρετικά εύφλεκτο εκλογικό σώμα", αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας. 

Ο συντάκτης κάνει λόγο για "την πικρή επίγευση μίας σχεδόν συμβολικής νίκης της αριστεράς που επικρατεί χάρις σε μία χούφτα ψήφους και δεν επαρκεί στη Γερουσία, ακόμη και με την άχρηστη πατερίτσα του Μόντι".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, επικράτησε ο λαϊκισμός: "οι πολιτικές δυνάμεις που πόνταραν στην κοινωνική οργή που απελευθερώθηκε πάνω από την Ευρώπη, στους φόρους, στο αίτημα για θεσμική ρήξη κατά της πολιτικής τάξης ή της νέας τεχνοκρατικής ελίτ".

Η εφημερίδα La Stampa αναφέρεται σε ένα "παράλυτο κοινοβούλιο" και τιτλοφορεί το κύριο άρθρο "Η υποχρέωση μιάς θαρραλέας επιλογής".
"
Η πραγματική Ιταλία εξέφρασε ολόκληρη τη δυσφορία της. Με την ψήφο αυτή ακούμε τις φωνές και τις ιστορίες εκείνων που δεν βρίσκουν δουλειά, που δεν τους φτάνει η σύνταξη, που θεωρούν ότι δεν έχουν μέλλον, που φεύγουν στο εξωτερικό και εκείνων που είδαν τους νέους φόρους ως βαριά προσβολή", 

γράφει ο διευθυντής της εφημερίδας Μάουρο Καλαμπρέζι, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση και τα κόμματα υποτίμησαν τις κοινωνικές επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας.

Τώρα, "για να ξανακολλήσουμε τα κομμάτια χρειάζεται θάρρος, πνεύμα θυσίας και σοφίας", γράφει ο Μάουρο Καλαμπρέζι προτρέποντας για την εξεύρεση σημείων "σύγκλισης ανάμεσα στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα και τους νέους βουλευτές Πέντε Αστέρων".

Η εφημερίδα Fatto Quotidiano της αριστεράς προβλέπει από την πλευρά της ότι ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είναι πιθανόν να προτείνει μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με το Δημοκρατικό Κόμμα (Μπερσάνι), τον Λαό της Ελευθερίας (Μπερλουσκόνι) και το Κέντρο (Μόντι).

.Μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τις ιταλικές εκλογές


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν μεγάλες απώλειες, ενώ οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών θα οδηγήσει σε νέα αναταραχή στην Ευρωζώνη, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

O πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 υποχώρησε κατά 1,1%, καθώς 579 μετοχές του δείκτη κινήθηκαν πτωτικά και μόνο τέσσερις ανοδικά.

Ο δείκτης MIB του Χρηματιστηρίου του Μιλάνο καταγράφει ζημιές 3,85%. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου, φθάνοντας ως και τα 1,3023 δολάρια (με μείωση 0,3%), αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε και διαμορφώνεται στα 1,3066 δολάρια.

Η απόδοση των 10ετών ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης στο 4,85%, ενώ η απόδοση των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης στο 5,49%.

.Εντατικοί έλεγχοι για την είσπραξη ΦΠΑ και ληξιπρόθεσμων οφειλών


Με εντατικούς ελέγχους επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να πραγματοποιηθουν 1.656 έλεγχοι για την είσπραξη του ΦΠΑ καθώς και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο, από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ εισπράχθηκαν 8 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 20%).


Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι συνεχίζεται ο χαμηλός βαθμός ανταπόκρισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ο ένας στους τέσσερις υπόχρεους να υποβάλλει δήλωση. 

Ο στόχος πάντως του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες η πολιτική των εντατικών ελέγχων, γι αυτό και προγραμματίζει συνολικά τη διενέργεια 15.100 ελέγχων όλο το έτος.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνέχισαν και τον Ιανουάριο το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 280 εκατ. ευρώ από την κατηγορία αυτή. Στο τέλος Ιανουαρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανερχόταν στα 55,485 δισ. ευρώ.

.Ικανοποιημένος ο Βενιζέλος από την προσυνεδριακή διαδικασία


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στις κάλπες
για την ανάδειξη των συνέδρων του ΠαΣοΚ, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ιπποκράτους, εκτιμάται ότι οι συμμετέχοντες υπερβαίνουν τις 100.000 χιλιάδες. 

 Ο κ. Βενιζέλος μετά την ολόκλήρωση της διαδικασίας για την εκλογή των συνέδρων δήλωσε

 «Ευχαριστώ από καρδιάς και συγχαίρω τα μέλη και τους φίλους της Παράταξης που με τη δυναμική, μαζική συμμετοχή τους σήμερα έδειξαν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αντέχει, αλλάζει, μετασχηματίζεται, αγωνίζεται για τη χώρα και τους πολίτες. Ο κόσμος της Δημοκρατικής Παράταξης ξεπέρασε σήμερα κάθε οργανωτική προσδοκία.

 Η συμμετοχή ξεπερνά κάθε προηγούμενη ανάλογη διαδικασία. Σάρωσε τις μιζέριες και τα κατάλοιπα παλαιών μηχανιστικών αντιλήψεων. Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης δήλωσε σήμερα καθαρά ότι στηρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την Πατρίδα, αλλά και για την ίδια την Παράταξη που υπάρχει χάριν της Πατρίδας.

 Ευχαριστώ θερμά τα στελέχη μας στο κέντρο και σε όλες τις οργανώσεις μας που σήκωσαν το βάρος αυτής της πολύ μεγάλης οργανωτικής προσπάθειας και για το συνέδριο του κόμματος, αλλά για πρώτη φορά και για το συνέδριο της Νεολαίας, οι εκλογές για το οποίο διεξήχθησαν επίσης με υποδειγματικό τρόπο. 

Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους προσωπικά, ατομικά, στην ΚΟΕΣ, στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Οργανωτικές Επιτροπές. Θα μνημονεύσω όμως ως εκπροσώπους τους τον Πάρη Κουκουλόπουλο ως συντονιστή της ΚΟΕΣ, τον Γιάννη Σουλαδάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης, μαζί με όλα τα μέλη της ΕΚΑΠ.

 Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τη διαδικασία αυτή και θα βγει από το Συντακτικό του Συνέδριο ισχυρό και ριζικά ανανεωμένο. Εγκαθιδρύει μια νέα σχέση ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με όσους πιστεύουν στις αξίες του ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού, της μεγάλης Κεντροαριστεράς. 

Αυτό που συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια εσωκομματική υπόθεση. Αφορά όλον τον ελληνικό λαό. Όλους τους πολίτες, κάθε οικογένεια, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αγρότες, τη μεσαία τάξη που αγωνίζεται να σταθεί όρθια. 

Γιατί ισχυρό ΠΑΣΟΚ σημαίνει ότι υπάρχει εγγυητής των εξελίξεων. Σημαίνει ότι υπάρχει εθνική στρατηγική με στόχο, με ρυθμό, με ευαισθησία και με προοδευτικό πρόσημο. Σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά και να επιβάλουμε λύσεις για την κοινωνική συνοχή, για την αποκατάσταση αδικιών.

 Όπως γίνεται τώρα με τα μέτρα για την απόλυτη ανεργία, για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο, που αξιώνουν ένα μεγάλο επιθετικό πρόγραμμα κατά της ανεργίας, αλλά και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Δύο θεμελιώδεις προτάσεις που το ΠΑΣΟΚ προωθεί και στη Βουλή και στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. 

Άρα, το Συνέδριό μας που οργανώνεται πια με τους καλύτερους οιωνούς, είναι ένα εθνικό πολιτικό γεγονός. Και καλούμε όλη την κοινωνία να συζητήσει μαζί μας, να προσέξει ξανά αυτά που λέμε.

 Γιατί ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είχε κλείσει τα αυτιά της στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς του ευθύνες –και έχουμε ευθύνες, αλλά όχι τόσο μεγάλες όσο μας καταλόγισε ο ελληνικός λαός. Γι αυτό και σήμερα ξαναβρίσκουμε το νήμα της σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του». 

.Κανέλλη αδειάζει Αλέκα για τις απολύσεις στο Ριζοσπάστη: «Δίκαιη απόλυση δεν υπάρχει πουθενά»


Παρότι ο Περισσός επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους για τις απολύσεις στην
κομματική εφημερίδα «Ριζοσπάστης», η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με συνέντευξή της, «άδειασε» απολύτως το κόμμα της.
Η κ. Κανέλλη αποδόμησε δημοσίως την επιχειρηματολογία του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «ο Ριζοσπάστης και ο 902 δεν είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις». Μιλώντας στην ΝΕΤ και στην εκπομπή «ΕΠΤΑ», η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε πως «δίκαιη απόλυση δεν υπάρχει πουθενά», ερωτηθείσα για τις απολύσεις στην κομματική εφημερίδα του Περισσού. 

Βεβαίως, στη συνέχεια, η βουλευτής του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι «οι απολύσεις στο Ριζοσπάστη είναι διαφορετικές από τις άλλες, γιατί το ΚΚΕ δεν είναι Βατικανό του αστικού καπιταλιστικού συστήματος και η Αλέκα δεν είναι ο Πάπας», αλλά παραδέχθηκε ότι «όπως και τόσα εκατομμύρια άνθρωποι και οι απολυμένοι του Ριζοσπάστη βρίσκονται σε δύσκολη θέση».
 
«Χρειάζεται ανανέωση ηγεσίας»

Η Λιάνα Κανέλλη απάντησε θετικά και στο ερώτημα αν το ΚΚΕ χρειάζεται ανανέωση ηγεσίας. «Το ίδιο το κόμμα απαιτεί ανανέωση ηγεσίας. Όμως οι αλλαγές δεν είναι ζήτημα προσώπων» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εκτός της Αλέκας Παπαρήγα, σαρωτικές πρέπει να είναι οι αλλαγές προσώπων και σε σύσσωμη την Κεντρική Επιτροπή του Περισσού.

.Μπερλουσκόνι: Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον Μπερσάνι


«Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να 
ακτινοβολήσουμε» ήταν τα λόγια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το πρωί της Τρίτης όταν τον ρώτησαν αν θα συμμετείχε σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Με αυτή τη φράση ο Ιταλός πολιτικός επιχείρησε να κάνει ο ίδιος ένα βήμα προς τους αντιπάλους του και πρόσθεσε πως όλα τα κόμματα πρέπει να «θυσιαστούν» για το καλό κοινό.

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος απέκλεισε ρητά μια συμμαχία με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι και τον χαρακτήρισε υπεύθυνο για τις πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν την Ιταλία σε ύφεση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.