.Άγρια κόντρα Μαρκογιαννάκη-Κωνσταντούλου στην προανακριτική


Έντονοί λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν, κυρίως ανάμεσα στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά τη Λίστα Λαγκάρντ Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις εργασίες της, κατά την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλησε να συνεχίσει την εξέταση του κ. Καπελέρη, με τον κ. Μαρκογιαννάκη να παρατηρεί ότι έχει υπερβεί το όριο των 20 λεπτών που έχει οριστεί για τους βουλευτές προκειμένου να κάνουν τις ερωτήσεις τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε το λόγο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ακολούθησαν οι εξής διάλογοι:

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Κύριε πρόεδρε δεν θα κάνω εξέταση με αυτόν τον τρόπο, θα σας καταγγείλω δημόσια και από κει και πέρα αναλάβετε τις ευθύνες σας».

-Χρήστος Μαρκογιαννάκης (πρόεδρος Προκαταρκτικής Επιτροπής)

«Ηρεμήστε..»

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Είμαι πολύ ήρεμη. Είστε υπαίτιος και υπόλογος και θα λογοδοτήσετε εκεί που πρέπει. Εφαρμόζετε πράγματα μονομερώς. Είχατε πει ότι ο κ. Καπελέρης θα κάτσει μια εβδομάδα να τον εξετάζουμε…»

-Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Κάνετε επί 20 λεπτά ερωτήσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο. Ρωτάτε που είναι το γραφείο, η τουαλέτα, το κομπιούτερ, αν έχει email, αν έχει κινητό και λάπτοπ και τίποτα για την υπόθεση».

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα σας καταγγείλω δημόσια. Είστε υπαίτιος υπόθαλψης και συγκάλυψης. Έχετε αποκαλυφθεί, είστε εκτεθειμένοι στο Πανελλήνιο…»

-Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) «Έχει αποκαλυφθεί ο ρόλος των συναδέλφων του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνουν πολιτική εκμετάλλευση και πολιτική αξιοποίηση της Επιτροπής. Δεν συμβάλουν σε τίποτα στην αποκάλυψη της αλήθειας».

-Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Να καταγραφεί στα πρακτικά ότι η κ. Κωνσταντοπούλου είχε στη διάθεση της 25 λεπτά και δεν ρώτησε τίποτα ουσιαστικό».

-Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): «Ούτε καν η προσφώνηση κύριε πρόεδρε δεν σας αρμόζει…»

-Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Έξεστιν…»

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τη λέξη έξεστιν να την πείτε εσείς που έχετε συνηθίσει να αναφέρεστε έτσι. Είστε χυδαίος…»

-Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Η ανατροφή του καθενός εδώ μέσα φαίνεται. Κύριε Δρίτσα θα κάνετε ερωτήσεις στον μάρτυρα:»

-Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) «Κάνατε την Επιτροπή ιδιοκτησία σας. Μετά από αυτήν την συμπεριφορά αρνούμαι να θέσω ερωτήματα. Αρνούμαι να συνεργήσω σε μια φαλκιδευμένη διαδικασία. Να συνεχίσει η κ. Κωνσταντοπούλου και μετά εγώ…»

-Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Κύριε μάρτυς τελειώσαμε..»

-Θοδωρής Δρίτσας: «Αυτό είναι πραξικόπημα…»

-Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Θα απολογηθείτε δημοσίως».

.Η λιτότητα «σκοτώνει» την Ελλάδα

Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ιρλανδίας αναφέρει σε έκθεση του το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο προχωρά στη σύγκριση των συνθηκών δημοσιονομικής προσαρμογής στις δύο αυτές χώρες της Ευρώπης που πλήττονται από την οικονομική κρίση, καταλήγοντας επί της ουσίας στο συμπέρασμα πως η λιτότητα «σκοτώνει» την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση σημειώνεται πως την περίοδο 2010-2012 η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, όταν η Ιρλανδία πέτυχε προσαρμογή μόλις 1,7% του ΑΕΠ.

Επιπλέον, το IIF υπογραμμίζει πως το πολύ μεγάλο αρχικό χρέος της Ελλάδας, το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα και η πολύ σκληρότερη δημοσιονομική προσαρμογή είχαν αισθητά μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ. 

Συνέπεια αυτών, όπως επισημαίνει το IIF, ήταν να αυξηθούν τα ποσοστά του χρέους και να ενισχυθούν οι αμφιβολίες σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, παρά τη μείωση του ελλείμματος και τις πρωτοφανείς, όπως τις χαρακτηρίζει, απώλειες που υπέστη ο ιδιωτικός τομέα στο πλαίσιο του PSI.

Παρόλο αυτά, το IIF υποστηρίζει πως την ίδια στιγμή που η Ιρλανδία αποκτά πρόσβαση στις αγορές, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές, χωρίς να γνωρίζει κανείς το πότε θα καταφέρει να επιστρέψει σε αυτές, μετρώντας παράλληλα αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008 και ενώ η ανεργία έχει διαμορφωθεί άνω του 26%.

«Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά», σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιονομικής πολλαπλασιαστής (η επίδραση στην ανάπτυξη από τις μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική) ήταν την προηγούμενη διετία στο 1,5 για την Ελλάδα, όταν στην Ιρλανδία δεν ξεπερνούσε το 0,5.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο σημειώνει πως η Ελλάδα παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση καθώς θα πρέπει να εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα 7,4% του ΑΕΠ το διάστημα 2013-2014, τα δύο τρίτα των οποίων έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ, οδηγώντας το 2013 το πραγματικό ΑΕΠ χαμηλότερα κατά 4-5% και προσθέτοντας άλλες 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δημόσιο χρέος

.«Χαράτσι και το 2013»


Τη διατήρηση του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2013, πρότεινε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απο τις Βρυξέλλες όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής. Ο κ. Στουρνάρας προτείνει ηπιότερη μορφή του τέλους μέχρι τέλος του έτους, ώστε από το 2014 να εφαρμοστεί ο νέος ενιαίος φόρος. 
Προσερχόμενος νωρίτερα στην Σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία». 
Ο Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους.
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο της στην προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα πολύ δουλειά σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή αλλαγών που θα καταστήσουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική», 
δήλωσε ενόψει της διήμερης Συνόδου των 27 που ξεκινά απόψε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, ζητώντας χαρακτηριστικά η μεταρρυθμιστική προσπάθεια πρέπει να κατανεμηθεί δίκαια στην κοινωνία.
«Η οικονομία αντιδρά με χρονική υστέρηση. Και μόλις η ανάπτυξη επιστρέψει, θα χρειαστεί ξανά χρόνος για να γίνει αισθητή η επίπτωσή της στην αγορά εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Μπλούμπεργκ, οι 27 προσανατολίζονται στη χαλάρωση των χρονικών περιθωρίων για την περιορισμό των ελλειμμάτων των κρατών-μελών προτείνοντας «διαρθρωτικές αξιολογήσεις», όπως ονομάζονται χαρακτηριστικά, των εθνικών προϋπολογισμών.

Στόχος είναι να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία για την Κύπρο, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Θα πρέπει να βρούμε μια λύση που να διασφαλίζει την βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και σε αυτό χρειαζόμαστε και το ΔΝΤ», τόνισε από την πλευρά του ο Φιλανδός πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν.
 Χιλιάδες διαδηλωτές στις Βρυξέλλες κατά των μέτρων λιτότητας
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27.
Στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν. 
Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. 
Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.
Στην Ευρώπη "Χαμπέμους οστεριτάς", δηλαδή "Έχουμε λιτότητα", κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. 
"Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι", πρόσθεσε.
"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης", είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 
Ο Ρόμπαϊ ωστόσο υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές "με κάποια καθυστέρηση".

.Νέα πρόκληση από την Χρυσή Αυγή


Αίσθηση προκάλεσε η πρόταση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να υπάρξουν διαφορετικές τάξεις στα σχολεία για Έλληνες και αλλοδαπούς μαθητές. 

«Αυτός ο διαχωρισμός είναι φασιστικός», απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ενώ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Μαρία Ρεπούση σημείωσε ότι «η δημοκρατία έχει κανόνες». «Αν δεν σας αρέσει», πρόσθεσε, «να πάτε να ζήσετε στη ζούγκλα». 

.Ένταση στην Προανακριτική


Έντονοί λεκτικοί διαξιφισμοί σημειώθηκαν, κυρίως ανάμεσα στον πρόεδρο της Προκαταρκτικής Επιτροπής που διερευνά την Λίστα Λαγκάρντ Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις εργασίες της, κατά την κατάθεση του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη.
   
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου θέλησε να συνεχίσει την εξέταση του κ. Καπελέρη, με τον κ. Μαρκογιαννάκη να παρατηρεί ότι έχει υπερβεί το όριο των 20 λεπτών που έχει οριστεί για τους βουλευτές προκειμένου να κάνουν τις ερωτήσεις τους.
   
Ο πρόεδρος της Επιτροπής έδωσε το λόγο στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση

.Φ. Κουβέλης: Όχι σε νέα μέτρα


Θετικό απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της κυβέρνησης αλλά και επιβεβαίωση της βασικής επιλογής να στηρίξει και να συμμετάσχει σ΄ αυτήν για να σταθεροποιηθεί η χώρα, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο «σινέ Κεραμεικός», στο Μεταξουργείο, προτείνοντας ένα «οδικό χάρτη» για έξοδο της Ελλάδας από τη κρίση. 

Ταυτόχρονα είπε ένα κατηγορηματικό «όχι» στην ψήφιση νέων μέτρων, έθεσε ως στόχο την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την γρήγορη ανασυγκρότηση της χώρας, την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας τόσο στην Ελλάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την προώθηση της ανάπτυξης, 

απάντησε στην κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνοντας τη στάση που τηρεί απέναντι στο ξεπέρασμα της κρίσης στη χώρα και καθόρισε τη στάση της ΔΗΜΑΡ για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

.Κρέας αλόγου σε εισαγόμενα αλλαντικά


Την ύπαρξη κρέατος αλόγου σε σκευάσματα αλλαντικών που εισήχθησαν από τη Ρουμανία εντόπισε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από ανάλυση σε δείγμα των συγκεκριμένων αλλαντικών που εντοπίστηκαν σε κατάστημα πώλησης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανιχνεύθηκε παρουσία DNA αλόγου σε ποσοστό άνω του 50%, αναμεμειγμένο στο βόειο κρέας. 

Η υπηρεσία προχώρησε στη δέσμευση ποσότητας 7,5 κιλών, ενώ θα πραγματοποιηθούν περαιτέρω εξετάσεις του δείγματος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν εμπεριέχει φενιλβουλταζόνη (φάρμακο που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα). 

.Γιούνκερ: Κίνδυνος κοινωνικής εξέγερσης αν συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας


Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια "κοινωνική επανάσταση" αν δεν προσαρμόσει την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, προειδοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

"Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις", είπε ο Γιούνκερ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. "Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (. . . ). 

Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης", πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά "άκαμπτη" και ζήτησε περισσότερη "ελαστικότητα".

.Αντ. Σαμαράς: H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία


«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία της» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 Ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ, δημιουργώντας ανεργία και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους νέους.

 «Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική», δήλωσε ο Α. Σαμαράς.

.Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν κατά της λιτότητας


Χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27.

Στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.

 Στη μεγάλη τους πλειοψηφία πάντως, οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο. 

Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

Στην Ευρώπη "Χαμπέμους οστεριτάς", δηλαδή "Έχουμε λιτότητα", κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. 

"Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι", πρόσθεσε.

.Νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Ανδρουλάκης


Ο 34χρονος Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη νέος Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ανδρουλάκης, ψηφίστηκε από 109 από τους 168 ψηφίσαντες (66%), ενώ υπήρξαν 3 άκυρα. Οι εγγεγραμμένοι ήταν 179.
Αφού ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τα μέλη της ΚΠΕ και του Κινήματος, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι η εκλογή του είναι ευκαιρία να υπηρετήσει τα «καθαρά» μηνύματα που έστειλε το Συνέδριο.

 Επιπλέον, σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να ξεκινήσει μαζί με τους νέους «έναν μαραθώνιο για να αποδείξουμε» ότι «η γενιά μας είναι το νέο που θα στηρίξει μια καινούρια αλλαγή».

Για επάξια εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «αποκτά έναν Γραμματέα νέο σε ηλικία, δυναμικό αξιόμαχο, με ολοκληρωμένη πολιτική προσωπικότητα, μακρά εμπειρία στο Πολιτικό Συμβούλιο και υπογράμμισε ότι γίνεται ο αγγελιαφόρος του μηνύματος του Συνέδριο για ανανέωση. 

Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με πολύ μεγάλο ζήλο, πλήρη σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και με μέλημα την ενότητα της παράταξης, «αντιμετωπίζοντας όλους ως ίσους χωρίς καμία ανάμνηση παλαιών διαφωνιών». 

.Το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό από τα καταστήματα, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ


Το 93% των καταναλωτών έχει περιορίσει το φαγητό από έξω (π.χ. εστιατόρια, ταβέρνες) όπως προκύπτει από έρευνα με θέμα: ?Διατροφή και Οικονομική κρίση? που διεξήγαγαν σε συνεργασία με την ΕΚΠΟΙΖΩ οι φοιτήτριες του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Α. Παναγοπούλου και Β. Σκάκκου. Η έρευνα δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου 2013.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

-   To 55,1% του δείγματος είχε υποστεί μείωση των εισοδημάτων του. 

-  Το 44% απάντησε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί για την κάλυψη των καθημερινών διατροφικών του αναγκών.

-   Βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμου αλλά και για την επιλογή του καθημερινού γεύματος είναι το κόστος.

-   Τα τρόφιμα που έχουν περιοριστεί λόγω διατροφικών συνηθειών αλλά και λόγω κόστους είναι το κρέας (63,7%), τα ψάρια (60,5%), τα γλυκά (51,2%) και το αλκοόλ (48,8%).

- Τα τρόφιμα που επιλέγονται για συχνότερη κατανάλωση, σε σχέση με το παρελθόν, είναι τα ρύζι/πατάτες (70,8%), τα όσπρια (70,8%), το ψωμί (50,2%) και τα λαχανικά (46,9%).

.Ευ. Βενιζέλος: Η Ελλάδα είναι σε δρόμο σταθερότητας


Να στείλουν με τη στάση τους καθαρό μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής της χώρας, αναφορικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις που περιστρέφονται γύρω από τις συζητήσεις με την τρόικα.

 Ειδικότερα, αναφερόμενος στον τρόπο που σχολιάστηκε από ορισμένους η χτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, με αναφορές περί «γκρίζου καπνού», ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «πρέπει να είναι σαφές ότι το μήνυμα που στέλνουμε όλοι, και η Ελλάδα και οι θεσμικοί μας εταίροι στις αγορές, είναι μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας». 

«Αν ανακυκλωθεί η συζήτηση που υπήρχε έως τον Νοέμβριο» είπε ο κ. Βενιζέλος, θα είναι «εξαιρετικά βλαπτικό», όχι μόνο για την Ελλάδα και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, «αλλά για τον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και της ευρωζώνης».

 Συνεπώς, τόνισε ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα είναι σε δρόμο σταθερότητας, ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα και έχει την καθαρή στήριξη των εταίρων της σε αυτό». 

Σημείωσε, επίσης, ότι αν αυτό είναι το μισό μήνυμα, «ολόκληρο το μήνυμα μπορεί να σταλεί, όταν έχουμε την πλήρη και απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων».

.Θα υπερβεί το 60% η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών


Θα υπερβεί το 60% η συνολική μείωση της σύνταξης των βουλευτών, σε σχέση με το ποσό της σύνταξης που ελάμβαναν πριν από την έναρξη ισχύος των διατάξεων του ν. 3865/2010 (Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου), σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο χρειάστηκε να διαβιβάσει στη Βουλή έγγραφο μετά από ερώτηση- καταγγελία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, σύμφωνα με την οποία «κανείς δεν άγγιξε τις διπλές συντάξεις των βουλευτών και των δημάρχων και οι μειώσεις στις συντάξεις τους θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που επιβλήθηκαν στους υπόλοιπους συνταξιούχους».

.Ήταν αρραβωνιασμένος πριν χειροτονηθεί, ο νέος Πάπας


Ο πάπας Φραγκίσκος, έχει υποστεί, σε νεαρή ηλικία, την αφαίρεση  μέρους του δεξιού πνεύμονα, όπως αναφέρει ο ιταλικός τύπος. 

Ο νέος ποντίφικας , στα είκοσι ένα του χρόνια, υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους  του δεξιού του πνεύμονα, λόγω σοβαρής μορφής πνευμονία, αναφέρουν  οι εφημερίδες  «Λ' Ουνιτά» και «Ιλ Μεσσατζέρο». 

Παράλληλα, όμως, οι ιταλικές  εφημερίδες υπογραμμίζουν  ότι «το  θέμα υγείας αυτό  δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στον πάπα Χόργκε Μάριο Βεργκόλιο και δεν αποτελεί, κατά συνέπεια, αιτία ανησυχίας».

Σε ότι αφορά τα νεανικά του χρόνια, η ειδησεογραφική ηλεκτρονική πύλη του ομίλου Μέντιασετ, ιδιοκτησίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τονίζει ότι «σε συνέντευξή του, ο νέος πάπας, έχει αποκαλύψει ότι πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει επίσης η εφημερίδα Κορριέρε ντελλα Σέρα, ο πρώτος λατινοαμερικάνος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, όταν ήταν νέος για να μπορέσει να σπουδάσει είχε δουλέψει σε εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας ως «σεκιουριτάς». 

Εν τω μεταξύ, η τηλεόραση μετέδωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος μετέβη προσωπικά με αυτοκίνητο του Βατικανού να πάρει τις αποσκευές του από καθολικό κέντρο φιλοξενίας όπου διέμενε μέχρι την περασμένη Τρίτη, μέχρι την έναρξη του Κογκλαβίου.

Το καθολικό κέντρο φιλοξενίας κληρικών βρίσκεται κοντά στην κεντρική Πιάτσα Ναβόνα και πολλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι είναι τουλάχιστον ασυνήθιστο και ένδειξη ανανέωσης για έναν νεοεκλεγέντα ποντίφικα ότι επιλέγει να φροντίσει προσωπικά άκρως πρακτικές υποχρεώσεις σαν και αυτή.

.Ίσως δεν είναι πλέον δυνατή η ταρίχευση της σορού του Τσάβες


Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δήλωσε την Τετάρτη ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατή πλέον η ταρίχευση της σορού του εκλιπόντα ηγέτη της χώρας, Ούγκο Τσάβες, όπως είχε προγραμματιστεί, διότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε αρχίσει νωρίτερα. 

Ο Τσάβες πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 58 ετών μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο. Η σορός του έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην στρατιωτική ακαδημία του Καράκας, όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παραστεί ώστε να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως ηγέτη της χώρας. 

Πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει τα σχέδιά της για την ταρίχευση της σορού του Τσάβες, με τον ίδιο τρόπο που είχαν ταριχευτεί τα σώματα των σοβιετικών ηγετών Λένιν και Στάλιν και του Κινέζου Μάο Τσε Τουνγκ.

«Ρώσοι και Γερμανοί επιστήμονες έχουν καταφθάσει στη Βενεζουέλα για την ταρίχευση του Τσάβες και μας είπαν ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει πλέον, διότι η διαδικασία έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

 Ίσως τελικά να μην είναι εφικτό», δήλωσε ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο την Τετάρτη κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης. «Βρισκόμαστε στη μέση της διαδικασίας. Είναι περίπλοκο αλλά είναι καθήκον μου να σας ενημερώσω». 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει και η επίσημη ανακοίνωση, ότι παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατή η ταρίχευση της σορού του Τσάβες. 

Παγκόσμιοι ηγέτες και διασημότητες παρευρέθησαν στην κηδεία του Τσάβες, την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον τέως πρόεδρο της Βενεζουέλας. Την Παρασκευή, το σώμα του «κομαντάντε» πρόκειται να μεταφερθεί από τη στρατιωτική ακαδημία σε μουσείο στην κορυφή ενός λόφου με θέα το προεδρικό μέγαρο. 

.Ο Παύλος Χρηστίδης νέος Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ


 Ο 28χρονος Παύλος Χρηστίδης, μοναδικός υποψήφιος, αναδείχτηκε νέος Γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας 94 ψήφους από 97 μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου που ψήφισαν, ενώ υπήρξαν και 3 λευκά.

Κατά τη σημερινή διαδικασία της συγκρότησης του Κεντρικού Συμβουλίου σε Σώμα, η οποία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, εξελέγη επιπλέον η 17μελής Εκτελεστική Γραμματεία, καθώς επίσης και η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης της Νεολαίας.

Σύμφωνα με πρακτικά που έδωσε στη δημοσιότητα η Νεολαία, από τα 101 άτομα που αποτελούν συνολικά το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, προσήλθαν στην εκλογική διαδικασία 97.

Για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νεολαίας, ψήφισαν 97, με ισάριθμα έγκυρα ψηφοδέλτια, και εκλέγονται κατά σειρά κατάταξης βάσει σταυροδοσίας οι: Καρβούνης 'Αρης, Βουγιουκαλάκης Μανόλης, Μπελτεγρής Χάρης, Αγραφιώτης Αλέξανδρος, Καλαφάτης Τάσος, Παπαγεωργίου Σωτήρης, Πετριτζίκης Μαργαρίτης, Τουραλής- Σμυρνιώτης Φίλιππος, Μπυρίτης Δημήτρης, Τσιρώνης Βασίλης, Χουρτιρούδης Γιώργος, Νόνας Σωτήρης, Σμπιλίρη Κρυσταλλία, Βιλαδέρης Χάρης, Μπόλλας Αντώνης, Βυζά Ηρώ, Κολιογιάννη Δήμητρα.

Ως αναπληρωματικοί κατατάσσονται κατά σειρά κατάταξης βάσει σταυροδοσίας οι: Καλόγριας Δημήτρης, Παπαγόρας Αντώνης, Κουτσαύλη Εύη και Λαμπρινόπουλος Νίκος.

Για την ανάδειξη της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ ψήφισαν 97 με ισάριθμα έγκυρα ψηφοδέλτια. Κατά σειρά κατάταξης βάσει σταυροδοσίας εκλέγονται οι: Χρυσοφίλη Κατερίνα, Παπαγόρας Δημήτρης, Πιτσάκη Μοσχούλα, Σφέτσος Σπύρος, Σπυράτος Πολύδωρος

Η διαδικασία, η οποία ήταν "κλειστή", ξεκίνησε, κατά πληροφορίες, με τοποθέτηση-απολογισμό από τον τέως Γραμματέα της Νεολαίας, Κώστα Πανταζή, καθώς επίσης και με τοποθέτηση του Πάρη Κουκουλόπουλου, ο οποίος μετέφερε και το χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.