.Το μακρύ καλοκαίρι της Κεντροαριστεράς

Τι σχέση έχει ο Χρήστος Παπουτσής με την (δύσκολη) προσπάθεια ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς; Μεγάλη. Ο διορισμός του στην Παγκόσμια Τράπεζα επηρέασε πολύ όσους από τους εμπλεκόμενους στην περιπέτεια για ανασυγκρότηση του ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πίστευαν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος, με την επιλογή του αυτή, τους αφαίρεσε κάθε επιχείρημα για να υποστηρίζουν ότι ένα νέος ενιαίος μεταρρυθμιστικός τρίτος πόλος μπορεί να δημιουργηθεί μέσα από μια διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ που άλλαξε. Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε. Ο Οκτώβριος θα ε...περισσότερα »

.Παρέμβαση Κουβέλη μέσω Twitter: Τι λέει για Βενιζέλο, ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση και ευρώ

Με μια ασυνήθιστη ως προς την τεχνική της παρέμβαση, - μέσω Twitter - ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τοποθετήθηκε την Τετάρτη το πρωί επί μια σειρά θεμάτων σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από την κυβέρνηση καθώς και για τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν το κόμμα του σε δυσχερή θέση. 

Επιπλέον απορρίπτει εμμέσως πλην σαφώς συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αφού, όπως λέει, «η συμμαχία αυτή δεν θα παγιδεύεται στον λαϊκισμό, στη δημαγωγία και στην άρνηση των αλλαγών». «Η χώρα έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Ομως, δεν ...περισσότερα »

.Διαθεσιμότητα: Αντίστροφη μέτρηση για 17.300 υπαλλήλους- Όλα τα κριτήρια

Λήγει σήμερα η προθεσμία που έχει δώσει του Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στα Υπουργεία, για να αποστείλουν τα στοιχεία από τα οποία θα προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα ενταχθούν τόσο στο πρώτο (υπόλοιποι 4.800 υπάλληλοι) του Σεπτεμβρίου όσο και στο δεύτερο (12.500 υπάλληλοι) κύμα διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου, δηλαδή, συνολικά 17.300 εργαζόμενοι. 

Οι γραμματείς των Υπουργείων θα αποστείλουν τα στοιχεία στους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών και κατόπιν οι κ.κ. *Μητσοτάκης** *και* **Στουρνάρας*, με την υπογραφή και του συναρ... περισσότερα »

.Μειωμένες οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο το Μάιο

Μείωση 2,2% σημείωσε ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της χώρας το φετινό Μάιο, με τον τζίρο σε ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων (π.χ. ένδυση-υπόδηση, βιβλία- χαρτικά) να κινείται ανοδικά μετά από πτώση επί σειρά μηνών.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κατέγραψε άνοδο του όγκου των πωλήσεων σε βιβλία- χαρτικά- λοιπά είδη δώρων κ.ά. (13,2%), ένδυση- υπόδηση (11,4%), τρόφιμα- ποτά- καπνό (10,1%) και καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων (6%). Στον αντίποδα, συνεχίστηκε η μείωση του τζίρου σε φαρμακευτικά- καλλυντικά (13,1%), έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακό εξοπλισμό (6,5%), πολυκαταστήματα (6,4%) και μεγάλα καταστήματα τροφίμων (5,6%).

Ειδικότερα, από την ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές), με τα καύσιμα, στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 2,2% τον Μάιο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2012, έναντι μείωσης 10% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Ενώ, ο δείκτης κύκλου εργασιών (σε τρέχουσες τιμές), με τα καύσιμα, σημείωσε μείωση 2,6% τον Μάιο 2013 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2012, έναντι μείωσης 9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

.«Νέα έκκληση ΔΝΤ προς Ευρωζώνη για ελληνικό "κούρεμα"»

Για μία νέα έκκληση του ΔΝΤ προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποδεχτούν μεγαλύτερες απώλειες στα δάνεια διάσωσης προς την Ελλάδα, κάνουν λόγο οι Financial Times με αφορμή την έκθεση του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Πίτερ Σπίγκελ, ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες, επισημαίνει στο άρθρο του την εκτίμηση του ΔΝΤ πως «αν οι επενδυτές δεν πειστούν ότι η πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους είναι αξιόπιστη, οι επενδύσεις και η ανάκαμψη είναι απίθανο να ανακάμψουν βάσει στόχων». 

«Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους πλήττουν την επενδυτική εμπιστοσύνη, οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να εξετάσουν την παροχή περαιτέρω ανακούφισης που θα περιλάμβανε μια μεγαλύτερη μείωση του χρέους από την αρχικά προγραμματισμένη», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ. 

Οι FT χαρακτηρίζουν ως «ζωτικής σημασίας για το ΔΝΤ» το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο δεν μπορεί να συμμετέχει σε πρόγραμμα βοήθειας αν δεν έχει εξασφαλισθεί πως η Ελλάδα δεν θα έχει δημοσιονομικό κενό για ολόκληρο το έτος.

.Η αυγουστιάτικη πανσέληνος στο Μουσείο Ακρόπολης

Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο γιορτάζει το Μουσείο Ακρόπολης την Τετάρτη 21 Αυγούστου με ελληνικές και ξένες γνωστές μελωδίες από το ιστορικό μουσικό σχήμα της Στρατιωτικής Μουσικής Αθηνών (ΑΣΔΥΣ), στον προαύλιο χώρο του στις 21:30.

Η Στρατιωτική Μουσική, που ιδρύθηκε το 1825, αποτέλεσε για χρόνια το μοναδικό φορέα μουσικού πολιτισμού στην Ελλάδα με μαέστρους διεθνούς φήμης αρχιμουσικούς, όπως οι Μάγγελ, Καλομοίρης και Καίσαρης, καθώς και ανάλογους σολίστες. 

Σήμερα, η Στρατιωτική Μουσική Αθηνών υποστηρίζει όλες τις εκδηλώσεις του Στρατού, ενώ συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή φεστιβάλ Στρατιωτικών Μουσικών στο εξωτερικό. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Λοχαγός (ΜΣ) Μιχαήλ Χασούρης.

Την ημέρα αυτή, το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τα μεσάνυχτα (η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ), δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν τους εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν τη θέα του Ιερού Βράχου υπό το σεληνόφως του νυχτερινού αττικού ουρανού.

.Τα κριτήρια για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Τη σταδιακή άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014, προανήγγειλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.

Η κυβέρνηση εξετάζει να εφαρμόσει σχέδιο που θα προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για να μην βγουν τα ακίνητα στο σφυρί.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί τα εξής κριτήρια που θα καθορίζουν ποια ακίνητα θα μπαίνουν από το νέο έτος στη διαδικασία των πλειστηριασμών:

- Κοινωνικά κριτήρια(άνεργοι, πολύτεκνοι)

- Εισοδηματικά κριτήρια

- Χρονική διάρκεια «παγώματος» πλειστηριασμού

- Έκταση ακινήτου

- Ύψος δανείου

Ο Σκορδάς τονίζει πως το θέμα των πλειστηριασμών επηρεάζει το σύνολο της αξίας των ακινήτων στην Ελλάδα και η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να γίνει σταδιακά, αποκλείοντας την πλήρη αποδέσμευση των ακινήτων αυτών.

.Πρώτο κύμα κινητικότητας για 4.260 υπαλλήλους

Λήγει σήμερα η προθεσμία προς όλα τα υπουργεία για την αποστολή των αναλυτικών καταστάσεων με τις θέσεις που καταργούνται και τον αριθμό των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.

Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα πρέπει να τεθεί σε διαθεσιμότητα αγγίζει τους 12.556 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και τους 25.000 μέχρι το τέλος του 2013. 

Στο πρώτο κύμα σε διαθεσιμότητα θα τεθούν 4.260 δημόσιοι υπάλληλοι. Στο δεύτερο «κύμα», για το οποίο οι λίστες θα πρέπει να έχουν σταλεί μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, θα συμπεριληφθούν και οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι πλέον θα ενταχθούν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Οι γραμματείς των υπουργείων θα πρέπει να στείλουν στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών όλα τα στοιχεία για τη διαθεσιμότητα, ώστε να προχωρήσει άμεσα και η σύνταξη των προεδρικών διαταγμάτων με τα οποία θα ορίζονται και οι θέσεις που καταργούνται. Ως γνωστό για να συμβεί αυτό αρκούν οι υπογραφές των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Οικονομικών και του αρμόδιου υπουργού.

Μέχρι την Παρασκευή 2 Αυγούστου θα έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση για την κατάρτιση των κριτηρίων και τη μοριοδότηση των υπαλλήλων που θα μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας

.Παραλήπτη όλων των χρημάτων που δόθηκαν ως «μίζες», χαρακτήρισε ο Ν. Ζήγρας τον Α. Τσοχατζόπουλο

Ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης και παραλήπτης όλων των χρημάτων, που δόθηκαν ως «μίζες» για εξοπλιστικά προγράμματα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται απολογούμενος ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ο θεωρούμενος ως «δεξί χέρι του υπουργού»  ξεκίνησε να απολογείται για τη σοβαρή εμπλοκή του στην υπόθεση πολιτικής διαφθοράς, με σφοδρή «επίθεση» στον συγκατηγορούμενο και εξάδελφο του, στον οποίο απέδωσε ρόλο φυσικού και ηθικού αυτουργού στην υπόθεση.

Στην έναρξη της απολογίας του κ. Ζήγρα, ο πρώην υπουργός δεν βρισκόταν στο εδώλιο, αλλά μετά από πρόσκληση του προέδρου, προκειμένου να ακούσει τον εξάδελφο του και τα όσα του καταλογίζει, ο Άκης Τσοχατζόπουλος επέστρεψε στην δικαστική αίθουσα.

Σύμφωνα με το κ. Ζήγρα, ακόμη και η κάλυψη από τον πρώην υπουργό των εξόδων νοσηλείας του στην Γερμανία, όταν αρρώστησε βαριά, «έγινε για να μην πεθάνω πριν προλάβω να του πω για όλους τους λογαριασμούς που είχα ανοίξει για εκείνον».

Στην απολογία του ο Νίκος Ζήγρας τηρεί την γραμμή που αποφάσισε να ακολουθήσει, όταν ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά στον ανακριτή της υπόθεσης, αποφασισμένος να «μιλήσει για όλους και για όλα».

.Ψηφίστηκε, παρά την «ανταρσία» της Τζάκρη, η τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ

Την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως την αποστασιοποίηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, Θεοδώρας Τζάκρη, προκάλεσε η τροπολογία για τον προσδιορισμό των χρεών προς την ΕΥΔΑΠ, η οποία τελικώς υπερψηφίστηκε.

Η τροπολογία είχε εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για τις τουριστικές επενδύσεις.

Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρούσα» στην επίμαχη τροπολογία, η οποία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο και φέρει τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γ. Στουρνάρα και Μ. Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, καθώς και της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη. 

Μάλιστα, η Θεοδώρα Τζάκρη σε δήλωσή της αργότερα, με την οποία επιχείρησε να εξηγήσει τη στάση της στη Βουλή, έφθασε στο σημείο να κάνει λόγο για «ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο Αντώνης Σαμαράς»! 

«Η σημερινή μου στάση», ανέφερε η Θεοδώρα Τζάκρη, «είναι η αυτονόητη απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν υποχρέωση να αποτρέψουν το ξεπούλημα της χώρας στο οποίο έχει επιδοθεί ο κ.Σαμαράς, βαφτίζοντάς το success story. 

Σε ότι με αφορά ο μόνος γνώμονας των αποφάσεών μου είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ελληνικού λαού. 

Η ψήφος μου είναι ακόμη ένα σαφές μήνυμα προς την τρόικα ότι δεν ξεπουλάμε, δεν χαρίζουμε την περιουσία του ελληνικού λαού και τις φοβερές "αναπτυξιακές" ιδέες τους να τις εφαρμόσουν πρώτα στις δικές τους χώρες». 

Αργότερα το βράδυ της Τετάρτης και αφού οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη εναντίον του Πρωθυπουργού, δημιουργούσαν εμφανώς πρόβλημα στις ευαίσθητες ισορροπίες της δικομματικής κυβέρνησης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επανήλθε με μια δεύτερη δήλωση που διανεμήθηκε μάλιστα από την Ιπποκράτης και από την οποία είχαν αφαιρεθεί όλα τα επίμαχα σημεία:

«Η συζήτηση στη Βουλή που αφορούσε και στην τροπολογία για την ΕΥΔΑΠ όπου είχα γραφτεί για να μιλήσω, διεκόπη λόγω της διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. Διαφωνώ με τους όρους τους οποίους πραγματοποιείται η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση και γι' αυτό το λόγο ψήφισα "παρούσα"» ανέφερε η δεύτερη δήλωση της Θεοδώρας Τζάκρη.

Σε κάθε περίπτωση η στάση της Θεοδώρας Τζάκρη καταγράφεται ως το δεύτερο κρούσμα βουλευτή ΠΑΣΟΚ που βγαίνει «εκτός γραμμής» καθώς είχε προηγηθεί η καταψήφιση από τον Πάρι Κουκουλόπουλου άρθρου για τη δημοτική αστυνομία.

Οι αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών στα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που έρχονται και θα έρθουν προς ψήφιση ανησυχούν το Μαξίμου και δεν είναι τυχαία άλλωστε η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα περί «πολιτικού κινδύνου
από την κόπωση των βουλευτών»
.

.Π. Τόμσεν: Πρόοδος αλλά και καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα

Η Ελλάδα έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη διόρθωση ανισορροπιών (που υπήρχαν) πριν από την κρίση, αναφέρεται στην έκθεση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και αποκλίσεις» και «η μεταρρυθμιστική προσπάθεια είναι πολύ πίσω από το χρονοδιάγραμμα».

Στο περιεχόμενο της έκθεσης αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι με πρωτοφανή ευρωπαϊκή και διεθνή υποστήριξη και σταθερή δημοσιονομική προσαρμογή από τις ελληνικές Αρχές, η χώρα είναι τώρα στο κατώφλι της επίτευξης πρωτογενούς ισοζυγίου, ένα «αξιοσημείωτο επίτευγμα» και «οι εξωτερικές ανισορροπίες έχουν επίσης μειωθεί σημαντικά», όπως τονίζεται.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στο έκτο έτος της ύφεσης, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι η παραγωγή (ΑΕΠ) έχει μειωθεί σχεδόν κατά 25%, μετά την κορύφωσή της το 2007, το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου 27% και η ανεργία των νέων υπερβαίνει το 57%.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «το υψηλό κόστος προσαρμογής αντανακλά σε σημαντικό μέρος της καθυστέρησης, διστακτική και αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις προσκρούουν μέσα από «επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις», σε «συμφέροντα», επηρεάζοντας το επενδυτικό κλίμα και, όπως τονίζεται, η ευθύνη παραμένει, για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με ταχύτητα, για να «ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

.Υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ Β'» για τις χώρες σε κρίση, ο Π. Στάινμπρουκ

«Πολύ επιφυλακτικός» σε σχέση με μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ο υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρουκ, τάσσεται ωστόσο υπέρ ενός «Σχεδίου Μάρσαλ Β'» για τις χώρες σε κρίση και επικρίνει την πολιτική της καγκελαρίου Μέρκελ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική, έκδοση της γερμανικής Wall Street Journal, ο κ. Στάινμπρουκ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους, ένα «κούρεμα» θα οδηγούσε σε απώλειες για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ θα απέτρεπε τους ιδιώτες επενδυτές από το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική της Άγγελας Μέρκελ, ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών σημειώνει ότι «η θεραπεία της είναι εξυγίανση, εξυγίανση, εξυγίανση- αλλά αυτός δεν είναι ο δρόμος προκειμένου αυτές οι χώρες να ανακάμψουν».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.