.ΨΗΦΙΣΜΑ Π.Ε.Δ.Α: “Κλειστοί οι Δήμοι της Αττικής την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου”


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Α
Κλειστοί οι Δήμοι της Αττικής την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 11 το πρωί.
Η Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Αττικής που συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου και συζήτησε όλες τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση ενόψει και του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που θα συγκληθεί στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει στο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. τα εξής:

Μια νομιμοποιημένη από τη διαδικασία του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ διαδρομή κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κλιμακούμενα κλεισίματα των Δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους και πρωτότυπες ενέργειες προβολής των αιτημάτων μας στο κέντρο των πόλεων και βέβαια στο κέντρο της Αθήνας.
        
Δεν μπορούμε πια να περιοριστούμε σε συμβολικές κινήσεις, το Συνέδριο μας πρέπει να αποφασίσει για πολύμορφες κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους που θα φέρουν αποτελέσματα.

Και προφανώς, ως ΠΕΔΑττικής, που πρώτοι ξεκινήσαμε τις κινητοποιήσεις στα τέλη του Αυγούστου, ανάλογα με τις αποφάσεις του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ και την προοπτική που προσφέρουν, θα πάρουμε αν χρειαστεί και τις δικές μας αγωνιστικές αποφάσεις.

·  Συμμετοχή των κατοίκων, των τελικά ωφελούμενων από το έργο και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στις κινητοποιήσεις μας μέσα από την ενημέρωση τους και τη διαμόρφωση επιτροπών στήριξης σε κάθε Δήμο ή και κεντρικά. Να πάμε στην κοινωνία και από εκεί να αντλήσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις. 

Με ένα τρόπο, να επανακαθορίσουμε ριζοσπαστικά τη στρατηγική των συμμαχιών μας. Ο ρόλος μας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας δείχνει και την δυναμική προοπτική για τη στρατηγική των συμμαχιών μας.

·   Την εκπόνηση από την ΚΕΔΕ ενός ολοκληρωμένου επικοινωνιακού προγράμματος για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

·   Συνεχίζουμε να αρνούμαστε ως Αυτοδιοίκηση κάθε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων τώρα και στο μέλλον. Αναζητούμε κάθε πρόσφορο μέσο, διοικητικό ή δικαστικό, για να εμποδίσουμε τις απολύσεις. Αναδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση τον άδικο και αποσπασματικό χαρακτήρα του μέτρου και τις αρνητικές επιπτώσεις του στους πολίτες.

·  Να γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Επίσης αποφασίζουμε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου κινητοποίηση διαμαρτυρίας των Δήμων της Αττικής που περιλαμβάνει: κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των Δήμων με εξαίρεση τους παιδικούς σταθμούς από τις 10 π.μ. μέχρι το τέλος του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11π.μ.

.Σε οριστική συμφωνία για το μνημόνιο κατέληξαν Κύπρος και τρόικα


Δεν προβλέπεται να υπάρξει απόψε από την Λευκωσία η αναμενόμενη  επίσημη ανακοίνωση, η οποία να επιβεβαιώνει ότι επήλθε συμφωνία με την τρόικα για το κυπριακό μνημόνιο, ανέφερε στο ΑΜΠΕ έγκυρη πηγή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή φαίνεται ότι θα πρέπει πρώτα γίνει ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες και το θέμα που μένει ανοικτό είναι το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο θα ρυθμιστεί από την έκθεση του οίκου Pimco.

Για την συμφωνία ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε διάφορες  επαφές στις Βρυξέλλες και ακολούθησε επικοινωνία με στελέχη της τρόικας. Εξάλλου, όσα είχαν συμφωνηθεί πριν από την αναχώρηση της τρόικας  από την Κύπρο ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό για το 2013, που κατέθεσε η κυβέρνηση  στη Βουλή.
Τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αφορούν τόσο το σκέλος των εσόδων όσο και τις δημόσιες δαπάνες.

Για αύξηση των εσόδων, τα κυριότερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι η αναθεώρηση και επιβολή τελών για την παροχή ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών από τα κρατικά νοσοκομεία, 
η αύξηση του τραπεζικού τέλους επί των καταθέσεων, η τροποποίηση της νομοθεσίας περί ακίνητης ιδιοκτησίας για μείωση του αφορολόγητου ποσού και αναθεώρηση των φορολογικών συντελεστών και η φορολόγηση των αποδόσεων των τυχερών παιγνιδιών του ΟΠΑΠ και του κρατικού λαχείου.

Στα μέτρα των δαπανών περιλαμβάνονται η κλιμακωτή μείωση απολαβών στον κρατικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η «παγοποίηση» της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα και η μείωση προσωπικού λόγω αφυπηρετήσεων, ο εξορθολογισμός επιδομάτων αξιωματούχων, 
κρατικών υπαλλήλων και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και η φορολόγηση των συντάξιμων επιδομάτων αξιωματούχων και κρατικών υπαλλήλων.

.Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Γιούνκερ


Σε θετικό κλίμα διεξήχθη, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το θέμα της εκταμίευσης των επόμενων δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα. 

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup της 20-21ης Νοεμβρίου, κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμισαν ότι υπήρξε ικανοποίηση για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της.

Όπως σημείωσαν κυβερνητικές πηγές, το επίμαχο θέμα της συνεδρίασης ήταν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το χρηματοδοτικό κενό, τα οποία συνδέονται σε μεγάλο βαθμό. Στις προτάσεις της Τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η μείωση επιτοκίων από τα δάνεια του EFSF και από τα διμερή δάνεια με τις χώρες της ευρωζώνης. 

Όπως εξήγησαν, πολλά κράτη μέλη, δήλωσαν αδυναμία να αντιληφθούν ποιές είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους από τη μείωση των επιτοκίων καθώς και αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.

Η συζήτηση στο Eurogroup μετατράπηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες, σε περίπλοκη τεχνική ανάλυση και σε μακροοικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. 

Σημείωναν, επίσης, ότι όταν διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου, δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), το οποίο αντιστοιχεί στο 0,1% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euroworking Group), εξετάζοντας τα σενάρια που θα καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας θα συνεχιστούν ως την Κυριακή το βράδυ, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι ο στόχος για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι να φτάσει τα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020, κάτι στο οποίο εμμένει το ΔΝΤ.

.Μέρκελ: Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία


Ίσως δεν καταστεί εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός της τρέχουσας εβδομάδας και ενδέχεται να χρειαστεί να οριστεί άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων αργότερα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ .

Η Μέρκελ, η χώρα της οποίας είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των ταμείων της ΕΕ, είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει καλύτερη χρήση των ευρωπαϊκών δαπανών και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει συμφωνία στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

"Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μια λύση. Το αν αυτό μπορεί να συμβεί τώρα, αυτές τις δύο ημέρες, δεν το γνωρίζω. Η Γερμανία θέλει να επιτευχθεί ο στόχος αλλά να χρειαστούμε για αυτό ένα επόμενο στάδιο", είπε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στις Βρυξέλλες.

.Τι αλλάζει στους μισθούς του Δημοσίου


Την διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ καταγράφει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

 Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι:

Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων,Πάσχα και επίδομα αδείας. Για φέτος θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ. Όμως, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου, θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά 25% στο ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό του ενιαίου μισθολογίου. 

Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτή των δημάρχων και των περιφερειαρχών και καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

Από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές στις αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και πάσης φύσεως αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%.

Επέρχονται μειώσεις στους βασικούς μισθούς Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Ειδικών Γραμματέων υπουργείου και ειδικών θέσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Επεκτείνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011. Μάλιστα για τον υπολογισμό των υπερωριών σε ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα καταργούνται τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και οι αμοιβές για τις υπερωρίες και το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να εργαστεί ένας υπάλληλος καθορίζεται με βάση το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο. 

Από τις αρχές του νέου έτους παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

.Τι αλλάζει από την αρχή του χρόνου στις ασφαλιστικές εισφορές


Αλλάζουν, από την 1η Ιανουαρίου με το νέο ασφαλιστικό νόμο, τα ανώτατα όρια (πλαφόν) των ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών, δηλαδή εκείνων που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά, πριν από τις 31/12/1992 και εξομοιώνονται στο εξής με εκείνες των νέων ασφαλισμένων, εκείνων δηλαδή που ασφαλίστηκαν πρώτη φορά, από την 1/1/1993, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες εισφορές. 

Έως τώρα το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους, ήταν: 693,35 Χ 8= 5.546,8 ευρώ. Ακόμη δηλαδή και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος είχε μεγαλύτερες αποδοχές οι ασφαλιστικές εισφορές δεν μπορούσαν να υπολογισθούν για ποσό μεγαλύτερο από αυτό το όριο. 

Αντίστοιχα για τους παλαιούς ασφαλισμένους (τους προ του 1993), το ανώτατο όριο των κατά μήνα ασφαλιστέων αποδοχών ήταν: 25X97,21= 2430,25 ευρώ.

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο του νόμου (ν. 4093/2012), που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, προβλέπεται, «ότι σε όσους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των νέων ασφαλισμένων, εξισώνεται με το υψηλότερο». 

Για παράδειγμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι ασφαλιστικές εισφορές θα ορίζονται «μέχρι ημερήσιου μισθού: 5.546,8 : 25 = 221,87 ευρώ» για όλους τους εργαζόμενους. 

Οι εισφορές που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ισχύουν, για φορείς που ως ασφαλιστέες αποδοχές, ορίζονταν οι πάσης φύσεως αποδοχές όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τον ασφαλιστικό φορέα των εργαζομένων στην Τράπεζα Ελλάδος.

Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις φορέων, που οι ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονται ως σταθερό ποσό όπως για παράδειγμα ισχύει στο Ταμείο Ασφαλίσεως Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου(ΤΑΙΣΥΤ).
Με την ίδια εγκύκλιο καταργείται η εργοδοτική εισφορά του 1,10% υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας.

.Κεδίκογλου: Βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσει για το αδιέξοδο


«Βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσει για το αδιέξοδο στο Eurogroup. Δεν βλέπει ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά το αδιέξοδο δεν το χρεώθηκε η Ελλάδα, ότι για πρώτη φορά διαφώνησαν άλλοι για πρόσθετη βοήθεια προς τη χώρα μας και πως αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε τους τελευταίους μήνες. 

«Αν είχαμε υιοθετήσει τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα δεν θα διαφωνούσαν μεταξύ τους πώς θα μας βοηθήσουν, θα συμφωνούσαν πλήρως να μας πετάξουν έξω. Βιάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίσει το αδιέξοδο. Να δούμε τι θα πει όταν το αδιέξοδο αρθεί και δοθεί η βοήθεια στην Ελλάδα», προσέθεσε ο κ. Κεδίκογλου.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μοιραία και άβουλη», που «σπεύδει καθημερινά να απαντάει στην κριτική και στις προτάσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, χωρίς να μας πει ακόμη ποια είναι η άποψή της για τη βιωσιμότητα του χρέους και το αδιέξοδο που έχει προκύψει». 

Κατηγορεί, επίσης, τους κυβερνώντες ότι «εκτός τόπου και χρόνου, εγκλωβισμένοι στη στρατηγική της πλήρους υποταγής στην καταστροφική πολιτική της κ. Μέρκελ, για άλλη μία φορά εκτίθενται ανεπανόρθωτα στην ελληνική κοινωνία».

.Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενέκρινε η ΕΚΤ


Τη σύμφωνη γνώμη της για το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε γνωμοδότηση της, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου, η ΕΚΤ χαιρετίζει το σχέδιο νόμου, το οποίο στοχεύει στη συμπλήρωση του ελληνικού νομικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ευθεία αναφορά προς τους στόχους για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχουν τεθεί από τις από τις ελληνικές αρχές στο μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής. 

Όπως επισημαίνει ωστόσο, "όσον αφορά την κατάρτιση του εν λόγω νομικού πλαισίου, η ΕΚΤ θα ήθελε να αναφερθεί σε προηγούμενες σχετικές γνώμες της". 

Η ΕΚΤ συνεχίζει να προσδίδει ύψιστη σημασία στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα και θεωρεί ότι το σχέδιο νόμου θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης και αποτελεσματικής ανακεφαλαιοποίησης, με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

.Μοσκοβισί: Οι συνθήκες εξόδου από την κρίση της ευρωζώνης έχουν σχεδόν διαμορφωθεί


Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί διαβεβαίωσε σήμερα τη Γερουσία πως "οι συνθήκες για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση της ευρωζώνης έχουν σχεδόν διαμορφωθεί". 

"Το λέω με επιφύλαξη, αλλά και με αποφασιστικότητα την επομένη μιας συνόδου με το Eurogroup κατά την οποία δεν τα καταφέραμε εντελώς να βρούμε μια λύση για την Ελλάδα, αλλά θα το κάνουμε τη Δευτέρα", 
δήλωσε ο υπουργός παρουσιάζοντας στους γερουσιαστές το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού της πενταετίας του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

"Είναι θεμελιώδες η χώρα αυτή, η οποία έκανε τόσες προσπάθειες, να βρει στο πλευρό των ευρωπαίων εταίρων της την αλληλεγγύη μέσα σε πλαίσιο σεβασμού των δημοσιονομικών των κρατών μας", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί σχετικά με την Ελλάδα.

.3.124 αυτοκτόνησαν ή αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν τα τελευταία 3,5 χρόνια


Δραματικές διαστάσεις έχει προσλάβει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης όπως δείχνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις περιπτώσεις αυτοκτονιών (που έχουν τελεστεί ή και απόπειρες) την περίοδο από το 2009 έως το τέλος Αυγούστου του 2012 που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη. Τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνουν ότι οι τελεσθείσες αυτοκτονίες ή απόπειρες ανήλθαν το διάστημα της κρίσης, δηλαδή, από 1/1/2009 έως 23/08/2012 σε 3.124 πανελλαδικά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τα περιστατικά αυτοκτονιών ανήλθαν σε 677 το 2009, σε 830 το 2010, σε 927 το 2011 και σε 690 έως την 23η Αυγούστου του 2012.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, 

μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Νάσος Αθανασίου για τα φαινόμενα υποσιτισμού παιδιών και τις αυτοκτονίες πολιτών, επικαλούμενοι έκθεση της UNICEF που κάνει λόγο για 439.000 παιδιά νηπιακής αλλά και σχολικής ηλικίας που υποσιτίζονται.

Στην απάντηση του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας σπεύδει να επισημάνει ότι δεν υπάρχει μόνο ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις αλλά για ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό που σχετίζεται με εξωγενείς παράγοντες (κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό κλπ) αλλά και με παράγοντες ατομικούς-εσωτερικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, το 2009 καταγράφονται 265 περιστατικά αυτοκτονιών (τελεσθείσες και απόπειρες), 291 το 2010, 306 το 2011 και 212 έως 23.08.2012.

.«Φιλιά εις τα παιδιά» στο Μουσείο Μπενάκη


Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», προβάλλεται την Κυριακή, 25 του μηνός, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος. Η έρευνα του σκηνοθέτη για την ταινία ξεκίνησε το 2006, με αφορμή την περιοδική έκθεση μαρτυριών και ντοκουμέντων «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και διερεύνησε το θέμα των κρυμμένων εβραιόπαιδων της Κατοχής, μέσα από δεκαέξι πραγματικές ιστορίες παιδιών από την Ελλάδα.

Η ταινία παρακολουθεί πέντε από αυτά τα πρόσωπα, από την παιδική τους ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα -ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες και οικογενειακά φιλμάκια- τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής.

Παράλληλα, σκιαγραφείται η προπολεμική ζωή των Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ελλάδας και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Τα γυρίσματα έγιναν από το 2007 έως 2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο 'Αουσβιτς της Πολωνίας.

Η πιο πρόσφατη διάκριση ήταν, στο Φεστιβάλ του Σικάγο, όπου απέσπασε το βραβείο κοινού.

.Αντιβιοτικά σαν καραμέλες


Σαν καραμέλες χρησιμοποιούν οι Έλληνες τα αντιβιοτικά, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται όλο και πιο ανθεκτικά μικρόβια στην κοινότητα. Η χώρα μας παραμένει πρώτη στην κατανάλωση αντιβιοτικών στην Ευρώπη και μία από τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα αντιβιοτικά.

Η δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών στην προμήθεια των αντιβιοτικών χωρίς την προσκόμιση ιατρικής συνταγής, και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης των αντιβιοτικών (>80%) προέρχεται από την συνταγογράφηση αντιβιοτικών για την θεραπεία ιογενών λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού, 
στις οποίες δεν ενδείκνυται η χορήγηση αντιμικροβιακής θεραπείας, είναι οι πιο σημαντικές διαπιστώσεις που διογκώνουν το πρόβλημα στη χώρα μας.

Τα παραπάνω δεδομένα ενισχύονται και από δημοσκοπική έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2010.
Η έρευνα αυτή έδειξε ότι για το 2010, το 13% των ερωτηθέντων προμηθεύτηκαν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή ιατρού, ενώ τρεις στους 10 ερωτηθέντες έχουν αντιβιοτικά στο σπίτι τους για «ώρα ανάγκης». 

Η συνολική χρήση των αντιβιοτικών στην κοινότητα αυξήθηκε το 2010 σε 57% από 47% το 2009, ενώ τρεις στις 10 περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικού αφορούν χορήγηση σε παιδί κάτω των 14 ετών. Τα συμπτώματα για τα οποία, συνήθως, συνταγογραφούνται αντιβιοτικά αφορούν ιογενείς λοιμώξεις, όπως συνάχι, βήχας πονόλαιμος και πυρετός.

Σε αυτά ακριβώς τα σημεία θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων μας, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και στη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του κοινού. 

.Σαμαράς: «Δεν θα αφήσω να πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού»


«Δεν έχω άγχος για τη δόση, αλλά κάθε ημέρα που περνά χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. 
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι αυτές τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να τις αφήσει να πάνε χαμένες, υπογραμμίζοντας: «γι' αυτό να είστε σίγουροι». 

Νωρίτερα, επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Το απόγευμα, θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται το «ελληνικό ζήτημα» και η εκταμίευση της δόσης, θέματα τα οποία συζήτησε χθες, τηλεφωνικά, με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον Χ. Β. Ρόμπαϊ.

Εξάλλου, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής οι «27» ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Αρκετά είναι τα κράτη-μέλη απειλούν με βέτο σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους από τα κοινοτικά κονδύλια.

.Χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν


Με πυροβολισμούς και κραυγές νίκης, οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους στη Λωρίδα της Γάζας για να γιορτάσουν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής Χαμάς, από οκτώ μέρες μετά τη λήξη των συγκρούσεων που στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες Παλαιστινίους. 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της Γάζας, μετά από μέρες εγκλεισμού στα σπίτια τους για το φόβο των ισραηλινών αεροπορικών επιθέσεων. 
Με σημαίες να κυματίζουν στα χέρια τους, φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς, του κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και αποτελεί τον κύριο αντίπαλο του Ισραήλ. 

«Αισθανόμαστε και πάλι ότι έχουμε την ελευθερία μας, ότι πήραμε πίσω τη ζωή μας. Δοξάζουμε το Θεό για τη Χαμάς, και τον ευχαριστούμε για τη υπομονή και τη δύναμη που έδωσε στον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος.  

Μετά από οκτώ ημέρες σφοδρών συγκρούσεων, Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν, υπό τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου, να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 162 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 37 παιδιά και 11 γυναίκες. 

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, ένας άντρας που είχε βγει να γιορτάσει τη συμφωνία εκεχειρίας δήλωσε, πυροβολώντας το όπλο του στον αέρα, ότι «ο Νετανιάχου θα θρηνεί σήμερα, ενώ ο λαός της Γάζας αντιστάθηκε και θριάμβευσε. 

Το Ισραήλ δεν θα σκεφτεί να μας αμφισβητήσει κατά αυτόν τον τρόπο ποτέ ξανά. Πληρώσαμε ένα ακριβό τίμημα με το αίμα των συνανθρώπων μας, αλλά καταφέραμε τελικά και δείξαμε τη δύναμή μας», είπε. 

Η συμφωνία εκεχειρίας υποχρεώνει το Ισραήλ και τη Χαμάς να διακόψουν οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων ανταρτών που το Ισραήλ είχε ως στόχους.

 Ο Ισμαήλ Χανίγια, πρωθυπουργός στην κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας είπε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι και περήφανοι για αυτή τη συμφωνία, καθώς και για την αφοσίωση και αντίσταση που επέδειξε ο λαός μας». 

.Έως τις 5 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της επόμενης δόσης


Η ευρωζώνη και οι λοιποί διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα να καταλήξουν σε συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, την οποία προβλέπουν να εκταμιεύσουν το αργότερο στις 5 Δεκεμβρίου, υποστήριξε σήμερα ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή.

Η ημερομηνία τούτη δεν αποτελεί διορία για την εκταμίευση των κονδυλίων για την Ελλάδα και έχει ορισθεί από το Eurogroup, υπογράμμισε η ίδια πηγή.

«Η Ελλάδα περιμένει. Ουδείς έχει το δικαίωμα να την περιπαίζει. Εάν δεν εκταμιεύσουμε την βοήθεια έως τις 5 Δεκεμβρίου θα έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα. Η 5η Δεκεμβρίου αποτελεί την προθεσμία (σ.σ. deadline, αγγλικά στο πρωτότυπο) που έχει καθορίσει η ευρωζώνη», εξήγησε η ίδια πηγή.

Απειλούμενη με οικονομική ασφυξία, η χώρα αναμένει με ανυπομονησία τη χορήγηση μίας σειράς δανειακών δόσεων ύψους 44 δισεκ. ευρώ, που αποτελεί μέρος του δεύτερου Μνημονίου βοήθειας που αποφασίσθηκε τον Φεβρουάριο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.